Hockeysters Den Bosch en SCHC in finale Europa Cup

De hockeydames van Den Bosch en SCHC staan in de finale van de EuroHockey Club Champions Cup. Het is de vierde keer op een rij dat twee Nederlandse clubs de finale spelen. De finale tussen Den Bosch en SCHC is maandag op tweede paasdag.

Club de Campo – Den Bosch 0-4 (0-2)

Den Bosch heeft zich zaterdagmiddag voor de achttiende keer op rij geplaatst voor de finale van de EHCCC. De Brabanders versloegen Club de Campo uit Madrid met 4-0. Vera Vorstenbosch scoorde drie van de vier treffers.

Een makkie was het zeker niet voor Den Bosch, al kwam de ploeg van Raoul Ehren in de zevende minuut al wel op voorsprong. Vera Vorstenbosch, die vrijdag in de met 9-0 gewonnen kwartfinale tegen Izmaylovo ook al twee keer trefzeker was, scoorde via een tip-in. Daarna werd Club de Campo een stuk gevaarlijker. Vijf minuten na de openingstreffer waren de Spanjaarden dan ook dichtbij de gelijkmaker, maar de inzet van Maria Lopez Garcia uit een strafcorner werd van richting veranderd en ging via de lat over.

In het tweede kwart vergrootte Den Bosch de voorsprong. Vier minuten voor rust was het wederom Vorstenbosch die een mooie aanval van de Brabanders afrondde: 2-0. Die klap kwam Club de Campo, dat vrijdag in de kwartfinale na shoot-outs van Surbiton had gewonnen, niet meer te boven.

Na rust drongen de Spanjaarden nog wel aan, maar echt in de problemen kwam de defensie van Den Bosch niet. De grootste kans in het derde kwart was voor Vorstenborsch, maar het lukte haar niet om bij een scrimmage voor de goal doeltreffend uit te halen.

Een kwartier voor tijd besliste Maartje Paumen de wedstrijd, voor zover die niet al beslist was. Paumen liep de 3-0 binnen uit een strafcorner. Een paar minuten daarna maakte Vorstenbosch met haar derde treffer van de middag de 4-0 nog, waarna de Bosschenaren zich konden gaan opmaken voor de finale.

Rot-Weiss Köln – SCHC 1-2 (0-1)

Ook SCHC heeft zich zaterdagmiddag geplaatst voor de finale van de EHCCC. Stichtse was een stuk beter dan Rot-Weiss Köln en versloeg de Duitsers met 1-2.

In de eerste minuut schrok SCHC zich rot toen Rot-Weiss Köln bijna op voorsprong kwam. Hannah Gablac stond helemaal vrij en drong de cirkel binnen, maar haar backhandschot ging net naast. Een voorbode voor een wervelende openingsfase van de Duitsers was het niet, want SCHC ging de rest van het eerste kwart veel nadrukkelijker op zoek naar de 1-0 dan Rot-Weiss Köln, dat overigens niet in het rood-wit speelde maar in het blauw-grijs.

In het tweede kwart werden de Duitsers gevaarlijker, maar de grootste kansen waren wederom voor Stichtse. Caia van Maasakker legde twee keer tevergeefs aan voor een strafcorner en ook een uithaal van Michelle van der Pols werd prachtig gestopt door keeper Julia Ciupka. Het was wachten op de eerste treffer en die viel ook. Ginella Zerbo rondde een mooie aanval over meerdere schijven prima af: 0-1.

Ook na rust hield de ploeg van Nettie van Maasakker de controle over de wedstrijd. SCHC ging op jacht naar de  0-2 en het was uiteindelijk Miou Koopman die de tweede treffer op haar naam schreef, via een tip-in uit een strafcorner. Het verzet van Rot-Weiss Köln leek gebroken, want de Bilthovenaren denderden vervolgens over de Duitsers heen. Van Maasakker kreeg vlak voor het einde van het derde kwart de uitgelezen kans om er 0-3 van te maken, maar zij pushte een strafbal naast.

Daardoor bleef Rot-Weiss Köln in de wedstrijd. Tien minuten voor tijd werd het dan ook weer spannend toen Pia Grambusch namens de Duitsers een strafcorner benutte. Het werden nog tien benauwde minuten voor SCHC, maar Rot-Weiss Köln slaagde er niet meer in de gelijkmaker te forceren, waardoor het feest in Bilthoven kon beginnen.