Blind draagt bij aan zege Man United, Southampton onderuit bij Everton

Manchester United boekte tegen Aston Villa de vijfde competitiezege op rij. Ander Herrera was met twee doelpunten de gevierde man op Old Trafford: 3-1.

De bal was gedurende de eerste helft voor United, dat de vrijheid kreeg aan te vallen. Villa hield echter redelijk stand. In het midden vormde Carlos Sanchez en Fabian Delph een goed blok, waardoor alles van United over de zijkanten moest. De voorzetten waren echter bijna altijd prooi voor achterhoedespelers Ciaran Clark of Jores Okore.

Toch kwam United voor de rust nog op voorsprong. De bal werd ditmaal niet door Daley Blind in het vijfmetergebied gegooid, maar de Nederlandse international legde het leder slim terug richting Ander Herrera. De Spanjaard controleerde met rechts en schoot droog raak met links, 1-0.

Villa kreeg ook na de pauze geen grip op het duel en stichtte, op een grote kans voor Christian Benteke na, amper gevaar. Een kwartier voor tijd verdubbelde Wayne Rooney uiteindelijk de score voor de Mancunians. Blind stuurde invaller Angel di Maria weg aan de linkerkant.

De Argentijn werkte de bal hoog het Villa-strafschopgebied in, waar Rooney de bal knap controleerde met zijn linker en vervolgens tegen de touwen volleerde met zijn rechter, 2-0. Een fabuleuze goal. Een paar minuten later bracht Benteke de spanning even terug, 2-1. Herrera maakte in blessuretijd zijn tweede van de middag: 3-1.

Southampton heeft op bezoek bij Everton een gevoelige nederlaag geleden in de strijd om Europees voetbal. In Liverpool werd het 1-0 voor The Toffees.

In een overdonderend begin won Southampton de strijd om het initiatief. Daardoor kregen de bezoekers al snel de eerste grote kans van de wedstrijd. Shane Long kwam door aan de rechterkant en zette uitstekend voor op Graziano Pellè. De Italiaan dacht te scoren, maar zag dat doelman Tim Howard op het laatste moment zijn hand achter de bal kreeg. De schitterende redding van de Amerikaan hield de thuisploeg op de been.

Daardoor kon Everton, toen de storm van de bezoekers was gaan liggen, zelf ook aan aanvallen denken. Dankzij een frommelgoal uit een corner kwamen The Toffees zelfs op voorsprong. Aanvoerder Phil Jagielka tikte van dichtbij binnen: 1-0. Southampton bleef de betere ploeg in de aantrekkelijke eerste helft, maar kon dat niet in de score uitdrukken. Alleen James Ward-Prowse was met een schitterende vrije trap dichtbij de gelijkmaker. Zijn schot suisde een paar centimeter langs de paal.

Ook na rust had Southampton het betere van het spel, maar kwam het maar moeizaam tot kansen. Het gedisciplineerd verdedigende Everton moest alleen waakzaam zijn bij de grote hoeveelheid hoekschoppen die The Saints verdienden. Zelfs invaller Dusan Tadic (verving Eljero Elia) miste de vorm van de dag om het Howard na de kansen van voor rust nogmaals moeilijk te maken. Daardoor verzuimt Southampton om nummer vijf Liverpool te passeren, dat vanmiddag met 4-1 van Arsenal verloor.

Voorlopig blijft Southampton zesde, maar morgen kan Tottenham Hotspur de ploeg van Koeman voorbij op de ranglijst. In dat geval zakt Southampton naar de zevende plaats, die vooralsnog geen recht geeft op deelname aan de Europa League. Everton lijkt zich vanmiddag definitief veilig te hebben gespeeld. De middenmoter stijgt naar plek elf.