GP-weekenden mogelijk op de schop: sprintraces in de F1?

De Formule 1 heeft al jaren te kampen met een teruglopend kijkersaantal. Daarom worden er momenteel veel noten gekraakt over hoe het in de toekomst beter kan. Veel fans van het klassieke concept van een raceweekend zullen er vraagtekens bij zetten, maar bronnen van de doorgaans goed ingelichte Formule 1-journalist Joe Saward fluisteren dat de Strategy-group serieus kijkt naar de opzet van een Grand Prix-weekend. Volgens Saward zou de mogelijkheid onderzocht worden om op zaterdag een sprintrace te houden als voorgerecht van de ingekorte hoofdrace op zondag.

Zoals Saward suggereert zullen, mochten de plannen doorgaan, de vrije trainingen alleen nog maar op vrijdag plaatsvinden want de zaterdagmorgen zal aanvangen met de kwalificatie. Daarin wordt de startopstelling bepaald van de sprintrace die 's middags zal worden verreden. Deze race zal dan 45 minuten duren en de wagens zullen op de banden moeten rijden die als laatste gebruikt zijn in de kwalificatie. Pitstops zullen niet nodig zijn, dus dit zou dan een volgas-race worden richting de zwartwit geblokte vlag. Deze race is geen Grand Prix, dus de winnaar kan de zege niet toevoegen aan zijn totaal aantal GP-zeges. Wel zullen er punten worden uitgedeeld.

De hoofdrace zal plaatsvinden op zondag. De wagens zullen starten in de volgorde van de uitslag van de sprintrace. Momenteel is een Grand Prix een slordige 300 kilometer lang met een maximum van twee uur, dit zal verlaagd worden naar 200 kilometer en 90 minuten. De maximale hoeveelheid brandstof blijft 100 kilo, maar aangezien de race 100 kilometer korter is, zal dat betekenen dat de wagens meer kunnen verbruiken en dus harder zullen gaan. In de hoofdrace zullen, als vanouds, bandenwissels worden toegepast. Uiteraard zullen veruit de meeste punten op zondag te verdelen zijn.