Topsprinter schrikt zich een gescheurde hamstring door vuurwerk

De Amerikaanse sprinter Marvin Bracy heeft tijdens de Diamond League in het Engelse Birmingham de 100 meter gewonnen. Bracy snelde in de series naar 9,97 seconden en deed daar in de finale nog een schep bovenop: 9,93 seconden. De meeste aandacht ging echter uit naar de Brit Adam Gemili, en niet om louter positieve redenen.

Gemili, Europees kampioen op de 200 meter, was al een tijd op jacht naar zijn eerste tijd onder de 10 seconden. In de series kwam hij daar met 10,00 erg dicht bij, in de finale moest het dan gebeuren. Het lukte ook, want de 21-jarige sprinter klokte 9,97, maar daar kon hij niet van genieten. Bij zijn laatste stappen ging het namelijk flink fout voor Gemili, die keihard op de grond smakte en vermoedelijk zijn hamstring gescheurd heeft.

Liggend op de grond zag Gemili dat het hem gelukt was om onder de 10 seconden te duiken, kort daarop werd hij onder luid applaus afgevoerd. Hij zou tijdens zijn aftocht tegenover een journalist gezegd hebben dat het vuurwerk de oorzaak was van zijn val. In Birmingham werd tijdens de laatste meters van elke loopafstand hard knallend vuurwerk afgestoken door de organisatie, om de finish spectaculairder te maken. Hier zou Gemili zo van zijn geschrokken dat hij zijn balans kwijtraakte en een misstap maakte, met alle gevolgen van dien.

Als hij door de blessure eind augustus het WK in Beijing moet missen zou dat een zware aderlating zijn voor de Britse ploeg. Naast outsider voor een medaille is Gemili de sterkhouder van de Britse estafetteploeg, die met hem de grootste uitdagers lijken van Jamaica en de VS.

De betreffende race, met bij de finish de harde val van Gemili (Bron: YouTube)