Facebook gaat meer belasting betalen in VK

Facebook stopt met het wegsluizen van zijn advertentie-omzet van grote Britse zakelijke klanten naar Ierland. Dit betekent dat het socialenetwerkbedrijf miljoenen meer belasting gaat betalen in het Verenigd Koninkrijk.

Facebook kreeg in oktober veel kritiek over zich heen aan de overzijde van het Kanaal, toen aan het licht kwam dat de onderneming over 2014 slechts 4327 pond belasting had afgedragen aan de Britse fiscus. Dat is omgerekend een kleine 5600 euro, oftewel minder dan menig Britse arbeider aan belasting neertelt.

De wijzigingen gaan per april in. De omzet uit kleinere Britse zakelijke klanten, waarbij het regelen van de advertenties online gaat, blijft Facebook wel in zijn internationale hoofdvestiging in Ierland in de boeken schrijven.

Google
Meerdere multinationals kwamen eerder onder vuur te liggen omdat ze te weinig belasting zouden betalen in Groot-Brittannië. Internetgigant Google heeft in januari daarom toegezegd alsnog 130 miljoen pond aan achterstallige belasting over te maken. Dat besluit volgde op een jarenlang onderzoek van de Britse fiscus naar belastingontduiking.

Facebook gaat meer belasting betalen in VK
Facebook gaat meer belasting betalen in VK (Foto: BuzzT)