'Sneeuwslanggooien' op de Arctic Winter Games

Zo nu en dan kan het leuk zijn een uitstapje te maken naar de obscure uithoeken van de sportwereld. Dit keer brengt ons dat in Nuuk, de hoofdstad van Groenland. Daar zijn maandag de Arctic Winter Games begonnen: de 'Olympische Winterspelen' voor regio's boven de poolcirkel. Helaas heeft de Russische regio Yamal-Nenets dit keer geen atleten gestuurd, dus bestaan de deelnemers vooral uit mensen uit Noord-Amerikaanse provincies als Nunavut, Yukon en Alaska, maar uiteraard ook gastland Groenland.

Maandag begon het sportieve programma en op dag één stond ook het eerste onderdeel van de Dene Games op het programma: het zogenaamde 'snow snake', ofwel, sneeuwslang werpen. Nou wordt er niet daadwerkelijk een slang door de sneeuw gegooid, maar een houten stok. Deelnemers slingeren de stok over een speciale baan om zo ver mogelijk te komen. Doorgaans is het een teamwedstrijd, waarbij punten gescoord moeten worden, maar in Nuuk gaat het om de afstand. 

Volgens de Inuit is het spelletje al een half millenium oud, maar toch waren er maandag omtrent de regels nog wat discussies. Nadat drie deelnemers hun 'sneeuwslang' gegooid hadden kwam men plots op het lumineuze idee om eens te gaan praten over de afstanden: "meten we de afstanden nou in centimeters of in inches?", klonk het ineens. Gelukkig doet men in Groenland niet zo moeilijk en dus werden beide systemen maar aangehouden. 

Het was overigens Drew Drewberry uit Alaska die met ruim 102 meter de verste afstand liet noteren en goud pakte bij de mannen, vlak voor Tom Naqitaqvik uit Nunavut. Bij de meisjes was er een sweep voor de Northwest Territories met goud, zilver en brons. Ook Yukon kwam op de medaillespiegel: Sarina Primoziv veroverde zilver bij de junioren dames.