FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 4 april 2015

Serena Williams oppermachtig in finale Miami

Titelverdedigster Serena Williams heeft voor de achtste keer in haar tenniscarrière het toernooi van Miami gewonnen. De 33-jarige Amerikaanse favoriete was zaterdag in de finale van dit 'vijfde grandslam' tegen Carla Suárez Navarro oppermachtig. Ze gunde de Spaanse, als twaalfde geplaatst in Florida, slechts twee games: 6-2 en 6-0. De eenzijdige partij, die tot 2-2 in de eerste set gelijk op ging, was ruim binnen het uur voorbij.

Suárez stond in de 'achtertuin' van Williams - de nummeréén van de wereld heeft even verderop in Palm Beach Gardens een aardig stulpje - voor het eerst in een finale van dit niveau. Uiteindelijk had ze maar vier games hoop op een goed resultaat. Toen de Spaanse haar derde servicebeurt niet tot een goed eind kon brengen, zakte de moed haar in de schoenen. Ze was er niet rouwig om. Maandag komt ze op de WTA-lijst de top tien binnen.

Williams putte zoveel motivatie uit de eerste break dat ze in het vervolg van de partij Suárez versteld deed staan met haar oerkracht en precisie. Haar 66e titel was in een mum van tijd binnen. Voor de Amerikaanse was het de derde zege op rij in Miami. Met haar totaal van acht kwam ze op gelijke hoogte met Martina Navratilova, Chris Evert en Steffi Graf.

De winnares droeg de prijs op aan haar vader, die niet aanwezig kon zijn, maar richtte zich in haar dankwoord eerst tot haar tegenstandster. "Gefeliciteerd, Carla", zei Williams. "Je hebt twee formidabele weken achter de rug. En dit is nog maar het begin. Ik ben echt trots op je. We kunnen goed met elkaar overweg en ik vind het geweldig je zo goed te zien presteren. Van harte, dus."

Uitslagen Eredivisie 04/04/2015 II

Om 20.45 zijn er twee wedstrijden in de Eredivisie gespeeld. FC Twente werd met 0-5 afgedroogd tegen PSV. Dordrecht lijkt definitief kansloos om in de eredivisie te blijven door een 2-3 nederlaag tegen Heracles. Hieronder de statistieken.

FC Twente

0 - 5

PSV

     28' De Jong
 34' Bruma
 45' Wijnaldum
 75' Depay
 78' Depay
 
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 29.900
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Stevens
Martina
Beijen
Andersen
Schilder
Ebecillio (Gutierrez/76)
Eghan (Van der Heyden/63)
Mokotjo
Kusk
Miyaichi
Mokhtar (Oold-Chikh/63)
  Zoet
Brenet
Bruma
Rekik
Willems
Maher (Hiljemark/85)
Guardado (Hendrix/81)
Wijnaldum
Narsingh
De Jong
Depay (Locadia/81)

FC Dordrecht

2 - 3

Heracles Almelo

 18' Pisas
 23' Van Overeem
 
   8' Linssen
71' Weghorst  
86' Linssen
 
 Gele kaart: Haddad, (FC Dordrecht), Zomer, (Heracles Almelo)
 
Stadion: Riwal Hoogwerkers Stadion, Dordrecht
Toeschouwers: 3927
Arbiter: Gozubuyuk
 
Opstelling:   Opstelling:
Kurto
Klaiber
Haddad
Troost-Ekong
Gosens
Van Overeem
Steenvorden
Fortes
Korte
Biekman (Ten Voorde/84)
Pisas (Goossens/78)
  Castro
Breukers
Veldmate (Bel Hassani/84)
Zomer
Fledderus
Vujicevic
Avdic
Cziommer (Bruns/46)
Linssen
Weghorst
Darri

Bioshock-eerbetoon in CryEngine 3

Een 3D-ontwerper heeft een voortreffelijke hommage gemaakt aan de Bioshock-serie door de eerste scene uit de (eerste) game te recreëren in CryEngine 3. De game zag er al prima uit, maar krijgt hiermee nog een behoorlijke extra boost.

Bioshock kwam uit in 2007 en werd gemaakt in een gemodificeerde versie van UnrealEngine 2.5. De derde versie van CryTek's CryEngine, welke uitkwam in 2009, wordt nog steeds gebruikt om hedendaagse games te ondersteunen, zoals bijvoorbeeld Evolve en BattleCry. 

Bekijk de video hieronder. Voor meer Rapture in hoge resolutie, klik hier voor enkele magnifieke screenshots.

Uitslag sc Heerenveen - NAC Breda

NAC Breda heeft zaterdag weer een puntje verzameld in de strijd tegen degradatie. De Brabantse ploeg speelde in Friesland met 0-0 gelijk bij sc Heerenveen. Met 26 punten uit 29 duels staat de formatie van trainer Robert Maaskant wel nog altijd in de gevarenzone. Heerenveen blijft door het gelijkspel op koers voor een plek in de play-offs om Europees voetbal.

sc Heerenveen

0 - 0

NAC Breda

 
 Gele kaart: Schmidt, (sc Heerenveen), De Zeeuw, Marcellis, (NAC Breda)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 23987
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Nordfeldt
Marzo
Otigba
Schmidt
v.Anholt
De Roon
v.d.Berg (Veerman/80)
Thern
Slagveer
Uth
Larsson
  Ten Rouwelaar
Ligeon
Marcellis
Drost
v.d.Weg
Sarpong (Borahsasar/88)
Naah
De Zeeuw (Matic/ 90 1)
De Kamps
Tighadouini (Fernandez/ 87)
Seuntjens

'Lichaam Jezus gestolen'

Onbekenden hebben in De Lutte (Overijssel) het beeld van Christus gestolen van een landkruis. Dat meldt de Twentsche Courant Tubantia.

Omwonenden ontdekten op Stille Zaterdag, de dag voor Pasen, dat het corpus, het lichaam van Christus, is verdwenen. Ze hebben volgens de krant aangifte gedaan bij de politie. Een woordvoerster van de politie kon dit zaterdagavond niet bevestigen.

Het kruisbeeld is gemaakt van koper en brons. In 1980 werd ook al eens het corpus gestolen. Met veel inspanning van de buurtbewoners is toen een nieuw Christusbeeld aangeschaft. Het landkruis is in 1998 opnieuw ingewijd.

Goro gameplay in Mortal Kombat X

Dat Goro terugkeert in het nieuwste deel van Mortal Kombat was al bekend. Beelden van de half-man-half-draak in actie ontbraken echter nog. Bekijk hieronder hoe creatief Goro is met andermans wervelkolom.

Goro is in eerste instantie alleen speelbaar als je Mortal Kombat X pre-ordert. Mocht je niet willen pre-orderen maar wel met Goro willen spelen, geen nood; het personage zal uiteindelijk ook als DLC beschikbaar komen. Mortal Kombat X komt 14 april uit voor Xbox One, PlayStation 4, Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Jongen (15) onwel na drie liter energiedrank

Een jongen van 15 jaar is zaterdagmiddag in Zoetermeer onwel geworden na het drinken van zes halve liters energiedrank. Dat meldden twee wijkagenten uit de Zoetermeerse wijken Seghwaert en Buytenwegh op hun Twitteraccounts, zo bericht het AD.

De jongen werd aangetroffen op de César Franckrode in die plaats en meteen naar het ziekenhuis vervoerd. De wijkagenten zeggen daarna bij de ouders van de jongen aan huis te zijn geweest en daar "onze zorg uitgesproken" te hebben.

Lewandowski bezorgt Bayern zege op Dortmund

Zonder haar sterspelers heeft Bayern München geen fout gemaakt in de 'topper' tegen Borussia Dortmund. In een weinig enerverende wedstrijd was Lewandowski de matchwinner.

Koploper Bayern München ging vandaag op bezoek bij rivaal Borussia Dortmund. De rivaliteit is de laatste jaren niet minder geworden, maar de spanning van de wedstrijd wel. BVB verkeert dit seizoen is matige vorm, en bekleedde op voorhand de tiende plaats in de Bundesliga.

Bayern verloor in de vorige speelronde echter met 2-0 van Borussia Mönchengladback, en sterspeler Arjen Robben viel in die wedstrijd ook nog eens uit. Samen met Franck Ribery moest Robben vandaag de beladen wedstrijd vanaf de tribune bekijken, omdat beide nog niet fit waren. Er lagen in het eigen Westfalen stadion daarom kansen voor die Schwarzgelben.

Het duel tussen de Duitse grootmachten begon rustig. Bayern speelde in een formatie met drie verdedigers en twee doorgeschoven backs wat even wennen was voor die Rekordmeister. Het zoeken bleef naar de vleugels om vervolgens spitsen Thomas Müller en Robert Lewandowski te bereiken. Met name de Poolse spits oogde gedreven tegen zijn oude ploeg. Na iets meer dan een half uur spelen kwamen de bezoekers daarom op voorsprong.

Op aangeven van Xabi Alonso controleerde Lewa de bal in het centrum. Door slecht doordekken kon de spits open draaien en de weggelopen Thomas Müller bedienen. Het eerste schot van de Duitser was nog prooi voor doelman Roman Weidenfeller, maar door goed doorlopen kon Lewandowski als een echte spits de rebound mooi binnen koppen; 0-1. Met ingetogen vreugde gingen Lewandowski en Bayern daarom met het betere van het spel en een voorsprong de rust in.

De thuisploeg kwam fel uit de kleedkamer. Die Schwarzgelben gingen harder de duels in waardoor Bayern meer teruggedrongen werd op de eigen helft. Het kwam zelfs tot enkele schotkansen, die in de eerste helft zeer schaars waren, maar de verdediging van Bayern stond als een huis. Aanvallend kwam het echter niet meer in het stuk voor omdat de druk van Dortmund goed was. Dit kostte veel energie, waardoor Klopp met enkele wissels op de proppen kwam.

De nog niet overtuigende Adrián Ramos mocht invallen en spelmaker Shinji Kagawa werden ingebracht door de trainer. Hierdoor moest er meer snelheid en creativiteit in de ploeg komen. Ook Thiago Alcantara mocht in de zeventigste minuut invallen. De Bayern aanhang verwelkomde hem onder luid applaus, gegeven dat de spelmaker een jaar langs de kant stond vanwege een blessure.

Het spel van Bayern was alles behalve overtuigend zonder haar sterspelers, maar door het inbrengen van Thiago werd het wel sterker aan de bal. De behendige Spanjaard liet zien het voetballen nog niet verleerd te zijn met enkele goede acties, maar met name de rust in de ploeg was van toegevoegde waarde. Met nog een kwartier op de klok vocht Bayern zich terug in de wedstrijd, maar aanvallend presteerde beide ploegen maar weinig.

Mario Götze kreeg ook nog wat speelminuten van Pep Guardiola, maar ook het creatieve wonderkind kon het duel geen glans meer geven. Desondanks maakt Bayern ook zonder haar sterspelers geen fout en boekt het een moeizame overwinning op Dortmund. Van deze topper had menig voetballiefhebber toch meer verwacht.

Chelsea wint ondanks wereldgoal Stoke

Chelsea blijft in de Premier League een ruime voorsprong houden op de concurrentie. De Engelse koploper legde in eigen stadion Stoke City over de knie.

Nadat Arsenal en Manchester United eerder op de middag drie punten pakten, wist de ploeg van José Mourinho wat het te doen stond. Via Loïc Rémy, die speelde in plaats van Diego Costa, kwam de gastheer na vier minuten al bijna op voorsprong. Doelman Asmir Begovic had echter een antwoord op het schot van Rémy, dat flink van richting werd veranderd.

Aan de andere kant werd Stoke gevaarlijk vanuit een vrije trap. Chelsea kreeg de bal niet weggewerkt, waardoor Philipp Wollscheid kon uithalen. Het schot van de Duitser werd geblokt door Gary Cahill, waarbij de spelers van Stoke tevergeefs appelleerden voor een handsbal.

Diezelfde Wollscheid stond zes minuten voor rust aan de basis van de openingstreffer. Na zijn overtreding op Cesc Fabregas wees arbiter Jonathan Moss naar de penaltystip. Eden Hazard wist wel raad met dit buitenkansje, hij stuurde Begovic de verkeerde hoek in: 1-0.

Chelsea leek daardoor met een voorsprong de rust in te gaan, maar Charlie Adam dacht daar anders over. De 29-jarige Schot zag van eigen helft dat keeper Thibaut Courtois ver voor zijn doel stond. Adam bedacht zich geen moment en ter hoogte van de middencirkel mikte hij de bal met een fantastische boogbal in het Londense doel.

Mourinho greep in de pauze in door Diego Costa in te brengen voor Oscar en over te gaan op een 4-4-2-systeem. Na tien minuten voorkwam Begovic een doelpunt van Branislav Ivanovic uit een vrije trap, maar na ruim een uur voetballen was de keeper toch verslagen. De Bosniër leverde de bal met een uitworp zomaar in bij Chelsea, dat daar via Hazard en uiteindelijk Rémy dankbaar gebruik van maakte.

Bij de bezoekers kwamen in de slotfase Peter Crouch en Erik Pieters vervolgens binnen de lijnen, terwijl Marko Arnautovic na de 2-1 mocht invallen. Stoke kon een nederlaag echter niet voorkomen, en Begovic zorgde ervoor dat Chelsea in de slotfase niet verder uitliep.

Chelsea heeft nu zeven punten voorsprong op nummer twee Arsenal, dat bovendien een wedstrijd meer heeft gespeeld. Maandag kan Manchester City de tweede plek overnemen bij een zege op Crystal Palace (uit).

Drummer Lynyrd Skynyrd omgekomen

Drummer Robert Lewis Burns Jr. is omgekomen. De 64-jarige Amerikaan was een van de originele leden van de band Lynyrd Skynyrd. Burns vloog zaterdag volgens USA Today met zijn auto uit de bocht en overleed bij dat eenzijdige ongeluk.

Burns zat van 1964 tot 1974 in de southern rockband. Lynyrd Skynyrd werd vooral bekend door de hits Sweet Home Alabama en Free Bird. Drie andere leden van de band, onder wie songwriter en medeoprichter Ronnie van Zant, kwamen in 1977 bij een vliegtuigongeluk om het leven.

Uitslagen Eredivisie 04/04/2015 I

Vitesse heeft vanavond in de Eredivisie niet weten te winnen van FC Groningen. De Arnhemmers kwamen slechts met een gelukje langszij bij de ploeg van trainer Erwin van der Looi. PEC Zwolle wist wel te winnen, zij het zuinigjes. De Zwollenaren boekten in eigen huis een 1-0 zege op Willem II.

Lindgren scoorde zijn eerste goal sinds lange tijd (Pro Shots/Peter Lous)
Lindgren scoorde zijn eerste goal sinds lange tijd (Pro Shots/Peter Lous)

Vitesse

1 - 1

FC Groningen

79' Padt (e.d.)   13' Lindgren
 
Gele kaart: Van der Heijden (Vitesse), Hoesen, Padt, Mahi, Van der Velden (FC Groningen)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 20.121
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Diks
Kashia
Van der Heijden
Achenteh
Pröpper
Vejinovic (McEachran/90+1)
Qazaishvili (Djurdjevic/68)
Labyad
Traoré
Oliinyk (Ibarra/68)
  Padt
Kappelhof
Botteghin
Lindgren
Burnet
Mahi (Van Nieff/84)
Tibbling
Chery
Kieftenbeld
Rusnák (Van der Velden/73)
Hoesen (Bacuna/82)

Van Polen bezorgde Zwolle de 1-0 zege (Pro Shots/Ronald Bonestroo)
Van Polen bezorgde Zwolle de 1-0 zege (Pro Shots/Ronald Bonestroo)

PEC Zwolle

1 - 0

Willem II

75' Van Polen    
 
Gele kaart: Messaoud (Willem II)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 12.250
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Hahn
Van Polen
Van der Werff
Broerse
Van Hintum
Brama
Drost
Rienstra
Saymak (Moro/85)
Nijland (Necid/67)
Lukoki (Thomas/67)
  Lamprou
Van der Struijk
D.Wuytens (Heerkens/75)
Peters
Dijks
Haemhouts
Messaoud
S.Wuytens
Ondaan (Braber/81)
Armenteros
Sahar (Andrade/62)

Lichtgevende tampon om vervuild water op te sporen

Doorgaans worden tampons gebruikt voor het opnemen van vrouwelijke lichaamsvloeistoffen maar ze hebben nog meer functies. De University of Sheffield gebruikt ze namelijk voor het opsporen van onzuiverheden in oppervlaktewater.

Groot-Brittannië heeft te maken met een hoop verontreinigingen in beekjes en rivieren. Dit komt omdat er ruim een miljoen huishoudens niet goed zijn aangesloten op het rioolnetwerk. Het gaat in dit geval voornamelijk om de bleekmiddelen die te vinden zijn in schoonmaakmiddelen of in wc-papier waarin het wordt gebruikt om het er mooi wit uit te laten zien.

Voor het onderzoek wordt gebruik gemaakt van UV-licht om de onzuiverheden op te sporen. Bleekmiddelen lichten zelfs in zeer kleine concentraties op onder dit licht. De onderzoekers kwamen er achter dat een tampon in vijf seconden al genoeg water op kan nemen om voldoende bleekmiddel op te nemen. Ook blijft de stof er nog zo'n dertig dagen in zichtbaar. Niet alle tampons zijn echter geschikt, de hier gebruikte tampons zijn gemaakt van zuiver katoen en bevatten geen chemicaliën.

De huidige methoden voor het opsporen van onzuiver water zijn erg prijzig. Vaak is de enige methode een kleurstof door de gootsteen gieten om zo een verkeerd aangesloten riolering op te sporen. Met deze nieuwe methode 'vissen' de onderzoekers met tampons in de riolering om de foutieve aansluiting op te sporen. Zo kan er niet alleen gerichter worden gezocht maar is het ook nog eens een stuk goedkoper en sneller.

Tampon om onzuiver water op te sporen (Foto: Wikimedia Commons)
Tampon om onzuiver water op te sporen (Foto: Wikimedia Commons)

Auto krijgt wiel tegenligger door voorruit

Een inzittende van een auto op de A50 bij Heteren is zaterdagmiddag zwaargewond geraakt doordat een losgeschoten wiel van een tegenligger door de voorruit kwam. De rijksweg werd tussen Heteren en Renkum onmiddellijk in beide richtingen afgesloten voor onderzoek, maar werd daarna gedeeltelijk weer opengesteld.

Het losgeschoten wiel was volgens de VID afkomstig van een kleine vrachtauto. Het wiel stuiterde over de vangrail en raakte daarbij twee auto's op de andere rijbaan, en ging vervolgens door de voorruit van een Audi. Behalve de zwaargewonde passagier zijn ook de twee andere inzittenden daarvan ter controle naar het ziekenhuis gebracht.

Eredivisie: Preview speelronde 29

Dit weekend staat de 29e speelronde in de Eredivisie op het programma. Met nog zes speelrondes voor de boeg zit de competitie inmiddels in de beslissende fase. Bijna nergens is de definitieve beslissing gevallen en dus is elk punt belangrijk voor de clubs.

Op zaterdagavond om 18.30 uur trappen Vitesse en FC Groningen af voor de start van deze competitieronde. De Arnhemmers staan redelijk veilig voor een plek in de play-offs, maar kijken met een schuin oog naar de derde plek waar Feyenoord zich op dit moment zeker weet van directe plaatsing voor Europees voetbal. FC Groningen zal waarschijnlijk met de gedachten meer bij de halve finale van de KNVB Beker van aanstaande woensdag zijn.

Tegelijkertijd trappen PEC Zwolle en Willem II af voor hun wedstrijd. Lange tijd draaide PEC Zwolle mee bovenin de Eredivisie maar inmiddels is de club afgezakt naar de zevende plaats, de laatste plaats die nog recht geeft op deelname aan de play-offs voor Europees voetbal. Willem II zit op het vinkentouw voor die zevende plaats, slechts vijf punten scheidt de ploeg uit Tilburg van die begeerde zevende positie. Een overwinning van Willem II zou de spanning volledig terugbrengen in de race om de play-offs.

Om 19.45 uur begint in het noorden de wedstrijd tussen SC Heerenveen en NAC Breda. De Brabanders hebben op dit moment elk punt nodig om de nacompetitie te ontlopen. Met tien punten uit de laatste vijf duels lijkt de ploeg van Robert Maaskant de weg omhoog gevonden te hebben. Heerenveen heeft juist de punten nodig hun plek voor play-offs voor Europees voetbal te behouden.

Een uur later gaat de bal rollen in Dordrecht waar de plaatselijke FC het opneemt Heracles Almelo. Het lot voor FC Dordrecht lijkt wel bezegeld met een achterstand van acht punten op de nummer zeventien maar een overwinning zou een sprankje hoop kunnen geven. Heracles wil als nummer vijftien er juist alles aan doen om zich direct veilig te spelen. Met evenveel punten als NAC en slechts twee meer dan Go Ahead Eagles moeten de Heraclieden elk punt pakken wat ze kunnen pakken.

PSV-speler Jetro Willems en FC Twente- speler Kamohelo Mokotjo in duel tijdens de wedstrijd eerder dit seizoen in Eindhoven (PRO SHOTS/Joep Leenen)
PSV-speler Jetro Willems en FC Twente- speler Kamohelo Mokotjo in duel tijdens de wedstrijd eerder dit seizoen in Eindhoven (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Tegelijkertijd trappen PSV en FC Twente af in de Grolsch Veste. Het geplaagde FC Twente is de laatste weken een plek van veel onrust, daarbij mist de ploeg ook nog eens een aantal dragende spelers. Niet bepaald het goede moment om de koploper op bezoek te krijgen zou je zeggen. Maar de grote vraag is of bij PSV de kampioensstress toeslaat of niet. Want met knikkende knieën moet je niet afreizen naar Enschede. De ploeg mag dan wel negende staan maar wil er nog alles aan doen om het gat (zes punten) naar de nummer zeven te dichten. Als PSV deze wedstrijd wint, is het heel dicht bij de landstitel.

Op de vroege zondagmiddag ontvangt AZ Alkmaar Feyenoord. Slechts vier punten scheiden beide ploegen. Feyenoord zal er alles aan doen om de derde plek vast te houden, maar de club waar John van den Brom rust bracht, ruikt bloed. Onder de leiding van de oud-voetballer kroop de club uit Alkmaar omhoog en stiekem droomt men over een derde plek. Feyenoord lijkt echter geen zins van plan die plek af te staan. Met dertien punten uit de laatste vijf wedstrijden lijken de Rotterdammers ook de ploeg in vorm.

Een beeld uit de befaamde 6-4 overwinning van FC Utrecht op Ajax in 2011. Hier zie je Ajax-speler Dmitry Bulykin de 3-2 scoren (PRO SHOTS/Frank Renia)
Een beeld uit de befaamde 6-4 overwinning van FC Utrecht op Ajax in 2011. Hier zie je Ajax-speler Dmitry Bulykin de 3-2 scoren (PRO SHOTS/Frank Renia)

Ook om 12.30 uur begint het altijd bijzondere duel tussen FC Utrecht en Ajax. De Utrechters kunnen vaak wat extra als de recordkampioen op bezoek krijgen. Het is vaak alsof je een rode lap voor een stier houdt. Toch dateert de laatste competitieoverwinning van Utrecht op Ajax in eigen huis alweer van 2011 toen het in een knotsgekke wedstrijd 6-4 werd. Sindsdien speelden de ploegen tweemaal gelijk (0-0 en 1-1) en won Ajax eenmaal (0-3). Als Ajax in het spoor van PSV wil blijven zal de club uit Amsterdam moeten winnen.

Om 14.30 uur trappen in Rotterdam Excelsior en ADO Den Haag af voor hun wedstrijd. Beide ploegen staan niet heel ver van de nacompetitieplekken af. Excelsior staat slechts vijf punten boven de gewraakte zestiende plaats en ADO slecht drie. Voor beide ploegen is het dus van groot belang om de volle drie punten te pakken. Een echte zespuntenwedstrijd zoals zo mooi wordt genoemd.

De 29e speelronde wordt afgesloten door SC Cambuur en Go Ahead Eagles. De Friezen hebben zich inmiddels wel veilig gespeeld en een plek bij de eerste zeven is ver weg. Voor Go Ahead staat er echter nog veel op het spel. De ploeg uit Deventer staat zeventiende maar met slechts twee punten achterstand op NAC (zestiende) en Heracles (vijftiende) is er nog veel mogelijk. De Eagles zouden zich in één klap boven de degradatiestreep kunnen spelen bij een overwinning. Cambuur wisselt echter al weken een verliespartij af met een overwinning. Volgens die statistieken van de koude grond zouden de Noordelingen moeten winnen. De laatste overwinning van Go Ahead dateert alweer van half februari. Maar misschien heeft het ontslag van Foeke Booy het gewenste schokeffect.

Blind draagt bij aan zege Man United, Southampton onderuit bij Everton

Manchester United boekte tegen Aston Villa de vijfde competitiezege op rij. Ander Herrera was met twee doelpunten de gevierde man op Old Trafford: 3-1.

De bal was gedurende de eerste helft voor United, dat de vrijheid kreeg aan te vallen. Villa hield echter redelijk stand. In het midden vormde Carlos Sanchez en Fabian Delph een goed blok, waardoor alles van United over de zijkanten moest. De voorzetten waren echter bijna altijd prooi voor achterhoedespelers Ciaran Clark of Jores Okore.

Toch kwam United voor de rust nog op voorsprong. De bal werd ditmaal niet door Daley Blind in het vijfmetergebied gegooid, maar de Nederlandse international legde het leder slim terug richting Ander Herrera. De Spanjaard controleerde met rechts en schoot droog raak met links, 1-0.

Villa kreeg ook na de pauze geen grip op het duel en stichtte, op een grote kans voor Christian Benteke na, amper gevaar. Een kwartier voor tijd verdubbelde Wayne Rooney uiteindelijk de score voor de Mancunians. Blind stuurde invaller Angel di Maria weg aan de linkerkant.

De Argentijn werkte de bal hoog het Villa-strafschopgebied in, waar Rooney de bal knap controleerde met zijn linker en vervolgens tegen de touwen volleerde met zijn rechter, 2-0. Een fabuleuze goal. Een paar minuten later bracht Benteke de spanning even terug, 2-1. Herrera maakte in blessuretijd zijn tweede van de middag: 3-1.


Southampton heeft op bezoek bij Everton een gevoelige nederlaag geleden in de strijd om Europees voetbal. In Liverpool werd het 1-0 voor The Toffees.

In een overdonderend begin won Southampton de strijd om het initiatief. Daardoor kregen de bezoekers al snel de eerste grote kans van de wedstrijd. Shane Long kwam door aan de rechterkant en zette uitstekend voor op Graziano Pellè. De Italiaan dacht te scoren, maar zag dat doelman Tim Howard op het laatste moment zijn hand achter de bal kreeg. De schitterende redding van de Amerikaan hield de thuisploeg op de been.

Daardoor kon Everton, toen de storm van de bezoekers was gaan liggen, zelf ook aan aanvallen denken. Dankzij een frommelgoal uit een corner kwamen The Toffees zelfs op voorsprong. Aanvoerder Phil Jagielka tikte van dichtbij binnen: 1-0. Southampton bleef de betere ploeg in de aantrekkelijke eerste helft, maar kon dat niet in de score uitdrukken. Alleen James Ward-Prowse was met een schitterende vrije trap dichtbij de gelijkmaker. Zijn schot suisde een paar centimeter langs de paal.

Ook na rust had Southampton het betere van het spel, maar kwam het maar moeizaam tot kansen. Het gedisciplineerd verdedigende Everton moest alleen waakzaam zijn bij de grote hoeveelheid hoekschoppen die The Saints verdienden. Zelfs invaller Dusan Tadic (verving Eljero Elia) miste de vorm van de dag om het Howard na de kansen van voor rust nogmaals moeilijk te maken. Daardoor verzuimt Southampton om nummer vijf Liverpool te passeren, dat vanmiddag met 4-1 van Arsenal verloor.

Voorlopig blijft Southampton zesde, maar morgen kan Tottenham Hotspur de ploeg van Koeman voorbij op de ranglijst. In dat geval zakt Southampton naar de zevende plaats, die vooralsnog geen recht geeft op deelname aan de Europa League. Everton lijkt zich vanmiddag definitief veilig te hebben gespeeld. De middenmoter stijgt naar plek elf.

Overige uitslagen

Leicester City 2-1 West Ham United
Swansea City 3-1 Hull City
West Bromwich 1-4 QPR

Bejaarde man (80) beroofd van auto

Een man van 80 is zaterdagmiddag in zijn woonplaats Venray beroofd van zijn auto. Hij raakte hierbij lichtgewond, meldde de politie.

De man was op de Noordsingel net in zijn auto gestapt toen een jongeman het portier opende. Hij eiste dat de bejaarde man uit zijn auto kwam en sleurde hem vervolgens naar buiten. De man viel op de grond en liep schaafwonden op. De jongeman sprong in de auto en ging ervandoor.

Late Duitse treffer zorgt voor uitschakeling Kampong in EHL

Hockeyclub Kampong is er niet in geslaagd de halve finale te bereiken van de EHL. In de kwartfinale was UHC Hamburg met 3-2 te sterk. De Duitsers maakten vier minuten voor tijd de winnende treffer.

Het duel tussen drievoudig EHL-winnaar UHC en Kampong kwam wat moeizaam op gang. De Duitsers hadden het beste van het spel, maar het waren de Utrechters die de score openden. Loïck Luypaert maakte na 24 minuten de eerste goal van de wedstrijd. Kampong had de zaken in defensief opzicht uitstekend in orde in de eerste twee kwarten, maar zagen met lede ogen toe hoe dat na de lange pauze veranderde.

Want in het derde kwart sloeg UHC toe. Florian Fuchs deed Kampong tweemaal pijn: één keer tikte hij een vrije bal binnen, kort daarop maakte hij een fraaie individuele actie waarna de spits doeltreffend afdrukte. Het Nederlandse antwoord liet niet lang op zich wachten. Constantijn Jonker prikte aan het eind van dit spectaculaire kwart de gelijkmaker op het bord.

In het laatste deel van de wedstrijd waren de beste kansen voor Kampong, dat twee strafcorners kregen. Die pogingen leverden geen resultaat op, een rake tip-in van Jonas Fürste wel. Zijn doelpunt in de 66ste minuut kieperde Kampong uit het toernooi.

Zoektocht naar lichamen vliegramp gestopt

De zoektocht naar de lichamen van de 150 slachtoffers van de vliegramp in Zuid-Frankrijk is gestaakt. Dat hebben de autoriteiten in het departement Alpes-de-Haute-Provence volgens de krant Le Figaro zaterdag bekendgemaakt. De zoektocht naar bezittingen van de slachtoffers gaat wel door.

De openbaar aanklager in Marseille, Brice Robin, zei eerder deze week dat 150 DNA-profielen zijn geïsoleerd uit de meer dan 2000 monsters die op de plaats van het ongeluk in de Alpen zijn gevonden. Hij zei erbij dat het niet zeker is dat het om het DNA van alle slachtoffers gaat. Binnen twee tot drie weken zou daarover duidelijkheid moeten bestaan.

Lufthansa, de moedermaatschappij van prijsvechter Germanwings, heeft een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld om de resten van het vliegtuig te bergen. Het neergestorte toestel van Germanwings was onderweg van Barcelona naar Düsseldorf. Het lijkt er sterk op dat copiloot Andreas Lubitz het moedwillig liet neerstorten.

Zoektocht naar lichaamsdelen gestaakt (Foto: ANP)
Zoektocht naar lichaamsdelen gestaakt (Foto: ANP)

Kromowidjojo goed, Heemskerk geweldig

Femke Heemskerk heeft zich zaterdag tijdens de Swim Cup in Eindhoven gepresenteerd als de grote favoriete voor de zege op de 100 meter vrije slag. Ze was in de halve finale met 52,79 verreweg de snelste. Daarmee benaderde ze het Nederlands record, dat sinds drie jaar op naam staat van Ranomi Kromowidjojo, tot op 0,04 seconde.

Heemskerk was geweldig, Kromowidjojo was goed. De olympisch kampioene tikte in haar race na 53,69 aan. Daarmee dook ze ruim onder de WK-limiet van 54,06. 'Kromo' was op de 50 vrij al wel zeker van de trip naar Kazan komende zomer.

De Zweedse Sarah Sjöström nestelde zich met 53,29 tussen beide Nederlandse vedettes in. De finale is zondag. Maud van der Meer (54,60), Marrit Steenbergen, die het Nederlands jeugdrecord verbeterde tot 54,84, en Esmee Vermeulen (55,00) starten daarin ook.

Kyle Stolk heeft zich op de voorlaatste dag van de Swim Cup in Eindhoven gekwalificeerd voor de WK in Kazan komende zomer. De jongeling gleed in de finale van de 200 meter vrije slag in het kielzog van Sebastiaan Verschuren, die zegevierde in 1.46,06, naar 1.48,00. De FINA-limiet voor leden van het olympisch talententeam (OTT) staat op 1.48,13.

Verschuren had in de series van deze afstand, evenals op de 100 vrij, al met 1.46,07 ruimschoots aan de Nederlandse eis voldaan. De KNZB vroeg voor een WK-startbewijs 1.46,98.

Moniek Nijhuis greep zoals verwacht de winst op de 50 school. Ze had aan 30,77 ruimschoots genoeg. In halve finale ging het zelfs harder (30,65). Bij de mannen deelden de Zuid-Afrikaan Cameron van der Burgh en de Serviër Caba Siladji het goud op deze afstand met 27,17. De Sloveen Damir Dugonjic (27,27) verhoogde de sfeer. Timon Evenhuis onderscheidde zich met 27,70 maar haalde daarmee het podium niet; vierde.

Op de 100 vlinder moest Joeri Verlinden (52,63) zijn meerdere erkennen in de Hongaarse allrounder László Cseh (51,97).

Kromowidjojo goed, Heemskerk geweldig
Kromowidjojo goed, Heemskerk geweldig (Foto: ANP)

'Moslims hebben cultureel probleem met vrouwen'

Sommige waarden en opvattingen die heersen binnen moslimgemeenschappen zijn 'volstrekt onacceptabel in de Britse samenleving'. Dat zegt Sajid Javid, de Britse staatssecretaris van Cultuur. In sommige kringen worden vrouwen gezien als bulkgoederen die je mag misbruiken. Javid noemt dat 'een cultureel probleem'.

Javid, politicus van de Conservatieve Partij en zelf een kind van Pakistaanse ouders, deed zijn uitspraken naar aanleiding van een serie misbruikschandalen. Honderden Britse meisjes in onder meer in Rochdale, Rotherham en Oxford werden slachtoffer van seksueel misbruik door bendes van Pakistanen, Arabieren en Somaliërs.

Politiek correct
Politie en jeugdzorg grepen niet adequaat in. 'Vanuit een misplaatst gevoel van politieke correctheid. Terwijl een disproportioneel deel van de daders Aziatische moslims waren', zegt Javid, die overigens zelf in Rochdale woont. 'Binnen sommige moslimgemeenschappen bestaan opvattingen over bijvoorbeeld vrouwen of de vrijheid van meningsuiting die volstrekt onacceptabel zijn in onze samenleving. En niemand schiet er iets mee op als we daarover zwijgen.'

Javid wil dan ook dat zowel Britse moslims als de autoriteiten actie ondernemen. En de culturele kant van de problematiek mag dan niet onderbelicht blijven. 'We kunnen onze blik niet laten inperken door politieke correctheid.' Volgens Javid, die overigens wordt gezien als een toekomstig partijleider, zijn er genoeg Britse moslims die zijn mening delen.

De vorm is terug bij San Antonio Spurs

De basketballers van San Antonio Spurs lijken op tijd de vorm te hebben hervonden voor de play-offs. De titelverdediger van de NBA walste vrijdag (plaatselijke tijd) over de Denver Nuggets heen met 123-93. Het was de vijftigste seizoenszege van de ploeg uit San Antonio, die nu de vijfde plaats in de Western Conference deelt met Los Angeles Clippers.

Danny Green was topscorer voor de Spurs met 21 punten. Nog vier andere spelers scoorden in de dubbele cijfers. De ploeg sloeg in het eerste kwart al een gat van twintig punten en hield dat de rest van het duel in stand.

Orlando Magic boekte een duidelijke zege op de Minnesota Timberwolves 97-84. Nikola Vucevic was de uitblinker bij Magic met 37 punten en 17 rebounds.

Overige uitslagen
Indiana Pacers - Charlotte Hornets 93-74
Washington Wizards - New York Knicks 101-87
Boston Celtics - Milwaukee Bucks 101-110
Brooklyn Nets - Toronto Raptors 114-109
Chicago Bulls - Detroit Pistons 88-82
Memphis Grizzlies - Oklahoma City Thunder 100-92
Sacramento Kings - New Orleans Pelicans 95-101
Los Angeles Lakers - Portland Trail Blazers 77-107

Bankzitter Van der Vaart ziet HSV klop krijgen

Rafael van der Vaart zat negentig minuten op de bank op bezoek bij Bayer Leverkusen. De Oranje-international zag 'zijn' Hamburger SV opgerold worden: 4-0.

Het verschil werd al snel gemaakt. De thuisploeg drukte vanaf de eerste minuut en aaste op de openingstreffer. Na zeven minuten lag de bal in het netje. Johan Djourou poogde teamgenoot Westermann te bereiken met een pass, maar Karim Bellarabi zat er sluw tussen. De buitenspeler legde breed op Gonzalo Castro, die de score opende, 1-0.

De gasten uit Hamburg hadden voor rust niets in te brengen. De degradatiekandidaat kreeg geen enkele kans. Leverkusen was een stuk frisser en agressiever. Vlak voor de pauze werd de score verdubbeld door Stefan Kießling. Castro legde de bal perfect klaar voor de spits van Leverkusen, 2-0.

Diezelfde Kießling schroefde de cijfers een kwartier na de pauze verder op. Een hele makkelijke voor de aanvalsleider. Castro leek uit een voorzet van Lars Bendtner zijn tweede te maken, maar via de HSV-keeper en Djourou kwam het leder voor de voeten van Kießling, 3-0. Niet veel later maakte Castro wél zijn tweede.

De middenvelder van Leverkusen scoorde wederom op aangeven van Bellarabi, net als bij de openingstreffer: 4-0. Door de zege blijft Leverkusen bovenin meedoen. De club staat momenteel op de vierde plek in de Bundesliga. Voor HSV ziet het er slecht uit. De Duitse ploeg staat één punt boven de plek voor directe degradatie.

VfL Wolfsburg heeft zaterdag op eigen veld met 3-1 gewonnen van VfB Stuttgart. De nummer twee van de Bundesliga nam pas na rust afstand van de hekkensluiter, die wordt getraind door Huub Stevens. De Zwitser Ricardo Rodriguez was met twee treffers van grote waarde bij de thuisploeg.

Rodriguez benutte na 41 minuten een strafschop voor de 1-0. Drie minuten later bracht Martin Harnik de ploeg van Stevens alweer langszij: 1-1. Na ruim een uur spelen schoot Rodriguez uit een vrije trap zijn tweede van de middag binnen. André Schürrle bracht met nog een kwartier te spelen de eindstand op het scorebord. Bas Dost speelde het hele duel bij de thuisploeg, maar de kersverse international kwam niet tot scoren.

Overige uitslagen

Eintracht Frankfurt 2-2 Hannover 96
Hoffenheim 1-4 Borussia Mönchengladbach
SC Freiburg 1-0 1.FC Köln
Werder Bremen 0-0 Mainz

Lazio Roma en AC Milan winnen in Serie A

Edson Braafheid heeft zijn rentree bij Lazio zaterdag opgeluisterd met de overwinning op Cagliari. De Romeinen wonnen op Sardinië met 3-1. Braafheid speelde, net als Stefan de Vrij, de hele wedstrijd. De Nederlandse verdediger had sinds begin december aan de kant gestaan met een knieblessure.

Lazio kwam na een half uur spelen op voorsprong via Miroslav Klose. Marco Sau trok de stand vlak na rust gelijk. Het was daarna invaller Balde Diao Keita die Lazio min of meer aan de zege hielp. De Senegalees werd na een uur spelen onderuitgehaald in het strafschopgebied. Lucas Biglia schoot de 1-2 binnen. Vlak daarna werd Keita nogmaals tegen de vlakte gewerkt in het strafschopgebied. Mobido Diakité kreeg voor die overtreding rood. Biglia schoot deze strafschop echter over. Marco Parolo maakte in blessuretijd alsnog de 3-1.

AC Milan mag de hoop op Europees voetbal nog steeds koesteren. De gevallen topploeg uit de Serie A won zaterdag de belangrijke uitwedstrijd tegen Palermo met 2-1. Marco van Ginkel gaf de voorzet waaruit Alessio Cerci de 0-1 maakte. Paulo Dybala leek de thuisploeg daarna aan een punt te helpen, maar Jérémy Menez zorgde ervoor dat Milan alsnog met de zege naar huis ging. Van Ginkel en Nigel de Jong speelden het hele duel.

Milan heeft dankzij de overwinning 41 punten na 29 wedstrijden. Dat is voorlopig goed voor de achtste plek op de ranglijst. De Milanezen moeten nog twee plekken stijgen om zich daadwerkelijk voor de Europa League van volgend seizoen te plaatsen. Fiorentina is zesde met vijf punten meer dan Milan. Fiorentina heeft wel een duel minder gespeeld. De ploeg uit Florence speelt later op zaterdag tegen nummer vier Sampdoria.

Uitslagen overige wedstrijden - Serie A speelronde 29

Atalanta Bergamo 1-2 Torino FC
Genoa 1-1 Udinese Calcio
Hellas Verona 3-3 AC Cesena
Inter Milano 1-1 Parma FC
Sassuolo Calcio 1-0 Chievo Verona

Asielzoekerscentrum in brand gestoken in Duitsland

In het Duitse Tröglitz is afgelopen nacht een asielzoekerscentrum in brand gestoken, waarschijnlijk door rechtsextremisten. Op dat moment waren een 50-jarige vrouw en een 52-jarige man in het gebouw aanwezig. Dit Duitse echtpaar kon zichzelf in veiligheid brengen nadat een buurvrouw hen had gewaarschuwd.

Het net gerenoveerde pand bestaat uit twaalf woningen, waar in mei veertig asielzoekers zouden komen te wonen. Het dak van de woningen is door de brand verwoest. De daders van de brandstichting hebben waarschijnlijk materialen gebruikt om het vuur te versnellen.

Tröglitz, een dorpje met 2.700 inwoners, ligt een eindje ten zuiden van Leipzig, in de deelstaat Sachsen-Anhalt. Recent is burgemeester Markus Nierth afgetreden na intimidatie en bedreigingen door rechtsextremisten. Nierth is verbijsterd, verdrietig en boos over de brandstichting: 'Deze zieke, boze geesten gunnen zelfs families uit oorlogsgebieden geen veilige woonruimte.'

Ook ondere andere politici, onder wie minister Heiko Maas van Justitie, hebben geschokt gereageerd. Op initiatief van burgers komt er een demonstratie die aan vluchtelingen duidelijk moet maken dat ze welkom zijn. De afgetreden burgemeester roept inwoners van Tröglitz op om leegstaande woonruimte aan te bieden, zodat asielzoekers alsnog onderdak kunnen krijgen. 'Racisten mogen niet triomferen in ons dorp.'

Hockeysters Den Bosch en SCHC in finale Europa Cup

De hockeydames van Den Bosch en SCHC staan in de finale van de EuroHockey Club Champions Cup. Het is de vierde keer op een rij dat twee Nederlandse clubs de finale spelen. De finale tussen Den Bosch en SCHC is maandag op tweede paasdag. 

Club de Campo – Den Bosch 0-4 (0-2)

Den Bosch heeft zich zaterdagmiddag voor de achttiende keer op rij geplaatst voor de finale van de EHCCC. De Brabanders versloegen Club de Campo uit Madrid met 4-0. Vera Vorstenbosch scoorde drie van de vier treffers.

Een makkie was het zeker niet voor Den Bosch, al kwam de ploeg van Raoul Ehren in de zevende minuut al wel op voorsprong. Vera Vorstenbosch, die vrijdag in de met 9-0 gewonnen kwartfinale tegen Izmaylovo ook al twee keer trefzeker was, scoorde via een tip-in. Daarna werd Club de Campo een stuk gevaarlijker. Vijf minuten na de openingstreffer waren de Spanjaarden dan ook dichtbij de gelijkmaker, maar de inzet van Maria Lopez Garcia uit een strafcorner werd van richting veranderd en ging via de lat over.

In het tweede kwart vergrootte Den Bosch de voorsprong. Vier minuten voor rust was het wederom Vorstenbosch die een mooie aanval van de Brabanders afrondde: 2-0. Die klap kwam Club de Campo, dat vrijdag in de kwartfinale na shoot-outs van Surbiton had gewonnen, niet meer te boven.

Na rust drongen de Spanjaarden nog wel aan, maar echt in de problemen kwam de defensie van Den Bosch niet. De grootste kans in het derde kwart was voor Vorstenborsch, maar het lukte haar niet om bij een scrimmage voor de goal doeltreffend uit te halen.

Een kwartier voor tijd besliste Maartje Paumen de wedstrijd, voor zover die niet al beslist was. Paumen liep de 3-0 binnen uit een strafcorner. Een paar minuten daarna maakte Vorstenbosch met haar derde treffer van de middag de 4-0 nog, waarna de Bosschenaren zich konden gaan opmaken voor de finale.

Rot-Weiss Köln – SCHC 1-2 (0-1)

Ook SCHC heeft zich zaterdagmiddag geplaatst voor de finale van de EHCCC. Stichtse was een stuk beter dan Rot-Weiss Köln en versloeg de Duitsers met 1-2.

In de eerste minuut schrok SCHC zich rot toen Rot-Weiss Köln bijna op voorsprong kwam. Hannah Gablac stond helemaal vrij en drong de cirkel binnen, maar haar backhandschot ging net naast. Een voorbode voor een wervelende openingsfase van de Duitsers was het niet, want SCHC ging de rest van het eerste kwart veel nadrukkelijker op zoek naar de 1-0 dan Rot-Weiss Köln, dat overigens niet in het rood-wit speelde maar in het blauw-grijs.

In het tweede kwart werden de Duitsers gevaarlijker, maar de grootste kansen waren wederom voor Stichtse. Caia van Maasakker legde twee keer tevergeefs aan voor een strafcorner en ook een uithaal van Michelle van der Pols werd prachtig gestopt door keeper Julia Ciupka. Het was wachten op de eerste treffer en die viel ook. Ginella Zerbo rondde een mooie aanval over meerdere schijven prima af: 0-1.

Ook na rust hield de ploeg van Nettie van Maasakker de controle over de wedstrijd. SCHC ging op jacht naar de  0-2 en het was uiteindelijk Miou Koopman die de tweede treffer op haar naam schreef, via een tip-in uit een strafcorner. Het verzet van Rot-Weiss Köln leek gebroken, want de Bilthovenaren denderden vervolgens over de Duitsers heen. Van Maasakker kreeg vlak voor het einde van het derde kwart de uitgelezen kans om er 0-3 van te maken, maar zij pushte een strafbal naast.

Daardoor bleef Rot-Weiss Köln in de wedstrijd. Tien minuten voor tijd werd het dan ook weer spannend toen Pia Grambusch namens de Duitsers een strafcorner benutte. Het werden nog tien benauwde minuten voor SCHC, maar Rot-Weiss Köln slaagde er niet meer in de gelijkmaker te forceren, waardoor het feest in Bilthoven kon beginnen.

Vogelverschrikker neukt man dood

Een man uit het Argentijnse San Jose de Balcare heeft op bizarre wijze het loodje gelegd. De man is doodgeneukt door een vogelverschrikker met een voorbinddildo.

De buren van Jose Alberto vonden het de laatste tijd nogal stinken. Omdat de stank niet te harden was, belden ze de politie. Toen deze de deur inbeukten, troffen ze daar de 58-jarige man dood aan, in verregaande staat van ontbinding.

De politie trof de rottende Alberto aan naast een vogelverschrikker. Even dacht de politie dat ze te doen hadden met twee lijken. "Het tweede lichaam bleek een pop met extra functies te zijn", aldus politieman Rodolfo Moure. "Het lag naast de overledene en had een voorbinddildo van 15 centimeter om."

Volgens Moure waren er geen sporen van geweld aangetroffen. "Wij vermoeden dat de man is overleden als gevolg van seks met de vogelverschrikker. Wij wachten de resultaten van de autopsie nog even af."

NTR in beroep tegen boete Sinterklaasjournaal

De NTR gaat in hoger beroep tegen de boete van het Commissariaat voor de Media voor het Sinterklaasjournaal. Dat heeft presentatrice Dieuwertje Blok zaterdag gezegd in het Radio 2-programma Grand Café Kranenbarg. Zij noemt de boete van 150.000 euro, die het programma kreeg voor het gebruik van haar eigen pakpapier 'vrij bizar'.

"Maar het Commissariaat zit de NPO opeens verschrikkelijk op de nek. Terwijl dit allemaal indirecte inkomsten zijn waar wij helemaal niets van terugzien." Blok zei verder dat zij vrijwel zeker dit jaar weer het Sinterklaasjournaal zal presenteren.

In 2013 introduceerde het Sinterklaasjournaal zijn eigen inpakpapier. De mediawaakhond vindt dat de NTR er in zijn eigen programma door het prominent in beeld te brengen te veel reclame voor heeft gemaakt. "Wij vinden dit ernstig, omdat het programma zich richt op kinderen jonger dan 12 jaar", stelde het Commissariaat eerder.

Zes doden bij helikopterongeval Maleisië

Bij een helikopterongeluk even buiten de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur zijn zaterdag alle zes inzittenden om het leven gekomen. Onder de slachtoffers zijn een parlementslid en een medewerker van de premier, bericht de Maleisische krant The Star.

De helikopter stortte neer in de plaats Semenyih en vloog in brand, concludeert het Departement voor Burgerluchtvaart op grond van de tot dusver beschikbare gegevens. Drie verkoolde lichamen zijn tot dusver uit het wrak geborgen. Naar de andere inzittenden wordt nog gezocht.

Jamaluddin Jarjis, een parlementariër die eerder onder meer ambassadeur was in de Verenigde Staten, is volgens The Star een van de omgekomen passagiers.

Geheim verslag Oekraïne openbaar

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) had stelliger kunnen zijn over de aanwezigheid van luchtafweerwapens in het oosten van Oekraïne. Dat stellen CDA en D66 na publicatie van het verslag van een briefing over Oost-Oekraïne van juli vorig jaar.

Het radioprogramma Argos heeft het verslag zaterdag gepubliceerd. Op de dag van de briefing voor diplomaten in Kiev was een Oekraïens militair vrachtvliegtuig, een Antonov, uit de lucht geschoten. In haar memo schrijft de aanwezige Nederlandse diplomate: "Antonov vloog op 6.200 m hoogte en kan alleen maar met Russisch materieel of door RF-eenheden (Russische militairen - red.) zijn beschoten, aangezien separatisten zelf niet over dit soort antiaircraft wapens beschikken."

Lavrov: Oekraïne gaat in tegen 'geest van Minsk'

Oekraïne gaat met de nieuwe wetgeving voor het door pro-Russische rebellen bezette oosten van het land in tegen het akkoord van Minsk. Dat vindt de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov. Het Minsk-akkoord heeft het geweld in Oost-Oekraïne aanzienlijk doen luwen.

De wet gaat in de tegenovergestelde richting van het met bemiddeling van westerse regeringsleiders bereikte vergelijk in de Wit-Russische hoofdstad, zei Lavrov zaterdag in Bratislava. Rusland zal zijn best doen er een stokje voor te steken.

De nieuwe Oekraïense wetgeving bakent het deel af van de twee oostelijke regio's Donetsk en Loehansk dat zelfbestuur krijgt. Kiev verleent die autonomie echter pas zodra er lokale verkiezingen zijn gehouden, schrijft de wet voor.

Lavrov is in Bratislava om daar de zeventigste verjaardag te vieren van de bevrijding van de Slowaakse hoofdstad door het Rode Leger in 1945.

Bloemendaal in regelrechte thriller naar laatste vier EHL

Hockeyclub Bloemendaal heeft zich geplaatst voor de halve finale van de EHL. De Mussen waren in een heuse thriller met 4-3 te sterk voor het Belgische Dragons. Tom Boon was zijn gewicht in goud waard door eigenhandig binnen acht minuten een 3-1 achterstand om te buigen in een 4-3 voorsprong.

Dat Dragons van een compleet ander kaliber was dat het Poolse Torun – waarvan een ronde eerder met 14-2 werd gewonnen – wist iedereen bij Bloemendaal. De Belgen doen het ieder jaar goed in de EHL en waren twee jaar geleden zelfs verliezend finalist. Bloemendaal was destijds in de eindstrijd te sterk. Vandaag bleek Dragons op zoek naar revanche, want vanaf het begin namen de bezoekers het initiatief.

Dit leidde tot een rappe 2-0 voorsprong, opgebouwd dankzij goals van Felix Denayer en Mathew Cobbaert. Bloemendaal slaagde er met moeite in om iets te veranderen aan die ontluisterende tussenstand. Pas vlak voor de lange pauze maakte Diede van Puffelen de aansluitingstreffer. De middenvelder verliet kort daarop geblesseerd het veld.

Nadat Glenn Schuurman een groene kaart had gekregen, maakte Dragons de voorsprong weer wat groter: Florent van Aubel tekende na 48 minuten voor de derde Belgische treffer. Tom Boon zorgde er acht minuten later voor dat iedereen weer op het puntje van zijn stoel ging zitten, door de 2-3 aan te tekenen uit een strafcorner.

Bloemendaal, inmiddels spelend met vier spitsen, bleek over een daverend eindschot te beschikken. Want Boon sloeg nog tweemaal toe. Eerst tipte de Belg de bal in het doel van zijn landgenoten en vlak daarna benutte hij ijskoud een strafbal. Het Kopje was in extase en niet zonder reden: de gastheren spelen zondag de halve finale van de Europacup.

Ton Boon schiet Bloemendaal met een strafbal naar de halve finale. (PRO SHOTS/Martijn Buskermolen)
Ton Boon schiet Bloemendaal met een strafbal naar de halve finale. (PRO SHOTS/Martijn Buskermolen)

Goud turner Deurloo op vloer

Turner Bart Deurloo heeft zaterdag bij de World Challenge Cup in het Sloveense Ljubljana goud veroverd op het onderdeel vloer. Hij kreeg voor zijn oefening in de finale een waardering van 14,825 en bleef daarmee de Fin Karl Oskar Kirmes (14,725) en de Chinees Di Wu (14,675) voor.

Noël van Klaveren sierde haar rentree op het internationale toneel op met de bronzen medaille op sprong. De winnares van EK-zilver twee jaar geleden op dit onderdeel lag er door privéproblemen en blessures lang uit, maar toonde in Ljubljana aan dat ze terug is. Ze kreeg een score van 14,325. Het goud ging naar de Oezbeekse Oksana Chusovitina (14,600).

Arsenal tweede na ruime zege op Liverpool

Arsenal mengt zich voorzichtig in de Engelse titelstrijd. De ploeg van Arsène Wenger zegevierde in de thuiswedstrijd tegen Liverpool met 4-1 en steeg naar de tweede plaats in de Premier League. 

Zowel Arsenal als Liverpool was het kalenderjaar 2015 lekker begonnen. Arsenal nestelde zich met een reeks overwinningen in de top drie en Liverpool werkte zich uit een schijnbaar ogenschijnlijk positie op tot de vijfde plek. De kraker tussen beide teams was van groot belang in de strijd om de Champions League-tickets.

Arsenal begon veel scherper aan de wedstrijd dan de ploeg van Brendan Rodgers. Dat resulteerde meteen in een aantal mogelijkheden. Alexis Sánchez schoot een paar meter naast, Santi Cazorla zag hoe Simon Mignolet een hand achter diens inzet kreeg. Kolo Touré kwam heel goed weg toen hij de bal vlak voor het eigen strafschopgebied inleverde en zag hoe zijn keeper ternauwernood een goal van Aaron Ramsey voorkwam.

Gedurende de eerste helft zich voltrok, kwam ook Liverpool aan voetballen toe. De Reds mochten het zichzelf aanrekenen dat het niet genoeg deed met de aanvalsmogelijkheden. Markovic was daarvan het beste voorbeeld: de Serviër kon na negentien minuten alleen op David Ospina af, maar gaf de bal zo hard af op Raheem Sterling dat die er niks mee kon doen.

Toen Arsenal weer het initiatief had, strafte het Liverpool af. Eerst mocht rechtsback Bellerin zomaar de bal langs Mignolet krullen De verdedigers legden hem daarbij geen stroobreed in de weg. Drie minuten later verdubbelde Mesut Özil al de score: de Duitser schoot uit een vrije trap zijn vierde goal van het seizoen binnen. Op slag van rust maakte Alexis Sánchez al aan alle illusies van Liverpool een eind door de bal na een mooie aanval - de uitstekend spelende Coquielin veroverde de bal op een belangrijke plek - langs Mignolet te rossen.

Na rust kon Arsenal wat gas terugnemen, maar daarvan was weinig sprake. The Gunners bleven de gevaarlijkste ploeg en kregen kansen. Olivier Giroud, in Engeland uitgeroepen tot beste speler van de maand maart, kopte hard op doel, maar Mignolet tikt de bal knap over z'n goal. Liverpool was, ondanks enkele uitbraken, niet bij machte de spanning nog terug te brengen. Een kwartier voort tijd schoot Jordan Henderson nog wel raak vanuit een strafschop (overtreding Bellerin op Sterling), maar omdat arbiter Taylor Bellerin daarbij niet z'n tweede geel gaf, was van een bloedstollend slotkwartier geen sprake.

Giroud maakte in de extra tijd nog 4-1, zijn veertiende van het seizoen: de Fransman schoot overtuigend binnen. Liverpool moet na de ruime nederlaag in Londen de Champions League voorlopig uit het hoofd zetten. Arsenal klimt naar de tweede plek in de Premier League en beide concurrenten uit Manchester moeten nog maar zien of ze de punten pakken dit weekend.

IS en Nusrafront veroveren vluchtelingenkamp in Syrië

Radicaalislamitische strijders hebben het grootste deel van Yarmouk, een Palestijns vluchtelingenkamp onder de rook van de Syrische hoofdstad Damascus, in handen. Dat zeggen activisten in de nabijheid van het kamp. Veel bewoners van het kamp zijn op de vlucht geslagen.

Naast IS, dat vier dagen geleden een greep naar de macht over Yarmouk deed, heeft volgens de activisten ook het Nusrafront, het Syrische filiaal van Al-Qaida, zich in de strijd om het kamp gemengd. Tot dusver wedijverden de twee extremistische groepen met elkaar, maar in Yarmouk lijken ze samen te werken. Ze hebben ongeveer de helft van het kamp in hun greep, zei de in Damascus gevestigde Palestijnse functionaris Khaled Abdul-Majid.

Andere rebellengroeperingen en Palestijnse milities hebben de tegenaanval ingezet en proberen IS en Al-Nusra weer uit het kamp te verdrijven, zei activist Hatem al-Dimashqi zaterdag vanuit Zuid-Damascus. Ook deze facties, die zowel in Yarmouk als in omringende plaatsen als Yalda, Babila en Beit Saham zetelen, trekken nu samen op. Moskeeën in onder meer Yalda roepen gelovigen op bloed af te staan om de vele gewonden te kunnen helpen.

Yarmouk is niet alleen het toneel van hevige grondgevechten tussen de rivaliserende opstandelingengroepen, maar wordt ook nog bestookt vanuit de lucht door het Syrische leger. Regeringstroepen belegeren het kamp al bijna twee jaar.

De leefomstandigheden in Yarmouk zijn al langere tijd bar en boos, en het is er niet beter op geworden. Volgens de Verenigde Naties zitten er achttienduizend burgers in het nauw. Onder hen zijn veel kinderen. Hulpverleners van de VN proberen met voedselpakketten het kamp te bereiken om de ernstigste nood te lenigen.

'Eilandbewoners zagen vliegtuig MH370'

Bewoners van het afgelegen eiland Kudahuvadhoo in de Malediven zeggen een laagvliegend vliegtuig te hebben gezien op de ochtend van de verdwijning van vlucht MH370. Daarover bericht de krant The Australian zaterdag. De Boeing 777 van Malaysia Airlines verdween op 8 maart 2014 van de radar en is sindsdien spoorloos.

In het gebied rond Kudahuvadhoo is nog niet actief gezocht. De eilandbewoners zeggen dat ze de rood-blauwe streep hebben herkend die op vliegtuigen van Malaysia Airlines staat. Ook zeggen sommigen een harde knal te hebben gehoord, mogelijk op het moment waarop het vliegtuig in de oceaan verdween.

De eilandbewoners zeggen dat onderzoekers hun verklaringen hebben genegeerd.

'Eilandbewoners zagen vliegtuig MH370'
'Eilandbewoners zagen vliegtuig MH370' (Foto: ANP)

Conducteur mishandeld in trein en op perron

Opnieuw is een NS-conducteur mishandeld. Dat gebeurde zaterdagochtend vroeg in de trein van Utrecht naar Amsterdam. Ter hoogte van Abcoude ontstond in de trein al een worsteling tussen vier jongens en de conducteur. Toen de trein stilhield op het station, verplaatste de vechtpartij zich naar het perron.

De vier jongens werkten de conducteur tegen de grond en schopten en sloegen hem. Een passagier die de NS-medewerker te hulp schoot, liep ook klappen op.

De jongens zijn daarna via het spoor in de richting van Amsterdam weggerend. De politie heeft naar ze gezocht, onder meer met een helikopter en een politiehond, maar heeft ze niet gevonden.

Wat de aanleiding was voor de mishandeling en hoe beide slachtoffers eraan toe zijn, kan de politie niet zeggen.

Vier tienerjongens mishandelen conducteur (Foto: ANP)
Vier tienerjongens mishandelen conducteur (Foto: ANP)

Nederlandse uitvinder Bluetooth in Hall of Fame

De uitvinder van Bluetooth, de Nederlander Jaap Haartsen, wordt opgenomen in de Amerikaanse Hall of Fame van uitvinders. De ceremonie wordt op 12 mei gehouden in het Smithsonian American Art Museum in Washington.

Met Bluetooth kunnen apparaten draadloos met elkaar communiceren. Haartsen ontwikkelde de technologie in de jaren negentig toen hij in dienst was van de Zweedse telecomgigant Ericsson. Omdat hij de uitvinding deed in de tijd van de baas, heeft hij er zelf geen cent mee verdiend, zegt hij zaterdag in de Volkskrant. Ericsson nam de risico's, de investeringen en de kosten, Haartsen kreeg een bonus van 1000 euro voor het patent.

De Hall of Fame is een eregalerij van uitvinders van baanbrekende technologische vernieuwingen, onder wie Alexander Graham Bell (telefoon), Thomas Edison (elektrisch licht), Henry Ford (auto) en Louis Pasteur (pasteurisatie).

Al-Shabab dreigt met meer aanslagen in Kenia

De Somalische extremistische beweging Al-Shabab dreigt Kenia te treffen met meer aanslagen zoals die van afgelopen week op de universiteit in Garissa. Al-Shabab heeft zaterdag een verklaring uitgegeven met die strekking, zegt SITE, een organisatie die de gangen van extremistische groepen op internet volgt.

Al-Shabab richtte donderdag een bloedbad aan op de campus van Garissa. Er vielen 148 doden. De terreurgroep zegt met de aanval wraak te hebben willen nemen voor de moorden die het Keniaanse leger pleegt in de strijd tegen Al-Shabab in Somalië.

Vreemdelingen gevonden tussen autobanden

In een vrachtwagentrailer in Hoek van Holland zijn vrijdag achttien vreemdelingen gevonden die verstopt zaten tussen een lading autobanden. Het waren vijftien mannen en drie vrouwen, in de leeftijd tussen de 15 en 61 jaar. Ze kwamen uit Afghanistan, India, Syrië, Pakistan en Irak. Dat heeft de marechaussee zaterdag gemeld

Waar de illegalen in de vrachtwagen zijn gestapt, is niet bekend. Ze zijn gesommeerd Nederland onmiddellijk te verlaten, ze zitten niet in vreemdelingenbewaring, aldus een woordvoerder van de marechaussee.

De vrachtwagen stond op het punt om op de veerboot naar Engeland te gaan. De 58-jarige Letse chauffeur is aangehouden en wordt verdacht van mensensmokkel.

Druk in de supermarkt op paaszaterdag

Nederlanders doen op paaszaterdag weer veel inkopen voor de aankomende feestdagen. In de supermarkten van Jumbo was het zaterdagmorgen zelfs "iets drukker'' dan vorig jaar. Albert Heijn rekent net als een jaar geleden op ongeveer een vijfde meer transacties dan op een normale zaterdag: ongeveer drie miljoen.

Populair zijn onder meer de afbakbroodjes, verse sappen, feeststollen, prosecco en chocolade-eitjes. Ook stukjes vlees en sausjes voor de gourmet zijn in trek.

Veel klanten eten met de paasdagen asperges, merkt Albert Heijn verder op. Een woordvoerder van Jumbo zegt dat het ei wederom het meest gekochte paasproduct is. Naar schatting heeft Jumbo daar deze week zo'n 8,5 miljoen stuks van verkocht.

EOD onderzoekt 'auto met explosieven' op A27

De A27 is zaterdag in de richting Utrecht afgesloten ter hoogte van Meerkerk nadat in de kofferbak van een auto mogelijk explosieven werden ontdekt. Medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) zijn bezig met onderzoek.

Volgens een politiewoordvoerder raakte de auto rond 08.30 uur van de weg, waarna agenten die te hulp schoten de vermoedelijke explosieven ontdekten. Die waren mogelijk bedoeld om een plofkraak te plegen. Door de afsluiting staan op de A27 (Utrecht-Breda) lange files in beide richtingen.

Pjanic helpt Roma aan belangrijke zege op Napoli

AS Roma heeft zijn tweede nipte zege op rij te pakken. Na de 0-1 winst bij Cesena, vlak voor de interlandperiode, werd zaterdag ook Napoli opzij gezet (1-0).

Voor Napoli was het duel in Rome een prima kans om dichterbij de Champions League-tickets te komen. Vooraf had Roma (tweede) zes punten voorsprong op de bezoekers uit Napels. Met Lazio en Sampdoria ook nog boven hen op de ranglijst, kon vooral Napoli wel een overwinning gebruiken.

In de openingsfase probeerde de nummer vijf van de Serie A, met Dries Mertens en Jonathan De Guzman in de basis, dan ook de aanval te zoeken. Toch was Roma het eerst dicht bij een treffer. Een indraaiende vrije trap van Miralem Pjanic werd door niemand aangeraakt, waardoor de bal bij de tweede paal maar rakelings naast vloog.

Vijf minuten later was Pjanic wel trefzeker. Juan Manuel Iturbe bediende Alessandro Florenzi op de rechterflank. De Italiaan legde de bal handig terug op Pjanic, die ter hoogte van de strafschopstip beheerst de 1-0 kon binnenschuiven.

Kort voor rust kreeg ook Napoli een grote kans om te scoren. José Maria Callejon speelde Daniele De Rossi uit, om vervolgens De Guzman in stelling te brengen. De oud-speler van Feyenoord kreeg een prima schietkans, maar Kostas Manolas kon de poging van De Guzman nog net blokken. Napoli appelleerde tevergeefs voor een handsbal.

Ook in de beginfase van de tweede helft was Napoli de bovenliggende partij. Mertens kwam in kansrijke positie, al miste zijn schot genoeg vaart. Bij zijn tweede kans kon De Rossi het schot half blokken, waardoor doelman Morgan De Sanctis uiteindelijk redding kon brengen. De Guzman gaf halverwege de tweede helft een prima pass op Naolo Gabbiadini, die net was ingevallen voor Callejon. Zijn volley werd fraai gekeerd door De Sanctis. In de slotfase kreeg ook Roma twee 100 procent kansen. Radja Nainggolan en Ibarbo faalden echter in de afronding.

Desondanks pakte Roma dus wel drie belangrijke punten in de strijd om de tweede plaats. De voorsprong op nummer drie Lazio, dat zaterdagmiddag op bezoek gaat bij Cagliari, is vier punten. Napoli lijkt zich voorlopig te moeten richten op tickets voor de Europa League.

Van der Weerden leidt hockeyers OZ naar halve finale EHL

Hockeyclub Oranje Zwart is er als eerste Nederlandse ploeg in geslaagd om de laatste vier te halen op de EHL. OZ was in de kwartfinale te sterk voor het Spaanse Club Egara. De Catalanen maakten het de landskampioen lang lastig, maar verloren uiteindelijk met 4-1.

De start van Oranje Zwart, spelend met twijfelgeval Sander Baart maar zonder de geblesseerde Niek van der Schoot, was uitstekend. De eerste kans, een strafcorner, werd door Mink van der Weerden direct tot een doelpunt gepromoveerd. Maar het lukte de Eindhovenaren niet om dat prima begin een goed vervolg te geven. De mogelijkheden waren uiterst schaars en bovendien kwam het taaie Egara na 28 minuten langszij. Alex de Paeuw, een Belg in Spaanse dienst, maakte uit een cornerrebound de gelijkmaker.

Na een doelpuntloos derde kwart, was het opnieuw Van der Weerden die OZ op sleeptouw nam. De international uit Someren mocht vanaf de stip aanleggen, nadat zijn strafcorner op de lijn de voet van een verdediger van Egara had geraakt. Van de Weerden benutte dit buitenkansje feilloos: 2-1. Vijf minuten later legde de topschutter van Oranje Zwart opnieuw succesvol aan voor de derde goal. In de slotfase bepaalde Jelle Galema de eindstand op 4-1. In de halve eindstrijd treffen de Brabanders het Belgische Daring, dat eerder op de dag verrassend won van Rot-Weiss Köln.

Overige uitslag

Rot-Weiss Köln – Daring* 2-2 (2-0) *wint na shoot-outs
Het sprookje van het Belgische Daring duurt nog even voort. De EHL-debutant uit Brussel bereikte zondag de halve finale door van het favoriete Rot-Weiss Köln te winnen. De Belgen sloegen toe in de shoot-outs, na zeventig minuten stond het 2-2.

Dat gelijkspel kwam op een bijzondere wijze tot stand. Een kwartier voor tijd stond Daring nog met 2-0 achter, maar dankzij een aansluitingstreffer van Tanguy Cosyns werd het laatste kwart van spanning voorzien. Diezelfde Cosyns sleepte in de allerlaatste seconde van de reguliere speeltijd de 2-2 binnen. In de shoot-out-serie verzilverde Daring al zijn pogingen. Namens de Duitsers miste Mathias Müller oog in oog met doelman Pol Garica-Cascon.

Overige kwartfinales EHL

14.30 uur: KHC Dragons (Bel) - Bloemendaal
16:45 uur: UHC Hamburg (Dui) - Kampong

Verschuren zwemt ook WK-limiet 200 vrij

Sebastiaan Verschuren heeft zaterdag de limiet gezwommen op de 200 meter vrije slag voor de wereldkampioenschappen, deze zomer in het Russische Kazan. Hij tikte bij de Swim Cup in Eindhoven in de series aan na 1.46,07, ruim onder de vereiste 1.46,98.

Ranomi Kromowidjojo was in de series van de 100 meter vrij nog niet snel genoeg om deelname aan de titelstrijd in Kazan af te dwingen. De olympisch kampioene op het koningsnummer klokte 54,34, een paar tienden boven de limiettijd van 54,06. Femke Heemskerk zwom precies die tijd in de series, maar zij is al verzekerd van een WK-ticket op de 100 vrij.

Moniek Nijhuis zwom hard in de series van de 50 meter schoolslag, maar haar tijd van 30,76 was nog iets boven de WK-limiet van 30,59.

Veel Nederlanders in 'Vlaamse Hoogmis'

De 99e editie van Ronde van Vlaanderen kent zondag een hoog Oranje-gehalte. Meer dan twintig Nederlandse wielrenners komen aan de start in Brugge voor de voorjaarsklassieker over 264 kilometer, de koers met bijnamen als 'Vlaanderens Mooiste' en 'Vlaamse Hoogmis'.

Niki Terpstra en Sebastian Langeveld behoren tot de favorieten voor de eindzege. Terpstra werd al twee keer zesde (2012 en 2014), Langeveld kan bogen op de vijfde plek in 2011. Lars Boom is de troef van het Kazachse team Astana.

LottoNL-Jumbo brengt vier Nederlanders in de koers. Rick Flens, Tom Leezer, Bram Tankink en Maarten Tjallingii moeten vooral in dienst rijden van hun Belgische kopman Sep Vanmarcke. Hetzelfde geldt voor Roy Curvers, Koen de Kort, Ramon Sinkeldam en Albert Timmer, die namens Giant-Alpecin rijden voor hun Duitse kanshebber John Degenkolb, de winnaar van Milaan-Sanremo.

De meeste Nederlanders komen uit Team Roompot Oranje Peloton. De bekendste namen zijn Johnny Hoogerland, Wesley Kreder, Berden de Vries, Dylan Groenewegen en Sjoerd van Ginneken.

Bazoer verlengt contract bij Ajax

Riechedly Bazoer heeft zijn contract bij Ajax verlengd. De middenvelder staat nu tot medio 2020 onder contract bij de Amsterdamse club. Het was al een tijdje bekend dat de onderhandelingen voorspoedig verliepen.

Bazoer maakte oktober vorig jaar zijn debuut in het eerste elftal, in de bekerwedstrijd SV Urk – Ajax (0-4). Tot nu toe speelde hij zestien officiële wedstrijden in het eerste elftal van Ajax, hij trof twee keer doel.

"Hier ligt mijn toekomst", aldus Bazoer die blij was om zijn verbeterde contract te ondertekenen. "Als je ziet hoeveel potentie de spelers hebben, hoeveel talent en kwaliteit. Dan denk ik dat we hier iets moois kunnen bouwen met z’n allen en daar wil ik dele van uitmaken." Behalve voor het team ziet Bazoer ook voor zichzelf mogelijkheden: "Ik kan hier een betere speler worden. Zowel voetballend als tactisch kan ik nog verbeteren. Ik wil zoals het nu gaat vasthouden en belangrijk zijn voor het team."

Ook technisch directeur Marc Overmars is blij. "Het is goed dat we dit lange contract hebben kunnen rondmaken. We zaten snel op één lijn. Riechedly wordt begeleid door z'n broer en samen hebben ze hiermee een goed signaal afgegeven. Wij zijn als club natuurlijk bij met dit contract, maar het is ook een signaal dat ze nadenken over Riechedly zijn eigen carrière. Want de interesse van grote clubs in Europa is er al, dat zegt veel over zijn talent en hij is nog maar achttien jaar."

"Hij maakt nu natuurlijk ook een goede periode door. Voor hem is het belangrijk dat hij bij Ajax elke dag focus houdt en keihard blijft werken. Riechedly heeft nog een lange weg te gaan, maar het ziet er heel goed uit voor hem", besluit Overmars. 

Bazoer tot de zomer van 2020 in dienst van Ajax. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
Bazoer tot de zomer van 2020 in dienst van Ajax. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

Back-to-basic?

Het is voor veel mensen moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Elke dag staat er in de media wel iets over de financiële malaise die ons treft. Er is wel een zeer select gezelschap die ten koste van iedereen grof geld verdient over de ruggen van de hard werkende burgers. Hiermee bedoel ik het topmanagement van o.a. van veel beursgenoteerde bedrijven, die jaarlijks tussen de enkele tonnen tot een aantal miljoenen op hun bankrekening bijgeschreven krijgen.

Pillars of Eternity verwijdert grafsteen met beledigende tekst

Pillars of Eternity heeft gisteren een grote patch gekregen, waarbij verschillende dingen worden gefixt en bugs worden opgelost. Een van de meest opmerkelijke veranderingen is echter niet een technisch probleem, maar de tekst op een grafsteen. Obsidian Entertainment heeft in samenwerking met de bedenker van de tekst het opschrift aangepast na klachten over transfobie.

Toen Pillars of Eternity nog in de Kickstarter-fase was, konden mensen die 500 dollar of meer betaalden hun eigen tekst op een grafsteen in de game laten zetten. De specifieke grafsteen in dit artikel had dit opschrift:

"Here lies Firedorn, a hero in bed. He once was alive, but now he's dead. The last woman he bedded, turned out a man. And crying in shame, of a cliff he ran."

Vertaald naar het Nederlands gaat het dus over een man die zelfmoord pleegde uit schaamte omdat hij met een transseksueel had geslapen. Dit leidde tot nogal wat reacties op de forums van Obsidian Entertainment en twitter, waarin werd geschreven dat de tekst nogal beledigend en stereotyperend was richting transseksuelen. Obsidian heeft toen contact gezocht met de originele maker van de rijm, die daarop zijn tekst aanpaste. Ook werd er een poll op de forums gehouden waarbij werd gevraagd aan de gebruikers of de originele tekst erin moest blijven of niet.

FOrumpostobsidian

Het nieuwe opschrift bevestigt inderdaad wat Firedorn van plan was om te schrijven. Het opschrift luidt nu:

"Here lies Firedorn, a bard, a poet. He was also a card, but most didn't know it. A poem he wrote in jest was misread. They asked for blood, so now he's just dead."

Een volledige lijst met verbeteringen en patches vind je hier. Pillars of Eternity is alleen verkrijgbaar op pc.

Pillars
Pillars of Eternity verwijdert grafsteen met beledigende tekst

Nieuwe Poltergeist-trailer voert de spanning op

De nieuwe Poltergeist lijkt, met iedere keer dat er nieuwe beelden van verschijnen, steeds meer op 'gewoon' een remake van het origineel. Maar zoals de nieuwe trailer laat zien voert deze versie de spanning wat hoger op.

Het is misschien ook wel een prima benadering voor een horror-remake: we worden niet meer zo snel bang van dezelfde dingen als vroeger. Dus als we nu gewoon eens de boel wat extra aandikken? In de tweede trailer voor de Poltergeist-remake staan de bewoners van het op een begraafplaats gebouwde, door spoken bezeten huis in ieder geval doodsangsten uit, en ze willen die angst maar al te graag met je delen.

Poltergeist is een productie van Sam Raimi en Rob Tapert (Evil Dead) met anderen, en geregisseerd door Gil Kenan (Monster House). De rollen worden gespeeld door Sam Rockwell, Jared Harris en Rosemarie DeWitt. De film verschijnt op 21 mei.

Originele Muppets keren terug in Muppet Show

De revival van de Muppet Show zal zoveel mogelijk proberen de originele Muppets en, waar mogelijk, ook de originele Muppet-performers terugbrengen naar de variety-show. Dat meldt The Hollywood Reporter in hun berichtgeving over de mogelijke terugkeer van de serie.

De show staat gepland voor een terugkeer bij ABC, de tv-zender die, net als de Muppets zelf, onderdeel is van Disney. Bill Prady, medebedenker van The Big Bang Theory, schrijft het script voor een pilotaflevering, samen met Bub Kushell, schrijver voor onder andere Anger Management. De pilot wordt in mei vertoond tijdens de jaarlijkse presentatie voor adverteerders en zou vanaf dat punt definitief in productie kunnen gaan als serie.

De originele personages uit de eerdere Muppet Show en Muppet-films keren in de pilot terug op een manier die gebruikelijk is voor de groep; door een verhaal te vertellen over het terugbrengen van de show. In het verhaal komen Kermit, Fozzie, Gonzo, Animal en anderen samen bij ABC Studios voor een meeting over de show, maar ze moeten Miss Piggy overtuigen om ook mee te doen. De relatie tussen Kermit en Piggy speelt hier opnieuw een rol, en er zijn natuurlijk een paar celebrity cameo's gepland.

Het is niet de eerste keer dat de Muppet Show, oorspronkelijk een Brits programma dat liep van 1976 tot 1981, teruggebracht is op televisie. In 1996 kwam ABC met Muppets Tonight, dat na 22 afleveringen verspreid over twee seizoenen (deels uitgezonden op the Disney Channel) weer tot een einde kwam. De Muppets zijn in recente jaren meer succesvol geweest in de bioscoop: vorig jaar verscheen de achtste speelfilm over de groep, Muppets Most Wanted, als vervolg op The Muppets uit 2011, waarvan het hoofdverhaal ook het terugbrengen van de Muppet Show was.

Volgens THR komt de revival van de show op een goed moment: Amerikaanse omroepen lijken meer op zoek te zijn naar variety shows. Zo heeft NBC twee dergelijke programma's in ontwikkeling. Neil Patrick Harris zal voor de omroep het Britse Saturday Night Takeaway gaan maken, een programma met sketches, muzieknummers, mini-gameshows en verborgen camera-grappen. Marlon Wayans zal het van oorsprong Israelische I Can Do That! in de VS introduceren, waarin celebrities op toerbeurt bijzondere acts uitvoeren.

Mocht de Muppet Show zich definitief bij dit gezelschap voegen, dan wordt dat in mei bekend.

Muppets Most Wanted: We're doing a sequel
Scène uit Muppets Most Wanted

Brood: "Trots op de hele club"

Trainer Ruud Brood van N.E.C. probeerde vrijdagavond na de geslaagde kampioenswedstrijd tegen Sparta (1-0) in alle euforie vooralsnog een beetje nuchter te blijven. "Ik ben enorm trots. Niet alleen op de spelers en de staf, maar op de hele club. Er zitten hier zoveel echte clubmensen die alles al hebben meegemaakt. Als je na de degradatie van vorig jaar dan op deze manier weer terugkomt, doet dit je echt wel wat. Er komen hier nu heel wat emoties los en dat is logisch. Het is echt genieten nu in deze entourage."

Volgens Brood beschikt N.E.C. over de faciliteiten en over het publiek die bij een eredivisieclub passen. "We hebben nu een jaartje in de Jupiler League gespeeld en dat hebben we goed gedaan. Elke week hadden we de favorietenrol, maar daarmee zijn we prima omgegaan. Als je dan in zo'n vroeg stadium kampioen wordt, is dat alleen maar heel mooi. We gaan er met z'n allen een prachtig feest van maken."

Pitcher Santana 80 duels geschorst

De Amerikaanse honkbalclub Minnesota Twins zal voorlopig geen plezier beleven aan aanwinst Ervin Santana. De 32-jarige pitcher uit de Dominicaanse Republiek heeft vrijdag een dopingschorsing gekregen. Wel komt hij goed weg, want Santana hoeft maar tachtig duels aan de kant te zitten, wat neerkomt op hooguit een maand of vier.

Bij hem zijn sporen aangetroffen van het verboden prestatiebevorderende middel stanozolol. Hij mist door zijn tijdelijke uitsluiting de eerste helft van het reguliere seizoen, dat uit 162 wedstrijden bestaat.

Santana, die al tien jaar in de Major League speelt, tekende na het vorige seizoen als transfervrije speler een contract voor vier jaar bij Minnesota Twins. Daarmee was een bedrag van 54 miljoen dollar gemoeid (bijna 50 miljoen euro). Hij was afkomstig van Atlanta Braves.

Wereldkampioen Heiner blijft in de race voor Rio 2016

Laserzeiler Nicholas Heiner mag blijven dromen van deelname aan de Olympische Spelen van Rio 2016. De regerend wereldkampioen is tijdens de jaarlijkse strijd om de Sofia Cup voor de kust van Mallorca erin geslaagd om zijn rivaal Rutger van Schaardenburg onder zich te houden. Dat betekent dat beide zeilers een nieuw Nederlands selectietraject ingaan, waarbij de opgetelde resultaten van het komende EK en WK dit jaar de doorslag zullen geven.

Heiner begint zaterdag aan de afsluitende medalrace als nummer twee. Hij moet in de finale, met dubbele punten, elf punten goedmaken op de Duitser Philipp Buhl. Van Schaardenburg staat op de zevende plaats en kan Heiner in punten niet meer achterhalen.

Golfer Luiten mist cut in Houston Open

Golfer Joost Luiten is vrijdag ondanks een goede tweede ronde van 69 slagen uitgeschakeld in het Houston Open, een groot toernooi uit de Amerikaanse tour PGA. De Nederlander maakte twee slagen te veel om de zogeheten cut te halen en mag dit weekeinde niet meespelen om het prijzengeld van 6 miljoen euro.

De Bleiswijker was desondanks tevreden over zijn spel in de tweede omloop. De oud-winnaar van het KLM Open maakte vijf birdies. "Het spel begint echt goed te voelen, dus nu is het alleen nog zaak om die paar kleine foutjes van de kaart te houden en dan is er niets aan de hand", meldde hij na afloop op zijn website.

Luiten was echter graag in het toernooi gebleven, want het is een ideale voorbereiding op de befaamde Masters, de major die volgende week wordt gespeeld op de Augusta National.

'Rode maan teken van rampspoed'

Het zou zomaar kunnen zijn dat we deze Pasen allemaal het haasje zijn. Een Amerikaanse priester voorspelt namelijk ramp en tegenspoed voor het paasweekend.

Dit heeft alles te maken met de zogenaamde 'bloedmaan' zoals dit weekeinde te zien is in delen van Azië, Noord-Amerika en Australië. Dit verschijnsel is namelijk terug te vinden in de bijbel en wanneer je –zoals pastoor John Hagee- een creatieve manier van lezen toepast, dan zou je er zomaar een nare voorspelling uit kunnen halen.

Volgens de ingewijde priester laat het verschijnsel zien dat er een wereldwijde gebeurtenis op komst is. In de bijbel staat namelijk: "De zon zal veranderd worden in duisternis en de maan in bloed, voordat de grote en geduchte dag des Heren komt" (Joël 2.31).

De man gelooft dat er iets dramatisch gaat gebeuren in het Midden-Oosten. Waarschijnlijk heeft het iets te maken met Israel, voegt de priester toe. Dit gebeuren zal verstrekkende gevolgen hebben voor de hele wereld.

Een gewaagde voorspelling, want het Midden-Oosten is al tientallen jaren een oase van rust en vrede.

De zogenaamde 'bloedmaan' is een verschijnsel wanneer de maan verstoppertje speelt in de schaduw van de aarde. De afgelopen 2000 jaar is dit niet vaak gebeurd, maar sinds 2014 is dit alweer de derde keer. Reden genoeg om er het zijne van te denken.

Hagee zegt verder dat in deel 2 van Joël te vinden is dat op de dag van de Heer de zon zal weigeren te schijnen. Iets dat 's nachts wel vaker het geval is. Saillant detail is wel dat de andere kant van de wereld vanavond te maken krijgt met een maansverduistering die ongeveer een minuut of vijf zal duren.

Van Eijden: "Wij horen thuis in eredivisie"

Rens van Eijden was vrijdag een trotse aanvoerder van N.E.C. De verdediger keert met zijn ploeg na één seizoen terug in de eredivisie, na de zege op Sparta Rotterdam (1-0). "Ik denk dat we na dit seizoen best mogen concluderen dat we thuishoren in de eredivisie", zei Van Eijden na het behalen van de titel. De voorsprong op de concurrentie is groot; met nog zes duels te gaan, is NEC niet meer te achterhalen.

Van Eijden verwacht wel dat het volgend seizoen moeilijk zal worden op het hoogste niveau. "Het zal wel een gevecht worden. Ik ben ook benieuwd wie er blijft en wie er weggaat."

Linksback Jeffrey Leiwakabessy vond het extra mooi dat N.E.C. uitgerekend tegen Sparta de titel pakte. Die ploeg kegelde N.E.C. vorig seizoen uit de eredivisie. "Nu sta ik hier met een heel ander gevoel. Toen stonden we bij de rust met 3-0 achter, nu bekronen we hier een goed seizoen. We hebben laten zien dat we een hecht team zijn, wij zijn één groep geweest. Dat is het belangrijkste geweest."

Racistische e-mails Ferguson openbaar gemaakt

De autoriteiten van de Amerikaanse stad Ferguson hebben e-mails waarin racistische grappen worden gemaakt door drie hooggeplaatste politieambtenaren openbaar gemaakt. Dat schrijft The New York Times vrijdag. De drie zijn inmiddels ontslagen of opgestapt.

In het interne mailverkeer tussen de politiecommissaris, de griffier en de sergeant komt bijvoorbeeld een grap voorbij over een vrouw die vreemdging: "Ik ben bekeerd tot de islam, laten we haar deze ochtend stenigen", schreef een van hen. In een ander mailtje wordt president Obama vergeleken met een chimpansee.

Vorige maand werd bekend dat de politie van Ferguson stelselmatig zwarte bewoners discrimineert. Het ministerie van Justitie bracht daar een kritisch rapport over uit. Als reactie stapte de stadsmanager, die verantwoordelijk is voor het handelen en het gedrag van de politie, op.

In één jaar is alles anders voor N.E.C.

Iets minder dan elf maanden geleden vloeiden de tranen in Nijmegen en smeten boze supporters stoeltjes op het veld van het Goffertstadion. Door de nederlaag in de play-offs tegen Sparta Rotterdam degradeerde N.E.C. na twintig jaar uit de eredivisie. De '\Nijmegen Eendracht Combinatie wist zich echter op indrukwekkende wijze op te richten. Op dezelfde plek en uitgerekend tegen dezelfde tegenstander verzekerde de ploeg van trainer Ruud Brood zich vrijdag van het kampioenschap in de Jupiler League en een razendsnelle terugkeer naar het hoogste niveau.

Nijmegen is in korte tijd van de hel naar de hemel gegaan. Vorig seizoen ging zo'n beetje alles mis. Met een elftal vol onbekende buitenlandse broodvoetballers zwalkte N.E.C. door de eredivisie. Na het vroege ontslag van trainer Alex Pastoor kreeg ook clubman Anton Janssen de zielloze ploeg niet aan de praat. De Nijmegenaren ontsnapten weliswaar ternauwernood aan rechtstreekse degradatie, maar in de play-offs ging het alsnog mis. Een grote schoonmaak volgde, mede om financiële redenen. Nijmegen was in last. De begroting moest terug van 12,5 naar 8,5 miljoen euro, zeventien personeelsleden verloren hun baan.

Dit jaar groot feest in Nijmegen (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)
Vorig jaar grote teleurstelling in Nijmegen na de degradatie. (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)

Bijna evenveel voetballers vertrokken afgelopen zomer uit Nijmegen. De vele buitenlanders maakten plaats voor Nederlandse karakterjongens waarmee het publiek zich wél kon identificeren, zoals Sjoerd Ars, Gregor Breinburg en Tom Daemen. Samen met de Iraanse vedette Alireza Jahanbakhsh, de Venezolaanse verrassing Christian Santos en de nieuwe trainer Ruud Brood gaven zij N.E.C. een totaal ander gezicht. Net als het eveneens gedegradeerde Roda JC begon de Nijmeegse ploeg aan de Jupiler League met de vurige ambitie om zo snel mogelijk weer te promoveren. Hoe moeilijk dat is, merkten clubs als Sparta, De Graafschap en VVV de laatste jaren wel, en Roda dit seizoen ook.

Op N.E.C. staat echter geen maat. De club van rood, groen en zwart steekt ver boven de rest uit. De Nijmegenaren incasseerden de minste tegentreffers en maakten met afstand de meeste doelpunten, al 88 stuks. Een aanzienlijk deel komt van het 'superkwartet' Ars (24), Santos (19), Anthony Limbombe en Jahanbakhsh (beiden 12). Van de 32 gespeelde wedstrijden won N.E.C. er liefst 28, waardoor vrijdag het welverdiende kampioensfeest mocht losbarsten.

In de resterende zes duels is het doel om de grens van 100 punten te doorbreken, iets wat nog nooit een club is gelukt. Het zou het unieke jaar van N.E.C., waarin alles anders werd, nóg meer glans geven.

Vorig jaar grote teleurstelling in Nijmegen na de degradatie (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)
Dit jaar groot feest in Nijmegen. (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)

18 jaar cel voor eigenaar site 'wraakporno'

De eigenaar van een site waarop mensen naaktfoto's van hun ex kunnen plaatsen is vrijdag veroordeeld tot achttien jaar celstraf. De 27-jarige Kevin Bollaert runde de sites ugotposted.com en changemyreputation.com en verdiende daar tienduizenden dollars mee.

Volgens de procureur-generaal van Californië was de 'wraakporno' illegaal, omdat de site geen toestemming had van de geportretteerden. Ook nam de rechter het hoog op dat naam, woonplaats, leeftijd en Facebookprofiel van de slachtoffers openbaar werden gemaakt.

Bollaert haalde de naaktfoto's en privégegevens pas offline als de slachtoffers, meestal vrouwen, hem betaalden. Hij vroeg hier maximaal 350 dollar (320 euro) voor. Dat is chantage, vond ook de officier van justitie. De sites zijn in 2013 al op zwart gegaan, toen bekend werd dat de 'internetondernemer' vervolgd zou worden.

Het is de eerste keer dat een eigenaar van een website met wraakporno strafrechtelijk is vervolgd in de VS. "Vandaag is duidelijk geworden dat iedereen die online slachtoffers uitbuit de consequenties zal voelen", aldus de procureur-generaal.

'Ireland Baldwin ligt in het ziekenhuis'

Ireland Baldwin ligt in het ziekenhuis. De dochter van Alec Baldwin en Kim Basinger is donderdagavond in alle haast naar het Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles gebracht met ernstige buikklachten, vertelt een bron binnen de familie aan E! News.

Doktoren zouden denken dat de 19-jarige Ireland last heeft van een blindedarmontsteking. "Ze zijn nog allerlei testen aan het doen", weet de ingewijde.

Een andere bron laat het blad weten dat Baldwin huilend het ziekenhuis binnen werd gebracht. Een paar minuten later zou vader Alec binnen zijn gekomen.

Geert-Jan Knoops: Rutte en Van der Steur doen aan MH17-populisme

Geert-Jan Knoops heeft in Nieuwsuur gezegd dat hij het idee heeft dat Minister President Rutte en de nieuwbakken minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur aan simplistische politieke retoriek doen, dit wordt ook wel omschreven als populisme.

Knoops reageert daarmee op eerdere uitlatingen van Rutte en Van der Steur dat de daders van de aanslag op de MH17 desnoods bij verstek veroordeeld moeten worden, omdat de nabestaanden daar recht op hebben. Knoops zegt daarover dat dat niet zo werkt bij het internationale recht. Ook liet Knoops zich ontvallen dat hij de kans dat het tot een veroordeling komt klein acht.

De hoogleraar advocatuur vreest dat de legitimiteit van het proces internationaal niet wordt erkend, omdat het bewijs van onvoldoende kwaliteit is. Het bewijs is in dit geval aangeleverd door de regering van Oekraïne in Kiev, die zelf ook een motief kan hebben voor de aanslag. Hij heeft ook zo zijn twijfels over de bezorging van de dagvaardiging die bij de daders bezorgd dient te worden.

Het Internationaal Strafhof kan ook weinig uitrichten omdat zowel Oekraïne als Rusland dat niet erkend hebben. Maar zelfs al zou Kiev het Internationaal Strafhof wel erkennen, dan moet er nog aangetoond worden dat de aanslag op MH17 een oorlogsmisdrijf is. Hij acht daarom de kans klein dat het tot een veroordeling komt.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.