FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 30 september 2015

Uitslagen Champions League 30/09/2015

Speelronde twee in de groepsfase van de Champions League voor de groepen A t/m D. Naast CSKA Moskou - PSV stonden er nog zeven duels op het programma. In dit bericht de uitslagen, doelpuntenmakers, rode kaarten, standen in de groep en eventuele andere bijzonderheden. 

Groep A
Shakhtar Donetsk (Oek) - Paris Saint-Germain (Fra) 0-3 (0-2)
 7' Aurier 0-1
 23' Luiz 0-2
 90' Srna (e.d.) 0-3

Malmö FF (Zwe) - Real Madrid (Spa) 0-2 (0-1)
 29' Ronaldo 0-1
 78' Yotún (Malmö/2g)
 90' Ronaldo 0-2

De 0-1 van Cristiano Ronaldo was zijn vijfhonderdste doelpunt in zijn carrière (zowel club als land).  De tweede treffer van Ronaldo was zijn 323e in het shirt van Real Madrid en evenaart daarmee clubicoon Raúl als topscoorder allertijden van de Madrilenen. 

# Clubs Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten +/-
1 Real Madrid 2 2 0 0 6 6 - 0
2 Paris Saint-Germain 2 2 0 0 6 5 - 0
3 Malmö FF 2 0 0 2 0 0 - 4
4 Shakhtar Donetsk 2 0 0 2 0 0 - 7

Groep B
CSKA Moskou (Rus) - PSV (Ned) 3-2 (3-0)
 7' Musa 1-0
 21' Doumbia 2-0
 36' Doumbia (pen) 3-0
Bijz: 43' Doumbia (CSKA) mist strafschop
 60' Lestienne 3-1
 68' Lestienne 3-2
 81' Arias (PSV/2g)  

Manchester United (Eng) - VfL Wolfsburg (Dui) 2-1 (1-1)
 4' Caligiuri 0-1
 34' Mata (pen) 1-1
 53' Smalling 2-1

# Clubs Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten +/-
1 PSV 2 1 0 1 3 4 - 4
2 Manchester United 2 1 0 1 3 3 - 3
3 CSKA Moskou 2 1 0 1 3 3 - 3
4 VfL Wolfsburg 2 1 0 1 3 2 - 2

Groep C
FK Astana (Kaz) - Galatasaray (Tur) 2-2 (0-1)
 31' Kisa 0-1
 77' Balta (e.d.) 1-1
 86' Eric (e.d.) 1-2
 89' Cañas 2-2

Atlético Madrid (Spa) - Benfica (Por) 1-2 (1-1)
 23' Correa 1-0
 36' Gaitán 1-1
 51' Guedes 1-2

# Clubs Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten +/-
1 Benfica 2 2 0 0 6 4 - 1
2 Atlético Madrid 2 1 0 1 3 3 - 2
3 Galatasaray 2 0 1 1 1 2 - 4
4 Astana 2 0 1 1 1 2 - 4

Groep D
Juventus (Ita) - Sevilla (Spa) 2-0 (1-0)
 41' Morata 1-0
 87' Zaza 2-0 

Borussia Mönchengladbach (Dui) - Manchester City (Eng) 1-2 (0-0)
Bijz: 20' Raffael (Gladbach) mist strafschop
 54' Stindl 1-0  
 65' Christensen (e.d.) 1-1 
 90' Agüero (pen) 1-2 

# Clubs Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten +/-
1 Juventus 2 2 0 0 6 4 - 1
2 Sevilla 2 1 0 1 3 3 - 2
3 Manchester City 2 1 0 1 3 3 - 3
4 Borussia Mönchengladbach 2 0 0 2 0 1 - 5

The Martian succesvoller dan Gravity in voorverkoop

Ticketverkoper Fandango weet vandaag te melden dat de kaartjes voor de nieuwe scifi-film The Martian harder de deur uitgaan dan bij Gravity in 2013, een soortgelijke film. 

De film, met in de hoofdrol Matt Damon, vertelt het verhaal van astronaut en wetenschapper Mark Watney, die achterblijft op Mars nadat zijn crew hem achterlaat in de veronderstelling dat hij is komen te overlijden. Een strijd om te overleven op een planeet waar nog niets of niemand is begint, en Watney legt alles vast op camera.

De voorspelling wijzen echter wel uit dat de film in zijn totale openingsweekend niet boven Gravity zal uitkomen. The Martian wordt geschat op zo'n 45 miljoen dollar, waar Gravity 55.8 miljoen dollar wist op te halen in de eerste dagen. 

The Martian is gebaseerd op het gelijknamige boek van Andy Weir, en geregisseerd door Ridley Scott. Het heeft momenteel een 94% waardering op RottenTomatoes, een peiler voor kritieken. Ook peiler MetaCritic is positief en waardeert de film op 76 uit 100 punten. Het wordt ondermeer 'Scott's beste werk in jaren genoemd' en 'een liefdesbrief naar de wetenschap'. Vanaf morgen is de film in de Nederlandse bioscopen te bekijken. 

The Martian: Matt Damon
The Martian: Matt Damon

[CL] Uitslag CSKA Moskou - PSV

PSV heeft tegen CSKA Moskou de wedstrijd in de eerste helft verspeeld. De ploeg keek al snel tegen een 3-0 achterstand aan maar vocht zich terug tot 3-2.

Dat de uitwedstrijd tegen CSKA Moskou een moeilijk duel zou worden was van tevoren duidelijk, maar PSV had de eerste helft niets in te brengen in Rusland. Na 45 minuten spelen keek het elftal van Phillip Cocu tegen een 3-0 achterstand aan en was het in de tweede helft zaak om de schade te beperken.

Al na zeven minuten was het Ahmed Musa die de score van CSKA opende. De oud-speler van VVV-Venlo is in Rusland uitgegroeid tot vaste basisspeler en liet ook vanavond zijn klasse zien. De aanvaller profiteerde na een hoekschop van zwak verdedigend werk van Joshua Brenet. De verdediger van PSV zag de bal voor zijn voeten vallen, maar kon niet op tijd reageren. Musa was er snel bij en tikte te bal van dichtbij binnen.

Bij een stand van 1-0 was er nog niets aan de hand voor PSV, maar Seydou Doumbia maakte een einde aan de hoop van de bezoekers. Na twintig minuten spelen werd de aanvaller met een perfecte voorzet van Mario Fernandes op zijn wenken bediend. De huurling van AS Roma kreeg alle ruimte in het strafschopgebied en kon de bal ongedekt naar de verre hoek mikken.

Een kwartier later leek Doumbia de wedstrijd al te beslissen nadat hij vanaf elf meter mocht aanleggen voor een strafschop. Jeroen Zoet haalde Zoran Tosic naar de grond, nadat hij de verdediging van PSV kinderlijk eenvoudig omspeelde. Tosic liet zich gemakkelijk vallen, maar het contact was er. Doumbia faalde vanaf de stip niet en tekende voor de 3-0.

In de tweede helft leek de thuisploeg het rustiger aan te doen en liet PSV zien het niet bij een 3-0 nederlaag te willen laten zitten. De Eindhovenaren kwamen goed uit de kleedkamer en gingen op zoek naar een treffer. Die treffer kwam er precies na een uur spelen. Eerst was Luciano Narsingh al dicht bij een doelpunt, maar zijn inzet werd knap gekeerd door Igro Akinfeev. De doelman had echter geen antwoord op de inzet van Maxime Lestienne. De vleugelspeler verzilverde op aangeven van Adam Maher een goede aanval van PSV en tikte bij de tweede paal zijn eerste treffer binnen.

Want niet veel later was het weer Lestienne die trefzeker was voor PSV. Op schitterende wijze bracht hij de spanning terug in de wedstrijd en leek er een wonder in de maak voor de Nederlandse kampioen. Maher legde de bal vanaf de achterlijn terug richting de rand van het strafschopgebied, waar Lestienne klaar stond om uit de halen. De aanvaller twijfelde niet en schoot de bal snoeihard in de verre hoek.

Toch leek er al snel niet meer in te zitten dan een 3-2 nederlaag. Vlak na de aansluitingstreffer moest Santiago Arias het veld verlaten toen hij zijn tweede gele kaart van de wedstrijd kreeg. De rechtsback moest aan de noodrem trekken toen hij voor de zoveelste keer voorbij gespeeld werd door Musa. Vlak voor tijd kreeg Gaston Pereiro dé mogelijkheid om een gelijkspel uit het vuur te slepen, maar zijn inzet van dichtbij kon op het laatste moment worden geblokkeerd.

CSKA Moskou

3 - 2

PSV

 7' Musa
 21' Doumbia
 36' Doumbia(pen)
   60' Lestienne
 68' Lestienne
 
 Gele kaart: Sjtsjennikov, (CSKA Moskou), Locadia, Zoet, (PSV)
 Rode kaart: Arias (81/2xg) (PSV)
 
Stadion: Arena Chimki, Moskou
Toeschouwers: 18.000
Arbiter: Buquet (Fra)
Bijzonderheden: Doumbia mist pen.(44)
 
Opstelling:   Opstelling:
Akinfejev
Mário Fernandes
A.Berezoetsky
Ignasjevitsj
Sjtsjennikov
Tosic (G.Milanov/67)
B.Natcho (R.Eremenko/67)
Dzagojev
Wernbloom
Musa
Doumbia (Pantsjenko/90+3)
  Zoet
Arias
Bruma
Moreno
Brenet (S.Poulsen/77)
Pröpper
Hendrix
Maher (Vloet/89)
Narsingh
Locadia
Lestienne (Pereiro/77)

Laffe kaaskopjes timmeren meisje in elkaar

Een 17-jarig meisje is deze woensdagochtend rond 7.50 uur bruut op haar gezicht getimmerd. Dat gebeurde op het fietspad naast de N470. Zij was onderweg vanuit Pijnacker naar haar werk in Delft, meldt Telstar-online.

Volgens het hevig geëmotioneerde meisje waren het twee blanke stukjes vuil die zich aan haar vergrepen. Een droeg een rode jas, de andere schimmelkaas droeg een donkerblauwe jas met kraag. Tijdens het ongeveer vijf minuten durende incident bleken de knuppels opmerkelijk zwijgzaam. Ook leek het de schimmelkaasjes wel een fijn plan om een tie-wrap om haar pols te doen.

Om nog onbekende reden zag het misdadige duo van verdere actie af. Het meisje is daarop in volledige paniek doorgefietst naar haar werk. Daar is de tie-wrap verwijderd en bleek ze dusdanige verwondingen te hebben opgelopen door de behandeling van het laffe duo dat opname in het ziekenhuis noodzakelijk was. Ze wist nog wel te melden dat ze verderop een scooter heeft zien staan. Ze vermoedt dat de schimmelkaasjes daarmee er vandoor zijn gegaan.

Wie iets gezien heeft van deze laffe streek wordt vriendelijk verzocht dat te melden aan de politie via 0900-8844, of als je liever niet hebt dat de daders weten wie ze er bij gelapt heeft, anoniem op 0800-7000

RDW overweegt onderzoek andere automerken

Wegens het dieselschandaal bij Volkswagen overweegt de Rijksdienst Wegverkeer (RDW) een eigen onderzoek. Het gaat dan om de uitstoot van autotypes die de RDW heeft goedgekeurd voor de Europese markt.

Dat maakte staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) woensdag bekend. Ze reageert op een vraag van PVV-Tweede Kamerlid Barry Madlener.

Hoewel er op dit moment geen signalen zijn dat andere fabrikanten dan Volkswagen betrokken zijn bij het schandaal, overweegt de RDW hier een eigen onderzoek naar te starten, aldus Mansveld. Het gaat dan om de voertuigen waarvoor de RDW de typegoedkeuring afgaf.

RDW overweegt onderzoek andere automerken
RDW overweegt onderzoek andere automerken (Foto: ANP)

Leeftijdskeuring Batman v Superman bekend

Er is een Amerikaanse leeftijdskeuring voor de film Batman v Superman-film naar buiten gebracht door de Motion Picture Association America, de Amerikaanse kijkwijzer. Dit meldt ComicBookResources.

De superheldenfilm heeft de keuring PG13 gekregen, in Nederland vaak 12 jaar en ouder. De MPAA motiveert de keuze als volgt: "door daden en scènes die getuigen van intens geweld en een kleine mate van sensualiteit (seksuele spanning, red.)".

Batman v Superman: Dawn of Justice, met in de hoofdrollen Ben Affleck als Batman en Henry Cavill als Superman, gaat vanaf 24 maart volgend jaar in de Nederlandse bioscopen draaien.

Batman v Superman: Ben Affleck als Bruce WayneBatman v Superman: Ben Affleck als Bruce Wayne

Grote vechtpartij in azc Drachten

In het azc in Drachten is woensdagavond een grote vechtpartij uitgebroken. Tientallen bewoners gingen met elkaar op de vuist, zei een woordvoerder van de politie.

Drie asielzoekers zijn aangehouden. Zij zouden de aanstichters zijn, aldus de woordvoerder.

"Het was een fikse vechtpartij, met duwen en trekken, waarbij ook met stokken werd geslagen", zei de woordvoerder. De politie was met meerdere auto's snel ter plaatse. Na aankomst van de agenten was het snel weer rustig.

De oorzaak van de onrust is nog niet bekend. Ook de nationaliteit van de amokmakers is niet duidelijk.

Grote vechtpartij in azc Drachten
Grote vechtpartij in azc Drachten (Foto: ANP)

F1 motoren luider in 2016

Vanaf volgend jaar zullen de Formule 1-motoren meer lawaai produceren. De World Motor Sport Council heeft vanavond ingestemd met het voorstel om het uitlaatsysteem van de wagens aan te passen, zodat ze meer geluid maken, zonder dat het invloed heeft op het vermogen en uitlaatgassen. Sinds de V6-turbo zijn intrede deed vorig jaar, wordt er veel over het geluidsniveau geklaagd door de fans. 

In het verleden zijn er al meerdere system getest om dit mogelijk te maken, waaronder een trompet aan het einde van het uitlaatsysteem, maar geen van de systemen werd goedgekeurd. Het systeem waar volgend jaar mee gereden zal worden bestaat uit een aparte uitlaat met afvoerklep, waar alle uitlaatgassen doorheen geleid moeten worden.

Op de vergadering zijn er ook diverse kleinere veranderingen doorgevoerd, waaronder extra duidelijkheid over 'track limits'. De coureurs moeten nu te allen tijde hun best doen om op het asfalt te blijven. De bestaande regel, die stelt dat coureurs bestraft worden als ze een voordeel halen uit het overschreiden van de 'track limits', is echter onveranderd gebleven.

Ook mag een rijder als hij verantwoordelijk is voor het afbreken van een start niet meer vanaf de grid vertrekken. Hij mag nog wel deelnemen aan de formatieronde, maar moet de race vanuit de pitsstraat starten.

F1-coureurs die start onderbreken moeten voortaan vanuit pits starten (Pro Shots/Zuma Sports Wire)
F1-coureurs die start onderbreken moeten voortaan vanuit pits starten (Pro Shots/Zuma Sports Wire)

Pacific Rim 2 is een feit, slechts uitgesteld

Een vervolg op de populaire actie-sciencefictionfilm Pacific Rim uit 2013 zit nog steeds in de pijplijn, maar is uitgesteld. Dat maakte distributeur Universal Pictures bekend nadat er onduidelijkheid was ontstaan omtrent de status van de film.

Enkele weken geleden werd nog gesproken over de onzekere toekomst van Pacific Rim 2, nadat de film van het releaseschema was gehaald. Liefhebbers kunnen gerust ademhalen: in een verklaring zegt Universal dat de releasedatum van 4 augustus 2017 slechts is verschoven, maar dat alle partijen nog steeds toegewijd zijn om met een waardige opvolger te komen. 

"Legendary en Universal Pictures zijn ervan overtuigd dat Pacific Rim 2 komt. De sequel op de film uit 2013, die meer dan 411 miljoen dollar opbracht in de global box office, verdient de best mogelijke behandeling om aan de hoge verwachtingen te voldoen. Er is daarom besloten om de productie uit te stellen, zodat het team kan werken aan een waardige opvolger", legt Universal uit in een verklaring.

Regisseur Guillermo del Toro, die ook verantwoordelijk was voor het eerste deel, wees geruchten van de vermeende beëindiging al eerder van de hand. "Over drie weken leveren we het script in en wordt het budget bepaald, dus voor zover ik weet is er helemaal niets afgeblazen", aldus del Toro. 

In het eerste deel van Pacific Rim zagen we onder andere Charlie Hunnam (Sons of Anarchy, Children of Men) en Idris Elba (The Wire, Prometheus). Een nieuwe releasedatum voor het vervolg is niet bekendgemaakt. Wel is het ontstane gat van 4 augustus 2017 opgevuld met het derde deel van Pitch Perfect, de comedyhitserie met Anna Kendrick in de hoofdrol.

Pacific Rim 2 gaat door (Foto: Warner Bros. Pictures)
Pacific Rim 2 gaat door (Foto: Warner Bros. Pictures)

'Veel ouderen niet meer naar tandarts'

Steeds meer ouderen die nog zelfstandig wonen, komen niet meer bij de tandarts. Ze kunnen niet meer naar de praktijk komen of ze hebben geen geld voor een aanvullende verzekering en kunnen de behandelingen niet betalen. Het gaat om honderdduizenden kwetsbare ouderen, meldt de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT).

De ANT vindt dat mondzorg voor ouderen collectief moet worden betaald, net als jeugdmondzorg. Ook zouden er meer gespecialiseerde tandartsen moeten komen die oudere patiënten thuis kunnen bezoeken en behandelen. Maar het leveren van mondzorg buiten de praktijk is nu nog moelijk door strenge regelgeving, dus die zou moeten worden versoepeld, vindt de ANT.

De tandartsenassociatie wil daarover gaan praten met de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het ministerie van Volksgezondheid.

'Veel ouderen niet meer naar tandarts'
'Veel ouderen niet meer naar tandarts' (Foto: ANP)

FIA publiceert voorlopige F1-kalender

De FIA heeft een nieuwe versie van de Formule 1-kalender voor 2016 naar buiten gebracht. De nieuwe versie bevestigt de eerdere start van het seizoen en brengt de zomerstop van vier weken terug. In totaal zijn er zeven races van datum veranderd na de vergadering van de World Motor Sport Council in Parijs.

Oorspronkelijk stond de Grand Prix van Australië gepland op 3 april, de laatste seizoensstart sinds 1988, toen de race in Brazilië op dezelfde datum plaatsvond. De verplaatsing werd eerder al bekend gemaakt door de organisatie van de race. Bahrein neemt de oorspronkelijke datum van Australië over, waardoor de race nu voor China gehouden wordt.

Ook behoudt de Grand Prix van België haar huidige datum in de zomer, terwijl er eerder nog sprake was van een verschuiving naar september. In plaats daarvan is de race van Hongarije naar juli verplaatst, zodat er een gat van vier weken is ontstaan in augustus. De eerste race in Baku is eveneens naar voor verplaatst, om te voorkomen dat de Grand Prix van Europa, Hongarije en Duitsland drie weken achter elkaar worden gehouden.

In de huidige constructie worden ook de organisatoren van de races in Singapore en Maleisië tevreden gesteld. In het oorspronkelijke plan werden de races vlak achter elkaar gehouden, waardoor de organisaties vreesden dat de bezoekersaantallen zouden teruglopen. Ook valt de race in Baku nu gelijk met de 24 uur van Le Mans, maar volgens de FIA zal de starttijd van de race geen conflict vormen met de finish van Le Mans.

Voorlopige kalender 2016
20 maart - Australië
3 april - Bahrein
17 april - China
1 mei - Rusland
15 mei - Spanje
29 mei - Monaco
12 juni - Canada
19 juni - Europa (Baku)
3 juli - Oostenrijk
10 juli - Groot-Brittannië
24 juli - Hongarije
31 juli - Duitsland
28 augustus - België
4 september - Italië
18 september - Singapore
2 oktober - Maleisië
9 oktober - Japan
23 oktober - Verenigde Staten
6 november - Mexico
13 november - Brazilië
27 november - Abu Dhabi

Black Sabbath slaat Nederland over met tour

Black Sabbath heeft woensdag de concerten van de Europese tak van hun afscheidstournee bekendgemaakt en vooralsnog zit Nederland daar niet bij.

Fans van de legendarische metalformatie kunnen wel in België terecht, waar Black Sabbath op 17 juni headliner is van het Graspopfestival. Het Europese afscheid, onder de naam The End Tour, omvat veertien concerten en begint op 1 juni in Boedapest om op 12 juli in Moskou te eindigen.

De groep kondigde al geruime tijd geleden aan dat Black Sabbath nog één keer de wereld rond wilde om afscheid te nemen van de fans. Met name voor gitarist Tony Iommi lijkt het rock-'n-rollleven te zwaar geworden. Bij hem werd de afgelopen jaren kanker geconstateerd en hij genas weliswaar, maar blijkt toch danig verzwakt.

Van de partij
De andere originele Sabbathleden die nog altijd van de partij zijn, zijn zanger Ozzy Osbourne en bassist Geezer Butler. Originele drummer Bill Ward is gebrouilleerd met Osbourne en wordt bij de aankondigingen van de tournee niet meer genoemd. Ook bij de vorige tournee van de groep werd hij al vervangen door Tommy Clufetos.

Black Sabbath, dat in 1968 in het Engelse Birmingham werd opgericht, wordt vaak beschouwd als de eerste heavy metal-band. De groep maakte negentien studioalbums en scoorde in 1970 een wereldhit met Paranoid - hun bekendste nummer dat ook in Nederland hoog in de hitlijsten stond. De laatste keer dat de band in Nederland speelde was in november 2013 in de Ziggo Dome.

Overigens is het niet ondenkbaar dat er nog een extra 'Europese tak' wordt toegevoegd aan de afscheidstournee die in januari en februari in Noord Amerika begint en in april Australië aandoet. Er staan namelijk nog geen concerten in Frankrijk en thuisland Engeland gepland.

Black Sabbath slaat Nederland over met tour
Black Sabbath slaat Nederland over met tour (Foto: BuzzE)

The Simpsons waarschijnlijk afgelopen na seizoen 30

Al Jean, schrijver en momenteel uitvoerend producent van The Simpsons, heeft in een interview met The Hollywood Reporter gezegd dat seizoen 30 waarschijnlijk het laatste seizoen wordt. De potentiële beëindiging van de franchise hangt af van wat Fox doet ten aanzien van verlenging van de serie.

Volgens Jean zou het kunnen dat televisienetwerk Fox de stekker al uit The Simpsons trekt na seizoen 28, maar de producer verwacht vooralsnog een einde na seizoen 30. "Het zou kunnen dat we niet het hele onderhandelingsproces te hoeven doorlopen, maar als ik een seizoensfinale zou moeten voorspellen, dan is het seizoen 30", aldus Jean in het interview.

De Amerikaanse scenarioschrijver geeft toe dat hij er vaker naast heeft gezeten. Aanvankelijk was hij ervan overtuigd dat het na seizoen 23 al afgelopen zou zijn, maar de franchise volhardde tot nu toe. Momenteel is seizoen 27 gaande, waarvan vorige week de eerste aflevering aftrapte.

Voor een eventuele finale zijn nog geen concrete plannen. Hoewel Jean zelf graag zou willen eindigen op eenzelfde manier als hoe The Simpsons ooit begon in de eerste aflevering, is het niet gezegd dat dat idee ook daadwerkelijk gehonoreerd wordt.

The Simpsons wellicht beëindigd na seizoen 30 (Foto: Fox)
The Simpsons wellicht beëindigd na seizoen 30 (Foto: Fox)

'RTL4 verzint haar eigen nieuws'

Dat grote media weleens hun eigen nieuws verzinnen, mag inmiddels geen nieuws meer heten. FOK! heeft nu echter RTL weten te betrappen op het gemakzuchtig opvullen van haar eigen nieuws.

Roelof Hemmen en zijn vrouwelijke collega pakten woensdagavond groots uit met een nieuwsitem over vliegtuigvertragingen. Hierin vertelden ze dat vliegtuigmaatschappijen nauwelijks bereid zijn om reizigers een schadevergoeding te betalen in het geval van een vertraging.

In dit nieuwsitem interviewden ze ene Caroline van Soelen. Zij vertelde dat ze deze zomer vanuit Madrid wilde vliegen. Wegens een technisch mankement zou ze maar liefst 24 uur op haar vlucht moeten wachten, maar de luchtvaartmaatschappij weigerde met een paar centen over de brug te komen.

Omdat deze Caroline op zijn zachtst gezegd best wel een lekker wijf is, besloot uw reporter de dame in kwestie door Google te halen. En wat blijkt nu? Het schijnbaar 'spontaan van straat geplukte slachtoffer' blijkt gewoon te werken bij RTL!

Van Soelen is verslaggeefster bij RTL Z, zo blijkt uit haar Facebook-pagina. Ook op LinkedIn geeft ze aan bij RTL te werken. Of het hele nieuwsitem nu een complete leugen is, is helaas onbekend.

Hieronder het gewraakte 'nieuws'. En pic om aan te tonen dat het Caroline wel een lekker wijf is.

 

Zorgkosten asielzoekers verdubbelen dit jaar

De zorgkosten voor asielzoekers zullen eind dit jaar waarschijnlijk bijna verdubbelen tot 130 miljoen euro. Dat zei een woordvoerster van zorgverzekeraar Menzis woensdag na een bericht hierover van RTL Nieuws.

Volgens haar is dit een prognose. De stijging van de zorgkosten is het gevolg van de enorme toestroom van vluchtelingen van de laatste tijd. Menzis organiseert de medische zorg voor alle asielzoekerscentra in Nederland. Vorig jaar kostte de zorg voor asielzoekers nog 70 miljoen euro.

De zorg voor asielzoekers staat los van de reguliere zorgverzekering. "Het heeft geen effect op de premie van de zorgverzekerden", aldus de woordvoerster.

Zorgkosten asielzoekers verdubbelen dit jaar
Zorgkosten asielzoekers verdubbelen dit jaar (Foto: ANP)

Russisch-Orthodoxe Kerk achter luchtaanvallen

De Russisch-Orthodoxe Kerk staat achter de Russische luchtaanvallen die vanaf woensdag in Syrië worden uitgevoerd. De kerk noemt de strijd tegen de terroristen van Islamitische Staat ,,een heilige oorlog". Dat meldt het Russische persbureau Interfax.

Een woordvoerder van de orthodoxe kerk zei dat Rusland waarschijnlijk de meest actieve kracht is die zich tegen het islamitische terrorisme verzet. De inzet van de luchtmacht tegen IS is geheel gerechtvaardigd. Uit de informatie die woensdag over de eerste aanvallen naar buiten kwam, was echter niet af te leiden of die inzet tegen de extremisten van IS was gericht.

De Russisch-Orthodoxe Kerk geldt als een machtige stem in het gelovige Rusland.

Russisch-Orthodoxe Kerk achter luchtaanvallen
Russisch-Orthodoxe Kerk achter luchtaanvallen (Foto: ANP)

Reinout sluit terugkeer GTST niet uit

Reinout Oerlemans sluit niet uit dat hij ooit als Arnie Alberts terugkeert in Goede tijden, slechte tijden. "De mogelijkheid is er om ooit terug te komen en ik zeg nooit nooit", vertelde Oerlemans woensdag in RTL Boulevard. GTST viert deze week het 25-jarig bestaan van de soap.

Oerlemans, inmiddels een succesvol tv-producent, wilde lang niet weten van een terugkeer in GTST. "Dit is heel bijzonder", reageerde Jette van der Meij, die nog steeds Oerlemans' soapmoeder Laura speelt. "Dit had hij tien jaar geleden niet gezegd."

Oerlemans speelde van 1990 tot 1996 in GTST. "Volgens mij zit ik in aflevering een, seizoen een, scène een", blikte Oerlemans, die als negentienjarige zijn acteerdebuut maakte in de soap, terug in RTL Boulevard. "Het was een ervaring om nooit te vergeten, het was fantastisch." De feestjes waren volgens de tv-producent het leukst. "Het gebeurde wel eens dat ik met een slokje te veel op in een bed van De Rozeboom ging liggen. Dan werd ik wakker en waren ze de sets aan het opbouwen."

Toen Oerlemans een paar maanden geleden in Nederland was, bezocht hij de set van GTST. "Dat was zo leuk om te zien en maakte veel bij me los." Voordat Arnie terug kan keren in Meerdijk, moet er wel heel wat gebeuren. "Arnie heeft een vliegtuigongeluk gehad in Zuid-Amerika als ik het me goed herinner", vertelde Oerlemans. "Maar ik weet dat mijn botten nooit zijn teruggevonden."

Reinout sluit terugkeer GTST niet uit
Reinout sluit terugkeer GTST niet uit (Foto: BuzzE)

Begroting Suriname gehalveerd

Regering en inwoners van Suriname zullen de buikriem verder moeten aanhalen. Voor het komende jaar is de begroting met ongeveer de helft teruggebracht. Dit sprak president Desi Bouterse woensdag in het Surinaamse parlement uit in zijn jaarrede.

Was er voor 2015 nog 2,3 miljard euro (9,2 miljard Surinaamse dollar) begroot om uit te geven, voor 2016 is er maar 1,2 miljard Euro (4,9 miljard Surinaamse dollar) beschikbaar. Bouterse heeft geen andere keus. De lage prijzen van olie en goud, producten waar de Surinaamse economie voor een belangrijk deel op draaien, zijn de oorzaak van sterk gedaalde inkomsten. Omdat dit de komende twee jaar naar verwachting niet zal verbeteren, kan de regering niks doen dan de tering naar de nering te zetten.

Begroting Suriname gehalveerd
Begroting Suriname gehalveerd (Foto: ANP)

Air France: geen akkoord met piloten

Air France heeft geen akkoord bereikt met de vakbonden over lagere loonkosten voor piloten. Dat bleek woensdag.

De gesprekken met de bonden over kostenbesparingen waren "een mislukking", aldus het luchtvaartconcern in een verklaring. Het bestuur van de combinatie Air France-KLM komt nu donderdag bijeen voor overleg, de top van Air France zelf een dag later.

Air France: geen akkoord met piloten
Air France: geen akkoord met piloten (Foto: ANP)

Adam Curry heeft nieuwe liefde

Adam Curry is weer gelukkig in de liefde. Naar aanleiding van berichtgeving in Party heeft de dj aan Shownieuws laten weten dat hij een nieuwe vriendin heeft.

Adam heeft zijn hart verloren aan de Amerikaanse Tina en ze zijn inmiddels al weer vijf maanden samen. Tina is hoofd van de afdeling communicatie van het Ronald McDonald Huis in de Verenigde Staten, dat door Curry gesteund wordt, aldus Shownieuws.

Curry was eerder getrouwd met actrice Micky Hoogendijk, maar aan dit huwelijk kwam vorig jaar na twee jaar een eind. Daarvoor was hij ruim 20 jaar getrouwd met Patricia Paay.

Adam Curry heeft nieuwe liefde
Adam Curry heeft nieuwe liefde (Foto: BuzzE)

Ed Sheeran presenteert MTV EMA 2015

Ed Sheeran presenteert dit jaar de MTV EMA. Dat maakte de zanger woensdag bekend via social media. De Europese muziekprijzen van MTV worden op 25 oktober uitgereikt in Milaan.

Sheeran staat niet in zijn eentje op het podium in de Italiaanse stad. Hij krijgt hulp van de Australische actrice Ruby Rose, bekend van de serie Orange Is The New Black. Sheeran en Rose gaven beiden via social media aan zin te hebben in de presentatieklus.

Kensington, Martin Garrix, Natalie La Rose, Oliver Heldens en Dotan strijden dit jaar tegen elkaar in de categorie Best Dutch Act. De winnaar gaat naar huis met de felbegeerde 'moonman'.

MTV reikt de awards sinds 1994 elk jaar uit. De awardshow doet steeds een ander land aan. Italië is voor de derde keer aan de beurt. In 1998 werden de prijzen al eens uitgereikt in Milaan, in 2004 streek de show neer in Rome. Twee jaar geleden werden ze uitgereikt in Amsterdam.

SP en PVV botsen over kosten asielzoekers

SP en PVV zijn woensdag tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen flink met elkaar in botsing gekomen over de asielzoekers die naar Nederland komen.

PVV'er Tony van Dijck noemde de opvang van de vluchtelingen uit bijvoorbeeld Syrië "een financiële ramp voor Nederland". Hij meent dat de SP wel erg ruimhartig vluchtelingen wil toelaten. Dat raakte SP'er Arnold Merkies. "Mijn moeder is naar dit land gekomen als vluchteling. Gelukkig is zij goed ontvangen en heeft zij haar leven kunnen opbouwen. Ik ben daar blij om. De heer Van Dijck realiseert zich niet hoe belangrijk het is om met open armen te worden ontvangen als je op de vlucht gaat en huis en haard moet verlaten. Dat vind ik beschamend", aldus Merkies.

SP en PVV botsen over kosten vluchtelingen
SP en PVV botsen over kosten vluchtelingen (Foto: ANP)

Foto's buitenlandse overtreders vernietigd

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft onlangs een groot aantal foto's van verkeersovertredingen door buitenlanders vernietigd. Het gaat om alle boetes voor voertuigen uit Oost-Europa en de Baltische staten. Dat heeft RTL Nieuws uitgezocht. Volgens de nieuwsrubriek zijn juist bestuurders uit die landen vaak betrokken bij zware ongevallen.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt niet anders te kunnen dan de flitsfoto's vernietigen, omdat het gaat om persoonsgegevens. Die mogen volgens de Wet bescherming persoonsgegevens niet zomaar worden bewaard of gebruikt, zeker niet als ze zijn verkregen zonder toestemming, zoals bij flitscamera's.

Nederland heeft met een aantal landen een verdrag om persoonsgegevens uit te wisselen. Daardoor kunnen bestuurders uit die landen een boete op de mat verwachten als ze in Nederland zijn geflitst. Het gaat om België, Duitsland, Zwitserland en Frankrijk.

Foto's buitenlandse overtreders vernietigd
Foto's buitenlandse overtreders vernietigd (Foto: ANP)

Paus ontmoet in het geheim weigerambtenaar VS

Paus Franciscus heeft tijdens zijn bezoek aan de VS een geheime ontmoeting gehad met een Amerikaanse 'weigerambtenaar'. De advocaat van ambtenaar Kim Davis liet weten dat zij tijdens een gesprek op de ambassade van het Vaticaan in Washington steun kreeg van de paus. Davis, afkomstig uit de staat Kentucky, weigert trouwaktes te leveren aan homokoppels.

Davis negeerde een bevel van het Amerikaanse hooggerechtshof om de trouwaktes toch af te geven. Dat kwam haar op vijf dagen celstraf te staan.

Het Vaticaan bevestigt noch ontkent de ontmoeting. Paus Franciscus, die vorige week een bezoek bracht aan de VS, heeft zich niet uitgelaten over het homohuwelijk.

Paus ontmoet in het geheim weigerambtenaar VS
Paus ontmoet in het geheim weigerambtenaar VS (Foto: ANP)

'Minder tijdverlies bij strafzittingen'

Als het aan justitieminister Ard van der Steur ligt, gaan strafzittingen minder lang duren en hoeven ze ook niet zo vaak te worden uitgesteld. Dat blijkt uit een brief over het nieuwe Wetboek van Strafvordering, die hij woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De zittingen moeten grondiger worden voorbereid en wat vooraf kan worden gedaan, zoals het horen van sommige getuigen, moet ook vooraf gebeuren. Zo is er niet alleen minder werk op de zitting zelf, maar kan ook worden voorkomen dat een behandeling moet worden uitgesteld omdat bijvoorbeeld een rapport ontbreekt. In dat proces vooraf moet de rechter-commissaris in de gaten houden of iedereen de juiste behandeling krijgt.

Verder is het de bedoeling dat zaken in hoger beroep niet helemaal opnieuw worden behandeld, maar alleen worden bekeken op de punten waarom er beroep is aangetekend. Het nieuwe wetboek moet vanaf december 2018 worden ingevoerd, is de bedoeling. Het zal ook moeten inspelen op de digitaliserende samenleving.

Minder tijdverlies bij strafzittingen
Minder tijdverlies bij strafzittingen (Foto: ANP)

Breivik dreigt met hongerdood

De massamoordenaar Anders Breivik heeft in een open brief aan Noorse en Zweedse media gedreigd de hongerstaking waaraan hij is begonnen, vol te houden tot de dood erop volgt. De Noor, die vier jaar geleden in Noorwegen 77 mensen doodde, verzet zich op deze manier tegen de volgens hem onmenselijke omstandigheden waaronder hij gevangen wordt gehouden.

De 36-jarige Breivik zit een straf van 21 jaar uit. In de brief staat dat hij sinds 2 september in volstrekte isolatie wordt vastgehouden. Hij mag maar één uur per dag zijn cel uit en krijgt nauwelijks gelegenheid met de staf van de gevangenis te praten. Communicatie, zo staat in de brief, verloopt via een gleuf in de deur. Hij kan door het strenge regiem ook zijn studie politieke wetenschappen niet afmaken, zegt hij.

De advocaat van Breivik probeert ondertussen de Noorse staat te vervolgen wegens het schenden van de mensenrechten. Dat meldt het Noorse nieuwsagentschap The Local woensdag.

Breivik dreigt met hongerdood
Breivik dreigt met hongerdood (Foto: ANP)

Aloysius College per 23 november dicht

Het Haagse Aloysius College geeft vanaf 23 november geen les meer aan leerlingen die niet in een examenklas zitten. De school blijft nog wel open voor leerlingen die dit schooljaar eindexamen doen. Een deel van de docenten blijft speciaal daarvoor aan tot 31 juli 2016, het eind van de examenperiode.

Dat staat in een plan van aanpak dat het Aloysius College woensdag aan staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) heeft gestuurd. Dekker had op snelle sluiting van de school aangedrongen, omdat die "zwak, zeer zwak is en over een paar maanden financieel gaat vastdraaien".

Leerlingen uit de lagere klassen moeten op korte termijn onderdak zoeken bij andere middelbare scholen in Den Haag. Ze worden daarbij intensief begeleid. Volgens een woordvoerder van de school zijn er op veertig scholen in de regio voldoende plaatsen om alle leerlingen onder te brengen. Op het Aloysius College zitten 566 leerlingen. Van hen doen er 168 dit jaar eindexamen.

Ingelicht
De leerlingen, hun ouders en de docenten zijn woensdag over het plan ingelicht.

De Haagse school werd al eerder met sluiting bedreigd, door geldgebrek, een teruglopend leerlingenaantal en financieel mismanagement. In december 2014 werd een reddingsplan opgesteld, met hulp van prominente oud-leerlingen als oud-minister Ben Bot en RTL-verslaggever Jos Heymans. Maar in juli van dit jaar bleek de redding van de school, die in 1917 werd opgericht, niet haalbaar. De kwaliteit van het onderwijs en de financiële situatie waren te slecht, zo bleek uit een vernietigend rapport van de Onderwijsinspectie.

Aloysius College per 23 november dicht
Aloysius College per 23 november dicht (Foto: ANP)

Jamie Oliver int deel van tipgeld personeel

Het personeel van de keten van Italiaanse restaurants van Jamie Oliver moet een deel van de fooien aan het bedrijf afdragen. Er is een conflict ontstaan tussen het bedienend personeel en het bedrijf. De werknemers voelen zich 'geëxploiteerd'.

Olivers Italiaanse keten telt, aldus de krant The Guardian, 42 zaken in Groot-Brittannië. Het bedienend personeel moet een heffing van 2 procent afdragen van de verkopen aan de tafels. Wie op een avond voor 1000 pond aan eten en drinken omzet, moet daarvan automatisch 2 procent, 20 pond, afdragen. Dat geld wordt geïnd van de fooien die de klanten per creditcard betalen.

De afdracht van 2 procent staat echter los van de fooien en juist daarover is het personeel boos. Zo kan de afdracht hoger uitvallen dan het daadwerkelijk ontvangen tipgeld. Het bedrijf van de beroemde kok noemt het systeem eerlijk, omdat onder anderen het keukenpersoneel een deel van de geïnde afdracht krijgt.

Jamie Oliver int deel van tipgeld personeel
Jamie Oliver int deel van tipgeld personeel (Foto: BuzzE)

PlayStation Plus-titels van oktober bekendgemaakt

Het is weer bijna oktober, dus de hoogste tijd om bekend te maken welke games we in PlayStation Plus mogen verwachten. Het zijn helaas nog niet de AAA-titels waar menig gamer op wacht, maar desondanks zijn er aardige titels te vinden.

Het lijstje is hieronder te vinden. De games komen beschikbaar per 6 oktober.

  • Broken Age (PS4/PS Vita)
  • Super Meat Boy (PS4/PS Vita)
  • Unmechanical Extended (PS4/PS3)
  • Kickbeat (PS Vita/PS3)
  • Kung Fu Rabbit (PS Vita/PS3)
  • Chariot (PS3)

Dit betekent dat de volgende titels PlayStation Plus gaan verlaten vanaf 6 oktober. Deze moet je dus, mocht je ze willen, voor 5 oktober hebben gekoppeld aan je account:

  • Grow Home
  • Super Time Force Ultra
  • Twisted Metal
  • Teslagrad
  • Xeodrifter
  • La Mulana EX

MH17: jolige foto Rutte valt volkomen verkeerd

Er zijn in de verste verte nog geen mensen in staat van beschuldiging gesteld, de toedracht en het waarom is volslagen mistig en het enige dat wel duidelijk is dat er 300 mensen de dood hebben gevonden na een overduidelijke misdaad, waarvan er bijna 200 de Nederlandse nationaliteit hadden. Wat doe je in zo'n geval als minister-president? Dan ga je de jolige jongen uithangen met je vriendjes die net zo'n realiteitsgevoel hebben als jij.

Mark Rutte plaatste zelf de foto op Facebook, waarmee hij onbedoeld een ware mediastorm ontketende. Op de foto zijn de regeringsleiders van Australië, België, Maleisië en Oekraïne te zien, aangevuld met wat volk dat er ook geen probleem in zag hun broze ego's op te vijzelen in de nasleep van de oorlogsdaad.

De foto laat een soort Bundy-yell zien en zo te zien hebben de heren en dame het prima naar hun zin. Direct naast Rutte is het opperhoofd van Oekraïne, Petro Poroshenko, te zien. Een man van wie je jezelf ten zeerste kan afvragen of hij wel tot het clubje 'vrienden' behoort.

De reden van de foto is het uitkomen van een rapport dat op 13 oktober aan het gepeupel wordt gepresenteerd. De Onderzoeksraad van Veiligheid is een dik jaar bezig geweest aan het boekwerk, dus naar alle waarschijnlijkheid hoeven we hier niet al te veel van te verwachten.

Mark Rutte heeft zelf nog niet gereageerd op de commotie.

Charismatische vaardigheden in Fallout 4

Bij Vault-Tec werken ze de klok rond om je voor te bereiden op een mogelijke nucleaire ramp. Aan de hand van enkele educatieve video's willen ze je inzicht geven in wat de zeven definiërende attributen, ook wel S.P.E.C.I.A.L. genaamd, precies inhouden. Deze keer is de C aan de beurt.

De C staat voor Charisma om je beter te doen begrijpen hoe je jezelf uit penibele situaties kan praten en het vertrouwen van mede Wasteland-bewoners kan winnen. In onderstaande video zie je hoe te overleven en een leven bovengronds na te streven door charismatisch bezig te zijn.

De kernkop van Fallout 4 wordt gelanceerd op 10 november voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

G.R.R. Martin: 'Er moet een GoT-film komen'

Alhoewel hij zich volgens sommige fans beter bezig kan houden met het schrijven van zijn nieuwe boek The Winds of Winter, heeft schrijver G.R.R. Martin zich toch uitgelaten over de razendpopulaire TV-serie Game of Thrones, die op zijn boeken gebaseerd is. 

Er moet namelijk volgens hem zeker weten een bioscoopfilm komen. "Er gaat een film komen, maar ik zal er niet bij betrokken zijn, ik heb simpelweg veels te veel te doen. Het is aan HBO en de uitvoerende producenten om er mee bezig te zijn. Ik heb nog twee boeken die ik af wil schrijven en nog veel meer", zei hij tegen de Daily Star. Ook scheen hij licht op zijn schrijftempo: "ik sta onder een enorme druk, ik weet dat ik een langzame schrijver ben en dat dat de fans begint te irriteren".

Bij HBO wordt er vooral gehint op een prequel-film, dus een film die het verhaal zou vertellen voor het begin van de serie. Voorlopig heeft die zender nog de rechten op de serie tot en met een achtste seizoen. Seizoen zes staat gepland voor april 2016.

G.R.R. Martin: 'Er komt een GoT-film' (Foto: ANP)G.R.R. Martin: 'Er komt een GoT-film' (Foto: ANP)

Enorme brand na explosies in Frans bedrijf

Na twee grote explosies in een bedrijfspand is woensdagmiddag in het Noord-Franse Wimille een grote brand uitgebroken. De explosies waren op een industrieterrein enkele kilometers ten noorden van Boulogne vlak naast de snelweg A16.

Het getroffen pand zou van een verhuis- en opslagbedrijf zijn.

Meer vrouwen dan mannen met ww

Het aantal vrouwen dat een ww-uitkering ontvangt, was in juli voor het eerst hoger dan het aantal mannen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde woensdag dat in die maand 213.000 vrouwen een ww-uitkering ontvingen tegen 212.000 mannen.

Het statistiekbureau houdt de gegevens sinds 1992 bij. Sinds oktober vorig jaar is een afname zichtbaar in het aantal mannen met een uitkering, terwijl er sinds medio 2009 onafgebroken meer uitkeringen aan vrouwen bijkomen.

Dit komt volgens het CBS doordat het aantal banen in bijvoorbeeld de zorg, waar doorgaans veel vrouwen werken, de afgelopen jaren is afgenomen. In sectoren waar veel mannen werken, zoals de zakelijke dienstverlening, groeit de werkgelegenheid de laatste tijd juist weer.

Meer vrouwen dan mannen met ww
Meer vrouwen dan mannen met ww (Foto: ANP)

Meer jongeren aan het werk

Het aantal jongeren met een betaalde baan neemt toe en de werkloosheid onder de jeugd loopt terug. In het tweede kwartaal waren er 629.000 jongeren aan het werk, 21.000 meer dan een jaar eerder. De jeugdwerkloosheid nam tegelijkertijd af van 9,9 naar 8,2 procent.

Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat om jongeren van 15 tot 27 jaar die geen onderwijs volgen. De recente daling in de werkloosheid deed zich voor bij de middelbaar en hoogopgeleide jongeren. Onder laagopgeleiden nam de werkloosheid juist toe.

In het tweede kwartaal was bijna een op de vijf laagopgeleide jongeren werkloos. Dat zijn er 26.000, oftewel 45 procent van alle werkloze schoolverlaters.

Meer jongeren aan het werk
Meer jongeren aan het werk (Foto: ANP)

Volgende Xbox-bundel in het teken van LEGO

De derde Xbox One-bundel die Microsoft deze week aankondigt staat in het teken van LEGO. De bundel bestaat uit een 500 GB Xbox One-console met de game The LEGO Movie Videogame. De bundel krijgt een adviesprijs van 349 euro.

Apart is wel het feit dat de bundel niet is aangekondigd voor Nederland. Onze Oosterburen krijgen de bundel wel. Waarom deze keuze is gemaakt is helaas niet duidelijk.

Lego Xbox One-bundel

Wekelijkse verkoopcijfers Japan week 39

Elke week komt het Japanse Media Create met de verkoopcijfers van games en consoles in Japan. Het is altijd interessant om te zien welke games het goed doen, hoe de consoles ervoor staan en hoe dit fluctueert per seizoen. Hieronder de gegevens van week 39 (21 september tot en met 27 september).

Oplettende lezers zullen merken dat PlayStation 4 deze week dramatisch is verkocht. Dit heeft echter alles te maken met de aangekondigde prijsdaling, die deze week van kracht gaat. Volgende week gaat deze console dus ongetwijfeld een sterke boost zien.

Positie Game Platform Aantal Stijging/Daling Totaal
1 Super Mario Maker Wii U 52.396 -4% 245.182
2 Pokemon Super Mystery Dungeon 3DS 44.555 -71% 196.379
3 Yo-Kai Watch Busters: Red Cat Team / White Dog Squad 3DS 39.468 +7% 1.566.740 
4 Utawareru Mono: Itsuwari no Kamen PSV 26.252 x 26.252
5 Animal Crossing: Happy Home Designer 3DS  21.785  +19% 1.050.673
6 Splatoon Wii U  20.736  +24% 681.495
7 Genkai Tokki: Moero Crystal PSV  18.721  x 18.721 
8 Utawareru Mono: Itsuwari no Kamen PS4  18.635  x 18.635
9 Dragon Quest VIII: Journey of the Cursed King 3DS  17.790 -28% 776.665
10 Metal Gear Solid V: The Phantom Pain PS4  15.158  -27% 372.233
11 TV Anime Idolm@ster: Cinderella Girls G4U! Pack Vol.5 PS3  13.287  x 13.287 
12 Metal Gear Solid V: The Phantom Pain PS3  11.217 -31% 167.691
13 Minecraft: PlayStation Vita Edition PSV  10.770  +31% 343.434 
14 Utawareru Mono: Itsuwari no Kamen PS3  10.693  x 10.693
15 Monster Hunter Diary: Poka Poka Airu Village DX 3DS  10.197 -27% 83.687
16 Hakuoki: Shinkai - Furi no Shou PSV  10.064 x 10.064
17 The Witch and the Hundred Knights Revival PS4  8.902 x 8.902
18 Saint Seiya: Soldiers' Soul PS4  6.938  x 6.938
19 Rhythm Heaven: The Best+ 3DS  6.830  +16% 475.059
20 Resident Evil: Revelations 2 PSV  5.765 -64% 21.698

Een 'x' bij stijging/daling geeft aan dat de game nieuw in de lijst is deze week en geen vergelijking heeft met vorige week.

Console Deze week Vorige week Dit jaar Totaal
3DS 29.110 26.739 1.371.579 19.210.024
PSV 19.868 20.210 689.368 4.213.295
Wii U 18.024 16.033 452.995 2.596.575
PS4 4.071 8.375 827.399 1.798.066
PS3 2.630 2.411 187.073 10.356.064
Xbox One 232 737 12.722 55.989

Nederland wil indoor-EK atletiek 2019

Nederland is in de race om de Europese indoorkampioenschappen atletiek te organiseren. De Atletiekunie meldde woensdag dat er een zogenoemd bid wordt gedaan bij de Europese atletiekfederatie. Die besluit in 2016 of de EK in Nederland worden gehouden.

De Atletiekunie wil het kampioenschap houden in het sportcomplex Omnisport in Apeldoorn. Concurrenten zijn onder meer het Schotse Glasgow en het Wit-Russische Minsk. Volgens de Atletiekunie passen de plannen "bij de aansprekende mondiale successen van Nederlandse atleten tijdens de WK atletiek in Peking en dit voorjaar tijdens de EK Indoor in Praag".

Nederland wil indoor-EK atletiek 2019
Nederland wil indoor-EK atletiek 2019 (Foto: ANP)

'Russische luchtaanvallen in Syrië'

Volgens de VS is Rusland woensdag begonnen met luchtaanvallen in Syrië. Volgens een Amerikaanse functionaris zijn luchtaanvallen uitgevoerd in de buurt van de stad Homs. Rusland zou de VS van tevoren hebben laten weten dat het de aanvallen wilde uitvoeren.

Woensdag kreeg de Russische president Vladimir Poetin toestemming van de Russische Federatieraad voor luchtaanvallen in Syrië, op verzoek van Damascus. De Syrische regering bevestigde later dat zij hierom had gevraagd.

'Russische luchtaanvallen in Syrië'
'Russische luchtaanvallen in Syrië' (Foto: ANP)

ArenA voor 50 miljoen verbouwd

De thuisbasis van Ajax ondergaat tussen 2016 en 2020 een enorme metamorfose. Het uiterlijk van de Amsterdam ArenA verandert van hol naar bol. In het voorjaar begint de grootste verbouwing sinds de opening in 1996.

In de aanloop naar Euro 2020 worden de publieke ruimtes achter de tweede ring van het stadion drie keer zo breed, zodat er voor bezoekers meer ruimte ontstaat. Ook komen er extra liften, toiletten en roltrappen.

De capaciteit van het stadion blijft met 53.000 zitplaatsen gelijk. 'Maar voor de 28.000 fans op de tweede ring wordt het bezoeken van de ArenA door al deze aanpassingen een stuk aangenamer', meldt de stadiondirectie woensdag.

Amsterdam ArenA in 2020 niet meer hol
Amsterdam ArenA in 2020 niet meer hol (Foto: ANP)

Tony Hawk Pro Skater 5 heeft wat eigenaardigheden

Vanaf morgen ligt Tony Hawk Pro Skater 5 in de winkel en de eerste probleempjes zijn al aan het licht gekomen. Zo staat nog niet het volledige spel op het schijfje en glitched de game nogal. Tony Hawk Pro Skater5 wordt geplaagd door allerlei problemen.

Zo krijgt het spel al een Day One patch van 7.7GB. Het zal niet de eerste keer zijn dat een game zo’n patch krijgt, maar als het spel op het schijfje maar 4,6GB groot is, dan is dat redelijk opmerkelijk te noemen. Een ander probleem is dat de game ontzettend glitched.

Gamejournalisten die het spel al hebben gekregen en zijn uiterst ontevreden over de collision detection. Skaters verdwijnen in muren en komen uiterst raar neer. In Goat Simulator is dit nog wel leuk, maar in een skategame is het toch wel knullig. Maar misschien is dit het charme van Tony Hawk Pro Skater 5, een game die zichzelf ook niet zo serieus neemt.

Edit: Het schijnt dat de licentie van Tony Hawk Pro Skater eind 2015 verloopt. Dat zou kunnen wijzen dat de release van dit spel een haast klusje is. 

Tony Hawk Pro Skater 5 komt 2 oktober uit voor PlayStation 4 en Xbox One en later op de old-gen consoles. 

'Kindbruiden nu alleen te helpen bij onwil'

De overheid kan nu niet veel doen aan legale huwelijken van volwassen asielzoekers met minderjarige meisjes. Alleen als het meisje aangeeft dat ze niet wil of als er sprake is van dwang, kunnen instanties haar bescherming bieden.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (asielzaken) zei woensdag in de Kamer dat eerst de wet veranderd moet worden om dit soort huwelijken niet meer te erkennen. Die wijziging is al voorzien, maar de Eerste Kamer moet het wetsvoorstel nog behandelen en dat staat in november op de agenda. Op zijn vroegst gaat de wet dan begin 2016 in.

De Tweede Kamer wil dat de senatoren dit eerder doen, maar kan de Senaat niet dwingen. Ook willen de partijen dat in de tussentijd iets gebeurt voor de mogelijk tientallen getrouwde jonge meisjes in de huidige vluchtelingeninstroom in Nederland.

'Kindbruiden nu alleen te helpen bij onwil'
'Kindbruiden nu alleen te helpen bij onwil' (Foto: ANP)

Muppets 'mockumentary' bij Veronica

Veronica gaat de nieuwe serie over de Muppets uitzenden. De reeks is sinds kort in de VS te zien. Eind van dit jaar of begin volgend jaar komen de afleveringen op de Nederlandse televisie, laat Veronica weten.

De show rond de poppen is opgezet als 'mockumentary', oftewel een fictieve documentaire, net als destijds de serie The Office. Nieuw is dat Kermit de kikker en Miss Piggy geen relatie meer hebben, iets wat in de VS voor veel opschudding zorgde. Ook andere bekende Muppets zoals Gonzo en Fozzie Bear zijn van de partij.

The Muppets is gemaakt door Bill Prady, de man achter de populaire serie The Big Bang Theory.

Muppets 'mockumentary' bij Veronica
Muppets 'mockumentary' bij Veronica (Foto: BuzzE)

Pirelli overweegt vertrek bij wegvallen Red Bull

De motorsportbaas van Pirelli, Paul Hembery, heeft naar buiten gebracht dat een vertrek van Red Bull en Toro Rosso uit de Formule 1 ook het einde van Pirelli in de sport kan betekenen. De toekomst van de twee teams hangt aan een zijden draadje na het opzeggen van het contract met motorleverancier Renault. De huidige onderhandelingen met Ferrari vormen een laatste hoop.

"Het zet ons flink aan het denken, ja," antwoordde Hembery op de vraag of Pirelli haar toekomst in twijfel trekt als de twee teams verdwijnen. "Het verlies van twee goed-gefinancierde, professionele teams van hoge kwaliteit - en ik kan me niet voorstellen dat er een onmiddellijke overname komt, zelfs met het binnenkomen van Haas - dan ga je je toch zorgen maken."

"Ik weet dat mensen zeggen dat teams komen en gaan, maar we hebben het hier over een serieuze investering gemaakt over een flink aantal jaren door Red Bull en wat ons betreft, verzwakt het de sport dramatisch."

Pirelli heeft op dit moment nog een contract tot en met 2016 en is nog in overleg met Bernie Ecclestone over een verlenging van 2017 tot 2019. Ook Michelin is in de race om in die periode de enige bandenleverancier te worden en zal de waarschijnlijke vervanger van Pirelli worden bij een terugtrekking.

Pirelli overweegt vertrek bij wegvallen Red Bull (Foto: Red Bull)
Pirelli overweegt vertrek bij wegvallen Red Bull (Foto: Red Bull)

Opruimers drugslabs 'onverantwoord' ingezet

Het team van de politie dat dagelijks met levensgevaarlijke chemicaliën te maken krijgt bij het ontmantelen van illegale drugslabs staat onder enorme druk, met werkdagen die in het uiterste geval langer dan 24 uur duren. Ook heeft de politie geen veiligheidsanalyse voor de medewerkers gemaakt, die verplicht is vanwege de risico's met het werken met de explosieve, bedwelmende en bijtende stoffen.

Voorzitter Gerrit van de Kamp van de politiebond ACP spreekt van een "levensgevaarlijke situatie". De problemen blijken uit een niet-gepubliceerd rapport van dit jaar over het kleine team specialisten van de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO), dat in bezit is van het ANP. De overtredingen hebben de politie dit jaar een boete opgeleverd van de Inspectie SZW, nadat waarschuwingen in de wind waren geslagen.

"Uit het rapport van de inspectie blijkt dat de politietop al jaren lang op de hoogte is en zich onverantwoordelijk in de richting van deze collega's gedraagt. Deze situatie is onaanvaardbaar", zegt Van de Kamp.

Nachtdienst
Een van de meest in het oog springende overtredingen is een nachtdienst die liefst 26,5 uur duurde. Ook had een teamlid 28 dagen lang geen enkel etmaal zonder een rooster- of oproepdienst. Werkweken van meer dan 60 uur zijn eerder regel dan uitzondering. In totaal zijn vorig jaar in minder dan een maand tijd 48 overtredingen van de arbeidstijdenwet geconstateerd.

Het kleine team onderzoekt en ruimt afval en laboratoria voor synthetische drugs zoals xtc in heel Nederland. Een van de medewerkers heeft in een eerder interview gezegd dat zijn grootste angst is dat hij "vanuit de dagelijkse routine een fout maakt, waarmee je je eigen gezondheid of die van collega's op het spel zet".

Opruimers drugslabs 'onverantwoord' ingezet
Opruimers drugslabs 'onverantwoord' ingezet (Foto: ANP)

Bendsneyder naar topteam in Moto3

De jonge Nederlandse motorcoureur Bo Bendsneyder komt volgend seizoen uit in de Moto3. De zestienjarige Rotterdammer gaat rijden voor het team van Ajo Motorsport, dat wordt ondersteund door motorfabrikant KTM en Red Bull.

Bendsneyder gaat bij het Finse team een duo vormen met de Zuid-Afrikaan Brad Binder, die dit seizoen ook al voor de equipe racet. De jonge Bendsneyder kroonde zich dit seizoen tot kampioen in de Rookies Cup, de talentklasse van de MotoGP.

"Dit is een droom die uitkomt", zei Bendsneyder woensdag op de website van zijn nieuwe team. "Ik ben erg blij met deze kans. Ik stel nog geen doelen voor mezelf. Eerst wil ik het team leren kennen en kijken hoe het in de eerste tests gaat."

De overeenkomst tussen Bendsneyder en het team, die mede is mogelijk gemaakt door inspanningen van de nationale motorbond KNMV, is voor één seizoen. Er zit wel een optie tot verlenging bij. Bendsneyder is vooralsnog de enige Nederlander die in 2016 uitkomt in de WK-cyclus van de Moto3. Dit jaar ontbrak een vaste coureur. In 2014 reden Bryan Schouten, die later werd vervangen door Jasper Iwema, en Scott Deroue in de Moto3. Zij boekten amper aansprekende resultaten.

Ajo Motorsport is een absoluut topteam. In de Moto2 staat de Fransman Johann Zarco momenteel ruim aan de leiding, terwijl Binder en Miguel Oliveira in de Moto3 zesde en vierde staan. Vorig jaar werd Jack Miller tweede in de Moto3, een jaar nadat Luis Salom derde werd. Sandro Cortese pakte er in 2012 met Ajo Motorsport de wereldtitel, net als Marc Marquez in de 125cc - de voorloper van de Moto3 - in 2010 en Mike di Meglio in 2008.

Bendsneyder stapt over naar Moto3
Bendsneyder stapt over naar Moto3 (Foto: ANP)

Pakketbommen ontploft in Zuid-China

De autoriteiten in de Zuid-Chinese stad Liuzhou hebben woensdag het publiek gewaarschuwd geen postpakketten te openen. De waarschuwing volgde op de raadselachtige ontploffing van zeker vijftien bommen in pakketten, meldde The South China Morning Post.

Er zijn volgens Chinese media zes doden en dertien gewonden gevallen. De schade is aanzienlijk. De bommen ontploften onder meer in een supermarkt, een station, een ziekenhuis, een centrum voor veeteelt, een pand van een gezondheidsdienst, een gevangenis en op een groentemarkt.

De explosies waren in het district Liucheng bij de industriestad Liuzhou. Liuzhou ligt circa 550 kilometer ten noordwesten van Hongkong.

Het is niet duidelijk waarom er met pakketbommen is 'gestrooid'. China herdenkt 30 september "de martelaren die zijn gevallen om China te bevrijden van buitenlandse overheersing en bij de bouw van het nieuwe (communistische) China sinds 1949". 1 Oktober is de nationale feestdag. De Volksrepubliek werd 1 oktober 1949 uitgeroepen.

Pakketbommen ontploft in Zuid-China
Pakketbommen ontploft in Zuid-China (Foto: ANP)

Márquez geopereerd aan breuk in hand

Motorcoureur Marc Márquez is woensdagochtend geopereerd aan zijn hand. De Spaanse motorcoureur van Honda brak dinsdag een botje in zijn linkerhand bij het mountainbiken in de buurt van de plaats Cervera en moest de dag erna onder het mes, aldus zijn team.

De operatie verliep volgens de medici succesvol. Márquez kan vermoedelijk zelfs deelnemen aan de Grand Prix van Japan, over tien dagen. Vooralsnog ligt de regerend wereldkampioen echter nog tot donderdag in het ziekenhuis, daarna kan hij gaan werken aan zijn revalidatie.

Formule 1 start twee weken eerder

Het wereldkampioenschap in de Formule 1 gaat in 2016 twee weken eerder van start dan oorspronkelijk gepland. De GP van Australië zal niet plaatsvinden op 3 april, maar op 20 maart, aldus Andrew Westacott, de directeur van de openingsrace in Melbourne.

Met een videoboodschap maakte Westacott het nieuws woensdag bekend. Of er ook data van andere races veranderen, is niet duidelijk. Op de website van de GP van China, de tweede in het seizoen, staat dat die nog altijd op 10 april verreden zal worden.

Dit jaar moesten de coureurs ook in maart al aan de bak. De openingsrace in Melbourne werd op 15 maart verreden.

Formule 1 start twee weken eerder
Formule 1 start twee weken eerder (Foto: ANP)

'Releasedatum No Man's Sky verwacht tijdens The Late Show'

Hello Games heeft enkele grootse plannen met betrekking tot hun langverwachte No Man's Sky in de maand oktober. De ontwikkelaar is namelijk uitgenodigd om op twee zeer populaire platforms om over de game te praten: The New Yorker en The Late Show with Stephen Colbert.

Op drie oktober is Hello Games-topman Sean Murray te zien bij Raffi Khatchadourian in de TV-show van The New Yorker. Khatchadourian schreef eerder al een lyrisch stuk over No Man's Sky, waarin hij lovend sprak over het enorme speeluniversum en hoe de game toegankelijk is voor iedereen, niet alleen hardcore-gamers.

Interessanter wellicht nog is het bezoek van Murray aan Stephen Colbert, tijdens een uitzending in The Late Show op 2 oktober. Murray zal dan samen met YouTube-icoon PewDiePie nieuwe gameplay demonstreren. De geruchtenmolen draait sinds het nieuws op volle toeren en het wensdenken is begonnen: gaat op 2 oktober eindelijk een releasedatum van No Man's Sky bekendgemaakt worden?

Aanhouding voor dood 18-jarige Enschedese

De politie heeft woensdag een twintigjarige man uit Enschede aangehouden die betrokken zou zijn bij de dood van de achttienjarige Sandra van Duijl. De jonge vrouw werd zaterdagochtend dood gevonden in de bosjes aan de Loeksweg vlak bij recreatiegebied het Rutbeek in Enschede.

Sandra van Duijl was vrijdag aan het begin van de avond van huis gegaan. Opsporing Verzocht besteedde dinsdag aandacht aan de zaak. Dat heeft de rechercheurs tot op heden zeventig tips opgeleverd. Omdat het er zoveel zijn kan het even duren voordat de onderzoekers ze allemaal hebben bekeken.

De politie is nog steeds op zoek naar mensen die de jonge vrouw na vrijdagavond nog hebben gezien. Zij verliet rond 18.20 uur haar woning aan de Europalaan in Enschede.

De politie stelde zaterdag al snel vast dat ze door een misdrijf om het leven was gekomen.

Aanhouding voor dood 18-jarige Enschedese
Aanhouding voor dood 18-jarige Enschedese (Foto: ANP)

Max Verstappen behaalt zijn rijbewijs

Max Verstappen is vandaag achttien jaar geworden en dat zal de wereld weten ook. De jongste Formule 1-coureur ooit heeft meteen in België zijn rijbewijs b gehaald. Het nieuws maakte hij via Twitter bekend.

Verstappen maakte dit seizoen meteen indruk op de circuits, maar er naar toe moest hij tot nu toe altijd vervoerd worden. Nu is dat niet meer nodig, zo laat hij aan Verstappen.nl weten. "Ik ben blij om achttien te zijn en ook om mijn rijbewijs gehaald te hebben. Dat ik eindelijk alleen de weg op mag, geeft me meer zelfstandigheid, daar ben ik heel blij mee. Het is wel een opluchting om geslaagd te zijn. Ik was een beetje zenuwachtig om fouten te maken, maar het examen ging prima."

De jonge coureur wist in januari in België al zijn theorie te behalen, waarna hij daar onder begeleiding de weg op mocht. Pas deze week nam de Nederlander vijf uur verplichte rijlessen, voor het examen van vandaag. Toch zit hij liever rustig op de bijrijdersstoel. "Zo denk ik daar nog steeds over. Maar als ik voortaan zelf ergens heen wil gaan, kan ik mijn eigen Renault Clio RS pakken. Die vrijheid geeft me een goed gevoel." Buiten het circuit belooft hij het gaspedaal in ieder geval niet tot de bodem in te trappen. "Ik ga me netjes aan de regels houden."

Pleidooi voor behoud van Radio 6

Meer dan dertig cultuurorganisaties pleiten woensdag in een gezamenlijke brief aan staatssecretaris Sander Dekker (Media) voor het behoud van Radio 6. De soul- en jazzzender is, als het aan de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) ligt, vanaf volgend jaar alleen nog als digitaal themakanaal te horen.

Volgens de organisaties betekent dit dat jazz, soul, wereldmuziek en aanverwante muziekstijlen na 1 januari amper meer te horen zijn bij de publieke omroep. Geen jazz meer in de ether noemen ze bizar. ,,Nederland heeft internationaal toonaangevende podia op het gebied van jazz, het North Sea Jazz Festival is wereldberoemd en onze muzikanten spelen over de gehele wereld", beargumenteren de schrijvers.

De brief is ondertekend door alle conservatoria, de Nederlandse pop- en jazzpodia en festivals en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Pleidooi voor behoud van Radio 6
Pleidooi voor behoud van Radio 6 (Foto: ANP)

Meer dan een miljoen Super Mario Maker verkocht

Sinds 11 september zijn er een miljoen exemplaren verkocht van Super Mario Maker voor Wii U. In deze game kun je levels zelf maken, delen en natuurlijk die van anderen uitproberen.

De afgelopen 30 jaar zijn er wereldwijd meer dan 310 miljoen spellen in de Super Mario-franchise verkocht, waarmee duidelijk is dat Super Mario nog steeds populair is. Tot op heden zijn van Super Mario Maker wereldwijd een miljoen exemplaren verkocht, en daarmee is het spel de 32ste game in de Super Mario-franchise die wereldwijd meer dan een miljoen keer is verkocht.

Er loopt een prijsvraag om te kijken welke ontwerptalenten er op FOK! rondlopen.

Super Mario Maker

Taylor Swift: geen huis en geen huwelijk

Taylor Swift vond het dinsdag tijd om een aantal geruchten tegen te spreken. Via Twitter liet de zangeres weten dat ze geen trouwplannen heeft en ook geen nieuwe villa in Los Angeles heeft gekocht. In plaats daarvan is ze druk met haar tournee.

In één tweet maakte Taylor korte metten met twee recente nieuwsberichten: "Wat ik volgens de media aan het doen ben: een villa in Beverly Hills kopen, trouwen in een Engels kasteel. Wat ik doe: een concert in St. Louis."

De zangeres is dus nog niet van plan haar jawoord te geven aan haar vriend Calvin Harris. Ook heeft ze geen 25 miljoen dollar uitgegeven aan een nieuwe villa, zoals Variety eerder op dinsdag schreef.

Taylor Swift: geen huis en geen huwelijk
Taylor Swift: geen huis en geen huwelijk (Foto: BuzzE)

'André Hazes jr. breekt met moeder en zus'

André Hazes jr. heeft de banden met zijn moeder Rachel en zijn zus Roxeanne verbroken. Dat vertelt hij aan Story. De vrouwen zouden het niet eens zijn met André's partnerkeuze. De 21-jarige zanger is al een tijd gelukkig met de zestien jaar oudere Monique.

Er gaan al een tijd verhalen dat het niet zo botert tussen Rachel en Monique. André: "Ik vertel gewoon hoe het in elkaar steekt. Ik lieg niet en draai er niet omheen. Waar het precies is misgegaan? Ik weet het niet. Je hoopt dat je moeder trots is op de vriendin met wie je thuiskomt."

André vertelt dat hij het er een tijd moeilijk mee heeft gehad dat zijn moeder niet achter hem stond. Maar op een gegeven moment werd hij boos. "Ik wilde mijn leven er niet door laten beïnvloeden." André nam het drastische besluit zijn moeder en zijn zus niet meer te willen zien. Roxeanne heeft namelijk de kant van haar moeder gekozen. "We hebben afscheid genomen, en dat was het dan. In één klap was ik mijn moeder en mijn zus kwijt." De zanger spreekt zijn moeder en zus helemaal niet meer. "Het was een moeilijk, emotioneel besluit waar ik nu mee leer leven."

De artiest en zijn vriendin verruilen hun appartement in hetzelfde complex als Hazes' moeder en zus binnenkort voor een eengezinswoning in Vinkeveen. André laat weten dat er in de woning een kamertje is vrijgehouden voor eventuele kinderen.

'André Hazes jr. breekt met moeder en zus'
'André Hazes jr. breekt met moeder en zus' (Foto: BuzzE)

Hedwigepolder geen beschermd natuurgebied

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) mag de Hertogin Hedwigepolder in Zeeland niet aanwijzen als beschermd natuurgebied. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald.

Vorig jaar februari wees Dijksma de polder, die onder water wordt gezet en daarmee wordt teruggegeven aan de natuur, voorlopig aan als speciale beschermingszone. Hiermee wilde de staatssecretaris voorkomen dat er maatregelen zouden worden genomen die de ontpoldering zouden kunnen belemmeren.

De Belgische eigenaar en de pachters van het gebied gingen in beroep tegen de aanwijzing. De Raad van State bepaalde in juli in een tussenuitspraak dat Dijksma inzichtelijk moest maken waarom ze de Hedwigepolder een beschermde status wilde geven. Daar heeft de staatssecretaris volgens de Raad van State niet aan voldaan. Haar besluit moet worden vernietigd.

De ontpoldering kan overigens gewoon doorgaan.

Hedwigepolder geen beschermd natuurgebied
Hedwigepolder geen beschermd natuurgebied (Foto: ANP)

Frankrijk en Nederland kopen Rembrandts samen

Frankrijk en Nederland kopen Rembrandts huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit toch samen. Dat meldt minister Jet Bussemaker van Cultuur aan de Tweede Kamer. Beide landen kunnen ze dan om de beurt samen aan het publiek tonen. Ze komen eerst naar Nederland.

Recent was er sprake van dat Nederland en het Rijksmuseum ieder een doek zouden kopen, voor een totaalbedrag van 160 miljoen euro, maar Frankrijk bleek ook een oogje op het werk van Rembrandt te hebben. Het land had ook nog geld achter de hand. De kunstwerken bevinden zich nu nog in privébezit in Frankrijk.

"Nu ook aan Franse zijde onmiddellijk financiering beschikbaar is, is het kabinet voornemens de huwelijksportretten gezamenlijk met Frankrijk te verwerven. Door voor deze mogelijkheid te kiezen kunnen we gezien de grote urgentie op relatief korte termijn ons gezamenlijk belang veilig stellen en de kosten van de verwerving delen. De bijzondere huwelijksportretten worden en blijven altijd samen zichtbaar in het Europese publieke domein, afwisselend in twee van de meest gerenommeerde en drukbezochte musea van Europa, het Rijksmuseum en het Louvre.", schrijft Bussemaker.

Frankrijk en Nederland kopen Rembrandts samen
Frankrijk en Nederland kopen Rembrandts samen (Foto: ANP)

Mogelijk strafrechtelijk onderzoek naar Audi

Openbare aanklagers in Duitsland overwegen een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar Audi in het kader van het dieselschandaal bij moederconcern Volkswagen. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times woensdag.

Volkswagen maakte eerder deze week bekend dat het met 11 miljoen auto's gesjoemeld heeft, waaronder 2,1 miljoen Audi's. Het OM in Ingolstadt, de vestigingsplaats van de VW-dochter, richt zich in eerste instantie op het vergaren van bewijsmateriaal en bekijkt in een later stadium of er strafbare feiten zijn gepleegd.

Hoofdaanklager Wolfram Herrle van het OM in Ingolstadt heeft zijn collega's in Nedersaksen, waar Volkswagen zetelt, gevraagd het onderzoek naar Audi over te nemen 'omdat alles vanaf het begin centraal moet worden beoordeeld'.

Mogelijk strafrechtelijk onderzoek naar Audi
Mogelijk strafrechtelijk onderzoek naar Audi (Foto: ANP)

EK volleybal trekt volle zalen

Kaartjes voor de wedstrijden bij het EK volleybal in Nederland en België zijn populair. Volgens de Belgische volleybalbond was de populairste wedstrijd tot nu toe België tegen Azerbeidzjan: 5791 bezoekers.

Volgens het bezoekersoverzicht dat werd gegeven na de groepsfase zijn er bijna 53.000 bezoekers geweest. Die cijfers lijken echter overtrokken, aangezien telkens twee wedstrijden na elkaar zijn gespeeld en veel publiek bleef zitten. Desondanks kwamen er in Apeldoorn zeker 16.700 toeschouwers op de wedstrijden van Oranje af en trok het Belgische team ongeveer 16.000 bezoekers naar Antwerpen.

De wedstrijden in Eindhoven (gemiddeld 440) en Rotterdam (gemiddeld 200) werden minder goed bezocht.

Ahoy rekent de komende dagen op mogelijk 10.000 bezoekers per wedstrijd. In de Rotterdamse hal speelt Nederland donderdagavond de kwartfinale en er worden bovendien in het weekend de halve finales en de finales gespeeld. Om de grote vraag naar kaartjes aan te kunnen, besloot de organisatie extra capaciteit vrij te maken.

EK volleybal trekt volle zalen
EK volleybal trekt volle zalen (Foto: ANP)

'Koopkracht ouderen extra onder druk'

Gepensioneerden hebben komende jaren waarschijnlijk een stuk minder te besteden door de gewijzigde pensioenregels. Onderzoeksbureau Aon Hewitt heeft uitgerekend dat de koopkracht van gepensioneerden hierdoor komende tien jaar met gemiddeld 5 procent extra omlaag gaat, bij sommige fondsen zelfs meer dan 10 procent.

De terugval komt bovenop een koopkrachtverslechtering van tenminste 2 tot 3 procent waar ze in de oude situatie al mee te maken zouden gaan krijgen. Aon keek naar de effecten van de nieuwe pensioenregels die dit jaar van kracht werden en naar de gevolgen van de aanpassing van de rekenrente die De Nederlandsche Bank (DNB) deze zomer doorvoerde.

Vooral die laatste ingreep raakt ouderen. Door de gewijzigde rekenrente vallen de verplichtingen van pensioenfondsen miljarden euro's hoger uit. Hierdoor zullen de fondsen de pensioenen voorlopig niet kunnen verhogen (indexeren).

'Koopkracht ouderen extra onder druk'
'Koopkracht ouderen extra onder druk' (Foto: ANP)

'Verband motorclubs en brandstichtingen'

De politie onderzoekt de mogelijke betrokkenheid van beruchte motorclubs bij de brand die in juni de auto van burgemeester Bernt Schneiders van Haarlem in de as legde. Ook heeft de politie aanwijzingen dat er een verband is tussen dit incident en een reeks branden in clubhuizen van motorclubs in Noord-Holland.

Een woordvoerder van de politie in Noord-Holland bevestigde woensdag berichtgeving hierover in De Telegraaf.

In februari van dit jaar werden twee clubhuizen van motorclubs door brand verwoest. Het ging om het clubhuis van motorclub Rogues in Opmeer en het clubhuis van motorclub Expendables in Obdam. In beide gevallen waren er aanwijzingen van brandstichting.

De Telegraaf meldde eerder al dat de voorman van de Hells Angels in Haarlem, Lysander de R. achter 'de intimidatiecampagne tegen concurrerende clubs' zou zitten. De R. zit vast voor wapenbezit.

Automakers in trek op beurzen

De Europese aandelenbeurzen lieten woensdagochtend mooie winsten zien. Vooral de autobouwers waren in trek bij beleggers. Ondanks de stevige dagwinsten stevenen de markten echter af op flinke verliezen in de historisch onrustige beursmaand september.

"Het kwartaal valt ondanks de flinke koersstijgingen op de laatste dag niet meer te redden, maar er lijkt wat meer ratio in de markt te komen. De omzetten op de beurzen liggen echter nog altijd onder het gemiddelde voor de tijd van het jaar en het lijkt erop dat er fors wat geld langs de zijlijn staat", aldus analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 2 procent hoger op 420,41 punten. De hoofdindex koerst af op een maandverlies van zo'n 5,5 procent en een kwartaalverlies van circa 11 procent. De MidKap steeg 0,9 procent tot 613,87 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen kregen er tot 2,5 procent bij.

Koopkracht
Op macro-economisch vlak bleek dat het prijspeil in de eurozone in september gemiddeld 0,1 procent lager lag dan een jaar eerder. Analist Van Beek maakt zich geen zorgen over de negatieve inflatie. "De afname komt vooral voort uit de lagere grondstoffenprijzen en olieprijs en de koopkracht zou daardoor juist moeten toenemen."

Sterkste stijgers in de AEX waren bierbrouwer Heineken en verzekeraar Aegon met winsten van ruim 3 procent. Kabelbedrijf Altice was de enige daler met een min van 0,8 procent.

Sainsbury
Sainsbury maakte in Londen een koerssprong van bijna 14 procent, na beter dan verwachte omzetcijfers van de Britse supermarktketen. Ook lopen volgens Sainsbury de kostenbesparingen voor op schema. In Frankfurt won Volkswagen bijna 3 procent en PSA Peugeot Citroën klom in Parijs ruim 5 procent, nadat China de belasting op kleinere auto's halveerde.

De euro was 1,1230 dollar waard, tegen 1,1240 dollar bij het Europese slot op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent goedkoper op 45,09 dollar. Brentolie klom 0,1 procent in prijs en kostte 48,29 dollar per vat. De gemiddelde olieprijs lag in het derde kwartaal op het laagste niveau sinds de eerste drie maanden van 2009.

Automakers in trek op beurzen
Automakers in trek op beurzen (Foto: ANP)

Rusland zet luchtmacht in boven Syrië

Rusland gaat de luchtmacht inzetten boven Syrië in de strijd tegen Islamitische Staat (IS). De Russische Federatieraad gaf president Vladimir Poetin daar woensdag formeel toestemming voor. Moskou zou geen plannen hebben om grondtroepen in te zetten.

Volgens de Russische senator Sergej Ivanov komt Rusland in actie na een verzoek van de Syrische president Bashar al-Assad. Moskou steunt het regime al economisch en met militair materieel en die steun is de afgelopen tijd verstevigd.

De Russische president moet de Federatieraad, het Russische Hogerhuis, formeel om toestemming vragen als hij het leger in het buitenland wil inzetten. De laatste keer dat hij die kreeg, namen Russische troepen de Krim in. De senatoren stemden unaniem voor toestemming.

Poetin stond onder internationale druk om actie te ondernemen in Syrië. Frankrijk haalde dinsdag nog hard uit naar Rusland. Moskou heeft wel woorden, maar geen daden in zijn strijd tegen IS, aldus minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius. "Als Rusland tegen de terroristen is, is het niet abnormaal om ze aan te vallen", zei Fabius.

Volgens het Russische ministerie van Defensie zal informatie over de luchtaanvallen op doelen in Syrië worden gedeeld met de Verenigde Staten. Berichten in Russische media dat Russische straaljagers al actief zijn in het Syrische luchtruim zijn door het Kremlin ontkend.

Rusland zet luchtmacht in boven Syrië
Rusland zet luchtmacht in boven Syrië (Foto: ANP)

Zeldzame opnames Frank Sinatra uitgebracht

Om de honderdste geboortedag van Frank Sinatra te vieren, worden zeldzame opnames van de zanger uitgebracht. Dat maakte Sony Music dinsdag bekend in een persbericht.

Op 20 november gaat een set van vier cd's met oefensessies en radio-optredens in de verkoop. Er zitten tientallen nummers bij die nooit officieel werden opgenomen door Sinatra, zoals Don't Fence Me In van Cole Porter en I Wish I Didn't Love You So van Frank Loesser. Ook staan er duetten met onder anderen Nat 'King' Cole en Doris Day op de cd's.

De cd-box wordt verpakt met een speciaal boek, Frank Sinatra: A Voice On Air (1935-1955). Het geheel is nu al te bestellen via Amazon.

Frank Sinatra werd op 12 december 1915 geboren in Hoboken in de staat New Jersey. Hij overleed in 1998 op 82-jarige leeftijd.

Zeldzame opnames Frank Sinatra uitgebracht
Zeldzame opnames Frank Sinatra uitgebracht (Foto: BuzzE)

Prijzen in eurolanden zakken weer

Het leven in de eurolanden was deze maand een fractie goedkoper dan een jaar geleden. Dat blijkt uit een eerste schatting voor de inflatie, die Europees statistiekbureau Eurostat woensdag heeft gepubliceerd.

Daaruit blijkt dat het prijspeil in de eurozone in september gemiddeld 0,1 procent lager lag dan een jaar eerder. Die afname komt vooral door de enorme daling van de olieprijs, die ervoor zorgde dat energie deze maand 9 procent goedkoper was dan in september 2014. Voedings- en genotsmiddelen werden 1,4 procent duurder.

De inflatie in de eurolanden liep de afgelopen maanden heel licht op, na enkele maanden van prijsdalingen in het begin van het jaar. De Europese Centrale Bank (ECB) tracht het prijspeil aan te jagen, via de omvangrijke aankoop van leningen bij banken en andere financiële instellingen. De ECB voorspelde eerder deze maand echter al dat de inflatie de komende tijd bijzonder laag zal blijven.

Prijzen in eurolanden zakken weer
Prijzen in eurolanden zakken weer (Foto: ANP)

Charlie Hebdo verhuisd naar geheime locatie

De redactie van het Franse satirische magazine Charlie Hebdo heeft zijn intrek genomen in een nieuw pand. Volgens het Franse medium 20 minutes blijft het nieuwe adres van de redactie om veiligheidsredenen geheim.

Het dagblad Libération had de redactieleden een tijdelijk onderkomen geboden na de aanslag op 7 januari van dit jaar. Op die dag kwamen twaalf mensen om het leven, onder wie acht journalisten van Charlie Hebdo, toen islamitische extremisten het vuur openden in het gebouw waar de redactie toen huisde.

Sinds de aanslag lijdt de redactie van het blad onder interne spanningen. Er is onenigheid over wie de redactie aanstuurt en over de vraag hoe het blad geld van donaties moet besteden.

Charlie Hebdo verhuisd naar geheime locatie
Charlie Hebdo verhuisd naar geheime locatie (Foto: BuzzE)

Scholen Utrecht doen Zwarte Piet in de ban

Het sinterklaasfeest op de openbare basisscholen in Utrecht wordt vanaf dit jaar gevierd zonder Zwarte Piet. Dat is besloten door het bestuur Stichting openbaar Primair Onderwijs Utrecht (SPO) en de schooldirecteuren. "Alleen op deze manier is het mogelijk recht te doen aan de uitgangspunten van openbaar onderwijs", staat woensdag in een verklaring. "Belangrijk uitgangspunt van het openbaar primair onderwijs in Utrecht is dat iedereen gelijkwaardig is."

Utrecht telt 33 openbare basisscholen. De komende periode gaan die scholen bepalen hoe het feest er nu precies uit zal zien.

Eerder spraken de schoolbesturen in Den Haag met elkaar af voortaan te gaan voor een neutrale Piet, eentje zonder discriminerende kenmerken. Ook op openbare scholen in Rotterdam is de klassieke Zwarte Piet niet meer welkom.

Scholen Utrecht doen Zwarte Piet in de ban
Scholen Utrecht doen Zwarte Piet in de ban (Foto: ANP)

Iraans schip met wapens onderschept bij Jemen

In de Arabische Zee bij Jemen is een met wapens geladen Iraans schip tegengehouden door de Arabische coalitie die vecht tegen Houthi-rebellen. Dat meldde de Arabische nieuwszender al-Arabiya woensdag op basis van informatie van de coalitie.

Onder leiding van Saudi-Arabië proberen Arabische landen met luchtaanvallen de Houthi's te verdrijven die een groot deel van Jemen in handen hebben. Iran wordt ervan beschuldigd zich in het geheim met de strijd te bemoeien en de Houthi's te helpen.

Het Iraanse schip met veertien bemanningsleden zou zaterdag al zijn ontdekt. Aan boord waren onder andere antitankgranaten, geleidesystemen en raketten. De bemanningsleden zijn gearresteerd.

Iraans schip met wapens onderschept bij Jemen
Iraans schip met wapens onderschept bij Jemen (Foto: ANP)

Groei passagiers luchthavens houdt aan

De Nederlandse luchthavens hebben in het tweede kwartaal van dit jaar 6,2 procent meer passagiers verwerkt dan in dezelfde periode een jaar geleden. In totaal reisden in de periode april tot en met juni bijna 17,4 miljoen passagiers via de nationale luchthavens van en naar Nederland.

Schiphol liet een stijging zien van 6,1 procent tot bijna 15,5 miljoen passagiers en was daarmee goed voor 90 procent van het totaal aantal passagiers. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De sterkste groei was te zien op de luchthaven Eindhoven, de tweede luchthaven van Nederland. Eindhoven verwerkte 9 procent meer passagiers. In totaal waren het er 1,3 miljoen.

Alleen luchthaven Maastricht kreeg minder passagiers te verwerken. Door het wegvallen van enkele bestemmingen loopt het aantal passagiers hier al zes kwartalen op rij terug.

Groei passagiers luchthavens houdt aan
Groei passagiers luchthavens houdt aan (Foto: ANP)

'Etixx neemt Kittel van Giant over'

De Duitse topsprinter Marcel Kittel rijdt volgend seizoen mogelijk voor de Belgische ploeg Etixx-QuickStep. Kittel heeft bij zijn huidige ploeg Giant-Alpecin nog een contract tot en met volgend seizoen, maar zou zich volgens de Belgische krant Het Nieuwsblad willen vrijkopen om naar de formatie van Patrick Lefevere te kunnen gaan.

Kittel kende een bijzonder slecht seizoen. Door ziektes en andere problemen miste hij onder meer de Tour de France. Hij won slechts één koers: een etappe in de Ronde van Polen.

Manager Iwan Spekenbrink van Giant-Alpecin erkende in het Algemeen Dagblad de interesse in Kittel. "Er zijn gesprekken", zei hij. Van een overgang zou echter nog geen sprake zijn.

Bij Etixx-QuickStep moet Kittel de opvolger worden van Mark Cavendish. Die Brit verbond zich dinsdag aan het Zuid-Afrikaanse team Dimension Data, de opvolger van MTN-Qhubeka.

'Etixx neemt Kittel van Giant over'
'Etixx neemt Kittel van Giant over' (Foto: ANP)

Golfer Bae meldt zich voor dienstplicht

De Zuid-Koreaanse golfer Bae Sang-moon gaat zich spoedig melden voor zijn militaire dienstplicht. De 29-jarige tweevoudig toernooiwinnaar op de PGA Tour is woensdag in zijn vaderland aangekomen. Daar speelt hij van 8 tot en met 11 oktober eerst nog een toernooi. "Ik ga mijn best doen voor ik het leger in ga", zei Bae woensdag na aankomst op de luchthaven van Incheon.

Formeel is Zuid-Korea nog altijd in oorlog met Noord-Korea, waardoor alle mannen tussen de 18 en 35 jaar twee jaar in dienst moeten. Bae, die in 2013 een verblijfsvergunning in de Verenigde Staten bemachtigde, verzette zich aanvankelijk tegen de militaire dienstplicht. In juli verloor hij een rechtszaak, omdat hij te weinig tijd buiten zijn vaderland had doorgebracht om als buitenlands staatsburger door het leven te gaan. Hij zei daarop het vonnis te respecteren.

Golfer Bae meldt zich voor dienstplicht
Golfer Bae meldt zich voor dienstplicht (Foto: ANP)

Piratenschip en Super Mario Maker in Super Smash Bros.

Nintendo heeft vandaag twee nieuwe stages toegevoegd aan Super Smash Bros. De eerste is gebaseerd op Super Mario Maker en kost 2.49 euro, terwijl de tweede een oud level betreft: het Piratenschip uit The Wind Waker en kost 1.99 euro. Het Piratenschip zagen we eerder al in Super Smash Bros. Brawl.

Het Piratenschip is enkel beschikbaar voor Wii U, terwijl het level gebaseerd op Super Mario Maker ook beschikbaar is op Nintendo 3DS. De levels kun je hieronder in actie bewonderen.

Financiële beschouwingen in Tweede Kamer

De Tweede Kamer houdt woensdag de jaarlijkse financiële beschouwingen met minister Jeroen Dijsselbloem en staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën. Het debat zal deels gaan over de vraag of het toch nog mogelijk is het eens te worden over eerste stappen in een herziening van het belastingstelsel.

Pogingen daartoe strandden dit voorjaar toen een plan van het kabinet op onvoldoende steun kon rekenen van de oppositie. Die is nodig omdat het kabinet bij lange na geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer.

Bij de algemene politieke beschouwingen vorige week bleek toch weer enig animo voor een belastingherziening. Premier Mark Rutte schoof het dossier toen door naar de financiële beschouwingen. Ook de Algemene Rekenkamer riep de Kamer en het kabinet op toch te zoeken naar manieren om het ingewikkelde Nederlandse belastingstelsel te vereenvoudigen.

Icesave
Wat ook aan de orde zal komen is een voorstel van D66 om een 'bankvergunning-light' te introduceren, met minder strenge eisen. Dijsselbloem staat daar sympathiek tegenover, maar wil wel voorkomen dat er weer drama's ontstaan zoals met Icesave en DSB.

Woensdag zijn eerste de Kamerleden aan de beurt, Dijsselbloem en Wiebes reageren donderdag.

Financiële beschouwingen in Tweede Kamer
Financiële beschouwingen in Tweede Kamer (Foto: ANP)

Jim Bakkum negeert billenknijperij

Jim Bakkum negeert het wanneer meisjes hem in zijn billen knijpen. "Ik ga nooit de confrontatie aan", bekent de acteur en zanger aan Viva.

Meestal heeft Jim het ook niet door wanneer er met hem wordt geflirt. "Ik ben daar echt een sukkel in."

Verder vertelt Jim in het interview dat hij gelukkig is in Naarden, de nieuwe woonplaats van hem, zijn vrouw Bettina Holwerda en hun twee kinderen. "Superfijn! Er zit een school om de hoek en de oudste heeft een tuin om in te spelen."

Het gezinsleven heeft de 28-jarige acteur meer verantwoordelijkheidsgevoel gegeven. Na de première van zijn eerste musical, Grease, werd hij nog heel dronken. "De dag erna hadden we weer een show en moest ik bij RTL Boulevard zitten. Er kwam echt niks uit me. Nu gebeurt me dat niet meer."

Jim Bakkum negeert billenknijperij
Jim Bakkum negeert billenknijperij (Foto: BuzzE)

Doodstraf voor vijf aanslagplegers Mumbai

MUMBAI (ANP/RTR) - De rechter in India heeft vijf mannen ter dood veroordeeld wegens hun rol bij bomaanslagen op passagierstreinen in Mumbai in 2006. Zeven anderen kregen levenslang. Bij de aanslagen kwamen zeker 180 mensen om het leven en raakten nog eens honderden gewond.

Op 11 juli in dat jaar ontploften tijdens het spitsuur zeven bommen in meerdere treinen. Zo'n 7 miljoen mensen maken per dag gebruik van het treinennetwerk dat Mumbai met de voorsteden verbindt.

Volgens de politie waren de daders boze moslims die handelden in opdracht van Pakistaanse militante islamisten.

Doodstraf voor vijf aanslagplegers Mumbai
Doodstraf voor vijf aanslagplegers Mumbai (Foto: ANP)

[eSports] Voormalig Counter-Strike-kampioen mogelijk het gevang in

Voormalig professioneel gamer en Counter-Strike-legende Emil 'HeatoN' Christensen moet mogelijk een tijdje achter de tralies. Hij wordt samen met twee mede-eigenaren verdacht van belastingontduiking binnen het esportsteam Ninja in Pyjamas.

Christensen, die wordt gezien als de meest succesvolle Counter-Strike-speler ooit, zou in de tijd dat hij een van de drie eigenaren van Ninjas in Pyjamas was hebben verzuimd belasting af te dragen over de spelersalarissen. Dit zou hebben plaatsgevonden vlak voor investeringsmaatschappij Diglife een meerderheidsbelang in Ninjas in Pyjamas nam in maart 2014.

Christensen zelf ontkent elke vorm van schuld. Hij zegt zelf nooit verantwoordelijk te zijn geweest voor de financiën binnen de organisatie en wijst met een beschuldigende vinger naar de twee andere eigenaren uit die tijd. Mocht de rechter binnenkort toch anders besluiten, dan kan Christensen zich voorbereiden op een straf die minimaal een flinke geldboete is en maximaal zes maanden gevangenisstraf.


Emil Christensen achter in het midden, in vrolijker tijden (foto: twitter.com/heaton)

'Lagere huur voor duizenden huurders'

Duizenden huurders hebben recht op een huurverlaging per 1 oktober, zegt de Woonbond. Dat komt door een wijziging van het puntenstelsel voor sociale huurwoningen waarmee de maximale huurprijs wordt berekend. De huurverlaging kan variëren van een paar centen tot 200 euro.

Verscheidene woningcorporaties hebben al aangekondigd dat ze waar nodig de huren zullen verlagen. Zo verlaagt Mitros de huren van 1838 woningen in Nieuwegein en Utrecht en Staedion de huren van 1415 woningen in Den Haag.

De Woonbond is er niet gerust op dat alle corporaties even voortvarend te werk gaan. Daarom roept de belangenorganisatie huurders op zelf te controleren of ze in aanmerking komen voor een huurverlaging.

Huurders hebben daarvoor wel de WOZ-waarde nodig van hun huurwoning. Die kunnen ze opvragen bij de gemeentelijke belastingdienst, of hun verhuurder. Vervolgens kunnen huurders op de website van de Huurcommissie berekenen wat hun nieuwe maximale huurprijs is.

Koenders trekt knip voor ontmijning Irak

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) trekt dit jaar twee miljoen euro extra uit om het gevaar van mijnen in Irak in te dammen. Het geld gaat naar ontmijningsprogramma's en voorlichting. De steun voor deze initiatieven maakt deel uit van de Nederlandse inzet in de anti-IS-coalitie, zei Koenders in de marge van de Algemene Vergadering van de VN in New York.

De bewindsman wil de stabiliteit en veiligheid bevorderen in gebieden die van IS bevrijd zijn. "Explosieve oorlogsresten, zoals landmijnen, vormen een groot gevaar voor deze veelal toch al getraumatiseerde mensen. Dat risico moeten we verminderen", zei Koenders. "Als ergens explosieven liggen, kunnen mensen niet meer veilig naar hun werk of naar school. Mijnen werken ontwrichtend op een samenleving. We kunnen de Irakezen niet aan hun lot overlaten."

Door de crisis in Irak zijn ongeveer drie miljoen mensen ontheemd geraakt. Ze willen vaak terugkeren als hun plaats van herkomst bevrijd is. Met behulp van ontmijningsprogramma's moet dat zo veilig mogelijk verlopen. Tevens krijgen mensen les over de risico's van onontplofte mijnen.

Volgens Koenders is de voorlichting hard nodig. Wekelijks vallen er in Noord-Irak twintig slachtoffers door explosieve oorlogsresten. Van de ontheemden die terugkeren, heeft 62 procent nog nooit voorlichting gehad over landmijnen. "Dat aantal moet omlaag. De helft van de Iraakse bevolking is niet in staat om een mijn of een ander explosief te herkennen op een afbeelding. Het is belangrijk om hen op de hoogte te brengen van de risico's", aldus Koenders.

In totaal geeft Nederland dit jaar ruim 10 miljoen euro uit aan ontmijning en voorlichting over de gevaren van deze wapens.

Koenders trekt knip voor ontmijning Irak
Koenders trekt knip voor ontmijning Irak (Foto: ANP)

Laagste gemiddelde olieprijs sinds begin 2009

Olie werd in het derde kwartaal verhandeld voor een gemiddelde prijs van 46,50 dollar per vat. Dat is het laagste niveau sinds de eerste drie maanden van 2009. Handelaren verwachten dat de prijzen woensdag, de laatste dag van het derde kwartaal, onder druk blijven door aanzwellende Amerikaanse voorraden en een oplopende productie bij de OPEC.

Sinds een piek in juni is het zwarte goud ruim een kwart goedkoper geworden, terwijl op jaarbasis sprake is van een ruime halvering. De voorraden in de VS liggen ondanks productiebeperkingen in de afgelopen maanden bijna 100 miljoen vaten boven het vijfjarige gemiddelde voor deze tijd van het jaar.

Oliekartel OPEC, dat vanwege een strijd om marktaandeel met Amerikaanse producenten weigerde zijn productieplafond te verlagen, pompt al vijftien maanden meer uit de grond dan de op papier geldende limiet van 30 miljoen vaten per dag.

Laagste gemiddelde olieprijs sinds begin 2009
Laagste gemiddelde olieprijs sinds begin 2009 (Foto: ANP)

Georgia executeert eerste vrouw in 70 jaar

De Amerikaanse staat Georgia heeft woensdagochtend de doodstraf uitgevoerd van een 47-jarige vrouw. Kelly Gissendaner stierf door een dodelijke injectie in een gevangenis in Jackson.

De doodstraf voor vrouwen is tamelijk zeldzaam in de VS. Gissendaner is de zestiende vrouw die ter dood is gebracht, sinds het land de doodstraf in 1976 herinvoerde. Het is voor het eerst in zeventig jaar dat de zuidelijke staat Georgia een vrouw executeert.

Gissendaner, die meerdere malen tevergeefs om clementie had verzocht, kreeg recentelijk nog steun van paus Franciscus. De kerkvorst, die vorige week de VS bezocht, had het land opgeroepen haar doodstraf niet uit te voeren. Franciscus is een fervent tegenstander van de doodstraf, en benadrukte dit nog eens toen hij het Amerikaanse Congres toesprak.

De Amerikaanse werd ter dood veroordeeld omdat ze haar minnaar had aangezet tot het vermoorden van haar echtgenoot.

Georgia executeert eerste vrouw in 70 jaar
Georgia executeert eerste vrouw in 70 jaar (Foto: ANP)

Vijf games die je gespeeld moet hebben op je mobiel - September

Elke maand bekijken we op mobiele apparaten een aantal games die potentie tonen en eventueel pareltjes kunnen zijn. Is de game de moeite waard om te kopen? Moet ik er wel zoveel tijd insteken? Je leest het allemaal hier!

Deze maand kijken we naar van alles en nog wat: Pokémon Shuffle, Football, Infinity Blade 3, Shadowmatic en een klassieker: Tap the Frog.

GroenLinks: opvang vluchtelingen moet anders

De opvang van vluchtelingen in Nederland moet helemaal anders. Asielzoekers moeten eerlijk over alle gemeenten worden verdeeld en tegelijk moeten de opvanglocaties kleinschaliger worden. Dat biedt allerlei voordelen waar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) nu geen oog en oor voor heeft, vindt GroenLinks.

Kleine opvanglocaties zijn makkelijker te organiseren dan massale opvangcentra en het vergroot bovendien het draagvlak binnen gemeenten en onder de bevolking. Die zijn nu vaak beducht voor de komst van vele honderden vluchtelingen tegelijk. Ook voor de asielzoekers zelf zijn kleinere centra prettiger om te verblijven en daarnaast versnelt dit de integratie in de samenleving, stelt Tweede Kamerlid Linda -ikbeneenmarokkaan- Voortman van GroenLinks, ook namens tien wethouders van haar partij.

Volgens GroenLinks is het COA nu vaak te abrupt en rigide naar gemeenten toe en is er weinig ruimte en tijd voor overleg. De opvangorganisatie kiest volgens Voortman uit financiële overwegingen alleen voor grootschalige opvangplekken. Voortman neemt dat het COA op zich niet kwalijk maar wijt deze houding aan een slechte aansturing en financiering door het Rijk.

Ze gaat haar plan woensdag voorstellen aan staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie in een debat over de vluchtelinginstroom.

GroenLinks: opvang vluchtelingen moet anders
GroenLinks: opvang vluchtelingen moet anders (Foto: ANP)

300 varkens verongelukt op Duitse snelweg

Bij een ongeval met een vrachtwagen zijn op een snelweg in het noorden van Duitsland driehonderd varkens omgekomen.

In de deelstaat Sleeswijk-Holstein bij de plaats Itzehoe was de veewagen bij het invoegen op de snelweg op zijn kant terechtgekomen. Waarschijnlijk reed de chauffeur te hard. Het voertuig viel boven op een auto. Zowel de vrachtwagenchauffeur als de automobilist raakten lichtgewond. Van de zeshonderd varkens die in de veewagen zaten, overleefde de helft het ongeluk niet.

300 varkens verongelukt op Duitse snelweg
300 varkens verongelukt op Duitse snelweg (Foto: ANP)

George Clooney had een 'mooie trouwdag'

George Clooney had een 'mooie trouwdag' afgelopen zondag. Dat vertelde de acteur dinsdagavond aan People, terwijl hij met zijn vrouw Amal het New York Film Festival bezocht.

"We hebben het absoluut leuk", zei George (54) verder over hem en Amal (38), een mensenrechtenadvocate met wie hij een jaar geleden trouwde. De Hollywoodster wilde niet vertellen wat hij tot nu toe van zijn huwelijk heeft geleerd. "Ze zou het niet leuk vinden als ik dat aan iedereen zou vertellen."

George en Amal waren op het filmfestival bij een speciale jubileumvertoning van George's film O Brother, Where Art Thou, die vijftien jaar geleden verscheen.

George Clooney had een 'mooie trouwdag'
George Clooney had een 'mooie trouwdag' (Foto: BuzzE)

Mansveld 'extra gemotiveerd' om door te gaan

Het urenlange debat over de problemen bij spoorbeheerder Prorail geeft staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur extra motivatie om door te gaan. Ze zei dat na afloop van het debat, dat eindigde met een verworpen motie van wantrouwen aan haar adres.

"Dit debat heeft me extra gemotiveerd om morgen precies door te gaan, koersvast, waar ik mee bezig ben. Dat is elke dag, voor de reiziger: verbeteringen op het spoor." Ze noemt het heel goed dat de cijfers over ProRail door een externe organisatie, mogelijk de Rekenkamer, worden onderzocht. "Daar kunnen we dan mee verder."

Mansveld 'extra gemotiveerd' om door te gaan
Mansveld 'extra gemotiveerd' om door te gaan (Foto: ANP)

CBS: brandweer binnen 7,5 minuten ter plaatse

De brandweer had in 2014 gemiddeld 7,4 minuten nodig om op de plek van een brand te komen. De meldkamer deed er 0,6 minuten over om brandweerlieden te alarmeren, vervolgens rukten de hulpdiensten na 2,8 minuten uit, en waren ze uiteindelijk nog eens 4 minuten onderweg.

Dat blijkt woensdag uit cijfers van het CBS. Met de responstijd van 7,4 minuten is de brandweer even snel als in 2013.

Brandweerkorpsen die meer gebruikmaken van vrijwillige brandweerlieden hadden overwegend meer tijd nodig dan korpsen die gebruikmaken van beroepskrachten. Volgens het CBS komt dat omdat vrijwilligers nog tijd nodig hebben om bij de kazerne te komen, terwijl de beroepskrachten daar al zijn. Dat heeft gevolgen voor de uitruktijd, de tijd tussen binnenkomst van de melding in de kazerne en het moment waarop de brandweerwagens wegrijden.

Uitruktijd
Van alle regio's is de brandweer van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond het snelst ter plekke. De hulpdienst doet er vanaf het moment van de melding niet langer dan 6 minuten over. Na binnenkomst van de melding duurt het daar 2 minuten voordat de brandweerwagens de kazerne hebben verlaten. Daarmee is Rotterdam Rijnmond op het vlak van uitruktijd ook de snelste.

In dunbevolkte regio's en waar de rijafstanden groter zijn, doet de brandweer er langer over. In Drenthe deed de brandweer in 2014 er gemiddeld 9,7 minuten over om bij een brand te komen. Brandweerkorpsen in de regio 's Groningen en Limburg-Noord hadden ook meer dan 9 minuten nodig.

CBS: brandweer binnen 7,5 minuten ter plaatse
CBS: brandweer binnen 7,5 minuten ter plaatse (Foto: ANP)

Nederland in top-5 concurrerende economieën

Nederland is gestegen op de ranglijst van de meest concurrerende economieën ter wereld. Ons land is opgeklommen van de achtste naar de vijfde plaats.

Dat blijkt uit The Global Competitiveness Report 2015-2016 van het World Economic Forum. Dit is een jaarlijkse graadmeter van het concurrentievermogen. Het onderzoek is uitgevoerd onder 140 landen.

Nederland is in de top-vijf beland door haar onderwijssysteem, efficiënte infrastructuur, betrouwbare overheid en blijvende focus op innovatie. Ook de kwaliteit van de gezondheidszorg wordt geprezen. Daarnaast hebben het gevoerde macro-economisch beleid van het kabinet en de hervormingen van de financiële sector en arbeidsmarkt het concorrentievermogen duidelijk versterkt.

Zwitserland voert de ranglijst aan, gevolgd door Singapore en de Verenigde Staten. Duitsland staat op de vierde plek.

Nederland in top-5 concurrerende economieën
Nederland in top-5 concurrerende economieën (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: het regent zonnestralen

De dagen worden langzaam korter, de kou trekt aan maar dat weerhoudt het weer er niet van om nog even te stralen. Afgelopen nacht was het in het hele land vrij helder, met hier en daar een mistbank.

De tijd om je zomerdekbedje te verruilen voor het herfstdeel is wel zo'n beetje aangebroken, de nachtelijke temperaturen zijn inmiddels gezakt tot rond de zes graden.

Over tot de orde van de dag: met de matig tot zwakke wind uit het oosten tot noordoosten en een temperatuur van rond de 17 graden en volop zon is het heerlijk weer. Om met Acda en de Munnik te spreken: het regent zonnestralen! Geniet er van nu het nog kan, na 6 oktober wordt het weer wisselvalliger met meer kans op regen.


Het regent zonnestralen ..


Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

PvdA: meer babyverlof vader

De PvdA wil dat ouders na de geboorte van hun kind zes maanden betaald verlof krijgen om voor de baby te zorgen. Minstens twee maanden daarvan zouden voor de vader moeten zijn.

PvdA-Kamerlid Keklik Yücel gaat dat woensdag voorstellen in een debat met minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. Het plan is bedoeld voor de langere termijn.

Asscher stelde bij Prinsjesdag voor om het vaderverlof te verlengen van twee naar vijf dagen. Yücel vindt die verlenging een goede eerste stap, maar voor de langere termijn is het onvoldoende. De zes maanden komen wat haar betreft bovenop de vijf dagen vaderverlof en bovenop de in totaal zestien weken zwangerschaps- en bevallingsverlof die de moeder heeft.

Zweeds model

Yücel stelt dat een meerderheid van de mannen graag meer tijd zou willen besteden aan de zorg voor hun jonge kinderen, maar dat dat vaak gewoon niet lukt. Om dat te doorbreken, zou Nederland op termijn toe moeten naar een 'Zweeds model' met in totaal zes maanden betaald verlof bij de geboorte van een kind.

Wat Yücel betreft worden de zes maanden betaald verlof niet meteen ingevoerd. Dat moet in stappen gebeuren. De kosten van het betaalde verlof zouden wat haar betreft verdeeld kunnen worden over de overheid, de werkgever en de ouder zelf. Die levert dan bijvoorbeeld gedurende het verlof eenderde van zijn salaris in.

Yücel gaat minister Asscher woensdag vragen om de mogelijkheden voor de uitbreiding van het 'babyverlof' alvast in kaart te brengen.

PvdA wil zes maanden betaald babyverlof
PvdA wil zes maanden betaald babyverlof (Foto: ANP)

Quinsy Gario presenteert weer Afrovibes

Dichter, anti-Piet, professioneel racismeroeper, aandachtshoer en performance artist Quinsy Gario is de presentator van de twaalfde editie van het Afrovibes Festival, dat van 7 tot en met 17 oktober in de Randstad plaatsvindt. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt.

Op podia in de vier grote steden en Eindhoven worden concerten, toneelstukken en dansvoorstellingen opgevoerd van kunstenaars uit Zuid-Afrika. De omstreden Gario verwierf de afgelopen jaren veel bekendheid als een van de meest fervente haters van Zwarte Piet. In die hoedanigheid spande hij ook een rechtszaak aan tegen de gemeente Amsterdam. De dichter kwam vorige maand in botsing met burgemeester Eberhard van der Laan toen Gario hem verweet dat de jaarlijkse herdenking van de dood van Kerwin Duinmeijer moest wijken voor Sail Amsterdam. Dit bleek niet zo te zijn.

De commotie is voor de organisatie van Afrovibes geen reden om af te zien van de presentator. "Hij heeft inzicht in het festival, het werk van internationale makers en maakt de koppeling naar het Nederlandse publiek", legt een woordvoerster uit. "Uiteraard is hij een persoon met eigenzinnige opvattingen. Maar dat past goed binnen het festival waar eigenzinnige, diverse en alternatieve opvattingen een platform krijgen."

Hoogtepunten zijn dit jaar optredens van de Zuid-Afrikaanse Hammond-organist Black Moses Ngwenya en de 'diner-experience' We are here. Tijdens de theatrale maaltijd vertellen vluchtelingen persoonlijke verhalen en worden scenes uit hun leven nagespeeld door acteurs. Uit dit project moet de theatervoorstelling Normal Life voortkomen, waarin Afrikaanse vluchtelingen vertellen hoe het is om in Nederland te leven zonder vaste woning of verblijfsvergunning. Ook treedt de Haagse formatie Kern Koppen een aantal maal op met de Zuid-Afrikaanse rapper Zuulboy.

Quincy Gario presenteert weer Afrovibes
Quinsy Gario presenteert weer Afrovibes (Foto: BuzzE)

Kamer steunt Mansveld voorlopig

De Tweede Kamer verwerpt de motie van wantrouwen van de PVV tegen staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur). De oppositiepartij slaagde er niet in een andere partij mee te krijgen.

De PVV kwam met de motie tijdens een debat in de Tweede Kamer dat dinsdagavond begon en in de nacht op woensdag verder ging. In het debat verweten de PVV en andere oppositiepartijen Mansveld dat zij geen controle heeft over spoorwegbeheerder ProRail.

PVV'er Barry Madlener zei absoluut niet tevreden te zijn met het optreden van Mansveld: "Wij kunnen onmogelijk verder".

Meteen na het indienen van de motie maakte oppositiepartij SP al duidelijk de motie niet te steunen, hoewel ook de SP veel kritiek had.

Kamer steunt motie tegen Mansveld niet
Kamer steunt motie tegen Mansveld niet (Foto: ANP)

Houston eist geld van Volkswagen

Houston, Volkswagen heeft een probleem. Het bestuur van Harris County in Texas, waar de stad Houston onder valt, eist een schadevergoeding van 100 miljoen dollar van de Duitse automaker. Dat is omgerekend bijna 89 miljoen euro. Volgens de regio is de vervuiling in het gebied erger geworden door gesjoemel van Volkswagen bij uitstoottests. Het is voor zover bekend de eerste keer dat een overheid geld eist vanwege het dieselschandaal.

Volgens voorzichtige schattingen zijn sinds 2009 ongeveer 6000 Volkswagen-diesels verkocht in Houston, de vierde stad van de Verenigde Staten. Dat aantal kan nog oplopen. Harris County wil ongeveer 25.000 dollar compensatie voor elke dag dat de auto's hebben rondgereden.

Houston is een van de meest vervuilde steden. Dat komt door de uitstoot van chemische bedrijven en overvolle wegen. "De auto's waarmee geknoeid is, stootten elke dag veel meer stikstofoxide uit dan toegestaan. Het bedrog van Volkswagen heeft ons geschaad in de mogelijkheid om luchtkwaliteit te verbeteren en onze burgers te beschermen", aldus nog een woordvoerder van Harris County.

Houston eist geld van Volkswagen
Houston eist geld van Volkswagen (Foto: ANP)

The Rock verdrietig om overleden puppy

Een van de puppy's van Dwayne Johnson is overleden. Het hondje, Brutus, bezweek na het eten van een giftige paddenstoel. De gespierde acteur, die ook bekend staat als The Rock, deelde zijn verdriet dinsdagavond via Instagram.

"Gisteravond moesten ik en Lauren Hashian de pijnlijke beslissing nemen het leven van Brutus te beëindigen door hem van de beademing te laten halen en zijn ziel naar de puppyhemel te sturen", schreef Dwayne bij een foto van hem en het hondje bij de dierenarts. "Ik hield zijn pootje vast toen hij eindelijk vrede had."

De acteur, die samen met zijn vriendin Lauren een kindje verwacht, waarschuwt zijn fans voor paddenstoelen in hun tuin. "Wat er onschuldig uitziet, kan dodelijk zijn voor je kleine familieleden."

Eerder deze maand wist Dwayne Brutus nog te redden van een voortijdige dood. Hij viste het hondje toen samen met zijn andere pas geadopteerde puppy, Hobbs, uit het zwembad in zijn achtertuin.

 

Another reminder we have to live and love as greatly as we can today, because tomorrow is never guaranteed. At approximately 11:15pm last night myself and @laurenhashianofficial had to make the painful decision to end Brutus' suffering by taking him off of life support and sending his soul to pup heaven. I held his lil' paw as he was finally at peace. As all puppies and dogs do, he ate a mushroom while playing outside with his brother Hobbs. This mushroom happened to have a lethal toxicity and within hours it was rapidly destroying his liver and immune system to the point of no return. I encourage all of you out there to be mindful of mushrooms in your yards, parks or anywhere outside your dogs play. What looks innocent, can be deadly to your lil' family members. Thank you Dr. Deckelbaum and Dr. West and the incredibly caring nurses and staff at The Animal Medical Center At Cooper City. We'll always love you Brutus.. and you'll always be my lil' main man and rough housing Brute. #RIPBrutus #WishICouldveSavedYouOneMoreTime

A photo posted by therock (@therock) onSep 29, 2015 at 12:04pm PDT

Lady Gaga is Billboards Vrouw van het jaar

Lady Gaga is door het muziektijdschrift Billboard verkozen tot Vrouw van het jaar 2015. Ze mag de prijs op 11 december in New York in ontvangst nemen tijdens het jaarlijkse Billboard Women in Music-evenement.

Volgens Janice Min van Billboard is er 'geen andere vrouw die de populaire cultuur zo sterk domineert' als Lady Gaga. Andere namen van vrouwen die tijdens het evenement worden geëerd, worden later bekendgemaakt.

Vorig jaar ging de titel naar Taylor Swift, net als in 2011. Dit jaar wordt het evenement, dat tien jaar bestaat, voor het eerst op televisie uitgezonden. Dat gebeurt op 18 december op de zender Lifetime.

Lady Gaga is Billboards Vrouw van het jaar
Lady Gaga is Billboards Vrouw van het jaar (Foto: BuzzE)

'Veel piemels in het Iraans vrouwenvoetbalelftal'

Als nieuwszender Al Arabya het bij het juiste eind heeft, dan kan het Iraans vrouwenvoetbalelftal zich verheugen op een langdurige schorsing. De in Dubai gevestigde zender beweert dat acht spelers van het team geen vrouwen geweest zouden zijn.

Als we Mojtabi Sharifi, official van de Iraanse voetbalbond moeten geloven, zijn er in het recente verleden acht spelers van het nationale vrouwenteam geweest die eigenlijk geen hidjab tijdens de wedstrijd zouden hoeven te dragen. De man vertelde aan een een Iraanse website The Young Journalist Club dat deze acht geen volledig afgeronde geslachtsoperatie gehad hebben ondergaan. De hoeveelheid vrouwen die het leven begonnen met mannelijke geslachtsdelen in het team zou eveneens onbekend zijn.

In 2014 werden er al eens vier spelers uit het elftal verwijderd, nadat de Engelse krant The Telegraph had ontdekt dat ze nog steeds de behoefte hadden om aan hun zak te krabben, dan wel staande de plassen.

Sharifi heeft de namen van de bewuste spelers niet vrijgegeven, maar het zou gaan om individuen die vrijwel hun hele carrière illegaal in het vrouwenvoetbal gespeeld hebben en pas op het eind van hun actieve loopbaan duidelijk maakten dat ze nog steeds de beschikking over een lange Jan Ahmed hebben.

De klokkenluider zegt dat de Iraanse voetbalbond volledig verantwoordelijk is voor het schandaal. Zelf noemt hij de kwestie 'onethisch'. De bond zelf heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen.

Dat het nieuws met veel enthousiasme door Al Arabya naar buiten gebracht wordt, berust wellicht niet volledig op toeval. De zender is opgericht door leden van de Saoedische koninklijke familie en de meerderheid van de aandelen is nog steeds in het bezit van diezelfde (Soennitische) adel. In Iran wonen voornamelijk Sjiieten. Het kanaal ligt soms onder vuur voor het bezitten van een pro-Saoedische agenda.

Porsche: Walker dood door roekeloos rijden

Porsche blijft erbij: Paul Walker is omgekomen doordat de bestuurder van de auto waarin hij zat roekeloos en te hard reed. Een woordvoerder van de autofabrikant heeft dat aan New York Daily News laten weten in een reactie op de aanklacht van Meadow, de zestienjarige dochter van de overleden acteur.

Meadow Walker beschuldigde de autofabrikant er maandag van dat de Carrera GT technische mankementen had, met als gevolg dat Walker en zijn vriend Roger Rodas dodelijk verongelukten. Eerder klaagde ook al de weduwe van Rodas Porsche aan, maar een rechter oordeelde dat de aanklacht niet specifiek genoeg was.

De Duitse fabrikant herhaalt nu weer wat eerder is verklaard: Rodas zou de macht over het stuur zijn verloren. "Zoals we al hebben gezegd, vinden we het erg verdrietig als iemand gewond raakt in een Porsche-voertuig." Onderzoekers concludeerden al in maart dat het ongeluk te wijten is aan het rijgedrag van Rodas, niet aan technische problemen.

De 40-jarige acteur zat op 30 november 2013 samen met Rodas (38) in de auto toen deze met hoge snelheid tegen een boom klapte.

Porsche: Walker dood door roekeloos rijden
Porsche: Walker dood door roekeloos rijden (Foto: BuzzE)

Barcelona slaat toe in slotfase

Is er leven voor Barcelona zonder superster Lionel Messi? Lange tijd leek het antwoord op die prangende vraag dinsdagavond tijdens de tweede speelronde in de Champions League negatief. De thuiswedstrijd van de titelhouder tegen het moedige Bayer Leverkusen leverde echter alsnog een zwaarbevochten zege op: 2-1. Het was de eerste wedstrijd van de Spaanse kampioen zonder de Argentijnse grootmeester, die door een knieblessure langdurig is uitgeschakeld.

Zonder Messi durfde de markante coach Roger Schmidt van Leverkusen de strijd met Barcelona in Camp Nou volop aan te gaan. De Duitse ploeg begon al vroeg op de Spaanse helft agressief met storen, waardoor de befaamde opbouw en het subtiele combinatievoetbal bij de thuisclub snel werden ontregeld. Al in de tweede minuut kreeg Javier Hernández een grote kans namens de bezoekers. Doelman Marc-André ter Stegen redde bekwaam in de korte hoek.

De Duitse keeper moest tot aan de rust opvallend vaak in actie komen. De verdediging van Barça, met Gerard Piqué en Javier Mascherano bepaald niet in topvorm, bleek zeer kwetsbaar. Zo ook in de 22e minuut. Uit een hoekschop van Hakan Calhanoglu kon Kyriakos Papadopoulos van dichtbij raak koppen (0-1).

Wanhopig

Doelman Bernd Leno van Leverkusen had het in de enerverende eerste helft eveneens behoorlijk druk. Sandro Ramírez, voor de eerste keer in het basisteam van Barça in de Champions League, was de gevaarlijkste man. Hij had echter pech in de afronding. Ook Neymar (paal) kon niet tot scoren komen.

Na de pauze ging Barcelona, dat aanvoerder Andrés Iniesta in de 60e minuut geblesseerd zag uitvallen, een tikje wanhopig op jacht naar de gelijkmaker. Ramírez bleef echter kansen missen. Ook Leverkusen verzuimde enkele goede counters te verzilveren. In de slotfase kwam het toch nog goed voor het aandringende Barcelona dankzij treffers van Sergi Roberto en Luis Suárez.

In de andere groepswedstrijd tussen BATE Borisov en AS Roma (3-2) leidde de thuisploeg bij de rust al met 3-0. Filip Mladenovic zorgde voor 2-0 en 3-0 voor de winnende ploeg.

Barcelona slaat toe in slotfase
Barcelona slaat toe in slotfase (Foto: ANP)

Lewandowski walst ook over Zagreb heen

Bayern München heeft dinsdagavond ook zijn tweede duel in de groepsfase van de Champions League met ruime cijfers gewonnen. In eigen huis was Dinamo Zagreb het slachtoffer: 5-0. De Poolse spits Robert Lewandowski was weer op dreef voor de ploeg van trainer Pep Guardiola en scoorde drie keer.

Vier Beierse treffers vielen nog voor rust en het optreden van verdediging en doelman van Dinamo zag er een paar keer niet goed uit. Het schot in de korte hoek van Douglas Costa in de dertiende minuut was houdbaar voor de Portugese keeper Eduardo. Bayern verdubbelde de voorsprong na een mislukte kopbal van verdediger Filip Benkovic waardoor de Duitsers snel wisten te counteren en Lewandowski zijn eerste van de avond mocht maken.

Eduardo blunderde opzichtig bij het derde doelpunt van Mario Götze na een een-tweetje. De assistent-scheidsrechter op de doellijn zag even later een zuivere goal van Lewandowski via de onderkant van de lat over het hoofd maar hoofdscheidsrechter Aleksei Koelbakov kende de treffer terecht toe. Lewandowski maakte zijn officieuze hattrick na rust compleet door de bal uit de draai over de onfortuinlijke doelman heen te wippen.

Arsenal

Het andere duel in groep F tussen Arsenal en Olympiakos in Londen eindigde in het voordeel van de Grieken: 2-3. In Emirates Stadium kwam Arsenal drie keer op achterstand. Bij het derde doelpunt was er een hoofdrol weggelegd voor de assistent-scheidsrechter Danny Makkelie. De Nederlander zag vanaf zijn plek op de doellijn dat keeper David Ospina van Arsenal de bal uit zijn handen liet vallen, net achter de doellijn. Hoofdscheidsrechter Bas Nijhuis kende de treffer toe, tot woede van het thuispubliek. Arsenal kwam na rust nog op 2-2, maar dat duurde niet lang. De IJslander Alfred Finnbogason maakte het beslissende doelpunt.

Arsenal bleef in het offensief maar de Spaanse keeper Roberto stond de gelijkmaker in de weg. Nijhuis deelde in het spectaculaire duel in totaal zeven gele kaarten uit.

Bayern staat na twee speelronden riant op kop in de poule. Arsenal heeft nog geen enkel punt.

Lewandowski walst ook over Zagreb heen
Lewandowski walst ook over Zagreb heen (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.