Arsenal tweede na ruime zege op Liverpool

Arsenal mengt zich voorzichtig in de Engelse titelstrijd. De ploeg van Arsène Wenger zegevierde in de thuiswedstrijd tegen Liverpool met 4-1 en steeg naar de tweede plaats in de Premier League.

Zowel Arsenal als Liverpool was het kalenderjaar 2015 lekker begonnen. Arsenal nestelde zich met een reeks overwinningen in de top drie en Liverpool werkte zich uit een schijnbaar ogenschijnlijk positie op tot de vijfde plek. De kraker tussen beide teams was van groot belang in de strijd om de Champions League-tickets.

Arsenal begon veel scherper aan de wedstrijd dan de ploeg van Brendan Rodgers. Dat resulteerde meteen in een aantal mogelijkheden. Alexis Sánchez schoot een paar meter naast, Santi Cazorla zag hoe Simon Mignolet een hand achter diens inzet kreeg. Kolo Touré kwam heel goed weg toen hij de bal vlak voor het eigen strafschopgebied inleverde en zag hoe zijn keeper ternauwernood een goal van Aaron Ramsey voorkwam.

Gedurende de eerste helft zich voltrok, kwam ook Liverpool aan voetballen toe. De Reds mochten het zichzelf aanrekenen dat het niet genoeg deed met de aanvalsmogelijkheden. Markovic was daarvan het beste voorbeeld: de Serviër kon na negentien minuten alleen op David Ospina af, maar gaf de bal zo hard af op Raheem Sterling dat die er niks mee kon doen.

Toen Arsenal weer het initiatief had, strafte het Liverpool af. Eerst mocht rechtsback Bellerin zomaar de bal langs Mignolet krullen De verdedigers legden hem daarbij geen stroobreed in de weg. Drie minuten later verdubbelde Mesut Özil al de score: de Duitser schoot uit een vrije trap zijn vierde goal van het seizoen binnen. Op slag van rust maakte Alexis Sánchez al aan alle illusies van Liverpool een eind door de bal na een mooie aanval - de uitstekend spelende Coquielin veroverde de bal op een belangrijke plek - langs Mignolet te rossen.

Na rust kon Arsenal wat gas terugnemen, maar daarvan was weinig sprake. The Gunners bleven de gevaarlijkste ploeg en kregen kansen. Olivier Giroud, in Engeland uitgeroepen tot beste speler van de maand maart, kopte hard op doel, maar Mignolet tikt de bal knap over z'n goal. Liverpool was, ondanks enkele uitbraken, niet bij machte de spanning nog terug te brengen. Een kwartier voort tijd schoot Jordan Henderson nog wel raak vanuit een strafschop (overtreding Bellerin op Sterling), maar omdat arbiter Taylor Bellerin daarbij niet z'n tweede geel gaf, was van een bloedstollend slotkwartier geen sprake.

Giroud maakte in de extra tijd nog 4-1, zijn veertiende van het seizoen: de Fransman schoot overtuigend binnen. Liverpool moet na de ruime nederlaag in Londen de Champions League voorlopig uit het hoofd zetten. Arsenal klimt naar de tweede plek in de Premier League en beide concurrenten uit Manchester moeten nog maar zien of ze de punten pakken dit weekend.