FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 11 oktober 2016

Meer mensen halen inburgeringsexamen

Meer nieuwkomers slagen voor hun inburgeringsexamen. Dat meldde minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) dinsdag aan de Tweede Kamer. Het percentage geslaagden steeg van 32 procent in april naar 49 procent in oktober.

Volgens de bewindsman hebben alle nieuwkomers die verwijtbaar niet op tijd aan hun inburgeringsplicht hebben voldaan een boete gekregen. Als iemand drie jaar na aanvang van zijn inburgeringstermijn het examen nog niet heeft gehaald kan die een boete krijgen tot 1200 euro.

Volgens Asscher blijven bepaalde groepen achter onder wie vrouwen uit Somalië en Ethiopië. Hij gaat kijken wat hieraan verbeterd kan worden.

De Kamer heeft zorgen over de problemen bij de inburgering en het feit dat te weinig nieuwkomers het inburgeringsexamen halen. De oppositie stelde in een debat in april dat Asscher te weinig daadkracht toonde bij de aanpak van de problemen.

Meer mensen halen inburgeringsexamen
Meer mensen halen inburgeringsexamen (Foto: ANP)

Duitse politie begeleidt fans met Will Grigg's on Fire

Een fraai staaltje van crowdcontrol vandaag voorafgaand aan het WK-kwalificatieduel tussen Duitsland en Noord-Ierland. De Noord-Ierse supporters werden tijdens het afgelopen Europees kampioenschap bekend vanwege het hun feestvieren en het bezingen van spits Will Grigg. De Duitsers maakten hier gretig gebruik van.

Op weg naar het stadion van Hannover schalde dan ook de hit Will Grigg's on Fire uit de speakers van en politiebusje, wat door de Noord-Ierse fans zeer gewaardeerd werd. Veel hielp het de groene brigade niet, want Duitsland won simpel met 2-0 dankzij goals van Draxler en Khedira. En Will Grigg? Hij zat niet eens bij de selectie van Noord-Ierland.


Ook in Duitsland kent iedereen Will Grigg's on Fire (Bron: YouTube)

Ook politie Oss waarschuwt voor 'killerclown'

Ook de politie in Oss waarschuwt voor een zogenoemde 'killerclown'. In Almere waarschuwde de politie eerder op de dag al voor een soortgelijk figuur dat mensen de stuipen op het lijf jaagt door verkleed als enge clown met een mes door de stad te lopen.

De politie in Oss meldt dinsdagavond op Facebook dat de 'killerclown' gekleed in een clownspak met een angstaanjagend clownsmasker op, zwaaiend met een mes en een hamer, maandag en dinsdag in de buurt van het Elzeneind Park gezien is.

De 'horrorclowns' lijken in Nederland op te duiken naar Amerikaans voorbeeld. Daar lijkt het een trend waarin mensen vermomd als enge clowns voorbijgangers de stuipen op het lijf jagen. Onlangs leek deze trend te zijn overgeslagen naar Australië. Ook daar werd onlangs meerdere malen melding gemaakt van 'griezelclowns', meestal gebaseerd op de enge clown Pennywise uit de serie It, naar een boek van Stephen King.

Strafbaar
"Kennelijk vindt u het grappig of leuk om mensen de schrik van hun leven te bezorgen", zegt de politie Oss op Facebook, die benadrukt dat het strafbaar is op deze manier 'clown' te spelen. "Voor de veiligheid van omstanders, en onze eigen veiligheid, zullen wij u mogelijk benaderen met onze geweldsmiddelen. Met alle mogelijke gevolgen van dien. Wij willen deze situaties voorkomen en wij willen u dringend adviseren direct met uw 'grappige' acties te stoppen."

Een soortgelijke boodschap gaf ook de politie in Almere dinsdag.

Ook politie Oss waarschuwt voor 'killerclown'
Ook politie Oss waarschuwt voor 'killerclown' (Foto: ANP)

Witte Huis rept van aanranding door Trump

Het Democratisch kamp heeft weer een schepje op het verkiezingsvuur gegooid. Het Witte Huis deelde dinsdag mee dat de opmerkingen van de Republikeinse presidentskandidaat Trump over het betasten van vrouwen wijzen op een geval van aanranding.

Het draait om opmerkingen van Trump van elf jaar geleden en waarvan een geluidsopname bewaard is gebleven. Hij zou in 2005 onder meer hebben gezegd dat hij seks wilde hebben met een getrouwde vrouw en dat hij had gemerkt dat ze nepborsten had. Hij betitelde zijn opmerkingen van weleer zondagavond in het debat met zijn rivale Hillary Clinton als 'niet meer dan kleedkamerpraat'. De seksistische opmerkingen zouden onder anderen gaan over Nancy O'Dell, een bekende presentatrice in de VS.

President Obama noemde de opmerkingen dinsdag weerzinwekkend. Donald Trump is inmiddels alweer in een volgend conflict verwikkeld. Dit keer met leden van zijn eigen Republikeinse kamp.

Witte Huis rept van aanranding door Trump
Witte Huis rept van aanranding door Trump (Foto: ANP)

Rijexamenkandidaat met spionageapparatuur in BH betrapt

In het Duitse Sundern is een 22-jarige vrouw betrapt met spionageapparatuur in haar BH. Met een camera filmde ze de vragen uit het theorie-examen waarna een handlanger via een oortje de goede antwoorden doorgaf. Er zou zelfs een bende achter zitten die met deze praktijken veel geld verdient. Deze bende biedt zijn hulp online aan voor bedragen tot 1500 euro.

Het bedrog kwam uit omdat de vrouw amper Duits sprak. Ze had nog een probleem want ze had het oortje zo diep in haar oor gestoken dat er een arts aan te pas moest komen om het te verwijderen.

Examencentrum TÜV Rheinland spreekt van een gevaarlijke trend. Steeds meer kandidaten studeren niet meer voor het theorie-examen maar maken gebruik van deze bende om snel te kunnen slagen.

Spionage-bh
Spionage-bh (foto: politie)

Basketballers beginnen redelijk aan WK 3x3

De Nederlandse mannen zijn redelijk van start gegaan op het WK 3x3-basketbal in het Chinese Guangzhou. De als vijfde geplaatste ploeg speelde dinsdag de eerste twee van in totaal vier groepswedstrijden en dat leverde winst en verlies op.

In het 3x3-basketbal worden zoals te verwachten valt met wat andere regels gespeeld. Teams bestaan uit vier spelers, waarvan er steeds drie op het veld staan. De wedstrijden zijn een stuk korter en er is maar één basket. In tegenstelling tot het reguliere basketbal maakt Nederland in het 3x3 zowel bij de mannen als bij de vrouwen deel uit van de wereldtop.

Jesper Jobse, Gregory Pinas, Bas Rozendaal en Sjoerd van Vilsteren vertegenwoordigen Nederland in China. In het eerste duel nam de ploeg het gelijk op tegen de grootste concurrent in de groep: de als vierde geplaatste Amerikanen. Dat eindigde in een 15-11 nederlaag voor Oranje, dat een uur later moest aantreden tegen het als twintigste geplaatste thuisland China. Het werd een spannend duel, maar de Nederlanders wisten met 19-16 de zege uit het vuur te slepen. 

Een mooie actie van de 2,13 meter lange Bas The Mountain Rozendaal tegen de VS (Bron: YouTube)

Donderdag staan de andere twee groepswedstrijden op het programma, waarin Japan en Turkije de tegenstanders zijn. De Nederlandse vrouwen, nummers één van de wereld, openen hun WK woensdag met duels tegen Oekraïne en Indonesië, wat op papier prima te doen moet zijn. 

Geen 'losersvlucht' bij volgende Olympische Zomerspelen

Over vier jaar zal er tijdens de Olympische Spelen van Tokyo geen zogenaamde 'losersvlucht' meer zijn. Dat is de door media en fans verzonnen bijnaam van de tussentijdse vlucht van NOC*NSF tijdens de Spelen in Rio eerder dit jaar. Sporters die geen medaille wonnen in de eerste week moesten halverwege de Spelen naar huis, of ze dat nou wilden of niet.

"Dat gaat over vier jaar in Tokyo zeker anders", liet chef de mission Maurits Hendriks weten in het TV-programma Pauw. De bedoeling van de vlucht was dat sporters die al klaar waren niet voor overlast zouden zorgen voor de andere sporters. Daarbij viel te denken aan geluidsoverlast, maar ook aan bijvoorbeeld het meebrengen van bacteriën van buiten het olympisch dorp. 

"Het leek vooraf wel een goed plan", legde Hendriks nog maar eens uit. "Ik denk dat iedereen die akkoord ging zich niet echt realiseerde wat het nou precies inhield. We hebben het ook nog even echt op z'n Nederlands gedaan: één vlucht, om het zo goedkoop mogelijk te houden. Dit was niet goed, we hebben het onderschat", geeft de chef de mission toe. 

Overigens was Nederland voor zover bekend het enige van de ruim tweehonderd deelnemende landen die sporters zonder medailleoogst verplicht naar huis stuurden voordat de Spelen klaar waren. 

Wesley en Yolanthe verhuisd naar de kust

Wesley Sneijder en zijn vrouw Yolanthe zijn verhuisd. Volgens De Telegraaf hebben ze gekozen voor een villa aan zee in de Turkse stad Istanbul. Turkse media wisten nog te melden dat het stel een peperdure villa had gekocht in een buitenwijk van de stad.

Niets blijkt minder waar. Wes en Yolanthe huren het appartement voor 4500 euro in de maand. Het gaat echter niet om een bezuinigingsmaatregel. Guido Albers, de manager van Wesley, zegt dat de verhuizing om praktische redenen is. Om bij zijn club Galatasaray te komen, stond de voetballer vaak helemaal vast in het verkeer. "Nu is het vijf minuten naar het veld", legt Albers uit.

Het is de bedoeling dat Wesley en Yolanthe de komende tijd in het appartement blijven wonen. Het paar woonde tot nu toe in een huis in een van de grote woontorens van Maçka Residences in de stad.

Wesley en Yolanthe verhuisd naar de kust
Wesley en Yolanthe verhuisd naar de kust (Foto: BuzzE)

Onderzoek naar 'uitgelekte video Drakesteyn'

De Koninklijke Marechaussee onderzoekt hoe beelden van een ongelukje, mogelijk gemaakt bij de poort van kasteel Drakesteyn waar prinses Beatrix woont, op het internet terecht konden komen.

Meerdere media melden dat het om een situatie bij Drakensteyn in Lage Vuursche gaat; een woordvoerder van de marechaussee wilde de locatie niet bevestigen. Hij bevestigde wel dat de beelden, die mogelijk van een bewakingscamera op het terrein van Drakensteyn komen, echt zijn en dat het "heel vervelend" is dat deze in de openbaarheid zijn gekomen.

Wie de beelden online heeft gezet is niet duidelijk. "Dat is onderwerp van onderzoek." Het filmpje staat op de website Dumpert.nl.

Op de beelden is een aanrijding van een auto te zien met een paaltje. Een marechaussee duwt twee paaltjes de grond in om de auto doorgang te geven, maar een van de twee komt spontaan weer omhoog. De auto knalt daar op. Dat gebeurde enkele maanden geleden. Ook de aanrijding zelf wordt onderzocht. Wie in de auto reed is niet bekend.

Onderzoek naar 'uitgelekte video Drakesteyn'
Onderzoek naar 'uitgelekte video Drakesteyn' (Foto: ANP)

Negerpiemel veel te groot voor bruid

Mnombo Madyibi uit het Zuid-Afrikaanse Koffiebaai heeft een weinig succesvolle huwelijksnacht achter de rug. Toen de 32-jarige tijdens 'de nacht van zijn leven' zijn batsbajonet liet zien, schrok zijn kersverse vrouw zich een hoedje. De maagdelijke bruid vond het geval op een 'grote, harige komkommer' lijken, waarop ze Mnombo in zijn oor beet en zijn ballen fijnkneep.

Tot voor kort was de man in kwestie behoorlijk trots op zijn zwarte, doch paarsgepunte lans. Door de enorme omvang werd hij door zijn voetbalmaten 'Anaconda' genoemd. Het huilen staat de beste man nu nader dan het lachen.

"Alles ging goed tijdens de huwelijksnacht en ze schreeuwde het uit van genot tijdens het voorspel", klaagt de Zuid-Afrikanees. "Maar de hel brak los toen ik mijn onderbroek uittrok. Ze wilde een kleintje, geen anaconda."

"Toen ik door haar vliesje wilde prikken, beet ze in mijn oor waarna ze in mijn ballen kneep", vervolgt Mnombo. "Voor ik het wist, sloeg ze me met een wijnfles en probeerde ze me te verstikken met een teddybeer."

Hierna nam het echtpaar allebei een andere bus naar huis. Overigens zijn ze nog steeds getrouwd, al ontkent vrouwlief alle aantijgingen. "Hij heeft een grote lul, vergelijkbaar met een harige komkommer", geeft ze toe.

Hagenaars mogen meedenken over burgemeester

Hagenaars mogen meedenken over de nieuwe burgemeester. De gemeente roept de inwoners van de stad op om te laten weten aan welke eisen de opvolger van Jozias van Aartsen in hun ogen moet voldoen.

Op 17 november wordt het profiel voor de nieuwe burgemeester in een openbare raadsvergadering met de commissaris van de Koning, Jaap Smit, besproken en vastgesteld.

Van Aartsen maakte vorige week bekend dat hij per 1 maart zijn functie in de hofstad neerlegt. Officieel loopt zijn termijn af in december 2017, maar door in maart al te stoppen, wil hij zijn opvolger meer tijd geven om zich in te werken in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018.

Smit heeft de fractievoorzitters van de gemeenteraad van Den Haag gesproken over het aangekondigde vertrek. De commissaris zal de minister van Binnenlandse Zaken adviseren de vacature voor burgemeester per uiterlijk 25 november open te stellen.

Hagenaars mogen meedenken over burgemeester
Hagenaars mogen meedenken over burgemeester (Foto: ANP)

'Janet Jackson vernoemt kind naar Michael'

De zwangere Janet Jackson en haar man Wissam Al Mana staan voor de keuze waar alle aanstaande ouders mee te maken krijgen: hoe gaat ons kindje heten?

Volgens een ingewijde zouden Janet en Wissam er al uit zijn. De naam van het kindje wordt een eerbetoon aan Janet's broer Michael, die 7 jaar geleden overleed. "Ze hebben al een naam gekozen", zei een ingewijde tegen OK! Magazine, er aan toevoegend dat de eerste of tweede naam van het kindje Michael zal zijn.

Volgens de bekende van het stel gaat Janet, die zich voor Wissam tot de islam heeft bekeerd, haar kind een islamitische opvoeding geven en de familie zou deze keuze respecteren.

'Janet Jackson vernoemt kind naar Michael'
'Janet Jackson vernoemt kind naar Michael' (Foto: BuzzE)

Halloween Terror in Overwatch

Na de Summer Games is er een zojuist een tweede evenement gestart in Overwatch: Halloween Terror. De game voegt nieuwe collectibles toe (dit keer wel te koop van de in-game credits) en introduceert een nieuwe Brawl: Junkenstein's Revenge.

In Junkenstein's Revenge moet je met drie teamgenoten de invasie op Eichenwalde tegenhouden. De opzet doet een klein beetje denken aan Mann vs. Machine uit Team Fortress 2. Ook zou er een aantal wijzigingen in de map Hollywood zijn doorgevoerd, om deze map meer geschikt te maken voor Halloween.

De trailer voor het evenement vind je hieronder. Halloween Terror duurt tot 1 november.

Kleine bedrijven willen aparte behandeling

Voor kleine bedrijven zouden andere regels moeten gelden dan voor grotere ondernemingen. Daarvoor pleitte voorzitter Michaël van Straalen van ondernemersorganisatie MKB-Nederland dinsdag op een congres. Hij wil dat ondernemers worden verlost van regels die voor hen "niet werkbaar" zijn.

Vooral op het gebied van arbeidsrecht is een status aparte voor kleine bedrijven gewenst, aldus de belangenbehartiger. "Het huidige systeem weerhoudt hen ervan mensen in dienst te nemen." Van Straalen vindt dat er in het ontslagstelsel te veel ingewikkelde procedures zitten. Het bieden van een aparte behandeling zou volgens hem goed zijn voor de economie, omdat de ondernemers dan meer lucht krijgen.

De ondernemersvoorman roept de politiek op om de uitzonderingspositie in het volgende regeerakkoord mee te nemen. Deze zou dan moeten gelden voor bedrijven tot 25 medewerkers.

Van mogelijke bezwaren wil Van Straalen niets weten: "Laten we nu eens niet direct roepen wat niet kan of ingewikkeld is. Iedereen heeft sympathie voor het mkb, maar de kleine ondernemer is de pakezel van onze tijd", zo zei hij.

Kleine bedrijven willen aparte behandeling
Kleine bedrijven willen aparte behandeling (Foto: ANP)

The Grand Tour naar Nederland

The Grand Tour, het nieuwe autoprogramma van Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May, komt naar Nederland. Volgende week zaterdag wordt er een aflevering opgenomen vanuit Rotterdam. Fans die er bij willen zijn, kunnen zich aanmelden via Amazon.

De eerste shows van The Grand Tour zijn al opgenomen. Eerder was het trio in Johannesburg en Californië en later deze maand staan opnames in Britse Whitby en in Lapland (Finland) gepland. De eerste aflevering is vanaf 18 november te zien op Amazon Prime.

The Grand Tour is de langverwachte tegenhanger van Top Gear. De drie oud-presentatoren van de populaire Britse autoshow maakten vorig jaar bekend gezamenlijk over te stappen naar Amazon nadat Clarkson werd ontslagen door de BBC. Hij werd aan de kant gezet na een reeks incidenten.

Top Gear werd het afgelopen seizoen gepresenteerd door Chris Evans en Matt LeBlanc. Die serie is vanaf 4 november voor het eerst in Nederland op televisie te zien bij Veronica.

The Grand Tour naar Nederland
The Grand Tour naar Nederland (Foto: BuzzE)

President Filipijnen richt pijlen nu op tabak

In navolging van zijn keiharde strijd tegen drugs wil de Filipijnse president Rodrigo Duterte nu ook het roken uitbannen. Binnenkort zet hij zijn handtekening onder een wet die roken in de publieke ruimte volledig verbiedt, maakte zijn minister van Volksgezondheid maandag bekend. "In parken, op busstations en zelfs in auto's zal niet meer worden gerookt", aldus de minister.

Duterte is in korte tijd beroemd en berucht geworden doordat hij het drugsgebruik in zijn land met grof geweld bestrijdt. Sinds zijn aantreden afgelopen zomer zijn al ruim 3600 vermeende drugsdealers, -gebruikers en toevallige voorbijgangers vermoord door politieagenten en burgers die na oproepen van het staatshoofd het recht in eigen hand namen.

Hoe het strenge rookverbod zal worden gehandhaafd moet nog blijken. De verkoop van tabak en gebruik binnenshuis blijft overigens toegestaan. Volgens de minister zal Duterte de nieuwe wet nog deze maand ondertekenen.

President Filipijnen richt pijlen nu op tabak
President Filipijnen richt pijlen nu op tabak (Foto: ANP)

Frank Zappa bezingt heilige erectie

Op 11 oktober 1991, vandaag 25 jaar geleden, werd de Amerikaanse tv-dominee Jimmy Swaggart voor de tweede keer betrapt met een prostituee. Drie jaar eerder had hij al huilend op tv gezegd dat-ie zondig was geweest met een andere dame van plezier.

Over die episode zingt Frank Zappa dan ook in 'Lonesome Cowboy Jim' tijdens een optreden uit 1988. Het is een herbewerking van 'Lonesome Cowboy Burt' uit de film 200 Motels.

Naar verluidt had Swaggart nog geprobeerd zich te verdedigen door te stellen dat hij alleen z'n eikel erin had gestoken (daarover gaat een ander nummer). Zappa en zijn medemuzikanten laten met veel gelach, gegier en gebrul geen spaan heel van de hypocriete jankdominee (die later dus nog hypocrieter bleek).

I huff and I puff
And I pump up my sanctified erection
Till my cheeks puff up and turn red
I drool on my shirt
Takes a little while before I squirt
But I've been doing it it for twenty years and they haven't caught me yet
Uh-oh, made a mistake this time: now I've sinned!

Oekraïne tegen aanpassing associatieverdrag

Oekraïne wil niet opnieuw gaan onderhandelen over het associatieverdrag met de Europese Unie. En alleen al toespelingen maken op aanvullingen op het verdrag moet worden vermeden.

Dat laat de Oekraïense ambassade in Brussel weten op vragen over de toekomst van het handels- en samenwerkingsverdrag nadat Nederlanders dat in april afwezen in een referendum. Premier Mark Rutte zoekt sindsdien naar een manier om recht te doen aan de nee-stem. Dat ligt echter erg ingewikkeld, stelde premier meermaals.

Oekraïne blijft openstaan voor discussies met Den Haag en de Europese instellingen over de beste manier om een uitweg te vinden en de ratificatie af te ronden, vervolgt de ambassade. "We waarderen de inspanningen van de Nederlandse regering om een oplossing te vinden die rekening houdt met de zorgen in de Nederlandse samenleving."

Die zorgen probeert het land weg te nemen: het associatieverdrag gaat niet over toetreding van Oekraïne tot de EU en voorziet ook niet in meer defensiesamenwerking en financiële steun, schrijft de ambassade. "Het is vooral een alomvattende routekaart voor hervormingen die zijn gericht op het bouwen van een moderne, welvarende en democratische staat."

Premier Rutte overlegde maandag met de oppositie over het draagvlak voor mogelijke oplossingen. Mocht hij er niet uitkomen, dan zal Nederland het verdrag, dat al voorlopig wordt toegepast, niet ratificeren. De andere 27 landen gaan er dan naar verwachting uiteindelijk wel mee door. Rutte spreekt later op de dag met EU-president Donald Tusk over de kwestie.

Oekraïne tegen aanpassing associatieverdrag
Oekraïne tegen aanpassing associatieverdrag (Foto: ANP)

Nederlander doodgeschoten op de Filipijnen

Op het Filipijnse eiland Mindanao is maandagavond een 59-jarige Nederlander doodgeschoten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zegt dat over de toedracht van de schietpartij verder nog niets bekend is. De Filipijnse politie zoekt uit wat er precies is gebeurd, aldus een woordvoerster. Zijn familie is inmiddels geïnformeerd.

Het AD schrijft dat lokale media melden dat de man in het bijzijn was van een zeventienjarig meisje dat hij probeerde te verleiden.

Nederlander doodgeschoten op de Filipijnen
Nederlander doodgeschoten op de Filipijnen (Foto: ANP)

Pond verliest weer terrein

De waarde van het Britse pond stond dinsdag weer stevig onder druk. Beleggers tasten nog altijd in het duister over de brexit-strategie van premier Theresa May en de gevolgen die dit kan hebben voor de toegang van de Britten tot de gemeenschappelijke Europese markt.

Het pond leverde ruim 1 procent in ten opzichte van de dollar en zakte daarmee naar iets meer dan 1,22 dollar. Dat is het laagste niveau in jaren, afgezien van de kortstondige daling naar 1,18 dollar tijdens de 'flash crash' van eind vorige week.

De Britse munt staat onder druk door de aanhoudende zorgen over een harde brexit, waarbij Europa handelsbarrières gaat opwerpen voor de Britten. Daarnaast stijgt de dollar in waarde, ook ten opzichte van de euro, door de groeiende verwachting dat de rente in de VS binnenkort verder omhoog gaat.

Pond verliest weer terrein
Pond verliest weer terrein (Foto: ANP)

Koning bezoekt Amsterdam-Zuidoost

Koning Willem-Alexander heeft dinsdagmiddag een werkbezoek gebracht aan Amsterdam-Zuidoost. Hij reisde vanaf het stadhuis met de metro naar de wijk, waar hij onder meer een kinderboerderij en jongerencentrum bezocht. In dat centrum sprak hij met met moslims van diverse afkomst, die de moskee in de buurt bezoeken.

Daarna ging het gezelschap ook nog naar het kerkverzamelgebouw De Nieuwe Stad. De koning praatte daar met vertegenwoordigers van verschillende christelijke kerkgenootschappen over hun positie in Zuidoost. Het kerkcentrum is in 1993 tot stand gekomen en door vijf kerken gerealiseerd. Het bezoek werd afgesloten met een infomele bijeenkomst met een aantal bewoners uit de buurt.

De komst van de koning naar de hoofdstad sluit aan bij eerdere werkbezoeken aan onder meer Rotterdam, Katwijk, Den Haag en Eindhoven, waarbij hij een indruk krijgt van in hoeverre mensen zich er thuis voelen.

Koning bezoekt Amsterdam-Zuidoost
Koning bezoekt Amsterdam-Zuidoost (Foto: ANP)

Trump zoekt ruzie met partijleider Ryan

Donald Trump heeft dinsdag opnieuw uitgehaald naar Paul Ryan, zijn partijgenoot en de leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden. Ryan liet maandag weten Trump niet meer te willen verdedigen of campagne voor hem te willen voeren.

Aanleiding voor Ryans beslissing was een ruim tien jaar oude video die vorige week uitkwam waarin Trump leek op te scheppen over het aanranden van vrouwen. Ryan lijkt te hebben geconcludeerd dat het Witte Huis niet meer te winnen valt. In een telefonische vergadering met partijleden zei Ryan maandag zich volledig te willen richten op de strijd om het Congres.

"Hoewel ik het tweede debat met overmacht won (elke peiling), is het moeilijk goed te presteren als Paul Ryan en anderen geen enkele steun geven", zei een gepikeerde Trump op Twitter. Overigens verwijst Trump naar online-peilingen, die makkelijk te manipuleren zijn. In enkele peilingen gebaseerd op een representatieve steekproef van het electoraat werd Clinton als winnaar aangewezen.

"Onze hele zwakke en ineffectieve leider Paul Ryan hield een slechte telefoonvergadering waarin andere leden door het lint gingen vanwege zijn gebrek aan loyaliteit", aldus Trump in een andere tweet. Op Facebook haalde hij uit naar de media, die volgens hem voor Clinton zijn en "de verkiezingen proberen te beïnvloeden".

Partijvoorzitter Reince Priebus blijft vooralsnog wel achter Trump staan. Hij liet zijn leden maandag weten dat het partijapparaat de Republikeinse presidentskandidaat nog wel steunt.

Trump zoekt ruzie met partijleider Ryan
Trump zoekt ruzie met partijleider Ryan (Foto: ANP)

Handelsverdrag met Canada krijgt steun Kamer

Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt het vrijhandelsverdrag (CETA) tussen de Europese Unie en Canada. Regeringspartijen VVD en PvdA gaan akkoord. "Vrijwel alle eisen van de PvdA zijn ingewilligd", aldus PvdA-Kamerlid Jan Vos dinsdag.

De Tweede Kamer spreekt woensdag tijdens een extra overleg met minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) over het verdrag. Dat moet tijdens de EU-Canada Top op 27 oktober worden ondertekend. Het vrijhandelsverdrag moet nog wel door alle lidstaten worden geratificeerd.

Een deel van het verdrag kan na ondertekening in werking treden. Een aantal onderwerpen hiervan zijn uitgezonderd waaronder het omstreden arbitragesysteem (ICS) waarmee buitenlandse investeerders een regering buiten de nationale rechtbank om kunnen aanklagen.

Vos wil vooral dat de rol van de vakbonden in het arbitragesysteem anders wordt geregeld. De vakorganisaties moeten volgens hem betere toegang tot dit systeem krijgen.

De SP is niet te spreken over de gang van zaken. Jasper van Dijk vindt het 'onacceptabel' dat de Kamer dinsdag de laatste versie van het verdrag kreeg en hierover een dag later al moet praten. Hij wilde uitstel van het Kamerdebat, maar kreeg hiervoor geen steun van andere partijen. Van Dijk is fel tegen het handelsverdrag.

Tegenstanders zeggen dat CETA - net als het handelsverdrag tussen de EU en VS (TTIP) - de Europese standaarden gaat aantasten. Het zou ten koste gaan van Europese normen op het gebied van onder meer dierenwelzijn en voedselveiligheid.

Handelsverdrag met Canada krijgt steun Kamer
Handelsverdrag met Canada krijgt steun Kamer (Foto: ANP)

Minister bekijkt beloftes aan agenten

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) zal nagaan of er meer toezeggingen zijn gedaan aan agenten naar wie een onderzoek loopt. Hem zijn soortgelijke toezeggingen in elk geval nu niet bekend, verklaarde hij dinsdag in de Tweede Kamer.

De aanleiding is de toezegging van toenmalig korpschef Gerard Bouman. Die beloofde de vijf agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez in 2015 dat ze niet zouden worden ontslagen. Ook beloofde hij dat de (financiële) gevolgen zouden worden teruggedraaid van het buiten functie stellen van de agenten.

De bewindsman noemt de gang van zaken ongebruikelijk. "Dit moet geen gebruik worden." Hij wil niet vooruitlopen op het strafrechtelijke en disciplinaire onderzoek dat naar de vijf agenten loopt. Hij gaat de huidige korpschef wel vragen of er meer van dergelijke toezeggingen zijn gedaan, beloofde hij op vragen van de oppositie.

Bouman vertrok begin dit jaar als korpschef. Hij doet advieswerk voor de Nationale Politie.

Minister bekijkt beloftes aan agenten
Minister bekijkt beloftes aan agenten (Foto: ANP)

Turkse regeringspartij 'zuivert' zichzelf

De regerende Turkse AK-Partij kan een 'interne zuivering' tegemoetzien. Premier Yildirim kondigde dinsdag aan dat hij 'terroristen' binnen de partij gaat uitroeien. Daarmee doelt hij op aanhangers van de islamitische geestelijke Gülen, die volgens de Turkse regering achter de mislukte staatsgreep van afgelopen zomer zit.

Yildirim deed zijn uitspraak tegenover parlementariërs van zijn eigen partij. Sinds de couppoging van 15 juli zijn de Turkse autoriteiten druk bezig om Gülens invloed terug te dringen. Duizenden militairen, maar ook rechters, politiemensen en zelfs leraren zijn opgepakt of uit hun ambt gezet vanwege vermeende banden met de beweging van Gülen.

De geestelijke zelf ontkent dat hij iets met de staatsgreep te maken heeft. Hij woont in de Verenigde Staten. Turkije heeft de Amerikanen om zijn uitlevering gevraagd.

Turkse regeringspartij zuivert zichzelf
Turkse regeringspartij zuivert zichzelf (Foto: ANP)

Onderzoek RDW naar sjoemelauto's bijna klaar

Het onderzoek naar autotypes die na goedkeuring van de Nederlandse toezichthouder RDW in Europa de weg op mochten te gaan, is bijna klaar. De keuringsorganisatie doet het onderzoek samen met kenniscentrum TNO. Aanleiding was de ontdekking dat Volkswagen via sjoemelsoftware de daadwerkelijke uitstoot van schadelijke stoffen verbloemde.

Inmiddels is duidelijk dat bij meer automerken de emissiewaarden in het lab sterk afwijken van de praktijk. Eind deze maand wordt het onderzoek naar onder meer Volvo's, Kia's en Hyundai's naar de Tweede Kamer gestuurd, zei André Rijnders van de RDW dinsdag tijdens een hoorzitting in Brussel. Hij werd daar ondervraagd door de commissie van het Europees Parlement die het dieselschandaal onderzoekt.

Al in 2010 waren er aanwijzingen dat het fout zat met de uitstootwaarden. Commissielid Gerben-Jan Gerbrandy (D66) vroeg zich af waarom RDW niet eerder zelf op onderzoek is uitgegaan. "Het vertrouwen was er dat fabrikanten zich niet zouden inlaten met manipulatie", antwoordde Rijnders. "Ook hebben we nooit opdracht gekregen om te kijken naar het verschil tussen testwaarden in het lab en op de weg. Bovendien, waar moet je beginnen met zoeken naar iets wat je niet weet terwijl een fabrikant het heeft verstopt. Dat is heel lastig."

Het gesprek met Rijnders gaf commissielid Dennis de Jong (SP) de indruk dat de RDW 'zo sterk hecht aan de relatie met autofabrikanten dat ze geen test te veel doen'.

De toelatingsautoriteit die de bij het schandaal betrokken Volkswagens goedkeurde was overigens niet de RDW, maar KBA uit Duitsland.

Onderzoek RDW naar sjoemelauto's bijna klaar
Onderzoek RDW naar sjoemelauto's bijna klaar (Foto: ANP)

Haagse Van Gogh op Tefaf New York

De Oosterbeekse kunsthandelaar Bob Albricht presenteert op de kunstbeurs Tefaf New York Fall 2016 een Van Gogh uit particulier bezit. Het gaat om "Gezicht op de Nieuwe kerk en oude huizen in Den Haag". Het in 1883 geschilderde werk was sinds 1970 in handen van een Franse verzamelaar.

Het is een olieverf op doek dat op paneel is gelijmd. Met 35,5 x 26 cm is het geen groot schilderij. De vraagprijs is 2,4 miljoen dollar.

Fred Leeman, voormalig hoofdconservator van het Van Gogh Museum in Amsterdam, zegt dat het schilderij kan worden opgevat als een persoonlijk aandenken van de schilder aan Den Haag. Het is ook één van de vroegste doeken waarop Van Gogh zich echt en definitief laat kennen als schilder, aldus Leeman: "Hij is daar al heel handig met olieverf. Hij weet goed licht te suggereren, de toren glimt in het licht."

Vincent van Gogh vertrok in december 1881 naar Den Haag om les te nemen bij onder anderen Anton Mauve, schilder van de Haagse School. In 1883 ging Van Gogh naar Drenthe.

Het schilderij was voor het laatst voor publiek te zien op de tentoonstelling De Haagse School en de jonge Van Gogh in het Haagse Gemeentemuseum in 2005.

Tefaf New York Fall 2016, het nieuwe Amerikaanse broertje van de beroemde kunstbeurs in Maastricht, is van 21 tot en met 26 oktober . De internationaal werkende galerie Haboldt komt er met een Piet Mondriaan: Haystacks III.

Haagse Van Gogh op Tefaf New York
Haagse Van Gogh op Tefaf New York (Foto: ANP)

BP staakt olie-exploratie voor kust Australië

BP heeft zijn zoektocht naar olie voor de zuidkust van Australië gestaakt, nog voordat het ook maar een enkel exploratieputje heeft geboord. Volgens BP past het project niet meer in de strategie van het bedrijf. Ook verwacht BP niet dat winning van olie in het gebied in de nabije toekomst 'concurrerend' zal zijn.

BP startte vijf jaar geleden met zijn zoektocht naar olie in de Great Australian Bight. Het idee was om op circa 300 kilometer uit de kust olie te winnen in wateren tot 5000 meter diepte. BP zal nu een andere bestemming zoeken voor het platform dat voor de boringen zou worden ingezet.

Vanwege de stevige daling van de olieprijzen in de afgelopen maanden wordt door oliemaatschappijen gesneden in de uitgaven. 2017 wordt naar verwachting het derde jaar op rij dat er minder geld beschikbaar komt voor investeringen.

BP staakt olie-exploratie voor kust Australië
BP staakt olie-exploratie voor kust Australië (Foto: ANP)

Drukkere herfstvakantie op Schiphol

Schiphol verwacht in de herfstvakantie flink meer reizigers dan vorig jaar. De luchthaven gaat uit van zo'n drie miljoen passagiers die vertrekken, aankomen of overstappen. Dat is 12 procent meer dan in deze periode in 2015.

Komende vrijdag worden de meeste mensen verwacht, ongeveer 208.000. Dit is de eerste vakantiedag in de regio's noord en midden. Schiphol adviseert reizigers op tijd te vertrekken.

De populairste zonbestemmingen deze herfst zijn Turkije (Antalya), Gran Canaria en Tenerife. Het aantal reizigers dat voor Lanzarote en Kaapverdië kiest, is maar liefst 50 procent hoger dan tijdens de vorige herfstvakantie.

Drukkere herfstvakantie op Schiphol
Drukkere herfstvakantie op Schiphol (Foto: ANP)

Hertogin Kate bezoekt koning en Mauritshuis

Kate Middleton, de vrouw van de Britse prins William, bezoekt dinsdagmiddag het Mauritshuis in Den Haag. De hertogin van Cambridge ziet in het museum naast het Binnenhof de tentoonstelling 'Hollanders in huis: Vermeer en tijdgenoten uit de Britse Royal Collectie'.

Kate kent de 22 doeken van onder anderen meesters als Gerrit Dou, Pieter de Hooch en Jan Steen al uit de hallen en kamers van onder meer Buckingham Palace. Ze heeft daarom extra belangstelling voor de topstukken uit de vaste collectie van het Mauritshuis, zoals Meisje met de parel van Johannes Vermeer en Het Puttertje van Camel Fabritius.

Voorafgaand aan het culturele deel van haar eerste zelfstandige reis als hertogin, lunchte Kate met koning Willem-Alexander in Villa Eikenhorst. Koningin Máxima was daar niet bij. Zij is nu in Argentinë in haar hoedanigheid als speciaal pleitbezorger van de VN op het gebied van 'inclusieve financiering'.

Later dinsdag bezoekt Kate ook nog de Britse ambassade, waar ze met mensen van het Trimbos-instituut praat, en jongerenwerkplaats Bouwkeet in Rotterdam.

Britse Kate bezoekt koning en Mauritshuis
Britse Kate bezoekt koning en Mauritshuis (Foto: ANP)

'Hogere kapitaaleis banken niet uitgesloten'

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) 'sluit niet uit' dat bij sommige Europese banken de kapitaaleisen omhoog gaan. "Maar ik ben er niet voor dat de kapitaalratio voor alle Europese banken omhoog moet."

Hij zei dit dinsdag in Luxemburg waar de EU-ministers van Financiën onder meer spreken over de voorgenomen internationale standaardisering van modellen om de risico's voor banken te bepalen. In verschillende EU-landen bestaat de vrees dat hun banken, die sinds de financiële crisis al veel maatregelen hebben moeten nemen om hun balans gezonder te maken, door die zogeheten 'Basel 4'-afspraken aan nog strengere kapitaaleisen worden onderworpen.

"We moeten zorgen dat de interne modellen van banken om risico's te bepalen van voldoende kwaliteit zijn", aldus Dijsselbloem. "Nu zijn ze heel verschillend. Als sommige van die interne modellen zwak zijn dan zullen bij die individuele banken echt de kapitaaleisen omhoog gaan."

'Hogere kapitaaleis banken niet uitgesloten'
'Hogere kapitaaleis banken niet uitgesloten' (Foto: ANP)

Depeche Mode voor concert naar Nederland

Depeche Mode komt weer naar Nederland. De band rond Dave Gahan, Martin Gore en Andy Fletcher geeft op 7 mei een optreden in de Ziggo Dome in Amsterdam, meldt concertorganistor Mojo.

Het concert is onderdeel van de Global Spirit Tour en staat in het teken van een nieuw album, dat begin 2017 moet verschijnen. In totaal doet Depeche Mode 32 steden aan in 21 landen.

De Britten, bekend van hits als People are People, Just Can't Get Enough en Enjoy the Silence, kondigden het nieuws over hun tour en album aan tijdens een persconferentie vanuit Milaan. Die werd live gestreamd via Facebook.

Depeche Mode was in december 2013 voor het laatst in Nederland. Toen stonden de heren ook in de Ziggo Dome.

Depeche Mode voor concert naar Nederland
Depeche Mode voor concert naar Nederland (Foto: BuzzE)

Minder wanbetalers zorgverzekering

Het aantal mensen dat zijn zorgpremie niet betaalt, is flink afgenomen. Op 1 augustus 2016 waren er 290.000 wanbetalers, eind 2014 waren het er nog ruim 325.000.

Dat blijkt uit stukken die minister Edith Schippers (Volksgezondheid) dinsdag naar de Tweede Kamer stuurde. Volgens de minister daalt het aantal wanbetalers in de zorg door de nieuwe mogelijkheden die zorgverzekeraars hebben om betalingsregelingen te treffen. Vooral CZ en Zilveren Kruis hebben die gebruikt om mensen uit de zogenoemde wanbetalersregeling te krijgen. Schippers roept de andere zorgverzekeraars op dit voorbeeld te volgen.

Iedereen die woont of werkt in Nederland moet een zorgverzekering afsluiten. Mensen die wel verzekerd zijn tegen ziektekosten, maar minstens zes maanden geen premie hebben betaald hoewel ze een betalingsregeling is aangeboden, worden gezien als wanbetaler.

Minder wanbetalers zorgverzekering
Minder wanbetalers zorgverzekering (Foto: ANP)

'Guardiola verbant gekleurde schoenen uit City-opleiding'

Pep Guardiola heeft opnieuw een rigoureuze maatregel genomen bij de jeugdopleiding van Manchester City. De Spanjaard heeft een verbod op gekleurde schoenen ingevoerd, zo meldt The Daily Mail. De Catalaan wil graag dat alle spelers binnen de club met beide benen op de grond blijven.

Waar spelers in de A-selectie met sponsorcontracten zitten en de maatregel niet is door te voeren, probeert Guardiola ze zelf normen en waarden bij te brengen. Bij de jeugdspelers doet hij dat dus door middel van een kledingcode. Individuele flamboyance past niet bij de filosofie van Guardiola, vandaar dat hij niet vindt dat een speler moet opvallen wegens zijn schoeisel.

Overigens gelden deze wetten weer niet in het privéleven van de coach, want onlangs werd hij gefotografeerd in een Bentley van een slordige 600.000 euro.

Minister huurt frauderende consultant gewoon nog een keer in

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen heeft zich in de Tweede Kamer moeten verantwoorden omdat ze een onderwijsconsultant die eerder gefraudeerd had, daarna nogmaals heeft aangenomen. D66-kamerlid en onderwijswoordvoerder Paul van Meenen had daar kamervragen over gesteld.

Het NRC berichtte eerder over de fraude en de 'dubieuze relatie tussen consultant en minister'. Het gaat om voormalig SER-lid Hans Kamps, met wie de PvdA-bewindsvrouw bevriend zou zijn. Ze fungeerde eerder als adviseur voor Kamps.

Kamps vroeg in 2010 subsidie aan voor de Werkschool, een project om kwetsbare leerlingen van het Speciaal Onderwijs aan een baan te helpen. Dit project, waarin diverse publieke partijen vertegenwoordigd waren, kwam niet goed van de grond. Uit onderzoek bleek dat het subsidiegeld bijna geheel terecht was gekomen bij BV's waar Kamps samen met enkele zakenpartners eigenaar van waren. Er was reeds 1 miljoen (van de 3) uitgegeven.

Deze consultant kwam opnieuw in beeld ten tijde van de financiële problemen van het ROC in Leiden, dat zichzelf iets te ambitieuze schoolgebouwen had aangemeten. Kamps werd door de minister aangewezen als 'gezant' om het opleidingsinstituut te redden, terwijl ze weet had van de subsidiekwestie.

Minister Bussemaker verdedigde zich vandaag door Kamps te benoemen als "nu eenmaal de beste voor de nieuwe klus". Voordat ze aantrad als minister was ze gestopt met het adviseren van Kamps, en het dossier had zij overgedragen aan collega-minister Edith Schippers.

Bussemaker wil meer samenwerking hbo en mbo  (Foto: ANP)
Jet Bussemaker heeft niets verkeerds gedaan (Foto: ANP)

Kamer vraagt onderzoek naar lage rente

De Tweede Kamer wil een brede analyse naar de gevolgen van de huidige lage rente op de economie en de financiële sector. In een dinsdag aangenomen motie wordt de regering opgedragen De Nederlandsche Bank (DNB) en het Centraal Planbureau (CPB) om dat onderzoek te vragen.

Veel politici hebben zich afgelopen tijd kritisch uitgelaten over het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB), die met uitzonderlijk lage rentes en andere ingrepen probeert de lage inflatie in de eurolanden te stimuleren. Mede door dat beleid zijn spaar- en hypotheekrentes tot bijzonder lage niveaus gezakt en staat de financiële positie van pensioenfondsen en verzekeraars onder druk.

De Kamer wil nu graag van DNB en CPB vernemen wat de precieze effecten zijn van de lage rente op 'de overheid, economie, huishoudens en financiële sector' en wat de gevolgen zijn voor de schokbestendigheid van die sectoren.

Kamer vraagt onderzoek naar lage rente
Kamer vraagt onderzoek naar lage rente (Foto: ANP)

ACM onderzoekt nieuwe muziekdienst T-Mobile

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoekt of een nieuwe dienst van T-Mobile die gebruikers in staat stelt buiten hun databundel om muziek te streamen, wel strookt met de Nederlandse wet. Dat heeft de toezichthouder dinsdag bekendgemaakt.

T-Mobile kondigde maandag aan dat het dataverkeer voor het luisteren van muziek via bijvoorbeeld Spotify, Deezer en Napster, niet langer in rekening brengt bij klanten met een grote databundel. Dat is in strijd met Nederlandse regels die voorschrijven dat alle dataverkeer gelijk moet worden behandeld, ook wel netneutraliteit genoemd.

Een wetsvoorstel dat de ACM de bevoegdheid geeft om te handhaven, is dinsdag 'met brede steun in de Eerste Kamer aangenomen', liet de toezichthouder weten. Mocht de dienst van T-Mobile niet aan de regels voldoen, zal daartegen worden opgetreden.

"Op het eerste gezicht lijkt gratis oneindig muziek luisteren heel sympathiek", schrijft de ACM. "Voor de lange termijn is het echter in het belang van internetgebruikers dat de providers op geen enkele manier sturen hoe iemand gebruik maakt van internet. Dat is het uitgangspunt van een breed gedragen democratisch besluit."

T-Mobile daarentegen beroept zich op een nieuwe Europese verordening die eind april van kracht is geworden. De gezamenlijke Europese telecomtoezichthouders leggen die minder streng uit dan de Nederlandse wetgever, zodat onder strikte voorwaarden wel onderscheid mag worden gemaakt tussen verschillende internetdiensten.

De telecomprovider laat in een verklaring weten 'zeer verwonderd' te zijn dat Nederland strengere regels hanteert dan de EU. Het bedrijf stapt naar de rechter en desnoods naar het Europees Hof van Justitie om zijn gelijk te halen.

ACM onderzoekt nieuwe muziekdienst T-Mobile
ACM onderzoekt nieuwe muziekdienst T-Mobile (Foto: BuzzT)

D66 wil 'privacyslot' op kadaster

D66 wil een 'privacyslot' op het Kadaster. Het moet voorkomen dat iedereen het adres van bijvoorbeeld de korpschef van de Nationale Politie of de chef van de inlichtingendienst AIVD kan achterhalen.

De partij reageert daarmee op berichtgeving door PowNed. Journalisten van PowNed zochten in het Kadaster informatie op over AIVD-chef Rob Bertholee en korpschef Erik Akerboom en kwamen bij hen aan de deur.

Tweede Kamerlid Kees Verhoeven van D66 zegt geschrokken te zijn. "Het verbaast mij dat iedereen via het Kadaster toegang heeft tot namen en huisadressen. Daar ligt een groot veiligheidsrisico", aldus Verhoeven.

"Wie zijn gegevens niet in de openbaarheid wil, moet dit aan kunnen geven. Wie voorheen niet in het telefoonboek wilde, vroeg een geheim nummer aan. Logisch."

D66 wil 'privacyslot' op kadaster
D66 wil 'privacyslot' op kadaster (Foto: ANP)

Obama wil mensen naar Mars

Amerika's 'verhaal in de ruimte' moet een nieuw hoofdstuk krijgen: een bemande missie naar Mars. Dat doel heeft de Amerikaanse president Barack Obama dinsdag aangekondigd. In de jaren dertig van deze eeuw moeten wat hem betreft voor het eerst mensen naar Mars reizen en veilig terugkeren.

Op de website van CNN betoogde Obama dinsdag dat ruimtevaart uiteindelijk het leven op aarde beter maakt. "Als we ons leiderschap in de ruimte deze eeuw nog sterker maken dan in de volgende, zullen we niet alleen profijt hebben van de daarmee gepaard gaande vooruitgang op het gebied van energie, gezondheidszorg, landbouw en kunstmatige intelligentie. We zullen ook een betere kennis krijgen van onze omgeving en onszelf."

De missies naar Mars moeten voortkomen uit samenwerking tussen de overheid en de private sector. Obama schrijft dat hij 'opgetogen is', omdat de Amerikaanse overheid 'samenwerkt met commerciële partners om nieuwe habitats te bouwen, die astronauten op langdurige missies in de ruimte in leven kunnen houden'.

In het verleden zijn al vaak plannen gemaakt voor bemande missies naar de rode planeet, maar geen daarvan werd tot nog toe uitgevoerd. Momenteel zijn er diverse initiatieven gaande om de fantasie werkelijkheid te laten worden. Ondernemer Elon Musk ontvouwde onlangs de plannen van zijn bedrijf SpaceX om al in 2024 de eerste mensen naar Mars te brengen.

Obama wil mensen naar Mars
Obama wil mensen naar Mars (Foto: ANP)

Kamer roept brievenbusfirma's op matje

In de strijd tegen belastingontwijking en -ontduiking worden onder meer brievenbusfirma's naar de Tweede Kamer geroepen. De Kamer besloot dinsdag tot een zogenoemde parlementaire ondervraging of mini-enquête. Dat is de eerste keer.

De parlementaire ondervraging is, na een parlementaire enquête, het zwaarste onderzoeksmiddel dat de Kamer kan inzetten. Getuigen zijn verplicht op te komen dagen en worden onder ede gehoord.

Het onderzoek komt er op aandringen van regeringspartij PvdA en oppositiepartij GroenLinks. Zij willen "de onderste steen boven". Ze reageren op de recente onthullingen over grootschalige belastingontwijking en -ontduiking (Panama Papers).

De partijen willen trustkantoren en brievenbusmaatschappijen horen, net als adviseurs die constructies bedenken waarmee rijke particulieren hun vermogen wegsluizen en belasting ontduiken.

Het plan kwam van PvdA-Kamerlid Ed Groot en Rik Grashoff van GroenLinks. "Het schandaal rond de Panama Papers openbaarde een groot netwerk van trustkantoren en belastingadviseurs die multinationals en rijke mensen helpen belasting te ontwijken. Nederland speelt in dit spel een schimmige rol", aldus Grashoff. Hij ziet de mini-enquête als een "belangrijke stap om veel van de fiscale constructies bloot te leggen die belastingontwijking legaal mogelijk maken."

Kamer roept brievenbusfirma's op matje
Kamer roept brievenbusfirma's op matje (Foto: ANP)

Kamer eist opheldering over privilege koning

Een brede meerderheid in de Tweede Kamer eist opheldering van de regering over een privilege voor koning Willem-Alexander en zijn voorgangers. Die worden al sinds de jaren zeventig gecompenseerd voor de belasting die ze betalen over het rendement van hun vermogen.

RTL Nieuws onthulde maandag dat daarover destijds in het diepste geheim afspraken werden gemaakt. De compensatie is verwerkt in de uitkering die het staatshoofd ontvangt.

"Zo'n compensatie is iets wat weinig mensen snappen", aldus PVV-leider Geert Wilders. D66-fractieleider Alexander Pechtold zegt een ongemakkelijk gevoel te hebben: "Dit is niet verantwoord."

Kamerlid Jeroen Recourt van regeringspartij PvdA zou het liefst zien dat de compensatie wordt teruggedraaid: "Iedereen moet belasting betalen. De belastingdeal met de koning moet stoppen." Hij stelde premier Mark Rutte een reeks vragen over de omstreden afspraak.

RTL Nieuws kreeg inzage in documenten in het Nationaal Archief en stelt dat koningin Juliana een extra bedrag van 150.000 tot 200.000 gulden per jaar kreeg. De Oranjes zouden de afgelopen 42 jaar in totaal 7 miljoen euro compensatie hebben ontvangen.

Kamer eist opheldering over privilege koning
Kamer eist opheldering over privilege koning (Foto: ANP)

12 jaar voor jarenlange ontucht met dochter

Een 35-jarige man uit Heerlen moet twaalf jaar de gevangenis in omdat hij zijn dochtertje vanaf haar derde jaar zeven jaar lang heeft misbruikt. Dat is dinsdag door de rechtbank in Maastricht bepaald. Ook twee andere kinderen - een jongen en een meisje - zijn door de man misbruikt.

Van een vierde feit is de man vrijgesproken, omdat niet bewezen kon worden dat dit misdrijf plaatsvond in de periode die de officier van justitie ten laste had gelegd.

De man zelf heeft alles ontkend. Hij heeft ook geweigerd mee te werken aan onderzoeken naar zijn geestelijke gesteldheid.

12 jaar voor jarenlange ontucht met dochter
12 jaar voor jarenlange ontucht met dochter (Foto: ANP)

Polen bestelt nu helikopters bij lokale firma

Polen haalde zich vorige week de woede op de hals van Frankrijk door een grote bestelling helikopters bij het concern Airbus te schrappen. Warschau maakte dinsdag bekend dat het nu heli's heeft besteld bij een lokale fabriek van Sikorsky.

Het gaat om twee toestellen die dit jaar worden afgeleverd en acht volgend jaar.

De Franse president François Hollande zette vorige week boos een streep door een bezoek aan Polen nadat bekendwerd dat de grote order bij het Frans-Duitse luchtvaartconcern Airbus niet doorging. Warschau zou voor omgerekend ruim 3 miljard euro vijftig Caracel-helikopters kopen. Airbus sleepte de order in augustus 2015 in de wacht.

De regering van de eurosceptische partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) schrapte de bestelling die door de vorige regering was gedaan. Het argument was dat de huidige regering de order liever gunt aan een firma die de machines in Polen laat bouwen. Dat argument wordt nu in praktijk gebracht.

Polen bestelt nu helikopters bij lokale firma
Polen bestelt nu helikopters bij lokale firma (Foto: ANP)

Van Dijk rijdt naar WK-zilver, 41-jarige Neben wint goud

Amber Neben heeft zich in en rond Doha laten kronen tot wereldkampioene tijdrijden bij de vrouwen. De 41-jarige Amerikaanse wielrenster pakte de regenboogtrui voor de tweede keer in haar carrière: in 2008 werd ze ook al eens wereldkampioene.

Het werd een bijzonder spannende strijd tussen Neben en de Nederlandse Ellen van Dijk, zelf drie jaar geleden goed voor de wereldtitel. In de 28,9 kilometer lange strijd tegen de klok wisselden de twee elkaar regelmatig af als virtueel leidster en het verschil was zelden meer dan een handvol seconden. Aan de finish moest Van Dijk toch het hoofd buigen voor Neben, die een kleine zes seconden sneller bleek.

Het brons ging verrassend naar de Australische Katrin Garfoot. De 35-jarige rijdster van Orica-AIS begon pas vijf jaar geleden met wielrennen, maar zag dat in Doha dankzij een ijzersterk slot beloond worden met WK-brons. Op 26 seconden was Annemiek van Vleuten met een knappe vijfde plek de tweede Nederlandse. Anna van der Breggen viel met een dertiende plaats op meer dan twee minuten flink tegen. 

Poetin zegt bezoek aan Parijs af

De Russische president Poetin heeft een bezoek aan Parijs afgezegd. Hij zou volgende week naar de Franse hoofdstad komen om een Russisch-orthodoxe kathedraal naast de Eiffeltoren te openen, een expositie van Russische kunst te bezoeken en zijn Franse ambtgenoot Hollande te ontmoeten. Maar dinsdagochtend besloot Poetin volgens Franse bronnen af te zien van het bezoek.

Frankrijk en Rusland liggen diplomatiek met elkaar overhoop. Afgelopen weekend blokkeerden de Russen nog een Frans voorstel in de VN-Veiligheidsraad over Syrië. De Fransen wilden dat de raad zich zou uitspreken voor een onmiddellijk einde aan de luchtaanvallen op de Syrische stad Aleppo, maar door een Russisch veto belandde het voorstel in de prullenbak.

Volgens een bron binnen het kantoor van Hollande had de Franse president Poetin uitgenodigd om alsnog over Syrië te praten, maar wilde hij geen andere activiteiten met het Russische staatshoofd ondernemen. Daarop antwoordde Moskou dat het bezoek wordt 'opgeschort', zonder een nieuwe datum voor te stellen.

Poetin zegt bezoek aan Parijs af
Poetin zegt bezoek aan Parijs af (Foto: ANP)

Seoul pakt Chinese vissers harder aan

Zuid-Korea gaat harder optreden tegen Chinese vissers die illegaal in Koreaanse wateren aan het werk zijn. Aanleiding is het zinken van een schip van de kustwacht eind vorige week.

Hat vaartuig was betrokken bij een actie tegen Chinese vissers. Volgens de Zuid-Koreaanse ministerie van Publieke Veiligheid verdween het schip van de kustwacht in de golven toen het werd geramd door een Chinese vissersboot. Niemand raakte daardoor gewond.

Zuid-Korea kondigde aan het gebruik van wapens niet uit de weg te gaan bij het aanpakken van de Chinese vissers.

Seoul pakt Chinese vissers harder aan
Seoul pakt Chinese vissers harder aan (Foto: ANP)

Vindicat betoont eer aan overleden student

Het Groningse studentencorps Vindicat heeft op de internetsite een memoriam geplaatst waarin wordt stilgestaan bij het overlijden van eerstejaars lid Wytze Pennink. Het lichaam van de student werd maandag na een dagenlange zoektocht gevonden in het water in het centrum van Groningen. Volgens de politie is de achttienjarige jongen door een noodlottig ongeval in het water terecht gekomen en verdronken.

"Bedroefd en met grote verslagenheid hebben wij na drie dagen van onzekerheid kennis genomen van het overlijden van ons eerstejaars lid Wytze Pennink. Onze gedachten gaan uit naar de familie van Wytze, zijn huisgenoten, vrienden en andere betrokkenen. Wij wensen hen veel sterkte toe. Namens hen willen wij iedereen die zich de afgelopen dagen heeft ingezet voor de zoektocht naar Wytze bedanken voor hun inzet en steun. Zij hebben dit als zeer speciaal ervaren", schrijft het sociëteitscommissiebestuur op de site.

Op de sociëteit wordt een condoleanceregister geopend.

Vindicat betoont eer aan overleden student
Vindicat betoont eer aan overleden student (Foto: ANP)

'Vraag en aanbod olie eerder in evenwicht'

Vraag en aanbod van olie komt eerder in balans dan gedacht als de OPEC-landen daadwerkelijk hun productie gaan terugschroeven. Dat zegt het internationale energieagentschap IEA dinsdag.

Volgens het IEA zal de oliemarkt in de eerste zes maanden van 2017 nog altijd kampen met overproductie. Maar het evenwicht in de markt volgt mogelijk sneller dan gedacht door het akkoord.

De OPEC-landen spraken onlangs af de olieproductie te verminderen tot 32,5 miljoen à 33 miljoen vaten per dag. Over de exacte uitwerking van de productiebevriezing wordt nog overlegd. Daarover moet eind november meer bekend zijn. Ook Rusland, dat geen lid is van de OPEC, zou bereid zijn de productie te verminderen.

Vorige maand, voordat er een akkoord op tafel lag, werd door het IEA ook voor de tweede jaarhelft van 2017 een overschot voorzien.

'Vraag en aanbod olie eerder in evenwicht'
'Vraag en aanbod olie eerder in evenwicht' (Foto: ANP)

Spaanse koning Felipe probeert het opnieuw

De Spaanse koning Felipe doet later deze maand een nieuwe poging om gesprekken op gang te brengen over een nieuwe regeringscoalitie in zijn land. Voor 24 en 25 oktober heeft hij de fractievoorzitters uitgenodigd voor een consultatieronde.

Tot nu toe mislukten twee pogingen van de regerende premier Rajoy om in opdracht van Felipe een groep bij elkaar te brengen. Belangrijkste struikelblok was de weigering van de voorman Sánchez van de socialistische partij PSOE om met de conservatieven van de PP in zee te gaan. Afgelopen week trad Sánchez onder druk van zijn partij af en werd de weg vrij gemaakt voor nieuwe gesprekken.

Verwacht wordt dat Rajoy opnieuw de opdracht van Felipe krijgt om een regering te vormen. Als dit niet lukt zijn nieuwe verkiezingen nodig.

Spaanse koning Felipe probeert het opnieuw
Spaanse koning Felipe probeert het opnieuw (Foto: ANP)

Trump zakt verder weg na reeks schandalen

Met nog vier weken te gaan tot de Amerikaanse presidentsverkiezingen lijken Donald Trumps kansen steeds verder te slinken. De schandalen rondom de Republikeinse kandidaat stapelen zich in rap tempo op en Clintons voorsprong in de opiniepeilingen groeit.

Peilingen worden doorgaans over een periode van enkele dagen uitgevoerd en vervolgens geanalyseerd, waardoor het nog te vroeg is om conclusies te trekken over de invloed van het debat van zondag. Maar de video waarin Trump leek op te scheppen over het aanranden van vrouwen verscheen vrijdag, en die is daarom al wel in enkele peilingen meegenomen.

NBC en The Wall Street Journal peilden zaterdag en zondag mensen die waarschijnlijk gaan stemmen en 52 procent gaf de voorkeur aan Clinton, tegenover 38 procent voor Trump. Als de libertarische en groene kandidaten worden meegewogen slinkt Clintons voorsprong iets, maar komt die nog uit op elf procentpunten.

Trump zakt verder weg na reeks schandalen
Trump zakt verder weg na reeks schandalen (Foto: ANP)

CDA wil weer studiebeurs invoeren

Het Christen-Democratisch Appèl presenteert woensdag haar verkiezingsprogramma. Uit het programma van de SP lekten al twee grootse plannen, en ook wat er in het CDA-program komt te staan is niet meer helemaal geheim. Het CDA wil het sociaal leenstelsel voor de bachelorfase weer afschaffen, en een basisbeurs als gift invoeren. Bij het invoeren van het leenstelsel was het CDA trouwens ook al tegen.

Het sinds enkele jaren geldende leenstelsel heeft volgens CDA-onderwijswoordvoerder Michiel Rog schadelijke effecten. De instroom van jongeren met een handicap en van jongeren met ouders zonder hogere opleiding daalde, en ook de doorstroom van mbo naar hbo stagneerde. Rog vat samen: "Dit Kabinet heeft de negatieve gevolgen van het leenstelsel steeds ontkend maar we kunnen er niet omheen dat het leenstelsel ingaat tegen de grondgedachte van het onderwijs: gelijke kansen voor iedereen. Het vergroot de scheidslijn tussen hoger- en laagopgeleiden."

Om het plan te financieren wordt de OV-Studentenkaart vervangen door een vergoeding voor het traject woon-studie, en het leenstelsel voor de masterfase wil het CDA intact laten. Het terughalen van de basisbeurs is een van de CDA1000-ideeën, een rij van punten die door de leden in het land zijn ingebracht.

Amerikaanse professor vergelijkt Black Lives Matter met KKK

De Amerikaanse professor Douglas Muir heeft zich flink in de nesten gewerkt door Black Lives Matter, de beweging die ongeoorloofd en excessief politiegeweld tegen Afro-Amerikanen bestrijdt, te vergelijken met de Ku Klux Klan. Muir heeft ondertussen voor onbepaalde tijd vrij genomen op de universiteit van Virginia, waar hij doceert.

De professor had in weinig subtiele verwoordingen laten weten geen fan te zijn van de BLM-beweging. Zo schreef hij op Facebook dat de organisatie 'de meest racistische beweging is sinds de KKK'. Dat deed hij naar aanleiding van het posten van een presentatie van één van de oprichtsters van Black Lives Matter op Facebook.

Zijn reactie leverde hem veel kritiek op vanuit verschillende hoeken. Onder andere de universiteit van Virginia heeft zich bij monde van Tom Katsouleas, de vice-voorzitter, al gedistantieerd van de uitspraken, hetzij op milde wijze: "Uitspraken als die van Muir voeden de intellectuele ontwikkeling niet en moedigen anderen niet aan zich uit te spreken". Ook de vice-burgemeester van Charlotte, Virginia liet al weten dat dit soort uitspraken niet door de beugel kunnen. Of de uitspraak gevolgen zal hebben voor de professor is nog niet duidelijk. Zijn reactie werd alvast verwijderd van Facebook.

 

Pokémon weg uit duinen en van spoor

In de beschermde duinen bij Kijkduin zijn geen pokémon meer te vinden. Niantic Labs, de maker van Pokémon Go, heeft de wezentjes zoals beloofd weggehaald. De gemeente Den Haag houdt de situatie in de gaten, maar als ze inderdaad weg zijn, is het kort geding erover definitief van de baan, laat een woordvoerder dinsdag weten.

Niantic had PokéStops en PokeGyms neergezet in Kijkduin. Dat zijn plekken in het spel waar veel monsters op afkomen. Dat lokte veel spelers vanuit het hele land. Bewoners en ondernemers kregen daar steeds meer last van. Volgens de gemeente trokken sommige spelers "als een kudde op hol geslagen bizons" door de duinen.

Niantic had ook beloofd dat de pokémon van het spoor zouden verdwijnen. Volgens spoorbeheerder ProRail is ook dat gebeurd. "We zijn naar een aantal plekken geweest waar ze eerst te vinden waren en daar zitten ze niet meer", zegt een woordvoerder. Volgens ProRail zijn meerdere mensen tijdens hun monsterjacht op het spoor gaan lopen. Het treinverkeer had daar last van.

Pokémon weg uit duinen en van spoor
Pokémon weg uit duinen en van spoor (Foto: BuzzT)

Stichting schendt privacy van kleinkinderen

Door op internet gegevens van kinderen te zetten met wie grootouders contact zoeken, schendt de stichting Voor Mijn Kleinkind hun privacy en die van hun ouders. Dat meldt AP, de Autoriteit Persoonsgegevens dinsdag. Wat de stichting doet is in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens. De autoriteit dreigt met maatregelen als de werkwijze niet wordt aangepast.

Op de site voormijnkleinkind.nl kunnen grootouders die tegen hun wil geen contact hebben met hun kleinkind een pagina voor hem of haar aanmaken en daarop berichten plaatsen. Wie in een zoekmachine de voor- en achternaam van een kind intypt, kan bij deze pagina terechtkomen.

"Het kan voor een kind, dat zich toch vaak al in een kwetsbare positie bevindt, heel belastend zijn. Dat mag dus niet", aldus Wilbert Tomesen van de AP. "Uit zo'n oproep tot contact kun je afleiden dat er problematische familieomstandigheden zijn. Dat is heel erg gevoelige informatie over een kind en diens ouders."

De ouders of het kind, mits zestien jaar of ouder, kunnen vragen de persoonsgegevens te verwijderen. Doet de stichting dat niet, dan kan de zaak worden voorgelegd aan de rechter.

De stichting heeft de gegevens op de site aangepast naar de eerste letter van de achternaam. Bezoekers moeten nu eerst een wachtwoord aanvragen en de berichten zijn bovendien pas te zien als grootouders toestemming geven. Maar dat is volgens de autoriteit nog niet voldoende.

"We willen contactherstel mogelijk maken en zijn geen voorstander van het wettelijk afdwingen van omgang met een kleinkind", aldus de stichting. Die vindt dat de overheid grootouders in de kou laat staan. Vaak is het contact verbroken door een echtscheiding, psychische problemen of de ontvoering van een (klein)kind.

Stichting schendt privacy van kleinkinderen
Stichting schendt privacy van kleinkinderen (Foto: ANP)

LuckyTV-'duet' Trump en Clinton gaat viral


Het LuckyTV-filmpje dat maandagavond aan het slot van De Wereld Draait Door te zien was, gaat razendsnel de wereld over. De montage waarin het lijkt alsof de Amerikaanse presidentskandidaten Donald Trump en Hillary Clinton een duet zingen is een hit op internet en is al duizenden keren geliked en gedeeld.

LuckyTV-maker Sander van de Pavert monteerde onder beelden van het verkiezingsdebat van zondagnacht het nummer (I've Had) The Time of My Life uit de film Dirty Dancing. Daardoor leek het alsof Trump en Clinton elkaar liefdevol toezongen.

Amerikaanse media hebben het fragment inmiddels omarmd. Zo noemt The Huffington Post de video 'het beste dat tot dusver uit de verkiezingen is gekomen' en zond CBS News het filmpje uit onder de noemer 'internetsensatie'. Realityster Paris Hilton deelde de video op Twitter. "Dit is geniaal", schreef ze erbij.

In Nederland was de site van De Wereld Draait Door maandagavond enige tijd overbelast door de enorme belangstelling.


Donald Trump & Hillary Clinton - The time of my life (Video: Youtube)

LuckyTV-'duet' Trump en Clinton gaat viral
LuckyTV-'duet' Trump en Clinton gaat viral (Foto: BuzzE)

Kort geding over 'seksrel' bij Transavia

Een purser van Transavia probeert via de rechter te voorkomen dat haar echtgenoot haar affaires op de werkvloer naar buiten brengt. Transavia noemt het een privézaak en vindt het 'verspreiden van privé-informatie' ongepast. De zaak dient op 24 oktober achter gesloten deuren, volgens de rechtbank in Den Haag omdat het om 'een familiezaak' gaat.

De Telegraaf meldde dinsdag dat de vrouw haar ervaringen in een digitaal dagboek heeft beschreven. Ze zou onder meer seks hebben gehad in de cockpit. Haar echtgenoot zou de verhalen onlangs hebben ontdekt. Transavia zegt dat de passagiers niet in gevaar zijn geweest en dat er is 'gesproken met de betrokkenen'. Het bedrijf wil niet zeggen of zij intern bestraft worden.

De Inspectie Leefomgeving en Transport is 'al voor de zomer' op de hoogte gebracht door Transavia, zegt een woordvoerster. Volgens de dienst is het een privékwestie en was er 'geen aanleiding' om te onderzoeken of de veiligheid inderdaad niet in het geding is geweest.

Kort geding over 'seksrel' bij Transavia
Kort geding over 'seksrel' bij Transavia (Foto: ANP)

Samsung trekt stekker uit Note 7

Samsung trekt de stekker uit de Galaxy Note 7. Dat maakte het Zuid-Koreaanse bedrijf dinsdag bekend nadat Samsung eerder al meldde de productie van het toestel om veiligheidsredenen voorlopig te staken.

Kort na de lancering van de Note 7 doken in een aantal landen verhalen op van spontaan ontbrandende of exploderende exemplaren. Meerdere mensen raakten gewond. Samsung besloot miljoenen toestellen om te ruilen. Inmiddels wordt in verschillende media melding gemaakt van zeven omgeruilde toestellen die ook in brand vlogen.

Eerder op dinsdag werd al gemeld dat de verkoop van het apparaat was gestopt. In Nederland was de lancering van de telefoon al uitgesteld vanwege het lopende onderzoek naar nieuwe problemen met het toestel. Die verkoopstop blijkt dus nu definitief.

Samsung trekt stekker uit Note 7
Samsung trekt stekker uit Note 7 (Foto: BuzzT)

'Overvallers Kim Kardashian waren amateurs'

De criminelen die Kim Kardashian vorige week beroofden in een hotel in Parijs, waren helemaal niet zo professioneel als gedacht wordt. In de ogen van de realityster zagen ze er uit als een stel amateurs, zeggen bronnen tegen TMZ.

Kim zou tegen de politie hebben verklaard dat de daders bijzonder aarzelend en onzeker handelden. Ze zou in en uit de badkuip zijn gesleept en de overvallers trokken verschillende keren hun pistool om die vervolgens weer te laten zakken. Ook leek het erop alsof ze ruzie hadden en zagen de politie-uniformen die de criminelen droegen er helemaal niet echt uit.

In het hotel lieten de daders bovendien tiewraps en ducttape liggen. Tijdens hun vlucht verloren ze vervolgens een van de gestolen sieraden. Van hen ontbreekt desondanks nog ieder spoor.

'Overvallers Kim Kardashian waren amateurs'
'Overvallers Kim Kardashian waren amateurs' (Foto: BuzzE)

Software-update sluit winkels Albert Heijn

Ongeveer 35 supermarkten van Albert Heijn konden dinsdagochtend niet opengaan. De kassa's kampten met storingen na een mislukte software-update in de nacht. Het euvel wordt verholpen en Albert Heijn denkt dat de winkels snel weer opengaan.

De supermarktketen zegt dat het geen landelijk probleem is. Albert Heijn heeft ongeveer 900 winkels in Nederland.

Software-update sluit winkels Albert Heijn
Software-update sluit winkels Albert Heijn (Foto: BuzzT)

Gears of War 4

Gears of War is een van Microsofts belangrijkste exclusives. Met deel vier komt de eerste officiële Gears-game naar de huidige generatie Xbox en omdat het een Play Anywhere-titel is wordt er ook veel verwacht van de pc-versie. In tegenstelling tot veel andere multiplayer shooters behoort een goede Gears of War-game ook over een sterke campaign te beschikken. Een behoorlijke last op de schouders van ontwikkelaar The Coalition.

'Protest tegen Verstappen krijgt staartje voor steward'

Het lijkt erop dat het protest van het Formule 1-team van Mercedes tegen Max Verstappen nog een staartje krijgt. Verstappen hield zondag tijdens de Grand Prix van Japan Lewis Hamilton van zijn tweede plek af met een ijzersterke verdedigingsactie, maar na afloop diende Mercedes daar protest tegen in.

Al snel werd duidelijk dat Hamilton het met dit proces eigenlijk niet eens was, wat hij via Twitter liet blijken. Het protest werd dan ook snel weer ingetrokken. Nu lijkt het erop dat een steward een dubieuze rol heeft gespeeld, wat hem mogelijk problemen op kan leveren. De Australiër Gary Connelly was de enige van de vier stewards die vond dat Verstappen's actie niet door de beugel kon. Hij stapte vervolgens naar het team van Mercedes om hen te vertellen dat ze toch vooral protest moesten aantekenen.

Aangekomen bij het team bleek dat teambaas Toto Wolff en kopstuk Niki Lauda al vertrokken waren, net als Hamilton. Technisch directeur Paddy Lowe was er nog wel en hij besloot het opvallende advies van Connelly op te volgen en tekende protest aan. Niet veel later werd het weer ingetrokken, volgens de geruchten omdat Wolff het verre van eens was met het indienen van een protest. 

Of wereldautosportbond FIA Connelly op zijn vingers gaat tikken is nog niet bekend, maar het handelen van de Australiër valt op zijn minst dubieus te noemen. De stewards horen immers onafhankelijk te zijn en het is niet de bedoeling dat ze op eigen houtje een team gaan adviseren protest in te dienen. 

Belgische coalitie oneens over begroting

De Belgische premier Charles Michel heeft het voorlezen van de beleidsverklaring van zijn regering dinsdag in het Belgische parlement uitgesteld omdat de coalitiepartijen het niet eens kunnen worden. Volgens Belgische media verkeert het beraad over de financiën in een crisis.

De christendemocratische partij CD&V kwam maandagavond niet terug aan de onderhandelingstafel en gooide daarmee de knuppel in het hoenderhok. De partij wil de garantie dat er voor het einde van het jaar, een door haar gevraagde belasting op meerwaarde bij verkoop van aandelen komt.

De CD&V verklaarde dat van een crisis geen sprake is en dat de partijen er de komende dagen wel uit zullen komen. "We moeten de zaken niet dramatiseren", aldus voorzitter Wouter Beke dinsdag voor de Belgische radio.

Belgische coalitie oneens over begroting
Belgische coalitie oneens over begroting (Foto: ANP)

'Veel doden door hepatitis te voorkomen'

In Nederland sterven jaarlijks ongeveer vijfhonderd patiënten aan leverziekten die komen door een hepatitis B- of C-infectie. Dat is tien keer meer dan gedacht. Bovendien is een groot deel van die sterfgevallen te vermijden, blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.

Gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laten zien dat er veertig tot vijftig doden per jaar vallen door chronische hepatitis B of C, aldus de onderzoekers Robine Hofman en Wilma Nusselder. Maar het werkelijke aantal is hoger doordat chronische virale hepatitis kan leiden tot levercirrose en/of leverkanker. De mensen die daaraan dood gaan, komen weer voor in andere sterftecijfers van het CBS. "In Nederland is geen andere infectieziekte bekend waaraan zoveel mensen jaar in jaar uit uit overlijden, behalve mogelijk aan influenza."

Er bestaan goede medicijnen tegen het hepatitis C- en B-virus. De onderzoekers pleiten voor een Nationaal Hepatitis Plan waarbij onder meer de zorg voor betrokken patiënten wordt verbeterd en nog niet-geïdentificeerde virusdragers worden opgespoord en behandeld.

'Veel doden door hepatitis te voorkomen'
'Veel doden door hepatitis te voorkomen' (Foto: ANP)

'Wereldwijde vraag naar staal stabiliseert'

De wereldwijde vraag naar staal daalt dit jaar in ieder geval niet verder. De World Steel Association (Worldsteel) voorziet zelfs een minieme toename van 0,2 procent, gevolgd door een verdere groei van 0,5 procent in 2017. Dat maakte de brancheorganisatie dinsdag bekend op zijn jaarvergadering in Dubai.

Afgelopen jaar ging de vraag naar staal nog met 3 procent omlaag. Voor dit jaar voorzag de staalindustrie tot op heden opnieuw een afname, maar onder meer dankzij extra stimuleringsmaatregelen van de Chinese overheid om de economische groei aan te jagen, zijn de vooruitzichten verbeterd.

Worldsteel waarschuwt dat het investeringsniveau laag blijft, niet alleen in China maar ook in bijvoorbeeld Europa. Dat heeft onder meer te maken met de onzekerheid die het aanstaande vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie met zich meebrengt.

'Wereldwijde vraag naar staal stabiliseert'
'Wereldwijde vraag naar staal stabiliseert' (Foto: ANP)

Ook Aaron Carter trekt steun aan Trump in

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump ziet zijn toch al niet al te grote steun in Hollywood slinken. Voormalig kindster Aaron Carter kondigde maandag op Twitter aan dat hij niet langer van plan is om op Trump te stemmen.

De jongere broer van Backstreet Boys-zanger Nick Carter kondigde eind februari aan dat hij achter Donald Trump stond. "Wil Amerika een president die volgt, of één die leidt? Ik stem voor Trump", schreef hij destijds. Dat besluit konden niet al zijn fans waarderen, maar de zanger liet weten daar niet mee te zitten. "Het is oké, je verzamelt wat fans, je verliest wat fans."

Aaron lichtte zijn besluit om niet langer achter Trump te staan niet toe. De mededeling kwam wel vlak nadat oude opnames van Trump opdoken waarop de presidentskandidaat zich bijzonder oneerbiedig uitlaat over vrouwen. Voor Hollywoodster, oud-gouverneur en prominent Republikein Arnold Schwarzenegger was dat reden om voor het eerst sinds hij Amerikaan is niet op de Republikeinse kandidaat te stemmen.

Ook Aaron Carter trekt steun aan Trump in
Ook Aaron Carter trekt steun aan Trump in (Foto: BuzzE)

Marlijn Weerdenburg is nog op zoek

Marlijn Weerdenburg lijkt met een baan, een relatie en een huis haar dagen als 'dolende dertiger' achter zich te hebben, maar dat is zeker nog niet het geval. De actrice en presentatrice is nog altijd op zoek naar het perfecte plaatje.

"Nu lijkt het misschien of het af is, maar dat is natuurlijk niet zo", zegt Marlijn dinsdag in De Telegraaf. "Ik presenteer, werk als actrice en ben ook nog zangeres. Die afwisseling vind ik te gek, maar zorgt er ook voor dat ik steeds keuzes moet maken."

Vooral het feit dat Marlijn een goede allrounder wil zijn, zorgt soms voor keuzestress. "Ik vind mijn verschillende carrières belangrijk, het liefste zou ik de hele dag werken. Maar ik ben 33, ik zou ook nog wel moeder willen worden", vervolgt ze. "Ik ben zielsgelukkig met mijn vriend, met wie ik veel tijd doorbreng en tegelijkertijd vraag ik me ook wel eens af of we eeuwig bij elkaar blijven. En dan wil ook nog vaak bij mijn vrienden zijn. Ik probeer nog steeds te streven naar het perfecte plaatje."

In het KRO-NCRV-programma De Dolende Dertiger staat Marlijn bij dergelijke dilemma's van leeftijdsgenoten stil. De eerste aflevering is dinsdagavond te zien.

Marlijn Weerdenburg is nog op zoek
Marlijn Weerdenburg is nog op zoek (Foto: BuzzE)

Maatregelen nodig tegen armoede bij kinderen

Er zijn concrete maatregelen nodig om armoede van honderdduizenden kinderen in Nederland te bestrijden. Die oproep doen kinderrechtenorganisaties Save the Children en Defence for Children aan de regering. De twee organisaties presenteren dinsdag vier aanbevelingen die kinderen uit de armoede moeten halen aan staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) en een vertegenwoordiger van de Europese Commissie.

Nederland telt volgens recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek 421.000 kinderen in gezinnen met een laag inkomen, dat is één op de acht kinderen. Van hen groeien 131.000 kinderen op in een gezin waarin het inkomen langdurig laag blijft. Ze lopen het risico dat ze onvoldoende eten en kleding krijgen en ook sociaal buitengesloten worden, omdat ze niet kunnen deelnemen aan sporten of een schoolreisje.

De twee organisaties willen dat kinderen beter worden gehoord. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het armoedebeleid en ze zijn verplicht kinderen te betrekken bij de vorming van het beleid. In de praktijk doet echter nog geen 5 procent van de gemeente dat, waarbij de gehoorde kinderen bovendien vaak niet uit armoedige omstandigheden komen.

In Nederland hebben kinderen niet zelfstandig toegang tot de sociale zekerheid, maar zijn ze daarvoor afhankelijk van hun ouders. Dat moet volgens Defence for Children en Save the Children veranderen.

Kinderen die extra kwetsbaar zijn, zoals vluchtelingenkinderen, jongeren in de jeugdhulp of kinderen met een handicap, moeten extra bescherming krijgen. De organisaties wijzen specifiek op kinderen op de Antillen, waar duidelijk meer armoede heerst dan gemiddeld in Nederland.

Kinderen die opgroeien in armoede lopen later een twee keer zo hoog risico om opnieuw in armoede terecht te komen.

Maatregelen nodig tegen armoede bij kinderen
Maatregelen nodig tegen armoede bij kinderen (Foto: ANP)

SP wil huur sociale woningen 400 euro omlaag

De SP wil de huurprijs voor sociale woningen structureel met 400 euro per jaar verlagen. Dat staat in haar verkiezingsprogramma dat donderdag wordt gepresenteerd.

De partij van Emile Roemer wil de opbrengst van de verhuurdersheffing gebruiken om de maatregel te betalen. Verder wil de SP investeren in bouw en isolatie van sociale huurwoningen.

"Iedereen verdient een betaalbaar dak boven zijn hoofd. Maar zes jaar VVD-beleid heeft een huurexplosie veroorzaakt. De huren stegen de afgelopen zes jaar met 28 procent. Wij breken met deze koers en kiezen voor de huurders", aldus Roemer.

De SP wil deze week bij de behandeling van de begroting van minister Stef Blok (Wonen) al een voorstel indienen om volgend jaar de huren van sociale woningen te verlagen met 200 euro.

SP wil huur sociale woningen 400 euro omlaag
SP wil huur sociale woningen 400 euro omlaag (Foto: ANP)

'Onnodig veel mensen krijgen geen hypotheek'

Onnodig veel huishoudens hebben geen kans op de woningmarkt door te strenge en onnodige regels. Dat zegt voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland maandag naar aanleiding van nieuw onderzoek. Hij roept op om de regels, die ooit bedoeld waren om woningkopers tegen zichzelf te beschermen, te versoepelen.

"De grootste gevaren voor de betaalbaarheid van je hypotheek zijn namelijk nog steeds inkomensverlies door echtscheiding, werkloosheid en ziekte", aldus Verhagen. "Daar helpen de strikt toegepaste Nibud-normen helaas niet tegen. Het enige dat ze doen, is onnodig veel mensen de toegang ontzeggen tot een hypotheek."

In Nederland zouden om die reden circa 200.000 huishoudens niet in aanmerking komen voor een passende hypotheek.

'Onnodig veel mensen krijgen geen hypotheek'
'Onnodig veel mensen krijgen geen hypotheek' (Foto: ANP)

Steun voor Shailene Woodley na arrestatie

Verschillende Hollywoodcollega's hebben op sociale media Shailene Woodley een hart onder de riem gestoken. De actrice werd maandag gearresteerd tijdens een protest tegen een oliepijplijn.

"Shai was vandaag gearresteerd", twitterde The Fault In Our Stars-collega Ansel Elgort. De acteur riep met een linkje naar meer informatie zijn volgers op zich in te lezen over de pijplijn en het protest daartegen. Mark Ruffalo sprak zijn steun uit voor de 24-jarige actrice. "Ik sta achter Shailene Woodley en haar protest."

Maggie Q, met wie Shailene in Divergent te zien was, deelde het bericht van de aanhouding met het bijschrift "Je kunt mensen arresteren, maar je kunt ze niet het zwijgen opleggen." The Fault In Our Stars-schrijver John Green zei: "Ik heb diepe bewondering voor haar vastberadenheid en passioneel activisme."

Shailene deelde de beelden van de arrestatie op Facebook Live. Ze gaf daarbij ook live commentaar van het protest en het politie-optreden. Volgens de actrice verliep het protest vreedzaam en waren de demonstranten al onderweg naar hun auto's toen de politie "met enorme geweren en wapenstokken" ingreep.

Steun voor Shailene Woodley na arrestatie
Steun voor Shailene Woodley na arrestatie (Foto: BuzzE)

Prins Constantijn viert verjaardag

Prins Constantijn is dinsdag jarig. Hij wordt 47. De prins is in 2001 getrouwd met prinses Laurentien, met wie hij drie kinderen heeft: dochters Eloise en Leonore en zoon Claus-Casimir.

Prins Constantijn volgde in juli dit jaar Neelie Kroes op als tijdelijk ambassadeur voor StartupDelta2020, waarbij hij als adviseur al nauw betrokken was. Constantijn is zelfstandig adviseur in bedrijfsinnovatie en mede-initiatiefnemer van Startup Fest Europe en directeur 'Digital Technology and Macro Strategy' bij MAP in Londen.

Constantijn Christof Frederik Aschwin Prins der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg, is op 11 oktober 1969 geboren in Utrecht als derde zoon van prinses Beatrix en prins Claus. Hij is vierde in de lijn van troonopvolging.

Prins Constantijn viert verjaardag
Prins Constantijn viert verjaardag (Foto: ANP)

Noodtoestand voor North Carolina na Matthew

De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag de noodtoestand uitgeroepen voor de staat North Carolina vanwege de schade die orkaan Matthew heeft aangericht, meldt het Witte Huis.

Door het uitroepen van de noodtoestand komen onder andere federale organisaties in actie. Afgelopen donderdag riep Obama ook al de noodtoestand uit voor de staten Florida en South Carolina, toen Matthew het vasteland nog moest bereiken.

Volgens CNN zijn in de VS ten minste eenentwintig mensen om het leven gekomen door de storm. Elf mensen kwamen om in North Carolina.

Noodtoestand voor North Carolina na Matthew
Noodtoestand voor North Carolina na Matthew (Foto: ANP)

'Jan Keizer mag naam BZN niet gebruiken'

Jan Keizer en Anny Schilder mogen niet meer onder de naam BZN optreden. De voormalig manager van de Volendamse groep Dick de Boer maant de twee dinsdag in De Telegraaf te stoppen. "Anders kan het wel eens eindigen in een rechtszaak", zo stelt hij in de krant.

De Boer, de eigenaar van de merknaam en het logo van BZN, is razend dat Jan en Anny fans misleiden door te zeggen dat 'BZN' komt optreden. "Ze grijpen alles aan om geld te genereren", zegt hij. "Ze zetten de fans op het verkeerde been. Zelfs voor een fanclub van BZN leek het zó duidelijk dat er in Hardenberg een nieuwe reünie kwam dat ze al kaartjes hadden gekocht. Kun je nagaan hoe misleidend het is. Bovendien heeft Anny maar acht jaar bij BZN gezeten."

Toen BZN er in 2007 mee ophield wees niets er nog op dat Jan ooit de naam weer wilde gebruiken. "Toen kwam helemaal niet ter sprake dat Jan met Anny verder zou gaan. Toen wisten we niet beter of Jan ging solo. Later ging hij met zijn dochter zingen, maar nu al enige tijd met Anny. Geen enkel probleem, maar dat moet hij niet onder onze naam doen", aldus De Boer.

Het management stelt in een reactie in de krant dat het logo inmiddels niet meer wordt gebruikt. "Maar '40 jaar BZN-hits' blijven we gebruiken, want het is gewoon de waarheid dat ze al die oude hits zingen."

'Jan Keizer mag naam BZN niet gebruiken'
'Jan Keizer mag naam BZN niet gebruiken' (Foto: BuzzE)

Gestolen sieraad Kim Kardashian opgedoken

Eén van de sieraden die overvallers buitmaakten tijdens de beroving van Kim Kardashian is terecht. Het gaat om een diamanten kruis ter waarde van zo'n 30.000 euro.

Volgens TMZ werd het kleinood de dag na de gewapende overval al gevonden op straat in de buurt van het huis waar het misdrijf plaatsvond. De overvallers zouden het hebben laten vallen tijdens hun vlucht. De showbizsite meldt dat de Franse politie het sieraad onderzoekt op mogelijk dna van de criminelen.

Ondanks de niet geringe waarde, vertegenwoordigen de diamanten maar een klein deel van de totale buit van de overvallers. Kim heeft bij haar verzekering een claim ingediend van 5,6 miljoen dollar, zo'n 5 miljoen euro.

Gestolen sieraad Kim Kardashian opgedoken
Gestolen sieraad Kim Kardashian opgedoken (Foto: BuzzE)

'Rihanna en Drake geen setje meer'

Tijdens de VMA's eind augustus verklaarde Drake zijn Rihanna nog publiekelijk de liefde, maar inmiddels gaan de twee ieder hun eigen weg.

Volgens E! voelen de artiesten nog een hoop liefde voor elkaar, maar lukt het met hun drukke schema niet er een relatie op na te houden. Ze zouden daarom hebben besloten dat ze allebei ook met anderen mogen uitgaan. Drake zou dat gelijk in de praktijk hebben gebracht met een aantal dates met India Love, realityster en ex van rapper The Game.

Saillant detail is dat India door een andere ex, Cliff Dixon, zou zijn bedrogen met Rihanna. Een insider verklaart tegenover E! dan ook dat het best eens zo zou kunnen zijn, dat Drake de dates met India alleen heeft om Rihanna jaloers te maken.

'Rihanna en Drake geen setje meer'
'Rihanna en Drake geen setje meer' (Foto: BuzzE)

'Minions ongezondste kinderhelden'

De Minions zijn de ongezondste kinderhelden, als het gaat om reclamemaken voor koekjes, zoete drankjes, ijs en snoepgoed. De gele animatiewezentjes prijzen in totaal vijftien ongezonde producten aan, concludeert consumentenorganisatie foodwatch dinsdag in een onderzoek.

Frozen (Walt Disney) staat op de tweede plek (elf ongezonde producten), gevolgd door Buurman en Buurman en de animatiefilm Huisdiergeheimen (beiden zes). Ook Sesamstraat, de Ninja Turtles en de Smurfen prijzen relatief veel ongezonde producten aan.

Foodwatch nam in totaal meer dan honderd producten onder de loep, waarvoor reclame wordt gemaakt door kinderidolen. Daarvan bleken er slechts drie gezond te zijn. De organisatie hanteerde daarbij de criteria voor kindermarketing van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Foodwatch pleit er al langer voor dat de overheid ongezonde kindermarketing aan banden legt. Zelfregulering van de voedingsindustrie faalt volgens de organisatie. "Hoewel de voedingsindustrie afgelopen jaar via de Reclame Code regels heeft opgesteld rond kindermarketing, is kindermarketing op de productverpakkingen expliciet uitgesloten van enige beperking. Van deze ruimte maken fabrikanten flink gebruik door kinderhelden hun ongezonde waren aan te laten prijzen."

Een op de acht kinderen in Nederland is te dik. Zij hebben meer kans op gezondheidsproblemen.

'Minions ongezondste kinderhelden'
'Minions ongezondste kinderhelden' (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer.. Meest bewolkt en hier en daar regen

Goeiemorgen! Er waren de afgelopen dagen langs de kust fraaie buienluchten te zien. Enkele van die buien trokken ook van noord naar zuid over een deel van ons land. Zondagmiddag viel hier zowaar nog 5 millimeter. Gisteren bleven vrijwel alle buien op zee en waren er na het optrekken van de (dichte) mistbanken perioden met zon. 

Vandaag ziet het er een stuk saaier uit. Het wolkendek blijft grotendeels gesloten en zeker ten noorden van de grote rivieren kan er af en toe wat lichte regen of motregen vallen. In het noorden kan er misschien wel wat meer neerslag vallen. In het het zuiden is het ook zeker niet zonnig, maar daar is de kans op neerslag wat kleiner. Het wordt op deze bewolkte dag ongeveer 12 graden en er staat een matige tot vrij krachtige noordoostelijke wind.

De komende dagen neemt de wind nog wat in kracht toe. Verder blijven er wolkenvelden aanwezig met kans op een spatje regen. De zon zal zich ook af en toe laten zien. In het weekend maken we kans op hogere temperaturen en zeker zondag zou wel eens een fraaie dag kunnen worden met mogelijk 20 graden. Dat is echter nog iets te ver weg om er al zeker van te zijn.

Fijne dag!

Zon op 07:52
Zon onder 19:02
Zonkracht

2 /1

Nederland
 

Middelbare bewolking boven Haarlem (Foto: Stephan5)
Deze prachtige middelbare bewolking zag ik enkele dagen geleden boven Haarlem. ( Foto: Stephan5)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1797 Zeeslag bij Kamperduin.
1965 Eerste uitzending van Hilversum III
1970 De Boeing 747-200 maakt z'n eerste vlucht.
1984 Kathryn Sullivan is de eerste Amerikaanse vrouw die een ruimtewandeling maakt.
2009 Heiligverklaring Pater Damiaan.

Homohuwelijk Australië voorlopig van de baan

Het plan van de Australische premier Malcolm Turnbull om een referendum te houden over invoering van het homohuwelijk kan niet op voldoende steun rekenen. Invoering is daardoor voorlopig van de baan. Dinsdag maakte oppositiepartij Labor bekend een referendum niet te steunen.

De coalitie heeft in de Australische Eerste Kamer geen meerderheid en daardoor is de hulp nodig van de oppositie. Labor is voorstander van het homohuwelijk, maar steunt een referendum over het onderwerp niet. De oppositiepartij vindt de erkenning van het homohuwelijk uitsluitend een zaak van het parlement.

Door de afwijzing van het referendum zal het onderwerp pas na de volgende verkiezingen weer aan de orde komen, laat Turnbull weten. De verkiezingen staan eind 2019 gepland.

Homohuwelijk Australië voorlopig van de baan
Homohuwelijk Australië voorlopig van de baan (Foto: ANP)

Merwedebrug A27 gesloten voor vrachtwagens

De Merwedebrug bij Gorinchem op de A27 is in beide richtingen gesloten voor al het vrachtverkeer. Dat meldt de VerkeersInformatieDienst (VID) dinsdagochtend.

Door scheurtjes in de brugconstructie vindt Rijkswaterstaat het onverantwoord om vrachtwagens te laten passeren, meldt de VID. De scheurtjes werden vorige week ontdekt, waarop in eerste instantie werd besloten de brug af te sluiten voor zwaar vrachtverkeer boven de 60 ton. Nu geldt de maatregel voor alle vrachtwagens.

Vrachtwagens moeten de route voorlopig mijden en omrijden via Waalwijk over de A59, A2 en A15, aldus de VID.

Merwedebrug A27 gesloten voor vrachtwagens
Merwedebrug A27 gesloten voor vrachtwagens (Foto: ANP)

Regenboogvlag wappert op kom-uit-de-kastdag

Op gemeente- en provinciehuizen en ministeries wappert dinsdag de regenboogvlag. Het is internationale Coming Out Dag, oftewel de kom-uit-de-kastdag. Het evenement moet het voor mensen die homo, lesbisch, biseksueel of transgender zijn gemakkelijker maken om voor hun geaardheid uit te komen.

Op verschillende plaatsen in het land zijn activiteiten rond de speciale dag. Zo is er in Hoorn een hele roze week, die vrijdag is begonnen en tot en met zondag duurt. In Leiden werd zaterdag al een groot feest gegeven.

Coming Out Dag werd voor het eerst in 1988 gehouden in de Verenigde Staten en vindt ieder jaar op 11 oktober plaats. Op die datum werd in 1987 een mars op Washington gehouden voor de rechten van lesbiennes en homo's.

Regenboogvlag wappert op kom-uit-de-kastdag
Regenboogvlag wappert op kom-uit-de-kastdag (Foto: ANP)

Dode na schietpartij bij AMC in Amsterdam

Bij een schietpartij op de Meibergdreef in Amsterdam is maandagavond een persoon om het leven gekomen. Dat meldt de politie.

Het slachtoffer werd in de buurt van het Academisch Medisch Centrum (AMC) neergeschoten. Omstanders en hulpverleners probeerden het slachtoffer te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten. De politie, die de melding rond 23.30 uur binnenkreeg, is een zoekactie gestart naar de dader, die op de fiets is gevlucht richting station Holendrecht.

Amsterdam werd dit weekend opgeschrikt door meerdere schietpartijen met dodelijke afloop. Zaterdag werd in de vroege ochtend een man doodgeschoten aan de Jan Evertsenstraat en aan het eind van de middag was het op het Koningin Wilhelminaplein opnieuw raak. Daar werd in een parkeergarage een man in het bijzijn van zijn vrouw en een kind in een auto doodgeschoten. De vrouw raakte zwaargewond, het kind bleef lichamelijk ongedeerd.

Een 44-jarige man overleefde het schietincident in de Jan Evertsenstraat niet. Hij werd door meerdere kogels getroffen. Twee andere mannen van 44 en 50 jaar raakten gewond.

Samsung legt verkoop Note 7 wereldwijd stil

Samsung heeft de verkoop van de mogelijk brandgevaarlijke Samsung Galaxy Note 7 wereldwijd stopgezet. Dat maakte de Zuid-Koreaanse elektronicagigant dinsdag bekend.

In Nederland was de lancering van de telefoon al uitgesteld vanwege het lopende onderzoek naar nieuwe problemen met het toestel. Kort na de lancering van de Note 7 doken in een aantal landen verhalen op van spontaan ontbrandende of exploderende exemplaren. Meerdere mensen raakten gewond. Samsung besloot miljoenen toestellen om te ruilen. Inmiddels wordt in verschillende media melding gemaakt van zeven omgeruilde toestellen die ook in brand vlogen.

Samsung adviseert mensen die in het bezit zijn van de Note 7 om het toestel niet meer te gebruiken en uit te zetten zolang het onderzoek loopt.

Samsung legt verkoop Note 7 wereldwijd stil
Samsung legt verkoop Note 7 wereldwijd stil (Foto: ANP)

De ontmoeting

Een paar dagen geleden liep ik over het station van Rotterdam, het was koud en de NS had weer enkele vertragingen op mijn route, niet hun zaken en dienstverlening op orde.. maar wel iedere jaar de prijzen verhogen. De mede door de Turken mogelijk gemaakte crossaintjes bij het kiosk roken wel lekker, dus ik dacht laat ik maar even Arabische koffie en een lekker warm crossaintje erbij nemen. Toen ik probeerde te betalen met mijn pinpas kreeg ik helaas de melding dat ik geen voldoende tegoed had.

Finding Dory passeert miljard dollar-grens

De animatiefilm Finding Dory van studio Disney heeft wereldwijd meer dan een miljard dollar opgeleverd. Het is de derde bioscooptitel die in 2016 deze grens passeert; eerder lukte het Captain America: Civil War en Zootopia.

Dat melden Amerikaanse media. In Finding Dory, het langverwachte vervolg op Finding Nemo, gaat de vergeetachtige picassovis Dory, samen met haar vrienden Nemo en Marlin, op zoek naar haar ouders.

De belangrijkste stemmen in de Engelstalige versie zijn ingesproken door Ellen DeGeneres, Albert Brooks en Ed O'Neill. In de Nederlandse versie zijn onder meer Annick Boer, Richard Groenendijk en Loek Peters te horen.

De film was ook in de Nederlandse bioscopen een groot succes. Met meer dan een miljoen bezoekers was Finding Dory vooralsnog de best bezochte bioscooptitel van het jaar.

Finding Dory passeert miljard dollar-grens
Finding Dory passeert miljard dollar-grens (Foto: BuzzE)

Uitslag Nederland - Frankrijk

Het Nederlands elftal heeft tegen Frankrijk geen resultaat kunnen behalen. In Amsterdam werd het 0-1 door een goal van Paul Pogba en een blunder van Maarten Stekelenburg.

Na een kalm begin waarin Nederland de bezoekers in bedwang wist te houden, kwam Frankrijk steeds meer op stoom. Zo moest doelman Maarten Stekelenburg een schot van Kevin Gameiro met zijn vuisten keren en kreeg Oranje met het uitvallen van Quincy Promes al snel een tegenvaller te verwerken. Memphis Depay kwam in zijn plaats, waardoor Davy Klaassen (die aan de linkerkant Wesley Sneijder verving) naar de rechterkant verhuisde.

Goal Pogba, blunder Stekelenburg

Nederland werd gevaarlijk toen een vrije trap van invaller Memphis door Raphael Varane net voor Virgil van Dijk werd weggewerkt, maar na een half uur kwam Frankrijk toch op voorsprong. Nederland leed balverlies bij een inspeelpass van Jeffrey Bruma op Vincent Janssen. Paul Pogba haalde van afstand hard uit en Stekelenburg ging niet vrijuit, 0-1.

Daarna hadden de Fransen de overhand, al zwijnden de bezoekers toen scheidsrechter Skomina geen penalty gaf na hands van Koscielny. De verdediger werd door Janssen aangeschoten na een verkeerde pass bij de bezoekers. De spits schoot net na rust hard in het zijnet nadat hij een duel met Varane won.

Geen kansen Oranje

Daarna kwam Nederland goed weg toen Pogba Gameiro wegstuurde, Bruma het duel verloor maar Stekelenburg nu wel goed redde. In de rebound schoot Griezmann over. Oranje kreeg een kleine kans toen uitblinker Rick Karsdorp door Pröpper werd weggestuurd en diens voorzet door Memphis niet op doel geschoten kon worden. Even later kopte een vrijstaande Pogba een corner op goal en ook toen stond Stekelenburg paraat.

In de slotfase nam het Nederlands elftal risico om de gelijkmaker te forceren. Bij tijd en wijle was er druk op de Franse defensie en Memphis kreeg na een klutsbal de beste kans van de wedstrijd. Buiten dat kwam Oranje in de hele wedstrijd niet tot een uitgespeelde kans en was de treffer van Pogba de winnende: 0-1.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.