Culemborger (19) omgekomen in Syrië

Een 19-jarige jongen is afgelopen weekend om het leven gekomen in Syrië. Het gaat om Mohamed Said uit het Gelderse Culemborg.

Hoe en waar hij precies het leven liet is nog onduidelijk. Er zou een filmpje van zijn dood zijn gemaakt, wat erop kan duiden dat het om een zelfmoordaanslag gaat.

In de laatste maand van 2014 verliet Said voor een avondwandeling zijn ouderlijk huis, wetende dat hij er niet meer terug zou komen. Zijn paspoort en laptop had hij meegenomen. Familie en vrienden konden niet geloven dat hun Said als jihadist zou afreizen naar Syrië. Hij volgde een hbo-opleiding aan de Hogeschool Utrecht en had een bijbaan als vakkenvuller bij de plaatselijke Albert Heijn.

PvdA-raadslid Halim El Madkouri, die bekend is met de familie, stelt dat het gezin geen fanatieke religieuze familie is. "Het zijn juist liberale moslims. Heel relaxed. Het is een raadsel waarom hij radicaliseerde."

Bekenden van Said zagen dat hij voor zijn vertrek steeds vaker in een djellaba liep en zijn baard liet groeien. "Hij was altijd al vroom en veel met het geloof bezig," stelt een bekende. Een klant van de lokale Albert Heijn zei dat "hij daar werkte met zijn jurk, baard en z'n gekke petje."