Topman Google steunt Apple in juridische strijd

Apple-topman Tim Cook verzette zich in een betoog tegen de rechterlijke uitspraak die zijn bedrijf dwingt de FBI te helpen met het hacken van een telefoon. Google-topman Sundar Pichai schaart zich nu achter de stellingname van Cook.

"Een belangrijk bericht van Tim Cook. Door bedrijven te dwingen hacken mogelijk te maken komt de privacy van de gebruikers op het spel te staan", meldt Pichai via Twitter. "We bouwen veilige productien die je informatie veilig houden en we geven overheden alleen toegang gebaseerd op juridische verordeningen. Maar dat is een heel ander verhaal dan de eis dat bedrijven het mogelijk maken om gebruikersapparaten en data te kraken."

De rechter deed de uitspraak eerder deze week naar aanleiding van het onderzoek dat de FBI momenteel doet naar de toedracht van de schietpartij in San Bernardino in december. De opsporingsdienst wil graag de informatie van een van de daders van zijn iPhone halen, maar kan dat niet zonder de hulp van de fabrikant van het apparaat. Apple-baas Tim Cook liet vervolgens snel van zich horen en zei dat zijn bedrijf zich fel zal verzetten tegen de uitspraak. Ook klokkenluider Edward Snowden maakt zich zorgen en sprak via Twitter even eerder zijn hoop uit op een bericht van Pichai. "Dit is de belangrijkste tech-zaak in tien jaar. Stilte betekent dat Google een kant gekozen heeft, maar niet die van het publiek."

Topman Google steunt Apple in legale strijd
Topman Google steunt Apple in legale strijd (Foto: BuzzT)