Cubaanse waterpolosters deserteren op weg naar OKT in Nederland

De Cubaanse dameswaterpoloploeg heeft zich teruggetrokken van het olympisch kwalificatietoernooi dat over drie weken in Gouda gehouden wordt. Een coach en vijf speelsters vonden het wel welletjes met hun tijd in het land van Raul Castro en deserteerden tijdens een trainingskamp in Mexico. Het sterke vermoeden is dat de zes allemaal via Mexico naar de Verenigde Staten vertrokken zijn, of in elk geval een poging gewaagd hebben.

"Jammer, want we hadden een goed team", aldus Eduardo Medina van de Cubaanse bond. "Misschien hadden we niet de potentie om in Nederland een ticket voor de Spelen te veroveren, maar we hadden de tegenstanders zeker een goed gevecht kunnen bieden." Cuba plaatste zich voor de OKT door vorig jaar op de Pan-Amerikaanse Spelen in het Canadese Toronto knap vierde te worden. Ze zullen in Gouda vervangen worden door Duitsland. De Cubaanse dames zouden tegen Nederland spelen in groep B, met ook nog Frankrijk, Italië, Nieuw-Zeeland en Rusland. 

Welke Cubaanse speelsters gedeserteerd zijn is niet bekend, dus of Mayelin Bernal (6, tijdens de Pan-Amerikaanse Spelen) ook naar de VS is vertrokken weten we nog niet (Foto: Getty)