Sintnicolaas heeft schoon genoeg van vierde plaats

Het wordt weer eens tijd voor een medaille op een groot kampioenschap, vindt Eelco Sintnicolaas. "Want ik heb schoon genoeg van vierde en vijfde plaatsen", zegt de meerkamper, die komend weekeinde op zijn vijfde Nederlandse indoortitel aast in woonplaats Apeldoorn. De echte bekroning moet enkele weken later komen in Praag. "De EK indoor is het hogere doel. Ik wil natuurlijk mijn titel prolongeren."

De 27-jarige atleet slaagde er na zijn gouden Europese indoorsucces op de zevenkamp van 2013 in Göteborg niet meer in op het podium te komen van een groot titeltoernooi. Hoewel hij degelijk presteerde, eindigde Sintnicolaas achtereenvolgens als vijfde op de WK outdoor in Moskou (2013), vierde op de WK indoor in Sopot (2014) en vierde op de EK outdoor in Zürich (2014).

"Toch zal ik niet tevreden zijn met zilver, denk ik. Vorig jaar liet ik het in Sopot liggen bij het verspringen en in Zürich had ik pech met de weersomstandigheden", blikt hij kort terug op die twee ondankbare vierde plaatsen. Een windhoos legde bij de EK outdoor de tienkamp stil tijdens het polsstokhoogspringen, zijn beste onderdeel. Na de hervatting zweefde Sintnicolaas nog wel over 5,40 meter, maar hij moest vrijwel meteen door naar het speerwerpen en de afsluitende 1500 meter lopen. "Alles was nog mogelijk, maar ik miste de power in de benen."

"Het blijft een meerkamp. Je kunt je heel makkelijk rijk rekenen, maar bij de geringste tegenslag ook heel makkelijk punten verliezen. Ik ga er vanuit dat ik op ieder onderdeel mezelf nog kan verbeteren en als het allemaal op zijn plaats valt, kunnen er zomaar mooie dingen gebeuren. Zo sta ik er in."

De Nederlands recordhouder op de zevenkamp (met 6372 punten) en de tienkamp (8506) staat er in alle opzichten beter voor dan een jaar geleden, toen een operatie aan een abces in zijn bil zijn hele indoorseizoen overhoop gooide. Nu is hij volledig fit uit trainingskampen in Zuid-Afrika en Tenerife gekomen. "De kleine pijntjes zijn er altijd wel, maar ik ben blessurevrij en train lekker. Ik ben benieuwd hoe het in de meerkamp zal gaan. Vorig jaar moest ik op de NK volle bak gaan omdat ik toen nog niet zeker was van de WK indoor. Die stress is er nu niet, want ik heb al een uitnodiging voor de EK. De NK wordt gewoon een goed meetmoment. Bovendien vind ik het leuk om mee te doen, vooral ook omdat het in mijn eigen stad is."