Paus brengt rockplaat uit

Volg je wekelijks de hitlijsten? Kijk dan niet raar op als Paus Franciscus binnenkort hoog in de lijsten is te vinden. De baas van het Vaticaan brengt namelijk een rockplaat uit, zo meldt het AD.

De 78-jarige Paus, die in werkelijkheid Jorge Mario Bergoglio heet, blijkt muzikale ambities te hebben. Vrijdag verscheen de eerste single van zijn debuutalbum Wake up! Dat eerste nummer heet Wake Up! Go! Go! Forward! en de paus is hierin te horen terwijl hij een publiek in Zuid-Korea toespreekt. 'No one who sleeps can sing, dance and rejoice', vertelt hij. Het geheel wordt ondersteund door gitaren, trompetten en synthesizers.

Op het album, dat 27 november verschijnt, staan verschillende speeches van de paus, in uiteenlopende talen, zoals het Italiaans, Engels, Spaans en Portugees. De teksten gaan over vrede, waardigheid, het milieu en hulpbehoevenden. Ze zijn op pop- en rockmuziek gezet om het geheel af te maken.

De muziek is het werk van producer Don Giulio Neroni. 'Ik probeerde trouw te blijven aan de persoonlijkheid van paus Franciscus', zegt hij tegen het muziektijdschrift Rolling Stone. 'Toen ik werd gevraagd om dit album te maken, accepteerde ik meteen. Het was een fantastiche ervaring om mijn muziek in dienst te stellen van de woorden en stem van paus Franciscus.'

Franciscus is niet de eerste Paus die muziek uitbrengt. Paus Johannes Paulus II bracht in 1999 een klassiek album uit met de titel Abbà Pater.