Houston eist geld van Volkswagen

Houston, Volkswagen heeft een probleem. Het bestuur van Harris County in Texas, waar de stad Houston onder valt, eist een schadevergoeding van 100 miljoen dollar van de Duitse automaker. Dat is omgerekend bijna 89 miljoen euro. Volgens de regio is de vervuiling in het gebied erger geworden door gesjoemel van Volkswagen bij uitstoottests. Het is voor zover bekend de eerste keer dat een overheid geld eist vanwege het dieselschandaal.

Volgens voorzichtige schattingen zijn sinds 2009 ongeveer 6000 Volkswagen-diesels verkocht in Houston, de vierde stad van de Verenigde Staten. Dat aantal kan nog oplopen. Harris County wil ongeveer 25.000 dollar compensatie voor elke dag dat de auto's hebben rondgereden.

Houston is een van de meest vervuilde steden. Dat komt door de uitstoot van chemische bedrijven en overvolle wegen. "De auto's waarmee geknoeid is, stootten elke dag veel meer stikstofoxide uit dan toegestaan. Het bedrog van Volkswagen heeft ons geschaad in de mogelijkheid om luchtkwaliteit te verbeteren en onze burgers te beschermen", aldus nog een woordvoerder van Harris County.

Houston eist geld van Volkswagen
Houston eist geld van Volkswagen (Foto: ANP)