Grootste Iraanse vrouwenploeg ooit op Olympische Spelen

Roeister Mahsa Javar uit Iran heeft zich geplaatst voor de Olympische Spelen van komende zomer in Rio de Janeiro. De 21-jarige roeister deed dat in de skiff tijdens de Aziatische olympische kwalificatieregatta in het Zuid-Koreaanse Chungju. Javar haalde daar de A-finale - goed genoeg voor plaatsing voor Rio - en pakte daarin zelfs de tweede plek.

Javar is met haar olympisch startbewijs de negende Iraanse vrouw die zich voor de Spelen van Rio de Janeiro heeft geplaatst en dat is een nieuw record voor het Aziatische land - niet bepaald gekend om haar vrouwelijke sportieve successen. In Rio zouden we zelfs wel eens voor het eerst een olympische medaille voor een Iraanse vrouw kunnen gaan aanschouwen.

Die medaille zal normaal gesproken dan moeten komen van een piepjonge taekwondoka: Kimia Alizadeh, jeugdolympisch kampioene in 2014. De tiener versloeg vorig jaar op het WK regerend olympisch kampioene Jade Jones en pakte mondiaal brons. Een maandje voor de Spelen wordt de jonge Iraanse hoop 18 jaar, maar in de klasse tot 57 kilogram is ze al zeker een van de favorieten voor goud. 

De andere serieuze medaillekandidaat geeft eveneens aan dat er goede hoop gloort voor de Iraanse vrouwensport: sportschutster Najmeh Khedmati viert twee maanden voor de Spelen haar 20e verjaardag, maar won in 2014 al goud op het 10 meter luchtgeweer op de Asian Games. De laatste tijd is ze uitermate goed op dreef, met constante top-8-klasseringen in de World Cups. Op hetzelfde onderdeel Elaheh Ahmadi vorig jaar zelfs twee World Cups en dus is een Iraanse medaille verre van ondenkbaar.

Het paralympisch goud is binnen voor Zahra Nemati tijdens de Spelen van Londen in 2012 (Foto: Getty)

De nodige aandacht zal ook uitgaan naar Zahra Nemati. De voormalige taekwondoka raakte door een auto-ongeluk deels verlamd en is zich sindsdien in haar rolstoel gaan toeleggen op boogschieten. Daarop won ze in Londen in 2012 paralympisch goud en brons, waarna ze enkele maanden terug voor een forse verrassing zorgde door zich voor de Olympische Spelen te plaatsen. Sterker nog, Nemati is door het Iraans Olympisch Comité gekozen om tijdens de openingsceremonie in Rio de Janeiro de Iraanse vlag te dragen.

In totaal hebben vooralsnog vier Iraanse schutsters zich geplaatst, evenals één atlete in het boogschieten, de atletiek, het roeien, tafeltennis en taekwondo. In de atletiek en het boogschieten liggen er mogelijk nog kansen voor nog een aantal startbewijzen. 

Tot en met 1992 deden alleen in 1964 en 1976 Iraanse dames mee aan de Spelen, vier bij beide Spelen. In 1996, 2000 en 2004 was er steeds één Iraanse schutster die een wildcard kreeg, waarna in 2008 drie atletes zich daadwerkelijk zelf plaatsten. In Londen waren acht Iraanse dames van de partij en komende zomer wordt dat record dus nog eens scherpgesteld.