Legendarische kanoërs niet geselecteerd voor Olympische Spelen

Het slalomkanoën tijdens de Olympische Spelen van komende zomer zal het moeten doen zonder twee absolute grootheden uit de sport. Zowel Michal Martikan als Stepanka Hilgertova zijn niet geselecteerd voor de Spelen in Rio.

De Slovaak Martikan is een absolute legende in de sport. In 1996 werd hij in de C-1 op spectaculaire wijze olympisch kampioen: het 17-jarige ventje versloeg de grote Lukas Pollert uit Tsjechië en werd de eerste olympisch kampioen namens onafhankelijk Slowakije ooit. Met zilver in 2000 en 2004, weer goud in 2008 en brons in 2012 groeide Martikan uit tot een ware legende - nog buiten zijn talloze WK-medailles, waaronder vier keer individueel goud en acht wereldtitels met het Slovaakse team. 

Voor de Spelen in Rio moest de 36-jarige Martikan, nog altijd behorend tot de wereldtop, het in de nationale selectiewedstrijden in Slowakije afleggen tegen Matej Benus, die eindelijk uit de schaduw van de grootheid kan treden. Martikan heeft al wel toegezegd zich 'gewoon' op de Spelen van 2020 in Tokyo te richten.

Martikan in actie (Foto: Getty)

Ook het andere land van voormalig Tsjechoslowakije moet het zonder een legende doen. De Tsjechische Hilgertova had afgelopen weekeinde op de befaamde slalombaan in Praag haar laatste kans om zich te plaatsen in de K-1, maar ze verloor van haar 26-jarige landgenote Katerina Kudejova, regerend individueel wereldkampioene. 

Hilgertova maakte al in 1992 haar olympische debuut en wilde in Rio voor de zevende keer op rij naar de Spelen. Als Tsjechoslowaakse werd ze in Barcelona twaalfde, maar in Atlanta 1996 en Sydney 2000 werd Hilgertova gekroond tot olympisch kampioene. Met vijfde, negende en - vier jaar geleden - vierde plekken kwam de nu 48-jarige slalomster steeds in de buurt van eremetaal, maar het bleef bij twee keer goud. Het lijkt niet waarschijnlijk dat Hilgertova er in Tokyo op haar 52e nog bij zal zijn.