Hockeymannen verpulveren wereldkampioen Australië

Ze hebben er even op moeten wachten, maar de Nederlandse hockeymannen hebben heerlijk wraak kunnen nemen op de Australiërs na de pijnlijke nederlaag op het WK in eigen land. De wereldkampioen werd met een monsterscore van 4-0 (1-0, 1-0, 1-0, 1-0) naar huis gestuurd in de kwartfinale van het hockeytoernooi en kwamen er bijna de hele wedstrijd niet aan te pas. De Australiërs waren al niet zo lekker bezig aan het toernooi, maar zo van Nederland verliezen zal extra hard aan moeten komen.

Nederland begon zeer sterk aan de wedstrijd. Australië kon niks met de Nederlandse verdediging en zag na slechts vijftig seconden zelfs al een bal in het doel belanden: uit een mindere pass nam Nederland de bal over en na een pass richting doel kwam de bal precies goed bij Billy Bakker die zo de 1-0 maakte. Ook na de 1-0 bleef de Nederlandse verdediging zeer sterk, maar gevaarlijk kon Nederland niet meer worden. De Australiërs kregen vlak voor rust nog een gigantische kans, maar dankzij keeper Jaap Stockmann eindigde deze naast het doel.

In de tweede kwart werd de Australische verdediging nog verder dichtgegooid dan eerst. Nederland bleef de overhand houden maar kon niet door de Australische linies heenkomen. De Australiërs wisten wel meerdere keren gevaarlijk te worden, maar Stockmann hield sterk het Nederlandse doel schoon. Uiteindelijk wist Nederland gaten te vinden en mede dankzij een prachtige actie in de Australische cirkel door Bakker kwam de bal terecht bij de eerste paal, van waar Bob de Voogd de 2-0 scoorde. Australië kreeg met enkele seconden nog te gaan de eerste strafcorner van de wedstrijd, maar door een foute aanname kon Oranje de tijd genoeg rekken tot het eindsignaal klonk.

Na de rust begon Nederland net zo snel als aan het begin van de wedstrijd. Australië bleef fouten maken, en dankzij snel spel van Nederland kon Valentin Verga zich vrijspelen in de Australische cirkel en zo de 3-0 scoren. Ook de 4-0 liet niet lang op zich wachten; na drie mislukte strafcorners op rij aan het begin van het vierde kwart scoorde Mink van der Weerden eindelijk de vierde van de wedstrijd. Dat Australië wanhopig begon te worden bleek wel uit een dubieuze actie: de keeper werd vervangen door een veldspeler. Een doelpunt wist de nummer één van de wereld echter niet meer te maken.