Afrikaanse landen openen aanval op Boko Haram

De legers van Nigeria, Kameroen en Tsjaad hebben deze week op meerdere fronten de strijd aangebonden met terreurbeweging Boko Haram. Volgens de Afrikaanse landen werden honderden extremisten gedood. Het gaat om het grootste offensief sinds de strijd tegen Boko Haram begon.

Boko Haram is een Nigeriaanse beweging, maar de groep wordt steeds stoutmoediger en voert ook steeds vaker operaties uit in de buurlanden. Daarom werken de landen in de regio nu steeds meer samen. Tsjaad zegt dat zijn militairen dinsdag in Kameroen werden aangevallen door Boko Haram, maar dat de aanslag werd afgeslagen en de extremisten zijn opgejaagd.

"Onze dappere troepen reageerden daadkrachtig, de achtervolging werd meteen ingezet naar hun basis in Gamboru en Ngala (in Nigeria, red.), waar ze vervolgens volledig werden vernietigd", zei een legerwoordvoerder over de Nigeriaanse extremisten. Tweehonderd strijders lieten het leven tegenover negen Tsjaadse militairen, aldus de woordvoerder.

Honderden Boko Haram-strijders die de vergelding van het Tsjaadse leger overleefden staken woensdag de grens over met Kameroen, waar ze Tsjaadse legereenheden aanvielen. De militairen kregen snel ruggensteun van hun Kameroense strijdbroeders, maar de gevechten woedden woensdag nog altijd.

Nigeria zette, gesteund door de luchtmacht van Tsjaad, zijn luchtaanvallen voort op het Sambisawoud, een groot bebost gebied in het noordoosten van Nigeria waar Boko Haram een aantal kampen heeft. Het is ook het gebied waar de driehonderd schoolmeisjes die vorig jaar werden ontvoerd naartoe werden gebracht.

Volgens ooggetuigen begonnen de luchtaanvallen maandag. Door de bombardementen zou Boko Haram inmiddels zijn verdreven uit een tiental dorpen en steden.

De Afrikaanse Unie komt woensdag bijeen om te praten over de formalisering van een multinationale troepenmacht om Boko Haram te bestrijden. Het gaat om een mandaat voor 7500 militairen uit niet alleen Nigeria, Kameroen en Tsjaad, maar ook Nigeria's westerbuur Benin.