Russische topatlete moet olympisch steeplechase-goud inleveren

Een week geleden kwamen we op basis van Russische media met het bericht dat de regerend olympisch kampioene op de steeplechase, de Russische Yuliya Zaripova, in de dopingproblemen zou zitten. Vrijdag is officieel bekendgemaakt dat dit inderdaad het geval was, want de Russische antidopingautoriteit RUSADA heeft Zaripova een schorsing opgelegd van twee jaar en zes maanden op basis van verdachte waarden in haar bloedpaspoort.

Net als bij de eerder geschorste snelwandelaars hebben de Russen ook bij Zaripova de periodes gekozen waarvan ze haar resultaten kwijtraakt. De eerste daarvan loopt van 20 juni tot en met 20 augustus 2011. Dat kost haar de Russische titel, maar ze mag haar wereldtitel van 2011 wel houden: Die won ze immers tien dagen na de genoemde periode. De tweede periode heeft wel degelijk grote gevolgen. Zaripova's resultaten van 3 juli tot en met 3 september 2012 worden ook geschrapt. In die tijd behaalde ze haar grootste overwinning, want in augustus won ze in Londen op dominante wijze olympisch goud.

Zaripova pakt olympisch goud in Londen 2012, wat ze nu weer in zal moeten leveren (Foto: Getty)

Het schrappen van de olympische titel van Zaripova zal de nodige revanchegevoelens losmaken bij de Tunesische Habiba Ghribi. Zij werd in Londen in de finale verslagen door de gedopeerde Russische, een jaar nadat ze tijdens het WK van 2011 ook al genoegen moest nemen met zilver achter Zaripova. De Russische maakte zich in 2013 al zeer verdacht, door zich vlak voor het WK van dat jaar - in eigen land - af te melden vanwege een blessure. Naar eigen zeggen was ze tijdens de training in aanraking gekomen met een horde en kon ze niet meer in actie komen. Zaripova heeft sindsdien, mede vanwege zwangerschap, geen wedstrijd meer gelopen. Haar schorsing gaat in op 25 juli 2013, ruim twee weken voor het begin van het WK in Moskou, waardoor deelname aan de Olympische Spelen van Rio volgend jaar eventueel mogelijk zou kunnen zijn.