FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 29 februari 2016

Van der Steur komt er niet uit met advocaten

De onderhandelingen tussen het ministerie van Veiligheid en Justitie en twee verenigingen van strafrechtadvocaten zijn op niets uitgelopen. Dat laat Eric Steller, vicevoorzitter van de Nederlandse Vereniging van Jonge Strafrechtadvocaten (NVJSA), maandag aan het ANP weten. Het ministerie en de advocaten hebben gesproken over de invulling van het recht van verdachten om per 1 maart een advocaat bij een verhoor aanwezig te hebben.

Struikelblok is de inhoudelijke invulling van dit recht. Advocaten willen tijdens een verhoor een actieve houding innemen, maar het ministerie vindt dat een advocaat alleen voor of na een verhoor met zijn cliënt mag spreken. Ook over de vergoeding voor deze nieuwe vorm van bijstand kunnen de minister en de advocaten het niet eens worden.

Laatste poging
De twee verenigingen NVSA en NVJSA kondigden in februari aan dat zij de Nederlandse staat dagvaarden, omdat de bijstand zoals het ministerie die voor ogen heeft in strijd is met Europese regelgeving. Maandag werd op het ministerie een laatste poging gedaan om er uit te komen, maar zonder resultaat. Het is nog onduidelijk wanneer de zaak voor een rechtbank wordt behandeld.

Volgens Steller was er tijdens het gesprek op het ministerie niet sprake van een onderhandeling. De minister liet weten dat hij een ruimere vergoeding wilde toestaan, maar over de rol van advocaten tijdens een verhoor wilde hij niet praten. "Als Van der Steur dacht voor vijftig euro onze inhoudelijke bezwaren af te kopen dan heeft hij geen idee hoe inhoudelijk gedreven de strafrechtadvocaat is", aldus Steller.

Advocaten in het noorden van het land voeren vanaf woensdag actie. Zij zullen weigeren om verdachten bij te staan bij een politieverhoor en tegelijkertijd verdachten adviseren om geen afstand te doen van dit recht. Op die manier loopt de planning van verhoren vertraging op.

Van der Steur komt er niet uit met advocaten
Van der Steur komt er niet uit met advocaten (Foto: ANP)

Minister spreekt moskeeŽn na dreigementen

Vicepremier en minister van Integratie Lodewijk Asscher gaat zo snel mogelijk in gesprek met moslimorganisaties na dreigementen tegen meerdere moskeeën. Hij wil ze een hart onder de riem steken en kijken hoe de overheid kan helpen.

Asscher maakte zijn plan maandagavond bekend in het radioprogramma Dit is de Dag. Inmiddels deden zeker twintig moskeeën aangifte omdat zij dreigbrieven kregen met hakenkruis en onder meer de tekst: Islam is valse en duivelse religie.

Zaterdagavond probeerde een 33-jarige man brand te stichten in een moskee in Enschede. De politie kon hem aanhouden.

Asscher reageerde al met afschuw. Daders oppakken en vervolgen. Geen ruimte voor onverdraagzaamheid, zo stelde hij over de dreigbrieven. PvdA-parlementariër Ahmed Marcouch wil een onderzoek naar de veiligheid van moskeeën en als het nodig is passende bescherming.

Minister spreekt moskeeën na dreigementen
Minister spreekt moskeeën na dreigementen (Foto: ANP)

Mogelijk plastic in snijworst

Mensen die de voorbije dagen snijworst hebben gehaald in supermarkten van Jan Linders, MCD, Hoogvliet, Attent, COOP, Spar, PLUS, Vomar of Deen, kunnen het product beter niet eten. Door een productiefout is mogelijk plastic in de snijworst terechtgekomen, zo melden de supermarkten maandag.

Aanvankelijk leek het erop dat het alleen mis was bij de snijworst van de supermarkten van Jan Linders, maar nu blijkt dat ook in de snijworsten van de andere supermarkten plastic kan zitten.

Mensen wordt geadviseerd het product terug te brengen naar de winkel.

Mogelijk plastic in snijworst
Mogelijk plastic in snijworst (Foto: ANP)

Code geel in noordoosten door sneeuw

Het verkeer in de noordoostelijke provincies van Nederland moet dinsdagmiddag rekening houden met gladde wegen. In Groningen, Drenthe en Overijssel kan het tijdelijk glad worden door sneeuwval, zo meldt het KNMI maandag. Daarom is voor die drie provincies dinsdagmiddag 'code geel' (wees alert) van kracht.

De sneeuw gaat in de loop van dinsdagmiddag vermoedelijk over in regen en daarmee verdwijnt de mogelijke gladheid.

Code geel in noordoosten door sneeuw
Code geel in noordoosten door sneeuw (Foto: ANP)

Super Tuesday cruciaal in presidentsrace

De strijd om het Witte Huis beleeft dinsdag een nieuw hoogtepunt: Super Tuesday. In veertien staten zijn er Republikeinse voorverkiezingen, terwijl Democraten in twaalf staten hun stem uitbrengen. Kandidaten kunnen een beslissende voorsprong nemen of juist hun aspiraties in rook zien opgaan.

Voor de zeven overgebleven presidentskandidaten (vijf Republikeinen, twee Democraten) is 1 maart een belangrijke dag. Op Super Tuesday blijkt welke kandidaturen perspectief hebben en bovenal wie de torenhoge favorieten worden. In de staten Alabama, Arkansas, Colorado, Georgia, Massachusetts, Minnesota, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont en Virginia gaan zowel Democraten als Republikeinen naar de stembus. De Republikeinen stemmen ook nog in Alaska, North Dakota en Wyoming, terwijl Democratische kiezers op het eiland American Samoa ook mogen stemmen.

Op rozen
Bij de Democraten zit Hillary Clinton op rozen. Ze beleefde een moeizame start door de voorverkiezing in Iowa slechts nipt te winnen, terwijl haar rivaal Bernie Sanders juist overtuigend won in New Hampshire. Afgelopen week stelde de voormalig first lady echter orde op zaken. Ze versloeg Sanders in Nevada en won met grote voorsprong in South Carolina.

De situatie oogt niet al te rooskleurig voor de 74-jarige senator uit Vermont en de politieke revolutie die hij beoogt. Volgens de peilingen gaat Sanders in zijn thuisstaat een verpletterende zege boeken, maar dat kon weleens zijn enige overwinning worden. Zelfs in Massachusetts, een staat die grenst aan Vermont, is een zege van Sanders nog lang niet zeker. In de recente peilingen heeft Clinton daar zelfs een voorsprong. Sanders mag nog hopen op winst in Oklahoma en Colorado, maar verder lijkt het vooral een super-dag voor Clinton te worden. De vraag is zelfs of Sanders na morgenavond nog heil ziet in het voortzetten van de tweestrijd.

Monsterzeges?
Spannender wordt het bij de Republikeinen. Het gaat dan niet om wie de winnaar wordt, maar vooral om de vraag hoe de overige vier kandidaten het doen. Dat Donald Trump dinsdag prima zaken gaat doen is haast onvermijdelijk. De front runner werd dit weekend in een tv-debat op CNN fel aangevallen, maar het lijkt hem allemaal niet te schaden. Een nieuwe landelijke peiling van CNN geeft Trump zelfs 49 procent steun; een voorsprong van 33 procentpunt op de eerste achtervolger. Zo goed heeft Trump er nog nooit voor gestaan.

Een andere opsteker voor Trump is dat Chris Christie afgelopen week zijn steun voor hem uitsprak. De gouverneur van New Jersey staakte recent zijn eigen campagne voor het Witte Huis. In verschillende staten lijkt Trump een soortgelijke monsteroverwinning te kunnen halen als in de landelijke peiling. Maar er zijn ook een paar staten waar zijn achtervolgers Marco Rubio en Ted Cruz hem dichter op de hielen zitten.

Thuisstaat
Interessant is vooral Texas. In deze grote staat staan niet alleen de meeste gedelegeerden op het spel, het is ook de thuisstaat van senator Ted Cruz. Cruz is met Marco Rubio in een felle strijd verwikkeld om de tweede plaats. De oer-conservatieve Cruz heeft na zijn winst in Iowa een paar flinke tegenslagen moeten incasseren. Zowel in South Carolina als Nevada moest hij Marco Rubio voor zich dulden. De peilingen in Texas voorspellen een nek-aan-nekrace tussen Trump en Cruz. Als Trump in Texas een zege boekt, dan schaadt dat de presidentiële kansen van Cruz enorm.

Rubio is op zijn beurt vooral gebaat bij overwinningen op Cruz, zodat het partij-establishment zich definitief achter hem kan scharen. De jonge senator uit Florida kende dit weekend een sterk optreden in het chaotisch verlopen CNN-debat waarin de kandidaten fel tegen elkaar van leer trokken. De vraag is of dat goede optreden zich voor Rubio vertaalt in goede uitslagen. John Kasich en Ben Carson lijken tijdens Super Tuesday geen rol van betekenis te gaan spelen.

Donald Trump
Donald Trump heeft goede papieren om tijdens Super Tuesday veel staten te winnen.

Ultra soft-band maakt debuut tijdens Grand Prix van Monaco

Met de komst van de nieuwe ultra soft band heeft Pirelli dit jaar vijf verschillende soorten droogweer banden voor de teams beschikbaar. Per race-weekend neemt de Italiaanse banden-fabrikant drie verschillende soorten compounds mee.

Tijdens de Grand Prix van Monaco maakt de ultra softband zijn debuut tijdens het Grand Prix-weekend. De coureurs krijgen dertien sets droogweer banden tot zijn beschikking. Pirelli beslist welke twee sets er tijdens de race bedoeld zijn. Eén van die setjes die Pirelli aanwijst moet gebruikt worden. Ook krijgen de coureurs die in Q3 belanden de beschikking over een extra set zacht rubber. De tien overige sets mogen de coureurs zelf elk combinatie uitkiezen.

Bandencombinatie's tot en met de Grand Prix van Canada
 

GP/band Ultra soft Super Soft Soft Medium Hard
Australië   x x x  
Bahrain   x x x  
China   x x x  
Rusland   x x x  
Spanje n.n.b n.n.b n.n.b n.n.b  
Monaco x n.n.b n.n.b n.n.b n.n.b
Canada x x x    

VW-topman: nog weken praten over dieselgate

Het duurt mogelijk nog weken tot enkele maanden voordat Volkswagen en de Amerikaanse overheid een akkoord hebben bereikt over een oplossing voor dieselauto's met een sjoemelmotor. Dat zei bestuursvoorzitter Matthias Müller van de Duitse autobouwer maandag.

De gesprekken gaan over zo'n 600.000 sjoemeldiesels nu nog rondrijden in de Verenigde Staten. De Volkswagen-topman kon niet zeggen of de deadline voor een oplossing, die door een Amerikaanse rechter gesteld is op 24 maart, wordt gehaald. Zo'n zes maanden geleden werd bekend dat Volkswagen uitstoottesten manipuleerde.

Eerder deze maand stelde Volkswagen de publicatie van zijn jaarcijfers nog uit om de financiële impact van het dieselschandaal goed in beeld te krijgen. Een nieuwe datum is nog niet geprikt.

VW-topman: nog weken praten over dieselgate
VW-topman: nog weken praten over dieselgate (Foto: ANP)

Zelfrijdende auto Google botst op bus

Een zelfrijdende testauto van Google is in Californië in botsing gekomen met een gemeentelijke bus. Het is vermoedelijk voor het eerst dat een zelfrijdende auto een ander voertuig raakt.

In een rapport dat het bedrijf indiende bij toezichthouders in Californië, zegt Google dat de botsing plaats had op 14 februari in Mountain View. Een zelfrijdende LexusRX450h probeerde in een brede laan om enkele zandzakken te rijden. Het voertuig en de testrijder 'dachten dat de bus vaart zou minderen of het Google-voertuig langs zou laten'.

Maar drie seconden later toen de testauto het midden van de laan in reed, schampte het de zijkant van de bus. Er was schade aan het linker voorspatbord, voorwiel en een sensor. Niemand raakte gewond.

Google werkt al jaren aan een zelfrijdende auto. Wanneer en of die op de markt komt, is niet bekend.

Zelfrijdende auto Google botst op bus
Zelfrijdende auto Google botst op bus (Foto: BuzzT)

ABN financiert studentpiloten niet meer

ABN AMRO verstrekt vanaf september geen nieuwe leningen meer aan studenten die willen beginnen met een opleiding aan een van de Nederlandse vliegscholen. Tot die tijd zullen nieuwe aanvragen 'zeer zorgvuldig' worden beoordeeld, aldus het financiële concern maandag.

ABN AMRO financiert studentpiloten sinds 1993. Maar de activiteit past naar eigen zeggen onder de huidige omstandigheden niet meer bij het productaanbod van de bank. De branche stond de afgelopen jaren flink onder druk en afgestudeerde piloten zijn lang niet meer zeker van een baan. ABN AMRO blijft de afspraken met de ongeveer 150 studenten die nu met de opleiding bezig zijn nakomen, zo beloofde het.

ABN financiert studentpiloten niet meer
ABN financiert studentpiloten niet meer (Foto: ANP)

Trump: rel om KKK kwam door slecht oortje

Het idee dat Donald Trump zich niet expliciet afkeert van de Ku Klux Klan is een misverstand. Dat heeft de Republikeinse presidentskandidaat maandag gezegd.

Trump werd in een interview gevraagd naar David Duke, een ex-leider van de KKK die Trump steunt. Trump werd gevraagd of hij expliciet afstand nam van Duke en de KKK, maar de omstreden New Yorker gaf niet direct antwoord. Maandag zei Trump echter dat het oortje dat hij in had het niet goed deed en hij de interviewer niet goed verstond.

"Ik heb een dag eerder nog afstand genomen van David Duke", zei Trump maandag naar aanleiding van de ophef. "Ik zat in een huis in Florida met een heel slecht oortje in."

Trump had maandag ook een waarschuwing voor het Republikeinse establishment. Als zij hem gaan tegenwerken om hem van de Republikeinse nominatie af te houden, zal Trump dat niet over zijn kant laten gaan. "Ik zal iets doen waar ze erg ongelukkig van worden", aldus Trump. Mogelijk doelde hij er daarmee op dat hij zich later dit jaar als onafhankelijke kandidaat in de race stort.

Trump: rel om KKK kwam door slecht oortje
Trump: rel om KKK kwam door slecht oortje (Foto: ANP)

Nederlandse tanks in Duitse Panzerdivision

De datum is geprikt: op 17 maart wordt de Nederlandse 43 Gemechaniseerde Brigade opgenomen in de 1e Duitse Panzerdivision. Tijdens een speciale ceremonie in Duitsland wordt officieel het vaandel overgedragen.

Dat maakte het ministerie van Defensie maandag bekend. De integratie is uniek in de militaire geschiedenis, aldus het ministerie. Een Nederlandse compagnie met Duits materieel wordt onderdeel van een Duits tankbataljon, dat deel uitmaakt van een Nederlandse brigade, die onder bevel staat bij een Duitse divisie. Met de stap keert de Leopard 2A6 gevechtstank terug in het wapenarsenaal van de Koninklijke Landmacht.

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert en haar Duitse collega Ursula von der Leyen ondertekenden de overeenkomst eerder dit jaar. De Nederlandse tankcompagnie is gelegerd in Bergen Hohne. De overige onderdelen blijven in Havelte.

Nederlandse tanks in Duitse Panzerdivision
Nederlandse tanks in Duitse Panzerdivision (Foto: ANP)

D66: maak vliegverbod mogelijk na MH17

Om een tweede ramp als die met vlucht MH17 te voorkomen, pleit D66 voor een vliegverbod boven risicogebieden. Het kabinet moet de mogelijkheid krijgen om luchtvaartmaatschappijen een vliegverbod in buitenlands luchtruim op te leggen.

D66 spreekt over een middel in extreme gevallen. Het kan via een internationaal verdrag. Landen als de Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk doen het al. Het D66-voorstel komt maandag aan de vooravond van een debat in de Tweede Kamer over het onderzoek naar de MH17-ramp in Oekraïne.

Het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid toont aan dat veel betrokken instanties onvoldoende oog hadden voor de risico's van de burgerluchtvaart, aldus D66. Om de burgerluchtvaart veiliger te maken, moeten luchtvaartmaatschappijen ook beter worden geïnformeerd over risico's. D66 ziet hierbij een rol voor de inlichtingendiensten.

D66: maak vliegverbod mogelijk na MH17
D66: maak vliegverbod mogelijk na MH17 (Foto: ANP)

PinguÔns bevriezen niet door structuur veren

Chinese onderzoekers hebben onderzocht waarom pinguïns niet bevriezen. Uit hun onderzoek blijkt dat er in de veren van pinguïns speciale microscopische structuren zitten, een soort weerhaakjes, die water en ijs afstoten. De weerhaakjes laten ook luchtbelletjes ontstaan die ervoor zorgen dat waterdruppels aan de buitenkant van hun vacht niet bevriezen.

De wetenschappers kwamen hierachter door de veren van Humboldtpinguïns te analyseren met een electronenmicroscoop. Zo slaagden ze erin om de structuur van de veren tot een micrometer (0,000001 meter) in kaart te brengen. Bij laboratoriumtestjes lukte het niet om blokjes ijs aan de veren van Humboldtpinguïns vast te vriezen, de ijsmoleculen werden afgestoten door de weerhaakjes. De wetenschappers denken dat andere pinguïnsoorten ook van deze structuren in hun veren hebben.

Schattige pinguïns

Stoere pinguïn

Babypinguïn  (deze 3 foto's @Gettyimages)

PlayStation Store lekt Uncharted 4 open bŤta

Aankomend weekend zal er een open (multiplayer-)bèta plaatsvinden voor Uncharted 4: A Thief's End. Hoewel Sony noch Naughty Dog een officiële aankondiging van een tweede bètafase hebben aangekondigd, verscheen de open bèta in de EU-PlayStation Store.

De pagina in de PlayStation Store is inmiddels niet meer beschikbaar, maar de informatie is natuurlijk allang overgenomen. Naar verluidt is er in de bèta maar een modus te spelen, namelijk Team Deathmatch, op drie verschillende maps.

Er was al eerder een Uncharted 4-bèta, maar die was alleen beschikbaar voor bezitters van The Nathan Drake CollectionUncharted 4: A Thief's End komt op 26 april uit, exclusief voor PlayStation 4.

Brussel stemt in met overname EMC door Dell

De overname van dataopslagbedrijf EMC door de Amerikaanse computerfabrikant Dell is een stap dichterbij gekomen. De Europese Commissie liet maandag weten geen bezwaar te hebben tegen de overname.

Hoewel de twee bedrijven elk actief zijn in de dataopslag, verwacht Brussel niet dat een samengang de concurrentie in gevaar brengt. Ook zou de overname niet nadelig zijn voor consumenten, is gebleken uit onderzoek van de commissie.

Dell is bereid 67 miljard dollar (ruim 58 miljard euro) te betalen voor de wereldleider in dataopslag EMC.

Brussel stemt in met overname EMC door Dell
Brussel stemt in met overname EMC door Dell (Foto: ANP)

'Oplettende burger bezorgt agent extra werk'

'Het zijn mooie initiatieven, maar de samenwerking kan beter', zegt voorzitter Gerrit van de Kamp van de politievakbond ACP over de wisselwerking tussen buurtpreventieteams en de politie. Uit onderzoek van socioloog Vasco Lub blijkt dat het aantal teams dat zich inzet, de laatste jaren groeit. Daarmee neemt ook de werkdruk bij de politie toe.

Op dit moment zijn er volgens het onderzoek in Nederland zo'n zevenhonderd buurtwachten actief. 'Zij willen serieus genomen worden', zegt Van de Kamp. 'Vaak zijn ze boos of teleurgesteld als er geen terugkoppeling op meldingen komt, maar daar is op dit moment gewoon niet genoeg capaciteit voor.'

De voorzitter denkt dat de politie de hulp goed kan gebruiken, maar vindt dat er betere afspraken moeten komen. 'Daar zijn we ook druk mee bezig. Bewoners moeten beseffen dat de politie niet met alles iets kan doen.'

'Oplettende burger bezorgt agent extra werk'
'Oplettende burger bezorgt agent extra werk' (Foto: ANP)

Handelsverdrag EU-Canada stap dichterbij

Het vrijhandelsverdrag tussen Canada en de Europese Unie is een stap dichterbij. Juristen van beide partijen hebben maandag groen licht gegeven voor de uiteindelijke tekst.

Het verdrag, CETA genaamd, moet de handel tussen de wereldblokken een impuls geven en maakt na de inwerkingtreding in zeven jaar geleidelijk een einde aan bijna alle importheffingen. Dat zou de Europese exportsector jaarlijks een half miljard euro schelen. In augustus 2014 was al een principeakkoord bereikt.

Voor Europese bedrijven wordt het veel makkelijker mee te dingen naar Canadese overheidsopdrachten.

Voedsel
Als er een conflict is, wordt dat beslecht door een onafhankelijk investeringstribunaal, dat volgens EU-commissaris Cecilia Malmström (Handel) zeer transparant is. Ook bestaat de mogelijkheid in beroep te gaan. Daarmee is afscheid genomen van het omstreden ISDS-arbitragesysteem, dat volgens critici een vorm van 'geheime' rechtspraak is die Europese belangen kan ondermijnen.

De Europese standaarden op het gebied van voedsel- en productveiligheid blijven in stand, beloofde de commissaris verder. Consumenten krijgen volgens haar meer keuze en hoeven potentieel ook minder te betalen voor producten. Het wordt daarnaast simpeler voor bedrijven personeel tijdelijk te detacheren in Canada of de EU.

D66
De lidstaten stemmen volgens Malmström in met het ontwerpverdrag. Het Europees Parlement moet zich nog buigen over de tekst.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake reageerde verheugd. "Als het verdrag in werking kan treden zullen Europeanen en Canadezen de positieve effecten ervan merken." De SP wijst het verdrag af.

Handelsverdrag EU-Canada stap dichterbij
Handelsverdrag EU-Canada stap dichterbij (Foto: ANP)

Meeste winkels Dixons alsnog dicht

Elektronicaketen Dixons gaat verder als webwinkel. Van de ongeveer dertig winkels die na een faillissement in oktober een doorstart maakten, gaan de meeste nu alsnog dicht. Dat liet eigenaar Relevant Holdings maandag weten.

'Enkele zaken' gaan verder onder de vlag van Phone House, iCentre of MyCom, aldus Relevant, dat ook die merken bezit. Naar verwachting kunnen de meeste medewerkers van de winkels die worden gesloten terecht in een van de andere ketens.

Volgens de nieuwe eigenaar biedt een omvorming tot onlineretailer de beste perspectieven voor de keten. Het personeel is maandag geïnformeerd over de nieuwe strategie.

MyCom en iCentre werden in oktober samen met Dixons in afgeslankte vorm overgenomen van het failliete BAS Group. Daardoor bleven ongeveer vijfhonderd banen behouden. Hoeveel mensen door de nieuwe plannen van Relevant Holdings met Dixons op straat komen te staan kon een woordvoerster niet meteen zeggen.

Meeste winkels Dixons alsnog dicht
Meeste winkels Dixons alsnog dicht (Foto: ANP)

Cubaanse waterpolosters deserteren op weg naar OKT in Nederland

De Cubaanse dameswaterpoloploeg heeft zich teruggetrokken van het olympisch kwalificatietoernooi dat over drie weken in Gouda gehouden wordt. Een coach en vijf speelsters vonden het wel welletjes met hun tijd in het land van Raul Castro en deserteerden tijdens een trainingskamp in Mexico. Het sterke vermoeden is dat de zes allemaal via Mexico naar de Verenigde Staten vertrokken zijn, of in elk geval een poging gewaagd hebben.

"Jammer, want we hadden een goed team", aldus Eduardo Medina van de Cubaanse bond. "Misschien hadden we niet de potentie om in Nederland een ticket voor de Spelen te veroveren, maar we hadden de tegenstanders zeker een goed gevecht kunnen bieden." Cuba plaatste zich voor de OKT door vorig jaar op de Pan-Amerikaanse Spelen in het Canadese Toronto knap vierde te worden. Ze zullen in Gouda vervangen worden door Duitsland. De Cubaanse dames zouden tegen Nederland spelen in groep B, met ook nog Frankrijk, Italië, Nieuw-Zeeland en Rusland. 

Welke Cubaanse speelsters gedeserteerd zijn is niet bekend, dus of Mayelin Bernal (6, tijdens de Pan-Amerikaanse Spelen) ook naar de VS is vertrokken weten we nog niet (Foto: Getty)

Team Giant-Alpecin met Ten Dam naar Parijs - Nice

Laurens ten Dam debuteert komend weekend, tijdens de klassieker Parijs - Nice, voor zijn nieuwe werkgever Team Giant-Alpecin. Dit heeft de wielerformatie vandaag bekendgemaakt.

Afgelopen winter verhuisde Ten Dam van Team LottoNL-Jumbo naar Team Giant-Alpecin, waar hij aan de zijde van Tom Dumoulin aan zijn eerste meerdaagse koers van het nieuwe seizoen zal beginnen. Voor Dumoulin is de voorjaarsklassieker één van zijn hoofddoelen. Toch blijft ploegleider Aike Visbeek voorzichtig: "We willen eerst dat Tom een goed resultaat boekt in de proloog. Daarna kijken we of een goede eindklassering erin zit."

Vorig jaar brak Dumoulin definitief door. In de Tour de France gaf onze landgenoot zijn visitekaartje al af, maar door een valpartij moest hij al snel afstappen. Vervolgens liet hij in de Vuelta a España zien wat hij echt kon. Helaas was zijn ploeg niet bij machte om hem goed te ondersteunen, maar daar is in de afgelopen maanden aan gewerkt.

Visbeek: "Met de ervaring van Koen de Kort en Roy Curvers kunnen we met verschillende omstandigheden omgaan. Laurens brengt de extra ervaring die we nodig hebben in de bergen."

Kinderen gedwongen tot trouwen via Skype

Goed nieuws voor mensen die bij het lezen over een relatie tussen een minderjarige en een volwassenen geneigd zijn 'nice' te roepen. Via Skype is het namelijk tegenwoordig mogelijk om met een moslimmeisje vanaf een jaartje of elf in het huwelijksbootje te stappen. Imams in Groot-Brittannië of andere landen kunnen alles voor de liefhebber van kleine meisjes regelen.

Voor veel (moslim)mannen is dit eveneens hét middel om een visum voor het Britse eiland te verkrijgen.

(Zeer) jonge moslimdames worden in het Verenigd Koninkrijk nogal eens onder druk gezet wanneer ze gedrag vertonen dat als 'te westers' uitgelegd wordt. Dan moeten ze maar trouwen, vinden de ouders. Vaak hebben de meisjes zelf niet in de gaten wat er gebeurt wanneer ze aangemoedigd worden om een Skype-gesprek te beginnen met een 'broeder' uit Pakistan, Bangladesh of een ander gezellig land.

Dit gesprek is onderdeel van de uithuwelijking. Na een aantal contacten en wanneer het meisje op het 'juiste spoor' zit kan -opnieuw via Skype- de plechtigheid plaatsvinden. Niet lang na de ceremonie vliegt de kersverse bruid haar man tegemoet, zodat het huwelijk geconsumeerd kan worden. De hoop is dan dat het kind zwanger raakt, waardoor de verbintenis wat meer legitimatie krijgt. Dit zou het makkelijker maken voor de bruidegom om eveneens naar Engeland (Wales/Schotland) te verkassen.

Deze toestanden zijn aan het licht gekomen toen een meisje, dat thuisonderwijs had genoten, het slachtoffer hiervan dreigde te worden. Gelukkig gingen haar ogen open nadat ze van haar broer een boek had geleend dat over gedwongen huwelijken ging. Ze herkende de sociale druk die zij onderging uit het boek. Ze heeft meteen aan de alarmbel getrokken bij Freedom, een organisatie die slachtoffers van gedwongen huwelijken of mishandelde vrouwen hulp biedt.

Niet alleen moslimouders die het beste voor hun kind over hebben, dwingen hun oogappeltje met dergelijke methodes in het huwelijksbed. Ook bij de mormonen, sikhs, hindoes en joden komen dit soort praktijken voor.

Vooronderzoek dreigt voor Santos

Christian Santos van N.E.C. Nijmegen moet vrezen voor een schorsing. Aanleiding voor de sanctie is een slaande beweging, die de middenvelder afgelopen weekend tijdens het duel tegen Excelsior maakte.

Santos maakte voorafgaand aan een opstootje een slaande beweging naar Khalid Karami van Excelsior. Beide kregen uiteindelijk een gele prent, maar dit had dus te maken met het gemeen wat daarop volgde. Arbiter Bjorn Kuipers had de aanleiding gemist, waardoor de aanklager betaald voetbal van de Nederlandse voetbalbond (KNVB) een vooronderzoek kan starten.

Excelsior won de wedstrijd met N.E.C. Nijmegen uiteindelijk met 2-0 door twee treffers van Tom van Weert.

Twintig aangiften dreigbrieven moskeeŽn

Het aantal aangiften van moskeeën vanwege dreigende brieven met daarop een hakenkruis en de adelaar van nazi-Duitsland, staat op twintig. Dat laat een woordvoerder van de politie maandag weten.

Op de brieven, die donderdag werden verspreid, stond de tekst "Binnenkort hoog bezoek!! Varkens. Anti-islam. Islam is valse en duivelse religie." De politie verwacht dat het aantal aangiften nog verder zal oplopen.

Minister Lodewijk Asscher reageerde vrijdag in een tweet: "Afschuwelijke dreigbrieven met hakenkruis aan moskeeën. Daders oppakken en vervolgen. Geen ruimte voor onverdraagzaamheid." Ahmed Marcouch van de PvdA stelde Kamervragen. Hij wil een onderzoek naar de veiligheid van moskeeën en als het nodig is "passende beschermingsmaatregelen".

Twintig aangiften dreigbrieven moskeeën
Twintig aangiften dreigbrieven moskeeën (Foto: ANP)

Kabinet blijft uitgaan van lage asielraming

Het kabinet blijft uitgaan van de komst van ongeveer 58.000 asielzoekers dit jaar. Tijdens overleg met overheden wordt ook gesproken over bijna 100.000 nieuwkomers, maar dat aantal komt pas in beeld als de maatregelen om de asielinstroom in te dammen, niet zouden werken.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) laat dat maandag weten na berichtgeving in de media over het hoge aantal. Hij wijst erop dat hij de Tweede Kamer hierover in januari al uitleg heeft gegeven.

Dat gebeurde nadat was uitgelekt dat ambtenaren in verschillende scenario's rekenden met een aantal van ruim 93.000. De Tweede Kamer trok daarover aan de bel, want het klopte dan niet dat het kabinet bleef vasthouden aan 58.000 mensen, evenveel als het afgelopen jaar.

Maatregelen
Maar de hoge raming gaat uit van ongewijzigd beleid, aldus het kabinet. Dijkhoff wijst opnieuw op de maatregelen die zijn afgesproken om de instroom van nieuwkomers in te dammen, onder meer met Europese maatregelen.

Zo moet Turkije ervoor zorgen dat minder mensen naar Europa doorreizen. Tegelijk moet met EU-steun de opvang in de regio worden verbeterd. Nederland heeft zelf het toezicht aan de grens geïntensiveerd en de asielprocedure aangescherpt.

Voorbereiden
Er wordt ook rekening gehouden met een hoger aantal, zodat ons land zich beter kan voorbereiden, stelt Dijkhoff. Want het kost volgens hem tijd om opvangplekken te realiseren en voorkomen moet worden dat er direct tekorten ontstaan als de instroom "onverhoopt toch hoger uitvalt dan voorzien".

Volgens de staatssecretaris zijn er op dit moment nog niet genoeg plekken om 58.000 instromers opvang te bieden. "Er is samen nog veel werk te verrichten", aldus Dijkhoff.

PVV en GroenLinks wilden maandag direct opheldering van het kabinet over de onduidelijkheid over de ramingen.

Kabinet blijft uitgaan van lage asielraming
Kabinet blijft uitgaan van lage asielraming (Foto: ANP)

HoloLens-devkits vanaf 30 maart leverbaar, drie games inbegrepen

De software development kit (SDK) voor Microsofts augmented reality headset HoloLens wordt vanaf 30 maart verscheept naar mensen die 3000 dollar over hebben voor dit vernuftige staaltje techniek. De SDK wordt geleverd met drie showcase-games: Young Conker, Fragments en RoboRaid.

Young Conker is gebaseerd op de grofgebekte Conker The Squirrel, een creatie van Rare die onder andere te zien was in Diddy Kong Racing. De HoloLens-game Young Conker wordt ontwikkeld door de Franse ontwikkelaar Asobo Studio. Naar verluidt verandert de gameplay in Young Conker mee met de omgeving. "Het is geweldig om te zien hoe enorm het verschil in gameplay is afhankelijk van waar je je begeeft. De ervaring wanneer je bijvoorbeeld in je woonkamer speelt, is totaal anders dan wanneer je in je slaapkamer of in je keuken speelt. Zels het opstarten van de game vanaf verschillende hoeken in dezelfde kamer levert compleet nieuwe gameplay dynamics op", zei Microsofts Kudo Tsunoda, die de game mocht proberen, in een blogpost.

Fragments is een crime/dramagame waarin de speler interactie heeft met personages die in je eigen woonkamer zitten. "Fragments verbleekt de grens tussen de digitale en de echte wereld meer dan elke andere AR-ervaring we tot nu toe zagen. Terwijl de game jouw woonkamer verandert in een filmset voor een verhaal, genereert het herinneringen van wat er zich 'digitaal' heeft afgespeeld in de kamer. Het biedt een unieke vorm van storytelling die we tot nu toe nog niet kenden", aldus Tsunoda.

RoboRaid tenslotte is de nieuwe naam van Project X-Ray, een AR-shooter die vorig jaar al werd aangekondigd. In deze game moet je afrekenen met allerlei alienesque gespuis dat via kieren en gaten je woonkamer binnen komt wandelen. De SDK wordt verder geleverd met apps voor het maken van eigen games en een geavanceerde versie van Skype. Pre-orders kunnen vanaf vandaag geplaatst worden.

Massale gevechten in Total War: Warhammer

Vandaag heeft Creative Assembly een twaalf minuten durende gameplaytrailer vrijgegeven van Total War: Warhammer, waarin we een strijd tussen legioenen Orcs & Goblins en Bretonnia zien.

In onderstaande video zien we een Quest Battle voor de Legendarisch Lord van de Greenskins, Azhag the Slaughterer. Daarnaast worden er een aantal belangrijke vechtmechanieken getoond, zoals de terugkeer van Guard-modus en het gebruik van krachtige gevechtsmagie.

Total War: Warhammer is een fantasy strategiespel en combineert een turn-based veroveringscampagne en empire-building met massale realtime gevechten in het Warhammer-universum.

Het spel is verkrijgbaar vanaf 28 april 2016 voor pc.

Atletiekkampioene positief op doping

Atlete Abeba Aregawi is betrapt op het gebruik van verboden middelen. De in Ethiopië geboren Zweedse is voorlopig geschorst, zo meldt de Zweedse atletiekbond maandag. Eerder werd al bekend dat Aregawi niet naar Portland af zou reizen voor het WK indoor, om haar titel te verdedigen. Aangegeven werd daarbij dat het niet te maken had met het recente schandaal rondom mogelijke belastingfraude en liegen door de atlete om aan de Zweedse nationaliteit te komen. Dat het terugtrekken van het WK daar niks mee te maken heeft lijkt nu dus in elk geval waar te zijn.

Aregawi is de grootste ster van de Zweedse atletiek op het moment. Ze won de wereldtitel op de 1500 meter in 2013 en herhaalde dat op het WK indoor van 2014. In die twee jaren was ze dan ook duidelijk de beste 1500 meter-loopster ter wereld, maar dat stokje is inmiddels overgenomen door de Ethiopische Genzebe Dibaba. 

"We moeten dit nieuws met ongelooflijk grote teleurstelling naar buiten brengen", aldus Stefan Olsson, baas van de Zweedse atletiekbond. "We zijn volledig tegen doping en elke vorm van valsspelen, dus dit is absoluut onacceptabel", zo trapt de man een wijdopenstaande deur in. De atlete heeft om het testen van de B-staal gevraagd, iets wat maar zeer zelden een ander resultaat opleverd. Als ook de B-staal positief is zal ze naar alle waarschijnlijkheid twee jaar geschorst worden en dus de Spelen van Rio komende zomer missen. 

Leg moerassen droog in Anno 2205

Vandaag komt de uitbreiding Anno 2205: Tundra uit samen met een gratis update. Deze gratis update is beschikbaar voor alle Anno 2205-spelers. Tundra geeft spelers een extra soort gebied om te beheren en te exploiteren.

In dit nieuwe gebied, groter dan 300 vierkante kilometer ingame, moeten spelers nieuwe strategiëen ontwikkelen om moerassen en ijzige omgevingen te trotseren. Verder zijn twee nieuwe bevolkingsgroepen beschikbaar: Tundra Scientists en Tundra Protectors, met elk specifieke behoeften waarin spelers moeten voorzien. Om dat te kunnen doen zijn nu ook vijf nieuwe productieketens en tien nieuwe goederen toegevoegd, waarbij spelers hun management skills moeten inzetten.

Door de sector-quest te voltooien, en te leren van de fouten van onze voorouders, kan een extra type module worden vrijgespeeld. Deze module verbetert boerderijen en fabrieken in de Tundra-sector, net als die van de omringende gebieden. Tijdens story- en sidequests besturen spelers een futuristisch voertuig van het ene woestijngebied naar het volgende.

Een gratis update, ‘Corporation HQ’ genaamd, is ook vanaf vandaag beschikbaar voor alle Anno 2205-spelers. Deze uitbreiding scherpt het corporation voortgangsscherm aan zodat het een beter overzicht biedt van bereikte en resterende prestaties en verbeteringen. Dankzij deze update kunnen spelers nu goederen verkopen aan de hand van de behoeften van de NPC-handelaren.

Tundra is gratis beschikbaar voor spelers met een seizoenspas. Voor 12 euro is deze uitbreiding los te koop. Anno 2205 is uit voor pc.

Nvidia zorgt voor nog meer details in The Division

Ubisoft Massive en NVIDIA hebben samengewerkt om New York zo indrukwekkend en realistisch mogelijk te maken voor de pc-versie van
The Division. In de onderstaande trailer beschrijft Anders Holmquist, Technical Director van het spel, de NVIDIA technologie die is gebruikt in de game.

Onder andere betere schaduwberekeningen met PCSS, waardoor je zachtere schaduwen krijgt en HBAO+ die gedetailleerdere en realistischere schaduwen toevoegen aan objecten die door licht omgeven zijn. De pc-versie van de game draait op 60fps. Daarvoor zorgt de eigengemaakte engine Snowdrop.

In The Division ligt New York plat door een vrij dodelijk virus, en mag jij als teamlid van een speciale eenheid zorgen dat alles weer wordt opgelost. Ondertussen lopen er allerlei fracties rond die zelf willen overleven of hun eigen destructieve ideeën hebben om het probleem van het virus op te lossen.

Tom Clancy's The Division is vanaf 8 maart 2016 verkrijgbaar voor Xbox one, PlayStation 4 en pc.

Dead or Alive Xtreme 3 neemt knuffelrock erg letterlijk

Koei Tecmo heeft nu bijna alle dames uit Dead or Alive Xtreme 3 een eigen video gegeven. Dit keer is Nyotengu aan de beurt, een 1018-jarige mythische yōkai met een goed figuur.

In het flinterdunne verhaal is ze een tengu, een bepaalde klasse van yōkai, inclusief vleugels. Yōkai zijn dan weer mythische wezens die meestal eruit zien als monsters. Bij Nyotengu is dat minder het geval, zoals we zien. Maar waarom ze een rots nogal innig knuffelt is dan weer een raadsel.

In het spel ben jij de eigenaar van een vakantie-eiland en moet je de vakantievierders tevreden houden. Als eigenaar kun je naarmate je meer ervaringspunten krijgt meer items unlocken, zoals andere zwempakken die de meiden kunnen dragen tijdens alle mini-games of tijdens de fotosessies die je kunt doen. Als je relatie met ze goed is kleden ze zich voor je ogen om. PlayStation VR-ondersteuning komt er later aan door middel van een patch.

Dead or Alive Xtreme 3 komt 24 maart uit op PlayStation 4 en PlayStation Vita in Azië. Er is een Engelstalige versie te importeren.

Thierry Baudet daagt Plasterk voor de rechter

BAM! Niet fucken met Thierry Baudet of met de democratie, anders fuckt 'ie met jou! Onze minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk moet binnenkort voor de rechter verschijnen omdat hij het vertikt meer stemhokjes te plaatsen voor het fantastische referendum op 6 april over het associatieverdrag met Oekraïne. Door de democratiehatende acties zullen er 700 minder stemhokjes (10% minder) zijn op die dag. Plasterk wordt gedaagd door De Stichting Forum voor Democratie, onder leiding van Baudet. Volgens het advocatenkantoor van de stichting is het geding spoedeisend en kan er niet gewacht worden op een reactie van Plasterk.

Thierry Baudet had Plasterk tot vrijdagmiddag de tijd te geven om met een reactie te komen om meer stemhokjes te regelen. Het ministerie van BiZa gaf aan begin deze week met een inhoudelijke reactie te komen, wat dus later is dan de deadline van de stichting. Het kort geding dient op 8 maart in Den Haag. Pak die democratiehaters aan, Thierry!

geenpeilThierry Baudet daagt Plasterk voor de rechter (Foto: ANP)

Kuipers met vaste assistenten naar EK

Scheidsrechter Björn Kuipers wordt tijdens het EK komende zomer in Frankrijk geassisteerd door zijn vaste assistenten. Dat maakte de scheidsrechterscommissie van UEFA maandag bekend. Sander van Roekel en Erwin Zeinstra zijn de assistenten van Kuipers. Pol van Boekel en Richard Liesveld gaan als vijfde en zesde official mee, waarmee het Team Kuipers compleet is.

"We gingen er eigenlijk al een beetje vanuit dat dit zou gebeuren, maar een definitieve bevestiging is altijd prettig", vertelde Kuipers of de website van KNVB. "We vormen al jaren een team, zijn goed op elkaar ingespeeld en we waren ook al samen begonnen met de voorbereidingen op het EK."

"Voor ons is het perfect dat we in onze vaste samenstelling naar Frankrijk afreizen." Kuipers kreeg zelf op 15 december al de bevestiging dat hij naar het EK ging. Mario Diks staat nog stand-by mocht een van de assistenten afhaken mogelijk afhaken met een blessure.

Line-up tweede wintertest Formule 1

Vanaf morgen wordt in Barcelona de tweede testweek afgewerkt voor het nieuwe Formule 1-seizoen. Elk team zal nu met zijn 2016 auto aanwezig zijn, dus ook Sauber dat vorige week nog met de auto van afgelopen seizoen reed.

Max Verstappen zal morgen en donderdag in actie komen voor Toro Rosso, terwijl Carlos Sainz jr. de woensdag en vrijdag voor zijn rekening neemt. Mercedes is het enige team dat, vooraf, elke dag beide coureurs in actie laat komen. Dit gebeurde ook de laatste dagen van de eerste wintertest, omdat het team de werkdruk tussen de coureurs wilde verdelen op een dag. Het team legde verreweg de meeste kilometers af van alle teams en kende geen noemenswaardige problemen.

Line-up tweede wintertest 1 maart tot en met 4 maart

Team 1 maart 2 maart 3 maart 4 maart
Mercedes Rosberg/Hamilton Ham/Ros Ros/Ham Ham/Ros
Ferrari K. Raikkonen S. Vettel K. Raikkonen S. Vettel
Williams V. Bottas V. Bottas F. Massa F. Massa
Red Bull D. Kvyat D. Ricciardo D. Kvyat D. Ricciardo
Force India N. Hulkenberg S. Perez N. Hulkenberg S. Perez
Renault K. Magnussen K. Magnussen J. Palmer J. Palmer
Toro Rosso M. Verstappen C. Sainz Jr M. Verstappen C. Sainz Jr
McLaren F. Alonso J. Button F. Alonso J. Button
Sauber F. Nasr M. Ericsson F. Nasr M. Ericsson
Manor R. Haryanto n.n.b. n.n.b. n.n.b.
Haas F1 E. Gutierrez E. Gutierrez R. Grosjean R. Grosjean

Uitbreiding voor Naruto Ninja Storm 4 komt in maart

Op 8 maart zal de DLC 'Shikamaru’s Tale' voor Naruto Shippuden Ultimate Ninja Storm 4 uitkomen voor mensen met een seizoenspas voor de game. Een week later mag de rest van de wereld de DLC downloaden voor tien dollar.

De uitbreiding bestaat uit een drie uur lang verhaal dat over Shikamaru gaat. Het verhaal begint twee jaar na de gebeurtenissen van de Fourth Shinobi War. Je krijgt er een 'Seventh Hokage'-kostuum voor Naruto bij, maar ook vier nieuwe ultimate technieken, een nieuwe itemset, tien extra Ninja Info-kaarten, tien stemmen en tien kostuums van vorige Naruto-spellen.

Naruto Shippuden Ultimate Ninja Storm 4 is uitgekomen voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Onze review kun je hier lezen.

Politiemedewerker ontslagen om drugsverkoop

Een medewerker van het politiekorps Oost-Nederland is onlangs ontslagen omdat hij harddrugs heeft gebruikt en heeft doorverkocht.

De politie noemt het gebruik van harddrugs door een politieambtenaar, ook in vrije tijd, onacceptabel. Het wordt aangemerkt als ernstig plichtsverzuim.

De medewerker is tien dagen geleden ontslagen; in juli vorig jaar was hij al buiten functie gesteld.

Politiemedewerker ontslagen om drugsverkoop
Politiemedewerker ontslagen om drugsverkoop (Foto: ANP)

'IS executeert 8 Nederlandse strijders'

Even wat aangenaam nieuws dan op deze saaie maandagmiddag: er zouden acht 'Nederlandse' IS-strijders zijn geëxecuteerd door Islamitische Staat. Dat zou afgelopen vrijdag zijn gebeurd nadat ze een fittie hadden met leiders uit Irak. Dat melden de activisten van Raqqa Is Being Slaughtered Silently.

Andere bronnen hebben het nieuws nog niet bevestigd, maar RBSS laat dus weten dat de 'Nederlanders' zijn geëxecuteerd in Madan, een plaatsje ten oosten van Raqqa, de 'hoofdstad' van IS. Er zouden naast de executies ook nog wat strijders met de Nederlandse identiteit zijn opgepakt. De bron laat weten meer details te zullen geven in een nog te verschijnen artikel.

Op dit moment bevinden er zich zo'n 150 idioten in Irak en Syrie, die vanuit Nederland komen en deelnemen aan de gewapende strijd daar.

ISDaar sneuvelen in plaats van terugkeren, precies zoals Rutte dat graag ziet. (Foto: ANP)

Ontruiming 'jungle' Calais begonnen

De Franse politie is maandag met 55 voertuigen naar de 'jungle' van Calais getrokken om een deel ervan te ontruimen. Met de jungle worden de provisorische nederzettingen bedoeld van migranten die via Calais naar Engeland willen gaan. Er is aan het begin van de politieactie al een aanhouding verricht, meldde de nieuwssite France Info.

De ontruiming zou een week geleden beginnen, maar liep vertraging op door klachten van migranten en verenigingen tegen het besluit tot ontruiming. De rechter in Lille wees die bezwaren donderdag af.

De politie heeft de bewoners in het zuidelijke deel van de kampementen gezegd te vertrekken, bijvoorbeeld naar de opvang die voor hen in de vorm van een containerkamp is opgezet. Als ze weigeren te gaan, wordt geweld gebruikt, aldus de politie. Slopers staan klaar voor verwijdering van de provisorische bouwwerken.

Update 17.13 uur
Ondertussen zijn er in Calais onlusten uitgebroken. Bewoners bekogelen de politie met stenen, de politie beantwoordt dit geweld met traangas.

Verborgen Verleden verder met nieuwe BN'ers

Goed nieuws voor liefhebbers van het tv-programma Verborgen Verleden, onder wie uw dienstdoende redacteur: de NTR is alweer volop bezig met een nieuw seizoen van het programma waarin bekende Nederlanders op zoek gaan naar hun familiegeschiedenis.

De laatste aflevering van het zesde seizoen, met Rijdende Rechter Frank Visser in de hoofdrol, was afgelopen zaterdag te zien op NPO 2. De serie haalde dit seizoen weer hogere kijkcijfers dan voorheen. Vooral de aflevering met komiek Jochem Myjer werd goed bekeken; meer dan een miljoen mensen zagen dat Myjer een verre afstammeling is van een Byzantijnse keizer. Andere BN'ers die meededen waren Tom Egbers, Loes Luca, Teun van de Keuken, Lucia Rijker, Mark Tuitert en Dominique van der Heyde.

De redactie van het NTR-programma is nu bezig met het zevende seizoen. Dit najaar gaan onder anderen Jeroen Krabbé, Isa Hoes, Pieter van den Hoogenband, Twan Huys en René Froger op zoek naar hun familiegeschiedenis. Ook Nelleke Noordervliet, Rick Nieman en Herman van der Zandt komen aan de beurt.

De serie Verborgen Verleden is gebaseerd op het Britse format Who do you think you are?. Ook wordt gebruik gemaakt van de deskundigheid van CBG|Centrum voor familiegeschiedenis en de Nederlandse archieven en historische centra. Via Uitzending Gemist zijn de afleveringen van het zesde seizoen nog terug te kijken.

Verborgen Verleden verder met nieuwe BN'ers
Verborgen Verleden verder met nieuwe BN'ers (Foto: BuzzE)

Gelijkspel bij Korea - Korea, AustraliŽ verrast Japan

Het Aziatisch olympisch kwalificatietoernooi in het vrouwenvoetbal is maandag begonnen. In Japan stonden de eerste drie wedstrijden op het programma, waaronder Zuid-Korea tegen Noord-Korea. 

De dames uit het Noorden wonnen in 2014 nog goud op de Asian Games in het Zuiden en waren ook dit keer favoriet. Jung Sul-bin schoot de zuidelijke dames na een half uur echter op voorsprong, maar dat konden ze niet vasthouden. Tien minuten voor tijd kon de Glorieuze Leider thuis toch nog een beetje juichen: Kim Un-ju zette de gelijkmaker en tevens de eindstand van 1-1 op het scorebord.

Australië boekte een verrassende zege in het eerste duel. De Matildas stonden voor rust al op een 2-1 voorsprong tegen het gastland en de vice-wereldkampioenen, waarna Katrina Gorry er in de tweede helft nog 3-1 van maakte. Voor de wereldkampioenen van 2011 wacht nu een pittige strijd om de Spelen te halen, maar het is zeker nog niet onmogelijk. In het openingsduel won China met 2-1 van Vietnam en daarmee zijn de zes deelnemende landen genoemd. De top-2 van het toernooi, dat alleen uit een groepsfase bestaat, gaat naar de Spelen in Rio. 

Life is Strange ontwikkelaar laat Vampyr zien

Dontnod, die vorig jaar bekend werd dankzij Life is Strange, werkt ook aan een horror-game genaamd Vampyr. De Franse studio heeft vandaag nieuwe informatie en een paar screenshots vrijgegeven.

Vampyr speelt zich af in Londen na de eerste wereldoorlog in 1918. Je speelt als Jonathan Reid, een oorlogsveteraan die recent gedwongen is om een vampier te worden. Als vampier moet je uiteraard noodgedwongen bloed zuigen van mensen. Door dat te doen word je ook steeds sterker en leer je nieuwe skills. Het is aan jou om te bepalen of je je slachtoffer daarbij doodt of niet, iets dat impact heeft op het verhaal.

In tegenstelling tot Life is Strange, die door een andere team binnen Dontnod is gemaakt, heeft Vampyr gewoon een vechtsysteem. Via een relatief simpel hack and slash vechtsysteem neem je het bijvoorbeeld op tegen andere vampieren. Vampyr moet pas in 2017 uitkomen voor pc, Xbox One en PS4.

Priester heeft lijntje met God

Priester Stephen Crossan uit Noord-Ierland heeft een lijntje met God. Een wit lijntje welteverstaan. De 37-jarige geestelijke wilde in hogere sferen raken door het witte poeder smaakvol tot zich te nemen via een biljet van 10 pond. 

'Misschien moet ik het toch maar niet doen' zegt hij nog tegen een van de aanwezigen, maar seconden later verdwijnt het witte poeder al in zijn neus. Dit alles vond plaats in zijn kamer op de pastorie, die verder smaakvol wordt aangekleed met diverse nazimemorabilia. Maar, zo verzekert Crossan ons, hij is écht geen sympathisant. 'Ik verzamel historische dingen, er staan spullen uit verschillende landen in mijn huis.'

Het voorval vond plaats nadat Crossan en een aantal van zijn vrienden al twee dagen aan het zuipen en snuiven waren geweest. Ze waren eerder al op een feestje waar ze zich zo misdroegen dat ze daar werden weggebonjourd. Maar daar had de groep wat op gevonden: we gaan gewoon verder in de pastorie! En zo geschiedde. 

Een van de aanwezigen, die anoniem wil blijven, vertelt The Sun: 'Hij dronk bier en Jack Daniels en gebruikte coke. Het huis zag er mooi uit, met overal luxe tapijten en antieke meubelen. Maar we waren verbijsterd om te zien dat er overal nazi-spullen stonden. Insignes, hoofddeksels, speldjes, het waren er ongeveer honderd. Op een gegeven moment deed hij een cape om en bracht hij de Hitlergroet.'

Volgens de krant zei Crossan dat hij op het moment dat de video werd gemaakt leed aan een depressie. Hij heeft inmiddels de parochie verlaten, maar volgens eigen zeggen wordt hij wel gesteund door de parochianen. Winst- en omzetgroei voor VDL Groep

Het industriële concern VDL Groep uit Eindhoven heeft vorig jaar zowel de winst als de omzet zien groeien. Dat maakte de onderneming maandag bekend.

VDL zag de winst uitkomen op 125 miljoen euro, van 104 miljoen euro een jaar eerder. De opbrengsten bedroegen bijna 2,7 miljard euro, tegen ruim 2,5 miljard euro in 2014. VDL zag het aantal werknemers met 320 groeien tot 10.623.

Onder meer door verschillende overnames zag de tak Toeleveringen de omzet aandikken tot 912 miljoen euro. Ook het resultaat nam toe. Bij de divisie Autoassemblage wist het bedrijf de opbrengsten aan te jagen tot 916 miljoen euro, vooral door de productie van auto's in opdracht van BMW. VDL produceert sinds november exclusief voor BMW de Mini Cabrio in Born. Afgelopen jaar rolden daar iets meer dan 57.000 auto's van de band, naast de Cabrio ook de Hatch.

Bussentak
De Bussentak van VDL deed minder goede zaken, daar zakte de omzet van 417 miljoen euro naar 386 miljoen euro. Het resultaat kwam zoals verwacht 'rond de nullijn' uit. Het aantal geleverde bussen kwam lager uit, vanwege een vertraging van het aantal offertes in de openbaarvervoermarkt. VDL is wel positief over het nieuwe jaar en mikt op winstgevendheid voor het onderdeel.

Het concern voorziet dat 2016 wederom een goed jaar wordt, met een omzet van rond de 3 miljard euro. In alle vier de divisies is sprake van groei en zowel de orderportefeuille als de opbrengsten lagen na de eerste acht weken van dit jaar hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Winst- en omzetgroei voor VDL Groep
Winst- en omzetgroei voor VDL Groep (Foto: ANP)

Vluchtelingen bestormen MacedoniŽ

Honderden vluchtelingen aan de Grieks-Macedonische grens hebben maandag het hekwerk langs de grens bestormd. Ze gebruikten een zelfgemaakte stormram en allerlei los gereedschap om een doorgang te forceren. De Macedonische politie zette traangas in om de vluchtelingen terug te dringen. De Griekse politie hield zich afzijdig.

Uiteindelijk ruimden de vluchtelingen het veld vanwege het traangas. Nergens waren ze erin geslaagd een doorgang in het door Macedonië opgetrokken hek te forceren.

Naar schatting 7000 migranten hebben zich bij de grensovergang Idomeni langs de Grieks-Macedonische grens verzameld. Ze willen naar het noordwesten van Europa. Macedonië laat maar weinig vluchtelingen uit een klein aantal landen toe, gemiddeld tussen de drie- en vijfhonderd per dag. In de nacht van zondag op maandag werden door de Macedonische grenswachten slechts 305 migranten binnengelaten. Sinds vier uur maandagochtend is de grenspost hermetisch gesloten.

Migrantenaantal groeit
In heel Griekenland bevinden zich momenteel naar schatting 25.000 vluchtelingen die op weg zijn naar de grensovergangen. Dat aantal groeit snel. In de havenstad Piraeus kwamen maandagochtend alweer meer dan 2000 mensen aan, die vanuit Turkije via de Griekse eilanden in de Egeïsche Zee waren gereisd.

In het centrum van Athene speelden zich in de nacht naar maandag chaotische taferelen af, met name op het centrale Viktoriaplein, waar honderden migranten de nacht in de open lucht doorbrachten.

Vluchtelingen bestormen grenshek Macedonië
Vluchtelingen bestormen grenshek Macedonië (Foto: ANP)

Chatten met kind over seks wordt strafbaar

Het chatten over seks met kinderen moet strafbaar worden. Dat schrijft justitieminister Ard van der Steur maandag aan de Tweede Kamer. Hij wil de hele zedenwetgeving moderniseren, zeker met het oog op de moderne communicatiemiddelen.

Hij wil de plannen in het najaar hebben uitgewerkt. De bewindsman reageert ermee op onderzoek door de Rijksuniversiteit Groningen in opdracht van het Wetenschappelijke Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC). Daaruit werd geconcludeerd dat "verschillende vormen van digitale ontucht met kinderen een duidelijke plaats moeten krijgen" in de wetgeving.

De gevolgen van digitale ontucht kunnen heel groot zijn. Het kind kan er immers helemaal in verstrikt raken. Van der Steur vindt straf op zijn plaats als een kind "in een belevingswereld wordt getrokken waar het niet in thuis hoort."

Chatten met kind over seks wordt strafbaar
Chatten met kind over seks wordt strafbaar (Foto: BuzzT)

VS willen uitleg emissiewaarden Mercedes-Benz

De Amerikaanse federale milieudienst EPA heeft het Duitse autoconcern Daimler om uitleg gevraagd over de emissiewaarden van sommige wagens van het luxemerk Mercedes-Benz. Het bedrijf laat weten volledig mee te werken.

Het verzoek om informatie hangt volgens Daimler samen met een rechtszaak die een Amerikaanse advocatenkantoor is begonnen namens een groep consumenten. Daarin wordt het bedrijf ervan beschuldigd de uitstootwaarden van zijn BlueTec-dieselwagens te gunstig te hebben afgeschilderd.

De EPA is de organisatie die afgelopen najaar het dieselschandaal rond Volkswagen aan het rollen bracht. Dat bedrijf heeft al toegegeven dat het op grote schaal gefraudeerd heeft met de uitstootwaarden van dieselauto's. Het had speciale software ingebouwd om de uitstoot van stikstofoxiden in laboratoriumtests te verlagen.

Daimler houdt vol dat zijn auto's aan alle voorschriften voldoen en niet voorzien zijn van illegale technologie om uitstootproeven te omzeilen. Van concrete verdenkingen door de EPA is geen sprake en de genoemde civiele aanklacht is ongegrond, stelt het bedrijf.

VS willen uitleg emissiewaarden Mercedes-Benz
VS willen uitleg emissiewaarden Mercedes-Benz (Foto: ANP)

Hans Teeuwen op hoofdpodium Lowlands

Hans Teeuwen staat deze zomer met zijn nieuwe show Echte Rancune op het hoofdpodium van Lowlands. Recent werd bekend dat de cabaretier dit jaar terugkeert in de theaters voor zijn eerste programma in jaren. In augustus staat hij nu dus ook op Lowlands in de Alpha-tent, maakte concertorganisator Mojo bekend.

De vierentwintigste editie van het festival is van 19 tot en met 21 augustus in Biddinghuizen.

De kaartverkoop voor de nieuwe voorstelling van Teeuwen loopt storm. Aan de oorspronkelijk 31 geplande shows zijn er inmiddels al zes toegevoegd. Tussen mei en augustus speelt hij bijna veertig keer in grote theaters in diverse steden in Nederland en België.

Hans Teeuwen op hoofdpodium Lowlands
Hans Teeuwen op hoofdpodium Lowlands (Foto: BuzzE)

Jochie (14) neukt milf van 27

Een 14-jarige ventje uit St Mary’s, in de Amerikaanse staat Georgia, heeft ene Kristeen Harden aan zijn batsbajonet geregen. Deze 27-jarige dame blijkt een behoorlijke milf.

Toen het ventje onlangs op bezoek was bij zijn moeder, sloeg daar de vonk over. Harden wist het kereltje te verleiden. Eenmaal bij haar thuis, werd het jochie door de milf ontknaapt.

De zaak kwam aan het licht toen vaderlief een geile conversatie tussen zijn zoon en Harden ontdekte via Facebook. De blondine in kwestie heeft bekend seks te hebben gehad met de jongen. Zij loopt de kans voor 25 jaar op water en brood te moeten.

HardenDe milf in kwestie. 
(foto: St Mary’s Police Dpt.)

 

Idioot gooit molotovcocktail tegen moskee Enschede

Zaterdagavond heeft een man in Enschede een molotovcocktail naar een moskee in Enschede gegooid. De crimineel is na een achtervolging door buurtbewoners opgepakt, maar over het motief kan de politie nog niets zeggen. Hoe groot de schade aan de moskee is is nog niet bekend.

De fles met brandbare vloeistof spatte uiteen tegen de gevel van de moskee, maar gelukkig wist een bezoeker van de moskee de vlammen snel te doven. Tijdens het voorval waren mensen, waaronder ook kinderen, aanwezig in het pand.

update: Jaja, dubbel bericht met gisteren blabla. Er zijn inmiddels comments en het is zonde die weg te gooien.

Moskee Enschede
Moskee Enschede (Google Streetview)

Uitstel lichtshow Den Bosch door instorting

De lichtshow die voor vrijdag gepland stond ter ere van het Jeroen Bosch jubileumjaar in Den Bosch wordt uitgesteld wegens de instorting van het Pearle-pand op de Markt. Dit werd maandag besloten na overleg tussen de burgemeester en de Stichting Jheronimus Bosch 500.

"Aan het eind van deze week gaan we samen met de gemeente kijken wanneer we de lichtshow kunnen inhalen", zegt een woordvoerder van de stichting.

De lichtkunst zou vrijdag onder meer op de panden worden geprojecteerd aan de kant van de Markt waar het ingestorte pand stond. Ernaast staat het huis waar de middeleeuwse schilder heeft gewoond. Bosch stierf in 1516.

Uitstel lichtshow Den Bosch door instorting
Uitstel lichtshow Den Bosch door instorting (Foto: ANP)

Duitsland rolt digitale zwarte markt op

De Duitse federale politie heeft bij een grootschalige actie tegen internetcriminaliteit vorige week 69 woningen en bedrijven doorzocht. Negen mensen werden opgepakt. De Duitse politie kreeg daarbij hulp van buitenlandse politiediensten, waaronder de Nederlandse. De negen verdachten zaten achter een aantal Duitstalige marktplaatssites waar illegale waar op werd verhandeld, zoals wapens, drugs en valse paspoorten.

De hoofdverdachte is een 27-jarige Bosniër die drie verschillende forums beheerde. Bij de doorzoekingen van de woningen zijn verschillende bewijsmaterialen, als computers, in beslag genomen. Ook werd in een huis cocaïne, hasj, amfetamine en ecstasy gevonden met een straatwaarde van een kwart miljoen euro.

Het is de federale politie verder gelukt verschillende servers in Nederland, Frankrijk, Litouwen en Rusland uit de lucht te halen.

Duitsland rolt digitale zwarte markt op
Duitsland rolt digitale zwarte markt op (Foto: BuzzT)

Andrť Hazes junior elke dag op z'n knieŽn

André Hazes junior vraagt zijn vriendin Monique elke dag ten huwelijk. "Gewoon om zeker te weten dat ze nog wil", legt Dré uit in een interview met Veronica Magazine.

"Monique zit voor altijd in mijn hart. Als het morgen overgaat, heb ik nog steeds heel veel aan haar te danken." De 22-jarige Dré vertelt ook dat hij eigenlijk niet verliefd wilde worden voor zijn dertigste. "Dus Monique en ik zeiden tegen elkaar: laten we nou niet verliefd worden, want dat heeft geen zin. En toch gebeurde het. Tien jaar voor mijn richtdatum."

Hoewel Dré eigenlijk nog lang niet van plan was verliefd te worden, zegt hij klaar te zijn voor een huwelijk en kinderen. Hij schreef het nummer 'Weet dat je welkom bent' over zijn hoop op een kleintje. "Ik ben stabiel genoeg, dus als het nu zou gebeuren dan is het welkom."

Hijzelf werd geboren toen zijn vader 43 jaar was. "Dat gaat mij echt niet gebeuren! Ik wilde met hem voetballen, maar hij was na drie stappen uitgeput, kon niet meer. Nee, laat mij als ik een jaar of 45 ben maar lekker stappen met mijn zoon."

André Hazes junior elke dag op z'n knieën
André Hazes junior elke dag op z'n knieën (Foto: BuzzE)

Zware val schansspringer Diethart in Duitsland

Schansspringer Thomas Diethart heeft een stevige val te verwerken gekregen. De 24-jarige Oostenrijker ging in het Duitse Brotterode hard onderuit tijdens een wedstrijd in de Continental Cup, het niveau onder de World Cup. 

Diethart kreeg plotseling een windvlaag te verduren en dat liep verkeerd af. Hij klapte hard op de sneeuw, rolde naar beneden en bleef doodstil liggen. Wonderbaarlijk genoeg kwam hij er zonder ernstige verwondingen vanaf, hoewel vooral zijn gezicht wel toegetakeld werd. 

Diethart kwam in december 2013 compleet uit het niks opzetten en won binnen een maand de Vierschansentournee. Een maand later volgde zilver op de Olympische Spelen met het Oostenrijkse team, maar sindsdien is hij weer net zo ver weggezakt. Diethart slijt zijn dagen in de Continental Cup, waar hij zelfs amper meedoet in de strijd om degelijke klasseringen. 

De val van Diethart (Bron: YouTube)

Dit zijn alle backward compatibility-titels voor Xbox One tot nu toe

In november van vorig jaar werd de langverwachte backward compatibility geïntroduceerd voor Xbox One. Een lijst met honderd speelbare Xbox 360-titels werd toen bekendgemaakt en inmiddels is de lijst een stuk langer geworden. Bekijk alle titels hieronder.

Microsoft heeft beloofd dat er nog 'honderden' games volgen en is momenteel in gesprek met de grote ontwikkelaars en uitgevers om zoveel mogelijk titels naar het backward compatibility-programma te krijgen. Bekijk hieronder de meest recente lijst met BC-titels.

1. A Kingdom for Keflings
2. A World of Keflings
3. Aegis Wing
4. Age of Booty
5. Alan Wake's American Nightmare
6. Alien Hominid HD
7. Assassin's Creed II
8. Asteroids & Deluxe
9. Banjo Kazooie: Nuts n Bolts
10. Banjo Tooie
11. Banjo Kazooie
12. BattleBlock Theater
13. Bejeweled 2
14. Bellator: MMA Onslaught
15. Beyond Good & Evil HD
16. Blood of the Werewolf
17. BloodRayne: Betrayal
18. Borderlands
19. Braid
20. Call of Juarez Gunslinger
21. Carcassonne
22. Castle Crashers
23. Castlestorm
24. Centipede & Millipede
25. Condemned
26. Counter-Strike: Global Offensive
27. Crazy Taxi
28. Dark Souls
29. Deadliest Warrior: Legends
30. Defense Grid
31. Deus Ex: Human Revolution
32. Dirt 3
33. Dirt Showdown
34. Discs of Tron
35. Doom
36. Doom II
37. Doritos Crash Course
38. Dungeon Siege III
39. Earthworm Jim HD
40. Fable II
41. Fable III
42. Fallout 3
43. Feeding Frenzy
44. Feeding Frenzy 2
45. Galaga
46. Gears of War
47. Gears of War 2
48. Gears of War 3
49. Gears of War: Judgment
50. Geometry Wars: Retro Evolved
51. Golden Axe
52. Halo: Reach
53. Halo: Spartan Assault
54. Hardwood Backgammon
55. Hardwood Hearts
56. Hardwood Spades
57. Heavy Weapon
58. Hexic HD
59. Hydro Thunder
60. Ikaruga
61. Iron Brigade
62. Jeremy McGrath's Offroad
63. Jetpac Refuelled
64. Joy Ride Turbo
65. Just Cause 2
66. Kameo
67. Kane & Lynch 2
68. Lego Batman
69. Lego Pirates of the Caribbean: The Video Game
70. Lego Star Wars: The Complete Saga
71. Lode Runner
72. Lumines Live!
73. Mass Effect
74. Metal Slug 3
75. Metal Slug XX
76. Might & Magic Clash of Heroes
77. Mirror’s Edge
78. Missile Command
79. Monday Night Combat
80. Monkey Island: SE
81. Monkey Island 2: SE
82. Motocross Madness
83. Ms. Splosion Man
84. Ms Pac-Man
85. Mutant Blobs Attack
86. N+
87. NBA Jam: On Fire Edition
88. Nights Into Dreams
89. Operation Flashpoint: Dragon Rising
90. Pac-Man C.E
91. Pac-man CE DX+
92. Peggle
93. Perfect Dark
94. Perfect Dark Zero
95. Phantom Breaker: Battle Grounds
96. Pinball FX
97. Plants vs. Zombies
98. Portal: Still Alive
99. Prince of Persia
100. Putty Squad
101. Rayman 3 HD
102. R-Type Dimensions
103. Sacred 3
104. Sacred Citadel
105. Sam & Max: Beyond Time & Space
106. Sam & Max Save the World
107. Sega Vintage Collection: Alex Kidd & Co.
108. Sega Vintage Collection: Monster World
109. Sega Vintage Collection: Streets of Rage
110. Shadow Complex
111. Skullgirls
112. Small Arms
113. Sonic CD
114. Sonic The Hedgehog
115. Sonic The Hedgehog 2
116. Sonic The Hedgehog 3
117. Soulcalibur
118. South Park: The Stick of Truth
119. Space Giraffe
120. Spelunky
121. Splosion Man
122. Super Meat Boy
123. Supreme Commander 2
124. Ticket to Ride
125. TC's RainbowSix Vegas
126. Tom Clancy's Rainbow Six Vegas2
127. Torchlight
128. Toy Soldiers
129. Toy Soldiers Cold War
130. Trials HD
131. Tron: Evolution
132. Ugly Americans: Apocalypsegeddon
133. Viva Piñata
134. Viva Piñata: Trouble in Paradise
135. The Witcher 2: Assassins of Kings
136. Wolfenstein 3D
137. Zuma
138. Zuma's Revenge!

Sauber wil vaste waarde in middenmoot zijn

Sauber was bij de eerste Formule 1-test het enige team dat nog met de oude auto verscheen. Morgen gaat de tweede testweek van start en daar zal het Zwitserse team met de vandaag gepresenteerde C35-bolide gaan rijden.

Het afgelopen seizoen verliep, vooral in het begin, goed voor Sauber, dat in totaal 36 punten behaalde. Dit seizoen verwacht teambaas Monisha Kaltenborn nog een stap te kunnen maken, zonder een daadwerkelijk doel uit te spreken. “We hebben wel een bepaalde positie in het WK in gedachten, maar het is in de eerste plaats belangrijk om een vaste waarde in de middenmoot te zijn.”

De coureurs zijn niet veranderd; Marcus Ericsson en Felipe Nasr zullen voor het tweede achtereenvolgende seizoen de rijders zijn voor Sauber, dat met de 2016-Ferrari motor achterin de wagen rijdt. Op het eerste gezicht lijkt er aan de wagen weinig te zijn aangepast, maar volgens technisch directeur Mark Smith zullen de kleine aanpassingen toch zijn uitwerking hebben.

“De C35 is een evolutie van de C34, maar we hebben de filosofie wat betreft de aerodynamica iets aangepast”, vertelde hij. “Dat klinkt misschien als een kleine verandering, maar het heeft veel invloed op de algehele ontwikkeling van de auto.”

Vrouw merkt niet dat haar auto brandt

Een automobiliste op weg van Roermond naar Horn is maandagochtend met de schrik vrijgekomen. Onder de motorkap van haar voertuig was brand uitgebroken, maar ze had dit niet door. Volgens nieuwssite 1Limburg zagen alerte medeweggebruikers wat er aan de hand was, en alarmeerden deze de hulpdiensten.

De nietsvermoedende vrouw strandde met haar auto op de Kerkstraat in Horn, waar zij ongedeerd haar bolide kon verlaten. De auto brandde echter volledig uit.

Buurman mocht hond Salma Hayek doodschieten

De buurman van Salma Hayek ging niet de fout in toen hij de hond van de actrice doodschoot. Volgens TMZ had de buurman het recht op de viervoeter te schieten omdat het beest op zijn erf liep.

De politie van de staat Washington heeft de zaak onderzocht en inmiddels gesloten. Salma's buurman heeft toegegeven dat hij de herder Mozart neerschoot. Uit het onderzoek bleek dat er sprake was van verzachtende omstandigheden. De buurman had helemaal genoeg van Salma's honden, die geregeld op zijn terrein kwamen en zijn eigen viervoeters aanvielen.

Salma's buurman verklaarde ook dat hij niet van plan was Mozart te doden. Hij zegt met een luchtbuks op de hond te hebben geschoten toen het beest in zijn garage liep. De man wilde Mozart slechts afschrikken.

Salma trof Mozart dood aan in haar tuin. "Hij lag dood op het erf van mijn boerderij met een schotwond vlakbij zijn hart", schreef de Mexicaans-Amerikaanse actrice op Instagram. Volgens Salma, die schreef in rouw te zijn, zwierf Mozart nooit ergens rond. "Hij was geliefd gezelschap en heel loyaal."

Buurman mocht hond Salma Hayek doodschieten
Buurman mocht hond Salma Hayek doodschieten (Foto: BuzzE)

Aanklacht tegen managers Fukushima

Vijf jaar na de ramp met de kerncentrale in het Japanse Fukushima zijn drie managers van het verantwoordelijke Tepcoconcern formeel aangeklaagd. De president en twee van zijn vice-presidenten van Tepco wordt verweten dat zij de centrale niet hadden beschermd tegen de tsunami die het gebied op 11 maart 2011 na een zeebeving trof. Dat hebben de Japanse autoriteiten maandag bekendgemaakt.

Door de gevolgen van de tsunami vond een zogenoemde kernsmelting plaats, waardoor uiteindelijk straling vrijkwam. Tepco informeerde de bevolking in het gebied veel te laat over de straling. Hoe het er momenteel in de afgesloten reactorkamers van Fukushma uitziet, weet ook vijf jaar na dato niemand.

Juist maandag werd een andere reactor in Japan na problemen stilgelegd. De kernreactor in Takahama, 400 kilometer ten westen van de hoofdstad Tokio, had problemen met een generator en kwam daardoor automatisch tot stilstand. Volgens de leiding van de reactor is dat proces veilig verlopen.

Naar aanleiding van de ramp met de reactor in Fukushima werden gedurende twee jaar alle 48 kerncentrales in Japan stilgelegd.

Aanklacht tegen managers Fukushima
Aanklacht tegen managers Fukushima (Foto: ANP)

Omzetgroei horeca sterkste in vijftien jaar

De Nederlandse horeca heeft de omzet afgelopen jaar met 5,7 procent zien toenemen. Dat is de sterkste groei in vijftien jaar, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

De omzetgroei vlakte tegen het einde van het jaar wel af. In het vierde kwartaal gingen de verkopen van hotels, restaurants, snackbars en cafés met gemiddeld 0,6 procent omhoog. Dat was met name te danken aan een toename van het aantal consumpties. Prijsstijgingen speelden een kleinere rol.

Met name de snackbar deed in de laatste maanden van het jaar betere zaken, met een omzettoename van 2,4 procent. Onder die categorie vallen overigens ook lunchrooms en ijssalons. Restaurants en cafés behaalden respectievelijk 1,8 procent en 1 procent meer opbrengsten.

Hotels

Hotels beleefden daarentegen een lastig kwartaal, waarin de omzet met 3 procent zakte. In de eerste drie periodes van het jaar steeg de omzet van hotels juist sterker dan in de overige categorieën.

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) kwam vorige maand al met eigen cijfers over 2015. Die duidden op een toename van de omzet met ruim 4 procent, tot 17,2 miljard euro.

Omzetgroei horeca sterkste in vijftien jaar
Omzetgroei horeca sterkste in vijftien jaar (Foto: ANP)

Rabat neemt snel ongewenste Marokkanen terug

Marokko is bereid Marokkanen terug te nemen die Duitsland wegstuurt. Dit heeft de Marokkaanse minister van Binnenlandse Zaken, Mohamed Hassad, maandag zijn Duitse collega Thomas de Maizière beloofd.

In de eerste plaats worden er Marokkanen teruggestuurd die zich als Syrische vluchteling hebben voorgedaan en vorig jaar Duitsland bereikten. De Maizière zei op bezoek in Rabat dat de identificatie met behulp van vingerafdrukken gebeurt. Hassad heeft beloofd alle aanvragen en verzoeken binnen 45 dagen te behandelen.

De Duitse migratie- en vluchtelingendienst stelt dat er vorig jaar circa 10.000 Marokkanen naar de Bondsrepubliek zijn gegaan. Slechts 3,7 procent van de Marokkanen die asiel aanvragen, krijgt dat ook in Duitsland.

Rabat neemt snel ongewenste Marokkanen terug
Rabat neemt snel ongewenste Marokkanen terug (Foto: ANP)

Wielrenner Sepķlveda geveld door windvlaag

De Argentijnse wielrenner Eduardo Sepúlveda zal de komende maanden niet in actie kunnen komen. De jonge klimmer van Fortuneo-Vital Concept werd gisteren tijdens de Drôme Classic ten val gebracht door een windvlaag en kwam vol in de hekken terecht.

Bij die val brak de 24 jarige Sepúlveda onder meer enkele tanden, zijn spaakbeen en het bootvormige botje van zijn hand; et scafoïd. Daarnaast was hij een tijdje buiten bewustzijn. De Argentijn zal circa twee tot drie maanden uit de roulatie zijn en mist daardoor alle voorjaarsklassiekers.

Sepúlveda was het jaar nog goed begonnen. Hij won de bergrit in de Tour de San Luis en finishte in het klassement nog als tweede. Daarnaast werd de Argentijn nog elfde in het klassement in de Ronde van Oman.

Wiebes: belastingaangifte online veiliger

De belastingaangifte via internet is weer veiliger gemaakt. De Belastingdienst heeft de 'elektronische hekken' een beetje hoger getrokken en nog beter nagedacht over de veiligheid. Dat zei staatssecretaris Eric Wiebes maandag in Den Haag kort voor de start van de campagne voor de aangifte 2015.

Volgens Wiebes is onder meer de beveiliging tegen zogenoemde DDoS-aanvallen verbeterd. Hij wilde geen verdere details geven. De Belastingdienst heeft al honderd jaar de zorg dat het heel veilig moet zijn, aldus Wiebes.

Iedereen wordt opgeroepen online aangifte te doen, bijvoorbeeld met de speciale app. De bewindsman verwacht dat 98 procent dat ook doet, zelf of met hulp. Het blijft nog mogelijk op papier aangifte te doen, maar de betrokkene moet dat dan aanvragen.

Niets meer invullen
Dit jaar worden 6,8 miljoen particulieren en 1,2 miljoen ondernemers gevraagd hun aangifte te doen. Via de vooraf ingevulde aangifte hoeft 60 procent van de Nederlanders helemaal niets meer in te vullen, aldus de staatssecretaris. "Daarin lopen we echt voorop in de wereld. Van de overige 40 procent hoeven de meeste mensen echt nog maar een of twee getallen in te vullen, en dan is het klaar." Het gaat bijvoorbeeld om mensen met een rekening in het buitenland of met andere inkomsten dan alleen maar loon.

Wiebes benadrukt dat mensen die hulp nodig hebben, op veel plekken terecht kunnen, van Belastingkantoren en spreekuren in bibliotheken tot de hulplijn van de Belastingdienst. Volgens Wiebes is 90 procent van de antwoorden van de Belastingtelefoon juist. De Consumentenbond kwam vorige week met veel slechtere cijfers.

De Belastingtelefoon is geen belastingadviseur, aldus Wiebes. De dienst is minder geschikt voor ingewikkelde vragen.

Wiebes: belastingaangifte online veiliger
Wiebes: belastingaangifte online veiliger (Foto: BuzzT)

'Nieuwe strategie NS wordt heel slechte koers'

Wanneer de Nederlandse Spoorwegen stoppen met de exploitatie van stationswinkels en zich helemaal gaan richten op hun kerntaak dan zullen we dat niet accepteren. Dat liet FNV Spoor maandag weten na berichtgeving in De Telegraaf.

De krant meldt op basis van uitgelekte plannen dat NS stopt met de exploitatie van de winkels, busbedrijf Qbuzz gaat verkopen en niet meer meedingt naar regionale bus- en spoorconcessies.

NS wilde maandagochtend niet reageren op de berichtgeving in de krant. Een woordvoerster benadrukt dat de nieuwe strategie volgens plan pas dinsdag wordt bekendgemaakt.

'Nieuwe strategie NS wordt heel slechte koers'
'Nieuwe strategie NS wordt heel slechte koers' (Foto: ANP)

Aregawi trekt zich terug van WK indoor, 'niks te maken met schandaal'

De Zweedse hardloopster Abeba Aregawi heeft zich teruggetrokken van het wereldkampioenschap indoor, komende maand in het Amerikaanse Portland. Volgens het Zweedse team heeft het niks te maken met het recente schandaal rondom Aregawi: de geboren Ethiopische zou bewust foutieve informatie hebben opgegeven om de Zweedse nationaliteit te verkrijgen. Zo zou ze zelfs nooit in Zweden gewoond hebben.

De coach van het nationale team, Karin Torneklint, liet in eerste instantie weinig los over het terugtrekken van de regerend wereldkampioene indoor op de 1500 meter. "Mijn intentie is om in de sport te blijven werken", klonk het vaag. Stefan Olsson, de voorzitter van de Zweedse atletiekbond, was al ernstig teleurgesteld in het nieuws rondom het liegen van Aregawi: "Alles is hier gebaseerd op vertrouwen en als dan blijkt dat je iemand toch niet kunt vertrouwen, komt dat erg hard aan", liet hij weten. 

Aregawi kwam tot december 2012 uit voor Ethiopië, maar kreeg de Zweedse nationaliteit nadat ze met een Ethiopische Zweed trouwde. Ze is tegenwoordig met een ander getrouwd: de Ethiopische marathonloper Yemane Tsegay, die vorig jaar WK-zilver won. Namens Zweden won ze de 1500 meter onder meer op het WK outdoor van 2013 en WK indoor van 2014.

"Abeba heeft niet genoeg gelopen en is niet goed genoeg in vorm om naar het WK te gaan", aldus coach Torneklinkt in een wat duidelijker uitleg. "We hebben dit al even geleden besloten en het heeft niks met het onderzoek van de Zweedse belastingdienst te maken", doelt hij op het ingestelde onderzoek naar aanleiding van het mogelijk frauderen van de atlete. 

Levenslang gratis friet na snackbargeboorte

In een snackbar in Brussel is zaterdagavond een jongetje ter wereld gekomen. De moeder doopte haar zoontje Adam, naar de naam van de snackbar. Het jochie mag nu de rest van zijn leven gratis komen snacken bij Adam Snack, zo bood de eigenaar aan.

De vrouw beviel op het terras voordat de gewaarschuwde ambulancedienst was gearriveerd, zo meldde de Franstalige omroep RTBF. Het personeel had de barende vrouw afgeschermd met reclameborden.

Snackbareigenaar Nawfal Ben Messaoud in de Brusselse gemeente Molenbeek dacht aan een grap toen een medewerker hem het verhaal vertelde. Hij wil contact houden met Adam.

Moeder en kind maken het goed, aldus de omroep.

Levenslang gratis friet na snackbargeboorte
Levenslang gratis friet na snackbargeboorte (Foto: BuzzO)

Jakhals gezien op Veluwe

De jakhals is mogelijk opgedoken in Nederland. Een speciale camera heeft de zogeheten goudjakhals op 19 februari geregistreerd op de Veluwe. De universiteit in Wageningen heeft dat maandag bekendgemaakt. Volgens de instelling bevestigen deskundigen dat het echt een jakhals is.

De goudjakhals of goudwolf komt normaal gesproken voor in Noord-Afrika, het Midden-Oosten, Zuid-Azië en op de Balkan. De laatste jaren migreert de jakhals richting West-Europa. Het dier eet hazen, konijnen, knaagdieren, reptielen, vogels, eieren, fruit en afval. Het is nog niet bekend hoe de jakhals naar Nederland is gekomen. Mogelijk is hij ontsnapt of uitgezet, maar het kan ook zijn dat hij zelf naar Nederland is gewandeld.

De universiteit wil niet zeggen waar de jakhals precies is waargenomen.

Jakhals gezien op Veluwe
Jakhals gezien op Veluwe (Foto: ANP)

Prijsniveau daalt in eurozone

Het gemiddelde prijsniveau voor consumenten in de eurozone is in februari met 0,2 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit voorlopige cijfers die statistiekbureau Eurostat maandag heeft gepubliceerd.

Economen rekenden in doorsnee op een stabiel prijsniveau, na een stijging met 0,3 procent op jaarbasis in januari. Fors lagere energieprijzen zorgden er evenwel voor dat het leven in de negentien eurolanden gemiddeld zelfs wat goedkoper is geworden.

Bij structurele prijsdalingen wordt ook wel gesproken van deflatie. Dat geldt als een grote bedreiging voor de economische groei. Omdat het moeilijker wordt om schulden af te lossen, zullen bedrijven geneigd zijn investeringen uit te stellen.

Inflatie

De Europese Centrale Bank (ECB) probeert daarom al maanden het lage inflatieniveau op te vijzelen door op grote schaal schuldpapier op te kopen. Daardoor komt meer geld in omloop, wat de vraag naar goederen en diensten zou moeten stimuleren.

Door de aanhoudende malaise op de oliemarkt lukt het de ECB echter niet de inflatie structureel te laten oplopen. De centrale bank streeft naar een geldontwaarding van net geen 2 procent op jaarbasis, maar dat niveau lijkt ver uit beeld.

Afgezien van de sterk schommelende prijzen van voedingsmiddelen en energie kwam de inflatie uit op 0,7 procent. Dat is het laagste peil sinds april vorig jaar. Deze zogeheten kerninflatie bedroeg in januari nog 1 procent.

Prijsniveau daalt in eurozone
Prijsniveau daalt in eurozone (Foto: ANP)

Sneeuw op eerste dag meteorologische lente

Op de eerste dag van de meteorologische lente krijgt Nederland te maken met sneeuw. Volgens het weerbureau weeronline.nl trekt er dinsdagmiddag vanuit het westen een neerslaggebied over het land. De neerslag begint als natte sneeuw of sneeuw en vooral in het oosten kan het daardoor tijdelijk wit en glad worden. In het westen gaat de neerslag al snel over in regen, in het oosten gebeurt dit pas aan het begin van de avond.

Dinsdag begint de dag nog zonnig en koud met lichte vorst aan zee tot lokaal matige vorst (minima beneden -5) in het oosten. In de ochtend raakt het vanuit het westen bewolkt en eind van de ochtend valt aan zee de eerste neerslag.

Deze week is er volgens weeronline.nl nog geen sprake van lenteweer. Woensdag en donderdag is het herfstachtig met veel wind en buien. Vanaf vrijdag laat de zon zich waarschijnlijk weer zien.

Sneeuw op eerste dag meteorologische lente
Sneeuw op eerste dag meteorologische lente (Foto: ANP)

'EconomieŽn EU en VS tonen tekenen herstel'

De Europese en Amerikaanse economie laten tekenen van herstel zien. Dat heeft minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem gezegd tegen de Duitse zakenkrant Handelsblatt na een conferentie met zijn ambtgenoten van de G20, een overlegorgaan van negentien grote landen en de EU.

"We verkeren niet een crisis-modus", benadrukte de bewindsman, die ook in China nog een groot groeipotentieel ziet. Hij reageerde daarmee op de roep van "sommige deelnemers"van de top om als G20 meer actie te ondernemen. Volgens Dijsselbloem is het wel belangrijk dat er structurele hervormingen worden doorgevoerd om verdere economische groei te bewerkstelligen.

'Economieën EU en VS tonen tekenen herstel'
'Economieën EU en VS tonen tekenen herstel' (Foto: ANP)

Chinees steekt tien schoolkinderen neer

Een man heeft maandag in de Zuid-Chinese stad Haikou tien scholieren neergestoken, zes jongens en vier meisjes. Twee kinderen zijn er slecht aan toe, maar zullen het overleven, zo berichtte het Chinese tv-station China Central Television.

De dader pleegde zelfmoord na de steekpartij. Alle kinderen zijn naar een ziekenhuis overgebracht. Over het motief van de dader is niets bekend.

Man steekt tien schoolkinderen neer
Chinees steekt tien schoolkinderen neer (Foto: ANP)

Vrouw loopt met kinderhoofd rond in Moskou

Een in zwart geklede vrouw liep maandagochtend met een afgehakt kinderhoofd rond bij een metrostation in Moskou. Volgens Russische media riep de vrouw "Allahu Akbar" en dreigde ze zichzelf op te blazen. Het tafereel speelde zich af bij Oktiabrskoje Pole metrostation in het noordwesten van de Russische hoofdstad.

De vrouw is inmiddels opgepakt. Eerder op de ochtend werd een lichaam van een drie- of vierjarig kind zonder hoofd gevonden in een brandend appartement in Moskou. De vrouwelijke dader was de oppas van het slachtoffer en heeft het appartement in brand gezet.

De Russische politie maakte bekend dat de vrouw geen bom bij zich had. De vrouw van tegen de veertig jaar komt uit de voormalige Sovjetrepubliek Oezbekistan en zal psychisch worden onderzocht. Volgens een Russische onderzoekster is ze mentaal instabiel.

Vrouw loopt met kinderhoofd rond in Moskou
Vrouw loopt met kinderhoofd rond in Moskou (Foto: ANP)

Netflix blokkeert meeste VPN's en unblockers

Netflix maakt flink vaart met de uitrol van het blokkeren van gebruikers die de dienst bezoeken via een VPN of unblocker, tot groot ongenoegen van veel gebruikers en privacy-voorvechters. Met de blokkade voorkomt Netflix dat content die het ene land niet beschikbaar is en in het andere land wel toch bekeken kan worden, maar deze handelswijze heeft een vervelende bijwerking voor mensen die een VPN gebruiken uit privacy of veiligheidsoverweging.

Als je Netflix bezoekt via een proxy, VPN of 'unblocker' krijg je nu een melding dat je gebruik maakt van zo'n dienst en word je verzocht deze uit te schakelen. Daarmee stel je je als gebruiker uiteraard kwetsbaar op. Als je gebruik maakt van een open WIFI verbinding is het zeer wenselijk om een VPN in te zetten om te zorgen dat derden niet mee kunnen kijken wat je zoal doet, om maar een voorbeeld te noemen.

Netflix zelf geeft als reden de rechten van derden te willen en moeten respecteren, maar een opmerkelijk detail is dat ook de films en series waarvan het bedrijf zélf de rechten bezit geblokkeerd worden. Oók als de VPN een ip uit je eigen land gebruikt.

Inmiddels melden veel gebruikers dat zij hun abonnement zullen stopzetten, en veel abonnees verklaren simpelweg terug te gaan naar downloaden uit illegale bron.

Gebruik jij een VPN? En waarom gebruik je die? En gebruik je die weleens met Netflix? Netflix zelf stelt in een reactie dat ze niet verwachten dat mensen hun abonnement op zullen zeggen. Op de privacy en veiligheidsaspecten van de blokkade, die effectief zorgt dat mensen zich minder veilig op internet begeven als zij dit nodig vinden, heeft het miljardenbedrijf nog niet gereageerd.

Netflix: Fuck onze betalende klanten en hun privacy
Netflix blokkeert proxies en VPN's

Jochie doet juf en krijgt pistool toe

De politie van Detroit heeft onlangs ene Jamee Hiatt in de kraag gevat. De 31-jarige lerares heeft namelijk herhaaldelijk de liefde bedreven met een 13-jarige scholier. Als cadeautje kreeg de jonge minnaar van de blondine een heus pistool, dat weldra werd ingezet bij een schietpartij.

Hiatt werd vorige maand al opgepakt wegens seks met een minderjarige. De knaap kwam als 11-jarige bij juf Hiatt in de klas op Leslie's Woodworth Elementary School.

Toen het ventje eenmaal was afgestudeerd aan de basisschool, kwam het tot een seksrelatie. Bij een hoorzitting werd al bekend dat de schooljuf 'zo vaak seks met het ventje had, dat hij het zich niet meer kan herinneren hoe vaak'.

De rechtszaak kreeg vorige echter een bizarre wending. Het blijkt nu dat Hiatt voor het kereltje een pistool heeft gekocht, dat later door hem werd gebruikt tijdens een schietpartij in het plaatselijke park. Omdat de onderwijzeres het vuurwapen had opgegeven als gestolen, wordt haar tevens het doen van een valse aangifte ten laste gelegd.

Hiatt moet nu terechtstaan wegens tal van feiten. Indien zij schuldig wordt bevonden, kan ze voor levenslang achter tralies belanden.

Dode bij botsing trein met auto in Utrecht

Door een aanrijding tussen een trein en een personenauto op de Bastionweg in Utrecht is maandagochtend een dode gevallen.

Volgens een woordvoerder van de politie zijn er verder geen gewonden gevallen. De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend. Vanwege de aanrijding rijden er tussen station Overvecht, station Hilversum en station Maliebaan waarschijnlijk voor een groot deel van de dag geen treinen. De storing duurt volgens NS tot 18.00 uur.

Tussen Utrecht en Geldermalsen rijden ook geen treinen. Deze storing is naar verwachting rond 11.30 uur verholpen. Reizigers in beide richtingen moeten rekening houden met een extra reistijd van een uur.

Dode bij botsing trein met auto in Utrecht
Dode bij botsing trein met auto in Utrecht (Foto: ANP)

Man opgepakt om fatale mishandeling TT-nacht

De politie heeft maandag een 29-jarige man uit Schiedam aangehouden in verband met de dood van Tom de Munter na een mishandeling tijdens de TT-nacht in Assen juni vorig jaar.

Het 24-jarige slachtoffer werd tijdens de nacht voor de TT zwaargewond in de Groningerstraat gevonden. Hij raakte in coma en overleed een paar dagen later aan zijn verwondingen. Na onderzoek werd duidelijk dat er mogelijk een groepje uit de omgeving van Schiedam bij hem in de buurt rondliep vlak voor het incident.

Het televisieprogramma Opsporing Verzocht besteedde meerdere keren aandacht aan de zaak. Dankzij deze aandacht, het rechercheonderzoek en de verklaringen van getuigen kon volgens de politie de Schiedammer worden aangehouden.

Man opgepakt om fatale mishandeling TT-nacht
Man opgepakt om fatale mishandeling TT-nacht (Foto: ANP)

Ahold blijft koninklijk na fusie met Delhaize

Ahold mag ook na de voorgenomen fusie met het Belgische Delhaize het predicaat 'Koninklijk' blijven voeren. Koning Willem-Alexander heeft daarmee ingestemd, liet het supermarktconcern maandag weten.

Albert Heijn legde in 1887 de basis voor wat nu Ahold is. Sinds het eeuwfeest in 1987 mag het bedrijf zichzelf koninklijk noemen. Na de fusie met Delhaize, die naar verwachting medio dit jaar wordt voltooid, zal het gecombineerde bedrijf officieel Koninklijke Ahold Delhaize heten.

Ahold blijft koninklijk na fusie met Delhaize
Ahold blijft koninklijk na fusie met Delhaize (Foto: ANP)

Amerikaan bekent 'misdaad tegen Noord-Korea'

De Amerikaanse student Otto Warmbier, die in januari in Noord-Korea werd gearresteerd, heeft 'ernstige misdaden tegen de staat' bekend. Dat hebben de Noord-Koreaanse staatsmedia maandag bekendgemaakt.

De 21-jarige student werd aangehouden toen hij in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang in een vliegtuig naar China wilde stoppen. Hij heeft toegegeven dat hij bij vertrek uit het Yanggakdo International Hotel in Pyongyang uit een personeelsafdeling een politieke slogan heeft meegenomen.

Noord-Korea pakt regelmatig vreemdelingen op. Onder meer de Verenigde Staten en Canada hanteren een negatief reisadvies voor het stalinistische land.

Amerikaan bekent 'misdaad tegen Noord-Korea'
Amerikaan bekent 'misdaad tegen Noord-Korea' (Foto: ANP)

Taeke en Airen pas na terugkomst verliefd

Taeke Taekema en Airen Mylene vielen pas na terugkomst uit de Dominicaanse Republiek voor elkaar. Daar leerden de oud-hockeyer en de presentatrice elkaar kennen tijdens de opnamen van Wie is de mol?

'De vonk sloeg niet over tijdens de opnames, maar pas toen we terug waren', vertelt Taeke maandag in het AD. 'Nu hebben we het heel leuk samen en dat hebben we te danken aan het programma.'

Airens verblijf op de Dominicaanse Republiek was maar van korte duur. De SBS-presentatrice was dit seizoen de eerste afvaller van Wie is de mol?. Taeke hield het een stuk langer vol, hij viel net voor de finale af.

Airen en Taeke maakten eerder deze maand bekend een setje te zijn. De presentatrice deelde via Instagram foto's van de wintersportvakantie waarvan ze samen met de oud-hockeyer genoot.

Taeke en Airen pas na terugkomst verliefd
Taeke en Airen pas na terugkomst verliefd (Foto: BuzzE)

Den Haag mocht weigerambtenaar ontslaan

Weigerambtenaar Wim Pijl komt niet terug als ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente Den Haag. Pijl werd in 2011 weggestuurd omdat hij weigerde homostellen te trouwen. Hij vond dat een schending van zijn vrijheid van godsdienst en stapte naar de rechter. Maar de hoogste rechter in het land, de Centrale Raad van Beroep, gaf de gemeente maandag gelijk.

Pijl zat vele jaren voor de ChristenUnie-SGP in de Haagse gemeenteraad en werd daarna trouwambtenaar. Als gemeenteraadslid nam hij actief deel aan het debat over weigerambtenaren. Zijn houding was "onverenigbaar" met het beleid van de gemeente. Daardoor ontstond een impasse en was ontslag gerechtvaardigd, vindt de Centrale Raad van Beroep.

Pijl is lid van de christelijke Reformatorisch Maatschappelijke Unie (RMU). Die vakbond stond hem bij in het proces.

Den Haag mocht weigerambtenaar ontslaan
Den Haag mocht weigerambtenaar ontslaan (Foto: ANP)

Zuid-Koreaanse bobsleeŽr schrijft geschiedenis

De Zuid-Koreaanse bobsleeër Won Yun-jong heeft in het Duitse Königssee geschiedenis geschreven. In de tweemansbob was hij de beste tijdens de seizoensafsluiter, maar belangrijker nog: Won won het eindklassement in de World Cup, de eerste keer ooit dat een Aziaat de World Cup-titel wint in een van de grote glijsporten bobsleeën, skeleton en rodelen.

Won was met remmer Seo Young-woo de snelste in de eerste run, maar twee Zwitserse sleeën zaten het duo op de hielen. Beat Hefti en remmer Alex Baumann gaven slechts 0,02 seconden toe, terwijl ook Rico Peter en Bror van der Zijde binnen een tiende bleven. In run twee moest Peter zijn plek afstaan aan de Duitser Francesco Friedrich en remmer Candy Bauer, maar Hefti kon zijn plek wel verdedigen. Het bleek echter net niet genoeg om Won te verslaan, want de Koreaan bleef Hefti 0,05 seconden voor en pakte zo definitief de historische eindzege.

Het was een zeer emotioneel moment voor de Koreanen, die eerder dit jaar plotseling hun coach Malcolm Lloyd verloren. Regelmatig werd daarna met zijn afbeelding op de slee meegedaan en in januari leverde dat in Whistler al de eerste Aziatische bobsleezege ooit op. Won is dé exponent van het Zuid-Koreaanse programma in de aanloop naar de Olympische Spelen van 2018, die in Pyeongchang gehouden worden. 

De Nederlander Ivo de Bruin deed in Königssee wel mee, maar werd 21e en speelde dus opnieuw geen rol van betekenis. 

Skeletonner Dukurs zet jarenlange dominantie voort

Skeletonner Martins Dukurs heeft zijn ongekende dominantie in de sport voortgezet. In het Duitse Königssee was de Let in de afsluitende wedstrijd van het seizoen weer eens ongenaakbaar en dat leverde hem zijn zevende World Cup-eindzege achter elkaar op. 

Op de Duitse baan was Dukurs in beide runs weer duidelijk de snelste. Alleen de Koreaan Yun Sung-bin - dit seizoen definitief doorgebroken - kon met 0,56 seconden een beetje in de buurt blijven. Het brons was voor Tomass Dukurs, de oudere broer van de winnaar. 

In december 2013 werd Dukurs een keer achtste, in januari 2012 een keer zesde en verder staat hij al meer dan vijf jaar lang in elke race in de top-2. Hij regeert de sport met ijzeren vuist, maar toch heeft hij nog geen olympisch goud gewonnen: in 2010 versloeg de Canadees Jon Montgomery hem in Canada, twee jaar geleden was de Rus Alexander Tretiakov in Rusland de beste. Over twee jaar zou Dukurs wel weer eens voor eenzelfde probleem kunnen staan in Zuid-Korea, want Yun wordt alsmaar beter. 

Bedrukker afrit moet even blazen

De busafrit van de A10 bij de Amstelveenseweg in Amsterdam is opnieuw van letters voorzien. Heeft de persoon die de letters erop heeft gezet niet goed opgelet, stond het zo op z'n werkbriefje of was hij dronken? Wij weten het niet.

Medewerkers van team Hoofdwegen van de politie Amsterdam kon wel lachen om dit foutje en deelde de foto op Twitter. Volgens andere Twitteraars staat deze tekst er al een tijdje. Of het vervangen gaat worden is niet aan de politie, dat wordt bepaald door Rijkswaterstaat of de gemeente Amsterdam.

Vermoedelijke oorlogsmisdadigers in ons land

In Nederland zijn circa twintig nieuwe vluchtelingen die elders zeer waarschijnlijk oorlogsmisdaden hebben begaan en toch niet kunnen worden teruggestuurd. Dat valt maandag op te maken uit een brief van staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) aan de Tweede Kamer.

Vorig jaar kreeg een groep van dertig asielzoekers, onder wie tien Syriërs, geen verblijfsvergunning omdat er ernstige verdenkingen waren dat ze zulke zware misdrijven hebben begaan. Genoemde twintig maken daar deel van uit, maar door verdragen kunnen ze niet worden teruggestuurd omdat ze thuis het risico lopen op "onmenselijke behandeling."

De groep bestaat behalve uit Syriërs uit Eritreërs, Nigerianen, Soedanezen en Georgiërs.

Er werden vorig jaar 170 onderzoeken gedaan in verband met dergelijke verdenkingen. Sinds 1992 zijn er 950 van zulke verdachte gevallen geteld.

Vermoedelijke oorlogsmisdadigers in ons land
Vermoedelijke oorlogsmisdadigers in ons land (Foto: ANP)

Slashy Souls is mobiele Souls-game van Bandai Namco

Bandai Namco, de uitgever van de Dark Souls-games buiten Japan, slaat de handen ineen met gameretailer GameStop. Samen brengen ze Slashy Souls uit, een mobiele spin-off van de populaire Souls-franchise die bekend staat om zijn hoge moeilijkheidsgraad.

In een persbericht geeft Bandai Namco aan dat Slashy Souls is geïnspireerd door Dark Souls maar geen officieel onderdeel van de serie uit maakt. Wel heeft de game soortgelijke thema's. Zo is er een focus op uitdaging en zijn er typische, herkenbare Souls-elementen te vinden zoals grote tweehandige zwaarden en bijlen om mee te zwaaien, verraderlijke levels vol met dodelijke vallen en uiteraard pittige bossfights.

Bekijk de trailer van de mobiele Souls-games hieronder. Slashy Souls is sinds gister beschikbaar op iOS en Android.

Minstens 3000 agenten tekort bij Belgische politie

De federale politie in België is nog steeds zwaar onderbemand: er zijn minstens 3.000 mensen te weinig, wat ongeveer een vijfde van de totale capaciteit is. Belgische bonden maken zich zorgen over beloofde versterkingen in het kader van terreurmaatregelen.

Jarenlang zijn er niet meer mensen aangenomen dan er vertrokken, hierdoor is deze ondercapaciteit ontstaan. Al maanden passeren er ook getallen over de versterking van speciale eenheden of meer geld voor apparatuur, maar in de praktijk komt daar weinig van terecht. Vacatures worden niet ingevuld en procedures voor aanbestedingen duren lang en de vrees is dat het geld dan niet meer beschikbaar is.

Minister van binnenlandse zaken Jambon is bezig met het herstructureren van de federale politie en bekijken wat de kerntaken van de politie zijn. Dat moet zo'n 2.500 mensen opleveren. Maar dan zijn er nog 1.000 te weinig.

Bijna 100.000 asielaanvragen verwacht in 2016

Dit jaar komen er vermoedelijk bijna 100.000 nieuwe asielzoekers naar ons land. Dat zijn er veel meer dan de ongeveer 58.000 vluchtelingen die premier Mark Rutte afgelopen maand meldde aan de Tweede Kamer. Dat berichten NRC Handelsblad en Reporter Radio maandag.

Uit onderzoek van de twee blijkt dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), het ministerie van Veiligheid en Justitie, de provincies en gemeenten uitgaan van 93.600 vluchtelingen in 2016. Deze prognose van het aantal asielverzoeken hanteren de instanties bij het plannen van de opvangcapaciteit. Maar vorige maand noemde Rutte het aantal van 58.000 zelfs 'aan de hoge kant'.

Tijdens overleg van de Landelijke Regietafel Verhoogde Asielinstroom werd al gezegd dat alle overheden die betrokken zijn bij de opvang van vluchtelingen moeten uitgaan van een instroom van circa 93.600. Dat overleg vond enkele weken geleden plaats op het ministerie van Binnenlandse Zaken, onder voorzitterschap van minister Ronald Plasterk.

Bijna 100.000 asielaanvragen verwacht in 2016
Bijna 100.000 asielaanvragen verwacht in 2016 (Foto: ANP)

Clouseau blijft hopen op Nederlandse comeback

Clouseau scoorde in de jaren negentig enkele hits in Nederland, maar daarna beperkte het succes zich tot Vlaanderen. 'Die comeback, het gebeurde gewoon niet', zegt zanger Koen Wauters maandag in het AD. 'Ik vond dat altijd heel zuur.'

Met hun nieuwe plaat 'Clouseau danst' hopen Koen en zijn broer Kris ons land weer aan hun voeten te krijgen. 'De dwang voor een comeback is afgenomen, maar de goesting is nog altijd even groot', zegt Koen.

De 48-jarige zanger hoopt vooral ook hier weer op te kunnen treden. 'Het kan mij niet zoveel schelen of we duizenden platen verkopen in Nederland. Leuk voor de platenfirma, maar die grote aantallen van vroeger komen toch niet meer terug. Het zou toch wel fantastisch zijn om weer live optredens te geven.'

Mocht het de gebroeders Wauters ook dit keer niet lukken een comeback te maken in ons land, dan gaan ze niet bij de pakken neer zitten. 'We hebben altijd Vlaanderen.'

Clouseau blijft hopen op Nederlandse comeback
Clouseau blijft hopen op Nederlandse comeback (Foto: BuzzE)

Huisarts zwijgt over eigen kwaliteit

Informatie over de kwaliteit van huisartsen moet openbaar en makkelijk toegankelijk worden. Dat wil patiëntenorganisatie NPCF. Uit een inventarisatie onder de achterban blijkt dat patiënten willen weten hoe goed hun huisarts is in vergelijking met andere artsen. Ook geven veel patiënten aan dat het moeilijk is om te wisselen van huisarts.

Een kleine 10 procent zegt een andere huisarts te willen, maar daar grote moeite bij te ondervinden omdat de eigen huisarts niet wil meewerken.

NPCF-directeur Dianda Veldman vindt dat huisartsen veel transparanter te werk moeten gaan. 'Twee jaar geleden beloofden de huisartsen al beterschap. Maar in de praktijk komt daar nog maar bitter weinig van terecht. Daar moeten we nu echt werk van gaan maken.'

Huisarts zwijgt over eigen kwaliteit
Huisarts zwijgt over eigen kwaliteit (Foto: ANP)

Pakketjes helpen omzet PostNL vooruit

PostNL heeft zijn omzet vorig kwartaal licht zien stijgen ten opzichte van een jaar eerder. De groei was te danken aan de bezorging van pakketten en aan de buitenlandse activiteiten, de Nederlandse postmarkt kromp zoals voorspeld verder.

PostNL boekte vorig kwartaal een omzet van 1 miljard euro. Dat was 1 procent meer dan in de laatste drie maanden van 2014. De operationele winst, gecorrigeerd voor pensioenlasten en andere voorzieningen, steeg met een vijfde naar 147 miljoen euro. Onderaan de streep ging de nettowinst 15 miljoen euro omlaag naar 101 miljoen euro.

De opbrengsten uit de pakketbezorging gingen vorig kwartaal met 7 procent omhoog, terwijl buitenlandse activiteiten 6 procent meer opleverden. De omzet uit de Nederlandse brievenmarkt slonk met 1 procent. In totaal werden 9,5 procent minder brieven verstuurd, maar die afname werd grotendeels gecompenseerd met duurdere postzegels.

Internet

PostNL wist de operationele winst vorig jaar met 6 procent op te voeren tot 303 miljoen euro. Daarmee werd voldaan aan de eigen voorspelling dat het resultaat tussen 280 en 320 miljoen euro zou uitkomen.

Het postbedrijf verwacht ook dit jaar te profiteren van de groei van het winkelen via internet, waardoor er steeds meer pakketten kunnen worden bezorgd. De aanhoudende krimp op de postmarkt moet worden gecompenseerd via de lopende reorganisatie. Die leverde vorig jaar voor 85 miljoen euro aan besparingen op.

Eind vorig jaar liet PostNL al weten dat komende jaren nog meer besparingen worden doorgevoerd. Daarbij blijft de reorganisatie tot en met volgend jaar wel beperkt tot het eerder aangekondigde verlies van 2700 tot 3500 banen.

Pakketjes helpen omzet PostNL vooruit
Pakketjes helpen omzet PostNL vooruit (Foto: ANP)

Grootste stijging uitzenduren in vijf jaar

In het vierde kwartaal van vorig jaar steeg het aantal uitzenduren met 3,6 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor. Dit is de sterkste stijging in vijf jaar, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Zowel de uren in de langlopende als in de kortlopende contracten stegen sterker dan in het voorgaande kwartaal, merkte het statistiekbureau daarbij op. Het aantal uren in langlopende contracten zoals detachering en payrolling steeg met 4,1 procent. Een kwartaal eerder was de stijging 3,4 procent. Het aantal uren in kortlopende contracten nam met 2,7 procent toe.

Met het vierde kwartaal zijn ook de jaarcijfers bekend. Vergeleken met 2014 steeg zowel het totaal aantal uitzenduren als de omzet van de uitzendbranche aanzienlijk. Het totaal aantal uren steeg met ruim 9 procent en de omzet met iets meer dan 10 procent. In 2014 nam het aantal uren met 6,6 procent en de omzet met 5,5 procent toe.

Grootste stijging uitzenduren in vijf jaar
Grootste stijging uitzenduren in vijf jaar (Foto: ANP)

'Voorzichtig en rustig aan met nieuw wetboek'

Politievakbond ACP is kritisch over het hoge tempo waarin het wetboek van Strafvordering vernieuwd wordt. De bond maant de politiek om kwaliteit boven snelheid te verkiezen en deze 'grote en uitgebreide operatie' niet te overhaast te laten gebeuren.

'De politiek moet echt opletten. Dit soort wetboeken gaat dertig tot veertig jaar mee. Dit proces moet uiterst zorgvuldig gebeuren', aldus ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp.

In het wetboek van Strafvordering zijn alle regels voor het strafproces opgenomen. Het is in die zin ook een leidraad voor het werk van de politie. 'Het moet allemaal wel werkbaar blijven', waarschuwt Van de Kamp. 'Als je niet uitkijkt, wordt het juridisch helemaal dichtgetimmerd maar in de praktijk onwerkbaar. Je moet de balans zien te vinden.'

Maandag praten Kamerleden over de vernieuwing van het wetboek van Strafvordering. In aanloop naar deze vergadering heeft de ACP in een brief haar bezwaren en ongerustheid kenbaar gemaakt.

'Voorzichtig en rustig aan met nieuw wetboek'
'Voorzichtig en rustig aan met nieuw wetboek' (Foto: ANP)

1,8 miljoen Chinezen verliezen werk

China verwacht 1,8 miljoen werknemers in de kool- en staalindustrie te moeten ontslaan om de industriële overcapaciteit terug te kunnen dringen. Dat maakte het Ministerie van Personeelsbeleid en Sociale Zekerheid maandag bekend.

Minister Yin Weimin liet weten dat het korten op de overcapaciteit tot ontslagen in 2016 zal leiden. Hij was er daarnaast vrij zeker van dat de werkgelegenheid stabiel zal blijven.

Er is niet bekendgemaakt wanneer de ontslagen precies gaan vallen.

1,8 miljoen Chinezen verliezen werk
1,8 miljoen Chinezen verliezen werk (Foto: ANP)

Windmolens steeds belangrijker voor stroom

De opwekking van hernieuwbare elektriciteit door windmolens is vorig jaar in Nederland met bijna 20 procent gegroeid. In 2015 werd daarmee ruim de helft van het totaal aan duurzame energie opgewekt door windmolens. Dit maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend.

Windmolens produceerden vorig jaar in totaal bijna 7 miljard kilowattuur elektriciteit, dat is ongeveer 20 procent meer dan in 2014. De molens op zee worden hierbij steeds belangrijker, maar ook op land neemt de productie sterk toe. Op land is de capaciteit met 380 megawatt gegroeid naar 3000 megawatt. Op zee met 130 megawatt naar 360 megawatt.

Ook de productie van elektriciteit uit waterkracht en zonnepanelen nam iets toe. De productie van elektriciteit uit biomassa bleef nagenoeg gelijk, aldus het CBS.

Volgens de Europese Windenergie Associatie (EWEA) was de totale capaciteit van windmolens in de Europese Unie in 2015 142 gigawatt. Een groot deel hiervan staat opgesteld in Duitsland (32 procent) en in Spanje (16 procent). In Nederland staat ruim 2 procent van de capaciteit van de Europese windmolens.

Windmolens steeds belangrijker voor stroom
Windmolens steeds belangrijker voor stroom (Foto: ANP)

Chris Rock gaat los over OscarsSoWhite

Presentator Chris Rock vuurde zondagavond in de openingsmonoloog van de Oscaruitreiking een spervuur aan grappen over het gebrek aan donkere nominaties de zaal in. In de weken voorafgaand aan de uitreiking ontspon zich een hevige discussie over het structurele gebrek aan nominaties voor donkere acteurs of makers.

'Waarom waren er dit jaar zoveel protesten over het gebrek aan donkere nominaties? Want het is al veel vaker zo geweest, in de jaren vijftig of zestig', aldus Rock. 'Maar toen hadden we échte dingen om ons druk over te maken. Terwijl we werden verkracht en gelyncht, hadden we geen tijd om ons druk te maken over de nominatie voor beste cameraman. Als je oma aan een boom bungelt, maak je je niet druk over de beste korte documentaire.'

De presentator haalde ook uit naar donkere sterren die de Oscarceremonie besloten te boycotten. 'Jada Pinkett Smith besloot niet te komen. Maar wat zou ze hier moeten? Ze heeft een televisieprogramma. Dat is alsof ik besluit de slipjes van Rihanna te boycotten: daar ben ik ook niet uitgenodigd.' Rock stelde dat er naar aanleiding van de protesten een aantal aanpassingen zijn gemaakt voor de show. 'Zo is het blokje In Memoriam dit jaar gevuld met donkere Amerikanen die het afgelopen jaar zijn doodgeschoten door agenten.'

De presentator besloot uiteindelijk met de conclusie dat donkere acteurs structureel dezelfde kansen willen krijgen als blanke acteurs. 'Leonardo DiCaprio krijgt elk jaar een prachtige rol. Dat moet voor iemand als Jamie Foxx, die even goed is, toch ook mogelijk zijn?' De grote favoriet bij de Oscars dit jaar het drama The Revenant, over een pionier die begin negentiende eeuw moet zien te overleven in de Amerikaanse wildernis.

 Chris Rock gaat los over OscarsSoWhite
Chris Rock gaat los over OscarsSoWhite (Foto: BuzzE)

Executie Pakistaan die gouverneur doodschoot

Pakistan heeft maandag een man geëxecuteerd die de gouverneur van de provincie Punjab had doodgeschoten. De man was het niet eens met de ideeën van de gouverneur om de huidige wetgeving van het land omtrent godslastering te hervormen.

Pakistaanse autoriteiten zijn landelijk alert op demonstraties. Mumtaz Qadri kan als held worden gezien die met de moord op de gouverneur de islam heeft verdedigd, zo meldde de Pakistaanse omroep GEO TV.

Qadri werd opgehangen.

Executie Pakistaan die gouverneur doodschoot
Executie Pakistaan die gouverneur doodschoot (Foto: ANP)

Justin Bieber viert 22ste verjaardag

Justin Bieber heeft alvast zijn 22ste verjaardag gevierd in een met sterren overladen feestje in Los Angeles.

De pers kreeg de kans om de zanger te fotograferen op een rode loper die voor Justin lag uitgerold bij zijn feestje zaterdagavond. Onder anderen Hailey Baldwin, Diddy, The Game en Joe Jonas verschenen op het verjaardagsfeest. Op een video is te zien dat een overenthousiaste Diddy de zanger een jas cadeau doet van het merk Bad Boy. Justin - die dinsdag pas echt jarig is - trok vervolgens zijn shirt uit om de jas te passen.

Eenmaal binnen moesten de camera's worden opgeborgen; volgens HollywoodLife tekenden de gasten een geheimhoudingsovereenkomst om het feestje bij mogen te wonen. Ooggetuigen wisten desalniettemin te melden dat de popster zijn hitsingle Sorry zong, er horden vrouwen om hem heen dartelden, net als twee bodyguards die niet van zijn zijde weken.

Justin Bieber viert 22ste verjaardag
Justin Bieber viert 22ste verjaardag (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: schrikkelzonnetje

Allereerst, bedankt Stephan dat je gisteren het weerbericht overnam! Inmiddels voel ik me weer wat beter, dus nu mag jij rust nemen met je arm

Op deze mooie schrikkeldag wordt het ongeveer 6 à 7 graden. Vrijwel overal schijnt de zon met uitzondering van de kustgebieden; daar kunnen wolkenvelden voorbijdrijven. De wind komt uit het noordoosten en is vrij matig tot zwak, behalve in het zuidwestelijk kustgebied; daar is de wind vrij krachtig. 

Zon op 07:26
Zon onder 18:19

Deze foto kreeg ik van Rewimo. Wat een prachtig uitzicht hebben ze daar toch!!

Zonsondergang Goch (Foto: Rewimo)
Zonsondergang Goch (Foto: Rewimo)

 

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

  Wikiweetjes van vandaag
 1712 In Zweden werd een extra schrikkeldag toegevoegd, 29 februari werd opgevolgd door 30 februari. 
 1940 De film Gone with the wind won acht Oscars.
 1996

Bij een vliegtuigcrash in de Andes (Peru) kwamen 123 mensen om het leven. 

 1960 Agadir, een oude stad in Marokko, werd volledig verwoest door twee aardbevingen. Ondanks dat het relatief lichte bevingen waren, slechts 5,7 op de schaal van Richter, kwamen 15.000 mensen om het leven en bleef er geen gebouw overeind staan. 


Gone with the wind

Oscars 2016: Mad Max grote winnaar, Spotlight beste film

Vannacht zullen voor de 88e keer de Academy Awards oftewel Oscars worden uitgereikt. Bij de ceremonie in het Dolby Theatre in Hollywood, Los Angeles, die wordt gepresenteerd door de komiek Chris Rock, worden vanaf 02.30 uur de begeerde filmbeeldjes uitgereikt in 24 categorieën.

Bij de 88e editie van de Academy Awards is The Revenant de grootste kanshebber met maar liefst twaalf Oscar nominaties, gevolgd door de apocalyptische actiefilm Mad Max: Fury Road, die in tien categorieën is genomineerd.Daarnaast kijken we uiteraard uit naar de epische strijd tussen de veteranen John Williams en Ennio Morricone in de categorie Beste Filmmuziek.

Dekatophetspek volgt voor FOK! het hele gebeuren live via het wereldwijde web en zal u tijdens de ceremonie in het onderstaande blog live op de hoogte houden van de winnaars van de Oscars.

Zal DiCaprio zijn begeerde Oscar eindelijk mee naar huis mogen nemen?

Update 06.10 uur
De film Spotlight heeft de Oscar gewonnen in de categorie Beste Film. De film heeft daarmee in totaal twee Oscars gewonnen. De film Mad Max: Fury Road is de grote winnaar geworden met maar liefst zes Oscars, gevolgd door The Revenant die drie van de twaalf nominaties wist te verzilveren. Hiermee sluiten we ook het live-blog rondom de Oscars af. Bedankt voor het meelezen en reageren en voor wie nog slapen gaat pit ze, alle schrikkeljarigen een fijne verjaardag en voor alle anderen een fijne schrikkeldag.

Update 05.56 uur
De Oscar voor Beste Acteur in een Hoofdrol is voor Leonardo DiCaprio die we zagen schitteren in de indrukwekkende rolprent The Revenant. We wachten nu nog vol spanning op de uitreiking van de Oscar voor de Beste Film. The Revenant? Spotlight? Mad Max: Fury Road? Room?

Update 05.53 uur
De Oscar voor Beste Actrice in een Hoofdrol is niet geheel verrassend voor de oogstrelende Brie Larson in de huiveringwekkende dramafilm Room.

Update 05.40 uur
De Oscar voor de Beste regisseur is voor Alejandro González Iñárritu (The Revenant). Weet de film met Leonardo DiCaprio dan alsnog de grote Oscars in beslag te nemen?

Update 05.30 uur
De Oscar voor Beste Muziek in een Film is voor de legendarische componist en orkestleider Ennio Morricone met zijn indrukwekkende soundtrack voor The Hateful Eight, die het aanwezige publiek in het Italiaans bedankte voor de eerste Oscar in zijn langdurige loopbaan. In de Categorie Beste originele Liedje in een Film mag Sam Smith een Oscar mee naar huis nemen voor het liedje 'Writings On The Wall' in de film Spectre.

Update 05.15 uur
De film Stutterer heeft een Oscar gewonnen als Beste Korte Film. De Oscar Voor Beste Buitenlandse Film is voor Son of Saul. Tijd voor Lady GaGa, die werd geïntroduceerd door de Amerikaanse vice-president Joe Biden.

Update 05.00 uur
Het laatste en spannendste uur van de Oscars is begonnen! Arnold Schwarzenegger spreekt zijn vriend Sylvester Stallone ondertussen toe na zijn verlies in de categorie Beste Acteur in een Bijrol.

Update 04.45 uur
De Oscar voor Beste Korte Documentaire is voor A Girl in the River. In de categorie Beste Documentaire is de film Amy over de te jong overleden zangeres Amy Winehouse de winnaar van een Academy Award. Nog acht beeldjes te gaan voor we weten wie de grote winnaar wordt. Eerst maar eens kijken welke filmhelden ons het afgelopen jaar zijn ontvallen. Het liedje 'Blackbird' van The Beatles zorgt voor de nodige kippenvel bij de droevige In memoriam beelden.

Update 04.35 uur
De Oscar voor Beste Acteur in een Bijrol is tot verrassing van velen voor Mark Rylance in Bridge of Spies.

Update 04.15 uur
Ook Pixar heeft zijn Oscar binnen in de categorie Beste Animatiefilm, met de gedoodverfde winnaar Inside Out. In de categorie Beste Korte Animatie is Bear Story de winnaar van een Academy Award. Beren lijken het goed te doen dit jaar. Nu The Weeknd. Tot nu toe hebben alle meervoudig genomineerde films, met uitzondering van Mad Max: Fury Road, nog maar één Oscar weten te verzilveren! Zometeen de Oscar voor Beste Acteur in een Bijrol. Wij zetten ons geld op Sylvester Stallone.

Update 04.00 uur
En zo heeft Mad Mad: Fury Road alweer een tweetal Oscars te pakken, ditmaal voor beste Geluidsmontage en Beste Geluidsmix. Wordt het post-apocalyptische spektakel van George Miller de grote winnaar van dit jaar? De Oscar voor Beste Visuele Effecten is voor Ex Machina.

Update 03.45 uur
Ook Mad Max: Fury Road heeft de eerste drie vier Oscars binnen voor Beste Kostuumdesign, Beste Productie Design, Beste make Up en Haar en Beste Montage.

Ook is er een bijrol acteur uit The Revenant aanwezig bij de Oscars die zich zo te zien beregoed weet te vermaken. De film heeft namelijk zijn eerste Oscar binnen voor het voortreffelijke cinematografische werk van Emmanul Lubezki.

Update 03.14 uur
En de prijs voor Beste actrice in een bijrol gaat naar Alicia Vikander in The Danish Girl. FOK!ker nu_ kwam ondertussen met deze prima suggestie voor een stream van het Oscars gebeuren. Helemaal top!

Update 03.00 uur
De eerste beeldjes voor Beste Originele en Bewerkte Scenario zijn uitgereikt aan respectievelijk Spotlight en The Big Short.

Update 02.45 uur
Chris Rock gaf in zijn introductie de mensen, die de Oscars boycotten vanwege het feit dat de genomineerden te blank zouden zijn, een flinke veeg uit de pan. Het hele Oscars-gebeuren is ook live via Radio 1 te volgen. Meepraten op het forum over de kanshebbers en winnaars kan hier!

Update 02.30 uur
We zijn begonnen met de 'White People's Choice Awards'!

It's starting! #Oscars pic.twitter.com/KNA2uoG2gr

— SCENE (@SCENECard) 29 februari 2016

Alle winnaars op een rij:

Beste film
Spotlight

Beste regisseur
The Revenant - Alejandro González Iñárritu

Beste actrice in een hoofdrol
Brie Larson, Room

Beste acteur in een hoofdrol
Leonardo DiCaprio, The Revenant

Beste actrice in een bijrol
Alicia Vikander, The Danish Girl

Beste acteur in een bijrol
Mark Rylance, Bridge of Spies

Beste buitenlandse film
Son of Saul

Beste animatiefilm
Inside Out

Beste aangepaste script
The Big Short

Beste orginele script
Spotlight

Beste muziek in een film
The Hateful Eight

Beste muzieknummer in een film
Sam Smith - Writings on the Wall (Spectre)

Beste make-up en styling
Mad Max: Fury Road

Beste kostuumdesign
Mad Mad: Fury Road

Beste visual effects
Ex Machina

Beste filmmontage
Mad Max: Fury Road

Beste Production Design
Mad Max: Fury Road

Beste geluidsmontage
Mad Mad: Fury Road

Beste geluidsmix
Mad Mad: Fury Road

Beste cinematografie
The Revenant

Beste documentaire
Amy

Beste korte documentaire
A Girl in the River

Beste korte film
Stutterer

Beste korte geanimeerde film
Bear Story

Dominee doodgeschoten door broer

Een Amerikaanse dominee is tijdens de dienst zondag door zijn broer doodgeschoten. Volgens Amerikaanse media gebeurde dat voor de ogen van ongeveer twintig leden van de kerk in Dayton (Ohio).

Het incident was op het moment dat de gemeenschap aan het zingen was. Toen dominee William Schooler (70) naar het preekgestoelte liep, werd hij gevolgd door zijn 69-jarige broer die vervolgens enkele schoten op hem afvuurde. De dominee overleefde dat niet. De broer werd in de kerk gearresteerd. Wat zijn motief was, is niet duidelijk.

Dominee tijdens dienst doodgeschoten
Dominee tijdens dienst doodgeschoten (Foto: ANP)

VN staan klaar met hulpgoederen voor SyriŽrs

De Verenigde Naties willen samen met andere hulporganisaties de komende vijf dagen ruim 150.000 Syriërs in belegerde gebieden van hulpgoederen voorzien. Dat heeft de coördinator in het gebied zondag verklaard.

De VN heeft daarbij hulpgoederen voor ongeveer 1,7 miljoen mensen in moeilijk bereikbare gebieden klaar staan. Het wachten is op toestemming van de strijdende partijen in het gebied om naar die plaatsen te gaan.

Naar schatting zitten ongeveer 500.000 mensen klem tussen strijdende partijen op belegerde plaatsen en hebben circa 4,6 miljoen mensen die op moeilijk bereikbare plekken zitten dringend hulp nodig.

VN staan klaar met hulpgoederen voor Syriërs
VN staan klaar met hulpgoederen voor Syriërs (Foto: ANP)

Eerste senator kiest openlijk voor Trump

De Republikein Jeff Sessions is de eerste zittende Amerikaanse senator die zich openlijk achter presidentskandidaat Donald Trump heeft geschaard. Dat maakte de Amerikaanse website Drudge Report zondagavond bekend. Volgens de senator is Trump de beste keuze om illegale immigratie in de Verenigde Staten aan te pakken.

Sessions kan aansluiten in een rij van politici die deze week hun voorkeur voor Trump duidelijk maakten. Zo liet de Amerikaanse gouverneur Chris Christie vrijdag weten dat hij voor Trump kiest. De gouverneur van New Jersey zette eerder deze maand een punt achter zijn eigen kandidatuur. Trump kan ook rekenen op de steun van de Republikeinse afgevaardigden van New York en Californië.

Eerste senator kiest openlijk voor Trump
Eerste senator kiest openlijk voor Trump (Foto: ANP)

FOK! sportfoto-onderschrift week 8

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was Hobbel_Rob met het volgende onderschrift: "Kom er maar in Dick!"

De opgave van deze week:

Dick Advocaat is het kwakkelende Feyenoord te hulp geschoten. Op de eerste training van Feyenoord waar hij aanwezig was zagen we dit mooie plaatje, wat zou een goed onderschrift bij deze foto zijn? (Pro Shots / Jan Kok)
Dick Advocaat is het kwakkelende Feyenoord te hulp geschoten. Op de eerste training van Feyenoord waar hij aanwezig was zagen we dit mooie plaatje, wat zou een goed onderschrift bij deze foto zijn? (Pro Shots / Jan Kok)

Laatste reviews en specials
review
Judgment
special
Fun met Funda #159 - Droomhuis in Aldtsjerk
review
Cadence of Hyrule: Crypt of the NecroDancer featuring The Legend of Zelda
review
Blood & Truth
special
Regisseur Shady El-Hamus & acteur DaniŽl Kolf over De Libi: 'Deze film gaat over de jongens die we niet horen'
special
E3 2019: Top en Flop
©FOK.nl e.a.