Wijzigingen in bandenreglement Formule 1

Bandenfabrikant Pirelli heeft voor het komende Formule 1-seizoen een band van ultrasoft rubber ontwikkeld. Deze zal herkenbaar zijn aan de paarse wang. De nieuwste Pirelli zal nog zachter zijn dan de reeds bestaande supersofts en bovendien alleen mogen worden ingezet tijdens Q3, de laatste fase van de kwalificatie. Daarmee maakt een variant op de aloude kwalificatieband uit de jaren ’80 zijn entree in de koningsklasse van de autosport.

Komend seizoen zal er op bandengebied nog meer wijzigen. Pirelli zal vijf droogweer-compounds produceren, waarvan de Italiaanse fabrikant er voor iedere race drie zal selecteren. Net als vorig jaar mag iedere rijder dertien setjes banden per weekend gebruiken. Tien van deze dertien sets mogen de teams zelf kiezen uit de drie geselecteerde compounds. De overige drie sets zullen door de rubberfabrikant zelf worden aangewezen. Eén daarvan zal de ultrasofte kwalificatieband zijn.

De overige twee door Pirelli aangewezen sets zullen elk van een andere compound zijn. Iedere rijder is verplicht om tijdens de race in ieder geval met één van deze twee sets te rijden, mits het droog is. Tevens moet iedere rijder nog minimaal één andere compound gebruiken. De uitverkorenen die Q3 halen zullen hun ultrasofts overigens voor aanvang van de race moeten inwisselen voor de set banden waarmee ze hun snelste tijd in Q2 reden. De rijders die Q3 niet halen zijn vrij om de wedstrijd aan te vangen met een set banden naar keuze.

Door het reglement te wijzigen hoopt de FIA dat er meer variatie in strategie toegepast zal worden, mede doordat er dus voortaan drie verschillende compounds mogelijk zijn in plaats van twee. Erg eenvoudig lijken de nieuwe bandenregels niet. "Het nieuwe bandenreglement is voor mij nog niet heel duidelijk," twitterde toekomstig Haas-coureur Romain Grosjean vandaag dan ook. "Zo blij dat ik een engineer heb."