FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 14 augustus 2016

Rio 2016, de leukste tweets van 14 augustus

Elke dag verzamelen we hier op FOK! de leukste tweets over de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Een overzicht van de leukste, grappigste en opmerkelijkste berichten op Twitter zie je hieronder.

We beginnen met Belgisch succes bij de zevenkamp. Nafissatou Thiam won daar goud voor onze zuiderburen.

Oud-judoka Dennis van der Geest zat vannacht bij het zwemtoernooi. Maar of hij zag dat Amerika de 4 x 100 meter wisselslag won..

Tom Dumoulin genoot nog even van zijn laatste dag in Rio.

De marathon bij de dames ondervond wat problemen van protestacties op de weg. Waaronder deze:

Dit jaar stond voor het eerst in 112 jaar weer golf op het olympisch programma. De winnaar was Justin Rose, die ook al de eerste hole-in-one maakte eerder deze week.

Ook zonder schoen kan je blijkbaar de 3000 meter steeple chase voltooien, dat ondervond Etenesh Diro vandaag.

Succes voor Puerto Rico en Japan in het tennis. Bij het enkelspel voor de vrouwen wist Monica Puig goud te winnen en bij de mannen won Kei Nishikori brons. 

Gisteren was eigenlijk al bekend dat Dorian van Rijsselberghe goud had behaald in de RS:X-klasse bij het zeilen, maar hij moest nog wel de medail race uitvaren. Dit gebeurde in stijl, met onze koning, koningin en prinsesjes in de buurt.

Groot-Brittannië won nog nooit goud bij het turnen. Tot vanavond, waar Max Whitlock in twee uur op voltigepaard en vloer goud wist te winnen.

Na het succes van Elis Ligtlee op de wielerbaan begint morgen het toernooi voor Kirsten Wildt.

We eindigen met het medailleklassement op dit moment. Amerika gaat ruim aan de leiding, gevolgd door Groot-Brittannië en China.

Magistrale Kenny sprint naar goud op de baan

Baanrenner Jason Kenny heeft op magistrale wijze zijn olympische titel op de sprint verdedigd. In Rio de Janeiro was hij in de finale minstens drie maten te groot voor zijn jonge landgenoot Callum Skinner.

Kenny won de eerste heat al met ogenschijnlijk speels gemak en met een vergelijkbare zege in de tweede heat besliste hij de finale. Kenny pakte in 2008 al olympisch zilver en verloor sindsdien geen enkele heat meer op de Spelen. Vier jaar geleden leverde dat goud op en nu weer. Op de teamsprint pakte hij in 2008, 2012 en 2016 al olympisch goud, wat hem een van de meest gedecoreerde Britten ooit maakt.

Denis Dmitriev ging naar huis met het brons. De Rus wist af te rekenen met de Australiër Matthew Glaetzer, die twee keer relatief dichtbij kwam maar beide keren verloor. 

De Britten Kenny en Skinner nemen het tegen elkaar op in de strijd om goud (PROSHOTS/Action Images)
De Britten Kenny en Skinner nemen het tegen elkaar op in de strijd om goud (PROSHOTS/Action Images)

Chinezen domineren, Cagnotto brons op drie meter plank

De winnaressen van de drie meter plank synchroon, de Chinese Shi Tingmao en He Zi, hebben ook het goud en het zilver weten te pakken op de drie meter plank individueel. Shi en He waren oppermachtig en scoorden respectievelijk 406.05 en 387.90.

De Italiaanse routinier Tania Cagnotto pakte het brons. Cagnotto plaatste zich als zevende voor deze finale. Vooraf werd verwacht dat de Canadese Jennifer Abel er met het brons vandoor zou gaan, maar niet was minder waar. Cagnotto had een ontzettend goede laatste sprong waardoor de Italiaanse op het laatste moment Abel voorbij ging met een score van 372.80 om 367.25. 

Bayern wint Super Cup ten koste van Dortmund

Bayern München heeft zondagavond beslag gelegd op de Duitse Super Cup. De Rekordmeister rekende in Dortmund af met Borussia Dortmund: 0-2. Het was een wedstrijd waarin Borussia Dortmund de boventoon voerde. BVB creëerde gewoonweg meer kansen dan de regerend landskampioen, had veel meer balbezit dan de tegenstander uit Beieren en uit de statistieken bleek dat de ploeg veel meer passes gaf dan de opponent.

Maar dit alles blijkt niet altijd voldoende voor de zege. In het Signal Idunapark was het overigens een weerzien met Mats Hummels, die Dortmund deze zomer verliet voor een terugkeer bij Bayern. De verdediger werd bij ieder balcontact uitgejouwd door de Dortmund-aanhang. Maar achteraf gezien zal hij daar niet wakker van liggen.

Het was twaalf minuten na rust, toen Bayern genadeloos hard toesloeg. Dat was geheel tegen de verhoudingen in, maar dat gaat niet op in het mondiale profvoetbal. Daadkracht en effectiviteit, daar draait het vaak wél om; Arturo Vidal haalde de trekker over, waardoor Dortmund een enorme domper te verwerken kreeg.

Die domper kwam de ploeg van trainer Thomas Tuchel niet meer te boven. Bayern nam de controle over en wist uiteindelijk zelfs naar een 2-0 voorsprong uit te lopen. Het was aanvaller Thomas Müller die twaalf minuten voor het einde het verschil maakte.

Merkels 'Wir schaffen das' volstaat niet

Na de Beierse CSU levert ook de sociaaldemocratische SPD stevige kritiek op de asielpolitiek van bondskanselier Angela Merkel. "Simpelweg een keer zeggen 'Wir schaffen das' (we krijgen het voor elkaar) en dan de zaak op zijn beloop laten, is een grote fout geweest", zei vicekanselier en SPD-chef Sigmar Gabriel zondag over de beroemde woorden van Merkel.

De uitspraak is opmerkelijk, want Gabriels SPD draagt als coalitiegenoot van CDU/CSU net zo goed verantwoordelijkheid voor het vluchtelingenbeleid. Maar volgens Gabriel laat Merkel veel liggen. "Je kunt niet een miljoen vluchtelingen het land binnenlaten en dan weigeren de randvoorwaarden te creëren voor scholing, werk en veiligheid", aldus de politicus in een interview met regionale kranten.

Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière, een partijgenoot van Merkel, reageerde zondag geërgerd. "Niemand heeft gezegd dat we het met links voor elkaar krijgen. Ook de kanselier niet", zei hij zondag tegen Der Tagesspiegel.

SPD: Merkels 'Wir schaffen das' volstaat niet
SPD: Merkels 'Wir schaffen das' volstaat niet (Foto: ANP)

Mustafina prolongeert titel brug met ongelijke leggers

Aliya Mustafina heeft haar titel op het onder brug met ongelijke leggers in het olympisch turntoernooi weten te prolongeren. Ze pakte het goud met een score van 15.900, nipt voor de Amerikaanse Madison Kocian, die een score had van 15.833. 

Het brons ging verrassend naar de Duitse Sophie Scheder met een score van 15.566. De Russische Daria Spiridinova greep in haar oefening mist en verspeelde daarmee een medaille. Zij eindigde als laatste met een score van slechts 13.966. 

Vrieling gestraft om gebruik zweep

Springruiter Jur Vrieling is door jury gediskwalificeerd. Hij gebruikte zijn zweep nadat zijn paard  Zirocco weigerde. Gevolgen heeft de diskwalificatie niet, door de weigeringen was hij al uitgeschakeld.

De diskwalificatie heeft alleen betrekking op de individuele wedstrijd, Voor de landenwedstrijd heeft het geen gevolgen. "Het was uit frustratie", sIk had dit niet moeten doen," aldus Vrieling. Bondscoach Rob Ehrens liet zich op vergelijkbare wijze uit. "Ik ben 27 jaar topsporter geweest en ken het gevoel van teleurstelling als het misgaat. Maar dit mag niet gebeuren en zal niet meer gebeuren."

Morgen is er een rustdag, die gebruikt moet worden om Zirocco klaar te stomen voor de landenwedstrijd. "We gaan eerst de rustdag gebruiken om Zirocco te laten ontspannen. Hij moet zich weer op zijn gemak gaan voelen," aldus Ehrens.

Twee Nederlanders in 1/16 finale sprint baanwielrennen

Baanwielrensters Laurine van Riessen en Elis Ligtlee hebben zich beiden relatief makkelijk geplaatst voor de 1/16 finale van het sprintonderdeel. In de kwalificatie, waarin een top 18-klassering nodig was, reed Van Riessen naar de dertiende tijd in 11.023 en Ligtlee naar een fraaie vierde plaats in 10.803.

Ook op dit onderdeel waren de twee Britten oppermachtig. Katy Marchant reed met een 10.787 naar een tweede tijd, terwijl landgenote Rebecca James met 10.721 een olympisch record reed op de 200 meter. Hongkonger Wai Sze Lee volgde op een kleine afstand met een 10.800, slechts drie duizendsten voor Ligtlee. 

In de knock out-fase treft Ligtlee de als vijftiende gekwalificeerde Jinjie Gong en treft Van Riessen de als zesde gekwalificeerde Kristina Vogel. Zeker voor Van Riessen een behoorlijk zware kluif. De dames komen om 22:21 en 22:27 in actie.

Medaille ver weg voor Postma in Finn-klasse

Zeiler Pieter-Jan Postma heeft geen goede zaken gedaan vandaag in de Finn-klasse in de strijd om de medailles. De Nederlander kende in de negende race geen sterke start en zakte ook later in de race ver terug. Hij eindigde slechts als negentiende, zijn slechtste resultaat tot nu toe en dus een schrapresultaat. Ook in de tiende race stelde hij flink teleur met een zestiende plek, waardoor hij zelfs een plek zakte in het klassement.

Postma - die gisteren nog zijn eerste zege boekte - heeft tot nu toe afwisselende successen geboekt, en was tot vandaag nog een serieuze kanshebber voor een medaille: het verschil naar de derde plek bedroeg slechts dertien punten. Maar om kanshebber te blijven moest hij voor een zo gunstig mogelijke uitgangspositie voor de medalrace zorgen. Met de negentiende en zestiende plek was daar allerminst sprake van. 

Er was ook een klein gelukje voor de Nederlander: hij was niet de enige zeiler in de race om brons die in de problemen is geraakt vandaag. Het gat naar de derde plek van Ivan Kljakovic Gaspic is slechts met twee punten toegenomen en ook het gat naar plek vier en vijf is slechts licht toegenomen. Achter hem kwam de concurrentie wel rap dichterbij: de Braziliaan Jorge Zarif nam de zesde plek over en de Australiër Josh Junior heeft het gat na twee sterke races verkleind tot nul punten.

De medalrace begint dinsdag om 18:05. Brons is ver weg, maar zeker niet onmogelijk.

Zilveren Dempsey: 'Van Rijsselberghe beste windsurfer ooit'

Dorian van Rijsselberghe won vandaag net als vier jaar geleden het goud in het windsurfen. Nick Dempsey moet net zoals in Londen genoegen nemen met het zilver. De Brit had lovende woorden over voor zijn concurrent.

"Natuurlijk had ik liever gewonnen, maar ik ben al blij met zilver", aldus Dempsey. "Want Van Rijsselberghe is veel te goed. Hij is zo ontzettend getalenteerd, dus de terechte winnaar." Daarmee hielden de complimenten echter niet op. "Dorian is met afstand de beste windsurfer aller tijden. Hij is de eerste die twee keer goud pakt en als hij wil dan lukt het hem ook nog wel een derde keer."

Van Rijsselberghe is vereerd met de woorden van Dempsey: "Dat is nogal wat. Het is bijzonder dat hij dat zegt. Nog mooier dan twee gouden olympische medailles."

Whitlock pakt tweede toesteltitel op paard voltige

Max Whitlock uit Groot-Brittannië heeft vandaag zijn tweede goud weten te pakken in de toestelfinales. Nadat hij eerder op de avond al het goud pakte op de vloer, was hij nu ook de beste op het onderdeel paard voltige. Zijn score van 15.966 was goed genoeg om zijn landgenoot Lewis Smith achter zich te houden. 

Smith scoorde 15.833 en pakte daarmee het zilver. De scores lagen allemaal dicht bij elkaar, want de Amerikaan Alexander Naddour greep het brons met een score van 15.700. 

Whitlock pakte al eerder dit toernooi het brons op de meerkampfinale. De Brit verlaaat het olympische toernooi met twee gouden en één bronzen medaille. Het was 120 jaar geleden dat een Brit goud wist te winnen op een turnonderdeel. 

Whitlock tijdens zijn gouden oefening (PROSHOTS/Action Images)
Whitlock tijdens zijn gouden oefening (PROSHOTS/Action Images)

Idee voor origineel huwelijksaanzoek?

Vlad Lungu maakte wel werk van het aanzoek aan zijn vriendin Alexandra. Het leek op een autoritje door de stad tot ze in een "politie-hinderlaag" reden. De politieagenten met bivakmutsen waren vrienden van hem en de politieauto leek echt, maar was het niet.

Alexandra wordt uit de auto gesleurd en op de grond geduwd. Een 'politieman' roept: "Ken je deze man, weet je wat hij in zijn kofferbak heeft?" En voor de rest... Kijk zelf maar.

Trump vaart uit tegen 'corrupte media'

Als de "walgelijke en corrupte media" geen "valse betekenis" aan zijn woorden zouden geven, dan zou Donald Trump zijn rivaal Hillary Clinton naar eigen zeggen zo met 20 procent verschil verslaan in de strijd om het Amerikaanse presidentschap. Of het nu aan de media ligt of toch aan Trump zelf, in de peilingen liep Clinton afgelopen week uit op de Republikeinse kandidaat.

Trump begon zijn klaagzang op Twitter zondag met kritiek op de New York Times, die hij beschuldigde van het noemen van "anonieme bronnen en gebeurtenissen die nooit hebben plaatsgevonden. Hun verslaggeving is fictie". In volgende tweets klaagt de zakenman meer in het algemeen dat zijn bijeenkomsten "niet goed worden verslagen door de media". "Ze hebben het nooit over de echte boodschap en laten nooit de omvang en het enthousiasme van de menigte zien."

Conclusie: "Crooked Hillary wordt beschermd door de media. Ze is geen getalenteerd persoon of politicus. De oneerlijke media weigeren het te belichten!"

Trump vaart uit tegen 'corrupte media'
Trump vaart uit tegen 'corrupte media' (Foto: ANP)

Handbalvrouwen treffen Brazilië in kwartfinale

De handbalsters hebben ook hun laatste poulewedstrijd verloren. Voor Nederland was de wedstrijd in principe een keuze: bij verlies zou gastland Brazilië getroffen worden, bij winst zou regerend olympisch- en wereldkampioen Noorwegen waarschijnlijk de tegenstander worden. Rusland was met 34-38 (16-17, 18-21) uiteindlijk met een klein verschil de sterkere partij.

Rusland was voorafgaand aan de partij de nummer één in de poule, terwijl Nederland slechts vierde staat. Het zou dan ook op papier een lastige partij worden, die misschien niet eens gewonnen hoefde te worden. Desalniettemin ging Nederland geweldig van start en werd binnen drie minuten, mede dankzij een gehouden penalty, een voorsprong op te bouwen van drie punten. Dit verschil werd lange tijd redelijk in stand gehouden, maar halverwege de eerste helft begon Rusland terug te komen en acht minuten voor het einde werd de leiding uit handen gegeven.

In de tweede helft leek Nederland er weer bovenop gekomen te zijn, maar ook de Russen waren goed uitgerust en gingen verder waar ze gebleven waren. Nederland wist de match spannend te houden, maar geen moment zouden de Russen nog de overhand verliezen. Er werd zelfs een behoorlijke voorsprong opgebouwd van 30-37, eentje die Oranje in de laatste vijf minuten wel nog redelijk wist te dichten.

De Geus grijpt nipt naast brons in RS:X-klasse vrouwen

Lilian de Geus heeft ondanks een fraaie eerste plek in de medalrace van de RS:X klasse nipt naast het brons in die klasse gegrepen. De Franse Charline Picon en Chineese Peina Chen mochten respectievelijk goud en zilver verdelen na een tweede en derde plaats.

Om een bronzen medaille te winnen moesten de vier concurrenten om die medaille elk een bepaald aantal plaatsen achter de Nederlandse eindigen. Uiteindelijk wist enkel de Russin Stefaniya Elfutina dankzij een zevende plek - precies genoeg - binnen de marge te blijven: slechts één punt scheidt haar van de vierde plek van De Geus.

De Italiaanse Flavia Tartaglini verloor haar eerste plek in de stand en zakte zelfs terug tot een zesde plek, één punt achter De Geus. Ze deelt het puntenaantal met de Spaanse Marina Alabau Neira, die net als haar op 71 punten kwam, maar op basis van de schrapresultaten eindigt de Spaanse voor haar.

Springruiter Vrieling uitgeschakeld na dubbele weigering

Springruiter Jur Vrieling is na zijn eerste optreden in Rio de Janeiro al uitgeschakeld voor de individuele titelstrijd. Zondag tijdens de kwalificaties ging het mis. Zijn paard Zirocco Blue had twee weigeringen en dat hield in dat hij zijn rit reglementair moest beëindigen. De overige Nederlanders plaatsen zich wel voor de individuele strijd. 

Voor de landenwedstrijd heeft dit geen gevolgen. Vrieling mag dinsdag tijdens de eerste ronde gewoon starten voor het landenklassement. "Dit scht een drama, hier werk ik al zolang naartoe met Zirocco Blue", baalde de 47-jarige Groninger. "Zo ontspannen als hij gisteren sprong, zo gespannen was hij nu direct. Dit is meer dan balen. Nu moeten we het vertrouwen terug krijgen voor de landenwedstrijd."

Wereldkampioen Jeroen Dubbeldam (op Zenith) kwam als eerste Nederlandse combinatie in actie. Hij maakte een fout op de sloot en moest het doen met vier strafpunten. Maikel van der Vleuten (Verdi) en Harrie Smolders (Emerald) bleven foutloos. "Het is wel een parcours waar je goed over na moet denken en waarbij je het juiste plan moet maken voor jouw paard", aldus Van Vleuten. "Ik heb goed overlegd met m'n vader en de bondscoach en ik heb me aan dat plan kunnen houden."

Vier jaar geleden in Londen pakte Nederland het zilver tijdens de landenwedstrijd.  De in Rio afwezige Gerco Schröder was eveneens goed voor een zilveren medaille. Dinsdag gaat het toernooi verder met de eerste ronde. 

Biles met prachtige sprongen naar goud

Turnster Simone Biles heeft met twee prachtige sprongen olympisch goud op het onderdeel sprong veroverd. Het is al de derde gouden medaille voor de 19-jarige Amerikaanse, die eerder met het team en op de meerkamp al oppermachtig was.

Als eerste sprong de Noord-Koreaanse Hong Un-jong, de enige die vooraf een serieuze kans toegedicht kreeg om Biles te verslaan. De regerend wereldkampioene probeerde in haar tweede sprong de zogenaamde triple, een sprong die nog nooit gedaan is en die bij succes dan ook 'de Hong' genoemd zou worden. Het lukte haar echter niet en dus was ook de kans op een medaille direct verkeken.

'Turnoma' Oksana Chusovitina, al meer dan 25 jaar actief op internationaal topniveau, haalde het met een koprol als landing en een zevende plek ook niet. De Zwitserse Giulia Steingruber overtuigde vervolgens wel: haar moeilijkheidsgraad was niet erg hoog, maar ze voerde het uitstekend uit en kreeg 15,216 punten, uiteindelijk goed voor brons.

De grote hoop van India was Dipa Karmakar, de eerste Indiase turnster die zich ooit voor de Spelen plaatste. Vooral haar tweede sprong kende een enorme moeilijkheidsgraad, maar ze landde op haar achterwerk en dat koste haar het podium: met 15,066 punten werd ze vierde. Maria Paseka uit Rusland maakte geen fouten en met 15,253 punten was het zilver binnen. Tegen Biles viel immers helemaal niets te doen: de fenomenale Amerikaanse liet twee bijna perfecte sprongen zien en scoorde maar liefst 15,966 punten. "Ongekend", om met de woorden van Hans van Zetten te spreken. 

Biles is de onbetwiste turnkoningin van de Spelen in Rio (PROSHOTS/Action Images)
Biles is de onbetwiste turnkoningin van de Spelen in Rio (PROSHOTS/Action Images)

Hogenkamp wint ITF-toernooi in Koksijde, Burger verliest finale in Hechingen

Tennisster Richel Hogenkamp heeft in het Belgische Koksijde het ITF-25k toernooi op haar naam geschreven. De Doetichemse kon wel weer een succesje gebruiken. Het was bijna twee jaar geleden voor het laatst een toernooi won in het enkelspel.

De 24-jarige Hogenkamp won in een finale tussen de nummers één en twee van de plaatsingslijst met 6-3, 4-6 en 6-3 van Oceane Dodin. Hogenkamp nam in de tweede set een 4-0 voorsprong, maar zag vervolgens Dodin zes games op rij pakken. Op 4-5 kreeg Hogenkamp één kans om terug te breken, maar deze wist ze niet te benutten. Het eerste setpunt van Dodin was raak. 

In de beslissende set kwam Hogenkamp weer voor te staan. Ze liep uit naar 4-1 en serveerde zich op 5-3, met onder meer een ace, naar de winst. Hogenkamp had voor de eindstrijd al haar duels in straight sets gewonnen. Ze versloeg onder andere landgenote Arantxa Rus in de kwartfinales. In vier duels had ze slechts negen games afgestaan. De gewonnen punten kan ze goed gebruiken. Ze was door jaar matige jaar afgezakt naar de 188e plaats op de wereldranglijst. 

Voor Cindy Burger liep de finale in het Duitse Hechingen (ITF-25K) minder goed af. De Volendamse ging in drie sets onderuit tegen Dalila Jakupovic. Burger, de nummer twee van de plaatsingslijst, verloor met 6-3, 4-6 en 7-6 (5) van de Sloveense nummer drie van de plaatsingslijst. Het was voor Burger de tweede verloren finale dit jaar. Eerder verloor ze de finale in het Braziliaanse Curitiba (ITF-25k). 

Cocu: "Waarom deze wedstrijd niet op zaterdag?"

PSV boekte zondagmiddag een nipte zege op AZ. Trainer Phillip Cocu was na afloop vooral goed te spreken over het behaalde resultaat van zijn ploeg.

"We hebben een stijgende lijn te pakken. Het kan een stuk effectiever en scherper maar het was een stuk beter dan tegen FC Utrecht", vertelde Cocu op de persconferentie, geciteerd door de officiële kanalen van de club. “We hebben de hele wedstrijd gedomineerd", aldus Cocu.

Cocu zag dat zijn ploeg het zichzelf moeilijker maakte dan nodig was. "We verzuimen alleen de 2-0 te maken. Als we die maken spelen we vandaag een makkelijkere wedstrijd. De kansen die zij kregen kwamen door onze fouten", vervolgde Cocu, die zich vervolgens uitliet over het competitieschema.

"Waarom spelen we deze wedstrijd niet op zaterdag?. Niet voor ons, maar voor AZ. Zij moeten donderdag een uitwedstrijd in Europa spelen (tegen Vojvodina red.). Dat is heel belangrijk voor het Nederlands voetbal. Ik vind dat een team zich optimaal moet kunnen voorbereiden. Met zoveel tijd als kan."

Cocu is een voorvechter als het gaat om dit soort zaken. "Ik zeg al twee seizoenen dat Nederlandse ploegen die Europees spelen in staat gesteld moeten worden om in Europa maximaal te presteren. Wij zijn niet in de positie met punten te gooien. We moeten voor ieder punt knokken."

Van Rijsselberge oppermachtig in medalrace

Dorian van Rijsselberge was al zo goed als zeker van goud in de RS:X klasse - het enige wat hij moest voorkomen was een diskwalificatie, maar liet ook in de medalrace de concurrentie ver achter zich. De Nederlander kwam maar liefst een halve minuut voor de nummer twee, Spanjaard Ivan Pastor Lafuente, over de finish en zelfs twee minuten voor zilveren medaille-winnaar Nick Dempsey. 

In de einduitslag heeft Van Rijsselberge een geweldige voorsprong van 27 punten op Dempsey, die op zijn beurt weer een voorsprong van 34 punten heeft op Pierre le Coq, die brons binnenhaalde. De Pool Piotr Myszka lag voor de medal race nog op koers voor een bronzen medaille, maar door een teleurstellende negende plek wist Le Coq hem alsnog van het podium te stoten.

Shadow Warrior 2 verschijnt binnen 2 maand op pc

Het tweede deel van (de reboot van) Shadow Warrior verschijnt eerder dan gedacht. De pc-versie althans, die verschijnt volgens ontwikkelaar Devolver Digital 'binnen twee maanden'. Over de console-versie zei Devolver niets, dus het lijkt erop dat de game niet gelijktijdig uitkomt voor alle platforms.

De reboot van Shadow Warrior uit 2013 werd positief ontvangen, maar volgens de makers gooien ze het in Shadow Warrior 2 over een andere boeg. In plaats van een lineaire shooter neigt deel 2 meer naar een loot-based action-RPG met vele nieuwe gameplaymechanics. De game kan gespeeld worden in co-op tot vier spelers. De ontwikkelaar zelf trekt vergelijkingen met games als Diablo en Borderlands.


Remake van Outcast naar PS4, Xbox One en pc

De 1999 cult-klassieker Outcast herrijst uit de dood; Appeal Studio, de originele ontwikkelaar, is bezig met een remake van de sci-fi RPG voor pc, Xbox One en PlayStation 4. De remake gaat Outcast: Second Contact heten.

De makers van de originele game namen de rechten voor Outcast over van Atari in 2013. Er volgde een ietwat opgeknapte versie van Outcast op Steam en de makers lanceerden een Kickstarter-campagne om geld in te zamelen voor een 'full blown' remake. De Kickstarter was onsuccesvol maar inmiddels had de studio een deal gesloten met uitgever Bigben Interactive, die we kennen van de Sherlock Holmes-games.

Outcast werd beroemd vanwege de open wereld in de game, iets wat in die tijd nog nauwelijks voor kwam. In de game ga je op onderzoek uit in een parallelle dimensie vol buitenaardse wezens. De ontwikkelaar zette enkele screenshots online om een idee te krijgen van hoe het eruit moet gaan zien.

Belachelijk Braziliaans publiek viert turnzilver- en brons

Het Braziliaanse publiek heeft zich bij het turnen op de Olympische Spelen van haar allerslechtste kant laten zien. In de finale op vloer voor mannen werden de niet-Brazilianen hard uitgejoeld en elk foutje werd met een daverend gejuich ontvangen. 

Meerkampkampioen Kohei Uchimura kon niet overtuigen en werd vijfde, waarna het de beurt was aan de Braziliaan Diego Hypolito, de eerste Braziliaan ooit die (in 2005) een WK-medaille won. Hij kende een fantastische oefening, wat gewaardeerd werd met 15,533 punten. Gelijk daarna kwam de Brit Max Whitlock en hij scoorde één tiende punt hoger.

De tweede Brazilian, Arthur Mariano, liet een sterke oefening zien en kreeg 15,433 punten, goed voor de derde plek in de tussenstand. De Amerikaan Jacob Dalton werd na hem flink uitgejoeld, waarna het de beurt was aan de absolute topfavoriet. Kenzo Shirai uit Japan liet zijn fenomenale series met veelvoudige salto's en schroeven zien, maar bij twee landingen ging het niet goed. De Brazilianen ontvingen dat met veel gejuich, want Shirai viel zo buiten het podium: vierde.

Tot slot was het de beurt aan de Amerikaan Sam Mikulak en wat onmogelijk leek gebeurde toch nog: het Braziliaanse publiek begon zich nóg slechter te gedragen. Elk voetje buiten de mat werd met oorverdovend gejuich ontvangen en de Amerikaan, volledig uit zijn concentratie gebracht, werd kansloos achtste en laatste. Goud was voor Whitlock, voor Hypolito en een zielsgelukkige Mariano. 

Gewonden bij brand op 9e etage flat Rotterdam

In Rotterdam zijn zondag twee mensen en een hond gewond geraakt door een uitslaande brand op de negende verdieping van een flatgebouw aan de Favrestraat.

Eén van de twee personen is met brandwonden naar een ziekenhuis gebracht. De ander had te veel rook binnengekregen en moest ook naar het ziekenhuis. Voor de gewonde hond kwam de dierenambulance.

Over de oorzaak van de brand, die rond 18.00 uur uitbrak en al snel onder controle was, is nog niks bekend. De politie doet onderzoek. Een aantal omliggende woningen werd ontruimd. Enkele mensen kunnen al weer terug naar huis.

Gewonden bij brand op 9e etage flat Rotterdam
Gewonden bij brand op 9e etage flat Rotterdam (Foto: ANP)

Liverpool in knotsgek duel voorbij Arsenal

Liverpool heeft een sensationale zege geboekt op bezoek bij Arsenal. In het Emirates Stadium werd het 3-4 voor de ploeg van Jürgen Klopp.

Bij Liverpool was er een basisplaats voor Georginio Wijnaldum, die deze zomer van Newcastle United overkwam, en ook Ragnar Klavan (ex-AZ en -Heracles Almelo) begon in de basis in Londen. Voor rust had de ploeg van trainer Klopp het echter moeilijk en moest het genoegen nemen met een spaarzame kans.

Wijnaldum kreeg in de eerste helft een aardige mogelijkheid, maar hij schoot de bal over. Vervolgens kreeg Arsenal na een halfuur een strafschop, toen Alberto Moreno een overtreding beging op Theo Walcott. De aanvaller ging zelf achter de bal staan, maar schoot op doelman Simon Mignolet. Nog geen minuut later schoot Walcott wel raak, toen hij de bal in de zestien kreeg van Alex Iwobi en hij zijn fout dus goed kon maken.

Voor rust was het echter al weer gelijk, want in de toegevoegde tijd schoot Philippe Coutinho op schitterende wijze een vrije trap in de kruising. Vier minuten na de pauze was het opnieuw de beurt aan Liverpool. Wijnaldum had een goede actie in huis en gaf een voorzet op Adam Lallana die de 1-2 achter Petr Cech kon schieten.

In de 56ste minuut werd het ook 1-3 voor Liverpool en opnieuw was Coutinho trefzeker. Een harde lage voorzet van Nathaniel Clyne werd door de Braziliaan met zijn scheen voorbij Cech gewerkt. Nog geen acht minuten later was ook de 1-4 een feit en deze was van grote schoonheid.

Aankoop Sadio Mané kreeg de bal op rechts en omspeelde vier Arsenal verdedigers alvorens hij met links de bal in de verre kruising schoot. Klopp kon zijn ogen niet geloven, maar moest vervolgens toezien hoe Arsenal terug in de wedstrijd kwam.

De Londenaren waren aangeslagen, maar de moraal keerde terug toen Alex Oxlade-Chamberlain een minuut na de 1-4 een goal maakte. Liverpool-doelman Simon Mignolet zag er hierbij niet goed uit en een kwartier voor tijd moest de Belg ook een kopbal van Calum Chambers doorlaten.

In de slotfase hoopte de ploeg van Arsène Wenger ook nog op de gelijkmaker, maar ondanks vijf minuten blessuretijd viel deze niet meer. Liverpool doet zo goede zaken op de openingsdag van de Premier League, terwijl de kritiek op Wenger en de zijnen alsmaar toeneemt.

Uitslag PSV - AZ

PSV heeft in de Eredivisie een zuinige zege geboekt op AZ. De Eindhovenaren hadden in eigen huis tegen de Alkmaarders een overwicht, maar konden dat nauwelijks in kansen uitdrukken. Een afgeslagen hoekschop aan het begin van de tweede helft leverde het winnende doelpunt van Moreno op: 1-0. Hierdoor staat PSV na twee duels op zes punten.

PSV

1 - 0

AZ

52' Moreno    
 
Gele kaart: Locadia, Isimat-Mirin, (PSV), Dos Santos, (AZ)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 34000
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias (Brenet/85)
Isimat-Mirin
Moreno
Willems
Pröpper
Guardado
Hendrix
Pereiro (Narsingh/46)
De Jong
Locadia (Schwaab/70)
  Rochet
Johansson
Van Eijden
Vlaar
Haps
Luckassen
Henriksen (Van Overeem/18)
Wuytens (Weghorst/64)
Jahanbakhsh
Friday
Dos Santos (García/85)

Verdachte bekent 'aanraking' achtjarig meisje

De Fransman die vastzit voor seksueel misbruik van een achtjarig Nederlands meisje op een camping in de Ardèche, heeft een gedeeltelijke bekentenis afgelegd. Hij erkent dat hij bij het meisje in de tent is geweest en haar "heeft aangeraakt", maar ontkent dat hij haar heeft verkracht, meldde de krant Le Dauphiné Libéré zondag.

Volgens justitie stelt de 32-jarige verdachte dat hij dacht dat in de tent "een jonge vrouw of een adolescent lag". Toen hij ontdekte dat zijn slachtoffer een jong kind was, is hij naar eigen zeggen vertrokken. De man komt zelf uit de Ardèche. Hij heeft zelf twee kinderen en geen strafblad.

Voor een rechtbank in Lyon is de man zondag in staat van beschuldiging gesteld. Justitie verdenkt hem wel van verkrachting.

Verdachte bekent 'aanraking' achtjarig meisje
Verdachte bekent 'aanraking' achtjarig meisje (Foto: ANP)

Spannend slot zorgt voor Italiaans schietgoud

Op de Olympische Spelen in het schiettoernooi heeft de Italiaan Niccolo Campriani het goud gepakt in de finale van het 50 meter kleinkaliber drie houdingen. In deze wedstrijd starten de schutters in knielende houding, waarbij vijf schoten in drie series worden afgewerkt. Dit wordt gevolgd door de liggende houding waarbij er wedereom vijf pogingen in drie series worden gedaan. Als laatste gaat men staand schieten, waarbij er na de eerste twee series telkens twee (van de in totaal acht in een finale) deelnemers afvallen.

In de afvalrace om het goud bleven Campriani en de Rus Sergey Kamenskiy over. Het laatste schot van de Italiaan was 'slechts' goed voor 9.2 punten, waardoor de Rus genoeg had aan maar 8.8 punten (10.9 is het maximum). Uiteindelijk bezweek de Rus onder de druk en wist slechts een 8.3 te schieten waardoor Campriani er met het goud vandoor ging. Het brons ging naar de Fransman Alexis Raynaud. 

Gewonden door brand in asielzoekerscentrum

Door een brand in een asielzoekerscentrum in de Duitse deelstaat Hessen zijn zondag zeker zestien mensen gewond geraakt. De meesten liepen lichte verwondingen op. Drie mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht, liet de politie in Kassel weten.

Hoewel de oorzaak van de brand onbekend is, sloten de autoriteiten brandstichting uit, omdat het 'containerdorp' waar zo'n achthonderd vluchtelingen verblijven "volledig is afgesloten". Het azc is gevestigd op het voormalige vliegveld Kassel-Calden, dat enkele jaren geleden werd vervangen door een gloednieuwe luchthaven.

De brand legde volgens de hulpdiensten twaalf tot vijftien wooncontainers in de as. Zo'n tweehonderd brandweerlieden werden opgeroepen om te blussen. Dikke rookwolken waren van kilometers afstand te zien.

Het aantal slachtoffers bleef relatief laag doordat de brand rond lunchtijd uitbrak. De meeste bewoners waren in de kantine, die niet werd getroffen. Hulpverleners verwachten dat het asielzoekerscentrum genoeg plaatsen vrij heeft om iedereen te blijven huisvesten.

Gewonden door brand in asielzoekerscentrum
Gewonden door brand in asielzoekerscentrum (Foto: ANP)

Boze Duitse peuter houdt politie bezig

Een weerspannige peuter heeft in het Duitse Brandenburg an der Havel een zoektocht ontketend met zijn gedrag. Voorbijgangers belden zaterdagavond het alarmnummer, nadat ze hadden gezien dat een schreeuwend en huilend kind in een auto werd getrokken, die er vervolgens met hoge snelheid vandoor ging.

De politie kwam na het alarmerende bericht direct in actie. Uiteindelijk bleek dat er niets aan de hand was. De politie spoorde de moeder van de jongen op. Zij wist agenten te vertellen dat de jongen overstuur was geraakt, omdat zijn vader rond acht uur 's avonds had besloten dat het tijd was om de speeltuin te verlaten. De jongen weigerde bij zijn vader in de auto te stappen en tekende daarbij luidkeels protest aan, schetste de politie zondag de situatie.

Boze Duitse peuter houdt politie bezig
Boze Duitse peuter houdt politie bezig (Foto: BuzzO)

Ducati pakt eerste MotoGP-zege in zes jaar, Bendsneyder 7e

Voor het eerst in zes jaar tijd heeft Ducati weer een grand prix in de MotoGP gewonnen. Andrea Iannone was de beste op de Red Bull Ring in Oostenrijk, zes jaar nadat Casey Stoner op Phillip Island de Australische Grand Prix van 2010 won. 

Iannone vertrok van poleposition en kende een prima start, maar zag Valentino Rossi in de eerste ronde langszij komen. Il Dottore hield het echter niet lang vol tegen de Ducati's van Iannone en Andrea Dovizioso, die als een speer gingen op de lange rechten stukken van de Red Bull Ring. In de loop van de race nam Dovizioso de leiding van zijn teamgenoot over, maar Iannone was in het slot sterker. De twee konden zich weinig risico veroorloven, want een prachtige dubbelzege lag in het verschiet en kwam er ook: Iannone won, voor Dovizioso. Jorge Lorenzo wist zijn teamgenoot Rossi nog te verslaan en eindigde als enige Yamaha op het podium. 

De race in de Moto2 werd gewonnen door de Fransman Johann Zarco. Hij was oppermachtig en kwam drie seconden voor de Italiaan Franco Morbidelli over de streep. Een fel gevecht om de overige podiumplaatsen achter Zarco leverde tot slot nipt de derde plek op voor Alex Rins, die Thomas Lühti nog net voorbij ging. 

De Nederlander Bo Bendsneyder lijkt in de Moto3 ondertussen alsmaar beter op gang te komen. Hij eindigde op een knappe zevende plek, het beste resultaat uit zijn nog jonge carrière nadat hij eerder in Assen negende werd. De verrassende winnaar was de Spanjaard Joan Mir, die kampioenschapsleider Brad Binder krap een kwart seconde voorbleef. Enea Bastianini eindigde nog geen twee tienden achter de kemphanen op plek drie, 0,008 seconden voor Fabio Quartararo. 

Ibrahimovic trefzeker bij succesvolle competitiestart Manchester United

Manchester United heeft drie punten overgehouden aan het bezoek aan Bournemouth. Zlatan Ibrahimovic en Wayne Rooney waren beiden trefzeker. Het werd 1-3. 

Bij Manchester United was recordaankoop Paul Pogba er nog niet bij wegens een schorsing, dus zijn rentree liet nog even op zich wachten. Wel stond Daley Blind in de basis; hij vormde met Eric Bailly het hart van de defensie. De ploeg van José Mourinho begon redelijk aan de wedstrijd al werd Bournemouth een paar keer gevaarlijk via de counter. Spits Zlatan Ibrahimovic kon daarnaast niet heel gevaarlijk worden voor United, omdat hij zich te veel liet zakken om in balbezit te komen.

Uiteindelijk kwam United voor rust toch op voorsprong, maar daar kwam wat geluk bij kijken. Een lange bal van achteruit werd eerst onderschept, maar vervolgens simpel weggegeven aan Juan Mata. Nadat de Spanjaard op Artur Boruc schoot, kreeg hij de bal terug en kon hij in een leeg doel de 0-1 binnen schieten.

Bournemouth meldde zich vervolgens een paar keer voor het doel van David de Gea, maar het ontbrak aan scherpte in de afronding. Zodoende kon Wayne Rooney na rust de 0-2 binnen koppen, toen hij goed positie koos bij een voorzet van Anthony Martial.

Vervolgens was het de beurt aan Zlatan Ibrahimovic, die de bal op 25 meter van het doel kreeg en vervolgens loepzuiver uithaalde in de verre hoek buiten het bereik van Boruc. Hiermee was de wedstrijd wel beslist, al deed Alan Smith nog iets terug namens de thuisploeg, door een prima assist van Lewis Grabban in de kruising schoot. Mourinho en United pakten zo drie punten op de openingsdag van het seizoen.

Keniaanse verslaat 'Bahreinse' op marathon

Jemima Sumgong heeft als eerste Keniaanse ooit olympisch goud gewonnen op de marathon. In een redelijk spannende strijd rekende ze af met Eunice Kirwa, een van de vele geboren Keniaanse atletes die voor een forse zak geld uitkomen voor Bahrein.

Halverwege was er een kopgroep over van nog zo'n tien dames, waar al twee van de Afrikaanse favorieten weggevallen waren: Tigist Tufa uit Ethiopië leek geblesseerd te raken, terwijl de Keniaanse Visiline Jepkesho het tempo simpelweg niet kon volgen. Het duurde niet lang tot de volgende Keniaanse af moest haken: vicewereldkampioene Helah Kiprop viel terug, samen met de Amerikaanse Amy Cragg. Ook Cragg's landgenote Desiree Linden leek terug te vallen, want betekende dat er na 32 kilometer nog twee niet-Afrikaanse loopsters over waren: de Amerikaanse Shalane Flanagan en de Wit-Russische Volha Mazuronak, buiten de door Bahrein van Kenia 'gekochte' Rose Chelimo en Eunice Kirwa.

Na 36 kilometer werd de aanval ingezet door Kirwa en wereldkampioene Mare Dibaba en alleen de Keniaanse Jemima Sumgong kon nog volgen. Twee kilometer voor het einde leek Kirwa in de problemen te komen, maar het was verrassend Dibaba die moest lossen en de medailles definitief uit haar hoofd kon zetten. Sumgong gaf in de laatste kilometer nog eens extra gas en kon Kirwa lossen, die met zilver genoegen moest nemen. Dibaba hield de derde plek nog wel vast en pakte brons. 

Uitslagen Eredivisie 14/08/2016

Feyenoord mag zich na dit weekend opnieuw koploper noemen in de Eredivisie. De Rotterdammers zegevierden in eigen huis met 2-0 tegen FC Twente dat lang mocht hopen op een punt. Go Ahead Eagles pakte in eigen huis juist het eerste punt van deze jaargang. De promovendus uit Deventer speelde met 2-2 gelijk tegen N.E.C. Nijmegen.

Feyenoord

2 - 0

FC Twente

23' Toornstra
80' Jörgensen
   
 
Gele kaart: Trajkovski, Thesker, Ziyech, (FC Twente)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47500
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Jones
Karsdorp
Botteghin
Kongolo
Woudenberg
El Ahmadi
Kuijt (Berghuis/63)
Vilhena
Toornstra
Jörgensen
Elia (Basacikoglu/77)
  Marsman
Ter Avest (Van der Lely/73)
Andersen
Bijen
Trajkovski
Mokotjo
Ziyech
Thesker (Van der Heyden/46)
Yeboah
Oosterwijk (ünal/57)
Ede

Go Ahead Eagles

2 - 2

N.E.C. Nijmegen

49' Duits
58' Ojamaa
  34' Mayi
66' Mayi
 
Gele kaart: Fischer, Wolters, Van der Meer, Daemen, (Go Ahead Eagles), Bikel, (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 9123
Arbiter: Van den Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwarthoed
Lambooij (Groenbast/79)
Fischer
Teijsse
Van der Meer
Suk
Brands
Duits (Nieveld/70)
Ojamaa
De Kogel (Daemen/84)
Wolters
  Delle
Heinloth
Dumic
Golla
Dyrestam
Bikel
Von Haacke
Breinburg
Owusu-Abeyie (Sleegers/63)
Mayi (Rayhi/89)
Ofosu (Lundholm/72)

Dronken man plast in politiebureau

De politie heeft aangifte gedaan tegen een dronken man die was meegenomen naar het politiebureau in Veghel. De reden is dat "hij het nodig vond om de ophoudkamer onder te urineren". In zo'n ruimte worden aangehouden personen tijdelijk vastgehouden in afwachting van de verdere afwikkeling van hun zaak.

De man was in de nacht van zaterdag op zondag opgepakt in een horecagelegenheid in de Brabantse plaats, waar hij overlast veroorzaakte. Hij moest mee naar het bureau toen bleek dat hij geen identiteitsbewijs bij zich had. Nadat hij zijn blaas had geleegd, is hij overgebracht naar een cellencomplex in Den Bosch.

Dronken man plast in politiebureau
Dronken man plast in politiebureau (Foto: ANP)

John Legend werd door sms'jes verliefd op Teigen

John Legend werd verliefd op Chrissie Teigen door haar sms'jes. Dat zegt de zanger tegen Entertainment Tonight. Legend en Teigen leerde elkaar in 2007 kennen tijdens de opnamen van een videoclip.

Legend beschrijft het begin van hun relatie als 'een digitale romance'. "Ik werd verliefd op haar omdat ze gewoon ontzettend goed is met het maken van mooie berichtjes van 140 tekens", grapte Legend. "We belden in het begin heel erg veel en stuurden elkaar berichtjes. Zo leerde ik haar lieve karakter en haar gevoel voor humor kennen."

In 2011 verloofden Teigen en Legend zich. Twee jaar later trouwden ze. Intussen hebben ze een kind en zijn ze nog steeds dol op elkaar, aldus Legend. Hij is momenteel bezig met het promoten van zijn nieuwe film. Southside With You gaat over de eerste date van Michelle en Barack Obama.

Legend werd door sms'jes verliefd op Teigen
Legend werd door sms'jes verliefd op Teigen (Foto: BuzzE)

Negers op blankenjacht in Milwaukee

De rellen in Milwaukee worden door het zwarte deel van de bevolking gebruikt om op blanken te jagen. Ook zijn de negers helemaal niet moe zoals wethouder Khalif Rainey stelde in zijn waarschuwing. De negers zijn zelfs hyperactief bezig met geweldplegen, plunderen, vernielen en brandstichten. Het excuus voor deze misdaden is gegeven door Black lives Matter-extremisten die er op uit lijken om de tweedeling tussen blank en zwart te vergroten.

Aanleiding voor de misdragingen is het neerschieten van een gewapende negroïde autodief door de politie.

Op 40 seconden roept hier een neger naar zijn medenegers een blank persoon gezien te hebben. Vervolgens wordt er op de blanke gejaagd.

En hier wordt een winkel eerst geplunderd en dan in brand gestoken.

Brug bij Kampen wil niet omlaag

De Ramspolbrug, een brug tussen Kampen en Emmeloord, wil niet meer naar beneden. De storing, die rond 14.30 uur door technische problemen ontstond, is nog niet verholpen. Het verkeer op de N50 is daardoor vastgelopen, aldus de ANWB.

Aan beide kanten ontstonden files van 4 tot 5 kilometer. Automobilisten zijn voor een deel al omgekeerd. Verkeer dat nog die kant op moet, krijgt het advies om te rijden.

Brug bij Kampen wil niet omlaag
Brug bij Kampen wil niet omlaag (Foto: ANP)

Volleybalvrouwen in vijfsetter langs Servië

De Nederlandse volleybalvrouwen hebben hun laatste groepswedstrijd gewonnen. In vijf sets werd Servië verslagen. Oranje was al zeker van een plek in de kwartfinales.

Nederland begon goed aan de wedstrijd en pakte een voorsprong van twee punten. De Servische vrouwen wisten echter weer op gelijke hoogte te komen: 14-14. Daarna bleven de twee ploegen aan elkaar gewaagd. Bij de stand 21-21 scoorde Oranje twee punten op rij en die voorsprong bleek genoeg om de set met 25-22 naar zich toe te trekken.

Ook in de tweede set waren beide ploegen aan elkaar gewaagd. Halverwege begon Nederland meer druk te zetten wat resulteerde in een voorsprong van vijf punten. Servië wist nog wel iets terug te komen maar Nederland pakte wederom de setwinst met 25-20.

In de derde set waren het de Servische vrouwen die een voorsprong van acht punten namen. Nederland leek een beetje de weg kwijt. Oranje wist zich echter weer te herpakken, ook omdat de Servische vrouwen steeds meer foutjes maakte. Servië won de set echter met 22-25.

Ook in de vierde set was het Servië dat uitliep op Oranje. De Nederlandse vrouwen probeerden wel iets terug te doen, maar liepen achter de feiten aan en verloor de set met 18-25.

De vijfde set moest de beslissing gaan brengen. Nederland begon beter dan de twee vorige sets. Ze namen een voorsprong en ze oogde veel energieker en het spel begon weer te lopen. Servië kon geen antwoord geven en Oranje pakte de set met 15-8 en daarmee de wedstrijd.

Man dood tussen twee vrachtwagens

Een Nederlandse vrachtwagenchauffeur is zaterdag overleden door een ongeluk in Duitsland. Na aankomst op zijn bestemming had hij zijn truck waarschijnlijk niet op de rem gezet. Toen hij bij het laadruim bezig was, rolde de truck weg. Daardoor raakte hij bekneld tussen zijn eigen wagen en een andere truck, meldde de politie van Mönchengladbach zondag.

Het slachtoffer is een 54-jarige man uit het Brabantse Veldhoven. Hij werd nog gereanimeerd na het ongeval, maar bezweek in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Het ongeluk gebeurde in Güdderath, een plaatsje onder Mönchengladbach, over de grens bij Roermond.

Man dood tussen twee vrachtwagens
Man dood tussen twee vrachtwagens (Foto: ANP)

Slachtoffer en aanvaller dood na aanval in Zwitserse trein

Een 34-jarige vrouw die zaterdag in een trein in Zwitserland werd aangevallen, is aan haar verwondingen bezweken. Ook de 27-jarige aanvaller is gestorven. Dat meldt de Zwitserse politie zondag.

De Zwitser viel zaterdagmiddag in de trein passagiers aan met een mes en goot een brandbare vloeistof over een vrouw. Het is niet duidelijk of die vrouw degene is die is overleden.

Er vielen zes gewonden, van wie een zes- en een zeventienjarig kind er slecht aan toe zijn. De aanvaller raakte zwaargewond door de brand die hij in de trein stichtte.

De politie heeft geen aanwijzingen dat het om een terreurdaad ging.

Doden door aanval in Zwitserse trein
Doden door aanval in Zwitserse trein (Foto: ANP)

Bruinvis dood gevonden bij Krommenie

In de Nauernasche Vaart bij Krommenie in de Zaanstreek is zondagochtend een dode bruinvis aangetroffen. Vermoedelijk gaat het om het dier dat al een tijdje rondzwom in de Noord-Hollandse binnenwateren.

Medewerkers van Stichting SOS Dolfijn zijn ingeschakeld en brengen het kadaver naar de Universiteit Utrecht voor onderzoek. Mogelijk kan daar de doodsoorzaak worden vastgesteld.

De bruinvis werd ruim twee weken geleden voor het eerst in de grachten van Den Helder gesignaleerd en zwom via het kanaal langs de N9 verder Noord-Holland in. Afgelopen dinsdag was het dier voor het laatst levend gezien in Krommenie.

Stress
Bruinvissen leven in de Noordzee maar van tijd tot tijd komt het voor dat ze de Nederlandse binnenwateren inzwemmen, aldus een woordvoerster van SOS Dolfijn. "Soms redden ze het en lukt het ze weer naar zee terug te keren, maar bij deze dus niet."

In dit geval kan het zwemmen in het Noord-Hollandse water het dier te veel stress hebben opgeleverd. "Daar kunnen ze slecht tegen. En van zoet water krijgen bruinvissen last van hun huid. Maar of dat de doodsoorzaak is, weten we niet. Hopelijk komen we door het onderzoek meer te weten."

New Yorkse Imam geëxecuteerd

In het New Yorkse Ozone Park zijn een imam en een vriend doodgeschoten. Op camerabeelden is te zien dat een man in een donker poloshirt en korte broek de twee vanachter in executiestijl in het hoofd schiet waarna de dader vlucht. De twee wandelden altijd samen vanuit de moskee naar huis volgens de dochter van de imam.

De politie zegt dat er nog geen aanwijzingen zijn voor een religieus motief. Een bezoeker van de moskee denkt daar anders over. Die zegt de sfeer rond de moskee veel grimmiger is geworden. Moskeegangers zijn steeds vaker slachtoffer van scheldpartijen. Leden van de moskee die in traditionele kleding gaan heeft hij aangeraden goed uit te kijken. Volgens hem was de imam een ‘geweldig persoon’.

Een woordvoerder van de Raad voor Amerikaans-Islamitische Relaties zegt op een bijeenkomst dat dit uiteindelijk toch een haatmisdaad tegen de vredelievende islam zal blijken te zijn. Tijdens de bijeenkomst schreeuwden honderden moslims om gerechtigheid.

Update 15.04 uur
De politie zegt dat de gevluchte dader een kleine volwassen hispanische man is. Dochter Naima Akonjee verklaarde dat de imam met niemand problemen had. Ze omschrijft haar vader als een zorgzame man.

Aanhouding na bedreiging agent met de dood

Een 48-jarige man uit Renesse is zaterdagavond in zijn woonplaats aangehouden omdat hij een agent met de dood bedreigde. De verdachte was het oneens met de bekeuring die de bestuurster van de auto kreeg waarin hij zat. De man stapte plotseling uit toen een agent een bon voor de vrouw uitschreef omdat ze een weg opreed die was afgesloten voor verkeer. Hij wilde dat de bekeuring ongedaan werd gemaakt, anders zou hij de keel van de agent doorsnijden.

Omdat de man een bekende geweldpleger is, werd politieversterking opgeroepen om hem aan te houden. Na het nodige verbale geweld en verzet, is de man opgepakt. Hij zit nog vast.

Aanhouding na bedreiging agent met de dood
Aanhouding na bedreiging agent met de dood (Foto: ANP)

Uitslag Heracles Almelo - Willem II

Heracles heeft in eigen huis met 3-1 gewonnen van Willem II, dat een povere indruk achterliet. De score had nog groter uit kunnen vallen, als Paul Gladon koelbloedig was geweest vanaf de stip. Gladon miste in de slotfase van de wedstrijd in één minuut twee penalty's, een unicum in de Eredivisie.

Heracles Almelo

3 - 1

Willem II

 26' Bel Hassani
 59' Gladon
 63' Gladon
   82' Falkenburg
 
 Gele kaart: Bruns, Bel Hassani, (Heracles Almelo), Haye,Wuytens, (Willem II)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 10475
Arbiter: Wiedemeijer
Bijzonderheden: Gladon mist in zowel 88\' als 89\' een strafschop.
 
Opstelling:   Opstelling:
Castro
Breukers
Te Wierik
Hoogma
Gosens
Bruns (Fledderus/83)
Pelupessy
Bel Hassani
Navrátil (Kuwas/78)
Gladon
Darri (v.Mieghem/90 1)
  Lamprou
Heerkens
Wuytens
Peters
Koppers
v.d.Boomen
Falkenburg
Ojo
Andrade (Schuurman/84)
Sol (Ogbeche/83)
Haye (Calcan/78)

'Daar kun je een Marokkaantje mee vastbinden'

Er is een enorme rel veroorzaakt bij het Visserijmuseum in Woudrichem.

Een vrijwilliger vertelde bij het maken van een touw dat je met dit touw Marokkaantjes kan vastbinden. Dit kan natuurlijk echt niet in ons kikkerlandje. De Facebook-site van het museum wordt ondergekalkt door racisten-roepers. Het museum is niet van plan de reacties te verwijderen maar heeft wel gereageerd met een spijtbetuiging:

Vind jij dit racistisch? Of zeg je geintje moet kunnen!

'Intieme beelden Madonna op straat'

Hoe was Madonna voordat ze een wereldster werd? Regisseur Guy Guido ligt momenteel de laatste hand aan een documentaire over de zangeres in de periode 1979-1982. Het wordt een alles onthullende film volgens Page Six.

Guido heeft namelijk de beschikking gekregen over opnamen en liefdesbrieven van Madonna uit die periode. Ze was toen een setje met Dan Gilroy. Hij was de frontman van Breakfast Club. Madonna was drummer in die band. De twee woonden samen in een verlaten synagoge.

Gilroy heeft zo'n beetje zijn hele archief uit die periode ter beschikking gesteld. Zo kreeg Guido niet alleen allerlei liefdesbrieven van Madonna in handen, maar ook opnamen die het stel in bed maakte. Een opname van twintig minuten moet de hoofdmoot gaan vormen van de documentaire. Daarin hebben Madonna en Gilroy plezier in bed en hebben een discussies over van alles en nog wat. "Het zijn onschuldige plagerijtjes", zegt Guido over de opname.

Carrière
Volgens de regisseur laat de film niet alleen zien hoe het verliefde stel leefde, maar wordt ook duidelijk dat Madonna toen al bezig was met het opbouwen van een succesvolle carrière.

Gilroy heeft het materiaal als een moederkloek bewaakt maar vindt de tijd nu rijp om ermee voor de dag te komen. Madonna lijkt volgens Page Six geen bezwaar te hebben tegen de komst van de documentaire. Die moet in 2017 af zijn. Guido is overigens nog wel op zoek naar iemand die zijn film wil uitgeven.

'Intieme beelden Madonna op straat'
'Intieme beelden Madonna op straat' (Foto: BuzzE)

Bieber boos op fans om kritiek op Sofia

Justin Bieber heeft het even helemaal gehad met zijn fans. Hij dreigt ze zelfs af te sluiten van zijn account op Instagram, meldt Daily Mirror. De Canadese zanger is alle haatdragende commentaren op zijn nieuwe liefje zat.

Veel fans kunnen het blijkbaar niet verteren dat hun idool tot over zijn oren verliefd is op Sofia Richie. Bij foto's die Bieber zaterdagnacht postte van zichzelf en zijn vriendin regent het hatelijke opmerkingen.

"Als jullie hier niet mee stoppen, maak in mijn account privé", dreigt Bieber nu. "Dit gaat veel te ver. Als jullie echte fans zouden zijn, zouden jullie de mensen van wie ik hou niet beledigen."

Bieber boos op fans om kritiek op Sofia
Bieber boos op fans om kritiek op Sofia (Foto: BuzzE)

Schippers: "Last van fysieke problemen"

Het gezicht van Dafne Schippers, na afloop van de finale op de 100 meter, zei eigenlijk voldoende. Op het koningsnummer kwam onze landgenote afgelopen nacht niet verder dan een vijfde plaats.

"We hebben helaas wat fysieke problemen gehad de laatste dagen", liet Schippers na afloop van de race aan de NOS weten. Volgens trainer Bart Bennema kon de atlete pas een dag voor de wedstrijd weer pijnvrij trainen.

Toch is onduidelijk waar het fysieke ongemak vandaan komt. "Ik ga er niet veel over zeggen. Dit is wat het is", aldus een getergde Schippers. Ook Bennema wilde er niet te veel woorden aan vuil maken. "Welkom in de atletiek, daar gebeuren weleens dingen. Helaas gebeurde er voor deze wedstrijd iets wat ook haar toernooi had kunnen kosten."

Over een paar dagen krijgt Schippers nog een kans op eremetaal. Dan wacht namelijk de 200 meter, waar ze als topfavoriete aangemerkt staat. Of ze deze rol waar kan maken, blijft vooralsnog afwachten.

Dafne Schippers kampt met fysiek ongemak (Pro Shots/Henk Jan Dijks)
Dafne Schippers kampt met fysiek ongemak (Pro Shots/Henk Jan Dijks)

Kromowidjojo aangeslagen na verlies op 50 meter

Ranomi Kromowidjojo is er gisteren niet in geslaagd om op de 50 meter vrije slag een medaille in de wacht te slepen. De zwemster eindigde tijdens de Olympische Spelen uiteindelijk op een teleurstellende zesde plaats.

Kromowidjojo gaat nu eerst op vakantie, zodat ze alles op een rijtje kan zetten. "Dat heb ik vier jaar geleden na Londen ook gedaan en toen kwam het gevoel heel snel weer terug. Als dat nu weer komt, ga ik door. En als het niet komt, is het over", liet een aangeslagen Kromowidjojo na haar race weten.

Vier jaar geleden nam Kromo twee gouden en een zilveren plak mee naar huis, maar nu blijft de teller dus op nul staan. Na Londen volgden een aantal turbulente jaren, maar op de Spelen in Rio de Janeiro stond ze er weer.

In de komende periode zullen Kromowidjojo en haar coach Patrick Pearson gaan kijken hoe het nu verder gaat. "Ik moet zelf gaan evalueren en Ranomi moet kijken wat ze wil. Het is de vraag of ze er nog wel zin in heeft, nu ze haar titels heeft verloren. Maar aan de andere kant is het gat met de zwemsters voor haar heel klein, het zit heel dicht bij elkaar", aldus Pearson.

Kromowidjojo aangeslagen na verlies op 50 meter vrij (Pro Shots/Henk Jan Dijks)
Kromowidjojo aangeslagen na verlies op 50 meter vrij (Pro Shots/Henk Jan Dijks)

Skyrim-mod Enderal eindelijk in Engels

Het mod-team SureAI heeft de Skyrim total conversion mod Enderal eindelijk in het Engels vertaald. Het duurde twee weken langer dan gepland, maar het resultaat mag er zijn. Vergelijk zelf de twee trailers met elkaar.

Enderal is een absurd uitgebreide mod, waarbij een volledig nieuwe game is gemaakt, met andere personages, achtergronden en gebouwen. Meer informatie over Enderal vind je hier. Het downloaden van de gratis mod doe je hier. Je hebt uiteraard Skyrim zelf ook nodig om Enderal te kunnen spelen.

Mourinho: "Ik geloof in Memphis"

José Mourinho heeft zijn vertrouwen uitgesproken in Memphis Depay. De Nederlandse vleugelaanvaller maakt deel uit van de plannen van de Portugees bij Manchester United.

De 22-jarige aanvaller stelde teleur in zijn eerste seizoen in Engeland. Hij kwam nog tot 29 competitiewedstrijden, maar daarin scoorde hij slechts twee keer en gaf hij één assist. De verwachting was dat Memphis deze zomer zou moeten vertrekken uit Old Trafford, maar hij mocht blijven van zijn nieuwe manager.

"Natuurlijk wil ik dat Memphis deel uitmaakt van mijn selectie", vertelde Mourinho tegen The Guardian. "Ik wil niet te veel ingaan op vorig seizoen, maar ik ken de speler die ik gezien heb bij PSV en op het WK twee jaar geleden, toen hij nog een hele jonge speler was. Met die speler in mijn gedachten, wil ik hem houden. En ja, ik geloof in hem. Vooral omdat ik een goede jongen zie, een goede professional. Het maakt me niet uit wat mensen denken."

"Je kan hem zien rijden in een mooie auto en denken dat hij niet aan voetbal denkt, maar dat is niet het geval. Hij is gefrustreerd door wat er vorig seizoen is gebeurd, toen hij al zijn zelfvertrouwen verloor. Maar hij komt terug."

Memphis kreeg vorig weekend in de Community Shield tegen Leicester City (2-1 winst) geen speeltijd, maar de verwachting is dat hij zondag in de competitiewedstrijd tegen AFC Bournemouth wel minuten gaat maken.

Neymar belangrijk in zege Brazilië op Colombia

Voor de derde keer op rij heeft het Brazliaans voetbalteam zich geplaatst voor de halve finale van de Olympische Spelen. Neymar had een belangrijk aandeel in de zege van Brazilië met onder andere een rake vrije trap. 

In de twaalfde minuut schoot Neymar raak van grote afstand raak. De 24-jarige sterspeler speelde op een andere manier ook nog een rol. Vijf minuten voor rust was hij de aanstichter van een opstootje was met een harde overtreding op Andrés Roa. Hij haalde de woede van de Colombianen op zijn hals. 

Het bleef lang spannend in São Paulo. Pas in de 83e minuut viel de bealissing na een treffer van Luan.Enkele dagen na de 4-0 zege op Denemarken boekte Brazilië daarmee de tweede overwinning, dit toernooi. In de halve finale wacht een ontmoeting met Honduras, dat met 1-0 te sterk was voor Zuid-Korea.

De andere halve finale gaat tussen DUitsland en Nigeria. De Duitsers gingen ruim langs Portugal met 4-0 dankzij doelpunten van Serge Gnabry, Matthias Ginter, Davie Selke en Philipp Max. Nigeria versloeg Denemarken met 2-0. Chelsea-middenvelder John Obi Mikel en Aminu Umar zorgden voor de doelpunten. 

Steeds meer kindbruiden in Duitsland

In Duitsland trouwen steeds vaker jonge meisjes. Volgens de kinderbescherming in het land telde Duitsland het afgelopen jaar zeker duizend meisjes die trouwden, veelal met oudere mannen. Het zou gaan om kindhuwelijken onder vluchtelingen, maar ook in Roma-families. Het eigenlijke aantal ligt mogelijk nog veel hoger, meldt de krant Die Welt am Sonntag.

De kinderbescherming roept op de minimumleeftijd om te trouwen, die staat op achttien jaar, veel strikter te hanteren. Nu wordt boven de zestien soms een uitzondering toegestaan. Veel van de kindhuwelijken vinden echter buiten het zicht van de autoriteiten plaats.

De hoge cijfers komen ook omdat met de vluchtelingenstroom echtparen zijn binnengekomen uit landen waar kindhuwelijken wel zijn toegestaan.

Ook Nederland kent kindhuwelijken. Volgens informatie van de Rijksoverheid zouden dat er jaarlijks 250 zijn.

Steeds meer kindbruiden in Duitsland
Steeds meer kindbruiden in Duitsland (Foto: ANP)

Rellen in Milwaukee na dodelijke schietpartij

In de Amerikaanse stad Milwaukee zijn zaterdag (plaatselijke tijd) rellen ontstaan nadat de politie een verdachte had doodgeschoten.

De politie hield zaterdagmiddag tijdens een verkeerscontrole een 23-jarige man aan, waarop een achtervolging ontstond. De gewapende man werd uiteindelijk doodgeschoten. Het is niet bekend wat de achtergrond van de man was, maar het incident gebeurde in een verarmde wijk waar vooral afro-Amerikanen wonen. Evenmin is duidelijk of de verdachte zelf ook heeft geschoten of met zijn wapen heeft gedreigd.

Woedende burgers trokken na de schietpartij de straat op en zetten een politieauto in brand. Ook op twee andere plaatsen werd brand gesticht.

"Dit is een waarschuwing", zei wethouder van Milwaukee Khalif Rainey. "De zwarten in Milwaukee zijn moe. Ze zijn moe van het leven met onderdrukking."

Rellen in Milwaukee na dodelijke schietpartij
Rellen in Milwaukee na dodelijke schietpartij (Foto: ANP)

'Brexit uitgesteld tot 2019'

Het Britse vertrek uit de Europese Unie, de zogeheten Brexit, komt mogelijk een jaar later dan verwacht. Dat hebben kabinetsleden volgens de krant The Times gezegd tegen hoge figuren in de financiële wereld in Londen.

De Britse premier Theresa May zou in januari het Europese artikel 50 in werking stellen, waarmee twee jaar van onderhandelingen van start zouden gaan. Omdat haar nieuwe ministeries voor de brexit en internationale handel dan nog niet klaar zouden zijn, ziet ze zich mogelijk gedwongen tot uitstel. Daarnaast zouden ook de verkiezingen in Duitsland en Frankrijk ervoor zorgen dat de brexitgesprekken op de lange baan worden geschoven.

Frankrijk kiest in april en mei een nieuwe president, terwijl Duitsland in september Bondsdagverkiezingen houdt.

Geschikt personeel
Het ministerie dat zich speciaal met de brexit gaat bezighouden, werd na het referendum in juni opgericht. De verantwoordelijk minister, David Davis, heeft nog maar de helft van zijn benodigde staf gevonden.

Ook het ministerie voor internationale handel onder leiding van Liam Fox heeft moeite geschikt personeel te vinden. Omdat Londen de internationale onderhandelingen tientallen jaren aan Brussel heeft overgelaten, zijn er maar weinig ervaren Britse onderhandelaars.

'Brexit uitgesteld tot 2019'
'Brexit uitgesteld tot 2019' (Foto: ANP)

'Kinderen misbruikt in Griekse kampen'

Jonge kinderen zijn seksueel misbruikt in officiële Europese vluchtelingenkampen. Dat meldt de Britse zondagskrant The Observer op gezag van goededoelen- en mensenrechtenorganisaties. Sommige kampen zouden zo onveilig zijn dat jongeren 's avonds doodsbang zijn om hun tenten te verlaten.

Het gaat vooral om de kampen die in Griekenland zijn ingericht en die door de Griekse overheid worden gerund. Zo is er een kamp in een voormalige wc-papierfabriek bij Thessaloniki, waar vrouwen 's nachts niet naar de gemeenschappelijke wc's durven te gaan. In het kamp met 1400 vooral Syrische vluchtelingen zou onder anderen een zevenjarig meisje zijn misbruikt.

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zegt dat ze haar zorgen heeft uitgesproken tegen de Griekse autoriteiten.

'Kinderen misbruikt in Griekse kampen'
'Kinderen misbruikt in Griekse kampen' (Foto: ANP)

Rio Vandaag - zondag 14 augustus

Vandaag al weer dag negen van de Olympische Spelen in Rio. Een dag waar Nederland in ieder geval weer goud pakt.

Nederlanders in actie

Joost Luiten komt vanmiddag in actie op de laatste dag van het golftoernooi. De volleybalvrouwen, al zeker van de kwartfinales, spelen in hun laatste groepswedstrijd tegen Servië. De handbalvrouwen, ook al zeker van de laatste acht, treffen Rusland in hun laatste groepswedstrijd. De Hockeyheren spelen hun kwartfinalewedstrijd tegen de Australische mannen.

Bij het atletiek staat de marathon voor vrouwen op het programma. Voor Nederland verschijnt Andrea Deelstra aan de start. Deelstra maakte in Nederland naam als steepleloopster en in het veld en stapte in 2007 over op de marathon.

Bij het zeilen zijn de medailleraces in de RS:X- klasse zowel bij de mannen als bij de vrouwen. Dorian van Rijsselberghe hoeft alleen maar te finishen om zijn tweede opeenvolgende olympische titel te pakken.

Dorian van Rijsselberghe, tweevoudig olympisch kampioen (Foto: Pro Shots/Action Images)

Vandaag is de kwalificatie voor het springen individueel bij de paardensport. Voor Nederland komen vlaggendrager Jeroen Dubbeldam, Jur Vrieling, Maikel van der Vleuten en Harrie Smolders in actie. Dubbeldam is de olympisch kampioen van vier jaar geleden.

Elis Ligtlee, Laurine van Riessen en Kirsten Wild komen bij het baanwielrennen in actie op de sprint. Daarnaast is Tim Veldt te zien op het onderdeel omnium.

Medaille evenementen

Tijd Sport Onderdeel
12.00 uur Golf Finaledag*
14.30 uur Atletiek Marathon vrouwen*
17.00 uur Tennis Finale dubbelspel vrouwen
18.00 uur Schieten Finale 50m Rifle 3 posities mannen
18.05 uur Zeilen RS:X medaillerace mannen*
19.00 uur Tennis Finale gemengddubbel
19.00 uur Turnen finale vloer ind. mannen
19.05 uur Zeilen RS:X medaillerace vrouwen*
19.15 uur Boksen Finale licht vlieggewicht mannen
19.47 uur Turnen Finale sprong vrouwen
20.30 uur Tennis Finale enkelspel heren
20.34 uur Turnen Finale voltige mannen
21.00 uur Schoonspringen Finale 3-meter plank vrouwen*
21.21 uur Turnen Finale brug vrouwen
22.15 uur Worstelen Finale Grieks-Romeins -59 kg
23.30 uur Schermen Finale team onderdeel degen mannen
00.00 uur Worstelen Finale Grieks-Romeins -75 kg
00.00 uur Gewichtheffen Finale +75 kg vrouwen
01.55 uur Atletiek Finale hink-stap-springen vrouwen
03.00 uur Atletiek Finale 400 meter mannen
03.25uur Atletiek Finale 100 meter mannen

* (Mogelijk) met Nederlander(s)

Fun met Funda #22 Je eigen vakantieresort

In Hoevelaken vinden we aan de Oosterdorpstraat dit prachtige en zeer strak uitgelijnde optrekje. Met onder meer een overdekt zwembad, thuisbioscoop en biljartkamer  waan je jezelf in een vakantieresort. Werkelijk alles is aanwezig om je te voelen alsof je op vakantie bent. Weliswaar een vakantie van ruim anderhalf miljoen euro, maar toch. Het is het waard. 

Oosterdorpstraat in Hoevelaken (Foto: Funda)
Oosterdorpstraat in Hoevelaken (Foto: Funda)

Terschelling herdenkt 350 jaar oude rampen

Een fout van de Hollandse zeeheld Michiel de Ruyter leidde in 1666 tot de dood van duizenden mensen. Het eiland Terschelling herdenkt vrijdag twee rampen die in de geschiedschrijving onder de pet zijn gehouden.

De rampen waren de zogeheten Engelse Furie, waarbij de oorlogsvloot van de toenmalige koning Charles II voor de kust van Vlieland meer dan 150 koopvaardijschepen in brand zette. Daardoor kwamen circa 2000 opvarenden om het leven. Daarna verwoestten Engelse soldaten het dorp West-Terschelling, waar alleen de vuurtoren Brandaris, de kerk en een paar huisjes bleven staan.

"Die gebeurtenissen zijn bewust verzwegen, om Michiel de Ruyter de hand boven het hoofd te houden", stelt Hans Geijtenbeek van de stichting die de herdenking organiseert. "Hij was van vitaal belang voor de politieke stabiliteit. Iedereen heeft wel gehoord van zijn overwinning bij Chatham, toen hij door de kettingen over de Theems is gevaren. Daar hebben de Engelsen juist weer nooit van gehoord, terwijl hun overwinning bij Vlieland en op Terschelling daar uitbundig is gevierd."

Nederland raakte in 1665 verwikkeld in een oorlog met Engeland, die zich voornamelijk op zee voltrok. Een reeks zeeslagen wisselden elkaar af, waarbij zowel de Engelsen als de Hollanders successen boekten. De vernietiging van de koopvaardijvloot, die zwaar beladen was voor handel aan de Oostzee, was een zware economische slag. De handel op de beurs in Amsterdam moest toen drie dagen worden stilgelegd om een krach te voorkomen. Geijtenbeek: "Vertaald naar nu was er een schade van honderden miljoen euro's."

De rampen van 1666 worden eens in de vijftig jaar herdacht. Terschelling en Vlieland zijn er het hele jaar al mee bezig, met onderwijsprojecten, een speciale historische wandeling en een virtual reality app die de gebruiker mee de geschiedenis in neemt.

De herdenking van vrijdag is het officiële hoogtepunt van de herdenking en wordt bijgewoond door vertegenwoordigers van de Nederlandse en Britse marine. Geijtenbeek verwacht dat er duizenden mensen afkomen op een bijzondere projectie op de Brandaris, waarmee het verhaal over de rampen wordt naverteld.

Terschelling herdenkt 350 jaar oude rampen
Terschelling herdenkt 350 jaar oude rampen (Foto: ANP)

Politie Brabant stopt houseparty in België

De politie in Brabant heeft in de nacht van zaterdag op zondag in België een illegale houseparty beëindigd. De politie twittert dat dat is gebeurd omdat de Belgische politie het te druk had met andere zaken. Het feest was net over de grens bij Ossendrecht, meldt Omroep Brabant. Na komst van de politie stopte de muziek. Op de houseparty waren honderden bezoekers.

Amateurs gaan graven naar 'goudtrein nazi's'

Een nazitrein die zou zijn volgeladen met Joodse schatten en een verloren gegane 'amberkamer' uit een Russisch paleis. Dat hopen twee amateurhistorici te vinden bij opgravingen die dinsdag in Polen beginnen.

Volgens de Duitser Andreas Richter en Piotr Koper, een Pool, bevindt de trein zich in een tunnelstelsel dat de Duitsers aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in Neder-Silezië aan het graven waren in de buurt van Waldenburg, tegenwoordig de Poolse stad Walbrzych. De trein zou een tunnel ingereden zijn toen de Sovjets in 1945 oprukten, waarna hij spoorloos verdween.

De 'Barnsteenkamer van de tsaar' of amberzaal was een kamer in het Catharinapaleis bij Sint-Petersburg. In het paleis waren de muren van één zaal bekleed met barnstenen panelen. De panelen zijn tijdens de oorlog verdwenen.

Grote twijfels
Hoewel de twee amateurhistorici er heilig van overtuigd zijn dat ze goud gaan aanboren - ze hebben zelfs al een claim voor 10 procent van de buit gedeponeerd - bestaan er grote twijfels. Deskundigen die het gebied onderzochten constateerden vorig jaar dat er vermoedelijk op 9 meter diepte wel een tunnel is, maar van de aanwezigheid van een trein bleek niets tijdens hun bodemonderzoek.

De opgravingen van komende week moeten aan alle onduidelijkheid een einde maken. Het duo heeft de hulp ingeschakeld van 35 gravers. Ze verwachten al na twee dagen meer inzage te kunnen geven over de schatten die de grond prijsgeeft. Koper en Richter houden er daarbij rekening mee dat ze niet alleen de goudtrein van de nazi's aantreffen, maar ook de stoffelijke resten van duizenden dwangarbeiders.

Amateurs gaan graven naar 'goudtrein nazi's'
Amateurs gaan graven naar 'goudtrein nazi's' (Foto: ANP)

Castro verschijnt op eigen verjaarsfeest

Ondanks zijn zwakke gezondheid heeft Fidel Castro tijdens de feestelijkheden ter ere van zijn negentigste verjaardag sinds maanden zijn gezicht weer in het openbaar laten zien.

Dat deed de gepensioneerde 'comandante' zaterdag ten overstaan van zo'n vijfduizend gasten in het Karl Marx-theater in de Cubaanse hoofdstad Havana, waar een gala voor hem werd gehouden.

Cuba liep al dagen warm voor het verjaarsfeest van Castro die het regeren sinds 2006 aan zijn broer Raúl laat. De verjaardag werd uitbundig gevierd met onder meer vuurwerk, muziek en dans. Het was in april voor het laatst dat Castro in het openbaar verscheen.

Castro verschijnt op eigen verjaarsfeest
Castro verschijnt op eigen verjaarsfeest (Foto: ANP)

Rechter staat boerkiniverbod Cannes toe

De rechter in Nice heeft bepaald dat het boerkiniverbod dat sinds kort van kracht is in de Franse badplaats Cannes wettelijk is toegestaan. Dat meldt de BBC zaterdag.

De burgemeester van Cannes David Lisnard besloot dat zwemsters geen badkleding mogen dragen die "getuigt van een religieuze overtuiging, terwijl Frankrijk nu doelwit is van terroristische acties". Het gaat in het bijzonder om de boerkini, de lichaamsbedekkende badkleding die strenggelovige moslima's dragen.

Het verbod stuitte op verzet van moslimorganisaties die naar de rechter stapten. Die oordeelde echter dat het verbod in het kader van de noodtoestand en de recente aanslagen wettelijk is toegestaan. Mogelijk wordt hoger beroep aangetekend.

Rechter staat boerkiniverbod Cannes toe
Rechter staat boerkiniverbod Cannes toe (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer..Wolkenvelden, heet zomerweer blijft uit.

Goedemorgen! Er komen een paar mooie zomerdagen aan, zonder dat het echt bloedheet gaat worden. Vandaag zijn er op veel plaatsen nog wolkenvelden. In het zuiden is er echter meer ruimte voor de zon en dat was gisteren ook het geval. Helemaal droog kan ik het vandaag ook niet beloven, want zeker in het oosten en noordoosten kan er best nog wel eens een buitje voorbij drijven.

In het zuiden kan het vandaag bij redelijk wat zon toch zo'n 24 graden worden. In het noorden waar de meeste bewolking zit stokt het kwik bij een graad of 20. Het midden zit er een beetje tussen in met een afwisseling van wolkenvelden en af en toe de zon. Daar wordt het dan rond de 21 of 22 graden. De wind draait naar noordwest en neemt in de loop van de dag wat in kracht af.

Morgen is er al meer zon dan vandaag en ligt het kwik rond de 22 graden. Dinsdag t/m donderdag verlopen sowieso droog en er zijn flinke perioden met zon. Op woensdag en donderdag loopt de temperatuur op naar waarden tussen de 22 en 26 graden. Meer moet het ook niet zijn voor veel mensen. De buienkansen blijven daarbij voorlopig klein door een aanvoer van droge lucht.

Prettige dag!

Zon op 06:22
Zon onder 21:07
Zonkracht

6 / 3

Nederland
 

Een mooie wolkenlucht boven Haarlem. (Foto: Stephan5)
Mooie wolkenluchten boven Haarlem. ( Foto: Stephan5)

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1642 Abel Tasman vertrekt op expeditie naar het onbekende 'Zuidland'.
1947 Pakistan wordt onafhankelijk van Groot-Brittannie
1947 India wordt onafhankelijk van Groot-Brittannie.
1969 Britse troepen worden ingezet in Noord-Ierland.
2003 Stroomuitval in een groot deel van het noordoosten en middenwesten van de Verenigde Staten en Canada.
2010 Opening van de Olympische Jeugdzomerspelen 2010.

 

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen. 

Weer Iraans gewichthefgoud op Spelen

Iran heeft het tweede goud van de Olympische Spelen binnen en wederom kwam het in het gewichtheffen. Sohrab Moradi was in de klasse tot 94 kilogram een klasse apart en pakte, een jaar na het einde van zijn dopingschorsing, olympisch goud. 

Moradi was tot juni 2015 geschorst vanwege dopinggebruik, maar mocht door administratieve blunders pas dit jaar weer meedoen aan wedstrijden. Er werd zelfs speciaal een internationale wedstrijd voor hem georganiseerd in Teheran, want gewichtheffers moeten aan twee internationale wedstrijden mee hebben gedaan om op de Spelen van de partij te mogen zijn. 

Al gelijk bij het trekken leek Moradi de grootste spanning uit de wedstrijd weggenomen te hebben. Hij tilde 182 kilogram boven het hoofd, vijf kilo meer dan de Litouwer Aurimas Didzbalis en de verrassend sterke Thai Sarat Sumpradit. Met 175kg bleef ook de Wit-Rus Vadzim Straltsou nog in de strijd om de medailles.

Het gevecht om zilver en brons was al voorbij op het moment dat Moradi bij het stoten begon. Straltsou begon met 220kg, tilde het omhoog en faalde daarna op 230kg tot twee keer toe. Didzbalis moest met 215k genoegen nemen en dat betekende dat hij Straltsou voorbij zag komen. Sumpradit bleef op 213kg steken, maar was dolgelukkig met zijn vierde plek. Moradi begon 'rustig' met 221kg en slaagde daarin, wat gelijk goud betekende. Twee wereldrecordpogingen op 234kg bleken kansloos.

Moradi pakt olympisch goud, een dag nadat landgenoot Kianous Rostami dat ook al deed (PROSHOTS/Action Images)
Moradi pakt olympisch goud, een dag nadat landgenoot Kianous Rostami dat ook al deed (PROSHOTS/Action Images)

Murphy zwemt wereldrecord in wisselslag estafette, duizendste goud voor Amerika

Op de laatste dag van het zwemtoernooi op de Spelen heeft Ryan Murphy uit Amerika dan toch zijn wereldrecord gezwommen. Als startzwemmer in de 4x100 meter wisselslag estafette zwom hij een tijd van 51,85. Het oude record was van de Amerikaan Aaron Peirsol met 51,94. In deze estafette zwom Michael Phelps de vlinderslag, zijn laatste afstand op de Olympische Spelen. Amerika won het goud in 3:27,95 en daarmee pakte Phelps zijn 23ste gouden medaille.

Het zilver ging naar Groot-Brittannië in 3:29,24, met een bizarre split van schoolslagzwemmer Adam Peaty in 56,59. Het brons ging naar Australie in 3:29,93. 

De 4x100 meter wisselslag estafette bij de vrouwen werd ook door Amerika gewonnen, deze discipline zorgde voor de duizendste gouden medaille in totaal voor Amerika op de Olympische Spelen. Vooraf waren zij topfavoriet op dit onderdeel omdat zij op elk onderdeel afzonderlijk tijdens de Spelen een medaille wisten te winnen. In een tijd van 3:53,13 waren Kathleen Baker, Lilly King, Dana Vollmer en Simone Manuel iedereen te snel af. Australië pakte nipt het zilver in 3:55,00, voor Denemarken in 3:55,01. 

De langste zwembadafstand, de 1500 meter vrije slag bij de mannen, werd gewonnen door Gregorio Paltrinieri in 14:34.57. Connor Jaeger uit Amerika pakte het zilver in 14:39,48. Gabriele Detti maakte het Italiaanse feestje compleet door het brons te winnen in 14:40,86. 

Thiam wint zevenkamp, Vetter tiende

Nafissatou Thiam heeft voor een verrassing gezorgd door de olympische zevenkamp te winnen. Ze stond er na de eerste dag al aardig voor, maar omdat ze heel goed was bij het verspringen en de concurrenten niet thuis gaven kon ze op het speerwerpen een geruststellende voorsprong pakken, die ze op haar matige 800 meter niet meer weggaf. De Nederlandse dames deden het ook op de laatste twee onderdelen niet fantastisch, al liep Anouk Vetter eindelijk onder de 2:20 op de afsluitende afstand.

Op het speerwerpen kwam Vetter niet aan haar top met slechts 48 meter, terwijl ook Nadine Broersen licht tegenviel. Nadine Visser kon ook geen geweldige worp produceren. Jessica Ennis was nog in een hevige strijd verwikkeld met Thiam, maar zij kwam tot 46 meter terwijl Thiam naar 53 meter ging in de enige worp die ze gooide vanwege haar pijnlijke schouder. Brianne Theisen-Eaton gooide ook goed, waardoor zij toch nog de derde plaats voor zich op leek te eisen.

Op de 800 meter mocht Thiam 9 seconden verliezen. Dit gebeurde niet, al ging Ennis-Hill hard van start en behield ze een flinke voorsprong. Broersen en Vetter liepen redelijke 800 meter, maar konden niet echt imponeren. Zij werden 13e en 19e in het eindklassement. Theissen-Eaton behield haar derde tijd en pakte het brons. Thiam eindigde op 6810 punten, een ruim Belgisch record.

Thiam kende een werkelijk fenomenale zevenkamp (PROSHOTS/Action Images)
Thiam kende een werkelijk fenomenale zevenkamp (PROSHOTS/Action Images)

Schippers vijfde op 100 meter

Dafne Schippers heeft op de Olympische Spelen geen medaille kunnen pakken op de 100 meter. De Nederlandse sprintster snelde naar een voor haar doen redelijke tijd van 10,90 seconden, maar dat was niet goed genoeg voor het podium. Een vijfde plek viel Schippers ten deel, die nog wel de 200 meter te gaan heeft, het onderdeel waarop ze wel de topfavoriete is. 

Het goud ging zoals al viel te verwachten naar de Jamaicaanse Elaine Thompson, zeker na de halve finales gezien als grote topfavoriete voor goud. Thompson knalde in 10,71 seconden naar het goud en volgde daarmee haar landgenote Shelly-Ann Fraser-Pryce op. Zij werd in 2008 en 2012 kampioene, maar moest dit keer in 10,86 genoegen nemen met brons - dezelfde tijd als de Ivoriaanse Marie-José Ta Lou, die echter op duizendsten langzamer was. Zilver ging in 10,83 naar Torie Bowie. 

Geen medaille voor Kromowidjojo op 50 meter vrij

Ranomi Kromowidjojo is er niet in geslaagd om een medaille te pakken op de 50 meter vrije slag. Haar tijd van 24.19 bleek slechts goed voor een zesde plaats. In de finale werd er bizar hard gezwommen. De Deense Pernille Blume pakte verrassend de olympische titel in 24.07. Zij werd gevolgd door de Amerikaanse Samuel, die het goud pakte op de 100 meter vrije slag, in 24,09. Brons is er voor Aliaksandra Herasimenia in 24,11, zij staat weer op het podium na het zilver in Londen. 

Francesca Halsall (24,13), Cate Campbell (24,15) zaten ook ontzettend dichtbij de medailles. Opmerkelijk is dat de zusjes Campbell het wederom niet hebben waargemaakt. Bronte Campbell werd zelfs zevende in een matige tijd van 24,42. 

Opnieuw goud in laatste poging op atletiektoernooi, bij verspringen

Het niveau van het verspringen is al jaren matig, de 8.50 meter wordt al jaren niet meer behaald. Toch was Rio de Janeiro getuige van een briljante verspringcompetitie. Al in het begin was het enorm spannend, met vijf atleten die in de top 5 stonden met slechts 4 centimeter verschil. Uiteindelijk werd de competitie beslist op 1 centimeter.

Luvo Manyonga was de eerste die boven de 8.20 sprong, de Zuid-Afrikaan kwam tot 8.22. Dit was allerminst de gouden sprong, Jarrison Lawson kwam tot 8.25. Het was echter de Zuid-Afrikaan die in de vijfde poging goed leek voor een mogelijke gouden medaille in 8.37. Het was echter net niet genoeg. In de laatste springbeurt ging de Amerikaan Jeff Henderson er met de kleinst mogelijke marge overheen. 1 honderdste was voldoende om de Afrikaan te verslaan. Het leek nog niet voorbij. Greg Rutherford sprong ook in de buurt, maar kwam net tekort met 8.29. Ook Lawson deed daarna nog een poging om toch weer de medailles in te komen. Hij had een sprong die ver leek, maar met een handje in het zand kwam hij uiteindelijk toch niet verder. Zo won Henderson uiteindelijk toch nog. 

Farah opnieuw olympisch kampioen

Mo Farah is kampioen geworden op de Olympische 10000 meter. Hij prolongeert hiermee zijn titel van 4 jaar geleden, dat terwijl hij vroeg in de wedstrijd viel.

De wedstrijd werd hard gemaakt door de Kenianen en Ethiopiërs, maar zij konden Farah niet lossen. Ook een vroege val doordat zijn trainingsmaatje Galen Rupp hem omver liep deerde hem niet. Paul Tanui, een Keniaan, werd het langst gevaarlijk en lag met het ingaan van de laatste ronde nog voor, maar uiteindelijk kon de Keniaan het niet waarmaken. Tamirat Tola werd derde voor Ethiopië.

Bonevacia uitgeschakeld op 400 meter

Hardloper Liemarvin Bonevacia heeft op de Olympische Spelen niet voor een megastunt kunnen zorgen. In de halve finales van de 400 meter werd hij, zoals al wel te verwachten viel, uitgeschakeld.

Bonevacia moest in zijn halve finale bij de beste twee eindigen, maar met topfavorieten LaShawn Merritt en Kirani James op de baan leek dat een onmogelijke opgave. Dat bleek, want regerend kampioen James uit Grenada en zijn Amerikaanse rivaal snelden doodsimpel naar wereldtijden van 44,02 en 44,21 seconden. Bonevacia bleef met 45,03 achter en hoewel hij zijn beste race van het jaar liep eindigde hij als zevende. 

Schippers naar olympische 100 meter-finale

Dafne Schippers heeft zich overtuigend geplaatst voor de finale van de 100 meter op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De Nederlandse snelde in de halve eindstrijd naar een tijd van 10,90 seconden, wat goed was voor de tweede plek.

Alleen regerend kampioene Shelly-Ann Fraser-Pryce was sneller, maar veel scheelde het niet: 10,88 seconden was de tijd van de Jamaicaanse. Met 10,94 maakte ook de Ivoriaanse Marie-José Ta Lou een sterke indruk. 

De meeste indruk werd echter gemaakt door de andere voorname concurrente van Schippers: Elaine Thompson uit Jamaica. Zij liep bijzonder makkelijk naar 10,88, terwijl de Amerikaanse English Gardner met 10,90 net zo snel was als de Nederlandse. 

Gouden Puig bezorgt Puerto Rico unicum

Monica Puig heeft voor een unicum gezorgd voor haar land. De tennisster won de damesenkelspel finale op de Olympische Spelen in Rio van de Duitse Angelique Kerber en bezorgde daarmee Puerto Rico zijn eerste gouden medaille ooit.

Puig, 34e op de WTA-wereldranglijst, speelde de wedstrijd van haar leven en won de eerste set van de nummer twee van de wereld met 6-4. Ondanks het goede spel van Puig, verliep de wedstrijd zoals het wel vaker gaat in wedstrijden op de WTA-tour; het scoreverloop ging op en neer. Na vele setpunten gemist te hebben wist Kerber een derde set af te dwingen, maar daarin leek het het alweer helemaal kwijt te zijn.

De Puerto Ricaanse nam een 5-1 voorsprong en kreeg zes breekpunten tegen. Ze wist deze allemaal weg te werken en op haar eigen vierde wedstrijdpunt toe te slaan en bezorgde haar land daarmee een unicum. Na twee keer zilver en zes keer brons hebben ze nu eindelijk een gouden medaille. Puerto Rico is het vierde land dat voor het eerst goud wint op deze Spelen, na Fiji, Kosovo en Singapore.

Het brons was eerder op de dag voor Petra Kvitová. De Tsjechische won in drie sets van de Amerikaanse Madison Keys; 7-5, 2-6 en 6-2.

Nederlandse clash in kwartfinale beachvolleybal

Bij het beachvolleybal krijgen we een Nederlandse clash in de kwartfinale van het olympisch toernooi. Het duo Alexander Brouwer/Robert Meeuwsen plaatstsen zich vanavond voor de kwartfinales en treffen daarin de vice-wereldkampioenen Reinder Nummerdor/Christiaan Varenhorst.

Brouwer/Meeuwsen, wereldkampioen in 2013, speelden een ijzersterke partij tegen het Canadese duo Saxton/Schalk. In beide sets werd het als zestiende geplaatste team op grote achterstand gezet, dit ondanks vele foute risicovolle services. Het leverde het duo een eenvoudige 21-12 en 21-15 zege op en dus een ontmoeting met hun landgenoten. 

Een leuk feitje; Brouwer en Varenhorst waren tot 2014 partners in het beachvolleybalcircuit. 

Rusland oppermachtig op teamonderdeel sabel

De Russische sabelschermsters hebben overtuigend goud gewonnen in de teamfinale. Ze versloegen buurland Oekraïne met ruime cijfers: 45-30. Het is al weer de derde gouden medaille voor Rusland in het schermen, waarmee ze het toernooi domineren.

Het team van Rusland bestond uit Yana Egorian, Sofya Velikaya en Yuliya Gavrilova. De eerste twee hebben gisteren in het individuele sabeltoernooi ook al goud en zilver weten te behalen, waardoor ze voor de teamwedstrijd de grote favoriet waren. Tegenstander Oekraine schermde met bronzen medaillewinnares Olga Kharlan, Alina Komashchuk, Olena Kravatska en Olena Voronina.

In de teamwedstrijden zijn er negen periodes, waar normaal gesproken elk teamlid afwisselend drie periode schermt. Rusland begon voortvarend aan de wedstrijd en won de eerste twee periodes met 5-2. Ook de volgende twee periodes gingen naar Rusland, ditmaal met 5-4. De tussenstand is ondertussen 20-12.

Oekraïne lukte het om de achterstand niet verder op te laten lopen, want de vijfde periode was een 5-5 gelijkspel en ze wisten de zesde periode zelfs te winnen. Kharlan wist met 6-5 te winnen van olympisch kampioen Egorian en bracht de tussenstand op 30-23.

De Russinnen gingen echter door met waar ze mee begonnen waren: periode's met ruime cijfers winnen. De zevende periode ging met 5-1 naar Gavrilova, waardoor het gat bijna niet meer te overbruggen was. Egorian pakte ook haar derde periode door met 5-4 te winnen van Komashchuk en zo hoefde Velikaya nog maar vijf punten te scoren om de olympische titel binnen te slepen.

Dit gebeurde dan ook, want de Russin won met 5-2 van Kharlan en zette de eindstand op 45-30. Morgen staat het laatste schermonderdeel op het programma, het degen voor teams.

Ligtlee: 'Het was alles of niets'

Elis Ligtlee werd vandaag tot ieders verbazing olympisch kampioen op de keirin. Ook zelf kan ze het amper geloven.

Drie ronden voor het einde ging Ligtlee de sprint al aan, waar sprinters normaal gesproken zo lang mogelijk proberen te wachten. "Dat deed ik puur op intuïtie. Ik zat helemaal achterin. Ik weet dat ik in keirin lang kan doortrekken. Het was een alles of niets poging en het werd alles. Ik heb wel even tijd nodig om dit te beseffen."

Het had overigens niet veel gescheeld of Ligtlee had de finale niet eens gereden. In de halve finale reed ze redelijk kansloos achteraan, maar doordat er een paar renners voor haar onderuit gingen bereikte ze toch de finale. "In de halve finale ging niet helemaal zoals ik wilde. Ik schrok wel even ja. Op het nippertje doorgegaan en nu sta ik hier met goud."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.