Symonds: "Te veel invloed teams op F1-regels"

Williams technisch directeur Pat Symonds vindt dat de teams te veel invloed hebben op de Formule 1-regels. Hij zegt dit in het licht van de recente kritiek van de coureurs op de bestuursstructuur van de sport. Beter zou het zijn als een onafhankelijke autoriteit de koers van de F1 vaststelt.

Zo is er de eliminatiekwalificatie gekomen die vrijwel niemand begrijpt of echt wil. Symonds: "Je moet de Formule 1 vragen om regels op te stellen en niet de teams, omdat zij er iets te veel bij betrokken zijn. De manier waarop ik het aan de sponsors uitgelegd heb was als het voetbal zou zijn en je zou zeggen: 'we hebben nieuwe regels nodig, vraag het aan de teams'."

"Als je het team met een slechte keeper zou vragen naar de breedte van het doel dan zou je een antwoord krijgen. Een team met een zeer goede keeper zou met een compleet ander antwoord komen. Teams moet je daarom ook niet vragen. Je moet de Formule 1 vragen wat ze zouden en moeten doen. Als we een vaste koers zouden hebben zouden wij die als teams gewoon volgen."

Symonds roept dan ook op om met een echt onafhankelijk bestuursorgaan te komen die kijkt wat er echt nodig is voor de sport. Hoewel de sport altijd wel deels bestuurd is door de teams hebben de renstallen met veel geld veel meer invloed dan de kleintjes die de regelwijzigingen maar hebben te volgen. Een onafhankelijke instantie zou dit wat beter kunnen verdelen.