Opvolger Blatter 26 februari bekend

De verkiezing voor het voorzitterschap van wereldvoetbalbond FIFA wordt niet uitgesteld. Het uitvoerend comité van de wereldvoetbalbond besloot dinsdag vast te houden aan de datum 26 februari.

Deelnemers aan de verkiezing moeten zich uiterlijk 26 oktober kandidaat stellen. Tot dusver hebben prins Ali bin al-Hussein uit Jordanië en David Nakhid uit Trinidad en Tobago laten weten dat ze Sepp Blatter graag willen opvolgen. De sjeik Salman bin Ebrahim al-Khalifa uit Bahrein overweegt zich ook kandidaat te stellen.

Michel Platini gold lang als torenhoge favoriet voor de verkiezing. De Fransman werd onlangs net als Batter voor negentig dagen geschorst. Het is onduidelijk of hij nog aan de verkiezing mag deelnemen. In de huidige situatie zal de voorzitter van de UEFA op 26 oktober niet door de integriteitscontrole komen. De meeste lidstaten van de Europese voetbalbond scharen zich voorlopig nog achter Platini. Ze kunnen de komende dagen echter ook nog een andere kandidaat naar voren schuiven.

Michael van Praag is voor sommige Europese voetbalbonden een kandidaat om de rol van Platini in de verkiezing op 26 februari over te nemen. "Ik hoor ook dat mijn naam wordt genoemd, maar er zijn ook landen die mijn naam niet noemen. Het blijft een kwestie van speculeren en dat doe ik niet", zei de voorzitter van de KNVB. Van Praag maakt ook kans Platini ooit op te volgen als voorzitter van de UEFA.

De Zuid-Koreaan Chung Mong-joon wilde graag in de voetsporen van Blatter treden. De miljardair mag echter zeker niet aan de verkiezing deelnemen omdat hij zes jaar is geschorst.

Opvolger Blatter 26 februari bekend
Opvolger Blatter 26 februari bekend (Foto: ANP)