Luxemburgse deals gelekt door instellingen scanner

De IT-instellingen van een scanner. Zo simpel was het voor Antoine Deltour (30) om 28.000 geheime documenten te vinden. Daarin stonden belastingdeals van 350 grote bedrijven met Luxemburg. De accountant lekte ze naar een journalist en zo kwam LuxLeaks in 2014 aan het licht.

In Luxemburg begon dinsdag het proces tegen Deltour, oud-medewerker van accountantskantoor Pricewaterhousecoopers. Hij zou vijf jaar cel kunnen krijgen, onder meer voor het schenden van zijn beroepsgeheim. Ook een oud-collega en de journalist zijn aangeklaagd.

PwC liet intern onderzoek doen naar het lek. Op de eerste procesdag zei onderzoekster Anita Bouvy dat de documenten eenvoudig toegankelijk waren. Via een scanner op het werk kreeg Deltour toegang tot de bestanden, die hij eigenlijk niet mocht zien. Volgens Bouvy heeft de klokkenluider gericht gezocht, maar zijn advocaat zei dat hij er bij toeval op stuitte.

Bedrijven als Pepsi, AIG, Disney, FedEx, Ikea, Amazon en Deutsche Bank konden door de deals met Luxemburg belasting ontwijken. Het lek zorgde voor veel ophef. Het was de voorloper van de recente Panama Papers.

Luxemburgse deals gelekt door IT-instellingen
Luxemburgse deals gelekt door IT-instellingen (Foto: BuzzT)