'Niet-orthodoxe' Azzedine C. aan tand gevoeld

De rechter voelt maandag verdachte Azzedine C. in het grote 'Haagse' jihadproces aan de tand. C. (33), alias Abou Moussa, was het bekendste gezicht van de radicale moslimjongeren die de aandacht trokken met onder meer straatprotesten in Den Haag.

De welbespraakte C. werd met zijn 'activisme' voor onder meer de positie van moslimgevangenen zelfs een bekend gezicht in media. Over zijn eigen geloof zegt hij dat hij niet-orthodox is maar meer 'mainstream-islam'. Maandag herhaalde hij dat de islamitische wet wel zijn ideaal is, maar dat hij de Nederlandse rechtsstaat erkent. Hij is naar eigen zeggen een voorvechter van het vrije woord en waardeert het dat iedereen, ook minderheden, in Nederland veilig zijn.

Volgens de aanklagers heeft C. zich schuldig gemaakt aan opruiing en ronselen voor de gewapende strijd. Met de negen andere verdachten in het proces zou hij deel hebben uitgemaakt van een criminele terroristische organisatie.

Rudolph H.
Verdachte Rudolph H. komt op vrije voeten. Hij heeft meer dan een jaar in voorarrest gezeten op de terroristenafdeling onder een zeer zwaar regime.

Volgens de rechter is de kans dat H. zich opnieuw schuldig maakt aan de daden waar hij van wordt verdacht, niet groot. De Hagenaar komt dinsdag vrij op voorwaarde dat hij Nederland niet verlaat, zijn paspoort inlevert en niet meedoet aan demonstraties.

'Niet-orthodoxe' Azzedine C. aan tand gevoeld
'Niet-orthodoxe' Azzedine C. aan tand gevoeld (Foto: ANP)