Amerikaanse professor vergelijkt Black Lives Matter met KKK

De Amerikaanse professor Douglas Muir heeft zich flink in de nesten gewerkt door Black Lives Matter, de beweging die ongeoorloofd en excessief politiegeweld tegen Afro-Amerikanen bestrijdt, te vergelijken met de Ku Klux Klan. Muir heeft ondertussen voor onbepaalde tijd vrij genomen op de universiteit van Virginia, waar hij doceert.

De professor had in weinig subtiele verwoordingen laten weten geen fan te zijn van de BLM-beweging. Zo schreef hij op Facebook dat de organisatie 'de meest racistische beweging is sinds de KKK'. Dat deed hij naar aanleiding van het posten van een presentatie van één van de oprichtsters van Black Lives Matter op Facebook.

Zijn reactie leverde hem veel kritiek op vanuit verschillende hoeken. Onder andere de universiteit van Virginia heeft zich bij monde van Tom Katsouleas, de vice-voorzitter, al gedistantieerd van de uitspraken, hetzij op milde wijze: "Uitspraken als die van Muir voeden de intellectuele ontwikkeling niet en moedigen anderen niet aan zich uit te spreken". Ook de vice-burgemeester van Charlotte, Virginia liet al weten dat dit soort uitspraken niet door de beugel kunnen. Of de uitspraak gevolgen zal hebben voor de professor is nog niet duidelijk. Zijn reactie werd alvast verwijderd van Facebook.