Amerikaanse (16) sprint naar wereldtijd op 100 meter

De Amerikaanse sprinter Candace Hill heeft voor een enorme stunt gezorgd tijdens de Brooks PR Invitational in Seattle. Hill won er de 100 meter in een wereldtijd van 10,98 seconden. Nou wordt een dergelijke tijd af en toe wel gelopen, maar Hill is pas net zestien jaar, wat het een unieke prestatie maakt.

De tiener uit Atlanta won de wedstrijd met een rugwind van 2,0 meter per seconde, precies het maximaal toegestane. Ze liet eerder al haar enorme potentie zien door begin deze maand tijdens de Diamond League in New York 11,21 te lopen met een fikse tegenwind.

De 10,98 die Hill dit keer op de klokken zette zorgde echter voor grote opschudding in de sprintwereld. Zo verpulverde ze het wereldrecord voor de jeugd, dat sinds vorig jaar op naam stond van haar landgenote Kaylin Whitney met 11,10 seconden. Ze staat daarnaast derde op de wereldranglijst aller tijden voor junioren, waar het wereldrecord al sinds 1977 op naam staat van de Oost-Duitse Marlies Göhr met 10,88. Hill heeft echter nog anderhalf jaar te gaan in de jeugdcategorie en valt nog tot en met het einde van 2018 onder de junioren.

Met haar prestatie staat Hill al op haar zestiende op de gedeeld 77e plek op de wereldranglijst aller tijden en is ze de 85e vrouw ooit die de 100 meter in minder dan 11 seconden gelopen heeft.