Leger Tsjaad verdrijft Boko Haram uit stad Nigeria

Het Tsjadische leger heeft Boko Haram verdreven uit de Nigeriaanse grensstad Malumfatori. De stad ligt nog vol met de lijken van gesneuvelde strijders van de terreurbeweging, zeggen ooggetuigen. De operatie tegen de noordoostelijke stad is de eerste keer dat Tsjadische troepen zich op Nigeriaans grondgebied mengen in de strijd tegen Boko Haram. Vorige week stuurde de regering in N'Djamena al honderden militairen naar Kameroen om daar het gevecht met de terreurbeweging aan te gaan.

Volgens Abari Modu, een vluchteling uit Malumfatori, nam het Tsjadische leger de stad donderdag in. Hij vertelde vrijdag hoe hij een Tsjadisch gevechtsvliegtuig de moslimextremisten het gemeentekantoor en het paleis van het districtshoofd uit zag bombarderen. Het toestel achtervolgde de vluchtende strijders vervolgens om hen uit te schakelen en liet hun geen kans, zei Modu.

Een Nigeriaanse soldaat bevestigde het relaas van Modu over Malumfatori. De grensstad was eind oktober door Boko Haram onder de voet gelopen.

In het noordoosten van Nigeria zijn ook de stad Michika en enkele omliggende dorpen heroverd op Boko Haram, zei de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan donderdag. Hij schreef die overwinning toe aan het regeringsleger.

De Afrikaanse Unie wil 7500 militairen naar Noord-Nigeria sturen om de strijd aan te binden met Boko Haram. AU-voorzitter Nkosazana Dlamini Zuma stelde vrijdag voor de troepenmacht vooraleerst een jaar de tijd te geven. De militairen krijgen ook de opdracht alle gijzelaars op te sporen en te bevrijden. Voor de ontvoerde tienermeisjes uit Chibok is bijzondere aandacht.