FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 15 augustus 2016

'Scheiding Heard en Depp in impasse'

Johnny Depp en Amber Heard worden het maar niet eens over een gezamenlijke verklaring over wat er nu precies gebeurd is, voorafgaande aan haar scheidingsaanvraag op 21 mei. De gesprekken over een scheiding zouden zich daarom in een impasse bevinden.

Amber Heard wil volgens bronnen van TMZ een gezamenlijke verklaring opstellen waarin haar ex Johnny Depp huiselijk geweld toegeeft. Maar dat zit er beslist niet in. Johnny weigert zo'n document te tekenen, omdat hij zich naar eigen zeggen nooit schuldig heeft gemaakt aan huiselijk geweld.

TMZ beweert dat er daarnaast onenigheid is over de financiële afwikkeling van de scheiding. Amber zou geen genoegen nemen met het voorgestelde bedrag van 8 miljoen dollar dat haar toekomt na het huwelijk dat vijftien maanden standhield.

Amber heeft een nieuwe advocaat ingehuurd om haar tijdens de scheiding bij te staan.

'Scheiding Heard en Depp in impasse'
'Scheiding Heard en Depp in impasse' (Foto: BuzzE)

Ocon gaat racen met nummer 31

Esteban Ocon zal in de Formule 1 gaan racen met startnummer 31, zo maakte zijn team Manor bekend. De pas 19-jarige Fransman is vanaf de Grand Prix van België de vervanger van Rio Haryanto die vanwege financiële redenen een stap terug doet naar reserverijder.

Ocon is de regerend kampioen in de GP3 Series en was in het jaar ervoor de winnaar van de Europese Formule 3. Dit jaar kwam de Fransman tot nu toe uit in de DTM, maar was ook reserverijder voor Renault F1. Hij heeft dit jaar al enkele vrijdagtrainingen voor de Franse renstal gereden en mocht ook al testen voor het F1-team van Mercedes.

Brouwer/Meeuwsen winnen Nederlands onderonsje op Copacobana

Robert Meeuwsen en Alexander Brouwer hebben de halve finale bereikt van het olympische beachvolleybal toernooi. In de kwartfinale waren zij in een Nederlands onderonsje de vice-wereldkampioenen Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst de baas.

De partij was vooral voor de Nederlandse fans moeilijk; want voor wie moesten we nou gaan juichen? Reinder Nummerdor had misschien wel iets meer de gunfactor, maar de combinatie Brouwer/Meeuwsen leek vooraf de beste kandidaat om in de halve finale tegen de Braziliaanse wereldkampioen Alison Cerutti/Bruno Oscar Schmidt te spelen.

In de eerste set gaven beide teams elkaar al geen duimbreed toe. In het winderige stadion aan de Copacobana hadden Brouwer en Meeuwsen wel vaker de overhand, maar aan het eind van de set stond het alweer gelijk. Brouwer en Meeuwsen sloegen op hun tweede setpunt toe en wonnen de set met 25-23.

In de tweede set ging het ook gelijk op tussen beide teams, maar gedurende de set namen de wereldkampioenen van 2013 weer een voorsprong op Nummerdor/Varenhorst. Op 20-16 kregen zij hun eerste wedstrijdpunt, maar deze werd nog weggewerkt. Op de tweede was het wel raak en dus gaan Brouwer en Meeuwsen naar de halve finale toe.

Brouwer/Meeuwsen winnen Nederlands onderonsje op Copacobana (Pro Shots / Action Images)
Brouwer/Meeuwsen winnen Nederlands onderonsje op Copacobana (Pro Shots / Action Images)

Wild vijfde in tweede onderdeel Omnium

Kirsten Wild heeft op de baanwielrenbaan op de achtervolging een vijfde plaats behaald in de tweede race van het Omnium. Ze eindigde het onderdeel op een kleine zeven seconden van winnaar Laura Trott. Sarah Hammer en Jolien d'Hoore maakten de top drie vol.

In het algemeen klassement gaat Trott nu dankzij een tegenvallend resultaat van Tatsiana Sharakova aan de leiding met 78 punten, gevolgd door de top twee van dit onderdeel met beiden 72 punten. Wild ligt nu achtste met 56 punten.

Trump ziet toch grote rol voor NAVO

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump ziet toch een belangrijke rol voor de NAVO. Eerder leek Trump te morrelen aan de bijstandsplicht die het bondgenootschap draagt, maar maandag kondigde hij aan "nauw met de NAVO te zullen samenwerken" in de strijd tegen Islamitische Staat.

Ruim drie weken geleden trok Trump de grondslag van de NAVO - dat lidstaten elkaar te allen tijde te hulp schieten als ze worden aangevallen - in twijfel. Hij stelde dat de VS alleen landen moet beschermen die "hun verplichtingen aan ons ook vervullen". Daarmee doelde hij bijvoorbeeld op de afspraak om minstens 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) aan defensie uit te geven. Veel NAVO-leden, waaronder Nederland, besteden minder geld aan hun krijgsmacht.

Vriend en vijand vielen na deze uitspraken over Trump heen.

Trump ziet toch grote rol voor NAVO
Trump ziet toch grote rol voor NAVO (Foto: ANP)

Kans op pensioenverlaging bij ABP groeit

De financiële positie van ambtenarenpensioenfonds ABP is afgelopen maand verder verslechterd. Het grootste pensioenfonds van Nederland zag zijn dekkingsgraad in juli de kritische grens bereiken, waardoor de kans is gegroeid dat de uitkeringen volgend jaar worden verlaagd.

De dekkingsgraad van het ABP bedroeg eind juli 89,9 procent, tegen 90,6 procent een maand eerder. Daarmee staat de graadmeter voor de mogelijkheden van het fonds om aan zijn toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen op de kritische grens van circa 90 procent.

Aan het einde van het jaar wordt aan de hand van de gemiddelde dekkingsgraad in de voorgaande twaalf maanden bepaald of pensioenen daadwerkelijk moeten worden verlaagd. Dat gemiddelde, de zogeheten beleidsdekkingsgraad, zakte in juli naar 93,5 procent.

Tegenwicht
De dekkingsgraad van het ABP werd afgelopen maand vooruitgeholpen door goede rendementen op beleggingen. Dit bood echter onvoldoende tegenwicht aan de bijzonder lage rente.

Het ABP zag zijn beschikbaar vermogen vorige maand met 7 miljard euro aanzwellen, tot 379 miljard euro. Daar stond echter een toename met 10 miljard euro van de totale toekomstige verplichtingen tegenover. Die bedragen nu 421 miljard euro.

Kans op pensioenverlaging bij ABP groeit
Kans op pensioenverlaging bij ABP groeit (Foto: ANP)

Rio 2016, de leukste tweets van 15 augustus

Elke dag verzamelen we hier op FOK! de leukste tweets over de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Een overzicht van de leukste, grappigste en opmerkelijkste berichten op Twitter zie je hieronder.

We beginnen met de sensatie van zojuist, de gouden medaille (of medalje, ligt eraan wie de analyse doet bij de NOS) van Sanne Wevers:

Want het was fenomenaal:

Ook onze koninklijke familie keek en juichte mee:

Dit vinden we een goed idee:

En eerder vandaag wat het ook al raak:

Tijd voor felicitaties:

Over felicitaties gesproken, bij NBC hadden ze niet helemaal door dat onze koningin er was:

Het zijn mooie dagen:

Poezen en de Olympische Spelen, het blijft een dingetje:

Lekker handig van Andy Murray:

Een bijzondere verrassing voor de Canadese trampolinespringster:

Even rekken en strekken:

Usian Bolt let overal op:

Usain Bolt zocht steun om bij een fotograaf om de felicitaties vanaf de tribune in ontvangst te kunnen nemen. Die fotograaf was Henk Jan Dijks van wie wij deze weken menig foto plaatsen:

Yuri van Gelder heeft een nieuwe plek gevonden voor zijn olympische oefening, wel een gemiste kans dat hij niet op het Heineken-podium staat:

De NOS heeft een nieuw logo schijnbaar:

Terwijl de Spelen al de tweede week ingaan zijn er nog sporters onderweg:

Tenslotte mogen we niet vergeten dat het allemaal één groot complot is:

Albanees Rashica wil uitkomen voor nationale ploeg Kosovo

Vitesse-speler Milot Rashica maakt bekend dat hij voortaan voor het nationale team van Kosovo wil uitkomen. Het nieuwe lidstaat van de FIFA is daardoor weer een profvoetballer rijker geworden.

Niet alleen Albanië moet vrezen om meer spelers kwijt te raken, maar ook Zwitserland worstelt met het dubbele paspoorten probleem. Sterspelers als Shaqiri en Xhaka kunnen zelfs de overstap maken.

Rashica werd niet geselecteerd voor Albanië tijdens het afgelopen EK in Frankrijk. De Vitessenaar gaf zelf aan dat dit geen invloed heeft gehad op de keuze. ''Dit besluit is niet tegen Albanië, maar vóór Kosovo. Ik wil een bijdrage leveren aan het voetballand Kosovo.'', aldus Rashica.

Voor de kwalificatie voor het WK 2018 trapt de Kosovaarse ploeg op 5 september af tegen Finland. 

Pro Shots / Joep Leenen
Pro Shots / Joep Leenen

Dujardin prolongeert olympische dressuurtitel

Charlotte Dujardin heeft haar olympische dressuurtitel met succes geprolongeerd. Samen met haar paard Valegro was ze volgens de jury de beste tijdens de kür op muziek. De Britse amazone kwam een score van 93,857 procent. 

Het zilver en brons ging naar Duitsland. Isabell Werth kreeg met haar paard Weihegold een score van 89,071 procent. Het was voor de olympisch kampioene uit 1996 al weer haar tiende olympische medaille. Ditmaal dus zilver nadat ze eerder met het Duitse team goud omgehangen kreeg. Haar landgenote Kristina Bröring-Sprehe (op Desperados) pakte het brons: 87,142.

De Nederlandse finalisten presteerden naar behoren, maar kwamen niet in de buurt van het podium. Hans-Peter Minderhoud (Johnson) haalde 80,571 procent en werd negende. Diederik van Silfhout (Arlando) eindigde als elfde met 79,535.

Minderhoud was blij met zijn rit. "Ik had me voorgenomen Johnson op zijn mooist te laten en met een goed gevoel naar huis te gaan. Dat is gelukt. Het was mijn beste proef van dit kampioenschap." Ook Van Silfhout kijkt tevreden op de wedstrijd terug. "Hij was echt nog een tik beter dan in de Special", prees de ruiter uit Lunteren zijn 11-jarige hengst. "Hij was wat losser en rustiger. Ja, we gaan met opgeheven hoofd naar huis.''

VEH wil inzicht in berekening hypotheekkosten

De Vereniging Eigen Huis (VEH) wil meer inzicht in de rekenmethodes van banken bij kosten voor het oversluiten of het vervroegd aflossen van een hypotheek. Volgens de VEH is het onduidelijk hoe banken de hoogte van hun aflosboetes berekenen.

Aanleiding voor de oproep van de VEH zijn nieuwe Europese regels die sinds een maand gelden, waardoor het bedrag dat banken kunnen rekenen bij vervroegde aflossing verder aan banden wordt gelegd. Banken mogen nog altijd kosten zoals het mislopen van rente in rekening brengen, maar mogen daar geen winstopslag meer aan toevoegen.

Volgens VEH verandert er door de regels in Nederland in principe weinig, omdat de Nederlandse hypotheekmarkt consumenten al meer bescherming biedt dan elders in Europa. Dit wordt ook door de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) onderschreven. Banken moeten volgens de VEH echter wel veel transparanter worden over hun rekenmethodes en moeten die ook beter op elkaar afstemmen.

Vergelijkbaar
Onder de nieuwe Europese regels moeten geldverstrekkers meer duidelijkheid geven over hun kosten via een standaardinformatieblad. De kosten worden zo beter vergelijkbaar voor consumenten. Ook moeten kredietverstrekkers zich meer gaan inspannen om een oplossing te vinden voor huiseigenaren met betalingsproblemen.

Eind augustus gaat de vereniging in overleg met toezichthouder AFM over de rekenmethodes.

VEH wil inzicht in berekening hypotheekkosten
VEH wil inzicht in berekening hypotheekkosten (Foto: ANP)

Universiteit Utrecht opnieuw de beste

De Universiteit Utrecht is voor de veertiende keer op rij uitgeroepen tot beste onderzoeksuniversiteit van Nederland. Dat blijkt uit de jaarlijkse prestigieuze Academic Ranking of World Universities van de Universiteit van Shanghai, die maandag is gepubliceerd.

Utrecht neemt op de wereldwijde lijst de 65e plaats in. Vorig jaar stond de Utrechtse universiteit nog op de 56e plek. De universiteiten van Groningen en Leiden staan nu op respectievelijk de 72e en 93e plek. Vorig jaar stond Groningen op 75 en Leiden op 82.

Erasmus (Rotterdam), Radboud Universiteit (Nijmegen), VU (Amsterdam) en Wageningen Universiteit hebben ook een plaats in de top 150 weten te bemachtigen.

Slimme professoren
Volgens de Universiteit Utrecht is de opvallende daling van negen plekken dit jaar veroorzaakt door een vernieuwde berekening waarop de lijst dit jaar is gebaseerd. Tot de belangrijkste criteria behoort het aantal keren dat medewerkers van een universiteit in wetenschappelijke tijdschriften publiceerden of zijn geciteerd. Ook het aantal onderscheidingen zoals Nobelprijzen en Fields Medals die medewerkers en afgestudeerden van een universiteit ontvingen telt zwaar mee.

De lijst wordt aangevoerd door de Amerikaanse universiteiten Harvard, Stanford en Berkeley. Op de vierde plek staat de eerste Europese universiteit, die van het Britse Cambridge. De ARWU-ranking bekijkt jaarlijks meer dan 1000 universiteiten. De beste 500 worden opgenomen in de ranking.

Het Interstedelijk Studenten Overleg, ISO, plaatst vraagtekens bij de lijst. "De Shanghai-ranglijst rekent universiteiten eenzijdig af op onderzoeksprestaties en houdt geen enkele rekening met onderwijsresultaten. Een groep hele slimme professoren in een laboratorium garandeert nog geen goede universiteit".

Universiteit Utrecht opnieuw de beste
Universiteit Utrecht opnieuw de beste (Foto: ANP)

Rutte belt Albert Verlinde over zijn afscheid

Premier Mark Rutte heeft maandag telefonisch contact gezocht met Albert Verlinde naar aanleiding van het nieuws dat de entertainmentdeskundige stopt bij RTL Boulevard. Rutte kijkt regelmatig naar het programma, zei Albert Verlinde in de tv-uitzending waarin hij zijn vertrek na vijftien jaar toelichtte.

"RTL en ik gaan niet uit elkaar. We zijn nog aan het praten", zei Albert, die op 26 augustus voor het laatst achter de desk zit. "Ik blijf dus nog tien dagen. Het voelt als een logisch moment. Het is straks precies vijftien jaar geleden. Ik heb meer dan 2600 afleveringen gedaan. Het is mooi geweest, zeker als RTL Boulevard binnenkort vanuit de nieuwe studio aan het Leidseplein in Amsterdam wordt gemaakt. Er gaat daarmee van alles veranderen."

Albert Verlinde weet niet door wie hij wordt opgevolgd, maar heeft wel een tip voor zijn opvolgers: "Je moet mij niet vervangen, maar je eigen ding doen."

Albert heeft een aantal maanden nagedacht over zijn afscheid bij RTL Boulevard. Begin vorige week werd zijn besluit definitief. Maandag lichtte hij zijn collega's in. "Dat heb ik als emotioneel ervaren", zei Verlinde. "De afgelopen vijftien jaar zijn als in een roes voorbij gevlogen. Ik heb er veel plezier aan beleefd en dat zal ik missen."

Rutte belt Albert Verlinde over zijn afscheid
Rutte belt Albert Verlinde over zijn afscheid (Foto: BuzzE)

Rusland: grotere rol Ankara, Riyad en Teheran

Iran, Turkije en Saudi-Arabië moeten zich nadrukkelijker bemoeien met de zoektocht naar een oplossing voor de burgeroorlog in Syrië. Dat vindt de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Michail Bogdanov. De drie landen, met ieder hun eigen belangen en onderling strijdende bondgenoten in Syrië, moeten "aan tafel aanschuiven en onderhandelen", zei Bogdanov.

De Russische onderminister liet weten dat hij dinsdag in Qatar vertegenwoordigers van de Syrische oppositie spreekt. Het Hoog Onderhandelingscomité (HNC), waarin een belangrijk deel van de oppositie is verenigd en dat onder leiding van de Verenigde Naties met de Syrische regering over vrede onderhandelde, weet echter naar eigen zeggen van niets. Het HNC vraagt zich af wie Bogdanov bedoelt als hij het over de Syrische oppositie heeft, zei een woordvoerder.

Het vredesoverleg over Syrië ligt al maanden stil.

Rusland: grotere rol Ankara, Riyad en Teheran
Rusland: grotere rol Ankara, Riyad en Teheran (Foto: ANP)

Sanne Wevers pakt goud op de balk

Op de Olympische Spelen in de toestelfinale balk heeft de 24-jarige Sanne Wevers het goud behaald. Wevers turnde een fantastische score van 15.466 met een moeilijkheidsgraad van 6.600 en een uitvoeringsscore van 8.866. Haar score was eveneens een persoonlijk toestelrecord. Het zilver ging naar Lauren Hernandez en het brons naar Simone Biles, beide uit Amerika. 

De Amerikaanse Lauren Hernandez turnde als vijfde en maakte het voor Wevers nog ontzettend spannend. Hernandez turnde een keurige oefening maar haar moeilijkheidsgraad van 6.400 was niet hoog genoeg om voorbij Wevers te gaan. Haar score was 15.333.

De laatste turnster, de Braziliaanse Flavia Saraiva kwam als laatst aan de beurt en had ook de mogelijkheid om een score te turnen van boven 15.000. Saraiva maakte ook een evenwichtsfout en hield niet genoeg over om Wevers voorbij te gaan. Zij werd uiteindelijk vijfde. 

Topfavoriete Simone Biles uit Amerika maakte een grove balansfout waardoor Biles slechts een score had van 14.733. 

Wevers pakt goud op de balk (Pro Shots / Action Images)
Wevers pakt goud op de balk (Pro Shots / Action Images)

Medalrace zeilster Bouwmeester uitgesteld

Marit Bouwmeester moet nog een dag wachten voordat ze kan racen voor de gouden medaille in de Laser Radia-klasse op de Olympische Spelen. De medalrace in haar klasse, die vandaag plaats zou vinden, is vanwege teveen wind uitgesteld tot morgen. 

Eerst was er helemaal geen wind in de baai rond Rio de Janeiro. Toen de dames eenmaal het water op konden stak de wind opeens op en was het dermate veel dat de race alsnog afgelast werd. Mocht de race dan ook niet doorgaan, dan zal Bouwmeester de gouden medaille omgehangen krijgen, aangezien ze nu aan de leiding gaat van het klassement. Als de race wel doorgaat heeft Bouwmeester aan een vierde plaats genoeg om zich voor het eerst olympisch kampioen te noemen.

Vier jaar geleden stond Bouwmeester ook (gedeeld) eerste voor de medalrace. Uiteindelijk eindigde ze toen als tweede in het eindklassement.

Iraanse ondervraagd tijdens Olympische Spelen

Opnieuw was er een relletje tijdens de Olympsche Spelen. Een vrouwelijke volleybalfan is door het bewakingspersoneel meegenomen en ondervraagd. Zij zou zich namelijk schuldig hebben gemaakt aan het uiten van politieke statements.

Het gaat hier om een Iraans/Belgisch activiste. De dame in kwestie had een spandoek in elkaar gekliederd en naar het volleybalstadion meegenomen: 'Geef Iraanse vrouwen toegang tot hun stadions', viel erop te lezen. Een reactie op het beleid van de sportbond van Iran. Bij allerlei sportevenementen zijn vrouwen niet welkom en volleybal is daar eentje van.

Darya Safai voert actie tegen deze genderdiscriminatie vanuit het land der frieten. Voetbal en andere sporten is een zuiver mannelijke aangelegenheid in het islamverliefde Iran. Darya vindt dat niet eerlijk en daar heeft ze misschien wel een beetje gelijk in.

In Brazilië gelden dat soort restricties niet en mogen zelfs vrouwen naar blote, sportieve mannenbenen kijken. Darya zag daar een mooie gelegenheid in om haar punt te maken. De organisatie van het toernooi deelde helaas haar enthousiasme niet: na een ondervraging en verwijdering van het spandoek werd haar uitdrukkelijk verzocht om niet meer op te komen voor de onderdrukte vrouwen in Iran, anders zou ze permanent van het evenement worden verwijderd. Politieke statements zijn namelijk Haram in Rio. Darya was in tranen, maar heeft snode plannen om iets soortgelijks opnieuw te doen bij de volgende wedstrijd van Iran. In haar eigen woorden: "Dit is geen politiek statement of een politieke kwestie. Dit gaat over geslachtsdiscriminatie. Wat is een betere arena om dit onder de aandacht te brengen dan de Olympische Spelen?"

Niet elke Iran-supporter was blij met haar initiatief. Terwijl ze haar spandoek vasthield was achter haar een man haar continu aan het toe gillen.

De eerste wedstrijd van het sjiitische Iran was tegen het soennitische Egypte. De volgers van Ali wonnen met 3-0.

Rechter sluit dossiers Cosby niet

Bill Cosby heeft bij een federale rechtbank in Philadelphia bot gevangen in een poging om enkele dossiers over zijn vermeende seksuele misbruik te laten sluiten. Volgens de rechters zou het sluiten van de dossiers geen enkel effect hebben op de lopende zaken. Ook levert het Cosby geen herstel op van de door hem geclaimde reputatieschade.

Volgens Reuters voelt de rechtbank er tevens weinig voor om te doen alsof er niets gebeurd is. "De inhoud van de dossiers is inmiddels publiek bezit. We kunnen niet gaan doen alsof er niets gebeurd is. Het sluiten van de dossiers zou aan de situatie dan ook helemaal niets veranderen", klinkt de reactie van de rechtbank.

De dossiers die Cosby wil laten sluiten zijn in 2015 juist geopend nadat tientallen vrouwen de komiek beschuldigden van seksueel misbruik. In de papieren staan onder meer verhoren van Cosby over eerdere strafzaken.

Rechter sluit dossiers Cosby niet
Rechter sluit dossiers Cosby niet (Foto: BuzzE)

Noord-Koreaans turngoud op sprong

Se Gwang Ri heeft in de toestelfinale sprong op de Olympische Spelen het goud weten te bemachtigen. Met zijn gemiddelde score van 15.691 over twee sprongen was hij beter dan de Rus Denis Alblazin en Kenzo Shirai uit Japan. 

Ri scoorde op zijn eerste sprong een score van 15.616, waarin hij veel risico nam. De Noord-Koreaan moest zijn snelheid wel bekopen met een nahup, maar dat mocht de pret niet drukken. Ook zijn tweede sprong had een nahup maar was van hoog niveau en daarmee scoorde hij 15.766. 

Alblazin (15.600 en 15.433) en Shirai (15.833 en 15.066) scoorden soms zelfs iets hoger in de uitvoering maar omdat Ri zijn moeilijkheidsgraad hoger lag wist hij het goud te pakken. 

Woedende Johnny Depp verloor vingertopje

De ruzie met Amber Heard heeft Johnny Depp een topje van een vinger gekost. TMZ heeft nogal bloederige beelden van de hand van Johnny waarop te zien is dat hij zichzelf, per ongeluk, heeft toegetakeld. Volgens Heard heeft Depp zijn gehavende vinger in een pot zwarte verf gestopt en er Billy Bob mee op een spiegel geschreven. Depp verwijt Heard te zijn vreemdgegaan met Billy Bob Thornton.

Het voorval zou in maart van het afgelopen jaar hebben plaatsgevonden, vlak nadat Depp en Heard elkaar het jawoord hadden gegeven. Depp zou stomdronken en onder invloed van xtc zijn geweest. In een woede-uitbarsting zou hij meerdere flessen dranken kapot hebben geslagen en daarbij zijn vingertopje hebben afgesneden.

Omdat Depp pas een dag later naar het ziekenhuis is gegaan, kon zijn vingertopje niet meer gered worden. Artsen hebben de vinger hersteld met huid dat afkomstig is van zijn hand.

>

De leukste sporttweets van week 32

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. De leukste tweets van de Olympische kun je hier ook dagelijks vinden. Zo kun je hier genieten van de leukste berichtjes van gisteren. Veel leesplezier!

Laten we beginnen met wat samenzang, veel plezier:

Er is veel mis met het anti-dopingsysteem, zeker als het blijkbaar totaal geen probleem is als er een kapotte buis wordt gebruikt. Terwijl de Russen die dingen juist openbraken om de testen te verwisselen:

Dat de Britse roddelkrant The Sun vaak maar wat schrijft blijkt uit het feit dat ze een gerucht hebben over de voetballer 'Ekstra Bladet', terwijl dat gewoon de naam van een Deense krant is:

Gary Lineker kwam zijn belofte na, hij zou Macht of the Day in onderbroek presenteren als zijn club Leicester kampioen zou worden:

Koen Verweij is een ijskoude jongen:

Dit vinden wij hilarisch:

De avonturen van Bram Tankink:

Dit is acht absurd, voetbalclub Charlton Athletic wil bepalen wat fans wel en niet op social media mogen zeggen:

Dat ziet er goed uit:

De voortekenen waren misschien minder:

Maar het kwam goed voor NAC met deze bijzondere treffer:

We zijn benieuwd hoe Thomas Dekker het er vanaf heeft gebracht:

Een bijzonder inkijkje op de training van Atlético Madrid:

Grote ambitie bij het onlangs gedegradeerde Aston Villa:

We sluiten af met deze fantastische foto:

Cijfers uit de Eredivisie: Speelronde 2

Het weekend zit er weer op, dus dat betekent dat er ook weer een speelronde in de Eredivisie is afgewerkt. Deze week stond de tweede ronde van het seizoen 2016/2017 op het programma. Hieronder vind je weer een overzicht van de cijfers.

Het voetbalweekend ging dit weekend van start met de wedstrijd tussen sc Heerenveen en FC Utrecht, waar de punten uiteindelijk gedeeld moesten worden: 2-2. Voor de Friezen was dit het tweede gelijkspel op rij, aangezien vorige week ook in het duel met AZ de punten gedeeld moesten worden. Ook toen werd het 2-2.

Dit weekend stond bol van de opvallende uitslagen, maar er waren slechts vier teams, die niet tot scoren kwamen. FC Groningen, PEC Zwolle, FC Twente en AZ vonden het doel niet. En dat zijn toch niet de kleinste ploegen van de Eredivisie.


Loris Brogno maakt zijn tweede doelpunt en bezorgt Sparta Rotterdam eerste zege (PRO SHOTS / Erik Pasman)

De achttien teams in de Eredivisie wisten dit weekend 27 keer te scoren. Vier spelers wisten voor hun team meer dan één keer te scoren, te weten Kasper Dolberg (Ajax), Gervane Kastaneer (ADO Den Haag), Loris Brogno (Sparta Rotterdam) en Paul Gladon (Heracles Almelo). Daarnaast werd slechts één keer een strafschop gegeven, die werd verzilverd. Sebastian Haller van FC Utrecht was de gelukkige. Verder werd ook nog twee keer in blessuretijd gescoord. Kevin Vermeulen (Excelsior) en Tom van Hyfte (Roda JC Kerkrade) waren hier verantwoordelijk voor.

Feyenoord, ook na het afgelopen weekend koploper in de Eredivisie, is overigens het enige team, dat nog geen tegengoals heeft geïncasseerd. Daarnaast zijn er nog drie ploegen, die in de afgelopen twee speelronden een cleansheet hadden. Dat zijn Excelsior, PSV en Sparta Rotterdam. Alle andere ploegen hebben in beide wedstrijd minimaal een goal tegen gehad.

Uitslagen speelronde 2:

Thuis Uit Uitslag
PSV AZ 1 - 0
Feyenoord FC Twente 2 - 0
Go Ahead Eagles NEC 2 - 2
Heracles Almelo Willem II 3 - 1
PEC Zwolle Sparta 0 - 3
Vitesse ADO Den Haag 1 - 2
Ajax Roda JC 2 - 2
Excelsior FC Groningen 2 - 0
SC Heerenveen FC Utrecht 2 - 2

Stand na speelronde 2:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Feyenoord 2 2 0 0 6 7-0
2 ADO Den Haag 2 2 0 0 6 5-1
3 Excelsior 2 2 0 0 6 4-1
4 PSV 2 2 0 0 6 3-1
5 Ajax 2 1 1 0 4 5-3
6 Heracles Almelo 2 1 1 0 4 4-2
7 Vitesse 2 1 0 1 3 5-3
8 Sparta 2 1 0 1 3 4-3
9 SC Heerenveen 2 0 2 0 2 4-4
10 N.E.C. Nijmegen 2 0 2 0 2 3-3
11 Roda JC Kerkrade 2 0 2 0 2 3-3
12 FC Utrecht 2 0 1 1 1 3-4
13 AZ 2 0 1 1 1 2-3
14 Go Ahead Eagles 2 0 1 1 1 2-5
15 PEC Zwolle 2 0 1 1 1 1-4
16 FC Twente 2 0 0 2 0 1-4
17 Willem II 2 0 0 2 0 2-7
18 FC Groningen 2 0 0 2 0 0-7

Topscorers na speelronde 2:

# Naam speler Club Aantal goals
1 Eljero Elia Feyenoord 3
2 Mike Havenaar ADO Den Haag 2
- Gervane Kastaneer ADO Den Haag 2
- Kasper Dolberg Ajax 2
- Kevin Vermeulen Excelsior 2
- Sebastian Haller FC Utrecht 2
- Nicolai Jørgensen Feyenoord 2
- Paul Gladon Heracles Almelo 2
- Kévin Mayi N.E.C. Nijmegen 2
- Adil Auassar Roda JC Kerkrade 2
- Loris Brogno Sparta Rotterdam 2
- Nathan Vitesse 2
- Ricky van Wolfswinkel Vitesse 2

Programma speelronde 3:

Datum Thuis Uit
19/08, 20.00 uur Excelsior ADO Den Haag
20/08, 18.30 uur Roda JC Kerkrade Vitesse
20/08, 19.45 uur Ajax Willem II
20/08, 19.45 uur PEC Zwolle PSV
20/08, 20.45 uur N.E.C. Nijmegen sc Heerenveen
21/08, 12.30 uur FC Groningen FC Twente
21/08, 14.30 uur FC Utrecht AZ
21/08, 14.30 uur Sparta Rotterdam Go Ahead Eagles
21/08, 16.45 uur Heracles Almelo Feyenoord

Blizzard over de wijzigingen voor Seizoen 2 van Overwatch

Seizoen 1 van Competitive Overwatch is bijna afgelopen. Sommige dingen waren positief, sommige dingen waren negatief. In een nieuwe developer update legt Jeff Kaplan uit wat de plannen zijn voor Seizoen 2.

Het huidige Skill Rating-systeem gaat op de schop. Waar je nu nog een rank tussen 1 en 100 kunt krijgen, wordt dit opgeschroef naar 1 tot 5000. Daarnaast voeren ze Skill Tiers in (brons, zilver, goud etc.), waarvan elke tier ongeveer 500 skill rating omvat. Dit is gedaan om minder de focus te halen van het 'cijfertje' dat je bent, wat veel mensen verkeerd opvatten. Wanneer je een tier heb bereikt, val je hier niet meer uit (met uitzondering van de twee hoogste tiers). 

Competitive Points worden gebaseerd op jouw tier en niet meer op jouw skill rating. Alle rewards worden vermenigvuldigd met tien, net als de prijs voor een gouden wapen. Dit heeft te maken met het nieuwe systeem van de matches zelf. Blizzard heeft besloten om Sudden Death uit de game te verwijderen. De coin flip werkte tot de frustratie van veel gamers en Blizzard heeft daarop besloten heel Sudden Death te verwijderen. Dit heeft tot gevolg dat een gelijkspel mogelijk is, al zou dit erg weinig voor moeten komen.

Op Assault-maps zijn er nog een aantal wijzigingen doorgevoerd. Na de eerste ronde krijg je in de huidige vorm geen extra tijd voor het overnemen van objectives. In Seizoen 2 krijg je ook na de eerste ronde bonustijd in de vorm van dertig seconden. Dit om te voorkomen dat je geen enkele mogelijkheid meer hebt om objective B te veroveren. Wanneer je een ronde eindigt met minder dan één minuut, wordt dit opgehoogd naar één minuut (ten opzichte van de twee minuten nu). Krijg je echter extra tijd, ontvangt jouw tegenstander evenveel tijd, om niet één team extra voordeel te geven.

Een laatste wijziging die Blizzard door gaat voeren is het spelen met anderen met een groot verschil in skill rating, om wederom frustraties te voorkomen. Je moet binnen een skill rating van 500 met iemand anders zitten om samen een groep te kunnen vormen. Ter illustratie: 500 met 1000 is mogelijk, maar 500 met 1001 niet. Dit om te voorkomen dat spelers met een lage skill rating spelers met een bijzonder hoge skill rating als tegenstanders krijgen.

Jeff Kaplan belooft nog meer wijzigingen voor de game, maar die worden later bekendgemaakt via de patch notes voor PTR, die snel zou moeten komen. De developer update is hieronder te bekijken.

Petrounias pakt titel aan de ringen met een persoonlijk record

Tijdens de toestelfinale in de ringen in het turntoernooi op de Olympische Spelen heeft de Griek Eleftherios Petrounias met een score van 16.000 het goud weten te winnen. De 25-jarige Griek versloeg hiermee regerend olympisch kampioen Arthur Zanetti uit Brazilië en wist met het EK-goud en WK-goud een trilogie weten te voltooien. 

De score van de Griek was een persoonlijk toestelrecord. Petrounias deed dat onder andere met de welbekende Van Geldertechniek, de Nederlandse turner die hier eigenlijk de finale had kunnen turnen maar werd weggestuurd vanwege het overtreden van de gedragsregels. De Fransman Danny Pinheiro Rodrigues die voor hem in de plaats kwam eindigde zevende met een score van 15.233. 

De 26-jarige Zanetti haalde een score van 15.766 en pakte maar nipt het zilver. Het brons ging naar Denis Abliazin uit Rusland met een score van 15.700, die een verre van perfecte oefening turnde. 

Petrounias pakt titel aan de ringen met een persoonlijk record (Pro Shots / Action Images)
Petrounias pakt titel aan de ringen met een persoonlijk record (Pro Shots / Action Images)

Nieuw besturingssysteem Google: Fuchsia

Google werkt aan een nieuw besturingssysteem. Die heeft als werktitel de naam Fuchsia gekregen. Google heeft in de afgelopen dagen wat informatie op Github en Googlesource gezet.

Het project is in nevelen gehuld. Zo is het niet duidelijk of het om een experiment gaat, en wat Google precies van plan is met Fuchsia.

Er zijn geen aanwijzingen dat Google overweegt de huidige besturingssystemen, Chrome OS voor laptops en vaste computers en Android voor mobiele apparaten, te vervangen. Mogelijk is Fuchsia bedoeld om ze samen te voegen. Dan kan Google één systeem gebruiken voor alle apparaten, ook voor slimme apparaten die zijn aangesloten op het Internet der Dingen.

Google bouwt nieuwe besturing: Fuchsia
Google bouwt nieuwe besturing: Fuchsia (Foto: BuzzT)

Volgend jaar drie nieuwe iPads

Apple brengt volgend jaar waarschijnlijk drie nieuwe iPad-modellen op de markt. Dat verwacht analist Ming-Chi Kuo, meldt MacRumors.com.

Volgens Kuo werkt Apple aan een goedkope iPad met een scherm van 9,7 inch, een iPad Pro van 10,5 inch en een iPad Pro 2 van 12,9 inch. Het is niet bekend of Apple doorgaat met de iPad Mini. De kleinste iPad is namelijk maar iets groter dan de grootste iPhone, de iPhone Plus.

Kuo verwacht "revolutionaire"veranderingen rond 2018. Het ontwerp van de iPad zou helemaal veranderen. Bovendien zou Apple willen overstappen op amoled-schermen. Samsung en HTC gebruiken zulke schermen al.

Volgend jaar drie nieuwe iPads
Volgend jaar drie nieuwe iPads (Foto: BuzzT)

Philips wint zaak om scheerapparaat Lidl

Lidl mag een scheerapparaat dat veel lijkt op een scheerapparaat van Philips niet meer verkopen in Nederland. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald, zo blijkt uit een uitspraak die maandag is bekendgemaakt.

Philips was naar de rechter gestapt omdat een scheerapparaat van het merk Silvercrest van Lidl inbreuk zou maken op het auteursrecht van Philips. Er zouden 36 overeenkomsten zijn tussen het apparaat van de Duitse keten en de SensoTouch 3D van Philips, terwijl de Silvercrest voor een fractie van de prijs werd aangeboden.

Lidl moet een dwangsom van 5000 euro per dag betalen als de Silvercrest nog wordt verkocht. Ook moet Lidl de proceskosten van 16.000 euro vergoeden.

Philips wint zaak om scheerapparaat Lidl
Philips wint zaak om scheerapparaat Lidl (Foto: ANP)

Van Rouwendaal: "Ik zwom zo makkelijk"

Sharon van Rouwendaal veroverde vanmiddag in het water bij de Copacobana goud op het onderdeel tien kilometer open water. Voor haar sloot ze op deze manier een zwaar jaar voor zichzelf op prachtige wijze af.

"Het was zo'n slecht jaar", zei ze met betraande ogen voor de camera's van de NOS. "Mijn zelfvertrouwen werd steeds minder dit jaar, maar dit is echt geweldig.Na mijn schouderblessure leek het alsof ik een depressie kreeg, zei mijn trainer, Philippe Lucas. Ik had geen last meer van mijn schouder, maar ik ging niet harder zwemmen. Hij kan nogal rot doen, maar Philippe heeft me de afgelopen maanden heel goed gesteund. Hij is een geweldige coach."

In de wedstrijd koos Van Rouwendaal al vroeg voor de aanval en dat was niet zonder reden. "Ik dacht: het gaat zo langzaam en ik zwem zo makkelijk. Ik ging op een gegeven moment op kop zwemmen. Ik zag achter me dat de anderen met elkaar gingen vechten. Toen dacht ik: ik heb 'm. Op de laatste vierhonderd meter wist ik dat ik gewonnen had. Dat voelde echt geweldig."

Van Rouwendaal: "Ik zwom zo makkelijk" (Pro Shots / Insidefoto)
Van Rouwendaal: "Ik zwom zo makkelijk" (Pro Shots / Insidefoto)

Studentenkamer steeds duurder

Duizenden eerstejaars beginnen deze week aan hun introductieweek, maar voor veel van hen gaat het heel moeilijk worden om een geschikte, betaalbare kamer te vinden. "Niet alleen zijn er te weinig kamers, studenten betalen gemiddeld ook veel te veel", zegt Jarmo Berkhout, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb).

In Amsterdam zijn studentenkamers met gemiddeld ruim 500 euro met afstand het duurst, gevolgd door Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Nijmegen. In Enschede (gemiddeld 300 euro) zijn studenten het goedkoopst uit.

Volgens Berkhout betalen studenten in Amsterdam gemiddeld ruim 138 euro meer dan is toegestaan volgens het puntensysteem. "Het is te makkelijk om het puntensysteem te omzeilen en er wordt te weinig gedaan aan huisjesmelkers en het kamertekort", stelt de LSVb-voorzitter. Het puntensysteem bepaalt de wettelijke maximale huurprijs van woningen.

Huurbescherming
Volgens hem duiken er steeds meer 'studentenhotels' op in de grote steden, private ondernemingen die niet onder de huurbescherming vallen. "Die kunnen vragen wat ze willen. De huren kunnen oplopen tot wel 1000 euro", aldus Berkhout.

De maximale huurprijs van een kamer moet bepaald worden aan de hand van een puntenberekening. Hoeveel er gevraagd mag worden hangt onder meer af van het oppervlakte van de kamer, de soort verwarming, eigen toilet of gemeenschappelijke en het raamoppervlak van de kamer. Aftrekpunten bij deze berekening zijn bijvoorbeeld ernstige overlastfactoren in de omgeving, een kamer op de vijfde verdieping zonder lift en een verbod om warme maaltijden te maken.

Studentenkamer steeds duurder
Studentenkamer steeds duurder (Foto: ANP)

Man schiet op woning in Weert

Een veertigjarige man uit Weert is in de vroege maandagmorgen aangehouden omdat hij op een woning in die plaats heeft geschoten.

Surveillerende agenten hoorden bij toeval schoten en zagen vervolgens iemand wegrennen. In de bosjes op de Ringbaan Oost troffen ze vervolgens de schutter aan, die zei dat hij een vuurwapen bij zich had. De verdachte werd daarop geboeid en aangehouden. De politie onderzoekt wat de aanleiding was van het schietincident.

Man schiet op woning in Weert
Man schiet op woning in Weert (Foto: ANP)

Yuri van Gelder op Lowlands

Het is misschien wel een van de opvallendste last-minute lineup toevoegingen ooit. Yuri van Gelder zal zijn ringenoefening niet in Rio gaan doen, maar op het podium van het festival Lowlands in Biddinghuizen, aankomende zondag.

De organisatoren laten dit weten via Twitter. Het is een paar dagen geleden dat van Gelder te horen kreeg van de rechter dat de beslissing om hem naar huis te sturen van de Nederlandse Sportbond terecht was. De turner laat zich hier blijkbaar echter niet volledig door uit het veld slaan, want aanstaande zondag staat hij om 12.30 in de grootste tent van Lowlands, de Alpha-stage, om daar alsnog zijn ringenoefening aan het publiek te laten zien.

Lowlands vindt plaats van 18 tot en met 21 augustus op het evenemententerrein naast Walibi Holland in Biddinghuizen en FOK! is hier uiteraard bij aanwezig. Kaarten zijn nog in zeer beperkte aantallen beschikbaar. De organisatie maakte onlangs nog bekend dat inmiddels 90% van de kaarten verkocht was.

Yuri van Gelder op Lowlands (Foto: ANP)Yuri van Gelder op Lowlands (Foto: ANP)

Alle Star Wars-films op Netflix

De eerste zes Star Wars-films zijn maandag toegevoegd aan het aanbod op Netflix. Dinsdag komt daar ook The Force Awakens, het zevende en voorlopig laatste deel uit 2015, bij. Dat heeft de Nederlandse tak van het streamingsplatform bevestigd.

De eerste Star Wars-film Episode IV: A New Hope stamt uit 1977. Het was het eerste deel van een trilogie waarvan in 1980 en 1983 de opvolgers, The Empire Strikes Back en Return of the Jedi, uitkwamen. Tussen 1999 en 2005 verscheen de tweede trilogie, een prequel, in de bioscopen.

Vorig jaar werd de langverwachte sequel-serie in gang gezet met The Force Awakens. Het tweede deel daarvan wordt in 2017 verwacht. Star Wars-liefhebbers kunnen in de tussentijd uitkijken naar het losstaande verhaal Rogue One dat in december in de bioscoop verschijnt. Die film speelt zich af net voor de gebeurtenissen in A New Hope.

Alle Star Wars-films op Netflix
Alle Star Wars-films op Netflix (Foto: BuzzE)

Briljant wereldrecord voor Poolse kogelslingeraarster

De Poolse atlete Anita Wlodarczyk heeft zoals verwacht met gigantische overmacht het goud gepakt bij het kogelslingeren op de Olympische Spelen. Dat deed ze ook niet zomaar: er kwam een dik wereldrecord in de boeken.

Wlodarczyk is de enige vrouw ooit die de kogel verder dan 80 meter slingerde en dat deed ze in poging twee gelijk weer: 80,40 meter. Dat verbleek echter bij haar derde poging, waarbij ze het ding maar liefst 82,29 meter ver weg slingerde, meer dan een meter verder dan haar wereldrecord van vorig jaar. Met 81,74 meter in haar vijfde poging ging Wlodarczyk nog maar eens voorbij haar oude wereldrecord.

Zhang Wenxiu kwam totaal niet in de buurt van Wlodarczyk, maar haar 76,75 meter waren wel ruim voldoende voor het zilver. De Chinese was op haar beurt onklopbaar voor Sophie Hitchon, maar die strijd om brons was wel spannend: de Britse gooide in haar allerlaatste poging een nationaal record van 74,54 meter en daarmee stootte ze de Duitse Betty Heidler alsnog van het podium. 

Florant plaatst zich niet voor hinkstapsprongfinale

Hinkstapspringer Fabian Florant heeft zich niet geplaatst voor de finale op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De Nederlander sprong in zijn eerste poging naar een voor zijn doen redelijke 16,51 meter en liet dat volgen door twee foutpogingen.

Het betekende dat Florant met een 22e plek niet in de buurt van de finaleplaatsen kwam. Topfavoriet Christian Taylor sprong met 17,24 meter simpel naar de eerste plek. De enige man die hem gezien de laatste jaren van het goud af had kunnen houden moest zich vanwege een blessure helaas terugtrekken: de Cubaan Pedro Pablo Pichardo had de hoop mee te kunnen doen, maar dat ging niet. 

Wild negende in eerste race omnium

Baanwielrenster Kirsten Wild heeft geen goed resultaat weten te boeken op het eerste onderdeel van de omnium: de scratch. Wild kwam laat in de wedstrijd vast te zitten in het gedrang en kon haar achterstand op de kop niet meer goedmaken. Ze eindigde samen met alle andere renners op één ronde achterstand van de verrassende winnaar Tasiana Sharakova.

Wereldkampioen Laura Trott begon sterk aan het omnium met een tweede plek, voor de Belg Jolien d'Hoore. Medaillefavoriet Sarah Hammer finishte als vierde, voor Lauren Ellis en Annette Edmondson. Amalie Dideriksen, die op het wk eerder dit jaar nog deze race won, eindigde als zevende.

De tweede omnium-race begint vanavond rond 21:30 en omvat de individuele achtervolging.

Dronken pokťmonjager van het spoor gehaald

Het treinverkeer in het Duitse Osnabrück heeft zondag even stilgelegen. Een dronken man gehoorzaamde Pokémon Go, dat aangaf dat er op een spoor een bijzondere pokémon te vinden was. Hij werd door agenten van de rails gehaald.

De Duitse politie meldde het voorval maandag. "Lichtzinnig gedrag, vooral onder invloed, in de buurt van het spoor kan leiden tot zware ongelukken", aldus een verklaring.

Ook in Nederland hebben mensen op en naast de rails gelopen om pokémon te kunnen vangen.

Dronken pokémonjager van het spoor gehaald
Dronken pokémonjager van het spoor gehaald (Foto: BuzzT)

'Bahreinse' wint goud, net geen wereldrecord op steeple

Ruth Jebet heeft goud gepakt op de olympische steeplechase. De geboren Keniaanse, die zoals nagenoeg de complete Bahreinse ploeg voor een flinke zak geld uitkomt voor het land, snelde naar een tijd onder de 9 minuten. Ze is daarmee pas de tweede dame die dat ooit doet, maar wel een kleine seconde langzamer dan de ander die dit deed: wereldrecordhoudster Gulnara Galkina. 

Al vrij snel leek het duidelijk dat de anderen geen kans hadden. Jebet, die sinds haar 16e al voor Bahrein uitkomt, brak weg van het veld en de anderen konden haar absoluut niet volgen. Tot de laatste ronde leek het wereldrecord er in te zitten, maar doordat ze twee hindernissen matig nam kon ze het uiteindelijk toch niet breken. Hyvin Jepkemoi uit Kenia en Emma Coburn uit de VS pakten de overige plakken.

Overigens kleeft aan Jebet nog een apart verhaal: op de Jeugd Olympische Spelen van 2014 won ze de finale en dus het goud, maar terwijl ze letterlijk al op het podium stond werd haar verteld dat ze gediskwalificeerd was en moest vertrekken. Later kreeg ze het goud na een protest alsnog omgehangen. 

Marokkaanse-Corsicanen te wapen om boerkini-foto

In Corsica zijn zaterdag grote rellen veroorzaakt door een groep jonge Marokkanen die last hadden van fotofobie. Een toerist maakte onschuldige foto’s van moslima’s die in zee gingen in een boerkini. De mannelijke Marokkanen op het strand hadden daar een probleem mee en vielen de toerist aan. Lokale jonge Corsicanen zagen zich genoodzaakt de toerist te beschermen tegen de fotofobische Marokkanen.

Dit escaleerde uiteindelijk in langdurige grootschalige rellen toen een groep oudere Marokkanen de jongeren kwam bijstaan. Deze groep was gewapend met bijlen en harpoenen waarmee ze de jonge Corsicanen aanvielen. De politie is nog aan het uitzoeken hoe het zeer kleine incident zo kon escaleren dat er op het eind vier mensen met harpoenverwondingen en een zwangere vrouw in het ziekenhuis belanden. Ook gingen er drie auto’s in vlammen op.

De spanningen waren zondag nog ruim aanwezig toen een groep van 500 Corsicanen naar een nabije woonwijk ging waar toevallig erg veel Marokkanen wonen om ‘verhaal te halen’ op die Marokkanen. “Te wapen, dit is onze plaats en we gaan waar wij willen.” werd er gescandeerd. De politie heeft daarop de weg geblokkeerd en zo de Marokkanen beschermd tegen de boze Corsicanen.

Laatste Fallout 4-DLC 'Nuka-World' groter dan Far Harbor

Nuka-World is de laatste DLC die voor Fallout 4 uitkomt. De omvang van de nieuwe content is inmiddels bekend: de pc-versie van Nuka-World is zo'n 3,66 GB groot. Ter vergelijking, Far Harbor zat op 2,7 GB.

Nu zegt de hoeveelheid Gigabytes niet direct iets over de daadwerkelijke in-game content, maar het is in ieder geval een indicatie dat er nog aardig wat komen gaat. Bethesda kondigde onlangs aan dat Nuka-World in augustus uitkomt. We zijn inmiddels halverwege dus een aankondiging met een officiële releasedatum zal ongetwijfeld spoedig volgen. 

In Nuka-World wordt de speler in een post-apocalyptisch pretpark gedropt en krijgt vele nieuwe quests, wapens en vijanden voorgeschoteld. Net zoals in Far Harbor speelt de DLC zich af in een compleet nieuwe regio.

Update 16:22 uur: 
Er is nu ook een trailer uitgegeven voor Nuka-World. Bekijk 'm hieronder. Tevens is de releasedatum bekendgemaakt: 30 augustus.

Goud voor Van Rouwendaal op tien kilometer open water

Sharon van Rouwendaal heeft op de tien kilometer in het open water zwemmen het goud weten te behalen. In een fenomenale race met een ongekende voorsprong op de rest zwom ze solo naar de finish. Uiteindelijk finishte ze in 1:56:32,10, ruim zestien seconden voor de nummer twee.

Van Rouwendaal sloeg zelfs het laatste drinkmoment over, zodat de rest van de groep ook gedwongen werd achter haar aan te gaan. Vanaf dat moment nam Van Rouwendaal afstand en was ze niet meer bij te halen. Haar trainingsmaatje in Frankrijk pakte het zilver, Aurelie Muller won het gevecht achter van Van Rouwendaal. De Italiaanse Rachele Bruni pakte het brons. 

Morgen komt regerend Europees kampioen Ferry Weertman in actie op de tien kilometer open water. Om 14:00 uur Nederlandse tijd gaat hij van start.

Update 16:14 uur:
De Franse Aurelie Muller is gediskwalificeerd en loopt daarmee het zilver mis. Bij het aantikken trok zij een tegenstander onder water. Het zilver gaat nu naar de Italiaanse Rachele Bruni, het brons naar de Braziliaanse Poliana Okimoto. 

Sharon van Rouwendaal
Sharon van Rouwendaal na de gouden race op de tien kilometer (Foto: Pro Shots/Action Images)

PlayStation 4-update 4.00: alle details

Sony heeft vandaag meer details uit de doeken gedaan van de komende systeemupdate van PlayStation 4. Op de PlayStation Blog legt Sony's John Koller uit welke nieuwe features de update zoal behelst. Zo krijgt de user interface een facelift, komen er meer mogelijkheden om onderdelen te organiseren met behulp van mappen, en komen er updates naar het quick menu-scherm.

De update heeft codenaam Shingen gekregen. Mensen die zich hebben opgegeven voor de bètatest van de update, kunnen spoedig een e-mail van Sony verwachten dat ze met Shingen aan de slag kunnen.

Allereerst gaat de user interface (UI) op de schop. "[de UI] wordt geraffineerder en makkelijker te gebruiken. De algehele look zal ongeveer gelijk blijven, maar met een heleboel aanpassingen en verbeteringen. Sommige veranderingen zijn meteen zichtbaar, zoals nieuwe systeemachtergronden en en een herziene 'what's new'-tab, terwijl andere verbeteringen wat subtieler van aard zijn, zoals geupdate popup-notificaties en herontworpen systeemiconen", aldus Koller.

PS4 4.00 brengt ook veranderingen aan in het quick menu, om het sneller en eenvoudiger in gebruik te maken. Met de update zal het quick menu niet langer het volledige scherm beslaan, maar slechts een klein gedeelte zodat je niet langer je game hoeft te verlaten om er in te kijken. In het quick menu zijn verder een paar nieuwe functies terug te vinden die er voor zorgen dat je niet langer terug naar je home screen hoeft om bepaalde zaken op te vragen. Zo kun je de online status van je vrienden zien en heb je de beschikking over snelkoppelingen om snel een Party te joinen of je Favorite Groups en Communities te bekijken. Het quick menu is nu ook naar smaak te customizen, zodat je items kunt toevoegen of verwijderen.

Het share menu is ook vernieuwd. "Net zoals het quick menu neemt het share menu nu slechts een deel van het scherm in beslag. Het slaat de laatste social network op waar je video clips of screenshots naartoe hebt geupload, zodat het delen van gamemateriaal gestroomlijnder gaat. Twitter-videos die rechtstreeks geupload kunnen worden, mogen nu 140 seconden lang zijn - voorheen was dat slechts 10 seconden."

Een van de meest gevraagde features voor het PS4-dashboard is de mogelijkheid om mappen te gebruiken om games en apps te organiseren. Met de update krijgen PS4-bezitters de optie om mappen aan te maken in de content launcher en in de library. Op die manier kun je je favoriete games en/of apps op een centrale plek opvraagbaar maken. 

De PS4-library krijgt tevens een makeover. Er komt een nieuw tabblad genaamd "Purchased", waarin alles staat wat je bezit in de categorieën games, apps, demo's etcetera. Het Games and Applications-tabblad zal focussen op content die is geïnstalleerd, in plaats van alles te herbergen wat je bezit. Het is een handige manier om je content te 'ontvlechten' zodat het wat meer gecategoriseerd is. Ook is de zoekfunctie in de library verbeterd en kun je nu sorteren op aanschafdatum of installatiestatus, en kun je zoeken naar specifieke titels via tekst-input.

Er komt ook een offline-modus, alleen het is nog niet helemaal duidelijk hoe die werkt. Koller: "Je zal een nieuwe 'offline-modus' zien wanneer de PS4 geen verbinding kan krijgen met internet. In de offline-modus kun je je hele trophy-collectie inzien zonder internetverbinding". Dit klinkt alsof je dus alleen offline-modus kunt activeren wanneer er geen internetverbinding is. De hidden trophies zijn nu ook in te zien qua informatie met een speciale knop. De trophy-iconen zijn ook verbeterd en laten nu zien wat de zeldzaamheid van een bepaalde trophy is.

Tenslotte krijgt de user profile-pagina een nieuwe look. Deze verbetering moet er voor zorgen dat je bepaalde cruciale informatie meteen onder ogen krijgt in plaats van je eerst door allerlei submenu's te worstelen. Zo kun je nu ook trophies meteen vergelijken met andere spelers via hun profiel, en je eigen profiel voorzien van een achtergrond.

Het is belangrijk te vermelden dat bovenstaande vernieuwingen 'bèta only' zijn en er bij de officiële release nog meer nieuwe features komen. Wanneer de nieuwe systeemsoftware voor iedereen wordt uitgerold is nog niet bekend.

Winnaars Skyforge-prijsvraag

Vorige week liep de termijn voor de Skyforge-prijsvraag af. Na veel wikken en wegen & vijven en zessen hebben wij de 15 winnaars geselecteerd van het Discord Combo Pack. Nog even de prijs:

 •     15 dagen Premium Bonus          
 •     Gunner Armor & Headwear      
 •     Cursed Armor & Headwear       
 •     Assassin Armor & Headwear    
 •     1.000.000 Credits          
 •     25.000 Argents
 •     7.000 Spark Replicators              
 •     7.000 Ether cores          
 •     5.000 Victor's Medals  
 •     15 Variatrons  
 •     1.500 Holy texts  

De opdracht
Wij vroegen jullie wat de Alchemist tegen haar teamleden zegt om hen te “motiveren” voor het gevecht. Skyforge - prijsvraag

De winnaars
Meedoen is belangrijker dan winnen, dat weet ieder kind. Dus iedereen sowieso bedankt voor je creativiteit en inzet. Een Eervolle Vermelding voor de vindingrijke AeternusDoleo. Wij vonden zijn bijdrage het beste, maar hij ziet ruimhartig af van de prijs.
'Well, you've seen enough Hentai to know what comes next, right...?' - AeternusDoleo

En dan nu de winnaars:

 1. 'Opschieten of ik ram die tentakels de volgende keer wat lager!' - Ceased2Be 
 2. "Zit niet zo te dromen jongens. Klap die paupers". - HSG
 3. Fly you fools! - evilbobo
 4. 'als jullie winnen laat ik zien wat ik nog meer met die tentakels kan doen' - Atheos
 5. "Tentakel ze toe!" - Alestorm
 6. "Even wat 'peper' in je reet." – naamloos.txt
 7. "These are not the only things that I can shove inside you." - Ravilik
 8. "Do I have to do everything myself...oh wait...enjoy guys!" - Gossef
 9. "Don't worry loves, this ain't gonna hurt one bit!" - azazel1707 
 10. Fly, My Pretties, Fly! - Speedwave
 11. Kom op mannen, AANVALLEN!
  Ja dag heb je hem al gezien, je bent gek!
  En nou moven anders krijg je met wat anders te maken en dan wordt ik echt BOOS. - psycodelick
 12. Hier is een Vodka injectie. Doe jullie werk. - Ricje
 13. Zo, en nu steek ik mijn duim in jullie aars en als je niet op schiet komt mijn vuist er achter aan. - MrDrako
 14. Shine bright and purple and slay your enemies, because judgement is coming. - jespertje
 15. To Infinity And Beyond  - Kaneda

Van harte gefeliciteerd! Alle winnaars krijgen zo snel mogelijk een PM met instructies hoe ze de code kunnen gebruiken.

Als je nog steeds geen idee hebt wat Skyforge behelst, sla er dan onze uitgebreide preview met interview op na.

Ligtlee naar kwartfinales sprint

Baanwielrenster Elis Ligtlee heeft zich op de Olympische Spelen geplaatst voor de kwartfinales van de sprint. De Nederlandse, eerder goed voor goud op de keirin, rekende in de achtste finales van haar favoriete onderdeel af met de Litouwse Simona Krupeckaite.

Ligtlee hield zich tegen de bijzonder ervaren Litouwse lang genoeg rustig en kwam op het einde pas echt op gang. In de slotmeters ging ze Krupeckaite voorbij en plaatste ze zich direct voor de kwartfinales, waardoor ze voor de rest van de dag weer klaar is. De kwartfinales worden dinsdag verreden. 

No Man's Sky een-na-beste PS4-debuut ooit

No Man's Sky debuteerde in het Verenigd Koninkrijk bovenaan de lijst best verkochte games. Het krijgt daarmee de tweede plaats in de categorie meest succesvolle launch ooit, met alleen Uncharted 4 nog voor zich latend.

In de categorie nieuwe IP releases van alle PlayStation-consoles krijgt No Man's Sky de vijfde plaats, waarbij onder andere The Getaway voorPlayStation 2 en The Last of Us op PlayStation 3 het beter deden. Binnen 24 uur van de release van No Man's Sky speelden 212.000 mensen het spel tegelijk via Steam, wat meer is dan bij games als X-COM 2 en Dark Souls III die eerder dit jaar uitkwamen.

Ondanks deze successen zijn de behoorlijk hoge verwachtingen die No Man's Sky in de aanloop naar de release had geschept niet voor iedereen waargemaakt. De game kreeg een boel kritiek te verduren wegens technische problemen bij de release op beide platforms (PS4 en pc), en veel critici menen dat de game snel repetitief wordt. 

Brits stel vast voor mensensmokkel in caravan

Een Brits stel heeft zondag geprobeerd zes mensen zonder papieren in hun caravan het Kanaal over te krijgen. De twee werden zondag op heterdaad betrapt toen ze wilden inschepen in Zeebrugge om de ferry naar Hull te nemen, liet het Openbaar Ministerie in Brugge maandag weten.

Bij een controle bleek dat in de caravan zes personen waren verstopt, onder de slaapbanken en in andere kleine ruimtes. De in 1963 geboren man en zijn zestien jaar jongere vrouw ontkenden aanvankelijk alles. Uiteindelijk gaf de man tegenover de onderzoeksrechter toe verantwoordelijk te zijn voor de mensensmokkel. Het koppel is in een cel gezet.

Brits stel vast voor mensensmokkel in caravan
Brits stel vast voor mensensmokkel in caravan (Foto: ANP)

Schippers eenvoudig naar halve finale 200m

 Dafne Schippers heeft eenvoudig de halve finales op de 200 meter bereikt. De wereldkampioene op deze afstand won haar heat vrij eenvoudig in een tijd van 22,51.

Tessa van Schagen, de Nederlands kampioen op deze afstand, werd in haar heat vierde met een tijd van 23,41 en is uitgeschakeld. De derde Nederlandse op deze afstand, Jamile Samuel, kwam in haar serie als derde over de streep in 23,04 en ook voor haar is de 200 meter voorbij.

Badmintonsters Piek/Muskens uitgeschakeld

Selena Piek en Eefje Muskens zijn in de kwartfinales van het vrouwendubbel bij het badminton uitgeschakeld. In drie games werd verloren van het Zuid-Koreaanse duo Jung/Shin.

Het waren de Koreanen, de nummers vier van de wereld, die het best aan de wedstrijd begonnen. Ze pakten al gauw een grote voorsprong ook omdat Piek en Muskens onnodige foutjes maakten. Die voorsprong werd niet meer weggeven en de game werd met 21-13 gewonnen.

Aan het begin van de tweede game konden Piek en Muskens even bij blijven, maar na 4-4 liepen Jung en Shin weer uit. In eerste instantie wisten de Nederlanders knap de aansluiting weer te vinden. Op de belangrijke momenten waren de Koreanen echter beter. De Nederlandse vrouwen wisten vier matchpoints weg te werken en kwamen zelfs op gamepoint. Ze benutten die en wonnen de game met 22-20.

In de beslissende derde game waren het wederom de Koreanen die een voorsprong namen. Piek en Muskens wisten echter weer op gelijke hoogte te komen en namen daarna voor het eerst in de wedstrijd een voorsprong. De Koreanen kwamen echter terug en pakten weer een voorsprong van vijf punten. Die voorsprong gaven ze nu niet meer uit handen en met 21-14 pakte Korea de game en daarmee de wedstrijd.

Hoofdredacteur Turkse kritische krant treedt af

Can Dündar, de hoofdredacteur van de kritische Turkse krant Cumhuriyet, is afgetreden. Hij schrijft dat maandag in zijn column in die krant.

Dündar werd in mei veroordeeld tot vijf jaar cel, omdat hij geheime documenten had gepubliceerd over Turkse wapenleveranties aan islamisten in Syrië. Zijn advocaat ging tegen die straf in beroep. Kort voor de veroordeling was Dündar doelwit van een mislukte aanslag; hij werd beschoten door een man die hem naar eigen zeggen 'niet mocht'.

Begin juli kondigde Dündar aan dat hij voor langere tijd elders in Europa zou verblijven en dat iemand anders zijn taak als hoofdredacteur zolang zou waarnemen. Nu schrijft hij dat hij helemaal opstapt en voorlopig niet terugkeert naar Turkije. Waar hij zit, is niet bekend.

Na de mislukte staatsgreep in Turkije is Dündar zijn vertrouwen in de rechterlijke macht kwijtgeraakt, schrijft hij verder. Sinds de couppoging heeft president Erdogan duizenden rechters ontslagen die hem niet welgevallig zijn.

Hoofdredacteur kritische krant treedt af
Hoofdredacteur kritische krant treedt af (Foto: ANP)

Jarige Halle Berry pronkt met lichaam

Halle Berry heeft er geen enkel probleem mee dat ze ouder wordt. De actrice vierde zondag haar vijftigste verjaardag en deed dat door haar lichaam te showen op sociale media.

"Met open armen verwelkom ik de 50. Ik voel me gezegend om hier te zijn", schreef Halle op Instagram bij een pikant plaatje waarop ze niet meer dan een doorzichtige omslagdoek draagt.

Halle maakte begin dit jaar haar debuut op Instagram en deelt sindsdien regelmatig foto's waarop ze weinig verhullende kleding draagt. "Ik kijk ernaar uit mijn wereld te delen via beelden die mijn emoties en standpunten reflecteren", schreef ze er destijds bij.

 

With open arms I welcome 50... I'm so blessed to be here!

Een foto die is geplaatst door Halle Berry (@halleberry) op14 Aug 2016 om 12:23 PDT

Elf tips over RAF-voortvluchtigen

Over het voortvluchtige drietal van de voormalige Rote Armee Fraktion (RAF) zijn bij de politie tot nu toe elf tips binnengekomen. Dat laat de Landelijke Eenheid van de politie weten. De tips zijn allemaal doorgestuurd naar de Duitse politie, die bepaalt of daar bruikbare aanwijzingen tussen zitten.

Het gaat om oud-leden van de Duitse terreurgroep RAF: Ernst-Volker Staub, Burkhard Garweg en Daniela Klette. Zij hebben zich tussen 2011 tot 2016 waarschijnlijk schuldig gemaakt aan zes gewelddadige overvallen op supermarkten en twee op geldtransporten in Wolfsburg en Cremlingen.

In juni maakte het Duitse Openbaar Ministerie bekend dat de drie mogelijk in Nederland zijn ondergedoken, waarbij Noord-Nederland als meest waarschijnlijke locatie genoemd werd. De beloning voor de gouden tip kan oplopen tot 80.000 euro.

Elf tips over RAF-voortvluchtigen
Elf tips over RAF-voortvluchtigen (Foto: ANP)

Vrouw (50) gewond door aanval met vloeistof

Een vijftigjarige vrouw heeft zondagavond in Rotterdam ernstige brandwonden opgelopen door een kennelijke aanval in haar woning met een brandbare vloeistof. Bij die aanval vatten zij en een van haar honden vlam. De vrouw is in zorgwekkende toestand in het ziekenhuis opgenomen, de hond kwam om het leven.

De politie gaat uit van opzet en heeft een 24-jarige man kort na de aanval aangehouden. Hij liep op de vluchtstrook langs de A16, in de buurt van de plaats van de aanval.

Het gebeurde rond 17.35 uur in een flatgebouw aan de Favrestraat in de wijk Prinsenland in Rotterdam. Buurtbewoners hoorden een explosie en belden de politie. Een buurtbewoner die te hulp was geschoten, moest worden behandeld na het inademen van rook.

Medewerkers van de Dierenbescherming ontfermden zich over de andere honden in de woning.

Vrouw (50) gewond door aanval met vloeistof
Vrouw (50) gewond door aanval met vloeistof (Foto: ANP)

Zaanstad alert op onrust islamitische school

Onderwijswethouder Dick Emmer van Zaanstad is op zijn hoede voor mogelijke spanningen op basisschool De Roos naar aanleiding van de couppoging in Turkije. De Stichting Islamitisch Onderwijs Zaanstad (SIOZ), die onder de naam IBS De Roos scholen heeft in Zaandam en Purmerend, wordt er op sociale media van beticht een 'Gülenschool' te zijn, wat de stichting ten stelligste ontkent.

De gemeente is in contact met het schoolbestuur van De Roos. "Als de situatie in Turkije hier leidt tot spanningen op en rond de school, is dat onacceptabel", zegt Emmer. Hij benadrukt dat De Roos volgens de Onderwijsinspectie een goede school is.

Vier gezinnen hebben voor hun kinderen overplaatsing gevraagd en ook met de nieuwe scholen waar deze leerlingen geplaatst worden, houdt de gemeente contact. "Als er kinderen worden thuisgehouden, zullen we de ouders wijzen op de schoolplicht", zegt Emmer, die hoopt dat de geluiden dat kinderen thuisblijven, loos alarm betreffen.

Op scherp
De PO-Raad waarschuwde maandag dat de verhoudingen op scholen "op scherp" kunnen komen te staan naar aanleiding van de aanslagen in Duitsland en Frankrijk en de couppoging in Turkije. Dat kan leiden tot pestgedrag, waarschuwt ook Stichting School & Veiligheid, die scholen ondersteunt bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat.

De directeur van de maatschappelijke organisatie Platform INS en Gülen-vertegenwoordiger Saniye Calkin zei eerder bang te zijn voor een "golf van vijandelijkheden" op scholen als Turkse Nederlanders na de vakantie terugkomen uit Turkije. Volgens de Gülen-aanhangers zijn vakantiegangers daar blootgesteld aan haatzaaierij door Turkse media.

De scholen in de regio Midden-Nederland openen op maandag 22 augustus als eerste de deuren weer na de zomervakantie. De Roos in Zaandam gaat net als de andere scholen in Noord-Nederland op 26 augustus weer open.

Zaanstad alert op onrust islamitische school
Zaanstad alert op onrust islamitische school (Foto: ANP)

Blu-ray: The Last Kingdom (Seizoen 1)

Koning Alfred is een van de belangrijkste koningen in de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk. Hij wist onderwijs te hervormen, een marine te organiseren en uiteindelijk het aantal Vikingen terug te dringen. Daar moet natuurlijk een serie over gemaakt worden. En laat gerespecteerd historische schrijver Bernard Cornwell daar nou net een boek over geschreven hebben. 

'Campagneleider Trump kreeg OekraÔens geld'

Paul Manafort, de campagneleider van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, heeft jarenlang cash betalingen gekregen van de voormalige Oekraïense president Viktor Janoekovitsj. Het zou gaan om een totaalbedrag van 12,7 miljoen dollar, betaald tussen 2007 en 2012. Dat meldt de New York Times maandag.

Manaforts naam is opgedoken in een handgeschreven overzicht van zwarte betalingen van Janoekovitsj' pro-Russische Partij van de Regio's, dat wordt onderzocht door het nieuwe Nationale Anticorruptiebureau van Oekraïne. De Amerikaan deed jarenlang consultantswerk voor die partij. In het boek staan ook smeergeldbetalingen aan verkiezingsfunctionarissen in Oekraïne.

Het boek werd gevonden in een voormalig hoofdkwartier van de Partij van de Regio's. Daarnaast stonden er twee brandkasten die waren volgestopt met biljetten van 100 dollar.

De kwestie van de contante betalingen werpt een ander licht op de campagne van Trump, aldus de krant. Trump liet zich onlangs in bewonderende termen uit over de Russische president Vladimir Poetin.

'Campagneleider Trump kreeg Oekraïens geld'
'Campagneleider Trump kreeg Oekraïens geld' (Foto: ANP)

Russinnen pakken tennistitel damesdubbel, Williams zilver bij gemengddubbel

De Russinnen Jelena Makarova en Jelena Vesnina hebben goud veroverd in het damesdubbelspel. De tennisters wonnen met twee keer 6-4 van Timea Bacsinszky en Martina Hingis uit Zwitserland. Hingis behaalde hiermee haar eerste medaille op haar tweede Olympische Spelen, na haar debuut op de Spelen in 1996 in Atlanta.

Makarova en Vesnina braken hun tegenstanders in elke set één keer, wat genoeg was om de set binnen te halen. Met de winst voegden ze na Roland Garros en de US Open een olympische titel toe aan hun palmares. Het Zwitserse duo had niet veel dubbelervaring. In eerste instantie zou Hingis spelen met Belinda Bencic, maar zij raakte voor de Spelen geblesseerd.

Het brons ging sowieso naar Tsjechië. In deze troostfinale stonden namelijk twee Tsjechische duo's: Lucie Safárová en Barbora Strycova wonnen met 7-5 en 6-1 van Andrea Hlavackova en Lucie Hradecka.

Vesnina en Makarova vieren hun titel met de Russische vlag (Pro Shots/Action Images)
Vesnina en Makarova vieren hun titel met de Russische vlag (Pro Shots/Action Images)

Bij het gemengddubbelspel ging het goud naar Amerika. In de finale wonnen Bethane Mattek-Sands en Jack Sock met 6-7(3), 6-1 en 10-7 van hun landgenoten Venus Williams en Rajeev Ram. In de eerste ronde kregen Kiki Bertens en Jean-Julien Rojer nog twee wedstrijdpunten tegen Williams en Ram, maar deze wisten zij niet te benutten.

In de eerste set maakten Williams en Ram twee keer een breakpunt goed, waarna ze de set via de tiebreak wisten te winnen. De tweede set ging eenvoudig naar Mattek-Sands en Sock, ze gunden hun landgenoten één game. Vervolgens werd er de supertiebreak gespeeld, waar Williams en Ram na een 6-3 voorsprong aan de titel konden ruiken. Het liep echter anders, want uiteindelijk wonnen Mattek-Sands en Sock de tiebreak met 10-7.

De strijd om het brons ging ook hier naar Tsjechië. Lucie Hradecka en Radek Stepanek wonnen met 6-1 en 7-5 van Sania Mirza en Rohan Boponna uit India.

Sock en Mattek-Sands vallen elkaar in de armen na hun titel in het gemengd dubbel (Pro Shots/Action Images)
Sock en Mattek-Sands vallen elkaar in de armen na hun titel in het gemengd dubbel (Pro Shots/Action Images)

Brussel wil meer grip op Skype en WhatsApp

De Europese Commissie wil het toezicht op communicatiediensten als Skype en WhatsApp verscherpen. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times krijgen techbedrijven als Microsoft (Skype) en Facebook (WhatsApp) te maken met strengere privacy- en veiligheidsregels.

Daarbij zou Brussel regels willen dicteren over hoe bedrijven geld mogen verdienen aan gegevens van gebruikers. De herziening van de regels staat voor september op de agenda. De krant verwijst naar interne documenten van de autoriteiten in Brussel. Naast Facebook en Microsoft gaan de strengere regels logischerwijs ook gelden voor concurrenten als Google en andere, veelal Amerikaanse, aanbieders.

Het strengere toezicht op Amerikaanse techbedrijven zou een lobbysucces betekenen van de Europese telecomsector. Bedrijven als Deutsche Telekom, Telefónica en Vodafone klagen al jaren dat ze als aanbieders van netwerken worden onderworpen aan strengere regels dan aanbieders van internetdiensten. De telecombedrijven pleiten daarom voor gelijke regels en bij voorkeur voor een versoepeling van de regels.

Ook bestaat er al langer onvrede over de wijze waarop Amerikaanse bedrijven geld verdienen met online communicatie zonder dat ze daarbij hoeven te investeren in netwerken. De techbedrijven weerleggen die kritiek. Ze zeggen dat het gebruik van mobiel internet juist door hun diensten voor consumenten een stuk aantrekkelijker is geworden.

'Brussel wil meer grip op Skype en WhatsApp'
'Brussel wil meer grip op Skype en WhatsApp' (Foto: BuzzT)

Rio Vandaag - maandag 15 augustus

Het is vandaag dag tien van de Olympische Spelen in Rio, een dag nadat zeiler Dorian van Rijsselberghe wederom olympisch kampioen werd. En vandaag is er opnieuw kans op goud bij het zeilen.

Nederlanders in actie

Fabian Floriant komt vandaag in actie bij de kwalificatie van het hinkstapspringen. Floriant verbeterde dit jaar het Nederlands record (16,92 meter) Hij is de tweede Nederlandse hinkstapspringer op de Spelen. Wim Peters ging hem voor in 1924, 1928 en 1932. Ook staan de series van de 200 meter voor vrouwen op het programma, de favoriete afstand van Dafne Schippers. Naast Schippers komen ook Jamile Samuel en Tessa van Schagen namens ons land in actie.

Sharon van Rouwenaal komt in actie op de 10 kilometer openwaterzwemmen. Van Rouwendaal won zilver op het WK vorig jaar. Eerder deze Spelen kwam Van Rouwendaal in actie op de 400 meter vrije slag maar daar werd ze al in de series uitgeschakeld.

Van Rouwendaal in actie op het afgelopen EK in Hoorn (Foto: Pro Shots/Insidefoto)

Bij het zeilen is Marrit Bouwmeester al zeker van een plak in de Laser-Radial-klasse en vandaag wordt de medalrace gevaren. Als Bouwmeester in de medalrace minimaal als vierde finisht, pakt ze de olympische titel. Ook de medalrace bij de laser-klasse voor mannen wordt gevaren. Rutger van Schaardenburg bezet de tiende plaats. Annemiek Bekkering en Annette Duetz staan zevende in de 49erFX-klasse en varen vandaag hun 7e,8e en 9e race. In de 470-klasse bezetten Afrodite Zegers-Kyranakou en Anneloes van Veen plek negen en zij varen vandaag twee races.

Bij het baanwielrennen morgen het onderdeel omnium. Tim Veldt doet namens ons land mee bij de mannen, bij de vrouwen Kirsten Wild. Een ding is zeker; Er zal een Nederlands mannen beachduo in de halve finale staan, maar wie wordt vandaag bekend. In een Nederlands onderonsje spelen Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst tegen Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen.

Vanavond is bij het turnen de finale balk voor vrouwen met voor ons land Sanne Wevers in actie. Vorig jaar zorgde ze bij het WK voor een grote verrassing door zilver op balk te winnen. De Nederlandse hockeyvrouwen spelen in de kwartfinale tegen Argentinië.

 Medaille evenementen

Tijd Sport Onderdeel
14.30 uur Openwaterzwemmen 10 kilometer vrouwen*
15.00 uur Paardensport Finale van dressuur; Individuele kur
15.40 uur Atletiek Finale kogelslingeren vrouwen
16.15 uur Atletiek Finale 3.000m steeple chase vrouwen
18.05 uur Zeilen Medalrace Laser Radial vrouwen*
19.00 uur Turnen Finale ringen mannen
19.05 uur Zeilen Medalrace Laser Radial vrouwen*
19.54 uur Turnen Finale sprong mannen
20.46 uur Turnen Finale balk vrouwen*
22.00 uur Worstelen Grieks Romeins 85 kg
22.00 uur Worstelen Grieks Romeins 130 kg
00.00 uur Gewichtheffen Groep A 105 kg mannen
01.35 uur Atletiek Finale polsstokhoogspringen mannen
03.25 uur Atletiek Finale 800 meter mannen
03.45 uur Atletiek Finale 400 meter vrouwen

* (Mogelijk) met Nederlander(s)

Advocaat weg als assistent bondscoach, op weg naar FenerbahÁe

Dick Advocaat heeft de KNVB laten weten dat hij opstapt als assistent-bondscoach van het Nederlands elftal. De 68-jarige Hagenaar, die de naar PSV vertrokken Ruud van Nistelrooy opvolgde, ging in mei aan de slag en heeft tijdens de serie oefenwedstrijden in juni op de bank gezeten.

Advocaat heeft aangegeven elders aan de slag te gaan. Hij is waarschijnlijk dat hij bij het Turkse Fenerbahçe aan de slag gaat. “Ik ben verbaasd en teleurgesteld. Toen ik Dick in het voorjaar benaderde om assistent te worden gaf hij mij de indruk dat hij zich daar voor langere termijn aan wilde verbinden. Maar goed, het heeft geen zin er lang bij stil te staan, we moeten door. Vanaf nu gelden alleen de wedstrijden tegen Griekenland en Zweden. Er is werk aan de winkel," aldus een teleurgestelde bondscoach Danny Blind.

Technisch directeur Hans van Breukelen: "Ik ben onaangenaam verrast. Natuurlijk ken ik de voetbalwereld en ik weet dat dergelijke zaken kunnen gebeuren. We richten ons nu op het zoeken naar een vervanger."

Update 11.45 uur

Dick Advocaat heeft tegenover de NOS bevestigd dat hij naar Fenerbahçe vertrekt. De trainer gaat een contract voor één jaar bij de Turkse club tekenen. "Ik heb heel veel zin om bij zo'n grote club in Turkije aan de slag te gaan. Op mijn leeftijd is dat een prachtige uitdaging", aldus de bijna 69-jarige Advocaat. 


Dick Advocaat in het oefenduel tegen Polen legt uit hoe het moet. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
Dick Advocaat in het oefenduel tegen Polen legt uit hoe het moet. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

'Aanhouding in zaak doodgeschoten imam'

De politie heeft maandag in New York een man aangehouden in verband met de moord op een imam en diens assistent. Dat meldde NBC News. Beiden werden door hun hoofd geschoten toen ze zaterdag vanuit een moskee in het stadsdeel Queens naar huis gingen.

De schietpartij gebeurde in Ozone Park, toen de 55-jarige Maulama Akonjee na het gebed de moskee verliet. Het andere slachtoffer is een 64-jarige man die de imam assisteert.

De man die maandagochtend vroeg werd aangehouden, beantwoordt aan de beschrijving van de schutter. Hij werd gearresteerd toen hij terugkeerde naar een auto op de plek van de moord.

Het motief van de dader is nog onbekend. Volgens de politie waren er geen indicaties dat ze vanwege hun geloof om het leven zijn gebracht. Maar de islamitische gemeenschap in New York denkt wel dat er religieuze motieven achter de moorden zitten.

'Aanhouding in zaak doodgeschoten imam'
'Aanhouding in zaak doodgeschoten imam' (Foto: ANP)

Inenting verplicht voor konijnen dierenshows

Deelnemers aan kleindierenshows zijn per direct verplicht hun konijnen te laten inenten tegen het besmettelijke konijnenvirus RHD 2. Dat heeft de belangenorganisatie Kleindier Liefhebbers Nederland (KLN) maandag bepaald.

Het virus dook in december vorig jaar voor het eerst op. Uit onderzoek is gebleken dat het gaat om een nieuwe variant van de Viral Hemorrhagic Disease (VHD) , ook wel Rabbit Hemorrhagic Disease (RHD) genoemd. De infectie leidt tot acute sterfte onder konijnen.

Volgens de KLN verspreidt RHD 2 zich razendsnel door Nederland. In sommige populaties is het sterftecijfer bijna 100 procent. "Contact tussen konijnen onderling en bijtende insecten zorgen voor verspreiding. Maar ook mensen die konijnen verzorgen kunnen het virus makkelijk overdragen", aldus de KLN.

Verplichte enting voor konijnen op dierenshows moet de verspreiding tegengaan.

.

Inenting verplicht voor konijnen dierenshows
Inenting verplicht voor konijnen dierenshows (Foto: ANP)

Huizen ontruimd na mislukte kraak pinautomaat

Na een poging een pinautomaat op te blazen bij een supermarkt aan de Hondsrug in Utrecht zijn maandagochtend enkele woningen ontruimd. Ongeveer twaalf mensen op de eerste en tweede woonlaag moesten hun woning tijdelijk verlaten, aldus de politie.

De politie werd rond 04.25 uur gealarmeerd over de poging de pinautomaat met explosieven te kraken. De gevel raakte daarbij beschadigd, maar er is geen geld verdwenen.

Getuigen zagen twee verdachten wegrijden op twee zwarte motorscooters. De een droeg een masker, de ander een bivakmuts. Ondanks de inzet van een politiehelikopters konden de daders niet meer worden achterhaald.

Albert Verlinde stopt bij RTL Boulevard

Albert Verlinde stopt als entertainmentdeskundige bij RTL Boulevard. Na vijftien jaar vindt hij het genoeg geweest, laat hij maandag weten. Verlinde is op vrijdag 26 augustus voor het laatst te zien in het programma in de vooravond op RTL 4.

"Om de zoveel jaar is het goed om eens terug te kijken, maar vooral vooruit te kijken", zegt Verlinde. "Na precies vijftien jaar en de verhuizing van RTL Boulevard naar het Leidseplein vond ik het een mooi en natuurlijk moment om te stoppen en een volgende stap te gaan maken. Het waren fantastische jaren met meer dan 2600 uitzendingen waar ik met hart en ziel onderdeel van uitmaakte."

Albert Verlinde stopt bij RTL Boulevard
Albert Verlinde stopt bij RTL Boulevard (Foto: ANP)

Final Fantasy XV uitgesteld tot eind november

Square Enix heeft in een video laten weten dat Final Fantasy XV is uitgesteld. Eerst zou het lang in ontwikkeling zijnde spel wereldwijd 30 september uitkomen, maar dat is nu 29 november geworden.

De medewerkers die al jaren aan het spel werken willen het kwalitatief best mogelijke uitbrengen. Over de zogenaamde master-versie, de versie die op disc zou worden gedrukt, zijn ze niet tevreden genoeg. Nu hadden ze een day-one patch kunnen maken om alle problemen op te lossen, maar de patch is nu zo groot geworden, dat ze problemen voorzien. Daarnaast moet het voor mensen zonder internet mogelijk zijn het spel te kunnen spelen, zonder eerst uren aan een internet-connectie te hangen om de patch te downloaden. Daarom laat Hajime Tabata, director van het spel, in onderstaande video weten dat het hem zeer spijt, maar dat ze twee maanden extra nemen om aan het spel te kunnen schaven en ook op de disc te zetten.

Ook vertelt hij dat ze bezig zijn een dertig minuten durende gameplayvideo te maken die 16 augutus online wordt gezet. Mensen die naar Gamescom in Keulen gaan kunnen deze demo ook spelen. Wij van FOK! gaan ook naar Keulen, maar dan om onder andere meneer Tabata het hemd van zijn lijf te vragen. Mocht je zelf nog vragen hebben, zet ze in een reactie hieronder.

Final Fantasy XV komt nu dus 29 november uit voor PlayStation 4 en Xbox One. Tijd om mijn vakantiedagen te verzetten naar die periode.

Nicky Romero vult Dafne Schippers aan

Nicky Romero en Dafne Schippers hebben meer gemeen dan de meeste mensen denken. De dj en atlete begrijpen elkaar dan ook volledig.

"Mensen zeggen heel vaak dat onze levens het tegenovergestelde zijn, omdat het bij mij om feesten draait en bij haar om topsport", zegt Nicky maandag in Metro. "De uitwerking is misschien anders, maar de ingrediënten van onze carrières zijn exact hetzelfde."

Volgens Nicky is de weg om 'iets te kunnen bereiken' volledig vergelijkbaar. "Ik heb minimaal 20.000 uur in de studio gezeten, voordat een plaat van mij op nummer 1 stond in Engeland. Dafne heeft op haar beurt duizenden uren getraind om te komen waar ze nu is. Daarvoor moet je over een enorme toewijding beschikken."

Ups en downs

Ook op andere gebieden kunnen de twee, die sinds begin dit jaar een relatie hebben, elkaar vinden. Zo hebben ze allebei te maken met 'ups en downs', aldus Nicky. "De ene keer staan we in een bomvol stadion en de andere keer zitten we in ons eentje op een hotelkamer. Eerst de explosie, dan de implosie. Dan is het heel erg fijn om daarover te kunnen sparren met iemand, die mij volledig begrijpt omdat ze zelf vaak genoeg in de situatie zit. Daarin steunen we elkaar en dat voelt heel natuurlijk."

Nicky zit woensdag weer op de tribune in Rio om naar Dafnes prestaties op de atletiekbaan te kijken. Zelf heeft de dj alle vertrouwen in een goede afloop. "Misschien dat ik er nog een plaatje op gooi tijdens de huldiging in het Holland Heineken House."

Nicky Romero vult Dafne Schippers aan
Nicky Romero vult Dafne Schippers aan (Foto: BuzzE)

Meer vrouwen en kinderen vragen asiel aan

Goed nieuws voor iedereen die zich zorgen maakte om de instroom van vooral jonge mannelijke vluchtelingen vorig jaar. Hun vrouwen en kinderen komen hen nu achterna!

Weet u het nog? Afgelopen jaar stond het internet, ook FOK!, er vol mee. Op het journaal keken we naar de beelden waar vooral jonge mannen uit Syrië de treinen in Duitsland uitkwamen om zich (al dan niet tijdelijk) in het Westen te vestigen. Sommigen maakten zich toch wel erge zorgen om die, om met onze Geert te spreken, testosteronbommen. Niet geheel onterecht overigens, als bijvoorbeeld de incidenten in Keulen tijdens de nieuwjaarsnacht enige indicatie mogen zijn. 

Gelukkig kunnen we vandaag goed nieuws melden voor de angstige Nederlander! Uit de laatste immigratiecijfers blijkt dat maar 40% van de immigranten afgelopen maand mannen waren. De rest waren dus vrouwen en kinderen. Dit zijn vooral 'nareizigers', die hun al eerder aangekomen man achterna komen. Minder jonge mannen, meer vrouwen om ze in toom te houden dus!

Tijdens de vluchtelingenpiek van vorig jaar, oktober, was het percentage mannen nog 55%. De gehele vluchtelingenstroom blijft afnemen. Enkele weken geleden besloot het COA nog vijftien opvanglocaties te sluiten 

Selena Gomez neemt het op voor Bieberfans

Selena Gomez heeft zich in de onenigheid tussen haar ex Justin Bieber en zijn fans gemengd.

Justin dreigde zaterdag zijn account af te schermen voor fans als zij niet aardiger zouden zijn tegen Sofia Richie. De dochter van Lionel wordt de laatste tijd vaak met de zanger gespot, alhoewel de twee niet willen zeggen of ze een relatie hebben. "Dit loopt uit de hand. Als jullie echte fans zouden zijn, zouden jullie niet zo gemeen doen tegen mensen die ik leuk vind."

Selena reageerde zondag op de oproep, hoewel ze die post later weer verwijderde. Fans hadden toen al screenshots gemaakt van haar bericht, waarin stond: "Als je de druk niet aankan, post dan geen foto's van je vriendin. Dat zou iets speciaals tussen jou en haar moeten zijn. Wees niet boos op je fans, ze houden van je!"

Om nog eens te benadrukken dat zij anders met haar fans omgaat, postte Selena daarna nog een collage van foto's waarop ze samen met fans te zien is. "Mijn hele leven. Jullie doen er het meest toe. Dank dat jullie me elke dag laten doen waar ik van hou."

Selena Gomez neemt het op voor Bieberfans
Selena Gomez neemt het op voor Bieberfans (Foto: BuzzE)

Honderden ziek door darmbacterie in water

 Tussen de duizend en tweeduizend inwoners van het Nieuw-Zeelandse dorp Havelock North zijn ziek geworden door besmet drinkwater. In het water zit de campylobacter-bacterie.

Rond de twintig mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis, onder wie twee bejaarden die op de intensive care liggen. Alle scholen in het dorp blijven dicht om verspreiding van de besmetting tegen te gaan.

Waar de besmetting met de bacterie vandaan komt is nog niet bekend. Campylobacter kan maag- en darmklachten veroorzaken.

Honderden ziek door darmbacterie in water
Honderden ziek door darmbacterie in water (Foto: ANP)

Politie schiet bij aanhouding verdachten

De politie in Dordrecht heeft maandagochtend bij de aanhouding van twee verdachten waarschuwingsschoten gelost. De twee mannen zijn aangehouden.

Het incident had plaats in de Christiaan de Wetstraat in Dordrecht. Agenten waren afgegaan op een melding van een verdachte situatie, waarbij mogelijk een vuurwapen in het spel was. In de straat trof de politie twee mannen aan. Die gaven zich pas over nadat waarschuwingsschoten waren gelost.

Wat er precies aan de hand was in de Dordtse Transvaalbuurt is nog niet bekend.

Politie schiet bij aanhouding verdachten
Politie schiet bij aanhouding verdachten (Foto: ANP)

Gewonde na nieuwe rellen in Milwaukee

Zondag zijn voor de tweede keer op rij rellen uitgebroken in de Amerikaanse stad Milwaukee. Een persoon werd neergeschoten, meldt de politie, die de gewonde naar het ziekenhuis heeft gebracht.

De oproerpolitie van zo'n twintig man sterk probeerde een groep van meer dan honderd betogers uit elkaar te drijven. De demonstranten gooiden met van alles en losten schoten. Het is niet duidelijk of degene die door een kogel werd geraakt een van de betogers is of een agent.

Zaterdag waren er ook al rellen in de stad, nadat de politie een verdachte had doodgeschoten. Tijdens een verkeerscontrole hield de politie een 23-jarige man aan die gewapend bleek. Daarop ontstond een achtervolging met fatale gevolgen.

Woedende burgers gingen de straat op en de politie werd van racisme beschuldigd. Zowel de agent die schoot als het slachtoffer was echter zwart.

Gewonde na nieuwe rellen in Milwaukee
Gewonde na nieuwe rellen in Milwaukee (Foto: ANP)

Koerden rukken op richting Mosul

Met de verovering van diverse Iraakse dorpen die in handen waren van Islamitische Staat, zijn Koerdische troepen zondag dichterbij Mosul gekomen. De tweede stad van Irak, die enkele jaren geleden nog bijna twee miljoen inwoners telde, staat al sinds juni 2014 onder controle van IS. Maar een troepenmacht waar ook zo'n vijfduizend Peshmergastrijders toe behoren, rukt op richting het belangrijke IS-bolwerk.

Over de gevechten zelf is niet veel bekend. Een commandant zei zondag dat elf dorpen zijn heroverd. Samen met het Iraakse leger zijn de Koerden bezig met een geleidelijke omsingeling van Mosul. IS zou terugslaan door onder meer voertuigen vol explosieven op te blazen. Over slachtoffers kwamen zondag echter geen berichten naar buiten.

Premier Haider al-Abadi gaat ervan uit dat de herovering van de stad de nekslag voor IS in Irak zal zijn. Maar de VN maken zich ernstig zorgen om het naderende gevecht om de stad. Het zou kunnen leiden tot "de grootste humanitaire crisis ter wereld", waarschuwde de VN-gezant in Irak eerder.

Koerden rukken op richting Mosul
Koerden rukken op richting Mosul (Foto: ANP)

Paniek in Franse badplaats om vuurwerk

In de Franse badplaats Juan-les-Pins is zondag korte tijd paniek uitgebroken toen vanuit een auto vuurwerk werd gegooid. In de ontstane chaos raakten zo'n veertig mensen lichtgewond, berichten Franse media.

Het incident gebeurde rond 22.30 uur. Bij het horen van de knallen sloegen mensen op de vlucht, die dachten schoten te horen. De politie weersprak op Twitter dat het om een aanslag zou gaan.

Juan-les-Pins ligt op zo'n 25 kilometer afstand van Nice waar de 31-jarige Tunesiër Mohamed Lahouaiej Bouhlel op 14 juli met een vrachtwagen inreed op feestende mensen en tientallen dodelijks slachtoffers maakte.

Deel vliegveld JFK ontruimd na melding schoten

Een deel van het John F. Kennedy International Airport in New York is in de nacht van zondag op maandag ontruimd nadat de politie meldingen kreeg van schoten die waren gelost. Er zijn volgens de politie geen aanwijzingen gevonden dat er ook daadwerkelijk is geschoten.

Rond 21.30 uur (lokale tijd) werd er melding gemaakt van twee schoten die zouden zijn gelost in terminal acht. De politie en veiligheidsinstanties van de luchthaven hebben daarop een deel van het vliegveld ontruimd. Hoewel het onderzoek nog loopt, zijn vooralsnog geen kogels gevonden. De politie meldt dat er geen gewonden zijn gevallen.

Vanuit terminal acht vertrekken een aantal grote vliegtuigmaatschappijen, waaronder American Airlines en Air Berlin. Een aantal vluchten naar New York is omgeleid en vertrekkende vliegtuigen staan voorlopig stil, meldt CNN.

Deel JFK ontruimd na melding schoten
Deel JFK ontruimd na melding schoten (Foto: ANP)

Moeder van Bee Gees overleden

De moeder van Bee Gees-zangers Robin, Maurice en Barry Gibb is overleden. Barbara Gibb werd 95 jaar oud.

Samen met haar in 1992 overleden echtgenoot Hugh, was Barbara in de beginjaren van de Bee Gees manager van de band. De groep scoorde wereldwijde hits met nummers als Stayin' Alive en How Deep Is Your Love. Wereldwijd verkochten de Bee Gees 200 miljoen platen.

Barbara verloor tijdens haar leven drie van haar vijf kinderen. Jongste zoon Andy werd maar 30 jaar oud. Hij overleed in 1988 aan de gevolgen van een hartafwijking. Van de drie zangers van de Bee Gees zijn er twee niet meer in leven. Maurice Gibb stierf in 2003 op 53-jarige leeftijd, zijn tweelingbroer Robin overleed in 2012.

De twee oudste kinderen van de familie, Barry en dochter Lesley, hebben gezegd dat de begrafenis van Barbara in privésfeer zal plaatsvinden. De familie vraagt volgens Billboard om geen bloemen te geven, maar een donatie te doen aan het Amerikaanse instituut voor diabetesonderzoek.

Moeder van Bee Gees-zangers overleden
Moeder van Bee Gees-zangers overleden (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: van alles wel wat

Hoewel er vandaag wel wat wolkenvelden te zien zijn schijnt ook de zon regelmatig. Alleen in het uiterste noorden van het land zou 's ochtends nog een buitje kunnen vallen. De temperatuur ligt vandaag tussen de 19 graden op de Wadden en 23 graden in het zuiden van het land. De wind is noordwestelijk en is meest matig van kracht. 

Zon op 06:24
Zon onder 21:02
Zonkracht

6 / 3

Nederland
 

Hoewel ik hoogtevrees heb, ben ik toch in de Pagode geweest in de Efteling. Het uitzicht is werkelijk spectaculair! 

Uitzicht over de Efteling uit de Pagode (Foto: DJMO)
Uitzicht over de Efteling uit de Pagode (Foto: DJMO)Uitzicht over de Efteling uit de Pagode (Foto: DJMO)
Uitzicht over de Efteling uit de Pagode (Foto: DJMO)

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1877 In hun uitvindersvete behaalt Edison toch nog een kleine overwinning op Bell: door Edisons toedoen op deze dag zeggen we tegenwoordig "hallo" als begroeting aan de telefoon en niet "ahoy" (Bells keuze).
1940 In Peru vallen bij een aardbeving van 8.0 op de schaal van Richter circa 510 doden.
1961 In de DDR begint men met de bouw van de betonnen Berlijnse Muur.
1969 Eerste dag van het Woodstock Music and Art Festival.
1990 Irans voorwaarden voor een vredesverdrag dat een eind moet maken aan de oorlog tussen Iran en Irak worden door Saddam Hoessein geaccepteerd.
1994 Ilich Ramírez Sánchez, de terrorist die bekendstaat als "Carlos", wordt gearresteerd.
1996 Sabine Dardenne en Laetitia Delhez worden levend bevrijd uit de kelder in het huis van Marc Dutroux.

 

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen. 

Huwelijksaanzoek op olympisch podium

Tussen al het sportgeweld door is er ook nog een berichtje wat eigenlijk gewoon mooi is. De Chinese schoonspringster He Zi werd op de driemeterplank tweede, net als vier jaar geleden. Nadat ze haar zilveren medaille in ontvangst genomen had was er echter nog een 'kleine' verrassing.

Qin Kai werd een kleine week geleden derde in het synchroonspringen van de driemeterplank, waarmee hij na goud in 2008 en 2012 en tig wereldtitels zijn mondiale suprematie kwijt is. Toch boekte hij wel een andere overwinning: na de eerder genoemde podiumceremonie van He Zi kwam Qin het podium op. He was immers zijn vriendin en na zes jaar wilde hij daar wel eens verandering in brengen.

Met een doosje met een ring erin ging hij voor He op de knieeën, wat uiteraard voor groot applaus vanaf de tribunes zorgde. Getuigde de reacties lijkt het ons duidelijk wat He geantwoord heeft, gefeliciteerd aan het gelukkige stel dus!

Qin Kai gaat op de knieeën voor zijn vriendin He Zi, die haar zilveren medaille net omgehangen heeft gekregen (PROSHOTS/Action Images)
Qin Kai gaat op de knieeën voor zijn vriendin He Zi, die haar zilveren medaille net omgehangen heeft gekregen (PROSHOTS/Action Images)

De actie van haar vriend lijkt He toch wat meer te ontroeren dan de zilveren medaille (PROSHOTS/Action Images)
De actie van haar vriend lijkt He toch wat meer te ontroeren dan de zilveren medaille (PROSHOTS/Action Images)

He's teamgenote Shi Tingmao, winnares van het goud, en de bronzen Italiaanse Tania Cagnotto genieten mee met hun collega (PROSHOTS/Action Images)
He's teamgenote Shi Tingmao, winnares van het goud, en de bronzen Italiaanse Tania Cagnotto genieten mee met hun collega (PROSHOTS/Action Images)

Cubaans en Russisch goud op eerste dag worsteltoernooi

De eerste dag van het worsteltoernooi op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro heeft goud opgeleverd voor Cuba en Rusland. De eerste twee gewichten in het Grieks-Romeins worstelen stonden op het programma.

Bij de mannen tot 59 kilogram viel in de eerste ronde al een daverende verrassing te noteren: regerend olympisch kampioen en zesvoudig wereldkampioen Hamid Sourian werd door de Japanner Shinobu Ota uitgeschakeld. Sourian begon prima, maar Ota duwde hem aan het eind van de mat - waarbij Sourian het scorebord kapot viel - en gecombineerd met een eerdere worp leverde het Ota de winst op. 

De Japanner wist zich langs meerdere grote namen te werken, waaronder in de halve finale Rovshan Bayramov. De Azeri won in 2008 en 2012 olympisch zilver, maar werd verslagen door Ota. In de finale stond de Japanner tegenover de Cubaanse wereldkampioen Ismael Borrero en die bleek dan toch een maatje te groot. Met onder meer een fantastische worp scoorde hij een 8-0 zege tegen de Japanner. Bayramov verloor in de strijd om brons van de Noor Stig-André Berge, terwijl de andere bronzen medaille naar Elmurat Tasmuradov ging. Hij versloeg de Kirgizische oud-wereldkampioen Arsen Eraliev.

Borrero zet een grote worp in tegen Ota (PROSHOTS/Action Images)
Borrero zet een grote worp in tegen Ota (PROSHOTS/Action Images)

De klasse tot 75 kilogram werd opnieuw een prooi voor de Rus Roman Vlasov. In de achtste finales stond hij al tegenover de Zuid-Koreaan Kim Hyeon-woo, de olympisch kampioen van 2012 in de klasse tot 66 kilogram. Vlasov won nipt, maar stoomde vervolgens door naar de finale. Daar ontmoette hij de Deen Mark Madsen, waar hij vorig jaar de WK-finale van won. Ook dit keer was Vlasov een maatje groot en dus verloor Madsen ook zijn vijfde mondiale finale. Brons was voor Kim, die de Kroaat Bozo Starcevic versloeg, en voor de Iraniër Saeid Abdevali, die afrekende met de Hongaar Peter Bacsi. 

Eerste olympische golfgoud in 112 jaar is voor Brit

Het eerste olympische golftoernooi in 112 jaar is gewonnen door de Engelsman Justin Rose, op de Spelen uitkomend voor Groot-Brittannië. De Canadees George Lyon heeft daarmee eindelijk een opvolger, nadat hij in 1904 in St Louis de olympische titel pakte. Lyon was er helaas niet bij om zijn opvolger te feliciteren: hij overleed in 1938.

Rose begon het golftoernooi al fantastisch door op dag één een hole-in-one te slaan. Vervolgens bleef hij sterk spelen en ontwikkelde zich vooral een strijd met de Zweed Henrik Stenson. Dat kwam uiteindelijk neer op de allerlaatste van 72 gespeelde holes, waar ze beiden met een gelijke stand aan begonnen. Stenson maakte daar echter een kostbare fout en dat gaf Rose een kans die hij niet weggaf. Goud was voor hem, zilver voor Stenson en brons ging naar de Amerikaan Matt Kuchar. 

Het eerste olympische golfpodium in meer dan een eeuw (PROSHOTS/Action Images)
Het eerste olympische golfpodium in meer dan een eeuw (PROSHOTS/Action Images)

Eerste Colombiaanse atletiekgoud ooit

Caterine Ibargüen heeft Colombia het eerste olympische atletiekgoud ooit bezorgd. De Colombiaanse was in Rio de Janeiro na een geweldige finale de beste in het hinkstapspringen, waarop ze vier jaar eerder Colombia's eerste zilveren atletiekmedaille ooit bezorgde.

Met 15,03 meter in haar tweede poging leek Ibargüen de competitie al gelijk op slot gegooid te hebben. De jonge Venezolaanse Yulimar Rojas kwam met 14,98 meter in de vierde ronde erg dichtbij, maar de vijftien meter zat er voor haar niet in. Dat lukte Ibargüen wel nog een keer: in dezelfde ronde vloog ze naar 15,17 meter, waarmee de wedstrijd toch echt gedaan was.

Uittredend kampioene Olga Rypakova uit Kazakhstan liet haar beste competitie in lange tijd zien en dat leverde olympisch brons op: 14,74 meter in haar vijfde poging verzekerde haar daarvan. 

Ibargüen zet een stap op weg naar olympisch goud (PROSHOTS/Action Images)
Ibargüen zet een stap op weg naar olympisch goud (PROSHOTS/Action Images)

Bolt grijpt weer goud op 100 meter

Usain Bolt heeft zich voor de derde keer op rij laten kronen tot olympisch kampioen op de 100 meter. Het Jamaicaanse sprintfenomeen was in een kwalitatief matige finale veruit de beste. Bolt is de eerste atleet ooit die zijn titel op de 100 meter tot twee keer toe weet te verdedigen. 

De Jamaicaanse superster kende een prima start, hoewel Justin Gatlin sneller weg was. Bolt had hem echter in no-time te pakken en snelde naar een ietwat tegenvallende tijd van 9,81 seconden, goed voor de historische derde gouden medaille op rij. Gatlin kon de aanval van Andre de Grasse nog wel afslaan en snelde met 9,89 seconden naar het zilver, terwijl De Grasse in 9,91 naar brons voor Canada liep.

Ook Bolt's landgenoot Yohan Blake (9,93), de Zuid-Afrikaan Akani Simbine (9,94) en de Ivoriaan Ben Youssef Meité (9,96) bleven onder de tien seconden, terwijl de Fransman Jimmy Vicaut met 10,04 seconden weer eens tegenviel in een grote finale. De Amerikaan Trayvon Bromell werd met 10,06 seconden laatste. 

Chinese superzwaargewicht wint gewichthefgoud

Het gewichtheffen bij de dames heeft bij de superzwaargewichten zoals verwacht Chinees goud opgeleverd. In de klasse voor vrouwen boven 75 kilogram was favoriete Meng Suping de beste, hoewel de strijd een stuk spannender werd dan vooraf gedacht.

Bij het eerste onderdeel, het trekken, kon Meng verrassend genoeg niet de leiding nemen. Haar 130 kilogram was daarvoor één kilo te weinig, want de Noord-Koreaanse Kim Kuk-hyang tilde 131kg boven haar hoofd. Met een persoonlijk record van 126kg bleef de Amerikaanse Sarah Robles zelfs ook nog verrassend dicht in de buurt.

Bij het stoten werd de strijd om het brons beslist voor Kim en Meng de strijd om het goud aan gingen. Shaimaa Kalaf uit Egypte tilde 161kg omhoog, maar de 160 kilogram van Robles - overigens maar iets meer dan haar lichaamsgewicht - bleken voldoende voor het brons. Kim slaagde er uiteindelijk in 175kg omhoog te tillen en dwong Meng, die één foutpoging noteerde, tot het uiterste: met 177kg in haar laatste poging was dat net genoeg, ze won met één kilogram verschil.

Het podium van de superzwaargewichten, met Kim, Meng en Robles (PROSHOTS/Action Images)
Het podium van de superzwaargewichten, met Kim, Meng en Robles (PROSHOTS/Action Images)

Van Niekerk naar goud in nieuw wereldrecord

Wayde van Niekerk heeft voor een sensatie gezorgd op de Olympische Spelen door goud te pakken op de 400 meter in een tijd van 43.03, waardoor de oude toptijd van Michael Johnson uit de boeken is. De Amerikaan liep in 1999 in een jarenlang onbereikbaar wereldrecord van 43,18 naar de wereldtitel in Sevilla.

Van Niekerk startte nota bene in de buitenbaan, maar de Zuid-Afrikaan was toch goed weg. Zijn grote concurrenten waren Kirani James en LaShawn Merritt, maar die wist hij al snel op een kleine afstand te zetten. De voorsprong bouwde hij in de laatste baan uit, waardoor hij naar een briljante nieuwe toptijd snelde, nota bene vanuit baan 8. James versloeg uiteindelijk Merritt voor plaats 2. Het was bovendien het eerste goud voor de Afrikanen op de spelen.

De nieuwe toptijd is 15 honderdsten sneller dan die van Michael Johnson. Johnson zelf deed overigens verslag van de race bij de BBC.

Murray wint opnieuw olympisch goud

Tennisser Andy Murray heeft in Rio de Janeiro opnieuw goud gewonnen bij het enkelspel. De Schot won in de finale met 7-5, 4-6, 6-2 en 7-5 van Juan Martin del Potro en prolongeert hiermee zijn titel uit 2012.

Del Potro bereikt de finale door onder andere favorieten Novak Djokovic en Rafael Nadal uit te schakelen. Ook in de wedstrijd tegen Murray kon de Argentijn het hem behoorlijk moeilijk maken, maar door eigen fouten pakte Murray de eerste set.

In de tweede set ging Del Potro beter om met zijn sterke forehand en dat leek te werken. Hij pakte vervolgens de tweede set, maar kon er geen vervolg aan geven in de derde set. De partijen tegen Djokovic en Nadal leken hem te hebben uitgeput, want Murray won de set eenvoudig met 6-2.

De vermoeidheid leek in de vierde set over, want de breaks bepaalden de set. Murray brak Del Potro vier keer, maar werd zelf drie keer gebroken. De Schot plaatste de beslissende break op 6-5 en won daarmee zijn tweede olympische titel.

Het brons ging naar Kei Nishikori. De Japanner won met 6-2, 6-7 (1) en 6-3 van Rafael Nadal.

Murray wint tweede olympische titel (PRO SHOTS/Action Images)
Murray wint tweede olympische titel (PRO SHOTS/Action Images)

Hassan eenvoudig door naar finale 1500 meter

Sifan Hassan heeft de finale op de 1500 meter bereikt. Door een blessure was er wel twijfel over haar vorm, maar de manier waarop gaf toch aan dat ze zeker niet slecht is. Genzebe Dibaba won, maar Hassan zat daar kort achter.

Als vanouds koos Hassan voor het achterveld in het begin, net achter Dibaba. Het duurde even voordat ze op kwam stomen, pas 500 meter voor de streep besloot Hassan op te schakelen en al snel passeerde ze een negental dames. Alleen Dibaba kwam ze niet aan, maar dat was ook niet nodig aangezien de beste vijf kwalificeerden.

Bolt ijzersterk naar finale 100 meter

Usain Bolt heeft in de halve finales van de 100 meter op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro laten zien de absolute topfavoriet voor goud te zijn. De Jamaicaan, al goed voor goud in 2008 en 2012, snelde ogenschijnlijk op zijn dooie gemakje naar 9,86 en de snelste tijd van allemaal.

Achter Bolt ging Andre de Grasse bijna net zo makkelijk mee naar de finale: de Canadees evenaarde met 9,92 zijn persoonlijk record en lijkt de grote kanshebber op zilver. Justin Gatlin, vooraf gezien als grootste uitdager van Bolt, liep weliswaar 9,94, maar leek niet overtuigend. Met 9,95 maakte ook de Fransman Jimmy Vicaut een prima indruk.

Het deelnemersveld voor de finale wordt volgemaakt door de Ivoriaan Ben Youssef Meité, die met 9,97 een nationaal record liep, de Zuid-Afrikaan Akani Simbine (9,98), de Jamaicaan Yohan Blake (10,01) en de Amerikaan Trayvon Bromell (10,01). Om 03.25 uur Nederlandse tijd wordt de finale gelopen. 

Weinig problemen voor Nederlandse fans Sziget

Dertien Nederlanders hebben zich gemeld bij de ambassade omdat ze zijn bestolen of reispapieren zijn verloren op het meerdaagse festival Sziget in Boedapest. In totaal zijn daar zo'n 16.000 Nederlandse fans aanwezig. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat het vooral om gestolen telefoons en verloren paspoorten.

Een woordvoerder van het ministerie zegt dat het om iets minder meldingen gaat dan in voorgaande edities. De ambassade is aanwezig op het festivalterrein en kan eventueel nooddocumenten verstrekken.

Het multiculturele festival in Hongarije duurt zeven dagen en wordt gehouden op het Óbuda-eiland in Boedapest. Er zijn veel podia, met muziek, theater, dans, film, circus, mode en kunst. Vorig jaar kwamen er ruim 440.000 mensen op af. Vanuit Nederland rijdt er zelfs een speciale trein naar toe: de Sziget Express.

Op het programma staan deze editie onder meer Rihanna, Muse, The Chemical Brothers, Hardwell en David Guetta. Het festival duurt nog tot dinsdag.

Weinig problemen voor Nederlandse fans Sziget
Weinig problemen voor Nederlandse fans Sziget (Foto: BuzzE)

Ligtlee met overmacht naar achtste finales sprint

Baanrenster Elis Ligtlee heeft zich met groot vertoon van macht geplaatst voor de achtste finales van de sprint op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De Nederlandse rekende in de eerste ronde af met de Chinese Gong Jinjie, die eerder dit toernooi op de teamsprint nog naar het goud reed.

Ligtlee liet Gong brutaal onderdoor komen, maar versnelde bij het induiken van de laatste bocht nog eens en liet de Chinese kansloos. Laurine van Riessen zal het van de herkansingen moeten hebben. Zij verloor in de eerste ronde vrij kansloos van de Duitse Kristina Vogel en moet zondagavond nog een keer aan de bak om zich alsnog voor de achtste finales te plaatsen. 

Update 01.30

Van Riessen heeft zich niet voor de volgende ronde kunnen plaatsen. In haar herkansing eindigde ze tweede, maar kans op de benodigde zege was er nauwelijks. 

Franse degenschermers winnen ruim van ItaliŽ

De Franse degenschermers hebben overtuigend goud gewonnen op de Olympische Spelen. Het team versloeg Italië met 45-31 en zorgde zo voor het enige Franse goud bij het schermtoernooi.

Daniel Jerent begon de eerste van negen periodes sterk, hij won van de Italiaan Marco Fichera met 5-2. De volgende periode tussen Yannick Borel en Paolo Pizzo ging gelijk op en eindigde na drie minuten in een 5-5 gelijkspel. Vervolgens ging de derde Franse speler van start in de derde periode, Jean-Michel Lucenay. Hij versloeg Enricco Garozzo met 3-1.

De vierde periode ging tussen Jerent en Pizzo. De Fransman won nipt met 6-7 en zette de tussenstand zo op 20-14 voor Frankrijk. De volgende periode eindigde verrassend in een 0-0 gelijkspel. Lucenay en Fichera wisten niet te scoren.

De volgende vier periode gingen allemaal naar Frankrijk. Borel vergrote het gat richting Italië door te winnen met 10-5 van Garozzo. Lucenay won van Andrea Santarelli met 5-4, en ook Jerent en Borel wonnen met 5-4 van respectievelijk Garozzo en Fichera. Zo zetten ze de eindstand op 45-31 en was de wedstrijd ten einde.

De strijd om de bronzen medaille werd gewonnen door Hongarije. Zij versloegen Oekraïne nipt met 39-37.

Het schermtoernooi is nu afgelopen. Rusland is grote winnaar, met vier gouden, één zilver en twee bronzen medailles. Hongarije volgt met twee keer goud en één keer zilver en brons. Derde is Italië geworden, met één keer goud en drie keer zilver.Vergeleken met vier jaar geleden heeft Rusland het enorm goed gedaan, in Londen werden er namelijk ‘maar’ twee zilveren en één bronzen medaille gewonnen. Italië voerde toen het klassement aan, met drie gouden en twee zilveren en bronzen medailles.

Hansen faalt op afvalrace evenals Veldt

Het derde onderdeel van de omnium is de afvalrace, een wedstrijd waarin de wielrenners elke twee ronden niet de laatste man over de streep moeten zijn. Een uitgelezen kans voor sprinters als Mark Cavendish, Fernando Gaviria en Elia Viviani. Die laatste won dit onderdeel, terwijl leider in het klassement Lars Hansen als eerste afzwaaide. Tim Veldt kon als derde naar de kant. Voor beiden kostte dit heel veel punten.

Hansen maakte een kapitale fout bij de eerste sprint, waar hij simpelweg niet goed zat. De derde sprint werd door Veldt ook helemaal verkeerd ingeschat, die in laatste wiel onderin zat, meestal de plaats waar de klappen vallen. Iemand anders die hoog in het klassement stond, Roger Kluge, moest er ook vroeg uit.

Cavendish kon veel punten pakken maar vergat dat ook even te doen. Hij haalde Gaviria beneden de zwarte lijn in en werd met nog 7 man over gediskwalificeerd. Gaviria zelf werd derde, terwijl Viviani het onderdeel won. Door zijn constant goede prestaties staat hij op plaats 2, achter de Fransman Thierry Boudat die op dit onderdeel tweede werd.

Oezbekistan verovert eerste boksgoud Spelen Rio

De eerste gouden boksmedaille van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro is een prooi geworden voor Oezbekistan. Outsider Hasanboy Dusmatov was in de finale veel te sterk voor Herney Martinez uit Colombia.

Voor Martinez was het al een ware stunt dat hij de finale had bereikt. Dat deed hij door in de halve finale de Cubaanse wereldkampioen Joahnys Argilagos uit het toernooi te meppen. Voor Argilagos was er daarom brons, net als voor de andere halve finalist: de jonge Amerikaan Nico Hernandez, vooraf niet eens gezien als een van de outsiders voor de medailles. 

Dusmatov viert zijn gouden medaille (PROSHOTS/Action Images)
Dusmatov viert zijn gouden medaille (PROSHOTS/Action Images)

Hockeymannen verpulveren wereldkampioen AustraliŽ

Ze hebben er even op moeten wachten, maar de Nederlandse hockeymannen hebben heerlijk wraak kunnen nemen op de Australiërs na de pijnlijke nederlaag op het WK in eigen land. De wereldkampioen werd met een monsterscore van 4-0 (1-0, 1-0, 1-0, 1-0) naar huis gestuurd in de kwartfinale van het hockeytoernooi en kwamen er bijna de hele wedstrijd niet aan te pas. De Australiërs waren al niet zo lekker bezig aan het toernooi, maar zo van Nederland verliezen zal extra hard aan moeten komen.

Nederland begon zeer sterk aan de wedstrijd. Australië kon niks met de Nederlandse verdediging en zag na slechts vijftig seconden zelfs al een bal in het doel belanden: uit een mindere pass nam Nederland de bal over en na een pass richting doel kwam de bal precies goed bij Billy Bakker die zo de 1-0 maakte. Ook na de 1-0 bleef de Nederlandse verdediging zeer sterk, maar gevaarlijk kon Nederland niet meer worden. De Australiërs kregen vlak voor rust nog een gigantische kans, maar dankzij keeper Jaap Stockmann eindigde deze naast het doel.

In de tweede kwart werd de Australische verdediging nog verder dichtgegooid dan eerst. Nederland bleef de overhand houden maar kon niet door de Australische linies heenkomen. De Australiërs wisten wel meerdere keren gevaarlijk te worden, maar Stockmann hield sterk het Nederlandse doel schoon. Uiteindelijk wist Nederland gaten te vinden en mede dankzij een prachtige actie in de Australische cirkel door Bakker kwam de bal terecht bij de eerste paal, van waar Bob de Voogd de 2-0 scoorde. Australië kreeg met enkele seconden nog te gaan de eerste strafcorner van de wedstrijd, maar door een foute aanname kon Oranje de tijd genoeg rekken tot het eindsignaal klonk.

Na de rust begon Nederland net zo snel als aan het begin van de wedstrijd. Australië bleef fouten maken, en dankzij snel spel van Nederland kon Valentin Verga zich vrijspelen in de Australische cirkel en zo de 3-0 scoren. Ook de 4-0 liet niet lang op zich wachten; na drie mislukte strafcorners op rij aan het begin van het vierde kwart scoorde Mink van der Weerden eindelijk de vierde van de wedstrijd. Dat Australië wanhopig begon te worden bleek wel uit een dubieuze actie: de keeper werd vervangen door een veldspeler. Een doelpunt wist de nummer één van de wereld echter niet meer te maken.

hockeygoden
hockeygoden

Barcelona deelt eerste klap uit in strijd om Supercopa

Barcelona heeft de heenwedstrijd om de Supercopa, de Spaanse Supercup, met 0-2 gewonnen van Sevilla. Daarmee lijkt de eerste hoofdprijs van het seizoen al binnen handbereik.

De Sevillistas moesten in de eerste minuten een storm doorstaan van de Catalanen. Na briljant spel van Barça, waarbij Andres Iniesta zijn man passeerde om vervolgens met een steekballetje Luis Suarez te bereiken, schoot de Uruguayaan op vijandelijk doel. Goalie Sergio Rico keerde met een katachtige reflex de inzet van ‘S’ van de afkorting MSN.

Balend van de gemiste buitenkans ging Barcelona opzoek naar de openingstreffer. Het spel van de Spaanse landskampioen was heel behoorlijk, maar Sevilla bood uitstekend weerstand. De winnaar van de Europa League begon langzaam zelfs wat meer uit de schulp te kruipen en won de tweede bal steeds vaker. Het aftroeven zorgde ervoor dat het team van Enrique zich moest beperken tot de counter.

Sevilla had aan het eind van de eerste helft het heft in handen, maar was zichtbaar beducht voor de individuele klasse van Barcelona. En dat was niet zonder reden. De ingevallen Denis Suarez zorgde ervoor dat Arda Turan de ruimte kreeg om een pass te geven op Luis Suarez, die vervolgens koel langs Rico wist te schieten in de 54e minuut. Sergio Roberto bood Messi daarna ook nog een kansje, maar de Argentijn zag Rico weer in de weg staan.

Tien minuten voor het einde van de eerste confrontatie om de Supercopa, sloeg Munir toe namens Barcelona. Messi wist de Marokkaanse Spanjaard met een bal vrij voor de keeper te zetten, waarna het talent afrondde: 0-2. Ondanks vereende krachten, kon Sevilla geen aansluitingstreffer meer produceren.

Veldt redelijk begonnen aan omnium, Hansen maximale score

Het omnium op de baan is begonnen en Lars Hansen heeft meteen gevoelige tikken uitgedeeld. Op de eerste discipline, de scratch race, won hij, en ook de tweede discipline won hij. Op deze individuele achtervolging zette hij zelfs een olympisch record neer. Tim Veldt werd elfde en zevende en staat zo in het klassement op een negende tijd.

Bij de scratch is het de bedoeling om na 60 ronden zo snel mogelijk te finishen. Renners die een rondje op het peloton nemen hebben zo een goede kans om te winnen. Met die gedachte vertrokken Hansen en Roger Kluge uit het peloton en wisten zij de rest op een rondje te zetten. Hansen versloeg Kluge voor de leiding in het klassement. Daarachter werden andere favorieten Fernando Gaviria, Mark Cavendish en Elia Viviani respectievelijk vijfde, zesde en zevende.

Bij de individuele achtervolging is het simpelweg de bedoeling een snelle tijd te klokken. Viviani was bloedsnel en werd uiteindelijk derde. Gaviria startte heel goed maar viel ver terug en verloor zo dure punten, terwijl hij werd ingehaald door Cavendish die tegenover hem startte. Die wist de tweede tijd te noteren, maar Hansen bleek uiteindelijk nog sterker. Veldt kwam eerder al in actie en deed het dus knap met de zevende tijd.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
review
Blu-ray: Spider-Man: Far From Home
review
The Irishman
©FOK.nl e.a.