Onduidelijkheid over IS-verovering Ramadi

De Iraakse stad Ramadi zou zondag volledig in handen zijn gevallen van IS (Islamitische Staat). Volgens IS zelf en stamleider Ahmed al-Dulaimi zijn de laatste delen van de stad in de provincie Anbar, waar het Iraakse leger het voor het zeggen had, ingenomen. Bronnen rondom de gouverneur van Anbar zeggen echter dat de strijd nog niet gewonnen is en dat er nog steeds militairen aan het vechten zijn.

IS heeft in elk geval een grote legerbasis veroverd. De Iraakse premier Haider al-Abadi heeft opdracht gegeven om sjiitische militanten in te zetten zodat ze het leger kunnen helpen in de strijd. Ook heeft hij de militairen opgeroepen hun posities niet te verlaten.

IS-strijders proberen Ramadi al sinds vorig jaar in te lijven, maar maakten afgelopen week een opmars richting de provinciale hoofdstad van Anbar, de grootste provincie van Irak. IS gebruikte vrijdag autobommen om de stad binnen te dringen. Zeker honderd Iraakse militairen en stamleden werden gedood.

Of het IS daadwerkelijk zou lukken om de hele stad te veroveren, was lang niet duidelijk. Strijders bezetten een belangrijk overheidsgebouw, maar leken zich zaterdag terug te trekken.

Een Iraakse militair omschreef de situatie in Ramadi zondag als chaotisch. ,,IS-strijders zijn in bijna elke straat en het regent mortieren." De militairen hebben de legerbasis in Ramadi verlaten, maar zijn nu omsingeld door IS in het westen van de stad. Strijders zouden via luidsprekers hebben gevraagd de wapens neer te leggen. In ruil daarvoor beloofden ze dat de militairen veilig zouden blijven.

De verovering van Ramadi is de grootste overwinning van IS in Irak sinds het leger en sjiitische militanten vorig jaar de strijd aangingen. Ook een internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten bestrijdt IS fel in Irak en Syrië. De coalitie heeft sinds zaterdagochtend achttien luchtaanvallen uitgevoerd in Irak, waarvan zeven in de buurt van Ramadi.

Onduidelijkheid over IS-verovering Ramadi
Onduidelijkheid over IS-verovering Ramadi (foto: ANP)