Rusland oppermachtig op teamonderdeel sabel

De Russische sabelschermsters hebben overtuigend goud gewonnen in de teamfinale. Ze versloegen buurland Oekraïne met ruime cijfers: 45-30. Het is al weer de derde gouden medaille voor Rusland in het schermen, waarmee ze het toernooi domineren.

Het team van Rusland bestond uit Yana Egorian, Sofya Velikaya en Yuliya Gavrilova. De eerste twee hebben gisteren in het individuele sabeltoernooi ook al goud en zilver weten te behalen, waardoor ze voor de teamwedstrijd de grote favoriet waren. Tegenstander Oekraine schermde met bronzen medaillewinnares Olga Kharlan, Alina Komashchuk, Olena Kravatska en Olena Voronina.

In de teamwedstrijden zijn er negen periodes, waar normaal gesproken elk teamlid afwisselend drie periode schermt. Rusland begon voortvarend aan de wedstrijd en won de eerste twee periodes met 5-2. Ook de volgende twee periodes gingen naar Rusland, ditmaal met 5-4. De tussenstand is ondertussen 20-12.

Oekraïne lukte het om de achterstand niet verder op te laten lopen, want de vijfde periode was een 5-5 gelijkspel en ze wisten de zesde periode zelfs te winnen. Kharlan wist met 6-5 te winnen van olympisch kampioen Egorian en bracht de tussenstand op 30-23.

De Russinnen gingen echter door met waar ze mee begonnen waren: periode's met ruime cijfers winnen. De zevende periode ging met 5-1 naar Gavrilova, waardoor het gat bijna niet meer te overbruggen was. Egorian pakte ook haar derde periode door met 5-4 te winnen van Komashchuk en zo hoefde Velikaya nog maar vijf punten te scoren om de olympische titel binnen te slepen.

Dit gebeurde dan ook, want de Russin won met 5-2 van Kharlan en zette de eindstand op 45-30. Morgen staat het laatste schermonderdeel op het programma, het degen voor teams.