FIFA wil president Blatter schorsen

Wereldvoetbalbond FIFA wil haar president Sepp Blatter voor negentig dagen schorsen, zo meldt onder meer de BBC. De ethische commissie van de FIFA wil dit dit nadat vorige week bekend werd dat de 79-jarige Zwitser onderwerp van onderzoek is vanwege zowel een betaling aan UEFA-voorzitter Michel Platini als het toestaan van een betaling die niet in het belang van de FIFA was.

De FIFA heeft de formele maatregel nog niet officieel bekend gemaakt. Blatter mag zich gedurende een schorsing niet op het hoofdkantoor van de FIFA in Zürich vertonen en zich evenmin in een voetbalstadion laten zien. Zijn werkkamer moet hij dan direct ontruimen.

Zowel Blatter als Platini ontkennen dat er sprake is van het betalen van steekpenningen. Eerder vandaag beet Blatter nog van zich af en weigerde hij op te stappen, ondanks dat de druk uit alle richtingen op hem opgevoerd wordt. Toch dreigt nu een schorsing voor de Zwitser.

De ethische commissie van de FIFA was al bijeen vanwege een tv-rechtendeal die de FIFA in 2005 sloot met de inmiddels geschorste bestuurder Jack Warner. Hij zou deze rechten goedkoop hebben verkregen en voor veel geld doorverkocht hebben.

Ook kandidaat-voorzitter Chung Mong-joon ligt onder vuur. De Zuid-Koreaan wordt verdacht van het ronselen van stemmen bij het stemmen voor de bids voor de WK's van 2018 en 2022. Hij noemde Blatter vandaag nog een 'huichelaar en een leugenaar'.