FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 18 januari 2016

NPO wil er voor iedereen zijn

Een meer diverse en open publieke omroep is nodig om ook in de toekomst Nederland te kunnen verbinden. De belangrijkste opdracht voor komend jaar is daarom een diverser geluid te laten horen, en meer diversiteit in beeld te laten zien. Dat is de taak die de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zichzelf in het nieuwe jaar oplegt.

De NPO benadrukt dat de taak van de publieke omroep 'actueler is dan ooit'. 'Maar die vraag mag niet versmald worden tot de vraag of Heel Holland Bakt of De Toppers een plek verdienen op de publieke zenders', stelde NPO-voorzitter Henk Hagoort op de nieuwjaarsreceptie. Volgens hem moet de publieke omroep iedereen bereiken en moet iedereen zich erin kunnen herkennen. 'En daarvoor zijn De Toppers even relevant als de opera. De publieke omroep is niet bedoeld als zelfbevrediging van hoogopgeleid Nederland. Ze is open voor iedereen.'

Een wereld te winnen
Nu zijn er bij de publieke omroep veel minder vrouwen en niet-westerse allochtonen terug te zien in de programmering, bespiegelt de NPO. 'Die verbindende taak kunnen we alleen waarmaken als we alle Nederlanders vertegenwoordigen en aan het woord laten komen. Er valt op dat punt een wereld te winnen', zei NPO­-bestuurder Shula Rijxman op de bijeenkomst.

De publieke omroep draagt bij aan een vreedzame, open samenleving in een tijd dat fundamentele waarden onder druk staan. Dat doet zij, zei Hagoort, 'door het publiek te informeren, mensen iets te leren, discussies te openen, vooroordelen af te breken of taboes te doorbreken'.

NPO wil er voor iedereen zijn
NPO wil er voor iedereen zijn (Foto: ANP)

Glenn Frey "The Eagles" overleden

Zojuist bereikte ons het nieuws dat Glenn Frey, de gitarist van The Eagles, op 67-jarige leeftijd is overleden. Het nieuws werd naar buiten gebracht door TMZ.com. Hij overleed in New York. Hij leed al geruime tijd aan reumatoïde artritis. In november onderging hij nog een operatie, waarna zijn toestand de laatste tijd snel verslechterde.

Frey schreef aan een hoop bekende nummers van The Eagles mee, zoals 'Take it Easy', 'Tequila Sunrise' en 'Lyin' Eyes'. Ook was hij co-writer van het succes nummer 'Hotel California'.


Hotel California

Herrie in Heesch om azc

Bij een demonstratie tegen een azc in Heesch gaat het er heftig aan toe, getuige de tweets van Karlijn Houterman. De ME is aanwezig, er wordt met vuurwerk, stenen en eieren gegooid. Een oproep van de politie om het plein te verlaten krijgt zo te lezen geen gehoor.

In het geval van meer nieuws zal dit bericht worden geupdate.

Update 22.05 uur
De demonstratie loopt ten einde. Vrijwel alle demonstranten zijn weg, en de toegangswegen naar het centrum zijn afgesloten door de politie zo meldt Karlijn.

Update 21.37 uur
Die kant op verdomme! Luisteren!!

Update 21.23 uur
Het is nog steeds niet rustig in Heesch. Volgens de Twitterfeed van Karlijn Houterman is er inmiddels ook brandweer gearriveerd, zijn er extra ME-busjes bijgekomen, en wordt er nog steeds met van alles gegooid.

Update 20.35 uur
Een poging om een benzinebom te laten ontploffen lijkt op niets uitgelopen te zijn.

Tusk niet erg blij met onderzoek wetten Polen

EU-president Donald Tusk is 'niet erg enthousiast' over een vooronderzoek van de Europese Commissie naar recent aangenomen omstreden wetten in Polen. Tusk, zelf een Pool, zei maandag dat Poolse én Europese politici de situatie in Poland niet moeten overdrijven en moeten afzien van 'hysterische' woorden.

Vorige week woensdag lanceerde de Europese Commissie een vooronderzoek naar de rechtspraak in het Oost-Europese land. Brussel heeft zorgen dat de nieuwe wetten de macht en onafhankelijkheid van het Grondwettelijk Hof indammen. Dit hof waakt over de Poolse grondwet.

Tusk zei dat hij 'niet erg enthousiast' is over de stap van het dagelijks bestuur van de EU. "De commissie heeft goede bedoelingen. Zij wil de situatie ophelderen, niet Polen vernederen." De Pool denkt echter dat er andere manieren zijn om duidelijkheid te krijgen.

Tusk niet erg blij met onderzoek wetten Polen
Tusk niet erg blij met onderzoek wetten Polen (Foto: ANP)

Beleggers eisen honderden miljoenen van VW

Institutionele beleggers zeggen honderden miljoenen euro's aan schade te hebben geleden door het dieselschandaal bij Volkswagen. Advocatenkantoor Nieding + Barth kondigde maandag aan deze week namens 66 van deze partijen, waaronder vermogensbeheerders en pensioenfondsen, een claim in te dienen.

Nieding + Barth verwacht dat duizenden particuliere beleggers zich bij de zaak aansluiten. De advocaten willen aantonen dat Volkswagen al veel eerder op de hoogte was van het gesjoemel met de uitstootwaarden van dieselauto's dan september, toen de zaak aan het licht kwam. De autofabrikant wilde geen commentaar geven op de aanstaande claim.

In de VS hangt VW voor tientallen miljarden aan claims boven het hoofd, zowel van groepen mensen met een auto van het concern als de Amerikaanse overheid. De beurswaarde van Volkswagen is sinds september met 22 miljard euro geslonken.

Beleggers eisen honderden miljoenen van VW
Beleggers eisen honderden miljoenen van VW (Foto: ANP)

Verdachten liquidatie Endstra vrijgesproken

Drie mannen die verdacht waren van betrokkenheid bij de liquidatie van Willem Endstra zijn maandag vrijgesproken. De rechtbank vindt dat er te weinig bewijs is voor de rol die ze volgens de aanklager bij de moord zouden hebben gespeeld.

Vastgoedmagnaat Endstra werd 17 mei 2004 voor zijn kantoor aan de Apollolaan in Amsterdam doodgeschoten. De Rus Namik Abassov werd er door het Openbaar Ministerie (OM) van verdacht daadwerkelijk Endstra te hebben doodgeschoten. Hij overleed echter in maart 2012 in zijn cel aan een hersenbloeding.

Twee van de drie verdachten die voor de rechter stonden, de Alkmaars-Turkse neven Ali N. (31) en Özgür C. (35), zaten veertien maanden in voorarrest, maar zijn alweer jaren op vrije voeten. Tegen hen was veertien jaar geëist. Beiden hebben steeds ontkend.

Vingerafdruk
Een van de verdachten, Ziya G., kwam tijdens het proces niet opdagen. Hij is in Turkije en tot dusver voortvluchtig gebleven. Tegen hem was 16 jaar geëist. Volgens het OM had hij een meer bepalende rol.

Het trio zou voorafgaand aan de moord de omgeving hebben verkend en geobserveerd, op de uitkijk hebben gestaan en auto's hebben geleverd. Volgens de rechtbank is het inderdaad mogelijk dat ze in de buurt waren. Zo werd een vingerafdruk van één van de mannen aangetroffen op een parkeerkaartje in een auto die werd achtergelaten. Maar de eindtijd op dat kaartje lag twee uur vóór de moord.

Er is rond de drie 'veel dat stinkt', aldus de rechtbank. Maar er is volgens de rechters niet genoeg bewijs om de mannen te veroordelen. De belastende verklaring van kroongetuige Hidr K. bevat volgens de rechtbank onjuistheden, discrepanties, onduidelijkheden en tegenstrijdigheden.

Holleeder
'Bankier van de onderwereld' Endstra werd verdacht van witwassen toen hij werd doodgeschoten. Hij had onder anderen contact met Willem Holleeder. Die heeft een gevangenisstraf uitgezeten voor afpersing van Endstra en anderen.

Het OM verdenkt Holleeder er inmiddels ook van dat hij de opdracht heeft gegeven om Willem Endstra te vermoorden.

Verdachten liquidatie Endstra vrijgesproken
Verdachten liquidatie Endstra vrijgesproken (Foto: ANP)

Miley Cyrus draagt verlovingsring weer

Miley Cyrus zou weer verloofd zijn met Liam Hemsworth. De twee kwamen weer bij elkaar tijdens de feestdagen. Maandag kwam RadarOnline op de proppen met een foto waarop te zien is dat de Wrecking Ball-zangeres de diamanten verlovingsring van haar voormalige verloofde opnieuw draagt.

Miley arriveerde afgelopen weekend op het vliegveld JFK in New York. Op foto's van haar aankomst op de luchthaven is te zien hoe ze haar bagage draagt met om haar linker ringvinger een glimmende ring. RadarOnline beweert dat dit sieraad de oorspronkelijke verlovingsring is die ze na de breuk in 2013 mocht houden.

Cyrus (23) en Hemsworth (25) werden onlangs rond de jaarwisseling samen in Australië gezien. Het stel bracht daar tijd door met Liams broers en hun vrouwen. Miley en Liam hadden jarenlang een relatie en verloofden zich in mei 2012. In september 2013 werd de relatie verbroken. De 23-jarige zangeres noch de 25-jarige acteur heeft sindsdien iets laten weten over de status van de relatie, maar volgens mediaberichten is het weer dik aan.

Miley Cyrus draagt verlovingsring weer
Miley Cyrus draagt verlovingsring weer (Foto: BuzzE)

ME treedt op tegen demonstranten in Heesch

Een demonstratie tegen de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum in Heesch is maandagavond uit de hand gelopen. Zo'n duizend demonstranten waren op het protest afgekomen. Een aantal van hen keerde zich in de loop van de avond tegen de politie. De politie beëindigde de demonstratie, de ME veegde daarop de omgeving van het gemeentehuis schoon. Een woordvoerder van de politie kon nog niets zeggen over mogelijke arrestaties.

Een groep demonstranten bekogelde de ME met vuurwerk, eieren en stenen. Rond 20.30 uur was de rust weer grotendeels weergekeerd. De ME en een groep van ongeveer vijftig man was nog wel aanwezig bij het gemeentehuis en er werd ook nog steeds met vuurwerk gegooid.

Het gemeentehuis, waar maandagavond commisievergaderingen gepland stonden, werd volgens diverse bronnen ontruimd, maar dat kon de politiewoordvoerder niet bevestigen.

Het gemeentebestuur van Heesch wil de komende jaren maximaal vijfhonderd vluchtelingen opvangen in de Brabantse plaats. Dinsdag en donderdag heeft de gemeente Bernheze, waar Heesch onder valt, informatiemarkten georganiseerd voor direct omwonenden en andere inwoners over de mogelijke komst van het azc.

Zie ook het bericht Herrie in Heesch voor de actuele status van de situatie ter plaatse! 

ME treedt op tegen demonstranten in Heesch
ME treedt op tegen demonstranten in Heesch (Foto: ANP)

Opel ontkent gesleutel aan uitstoot Zafira's

Opel spreekt tegen dat het in alle stilte de software van Zafira's aan het aanpassen is, om de uitstoot van stikstofoxiden omlaag te schroeven. De autofabrikant benadrukte maandag opnieuw niets te met de hele sjoemelsoftware-affaire te maken te hebben.

Opel kwam met een officiële verklaring naar aanleiding van een bericht van het Belgische VRT-journaal. Die had eigen onderzoek gedaan naar een software-upgrade voor Zafira's, waarvan de reden niet helemaal duidelijk was. VRT nam twee auto's onder de loep met een 1.6-dieselmotor. De wagens in kwestie zouden de Europese norm flink overschrijden, maar hun uitstoot daalde volgens VRT duidelijk na een update bij de dealer. Opel stelt echter dat het gaat om een service-update en ontkent dat er is gesleuteld aan de emissiewaarden van de auto's.

Opel ontkent gesleutel aan uitstoot Zafira's
Opel ontkent gesleutel aan uitstoot Zafira's (Foto: ANP)

Khloé Kardashian maakte sekstape met Lamar

Kim is niet de enige Kardashian met een sekstape. Khloé biechtte zondagavond op dat ook zij haar bedkunsten vastlegde op video.

"Ik heb zeker opnamen gemaakt terwijl ik seks had met mijn ex-man", zei Khloé in de tv-show 'Watch What Happens Live'. "Ken je die kleine cameraatjes nog die je in je zak kon stoppen? Daar was ik toen even verzot op."

Praten in de camera deed Khloé in tegenstelling tot haar zus Kim niet. Zij maakte in 2003 een sekstape met haar toenmalige vriend Ray J. Die lekte in 2007 uit, waarna Vivid Entertainment de pikante video uitbracht onder de naam Kim K Superstar. De sekstape maakte Kim wereldberoemd.

Om te voorkomen dat ook haar liefdesdaad zijn weg naar het internet vindt, bewaart Khloé haar sekstape achter slot en grendel. "Ja ik heb tapes nog, ze liggen in een kluis."

Khloé Kardashian maakte sekstape met Lamar
Khloé Kardashian maakte sekstape met Lamar (Foto: BuzzE)

Sauber pas tijdens tweede wintertest in actie met nieuwe auto

Felipe Nasr en Marcus Ericsson komen pas tijdens de tweede en laatste wintertest in actie met de nieuwe Sauber C35. Het Zwitserse gaat de eerste testdagen nog met de oude C34 afwerken. Wel wordt met de 2015 auto in de nieuwe livery gereden.

Het Sauber team heeft dus maar vier dagen de tijd om de auto klaar te stomen voordat het hele Formule 1-circus afreist naar Melbourne. De eerste wintertest zijn van 22 februari tot en met 25 februari. De tweede en laatste testdagen vinden plaats van 1 tot en met 4 maart en vinden beiden plaats op het circuit de Catalunya in Barcelona. Het Formule 1-seizoen begint op 18 maart met de vrije trainingen.

AZC: 'Hoe groot zijn uw vrouws tieten?'

In Schotland heeft men een briljante manier bedacht om nephuwelijken de nek om te draaien. Ze vragen aan mannelijke asielzoekers hoe groot de tieten van hun vrouw zijn.

Heel Europa gaat gebukt om een aanhoudende stroom asielzoekers. Veelal jonge mannen – waaronder natuurlijk veel chirurgen, advocaten en architecten – bezoeken Europa om hier hun beroep voort te zetten. En omdat ze hartstikke zielig zijn, mogen ze eenmaal hier hun vrouw laten overkomen.

Helaas wringt hem hier juist de schoen. Omdat veel asielzoekers geen vrouw hebben, gaan ze een schijnhuwelijk aan. Op papier zijn ze dan getrouwd met een andere vrouw die ook staat te popelen om hier de handen uit de mouwen te steken.

Om dergelijke praktijken de kop in te drukken, stellen ze aan migranten de simpele vraag wat de cupmaat van hun vrouw is. Moeten ze het antwoord schuldig blijven, dan is er geen plaats voor hen in het altijd zonnige Schotland.

De opmerkelijke vraag heeft inmiddels heel wat opschudding veroorzaakt. Zo laat een politicus weten al 28 jaar te zijn getrouwd, maar nog niet te weten hoe groot de tieten van zijn vrouw zijn.

Straf voor fraudefamilie

Tien leden van één familie in Rosmalen en Den Bosch hebben maandag straffen gekregen van vijf tot achttien maanden voor witwassen, valsheid in geschrifte en uitkeringsfraude. Uit onderzoek was gebleken dat de familie panden had gekocht, terwijl men geen inkomen had of een uitkering.

De rechtbank in Den Bosch heeft geoordeeld dat sprake moet zijn van crimineel geld. Om die reden zijn de familieleden veroordeeld.

Volgens de verdachten werd alles betaald met geleend geld, onder meer van Romazigeuners uit Zweden. Zij hoefden daar geen rente over te betalen en zij hoefden ook niet af te lossen. Maar de overeenkomsten die dat verhaal moesten onderbouwen, zijn volgens de rechtbank vals.

De aanklager had ook gevraagd de panden af te pakken. De rechters hebben dit afgewezen. De panden kunnen alsnog aan bod komen in een door de aanklager al aangekondigde ontnemingszaak.

Straf voor fraudefamilie
Straf voor fraudefamilie (Foto: ANP)

Meer dan 50.000 handtekeningen voor held Akse

Meer dan 52.000 mensen hebben hun steun betuigd aan Jitse Akse, de ex-militair die is opgepakt omdat hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het doden van IS-strijders in Syrië. De onlinepetitie was maandagavond al door 52.015 mensen getekend.

In de vele reacties op sociale media wordt Jitse Akse onder meer een held genoemd. Ook wordt gesuggereerd hem een lintje te geven.

De oud-militair werd woensdag gearresteerd en is vrijdag voorgeleid aan de onderzoeksrechter. Die heeft het voorarrest van de man geschorst op voorwaarde dat hij zijn paspoort inlevert. Dit om te voorkomen dat hij opnieuw naar Syrië gaat om daar weer mee te doen aan de strijd tegen IS.

Jitse Akse heeft volgens justitie gestreden aan de zijde van de Koerdische volksmilitie YPG. Hij deed volgens het Openbaar Ministerie eind vorig jaar in de media en op Facebook uitgebreid verslag van zijn deelname aan de strijd tegen IS.

Meer dan 50.000 handtekeningen voor Akse
Meer dan 50.000 handtekeningen voor Akse (Foto: ANP)

Yolanthe is meest stijlvolle vrouw

Yolanthe Sneijder-Cabau is maandagavond in de prijzen gevallen bij de uitreiking van de Beau Monde Awards. De presentatrice werd uitgeroepen tot meest stijlvolle vrouw en mocht daarom de Stylish Woman Award in ontvangst nemen.

Jim Bakkum is volgens lezers van Beau Monde de meest stijlvolle man. Anouk Smulders won de Cover Girl Award voor het mooiste covermodel, Leontine Borsato had volgens de lezers de meest fashionable coupe.

Ook Quinty Trustfull en Angela Groothuizen vielen in de prijzen. Quinty kreeg de Jewel Award omdat ze het 'grootste charity hart' heeft. De presentatrice zet zich al jaren in voor Pink Ribbon. Angela kreeg de Leco Look Award voor de mooiste beautylook van stylist Leco van Zadelhoff.

Beau Monde bestaat dit jaar twintig jaar en maakte daarom een extra groot feest van de Beau Monde Awards. Die prijzen werden maandag voor de zestiende keer uitgereikt.

Yolanthe is meest stijlvolle vrouw
Yolanthe is meest stijlvolle vrouw (Foto: BuzzE)

Christine le Duc sluit helft vestigingen

Christine le Duc gaat flink reorganiseren. De erotiekketen sluit in Nederland dertien van de 26 winkels, omdat deze door de toegenomen verkoop via internet niet meer winstgevend zijn.

Daardoor gaan veertig van de tachtig arbeidsplaatsen verloren, aldus het bedrijf maandag, maar gedwongen ontslagen zullen niet plaatsvinden. De stap van Christine le Duc is de zoveelste tegenslag voor de Nederlandse winkelstraat, na het faillissement van onder andere Miss Etam, Schoenenreus, warenhuisketen V&D en de schoenenzaken van Macintosh.

"Ook wij hebben te maken met minder mensen in de winkels", stelde interim-topman Kees Vlasblom van het Duitse moederbedrijf Beate Uhse in een toelichting. Dat leverde in de zaken die dicht moeten jaarverliezen op van 70.000 tot 100.000 euro per winkel. Hij wees er daarbij op dat de resterende winstgevende dertien filialen 'net op een betere plek' zitten dan de winkels die nu sluiten.

Spreiding
Het erotiekconcern sluit eind februari de filialen in Maastricht, Utrecht, Breda, Heerlen, Apeldoorn, Leeuwarden, Amersfoort, Hoorn, Delft, Enschede en Ede. Het filiaal aan het Spui in Amsterdam sluit in mei, eind juni volgt een filiaal in Rotterdam. Christine le Duc sloot vorig jaar al acht winkels, omdat ze onrendabel waren. De spreiding over Nederland blijft volgens Vlasblom, met uitzondering van Limburg waar de winkels verdwijnen, verder intact.

Het sluiten van de filialen wil niet direct zeggen dat er extra zal worden geïnvesteerd in het onlineverkoopkanaal van Christine le Duc. De winstgevende winkels die wel openblijven gaan zich volgens Vlasblom 'met volle kracht' bezighouden met lokale marketing, beurzen en het helpen van klanten 'die hun zintuigen willen gebruiken bij het kopen van erotische artikelen'.

Moederbedrijf Beate Uhse is overigens het grootste erotiekconcern van Europa. De onderneming bestaat bijna zeventig jaar en is in Duitsland beursgenoteerd. De Beate Uhse Groep is actief in tien landen in Europa. De omzet bedroeg in 2014 bijna 143 miljoen euro en het concern voert circa 20.000 producten. In Nederland is naast Christine le Duc ook online-erotiekwarenhuis Pabo een bekende merknaam.

Christine le Duc sluit helft vestigingen
Christine le Duc sluit helft vestigingen (Foto: ANP)

ABN AMRO bij begeleiders beursgang ASR

ABN AMRO is samen met Citigroup en Deutsche Bank geselecteerd om mogelijk de beursgang van de genationaliseerde verzekeraar ASR te begeleiden. De stichting die de aandelen van ASR namens de Staat beheert, NLFI, heeft dat maandag naar buiten gebracht.

Het gaat nog wel om een beoogde benoeming. De banken kunnen pas echt benoemd worden na afronding van het debat in de Tweede Kamer over de verkoop van ASR. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën meldde in november dat hij de verzekeraar in delen naar de beurs wil brengen. Hij zei toen dat hij hoopte het eerste deel in de eerste helft van 2016 te kunnen verkopen.

ASR kwam in oktober 2008 in handen van de Staat door de nationalisatie van ABN AMRO en Fortis Nederland. ASR was daar de verzekeringspoot van. De Staat betaalde toen 3,6 miljard euro voor ASR.

NLFI laat verder weten dat de vergoeding voor de groep van banken die de beoogde beursgang begeleiden, minder is dan 1 procent van de verwachte opbrengst van de beursgang. De stichting laat zich bij de verkoop van ASR ook door een drietal partijen adviseren op financieel en juridische gebied. Hiervoor zijn aangesteld NM Rothschild & Sons, Lazard en Clifford Chance.

ABN AMRO bij begeleiders beursgang ASR
ABN AMRO bij begeleiders beursgang ASR (Foto: ANP)

SBS6 komt weeeeeeeeer met nieuwe talentenjacht

SBS6 gaat met de nieuwe talentenjacht The Next Boy/Girl Band op zoek naar zangtalent voor een nieuwe jongens- en een meidenband. Dat werd maandag bekendgemaakt in Shownieuws.

Het programma brengt twee groepen voort, die de strijd aangaan met elkaar. Onder leiding van een team professionals worden de jongens en meiden klaargestoomd en groot gemaakt. Een band wordt ondergebracht bij platenlabel Sony Music, de andere bij 8Ball Music. De vraag is welke band het grootste succes boekt, de boyband of de girlband.

Producer, componist en tekstschrijver John Ewbank is al aan boord. Welke andere professionals met het nieuwe talent aan de slag gaan, maakt SBS6 later bekend. The Next Boy/Girl Band is vanaf het najaar op de buis, talent kan zich al opgeven.

SBS6 zoekt nieuwe jongens- en meidenband
SBS6 zoekt nieuwe jongens- en meidenband (Foto: BuzzE)

'Handvol partijen' over voor doorstart V&D

De groep overnamekandidaten voor het failliete V&D dikt steeds verder in. De curatoren maakten maandag bekend dat zij zowel voor de warenhuisketen als voor de restaurants van La Place 'verschillende nadere biedingen' hebben ontvangen. Ze zeggen nu druk bezig te zijn om deze biedingen te bestuderen en te vergelijken. Komende dagen zal met een 'handvol partijen' verder worden gesproken.

De curatoren kregen eerder 'een zeventigtal' schriftelijke voorstellen binnen van partijen met interesse. Daaruit hadden ze vorige week 'meer dan tien serieuze gegadigden' geselecteerd, die een nadere bieding mochten doen. Concrete namen zijn nooit genoemd.

V&D werd op oudejaarsdag failliet verklaard. De winkels en restaurants blijven voorlopig open. In afwachting van een mogelijke doorstart worden de circa 10.000 werknemers nog tot half februari doorbetaald door uitkeringsinstantie UWV. Naar verwachting wordt er in de loop van deze week meer duidelijk over de afwikkeling van het faillissement.

'Handvol partijen' over voor doorstart V&D
'Handvol partijen' over voor doorstart V&D (Foto: ANP)

Rossi: "Lorenzo heeft minder respect voor mij"

Veelvoudig MotoGP-wereldkampioen Valentino Rossi lijkt nog steeds niet helemaal heen over het verlies van de controversiele wereldtitelstrijd van vorig jaar. Tijdens de presentatie van de nieuwe Yamaha YZR-M1 liet de Italiaan doorschemeren dat zijn teamgenoot en wereldkampioen Jorge Lorenzo niet voldoende respect voor hem zou hebben. "Ik heb altijd veel respect voor Jorge gehad," stelt Rossi. "Maar hij heeft iets minder respect voor mij. Laten we hopen dat er komend jaar evenveel onderling respect is."

Lorenzo lijkt andersom minder problemen met Rossi te hebben. "De situatie is normaal voor mij, zoals het voorheen ook was," zegt de Spanjaard. "Ik heb met niemand problemen. Niet met Rossi, Marquez of Pedrosa." Lorenzo zegt dan ook te hopen dat wanneer hij de titel niet pakt, Rossi dat doet. "Ik hoop dat we ook komend jaar onze rivalen achter ons kunnen houden. Ik wil opnieuw winnen, maar als dat niet lukt, hoop ik op Rossi. Het belangrijkste is dat het team wint."

Of komend seizoen het laatste jaar van Valentino Rossi in de MotoGP zal zijn, is nog allerminst zeker. "Ik wil graag ook nog na 2016 racen," stelt Rossi. "Maar in ieder geval zal Yamaha mijn laatste team zijn." Het komende MotoGP-seizoen start op 20 maart met een nachtrace in Qatar.  

ADO biedt Ajax en Bazoer excuses aan

ADO Den Haag heeft vandaag zijn excuses aangeboden aan Ajax voor het wangedrag van de eigen achterban. Dit deed de directie van de Haagse formatie middels een brief, die naar de Amsterdammers werd verstuurd. Ajax won de wedstrijd in het Kyocera-stadion overigens met 0-1.

Ajacied Riechedly Bazoer kreeg het gisteren zwaar te verduren, vanwege oerwoudgeluiden tijdens het duel tegen ADO Den Haag. "Ik kan me voorstellen dat Ajax zeer teleurgesteld en ontstemd is", liet algemeen directeur Jan Willem Wigt aan ADO TV weten.

Wigt had bovendien geen goed woord over voor de eigen fans en kondigde zware sancties aan. "Ik schaam me dood. Het is niet te geloven dat mensen die van de club houden zich zo gedragen en de club in diskrediet brengen. Vandaag worden de beelden en geluiden voor ons beschikbaar. De pakkans is redelijk groot."

"We hopen deze week met de resultaten te komen. We gaan de daders keihard aanpakken wat mij betreft. De richtlijn is een stadionverbod van vijf jaar en wat mij betreft worden die ook uitgedeeld."


Gesprek tussen ADO TV en Jan Willem Wigt (YouTube)

Willems maakt rentree bij Jong PSV

Jetro Willems speelde dit seizoen nog geen officieel duel voor PSV, maar daar komt vanavond verandering in. De verdediger van de Eindhovenaren speelt dan, samen met Jong PSV, tegen MVV. Voor Willems zijn het dus zijn eerste minuten in een half jaar.

Op 17 mei 2015 speelde Willems zijn laatste wedstrijd voor de regerend landskampioen. In de voorbereiding op de nieuwe voetbaljaargang liep de verdediger echter een hardnekkige blessure aan zijn knie op. Eind oktober hoopte de jonge speler zijn rentree al te maken, maar kreeg toen een terugslag te verwerken.

'Medicijntekorten verder gestegen'

De medicijntekorten in Nederland zijn vorig jaar verder gestegen. In het afgelopen jaar waren 625 medicijnen (tijdelijk) niet beschikbaar. In 2014 waren dat er 527 en in 2013 ging het om 426 medicijnen. Dat meldt de brancheorganisatie van apothekers KNMP maandag.

Volgens de apothekers zijn de tekorten in vijf jaar tijd verviervoudigd. Als geneesmiddelen definitief van de markt verdwijnen, is dit volgens de brancheorganisatie in 70 procent van de gevallen om economische redenen. "Relatief goedkope en gangbare geneesmiddelen gaan van de Nederlandse markt omdat de prijzen voor geneesmiddelen in Nederland zo laag zijn." Patiënten zijn hooguit een paar euro per maand kwijt aan de meeste medicijnen. Daar komt bij dat Nederland weinig inwoners telt en dat Nederlanders relatief weinig medicijnen gebruiken. Dat maakt het voor een fabrikant gemakkelijk om Nederland links te laten liggen.

Vorig jaar waren er vooral problemen met de levering van antibiotica. Artsen moeten dan uitwijken naar een ander middel en dat kan bacteriën ongevoelig maken voor een volgend middel.

Meer toezicht
De belangenorganisatie voor farmaceutische bedrijven, Nefarma, noemt het "heel vervelend" als Patiënten zonder geneesmiddelen komen te zitten. De oplossing moet volgens de belangenclub vooral gezocht worden in een betere communicatie met de Patiënt. "Als je mensen tijdig van mogelijke problemen op de hoogte stelt, kan er gezocht worden naar oplossingen, bijvoorbeeld in de vorm van alternatieve geneesmiddelen met dezelfde werkzame stof. Op die manier voorkom je dat Patiënten zich grote zorgen gaan maken, omdat ze misschien zonder medicijnen komen te zitten", aldus Nefarma. Volgens de organisatie komt het niet heel vaak voor dat er tekorten ontstaan en zijn ze meestal ook snel opgelost.

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) wil dat er meer toezicht komt op medicijnen waarvan veelafhankelijk zijn. Ook zou er iets moeten worden gedaan tegen monopolies. De belangenvereniging wil ook dat er uitwijkmogelijkheden zijn, voor wanneer een fabriek wordt getroffen door bijvoorbeeld brand.

'Medicijntekorten verder gestegen'
'Medicijntekorten verder gestegen' (Foto: ANP)

"Waterpolosters zijn gewaarschuwd"

Eerder vandaag behaalden de Nederlandse waterpolodames hun vijfde overwinning in de poulefase, waarmee de ploeg van Arno Havenga ongeslagen naar de kwartfinales gaat. Erg gemakkelijk ging dat echter niet, pas in de laatste minuut kwam Nederland voor het eerst op een voorsprong tegen Griekenland. Volgens oud waterpolo-international Iefke van Belkum was de wedstrijd van vandaag een grote waarschuwing richting Oranje.

"Nederland moet het echt bij zichzelf zoeken. Zonder agressie en de juiste concentratie, krijg je zo'n begin als vandaag. Dan kom je met 3-0 achter", zei Van Belkum. "In het vierde kwart was die agressie terug, dat wonnen ze dan ook met 4-0. Dit was wel het beste wat er had kunnen gebeuren. Dat je uiteindelijk wint, is belangrijk voor jezelf. Maar het is een flinke waarschuwing voor de rest van het toernooi. Als je even iets te ontspannen bent, word je afgestraft."

Van Belkum verwacht niet dat Nederland veel moeite zal hebben om de halve finale te bereiken, en vergelijkt de twee mogelijke tegenstanders, Duitsland en Servië, met Portugal en Turkije, waar Nederland ruime overwinningen tegen boekte. Ze noemt Spanje of Italië de meest waarschijnlijke tegenstanders die Nederland kan treffen in de halve finale.

"Dan wordt het interessant. Italië en Spanje hebben alleen nog maar makkelijke tegenstanders gehad en spelen morgen nog tegen elkaar. Het is een voordeel voor Nederland dat ze al een aantal wedstrijden op goed niveau hebben gespeeld. Van Italië en Spanje wint Nederland nooit makkelijk. Het verschil was de laatste onderlinge wedstrijden minimaal. Een uitgesproken favoriet is er in mijn ogen niet. Maar Nederland ligt op koers voor de titel", besluit Van Belkum.

Tot de gemiste Olympische Spelen in 2012 speelde Van Belkum zelf ook in Oranje (Pro Shots / Insidefoto)
Tot de gemiste Olympische Spelen in 2012 speelde ZVL-speelster Van Belkum zelf ook in Oranje (Pro Shots / Insidefoto)

Zoom is sneller dan The Flash in nieuwe trailer

De makers van The Flash bewijzen met een nieuwe trailer dat de serie misschien wel de meest enthousiasmerende superheldenserie van het moment is. 

De trailer, bedoeld om de tweede helft van seizoen 2 te promoten, toont de gebruikelijke beelden van de Flash en zijn tegenstanders (waaronder de terugkeer van een oude bekende), maar teaset ook tripjes naar Earth-2, de parallele wereld waar alles net een beetje anders is dan hier. Aldaar zien we andere versies van bekende personen: vrienden worden schurken en helden worden... saai? Alles is mogelijk.

The Flash is in de VS te zien op The CW. In Nederland kun je het eerste seizoen nog volgen op Fox.

James en Anthony in Amerikaanse voorselectie olympisch basketbalteam

De Amerikaanse basketbalbond USA Basketball heeft de voorselectie bekendgemaakt voor de Olympische Spelen van komende zomer. Dertig spelers staan op de nominatie om naar Rio af te mogen reizen, waarvan er uiteindelijk twaalf daadwerkelijk om het goud mogen strijden.

Op de lijst staan onder anderen grote sterren als LeBron James van de Cleveland Cavaliers en Carmelo Anthony van de New York Knicks. Zij wonnen beiden al drie olympische medailles: in 2004 in Athene was er brons, waarna in Beijing 2008 en Londen 2012 het goud binnengehaald werd. De 'finalisten' vertegenwoordigen in totaal zeventien verschillende teams, waarbij de NBA-kampioenen van de Golden State Warriors met vijf spelers hofleverancier zijn. 

Met 72 internationale wedstrijden voor de VS is Anthony de meest ervaren international in de ploeg. James is al 68 keer voor de nationale ploeg uitgekomen, gevolgd door Chris Paul (50), Rudy Gay (41) en Stephen Curry (38). Anthony, James, Paul, Kevin Durant, James Harden, Russell Westbrook, Kevin Love en Andre Iguodala maakten in 2012 al deel uit van het olympisch team dat alle acht wedstrijden won. Anthony, James, Paul en Dwight Howard bleven in 2008 op weg naar goud ook al ongeslagen in alle acht wedstrijden.

De volledige voorselectie van de Amerikanen is hier te vinden. 

James in Amerikaanse voorselectie olympisch basketbalteam (Pro Shots / Zuma Sports Wire)
James in Amerikaanse voorselectie olympisch basketbalteam (Pro Shots / Zuma Sports Wire)

Kijktip: Arm in Nederland? Eigen schuld!

Als je arm bent, is dat je eigen schuld. Het is een mening die veel mensen zijn toegedaan in Nederland. In het programma “Arm in Nederland? Eigen schuld!” stuurt oud judoka Dennis van der Geest vijf mensen met zo'n mening op pad. Ze gaan logeren bij arme gezinnen, en moeten helpen bij verschillende voedselhulpinstanties. 

Gedurende het programma worden de deelnemers financieel steeds een beetje verder uitgekleed, totdat ze zelfs geen dak meer boven hun hoofd hebben. Denken ze dan nog steeds: "eigen schuld?!” of zouden ze hun mening hebben herzien? Je ziet het vanaf vanavond om 21:10 tot 22:00 uur op NPO2


Arm in Nederland? Eigen schuld! 

Hamilton solliciteerde meermaals bij Red Bull

Als we Red Bull-teambaas Christian Horner mogen geloven hengelde Lewis Hamilton enige jaren geleden openlijk naar een plek bij Red Bull. De Britse stercoureur zag het niet meer zitten bij zijn toenmalige team McLaren en zou meerdere pogingen hebben ondernomen om de overstap te maken. "Hij wilde in 2012 dolgraag voor ons rijden," zegt Horner, "maar wij hadden Sebastian Vettel al." Twee sterren in één team vond Horner destijds te veel.

De open sollicitatie van Hamilton zette Horner echter wel aan het denken. Blijkbaar zag Hamilton het bij McLaren niet meer zitten, terwijl Horner juist dát team als de grote concurrent zag. "In 2011 en 2012 was McLaren heel erg competitief en het leek op dat moment voor ons beter dat Hamilton daar weg zou gaan." En dus benaderde Horner Mercedes-adviseur Niki Lauda. "Wij waren niet in staat om hem vast te leggen, dus heb ik Niki aangemoedigd om Lewis bij McLaren weg te halen om hen te verzwakken. Helaas heb ik nooit kunnen voorzien hoe sterk Mercedes zou worden."

Hamilton solliciteerde meermaals bij Red Bull (Pro Shots / Zuma Sports Wire)
Hamilton solliciteerde meermaals bij Red Bull (Pro Shots / Zuma Sports Wire)

De leukste sporttweets van week 2

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Deze grensrechter is het even helemaal kwijt:

Subtiel:

Bram Tankink let niet echt op de weg:

Geen wonder dat de standaard van het Nederlandse voetbal zo afgezakt is, de KNVB doet er ook weinig moeite voor:

De selfie van de week is voor het zwemstelletje Ranomi Kromowidjojo en Ferry Weertman:

En ze hadden het al niet zo breed bij FC Dordrecht:

Dafne had het zwaar:

Wat doe je als de rugby-scheidsrechter in de weg staat? Dit dus (de speler kwam er met een vermaning vanaf):

Maarten van der Weijden heeft nog nooit doping gebruikt en dat wil hij even duidelijk maken:

Mooie pizza:

Het schiet al op in New York met het dak boven het centre court van de US Open:

Met zulke teamgenoten heb je geen tegenstander nodig:

In de MLS was het weer tijd voor de draft. Dan mogen de voetbalclubs kiezen welke jonge spelers ze willen binnenhalen van de universiteiten. Speciaal voor de gelegenheid waren de fans van Philadelphia Union afgereisd naar de draft om de nieuwe spelers te verwelkomen:

Over Raemon Sluiter hoeven we ons geen zorgen te maken:

'Miljarden nodig voor integratie migranten'

Duitsland moet de uitgaven voor politie, onderwijs en kinderopvang met ten minste 5 miljard euro verhogen om het recordaantal asielzoekers met succes te laten integreren en sociale spanningen te voorkomen. Dat zei de Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel maandag na een vergadering van de sociaaldemocraten (SPD).

Het land met de meeste inwoners en grootste economie van Europa krijgt de grootste toestroom van vluchtelingen sinds de Tweede Wereldoorlog. Zo'n 1,1 miljoen asielzoekers zijn in 2015 in het land aangekomen, veel meer dan in andere EU-lidstaten. SPD-leider Gabriel, tevens coalitiegenoot van bondskanselier Angela Merkel, zei dat Berlijn een sociale strijd moet zien te voorkomen in het licht van de stijgende aantallen voornamelijk islamitische vluchtelingen.

Gabriel riep op tot een gezamenlijke inspanning van de federale staat, de deelstaten en gemeenten om de taak van integratie van honderdduizenden vluchtelingen te delen. "We hebben in Duitsland 9000 extra politiemensen nodig, 25.000 nieuwe leraren en 15.000 medewerkers in de kinderopvang", zei hij. Hij pleitte ook voor een verdubbeling van de middelen voor volkshuisvesting om een tekort aan betaalbare woningen in stedelijke gebieden te voorkomen.

'Miljarden nodig voor integratie migranten'
'Miljarden nodig voor integratie migranten' (Foto: ANP)

American Pie-zanger Don McLean opgepakt

Don McLean is maandag opgepakt op verdenking van huiselijk geweld. De zanger werd aangehouden in Camden in de Amerikaanse staat Maine, meldt de lokale krant Wiscasset Newspaper.

Vanuit McLeans woning in Camden werd maandagnacht het alarmnummer 911 gebeld. De hulpdiensten arriveerden rond 02.00 uur, lokale tijd. McLeans arrestatie verliep zonder incidenten.

De 70-jarige zanger, die nog maar af en toe optreedt, is weer op vrije voeten nadat hij een borgsom van 10.000 dollar (bijna 9200 euro) betaalde. Volgens de lokale krant moet McLean op 22 februari voor de rechter verschijnen.

McLean is bekend van nummers als American Pie en Vincent.

American Pie-zanger Don McLean opgepakt
American Pie-zanger Don McLean opgepakt (Foto: BuzzE)

'Integratie moslims vrijwel onmogelijk'

De integratie van moslims in Europa is vrijwel onmogelijk, zegt de Tsjechische president Miloš Zeman. De bestaande getto's en de massale groepsaanranding van vrouwen in Europese steden door moslim-migranten zijn volgens Zeman het bewijs, zo meldt RT.

Zeman deed zijn uitspraak tijdens een interview met de tabloidkrant Blesk. 'De ervaringen van West-Europese landen, waar je getto's en no-go-area's aantreft, én de recente gebeurtenissen laten nog eens zien dat integratie van de moslimgemeenschap in Europa nagenoeg onmogelijk is', aldus de president. 'Laat ze hun cultuur in hun eigen landen houden en niet naar Europa brengen, anders eindigt het zoals in Keulen.'

De Tsjechische president benadrukt dat nieuwkomers zich moeten aanpassen aan de lokale cultuur en tradities, met behoud van hun eigen identiteit. 'Integratie is mogelijk met culturen die gelijkwaardig zijn', aldus Zeman. Hij wijst erop dat Oekraïense en Vietnamese minderheden in Tsjechië wonen en met succes zijn geïntegreerd. De president beloofde ook dat hij zich blijft verzetten tegen een Europese verdeelsleutel voor migranten.

Zeman doet wel vaker stevige uitspraken over integratie en de komst van grote groepen moslims. Vorige maand noemde hij de huidige asielstroom een 'georganiseerde invasie'. Enkele maanden eerder steunde hij een petitie die stelt dat immigratie een fundamentele bedreiging vormt voor de stabiliteit van Europa.

Biddende moslims
Biddende moslims.

Feyenoord schorst Kazim-Richards

Feyenoord heeft Colin Kazim-Richards geschorst tot 1 februari. De clubleiding besloot daar maandag toe omdat de Turks-Britse aanvaller zich vrijdag misdroeg voor aanvang van de persconferentie. Hij bedreigde ("jij gaat neer") een journalist van het AD.

De strafmaatregel houdt in dat Kazim-Richards de komende weken niet welkom is op de club, niet meetraint en ook geen deel zal uitmaken van de wedstrijdselectie. Feyenoord bezint zich op de situatie na 1 februari.

Feyenoord schorst Kazim-Richards
Feyenoord schorst Kazim-Richards (Foto: ANP)

Toetsenist Vince van Reeken verlaat Di-rect

Vince van Reeken stapt uit Di-rect. De toetsenist verlaat de Haagse band niet direct, maar pas volgende maand. Dat maakte Di-rect maandag bekend. Tijdens Vrienden van Amstel Live staat Vince voor het laatst met Di-rect op het podium.

'Mijn hart ligt het meest bij liedjes schrijven en ik wil mij daar in de toekomst volledig op focussen', verklaart Vince. 'Ik voel dat ik deze stap nu moet nemen. Ik verlaat de band maar hou er vier ontzettend goede vrienden en ontelbare mooie herinneringen aan over.'

Vince maakte zeven jaar deel uit van Di-rect, een tijd waar de band met warme gevoelens aan terugdenkt. 'Wij hebben zeven jaar met veel plezier met Vince opgetrokken, waanzinnige momenten beleefd, te gek muziek gemaakt en vooral veel gelachen', laten Frans 'Spike' van Zoest, Bas van Wageningen, Jamie Westland en Marcel Veenendaal weten. 'Nu is het zowel voor Vince als voor ons tijd voor nieuwe avonturen! Salut to that!'

Toetsenist Vince van Reeken verlaat Di-rect
Toetsenist Vince van Reeken (tweede van links) verlaat Di-rect (Foto: BuzzE)

Libanese skiester plaatst zich voor olympische marathon Rio

De Libanese Chirine Njeim heeft zich geplaatst voor de olympische marathon in Rio de Janeiro komende zomer. Nou zijn er wel meer sporters die zich daarvoor plaatsen, maar Njeim is toch een opvallend geval: ze deed namelijk al drie keer mee aan de Olympische Winterspelen.

Als alpineskiester maakte ze in Salt Lake City op 17-jarige leeftijd haar debuut, waarna ze ook in Turijn in 2006 en Vancouver 2010 van de partij was. In 2014 zou Njeim in Sochi haar land opnieuw vertegenwoordigen, maar door vreemde procedures van de Libanese bond werd niet Njeim, maar Jackie Chamoun naar Sochi gestuurd. Njeim had haar op elk punt verslagen, Chamoun zei zelfs letterlijk dat Njeim beter was en een beter resultaat had kunnen halen, maar toch werd Chamoun naar Sochi gestuurd.

Enfin, tegenwoordig richt de nu 31-jarige in Amerika woonachtige Libanese zich dus op de marathon en dat doet ze niet verkeerd. Sinds 2012 loopt ze elk jaar de marathon van Chicago en elk jaar gaat er weer een fikse hap van haar persoonlijk record af. Haar debuut liep ze nog in 3 uur en 7 minuten, vorig jaar deed ze er 2:46.41 uur over. Zondag liep ze pas voor de tweede keer buiten Chicago: in de marathon van Houston kwam Njeim tot een tijd van 2:44.14 uur. De olympische limiet stond aanvankelijk op 2:42 uur, maar kortgeleden werd dat door wereldatletiekbond IAAF opgehoogd naar 2:45 uur, om meer atleten de kans te geven zich te plaatsen. 

Njeim tijdens de olympische slalom van Vancouver in 2010. Wie zoekt naar foto's van Jackie Chamoun, haar landgenote die in Sochi in actie kwam, kan overigens nog voor een niet onaangename verrassing komen te staan (Foto: Getty)

Kijkers van BBC kiezen songfestivalinzending

Het Britse publiek mag voor het eerst in zes jaar weer meebepalen welke artiest het Verenigd Koninkrijk vertegenwoordigt op het Eurovisie Songfestival. Dit gebeurt op 26 februari tijdens een tv-show op BBC Four, meldt de Britse omroep.

Tijdens de show Eurovision: You Decide komen zes acts voorbij waaruit het publiek samen met een deskundige jury een keuze kan maken. Omdat de BBC een van de grote geldschieters van het Europese liedjesfestijn is, gaat de Britse inzending direct door naar de finale op 14 mei in Stockholm. BBC Four gaat ook de halve finales uitzenden.

De show in O2 Forum in het noorden van Londen wordt gepresenteerd door Mel Giedroyc, bekend van Great British Bake Off. 'Ik ben een groot liefhebber van het songfestival en ben vereerd dat ik deze fantastische show mag presenteren', zegt ze. 'Het is spannend dat het Britse publiek de kans krijgt te bepalen wie naar Zweden gaat. Het wordt een mooie avond.'

Vorig jaar stuurde de BBC het duo Electro Velvet met het nummer Still in Love With You naar het Eurovisie Songfestival in Wenen. Electro Velvet eindigde op een teleurstellende 24e plaats. De laatste keer dat het Britse publiek mee mocht stemmen tijdens een nationaal songfestival was in 2010. Toen werd de show uitgezonden op BBC One en won de Britse zanger Dubovie met het nummer That Sounds Good To Me. Hij eindigde als laatste in Oslo.

Nederland
Namens Nederland doet Douwe Bob dit jaar mee aan het Songfestival. De laatste keer dat het publiek zeggenschap had in de keuze voor de Nederlandse inzending was in 2012. Sindsdien heeft er geen Nationaal Songfestival plaatsgevonden. Nederland boekte wisselend succes. Anouk werd in 2013 negende, The Common Linnets haalden in 2014 een tweede plaats. In 2015 wist Trijntje Oosterhuis echter niet tot de finale door te dringen. 

Kijkers van BBC kiezen songfestivalinzending
Het duo Electro Velvet was niet erg succesvol tijdens het Songfestival in 2015. (Foto: BuzzE)

Breng een paar nachtjes in een grot door

Ubisoft heeft een wedstrijd uitgeschreven waarmee je de realiteit van de aankomende game Far Cry Primal kan ervaren.

Door in een tweet aan @farcrygame duidelijk te maken waarom jij degene bent die de prijs moet winnen, kan je 2 dagen verblijf in een prachtige grot winnen. De grot bevindt zich in Frankrijk, meer details zijn niet bekend gemaakt over de locatie. Gebruik in de tweet de hashtag #cavebnb

De winnaars krijgen overdag les hoe te overleven in de wildernis van een echte overlevingsexpert. 's Nachts moeten ze de opgedane vaardigheden vervolgens gebruiken om daadwerkelijk te overleven.

Waterpolosters komen goed weg tegen Griekenland

De Nederlandse waterpolodames zijn goed weggekomen in de laatste poulewedstrijd tegen Griekenland. De grieken kwamen vroeg in de wedstrijd op een ruime voorsprong en leken deze niet meer weg te geven. Oranje kwam echter in de slotfase sterk terug en wist alsnog met 11-10 (1-3, 3-3, 3-4, 4-0) van de Grieken te winnen, na de hele wedstrijd tegen een achterstand aan te hebben gekeken.

Voor de wedstrijd was Nederland dankzij een zege op Rusland al verzekerd van een plek in de kwartfinales. Ook voor Griekenland stond een vierde plek in poule A al vast. Het leek daarom aannemelijk dat Nederland weinig moeite zou hebben om de wedstrijd te winnen, maar niks bleek minder waar. Griekenland wist Nederland enorm te verrassen en wist zelfs op een flinke 0-3 voorsprong te komen. Nederland wist nog één keer aan scoren toe te komen, maar na twee partjes had Griekenland nog steeds de overhand: 4-6.

Na de rust slaagde Nederland er nog steeds niet in om in te lopen op de Grieken, de achterstand werd zelfs met een doelpunt vergroot. Na elk Nederlands doelpunt volgde er ook één voor Griekenland, waardoor een Griekse overwinning bij de aanvang van het laatste partje bijna onvermijdelijk leek. De eerste minuten van het laatste partje werd Oranje geen centimeter ruimte gegeven in de aanval, maar ook Nederland had de verdediging beter op orde: de Grieken wisten er niet meer doorheen te komen. In de counters begon Nederland sterker te spelen en zelfs tot meerdere doelpunten te komen. Uiteindelijk was het met nog een minuut te spelen Maud Megens die voor Nederland het winnende doelpunt maakte.

In de kwartfinale treft Nederland de winnaar van de wedstrijd tussen Duitsland en Kroatië, die samen om de vierde plek in poule B spelen. De tegenstander in de halve finale die hoogstwaarschijnlijk volgt is nog allerminst duidelijk: in het meest gunstige geval treft Oranje Rusland of Hongarije, in het slechtste geval wordt regerend Europees kampioen Spanje getroffen. Ook Italië is een mogelijke tegenstander in de halve finale.

Stand poule A

Nr. Team Gesp. W G V DV DT DS Pt
1  Nederland (A) 5 5 0 0 92 29 +63 15
2  Hongarije (A) 4 3 0 1 71 21 +50 9
3  Rusland (A) 4 3 0 1 73 25 +48 9
4  Griekenland (A) 5 2 0 3 77 42 +35 6
5  Portugal 5 1 0 4 21 111 −90 3
6  Turkije 5 0 0 5 14 120 −106 0

Waterpolosters komen goed weg tegen Griekenland (Pro Shots / Insidefoto)
Waterpolosters komen goed weg tegen Griekenland (Pro Shots / Insidefoto)

WhatsApp gaat inkomsten elders zoeken

Facebook stopt met het rekenen van abonnementskosten voor het gebruik van WhatsApp. Het socialmediabedrijf zoekt andere manieren om geld te verdienen aan de populaire chatapp die het begin 2014 voor 16 miljard dollar overnam.

Tot dusver vroeg WhatsApp gebruikers in principe om na een gratis proefperiode van een jaar, een bedrag tot circa 1 euro per jaar te gaan betalen. In de praktijk konden veel mensen ook na die proefperiode al gratis blijven WhatsAppen, maar maandag werd bekend dat het abonnementsgeld helemaal is afgeschaft.

Facebook onderzoekt andere mogelijkheden om munt te slaan uit zijn klantenbasis van bijna 1 miljard WhatsAppers wereldwijd. Advertenties zijn geen optie, benadrukt het bedrijf. Wel wordt bekeken of bedrijven willen betalen om via WhatsApp te kunnen communiceren met klanten die daar zelf voor kiezen.

WhatsApp gaat inkomsten elders zoeken
WhatsApp gaat inkomsten elders zoeken (Foto: ANP)

Grieken beschuldigen Turken van smokkelhulp

De Griekse president Prokopis Pavlopoulos heeft maandag Turkije ervan beschuldigd te weinig te doen aan de beperking van het aantal migranten dat naar Griekenland komt. De Turkse havenautoriteiten helpen volgens hem zelfs de smokkelaars van vluchtelingen.

Turkije heeft eind vorig jaar een overeenkomst gesloten met de Europese Unie om in ruil voor financiële steun meer vluchtelingen binnen zijn grenzen te houden. In een interview met de Duitse krant Süddeutsche Zeitung uitte de Griekse president echter zijn twijfel over de Turkse inzet. "Ik vrees dat de Turkse smokkelaars van vluchtelingen steun krijgen van de autoriteiten", aldus Pavlopoulos.

De havenautoriteiten in Turkije doen volgens de president net of ze niets in de gaten hebben. Hij zei dat Griekenland kan bewijzen dat de autoriteiten de smokkelaars een helpende hand toesteken.

De regering in Ankara ontkende de aantijging krachtig. Volgens Turkije bewijzen de statistieken dat het land vorig jaar heeft voorkomen dat 200.000 vluchtelingen de oversteek naar Griekenland hebben gemaakt. Bovendien werden in 2015 3800 mensensmokkelaars opgepakt.

België verbetert communicatie kerncentrales

België gaat beter communiceren met de buurlanden over zijn kerncentrales. Dat heeft een woordvoerster van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon maandag gezegd. Ze zei dat specialisten uit de buurlanden ook inspecties gaan uitvoeren in het nucleaire deel van de kerncentrales.

Jambon sprak maandag met de Luxemburgse staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling Camille Gira, meldde persbureau Belga. Tijdens de ontmoeting werden veiligheidsmaatregelen van de kerncentrales toegelicht. Jambon gaat woensdag samen met onze minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz, naar de Belgische kerncentrale van Doel voor een gezamenlijke inspectie.

In Nederland, Duitsland en Luxemburg zijn vragen gerezen over de veiligheid van Belgische centrales na een reeks incidenten waarbij centrales moesten worden uit- en aangezet. De onrust over de oude centrales neemt toe. De gemeenten Maastricht en Aken hebben juridische stappen aangekondigd tegen de kerncentrale van Tihange. Deze centrale langs de rivier de Maas, tussen Namen en Luik, staat ongeveer 45 kilometer ten zuidwesten van de Limburgse hoofdstad.

België verbetert communicatie kerncentrales
België verbetert communicatie kerncentrales (Foto: ANP)

Heerenveen acht Van den Berg onschuldig

Sc Heerenveen is van mening dat Joey van den Berg zaterdag tegen PEC Zwolle ten onrechte uit het veld is gestuurd. De Friese club is daarom niet akkoord gegaan met het schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal om de speler voor twee wedstrijden te schorsen, waarvan een voorwaardelijk.

De scheidsrechter gaf Van den Berg rood wegens natrappen. De aanvoerder van Heerenveen ontkende dat in alle toonaarden. De commissie van beroep van de KNVB zal zich donderdag over de zaak buigen.

Heerenveen acht Van den Berg onschuldig
Heerenveen acht Van den Berg onschuldig (Foto: ANP)

OM bekijkt beelden spreekkoren ADO

Het Openbaar Ministerie gaat beelden bekijken die zijn gemaakt tijdens het duel ADO Den Haag - Ajax, waar zondag oerwoudgeluiden van de tribunes kwamen. Aan de hand daarvan beslist het OM of er aanleiding is voor een strafrechtelijk onderzoek en eventueel vervolging van daders.

De wedstrijd in Den Haag werd in de eerste helft ontsierd door racistische spreekkoren en oerwoudgeluiden van het Haagse publiek. Met name Ajacied Riechedly Bazoer moest het ontgelden. De stadionspeaker maande het publiek tot inkeer maar het duel werd niet stilgelegd.

ADO Den Haag keurt de spreekkoren af en onderzoekt al wie zich schuldig heeft gemaakt. Zij zullen in overleg met de KNVB worden gestraft, kondigde ADO aan. De club zegt te beschikken over geavanceerde apparatuur om de daders op te sporen.

OM bekijkt beelden spreekkoren ADO
OM bekijkt beelden spreekkoren ADO (Foto: ANP)

Geldermalsen wilde 'gewoon' doen over azc

Geldermalsen wilde "zo gewoon mogelijk" doen over de komst van een asielzoekerscentrum voor 1500 vluchtelingen in de Gelderse gemeente. De raad moest eerst besluiten dat het azc er zou komen en daarna zouden burgers mogen meepraten over de uitwerking. Dat zou ook rellen tijdens inspraakavonden zoals in Steenbergen en Ede voorkomen. Die keuze had evenwel "dramatische" gevolgen, want de raadsvergadering op 16 december liep uit op grootschalige onlusten.

Dat constateert de gemeente maandag in een evaluatie van wat er mis ging in de besluitvorming. De raad bespreekt de gebeurtenissen volgende week dinsdag. Het plan voor een azc in Geldermalsen is ondertussen van tafel en zal voorlopig niet terugkeren, aldus burgemeester Miranda de Vries.

De gemeente dacht dat bij inspraak vooraf "de grootste schreeuwers de winnaars zouden zijn." Van het plan zou dan weinig overblijven. Het bestuur schatte ook verkeerd in dat het aantal op te vangen asielzoekers niet uit zou maken. Achteraf bleek dat de omvang van het beoogde azc juist een groot struikelblok was.

Het college wilde nog voor de kerstdagen groen licht voor het azc hebben. Daarom zijn tot op de avond voor de vergadering ernstige twijfels van raadsfracties genegeerd. Het plan zou waarschijnlijk niet door de raad zijn gekomen, blijkt uit de evaluatie.

Krajicek gelooft in eerlijk tennis

Richard Krajicek heeft de BBC hoog zitten, maar dat de gerespecteerde Britse nieuwszender niet met namen komt in zijn onthulling over matchfixing in het tennis vindt de oud-Wimbledonkampioen zwak. "Als je het echt zo zeker weet, noem dan namen", zei hij maandag in het Radio 1 Journaal. "Ik geloof hier niks van en kies de kant van de tennisbonden, die naar mijn mening heel goed samenwerken en echt goed snappen hoe belangrijk het is dat de sport betrouwbaar moet zijn. Er wordt heel streng gecontroleerd."

Als bewijs noemt Krajicek zijn eigen ABN Amro-tennistoernooi. "We krijgen ieder jaar een lijst met namen van mensen die werken voor goksyndicaten. Het zijn er een stuk of dertig en er staan ook twee of drie oud-tennissers op. Die mensen lopen rond op toernooien en geven informatie over spelers door aan die syndicaten. Ze zijn absoluut niet welkom en wij moeten ze weren."

Krajicek gelooft in eerlijk tennis
Krajicek gelooft in eerlijk tennis (Foto: ANP)

Sekstape Geraldine met Kim Feenstra online

Kim Feenstra heeft zojuist een pikant filmpje gelekt op Twitter. In het ultrakorte videootje is te zien hoe het fotomodel halfnaakt in bed ligt met Geraldine Kemper.

De 'sekstape' is ongetwijfeld reclame voor de nieuwe Linda. Hierin is het vrouwelijke duo te bewonderen in lingerie.

Sexy kleuterjuf (22) klust bij als hoer

Katya Gorlova uit Kaliningrad is in opspraak geraakt. De 22-jarige Russin heeft naast haar baan als kleuterjuf nog een bijbaan gevonden. De mooie dame klust namelijk bij als hoer.

Gorlova schuimt 's nachts de straten af als Anastasia Monpasye. De geile lichtekooi zoekt mannen die zij kan plezieren met haar prettige verschijning.

Op internet zijn nu beelden opgedoken die hét bewijs moeten zijn van haar bijverdienste. De schaarsgeklede Katya neemt daar namelijk omgerekend 35 euro in ontvangst van een klant, waarna ze met hem een geile wip maakt.

Volgens de Russin zelf valt het nog wel mee. Ze zegt slecht 'af en toe' seks te hebben voor geld. Ze heeft gezworen de filmer aan te klagen wegens smaad.


De beelden met daarin de mooie kleuterjuf als hoer

Rechter schetst beeld brute serieverkrachter

Zijn slachtoffers benaderde hij in het donker, terwijl ze op de fiets zaten. Hij greep ze vanachter beet, soms bij de haren, en dwong ze af te stappen en met hem mee te komen. Op een afgezonderde plek - een weiland, een bos, in een geval vastgebonden aan een boom - misbruikte hij ze oraal, vaginaal en anaal.

Dat beeld schetste de voorzitter van de rechtbank in Utrecht maandag bij het begin van het proces tegen Gerard T. (53), de man die ervan verdacht wordt dat hij de Utrechtse serieverkrachter is. Hij wordt vervolgd voor de verkrachting van vier jonge vrouwen, twee van zestien, een van 27 en een van 28, in 1995 en 2001. In achttien andere gevallen is er onvoldoende bewijs voor een vervolging.

Bij een van de drie vrouwen gebruikte hij ook het handvat van een fietspomp. Een van de slachtoffers liet hij na afloop met tiewraps vastgebonden aan een boom vast. Het was een avond in oktober, ze werd pas vier uur later gevonden.

Compositietekening

"Toen ik thuis kwam gooide ik mijn slip en bh meteen in de prullenbak en ben ik gaan douchen, ik heb mezelf helemaal schoongeboend. Ik gebruikte heel veel shampoo en heel veel tandpasta", las de rechter voor uit een van de slachtofferverklaringen.

In 1995 kwam T. voor het eerst in beeld. Twee mensen meldden bij de politie dat ze hem hadden herkend van zijn compositietekening. Hij is toen gehoord, maar hij kon weer gaan. In 2002 werd hem gevraagd vrijwillig DNA af te staan in de zaak, maar dat deed hij niet.

DNA

Na een veroordeling voor fietsdiefstal in 2014 moest hij verplicht DNA afstaan, waarna er een match volgde met DNA uit drie van de ten laste gelegde zaken. In de zomer van 2014 werd hij opgepakt en sindsdien zit hij vast.

T. heeft zich tot nog toe altijd beroepen op zijn zwijgrecht. In een opgenomen gesprek in het huis van bewaring heeft hij wel tegen zijn vrouw gezegd dat hij "wou laten zien dat hij veel spijt heeft van de dingen die ze zeggen die hij gedaan heeft". Over de zaak zelf mocht hij niet praten van zijn advocaat, zei hij.

Rechter schetst beeld brute serieverkrachter
Rechter schetst beeld brute serieverkrachter (Foto: ANP)

Vluchtelingen mogen zwembad weer in

Het gemeentelijk zwembad in de Duitse stad Bornheim is weer opengesteld voor alle vluchtelingen.

Afgelopen week stelde de gemeente in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen een zwembadverbod in voor mannelijke vluchtelingen uit de omgeving. Motief voor dat besluit was het feit dat deze groep bezoekers vrouwen in het bad zowel verbaal als met gebaren lastig viel. Dat besluit werd alom heftig bekritiseerd.

Vluchtelingen mogen zwembad weer in
Vluchtelingen mogen zwembad weer in (Foto: ANP)

Hollande: economische en sociale noodtoestand

De Franse president François Hollande ontvouwde maandag plannen om de werkloosheid in zijn land aan te pakken. In het licht van zorgen over de economie en het grote aantal mensen zonder werk kondigde Hollande een "economische en sociale noodtoestand" af.

De Franse werkloosheid is met 10,6 procent van de beroepsbevolking het hoogst in 18 jaar. Van de helft van de 2 miljard euro die Hollande heeft toegezegd om de arbeidsmarkt vlot te trekken, is de helft bedoeld voor het opleiden van werklozen.

Bedrijven met minder dan 250 medewerkers kunnen bovendien een 'bonus' van 2000 euro tegemoet zien als ze nieuw personeel werven tegen maximaal 1,3 keer het minimumloon. Hollande denkt de 2 miljard euro bijeen te kunnen brengen door op andere uitgaven te besparen.

Hollande: economische en sociale noodtoestand
Hollande: economische en sociale noodtoestand (Foto: ANP)

Na de bom keert het strooiblad weer terug

Na de jongste test van een waterstofbom door Noord-Korea was het even rustig aan de grens met Zuid-Korea. Maar beide partijen hebben inmiddels hun dagelijkse propagandabombardement weer hervat. Vanuit het zuiden schallen wervelende teksten door luidsprekers over de grens naar het noorden. Het noorden stuurt als vanouds weer ballonnen met miljoenen brochures richting het zuiden.

De ballonnen bereiken zelfs Seoul, de hoofdstad van Zuid-Korea. In de brochures wordt de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye bekritiseerd. Juist de president is een grote voorstander van het gebruik van de luidsprekers. Ze beschouwt de teksten als een doeltreffend middel in de psychologische oorlog die de Korea's met elkaar uitvechten. Het ministerie van Defensie in Seoul weet dat het noorden zich enorm ergert aan de popmuziek en aan de kritiek op de grote leider Kim Jong-un die mijlenver te horen zijn.

De spanning tussen noord en zuid zijn door de jongste bomtest op 6 januari weer eens toegenomen. En daarmee wint de propagandaoorlog weer aan waarde.

Na de bom keert het strooiblad weer terug
Na de bom keert het strooiblad weer terug (Foto: ANP)

Sara Kroos annuleert optreden wegens griep

Sara Kroos heeft flink de griep te pakken. Haar voorstelling Doorgefokt die ze woensdagavond zou geven in Theater de Muzeval in Emmen wordt geannuleerd. Op de website van het Drentse theater staat dat er mogelijk een andere datum volgt.

Op Twitter meldt Sara dat ze al een aantal dagen geveld is door de griep. Afgelopen weekend annuleerde ze ook al een voorstelling in Weesp.

Sara Kroos annuleert optreden wegens griep
Sara Kroos annuleert optreden wegens griep (Foto: BuzzE)

Ronaldo mag vriend Badr Hari niet meer opzoeken

Real Madrid-voorzitter Florentino Pérez maakt zich grote zorgen over de bezoekjes van Cristiano Ronaldo aan zijn goede vriend Badr Hari zo lezen, we op hln.be. Regelmatig vliegt de voetballer vanuit Madrid naar Marokko om Hari op te zoeken. Daar gaan ze dan vaak innig op de foto waar wij allen via Instagram van mee mogen genieten.

Peréz vreest dat de vele vlieguren ten koste gaan van de fitheid van Ronaldo. Ook zou de Portugese voetballer door het imago van de kickbokser met de losse handjes, in een verkeerd daglicht kunnen komen te staan. Daar zit de voorzitter van De Koninklijke niet op te wachten. Vooralsnog lijkt het gereis overigens weinig invloed te hebben op het spel van Ronaldo, hij scoort er regelmatig lustig op los.

Rabo moet slachtoffers phishing compenseren

Rabobank moet twee slachtoffers die door phishing hun spaargeld zijn kwijtgeraakt alsnog compenseren. Dat heeft de geschillencommissie van klachteninstituut Kifid beslist. De bank vond dat de gedupeerden nalatig waren geweest en dus zelf voor de schade moesten opdraaien, maar de commissie vindt dat Rabobank ook wat te valt te verwijten.

Het gaat om klanten die belangrijke beveiligingscodes voor internetbankieren aan criminelen afstonden. Ze werden in 2013 telefonisch benaderd door iemand die zich voordeed als een medewerker van de bank. Hun rekeningen werden flink geplunderd. In het ene geval werd bijna 29.000 euro weggesluisd, in het andere zelfs 42.000 euro.

Volgens de commissie had Rabobank de klanten beter moeten beschermen voor deze geraffineerde oplichterstruc, bijvoorbeeld door een beperkte (dag)limiet bij overboekingen via internet. Maar de commissie stelt ook dat ze hun gegevens nooit hadden mogen afgeven. Daarom moeten ze een beperkt deel van de schade toch zelf betalen. Bij de ene klant is de aansprakelijkheid teruggebracht tot 7500 euro, bij de ander tot 5000 euro.

Rabo moet slachtoffers phishing compenseren
Rabo moet slachtoffers phishing compenseren (Foto: ANP)

Veel geplaatste speelsters er vroeg uit op Australian Open

In het damestoernooi van de Australian Open had de nummer één van de plaatsingslijst, Serena Williams, ruim anderhalf uur nodig om af te rekenen met de Italiaanse Camila Giorgi. Vooral in de tweede set gaf Giorgi goed partij, maar met 6-4, 7-5 was het toch gedaan. Petra Kvitova (6) won simpel van de Thaise Luksika Kumkhum (6-3, 6-1), terwjil Agnieszka Radwanska (4) snel korte metten maakte met de Amerikaanse Christina McHale: 6-2, 6-3. 

Wel vielen er gelijk al een aantal verrassingen te noteren. Caroline Wozniacki, 18e van de wereld, werd in drie sets uitgeschakeld door de Kazachse Yulia Putintseva, de mondiale nummer 76. De nummer 26 van de wereld, Sloane Stephens, had weinig kans tegen de Chinese Wang Qiang, die net buiten de top-100 staat: 6-3, 6-3. Anastasia Pavlyuchenkova kon haar 28e plek op de wereldranglijst niet waarmaken en ging in drie sets onderuit tegen de Amerikaanse Lauren Davis.

Update 12.50 uur
Ook Andrea Petkovic mag zich na de eerste ronde al opmaken voor de thuisreis. De Duitse nummer 22 van de plaatsingslijst ging met 7-5, 6-4 onderuit tegen de 19-jarige Russische Elizaveta Kulichkova, die net buiten de top-100 staat. De Australische Samantha Stosur blijft maar niet overweg kunnen met haar thuis-Grand Slam. Ook haar dertiende optreden was weinig succesvol en dit keer mag ze zelfs na de eerste ronde al naar huis. De Tsjechische qualifier Kristina Pliskova was te sterk voor de als 25e geplaatste Stosur: 6-4, 7-6 (6).

Aanklager wil Van den Berg schorsen voor twee duels

De aanklager betaald voetbal van de KNVB wil Joey van den Berg, aanvoerder van sc Heerenveen, schorsen voor twee duels waarvan één voorwaardelijk, vanwege zijn rode kaart in het duel met PEC Zwolle afgelopen zaterdag. 

De middenvelder, die ook uit de voeten kan als verdediger, maakte volgens arbiter Martin van den Kerkhof een trappende beweging richting Kingsley Ehizibue. Heerenveen verloor het duel met 5-2. 

Van den Berg en Heerenveen hebben tot maandag 14:00u om akkoord te gaan met het schikkingsvoorstel. Van den Berg liet zelf echter al dit weekend al weten dat hij er van uit ging dat de rode kaart geseponeerd zou worden. 

"Ik heb in mijn ogen niks gedaan. Hoe ik daarna reageerde, staat daar los van", verklaarde Van den Berg voor de camera van FOX Sports zijn woede-uitbarsting bij het verlaten van het veld. "Ik voel me wel genaaid."

The Division vindt volledig plaats in Midtown Manhattan

Hoe groot is de open wereld van The Division precies? Creative director Magnus Jansén heeft tegenover de Examiner verklaard dat de game zich volledig in Midtown Manhattan afspeelt. Dat betekent dat andere grote delen van New York (bijvoorbeeld Brooklyn, Bronx en Staten Island) niet in de game zitten.

"With the level of detail we have, doing Midtown Manhattan is a huge open-world experience and more than enough to sink your teeth into. It is a very sizable open-world game", aldus Jansén. Midtown Manhattan is op een 1:1 schaal gerecreerd. Midtown Manhattan is populair bij toeristen, het is waar andere andere Times Square zich bevindt.

Het is nog onduidelijk of Ubisoft van plan is om na de release meer delen van New York toe te voegen via DLC of uitbreidingen. The Division komt op 8 maart uit. In de video hieronder laat Arekkz Gaming zien hoe groot de wereld is.

Grand Kingdom komt naar Europa

Ontwikkelaar Spike Chunsoft komt deze zomer met een nieuwe RPG met de naam: Grand Kingdom. Het spel speelt zich af na de val van het Uldein Empire en nu willen de Four Great Nations de macht grijpen. Jij geeft leiding aan een groep die door hun gebruikt wordt om allerlei missies uit te voeren.

De game heeft ook een online optie waarbij jij je aansluit bij een van de vier Nations om daarvoor te strijden. De game is al beschikbaar in Japan en komt deze zomer dus naar het westen. Grand Kingdom komt uit op PlayStation 4 en PlayStation Vita.

Atleet kan olympische medaille winnen, kwijtraken, 'winnen' en weer kwijtraken

De Wit-Russische atleet Vadim Devyatovskiy kan donderdag mogelijk voor een bijzonder stukje sportgeschiedenis zorgen. De kogelslingeraar kan dan de eerste sporter ooit worden die een olympische medaille wint, deze in moet leveren, dezelfde medaille weer terugkrijgt en de prijs daarna alsnog weer terug moet geven.

Woensdag en donderdag speelt zijn dopingzaak bij het internationaal sporttribunaal CAS. Devyatovskiy pakte in 2008 in Beijing olympisch zilver in het kogelslingeren, maar moest dat enkele maanden later inleveren nadat bij de Wit-Rus verhoogde hoeveelheden testosteron waren gevonden. Samen met landgenoot Ivan Tsikhan, winnaar van brons en beland in hetzelfde dopingschuitje, ging hij echter in beroep tegen de beslissing. Ze zouden geen doping gebruikt hebben en, wat uiteindelijk de doorslag gaf, de testprocedures werden niet juist gehanteerd. Zo zaten er fouten in de documentatie en werkte dezelfde laboratoriummedewerker aan zowel de A-staal als de B-staal. In 2010 oordeelde CAS dat de twee hun medailles terug moesten krijgen, vanwege de procedurele fouten en nadrukkelijk niet omdat ze geen doping gebruikt zouden hebben.

In 2013 kwam vervolgens naar buiten dat bij hertesten van het WK van 2005 opnieuw sporen van verboden middelen gevonden werden bij Devyatovskiy. De Wit-Russische antidopingautoriteit verklaarde hem echter onschuldig, maar wereldatletiekbond IAAF was het daar niet mee eens en ging bij CAS in beroep. Dat dient dus deze week en als hij schuldig bevonden wordt moet Devyatovskiy zijn zilveren medaille voor de tweede keer inleveren, samen met het EK-zilver van 2006. Overigens krijgt hij dan ook een levenslange schorsing, want in 2000 werd hij al eens voor twee jaar geschorst vanwege dopinggebruik. Meervoudig dopeur Tsikhan - die onder meer al olympisch zilver uit 2004 in heeft geleverd - maakte dit jaar zijn rentree, maar deed dat gelukkig zonder groot succes.

Saillant detail aan de hele zaak: Devyatovskiy werd in november 2014 als enige kandidaat met een grote meerderheid verkozen tot voorzitter van de Wit-Russische atletiekbond, een functie die de erkend valsspeler nog altijd uitoefent. 

Wielerploeg Roompot niet in Giro

De grote wens van het Nederlandse wielerteam Roompot - Oranje Peloton dit jaar de Ronde van Italië te rijden, gaat niet in vervulling. Organisator RCS heeft de profploeg maandag laten weten dat het geen wildcard krijgt voor de Giro, die op 6 mei van start gaat in Apeldoorn. De beschikbare extra startbewijzen zijn vergeven aan drie Italiaanse teams en het Russische Gazprom Rusvelo.

"Heel jammer", reageert ploegleider Erik Breukink van Roompot, dat volgens hem klaar was voor zijn eerste grote wielerronde. "Sportief was het natuurlijk een mooie uitdaging geweest en met name aanwinst Pieter Weening had zich, als voormalig drager van de roze trui, graag getoond in de Giro. Wij waren er heel graag bij geweest in eigen land."

Naast de wildcards voor de Giro, heeft RCS ook uitnodigingen verdeeld voor Tirreno-Adriatico en Milaan-San Remo. Ook bij die WorldTour-wedstrijden vist het Nederlandse Roompot Oranje Peloton achter het net. 

Wielerploeg Roompot niet in Giro
Wielerploeg Roompot niet in Giro (Foto: ANP)

'Krasprobleem' Xbox 360 na 9 jaar voor hoogste rechter VS

Een rechtszaak die negen jaar geleden werd aangespannen tegen Microsoft, komt nu voor de hoogste rechtbank van de Verenigde Staten. De rechtszaak werd opgestart vanwege een probleem met het dvd-station van de Xbox 360-console, die volgens de aanklagers structureel dvd-schijfjes bekrast als gevolg van een productiefout.

In de aanklacht wordt beweerd dat het dvd-station van de Xbox 360 dermate gevoelig is dat het de schijf die wordt afgespeeld laat ontsporen, waardoor er diepe krassen ontstaan met als gevolg dat de schijf onleesbaar wordt. Microsoft beweert dat het probleem geen productiefout is, maar dat het veroorzaakt wordt door roekeloze omgang met de console door de gebruiker. Tussen 2005 en 2008 kwamen er in totaal 55.000 klachten binnen bij Microsoft over bekraste dvd's.

Afgelopen vrijdag werd door de hoogste rechtbank in de Verenigde Staten, de Federal Supreme Court, besloten dat het een beroep van Microsoft zal aanhoren om te kunnen besluiten of de class act lawsuit (groepsvordering) tegen het bedrijf gegrond is. Een class act of groepsvordering is een vorm van rechtszaak waarin een grote groep mensen collectief een vordering bij de rechter brengt. 

Volgens Microsoft is de status van een groepsvordering niet meer geldig omdat individuele claims verjaard zijn. In 2012 oordeelde een rechter al dat er niet genoeg eisers waren om een groepsvordering te kunnen verantwoorden, maar dat oordeel werd vorig jaar van de hand gewezen waarna de rechtszaak nieuw leven werd ingeblazen. Getuigenverklaringen melden dat Microsoft op de hoogte was van het probleem maar besloot er niets aan te doen. Drie suggesties om het probleem te verhelpen, waaronder het toevoegen van een onderdeel om de draaisnelheid van de drive te verminderen, werden door Microsoft van de hand gewezen.

Rechtszaak Xbox 360-krasprobleem naar hoogste rechtbank VS
Rechtszaak Xbox 360-krasprobleem naar hoogste rechtbank VS

Ledecky zwemt wereldrecord op 800 vrij

Gisteren tijdens een swimmeeting in het Texaanse Austin heeft de Amerikaanse Katie Ledecky (18) haar eigen wereldrecord verbeterd op de 800 meter vrijeslag. Waar Ledecky vorig jaar op de wereldkampioenschappen in het Russische Kazan nog 8:07.39 op de klokken zette, werd het nu een tijd van 8:06.68. 

Daarnaast zwom Ledecky ook op de 100 en 200 meter vrijeslag naar aansprekende resultaten. De 100m ging in 53.75 en de 200m ging in 1:54.43.

De regerend wereld- en olympisch kampioene heeft naast het wereldrecord op de 800m ook nog de wereldrecords op de 400 meter en op de 1500 meter in handen. Op de Spelen in Rio zal Ledecky normaal gesproken uitkomen op de 200m, 400m, 800m en mogelijk ook op de 100m vrijeslag (de 1500m is niet Olympisch). 

Ex-K3'er Josje aan de drugs

Voormalig K3-zangeres Josje Huisman heeft in het BNN-programma 'De gevaarlijkste wegen van de wereld' qat gebruikt, een drug die veel in Oost-Afrika wordt gebruikt. In het programma reist Huisman samen met Victoria Koblenko door Ethiopië.

Josje kocht op een markt een zakje met qat-bladeren en kauwde erop. Veel vrachtwagenchauffeurs in Ehtiopië kauwen op qat, dat een beetje lijkt op amfetamine (speed) om langer wakker te blijven. Hoewel de chauffeurs er langer wakker van blijven, bleef het effect bij Josje uit: ze viel kort na het kauwen van de bladeren in slaap.

De Gevaarlijkste Wegen werd zondagavond voor het eerst uitgezonden en trok 986.000 kijkers. In de reeks van acht afleveringen rijden bekende koppels over de gevaarlijkste wegen op aarde. Niet alleen wordt Ethiopië aangedaan, ook voert de reis naar onder meer Georgië, Madagaskar, Siberië en Peru.

Ex-K3'er Josje Huisman probeert drugs bij BNN
Ex-K3'er Josje Huisman probeert drugs bij BNN (Foto: BuzzE)

'Robin Haase is slechtste tiebreakspeler ooit'

Tennisser Robin Haase is na één wedstrijd op de Australian Open alweer klaar. De 28-jarige Hagenees verloor tegen Mirza Basic ook weer eens een tiebreak en dat is niet bepaald de eerste keer. Haase pakte in 2013 al een record door maar liefst zeventien tiebreaks op rij te verliezen en ook in de laatste maanden gaat het niet al te best.

Inmiddels staat de Nederlander zelfs helemaal onderaan de 'ranglijst' van beste tiebreakspelers ooit. Elke professionele speler met minstens honderd gespeelde tiebreaks staat in de lijst en Haase is weinig verrassend de allerslechtste. Van de 133 gespeelde tiebreaks wist hij er een schamele 47 te winnen, net 35%. Daarmee is hij tevens één van slechts zes spelers op aarde die meer dan honderd keer een tiebreak speelden en er nog geen 40% wisten te winnen. De Spanjaard Daniel Gimeno-Traver is met 36,2% de naaste belager van de Nederlander, die wanneer de ranglijst ondersteboven gezet wordt toch nog ergens de beste in lijkt te zijn. 

Haase: "Geen bewijzen voor matchfixing"

Robin Haase is niet onder de indruk van de beschuldigingen over matchfixing in zijn sport. De Haagse tennisser, die maandag in de eerste ronde van de Australian Open werd uitgeschakeld, reageerde onbewogen: "Met de verdachtmakingen kan ik nog weinig. Er zijn helemaal geen bewijzen. Ik kan ook zeggen dat ik met koningin Maxima heb gedatet. Iedereen kan dingen roepen", aldus Haase in Melbourne.

De BBC en Buzzfeed News brachten zondag het spraakmakende nieuws naar buiten over het wijdverbreide manipuleren van tennisuitslagen. De media baseerden zich op geheime documenten, waaruit zou blijken dat zestien spelers die de afgelopen tien jaar deel uitmaakten van de mondiale top 50 verdacht zijn. Hun namen doken op in het systeem van de tennis integrity unit (TIU), de instantie die in de gaten houdt of spelers frauderen.

Haase: geen bewijzen voor matchfixing
Haase: geen bewijzen voor matchfixing (Foto: ANP)

KNVB: "Bazoer had van veld mogen stappen"

Riechedly Bazoer had wat de KNVB betreft uit eigen beweging van het veld mogen stappen tijdens de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag. De Ajacied was zondag het mikpunt van racistische spreekkoren en oerwoudgeluiden van de Haagse aanhang. "We hadden het in dit geval geaccepteerd als Bazoer, Ajax of scheidsrechter Pol van Boekel van het veld was gestapt", aldus KNVB-directeur Gijs de Jong maandag in De Telegraaf. "Als zij hadden getoond dit niet te pikken, zouden ze niet door de KNVB zijn aangepakt, maar juist in alle opzichten zijn gesteund."

De KNVB meldde zondag na het duel al dat het de beelden en rapportages over de oerwoudgeluiden zal voorleggen aan de aanklager betaald voetbal. "Dit gedrag is absoluut ontoelaatbaar", liet De Jong optekenen in AD Sportwereld. "De voetballerij is juist een plek waar religies, seksen en huidskleur samengaan. Het geldt natuurlijk voor iedereen, maar dan treft het hier met Bazoer uitgerekend het allergrootste talent van Nederland, die ook nog eens de kleuren van Nederland verdedigt in de nationale selecties."

'Bazoer had van veld mogen stappen'
'Bazoer had van veld mogen stappen' (Foto: ANP)

Federer doodsimpel door op Australian Open, wildcard Rubin stunt

Op de eerste dag van de Australian Open viel gelijk een forse stunt te noteren. De 19-jarige Amerikaan Noah Rubin, toegelaten met een wildcard, schakelde de Fransman Benoit Paire in drie sets uit.

Rubin staat slechts 328e op de wereldranglijst, Paire is de mondiale nummer achttien. Toch was de Fransman net niet opgewassen tegen het geweld van de tiener. Paire sloeg in elke set zes aces - tegenover in totaal vijf stuks voor Rubin - en sloeg gedurende de wedstrijd bijna veertig winners meer dan zijn tegenstander. Het mocht niet baten, want elke keer sleepte Rubin er een tiebreak uit. Daarin was de jonge Amerikaan vervolgens keer op keer te sterk en op het tweede matchpoint in set drie was het raak: 7-6 (4), 7-6 (6), 7-6 (5). 

Voor de nummer één van de wereld ging het allemaal een stuk makkelijker. Novak Djokovic rekende met 6-3, 6-2, 6-4 af met de Zuid-Koreaan Chung Hyeon. De als zevende geplaatste Japanner Kei Nishikori kende geen problemen met de Duitser Phillip Kohlschreiber (6-4, 6-3, 6-3) terwijl de Belg David Goffin (15) in vier sets afrekende met Sergey Stakhovsky uit Oekraïne. De nummer zes van de wereld, Tomas Berdych, rekende in ruim anderhalf uur relatief simpel af met de Indiër Yuki Bhambri: 7-5, 6-1, 6-2. Ivo Karlovic is naast Paire de tweede geplaatste speler die eruit ligt. De als 22e geplaatste Kroaat moest bij een 0-2 achterstand in sets geblesseerd opgeven tegen Federico Delbonis uit Argentinië.

Update 11.36 uur
Roger Federer heeft zich inmiddels ook voor de tweede ronde geplaatst. De nummer drie van de plaatsingslijst kende geen enkele moeite met de Georgiër Nikoloz Basilashvili: 6-2, 6-1, 6-2 en in zo'n vijf kwartier was de wedstrijd gespeeld. 

Tot vreugde van het thuispubliek kende ook de Australiër Nick Kyrgios geen al te grote problemen. De als 29e geplaatste Kyrgios won 6-2, 7-5, 6-2 van de Spanjaard Pablo Carreno Busta. De Fransman Gilles Simon (14) had vier sets nodig om zich te ontdoen van de Canadees Vasek Pospisil, terwijl Grigor Dimitrov de Italiaan Paolo Lorenzi in drie sets afschudde. 

De nummer 29 van de wereld, Andreas Seppi, had een flinke kluif aan de Georgiër Teimuraz Gabashvili. De mondiale nummer 44 won de eerste set, maar moest zich daarna langzaam gewonnen geven. In de tiebreak van de ruim anderhalf uur durende vierde set kreeg Seppi de zege bij 11-10 in de schoot geworpen door een fout van Gabashvili. Na drie uur en drie kwartier stond uiteindelijk een eindstand van 3-6, 7-6 (4), 6-4, 7-6 (10) op het scorebord.

Roy Donders riskeert forse boete

Roy Donders, de Brabantse stylist, loopt het risico een boete van 10.000 euro te krijgen. Afgelopen weekend was Donders voor de lol de grasmat van NAC Breda opgelopen om een lied te zingen. De voetbalclub was 'not amused'.

De 24-jarige Donders was bij een personeelsfeest in het stadion van NAC en besloot na enig aandringen het veld op te gaan. "Dit is nu altijd al een grote droom van me geweest. Sorry NAC en voetbalfans voor het illegaal betreden van jullie mat, maar ik kon het gewoon niet laten...", schrijft Donders bij een filmpje dat hij op Facebook zette. Voor hij het veld opgaat lijkt Donders al in de gaten te hebben dat het wel eens tot problemen kan leiden. Toch besluit hij het veld op te lopen en een lied aan te heffen.

NAC Breda reageerde op Facebook op de actie van Donders. "Bedankt, Roy. Die tienduziend euro kunnen we goed gebruiken. Je ziet de factuur wel verschijnen." In het AD zegt de manager van Donders dat de stylist en zanger geen kwade bedoelingen had. "Ik ga er vanuit dat NAC er ook zo over denkt." De club zegt in een reactie dat het bericht op Facebook niet al te serieus moet worden genomen. "We moeten nog om de tafel om het afgelopen weekend te bespreken."

Roy Donders riskeert forse boete
Roy Donders riskeert forse boete (Foto: BuzzE)

Wegenwacht: twee keer zo druk als normaal

Door de vrieskou heeft de Wegenwacht van de ANWB het maandagmorgen drukker dan op een 'gewone' maandagmorgen. Een woordvoerder van de pechhulpdienst denkt dat de teller aan het eind van de dag op ongeveer 6000 pechgevallen uitkomt. Op een normale maandagmorgen zijn dat er gemiddeld 3000.

"Wij zijn vanmorgen al heel wat keren gebeld voor het plaatsen van accu's of om automobilisten te helpen met startproblemen", aldus een woordvoerder. De bezetting bij de Wegenwacht is maandagmorgen "flink opgeschroefd". De pechgevallen doen zich door het hele land voor.

Wegenwacht: twee keer zo druk als normaal
Wegenwacht: twee keer zo druk als normaal (Foto: ANP)

Spurs verslaan Mavericks met ruime cijfers

San Antonio Spurs hebben alweer hun 36ste wedstrijd van het seizoen gewonnen. In het A&T Center werden de bezoekende Dallas Mavericks met 112 - 83 veslagen. Tegenover de 36 overwinningen van de Spurs staan slechts zes verliespartijen. Daarmee blijft de ploeg in het spoor van de Golden State Warriors die 37 wedstrijden wonnen en er vier verloren.

Oklahoma City Thunder versloeg in eigen huis Miami Heat met 99 - 74. Grote man bij Oklahoma was Russell Westbrook, die voor de vijfde keer dit seizoen tot een triple double kwam (13 punten, 15 assists en 10 rebounds). Het was ook de tweede wedstrijd op rij dat hem dit lukte. Kevin Durant had ook een groot aandeel in de overwinning met 24 punten en 10 rebounds.

Alle uitslagen:
Minnesota - Phoenix 117 - 87
Oklahoma - Miami 99 - 74
San Antonio - Dallas 112 - 83
Denver - Indiana 129 - 126
LA Lakers - Houston 95 - 112

De hoogtepunten van gisteravond (Bron: YouTube/NBA)

Air France blijft bij ontslag raddraaiers

Topman Frédéric Gagey van Air France peinst er niet over om terug te komen op het ontslag van de werknemers die in oktober enkele bestuurders van het bedrijf molesteerden. "Wat ons betreft is de zaak voorbij", zei hij maandag tegen dagblad Le Parisien.

Boze werknemers scheurden destijds twee bestuurders van de Franse zustermaatschappij van KLM letterlijk de kleren van het lijf. Zij koelden zo hun woede over een nieuwe reorganisatie die net was aangekondigd, maar inmiddels door het bedrijf van tafel is gehaald.

Vijf medewerkers zijn naar aanleiding van dat incident ontslagen. Sommige vakbonden eisen dat zij weer in dienst worden genomen, maar dat weigert Air France. Er loopt nog wel een rechtszaak. "Het is aan justitie om zijn werk te doen", aldus Gagey.

Air France blijft bij ontslag raddraaiers
Air France blijft bij ontslag raddraaiers (Foto: ANP)

Panga keert terug met krankzinnig moeilijk Super Mario-level

Super Mario Maker, de nummer 3 van onze FOK!Games Game of the Year-competitie, geeft gamers de tools om zelf Mario-levels te maken. Iemand heeft het zijn passie gemaakt om de meest krankzinnige levels te maken in de game: Pangaeapanga.

Hij is eerder al op FOK! verschenen, maar zijn nieuwste level wilden we jullie niet onthouden. Zijn nieuwste level heet Pit of Panga: The Cape Escape en kostte hem twintig uur om te maken, om er vervolgens iets meer dan vijf uur over te doen om het level uit te spelen en te kunnen uploaden. Gekkenwerk of een mooie uitdaging? Beoordeel zelf.

Goed jaar voor Franse wapenindustrie

De Franse wapenindustrie heeft vorig jaar voor 16 miljard euro aan definitieve orders binnengesleept, bijna twee keer zoveel als in 2014. Dat schrijft zakenkrant La Tribune maandag op basis van cijfers van het ministerie van Defensie.

De fikse groei komt hoofdzakelijk voor rekening van vliegtuigbouwer Dassault. Die kon afgelopen jaar contracten bijschrijven voor de levering van enkele tientallen Rafale-straaljagers aan Egypte en Qatar. Daarmee is een bedrag van in totaal ruim 10 miljard euro gemoeid.

Frankrijk was volgens La Tribune in 2015 de derde wapenexporteur ter wereld. Alleen de Verenigde Staten en Rusland verdienden meer aan de uitvoer van wapentuig. De sector is in het land goed voor tienduizenden arbeidsplaatsen.

Goed jaar voor Franse wapenindustrie
Goed jaar voor Franse wapenindustrie (Foto: ANP)

Meest gespeelde mobiele titels van 2015

Het jaar 2015 zit er alweer op. Een jaar waarin we elke maand een special postten met games die zeker de moeite waard zijn om te spelen op je smartphone. Maar wat zijn nou eigenlijk de titels die dit jaar het meest gespeeld zijn? Een top 5 werd samengesteld. Het gaat hier dus niet per se om de beste games, de mooiste games, de bekendste games of wat dan ook, maar juist om games die steeds maar weer opgestart werden.

Ga snel naar de volgende pagina's om de top 5 te bekijken! Wie weet wordt dit wel jouw game in 2016.

Jiayu S3+, met andere hardware

De Jiayu S3 is al voorbij gekomen in een review op de frontpage en kwam daar goed uit de test. Daarna is het lange tijd stil geweest vanuit Jiayu waar er normaal gesproken wel geruchten zijn over nieuwe toestellen. Toch dook er opeens weer een upgrade van de S3 op, namelijk de 'plus' versie. Simpelweg hetzelfde toestel met wat andere hardware. Of deze upgrade een goede koop is testen we in deze review. Met dank aan 1949deal voor het reviewexemplaar. 

ELE Explorer actioncamera

De markt voor action camera’s is in 2015 stevig gegroeid. Martkleider GoPro blijft onbetwist de grootste maar op het gebied van budgetcamera’s zijn er een aantal Chinese kapers op de kust.

SJCAM was een van de betere en lange tijd de benchmark voor Chinese actioncamera’s. SJCAM werd gevolgd door een hele sloot vol met Chinese klonen, vaak van mindere kwaliteit. Toch kwam de bekende speler Xiaomi nog met de Yi cam en nu komt ook Elephone, vooral bekend van de smartphones, met deze ELE Explorer. 

Democratisch debat over erfenis Obama

De Democratische kandidaten voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november hebben zondag een debat gehouden over vooral de gezondheidszorg, wapenbezit en de macht van grote ondernemingen. Het was het laatste grote debat van de Democraten voor ze 1 februari de eerste voorverkiezingen in Iowa houden.

Hillary Clinton presenteerde zichzelf als de pragmatische erfgenaam van Obama en ze viel haar partijgenoot Bernie Sanders fel aan. De linkse en hervormingsgezinde Sanders kan een grote bedreiging worden voor Clinton. Clinton doet voor de tweede keer mee in de race om het presidentschap en lijkt het gezicht van de gevestigde orde te zijn. In opiniepeilingen heeft ze nog steeds de steun van ruim de helft van de ondervraagden.

Clinton zei bijvoorbeeld met "beide partijen in Washington te willen samenwerken". Sanders reageerde daarop met de stelling dat er een politieke revolutie nodig is.

Democratisch debat over erfenis Obama
Democratisch debat over erfenis Obama (Foto: ANP)

Iran boos over nieuwe sancties VS

De jongste Amerikaanse sancties tegen Iran zijn onwettig en moreel verwerpelijk. Dit heeft een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken maandag gezegd. Hij reageerde op nieuwe sancties die Washington uitvaardigt omdat Iran ballistische raketten maakt.

"De Amerikaanse sancties tegen Iran zijn illegaal en immoreel. Amerika verkoopt wapens voor tientallen miljarden dollars aan landen in deze regio. Die wapens worden gebruikt om oorlogsmisdaden te plegen tegen Palestijnen, Libanezen en recent ook Jemenieten", aldus de woordvoerder.

In het weekeinde werd juist de weg vrijgemaakt voor de opheffing van internationale sancties tegen Iran. Die waren uitgevaardigd omdat Iran ervan verdacht werd aan een atoombom te werken. Die vrees is onder meer door een internationale overeenkomst met Teheran en door controles van het Internationaal Atoomenergieagentschap weggenomen.

Iran boos over nieuwe sancties VS
Iran boos over nieuwe sancties VS (Foto: ANP)

The X-Files: de waarheid is nog steeds zoek in nieuwe trailer

Komend weekend begint op de Amerikaanse Fox de nieuwe miniserie van The X-Files. Volgende week donderdag is de serie in Nederland te zien, eveneens op Fox. Afgelopen weekend gaf Fox een nieuwe trailer voor de serie vrij.

The X-Files is het vervolg op de negen seizoenen en twee films die tussen 1993 en 2008 verschenen. Mulder en Scully worden opnieuw naar het paranormale getrokken door een nieuwe gelover in buitenaardse wezens en samenzweringen. De trailer toont beelden uit voornamelijk de eerste aflevering en laat zien dat de nieuwe serie voorziet in actie, mysterie en persoonlijke momenten.

De X-Files-miniserie heeft zes afleveringen en is vanaf 28 januari te zien op Fox. Die avond wordt er begonnen met een dubbele aflevering, waarna er wekelijks een nieuwe verschijnt. Terugkerende castleden zijn natuurlijk David Duchovny en Gillian Anderson, maar ook Mitch Pileggi (Walter Skinner), William B. Davis (Smoking Man) en de Lone Gunmen zullen opnieuw te zien zijn.

Vandaag kutste dag van het jaar!

Het zal je vandaag vast wel zijn opgevallen dat het een kutdag is. Nu is iedere maandag kut, maar vandaag extra. Het is namelijk Blue Monday.

Blue Monday is in 2005 bedacht door de Britse psycholoog Cliff Arnall. Volgens hem is de maandag in de laatste volle week van januari de meest deprimerende dag.

En waarom is vandaag juist zo extra kut? Dit komt door het weer, het feit dat de vakanties nog erg ver weg zijn en het feit dat de goede voornemens alweer zijn mislukt. O, en je salaris is nog niet gestort maar al wel weer op, weet BartBee.


Hier, een leuk kattenfilmpje om je op te vrolijken op deze kutdag...

Volop actie in nieuwe Legends of Tomorrow-trailer

Voor DC Comics is de winterstop voorbij: hun tv-series The Flash en Arrow keren deze week terug (nadat Supergirl begin januari alweer op tv was) en de nieuwe spinoff-serie Legends of Tomorrow beleeft deze week zijn première. Ter promotie hiervan heeft The CW een nieuwe trailer vrijgegeven.

De trailer benadrukt de actie in de serie en weet ook wat van de mogelijke humor in de serie te onderstrepen. Legends of Tomorrow vertelt over een groep helden en schurken uit The Flash en Arrow die bijeen worden gebracht door Rip Hunter, een tijdreiziger uit de toekomst, om gezamenlijk de schurk Vandal Savage te bestrijden. Savage, die in december werd geïntroduceerd in de eerder genoemde series, is onsterfelijk en heeft in de verre toekomst al aardig wat macht weten te verzamelen.

DC's Legends of Tomorrow start donderdag in de VS, op The CW. Het is onbekend of een Nederlandse omroep de serie ook zal aanbieden.

Gewonden door sneeuwval in Japan

Hevige sneeuwval heeft maandag het verkeer in Tokio en in andere plaatsen in Japan ontregeld en voor meer dan honderd gewonden gezorgd. Alleen al in de hoofdstad raakten veertig mensen gewond door valpartijen en verkeersongelukken, meldt staatspersbureau Kyodo.

De sneeuw zorgt ook voor vertragingen in het treinverkeer. En ook het vliegverkeer ondervindt last. Zo zijn meer dan 140 binnenlandse vluchten geannuleerd, aldus Kyodo.

Gewonden door sneeuwval in Japan
Gewonden door sneeuwval in Japan (Foto: ANP)

Iran zet olieprijzen verder onder druk

De olieprijzen zetten maandag de daling van afgelopen week voort. Het overaanbod dreigt alleen maar groter te worden, nu ook Iran weer op grote schaal mag gaan exporteren. Dit weekeinde werden de meeste economische sancties tegen het land opgeheven.

Brentolie werd maandagochtend rond 07.00 uur op de termijnbeurs in Londen verhandeld voor 28,40 dollar per vat, een daling van 1,9 procent, na eerder een dieptepunt van 27,67 dollar te hebben bereikt. Amerikaanse olie was 1,6 procent goedkoper op 28,95 dollar per vat.

Iran zet olieprijzen verder onder druk
Iran zet olieprijzen verder onder druk (Foto: ANP)

Vlag gaat uit bij 130 'excellente' scholen

Maandag horen 130 scholen dat zij zich de komende drie jaar 'excellent' mogen noemen. 210 scholen voor basisonderwijs, speciaal onderwijs en voortgezet onderwijs hadden zich aangemeld om voor het predicaat in aanmerking te komen. Om 12.00 uur wordt bekend welke scholen door de jury zijn uitverkoren, via onderwijsinspectie.nl/excellentescholen2015.

Een onafhankelijke jury, onder voorzitterschap van Jet de Ranitz, heeft de scholen bezocht. Deze beoordeelde of de school een speciale erkenning verdient. Inspecteur-generaal van het Onderwijs Monique Vogelzang heeft de predicaten toegekend.

Een excellente school is in ieder geval een school waarvan de onderwijskwaliteit van goed niveau is. Ze onderscheidt zich van andere goede scholen door uit te blinken op een bepaald gebied. Het kan bijvoorbeeld gaan om een innovatief onderwijsaanbod, een bijzondere manier van omgaan met verschillen tussen leerlingen, een inspirerende manier van lesgeven of een onderscheidende manier om de maatschappelijke taak in te vullen.

Vlag gaat uit bij 130 ,,excellente'' scholen
Vlag gaat uit bij 130 ,,excellente'' scholen (Foto: ANP)

'Dode potvissen op Duits eiland uitgehongerd'

De twee dode potvissen die ruim een week geleden aanspoelden op het Duitse Waddeneiland Wangerooge, konden nauwelijks aan eten komen. In hun maag zijn enkel delen van een inktvis gevonden. Dat zei de Nederlandse paleontoloog Aart Walen.

Normaal gesproken bevinden zich wel twintig tot honderd inktvissen, die moeilijk te verteren zijn, in de maag van een potvis. "De potvissen hebben vermoedelijk honger geleden en een tijd op hun eigen vet geleefd", aldus Walen.

Nog niet eerder zijn op Wangerooge potvissen aangespoeld. Wel zijn de afgelopen tijd in het Waddengebied meerdere potvissen gestrand. Zo strandden vorige week vijf potvissen op Texel. De dieren overleden later op het strand nadat verschillende reddingspogingen waren mislukt.

'Dode potvissen op Duits eiland uitgehongerd'
'Dode potvissen op Duits eiland uitgehongerd' (Foto: ANP)

Tweede seizoen voor Jessica Jones

Het mag geen verrassing heten dat Marvel-serie Jessica Jones, dat sinds november te zien is op Netflix en een goede ontvangst had, een tweede seizoen heeft gekregen. Variety berichtte dit weekend dat Netflix een tweede seizoen, opnieuw bestaande uit 13 afleveringen, heeft besteld.

Jessica Jones viel afgelopen jaar op door de opvallende insteek die deze serie had: de hoofdfiguur behoort niet tot de bekendste uit de Marvel-stal en er was slechts een laag superheldengehalte. Daarnaast is het één van slechts twee door vrouwen geleide series over superhelden die in 2015 in première gingen - de andere is Supergirl. Een andere Marvel-serie met een vrouwelijke hoofdrol die in 2015 van start ging, Agent Carter, valt buiten deze noemer omdat het die serie vooralsnog ontbreekt aan superhelden. Jessica Jones volgde daarnaast de lijn die was ingezet door Daredevil: een meer donkere, volwassen aanpak om het verhaal te vertellen, met meer ruimte voor persoonlijke ontwikkeling dan Marvel-fans gewend zijn van de MCU-films.

De serie introduceerde ook Luke Cage, gespeeld door Mike Colter, aan het publiek. Hij wordt later dit jaar de eerste zwarte Marvel-held met een eigen titel wanneer de naar hem vernoemde serie op Netflix verschijnt. Voordat het zover is, echter, komt Daredevil weer terug; het tweede seizoen daarvan is te zien vanaf 18 maart. Een nieuw seizoen van Agent Carter, in de VS uitgezonden op ABC, begint deze week.

Jessica Jones: Krysten Ritter (Foto: Myles Aronowitz/Netflix)
Krysten Ritter als Jessica Jones (Foto: Myles Aronowitz/Netflix)

Yvonne Coldeweijer is weer vrijgezel

Yvonne Coldeweijer is weer vrijgezel. De 29-jarige presentatrice heeft aan Shownieuws laten weten dat het uit is met haar Australische rugbyspeler Nathan Daly.

Yvonne en Nathan woonden een jaar samen. Over de reden van de breuk laat de blondine zich niet uit. Yvonne had vier jaar geleden een relatie met zanger Ben Saunders en was ook een tijdje samen met dj Nicky Romero.

Yvonne Coldeweijer is weer vrijgezel
Yvonne Coldeweijer is weer vrijgezel (Foto: BuzzE)

Eerste officiële matige vorst

In De Bilt heeft het in de nacht van zondag op maandag 6,5 graden gevroren. Daarmee is er voor het eerst dit seizoen officieel sprake van matige vorst in ons land. De laatste keer dat het matig vroor in De Bilt was op 7 februari 2015, aldus Weeronline op maandag.

Normaal komt het dertien keer per jaar tot matige vorst. In het Overijsselse Heino koelde het in de nacht van zondag op maandag zelfs af tot -8,0 graden en op sommige plaatsen vroor het aan de grond 11 graden. Ook wordt maandag vermoedelijk de eerste officiële ijsdag van dit winterseizoen. De temperatuur komt dan in De Bilt niet boven het vriespunt uit.

Eerste officiële matige vorst
Eerste officiële matige vorst (Foto: ANP)

Amnesty: vrouwelijke vluchtelingen misbruikt

Veel vrouwelijke vluchtelingen uit Syrië en Irak hebben op hun vlucht naar het Westen te maken gekregen met geweld en uitbuiting. Ook zijn ze seksueel lastig gevallen. Dat meldde mensenrechtenorganisatie Amnesty International maandag. "Dit is in elke fase van hun vlucht gebeurd, ook op Europese bodem", aldus de organisatie.

Zo ondervroeg de mensenrechtenorganisatie veertig vrouwelijke vluchtelingen in Noorwegen. Velen van hen zeggen lichamelijk misbruikt en financieel uitgebuit te zijn. Smokkelaars, beveiligingspersoneel of andere vluchtelingen zouden hen onder druk hebben gezet om seks te hebben.

Amnesty International roept regeringen en hulporganisaties op de veiligheid van vrouwelijke vluchtelingen te waarborgen.

Amnesty: vrouwelijke vluchtelingen misbruikt
Amnesty: vrouwelijke vluchtelingen misbruikt (Foto: ANP)

Vrouw op hogeschool verdient minder dan man

Een vrouw die voor een hogeschool werkt, krijgt minder salaris dan haar mannelijke collega. Het verschil is bijna 11 procent. Dat kan te maken hebben met het niveau van de functie, werkervaring en de manier waarop iemand functioneert, "maar een deel van het verschil is onverklaarbaar", aldus het College voor de Rechten van de Mens. Dat publiceert maandag een onderzoek naar de salarisverschillen.

Het College, dat vroeger de Commissie Gelijke Behandeling heette, deed onderzoek op 6 van de 37 hogescholen in Nederland. Het rapport zegt niet welke dat zijn, alleen dat ze "een goede dwarsdoorsnede" vormen. De 3218 mannen in de studie verdienden gemiddeld 4258 euro per maand. De 4301 vrouwen hadden een gemiddeld maandsalaris van 3798 euro.

Het verschil komt voor een groot deel doordat mannen vaker een hogere functie hebben en vrouwen vaker een lagere. Maar ook bij hetzelfde werk verdient de man meestal meer dan de vrouw. Mannelijke docenten verdienen bijvoorbeeld gemiddeld 4934 euro, terwijl vrouwelijke collega's blijven steken op gemiddeld 4683 euro, een verschil van 5,1 procent. Mannen die op het secretariaat, de administratie of de facilitaire dienst werken, verdienen 5,6 procent meer dan de vrouwen met wie ze samenwerken. Dat wil echter niet automatisch zeggen dat vrouwen worden gediscrimineerd, voegt het College er aan toe.

Het verschil kan naar twee kanten uitvallen: mensen verdienen meer salaris dan ze eigenlijk zouden moeten krijgen, of ze ontvangen te weinig geld. Dat mensen te veel verdienen, komt bij mannen en vrouwen even vaak voor. Maar vrouwen lopen twee keer zo vaak geld mis "en het bedrag dat hiermee gemoeid is ligt ook twee keer zo hoog".

Hogescholen lopen een risico met de salarisverschillen, zegt het College. Als vrouwen het verschil aanvechten, kunnen vier op de vijf weleens in het gelijk worden gesteld.

Vrouw op hogeschool verdient minder dan man
Vrouw op hogeschool verdient minder dan man (Foto: ANP)

Voor pensioen meeste kans op armoede

Wie tussen de 55 en 65 jaar oud is, loopt het meeste risico om langdurig in armoede te leven. Dat komt doordat een deel van deze groep afhankelijk raakt van een uitkering. Zodra mensen met pensioen zijn, daalt het risico weer. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat heeft naar inkomens tussen 2011 en 2014 gekeken.

Mensen leven in langdurige armoede als ze minstens vier jaar aan een stuk een laag inkomen hebben. Wat dat precies is, hangt af van de omstandigheden. Voor een alleenstaande is dit een inkomen tot 1020 euro netto per maand. Voor een echtpaar met drie kinderen is het maximaal 2100 euro netto.

Een op de zes jonge volwassenen heeft een laag inkomen. Maar bij slechts twee procent is dat langdurig. De meesten laten de armoede achter zich zodra ze een baan krijgen. Van alle zestigers heeft 12 procent een laag inkomen, maar bij de helft van hen is dat langdurig.

De 65-plussers hebben het minste risico op langdurige armoede. Wie een volledige AOW-uitkering krijgt, leeft boven de armoedegrens. "Bovendien hebben de meeste ouderen naast de AOW aanvullende inkomsten, bijvoorbeeld aanvullend pensioen of inkomsten uit vermogen", aldus het CBS.

Vooral eenoudergezinnen met jonge kinderen hebben het moeilijk. Een op de drie van hen moest rondkomen van een laag inkomen. En een op de tien moest dat al minstens vier jaar lang.

Een op de drie niet-westerse huishoudens had in 2014 een laag inkomen. Dat is vier keer zo veel als bij autochtonen. En bij allochtonen is het lage inkomen zes keer zo vaak langdurig als bij autochtonen.

Voor pensioen meeste kans op armoede
Voor pensioen meeste kans op armoede (Foto: ANP)

Haase en De Bakker snel klaar op Australian Open

Het is Robin Haase op de Australian Open niet gelukt om de tweede ronde te bereiken. De nummer 64 van het mondiale klassement werd door Mirza Basic in drie sets naar huis gestuurd: 6-7 (4), 4-6 en 4-6.

De twee gingen in de eerste set op de openingsdag van het toernooi gelijk aan elkaar op. Dat resulteerde in een tie-break die door de 24-jarige Basic gewonnen werd. Daarna werd het voor Haase lastig. De Nederlander wist zijn twaalfde breekpunt pas te benutten. Haase stond toen al twee sets en een break achter.

Basic, uit Bosnië-Herzegovina, wist zich via het kwalificatietoernooi te plaatsen voor het hoofdschema van het eerste grandslamtoernooi van het jaar. Hij staat op de 137e plaats van de wereldranglijst. Niet eerder speelden Haase en Basic tegen elkaar.

Thiemo de Bakker heeft maandag moegestreden afscheid genomen van de Australian Open. In de eerste ronde verloor hij van de Kroaat Marin Cilic in vier sets: 6-7 (4), 7-5, 6-2 en 6-4.

Het was van tevoren al duidelijk dat de wedstrijd tegen de nummer twaalf van de wereld voor De Bakker een lastige zou worden. Toch bood de Nederlander krachtig weerstand. De eerste set haalde hij na een tie-break naar zich toe. Maar vervolgens was het de beurt aan Cilic. De Kroaat pakte drie sets op rij.

Voor de Duitse Philipp Kohlschreiber is er eveneens een einde aan het toernooi gekomen. Hij verloor van de nummer 7 van de wereld, de Japanner Kei Nishikori: 4-6 3-6 3-6.

Haase uitgeschakeld op Australian Open
Haase uitgeschakeld op Australian Open (Foto: ANP)

Vermeende serieverkrachter voor rechter

De vermeende Utrechtse serieverkrachter moet maandag en dinsdag voor de rechtbank in Utrecht verschijnen voor de inhoudelijke behandeling van zijn zaak.

Gerard T. werd in 2014 aangehouden, nadat DNA-onderzoek hem had gekoppeld aan drie verkrachtingszaken die aan de beruchte Utrechtse serieverkrachter worden toegeschreven. T. moest DNA afstaan na een veroordeling voor fietsendiefstal. In de DNA-databank leverde het sporenmateriaal drie matches op.

In achttien andere gevallen is er onvoldoende bewijs tegen hem, omdat die verdenkingen niet werden ondersteund met DNA-materiaal van de verdachte. De gewelddadige Utrechtse serieverkrachter was in 1995 en 1996 actief en zorgde voor grote onrust. Na enkele jaren stilte sloeg hij in 2001 opnieuw toe.

T. heeft altijd ontkend iets met de zaak te maken te hebben, maar tegen een politie-infiltrant in het huis van bewaring zou hij bekend hebben dat hij de Utrechtse serieverkrachter is. Zijn advocaat trekt de bekentenis in twijfel.

Vermeende serieverkrachter voor rechter
Vermeende serieverkrachter voor rechter (Foto: ANP)

'Meer Europeanen voor ruimhartig asielbeleid'

In veel Europese landen, waaronder Nederland, neemt de bereidheid toe om mensen met een andere huidskleur of andere etnische achtergrond op te nemen. In Polen en Tsjechië neemt die bereidheid juist af. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in vijftien landen, dat maandag is verschenen.

Vooral Duitsland, Frankrijk, Zweden en Noorwegen stonden in 2014 en vorig jaar positief tegenover het opnemen van moslimmigranten. Tussen 2002 en 2015, net voor de grote vluchtelingencrisis, is in bijna alle deelnemende landen de overtuiging toegenomen dat de overheid in asielprocedures ruimhartig moet zijn. Maar de onderlinge verschillen zijn groot: is in Tsjechië 20 procenten voorstander van zo'n ruimhartiger beleid, in Zweden en Polen is dat 60 procent.

Jongeren en hoger opgeleiden blijken in het algemeen meer open te staan voor migranten en vluchtelingen met een moslimachtergrond dan ouderen en laagopgeleiden.

'Meer Europeanen voor ruimhartig asielbeleid'
'Meer Europeanen voor ruimhartig asielbeleid' (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: de hel van '63

De winter heeft blijkbaar besloten om nog even op te vlammen. Vandaag blijft het op veel plaatsen rond of net onder het nulpunt. Gelukkig is het wel droog! De zuidoostelijke wind is zwak tot matig. Het KNMI heeft code geel afgegeven tot zeker 10.00 uur vanmorgen.

Zon op: 08.38 uur
Zon onder: 17.02 uur

Ook in Rolde heeft het gesneeuwd het afgelopen weekend. Bondage maakte onderstaande foto voor me!

Sneeuw!  (Foto: bondage)
Sneeuw! (Foto: bondage)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1966 werd Indira Gandhi gekozen tot premier van India.

* In 1963 werd de twaalfde Elfstedenstocht verreden. Later zou er een film over gemaakt worden (De hel van '63) . De tocht werd gewonnen door Reinier Paping.

* In 1977 werd de bacterie ontdekt die de legionairsziekte veroorzaakt.


De hel van '63

Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #168 - Wanstaltigheid ten top
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
©FOK.nl e.a.