Veel geplaatste speelsters er vroeg uit op Australian Open

In het damestoernooi van de Australian Open had de nummer één van de plaatsingslijst, Serena Williams, ruim anderhalf uur nodig om af te rekenen met de Italiaanse Camila Giorgi. Vooral in de tweede set gaf Giorgi goed partij, maar met 6-4, 7-5 was het toch gedaan. Petra Kvitova (6) won simpel van de Thaise Luksika Kumkhum (6-3, 6-1), terwjil Agnieszka Radwanska (4) snel korte metten maakte met de Amerikaanse Christina McHale: 6-2, 6-3. 

Wel vielen er gelijk al een aantal verrassingen te noteren. Caroline Wozniacki, 18e van de wereld, werd in drie sets uitgeschakeld door de Kazachse Yulia Putintseva, de mondiale nummer 76. De nummer 26 van de wereld, Sloane Stephens, had weinig kans tegen de Chinese Wang Qiang, die net buiten de top-100 staat: 6-3, 6-3. Anastasia Pavlyuchenkova kon haar 28e plek op de wereldranglijst niet waarmaken en ging in drie sets onderuit tegen de Amerikaanse Lauren Davis.

Update 12.50 uur
Ook Andrea Petkovic mag zich na de eerste ronde al opmaken voor de thuisreis. De Duitse nummer 22 van de plaatsingslijst ging met 7-5, 6-4 onderuit tegen de 19-jarige Russische Elizaveta Kulichkova, die net buiten de top-100 staat. De Australische Samantha Stosur blijft maar niet overweg kunnen met haar thuis-Grand Slam. Ook haar dertiende optreden was weinig succesvol en dit keer mag ze zelfs na de eerste ronde al naar huis. De Tsjechische qualifier Kristina Pliskova was te sterk voor de als 25e geplaatste Stosur: 6-4, 7-6 (6).