CL: Uitslag Bayern München - Juventus

Bayern München heeft zich na een fraaie wederopstanding geplaatst voor de kwartfinales van de Champions League. Juventus had een groot deel van de wedstrijd de beste papieren, maar ging in extremis toch ten onder (4-2).

Met twee goals in de verlenging deed Bayern alles teniet waarvoor Juventus in de reguliere speeltijd zo hard gestreden had. De Oude Dame was hard op weg om in de kwartfinales de Italiaanse eer te gaan verdedigen, totdat Thomas Müller in de extra tijd de 2-2 binnenkopte. Robert Lewandowksi had twintig minuten eerder al de aansluitingstreffer gemaakt.

Vliegende start Juve

Bayern had voor de resterende minuten na rust drie weken geleden een uitstekend voorbeeld gehad van Juventus. Toen leidden de Duitsers namelijk na vijftig minuten met 2-0 en waren ze bovendien heer en meester. Toch stond er in Turijn na negentig minuten een gelijke stand op het scorebord. Dat het uitgerekend de door Juventus aan Bayern verhuurde Kingsley Coman was die samen met Müller een verlenging afdwong, is voor Juve extra pijnlijk. De Italianen waren nog wel zo lekker begonnen Ze stonden niet alleen bij rust met 0-2 voor, maar de tussenstand had zomaar 0-3 of 0-4 kunnen zijn.

Wat te denken van het rake lobje van Álvaro Morata na een kwart wedstrijd? De scheidsrechter keurde dat doelpunt, ontstaan dankzij een foute uittrap van Manuel Neuer, af wegens buitenspel. Daar leek het in de herhaling niet eens op. De Italianen stonden toen wel al op voorsprong en ook bij die goal ging Neuer niet vrijuit. De grootste fout kwam echter op naam van David Alaba die een pass van Sami Khedira met de voet dacht tegen te houden, maar mis zat. Stephan Lichtsteiner kon daardoor mooi afgeven op de vrije Paul Pogba voor wie binnenschuiven een koud kunstje bleek: 0-1.

Juve drukt door

Vijf minuten na de afgekeurde treffer, verdubbelde Juve de score alsnog. Uit een fenomenale tegenstoot, waarbij Morata over zestig meter minimaal drie München-verdedigers voorbij zigzagde, scoorde Juan Cuadrado de 0-2. De Colombiaan, gehuurd van Chelsea, bleef ijzig koel en verschalkte Neuer in de korte hoek. Arjen Robben zal het hoofdschuddend hebben aangezien. De aanvaller ontbrak in de wedstrijdselectie, volgens de eerste berichten als gevolg van een verkoudheid, maar later gaf technisch directeur Matthias Sammer aan dat een dijbeenblessure de oorzaak van Robbens afwezigheid was.

De ploeg van Guardiola kon er in de eerste helft maar twee momentjes tegenoverstellen: in de tweede minuut controleerde voormalig Bianconero Arturo Vidal de bal niet goed na een geweldige steekpass van Douglas Costa. Drie minuten voor rust kregen Müller en Lewandowski de bal allebei prompt in de voeten, maar waren ze te gehaast om te profiteren. Daarna kreeg Cuadrado een reusachtige kans om de genadeklap uit te delen, maar op aangeven van Pogba scoorde hij niet.

Wederopstanding

Kort na rust kreeg Morata dé kans om Bayern al heel vroeg definitief uit te schakelen. Alaba lag al op de grond en Kimmich was te laat gekomen, toen de Spanjaard het doel van Neuer onder vuur nam, maar zijn schot ging over. Ruim een kwartier voor tijd, vlak nadat oud-Bayern-spits Mandzukic erin was gekomen, kopte de spits met wie hij nooit de concurrentiestrijd aan mocht gaan, Lewandowski, op aangeven van Douglas Costa hard raak: 1-2. Bayern leefde weer en de wedstrijd kon zich bijna op identieke wijze gaan voltrekken als drie weken eerder in Turijn. Het gebeurde: in de extra tijd kopte Müller raak (2-2).

Kansen voor beide teams in de verlenging. Neuer voorkwam dat Mandzukic en Bonucci scoorden, maar Bayern had de stand toen al naar 4-2 getild. Invaller Thiago Alcantara verraste Buffon in de rechter benedenhoek en de van Juve gehuurde Coman kwam met een dribbel naar binnen en schoot Juve definitief van het Champions League-podium.