NS faalt met bommelding Leiden

Een reclamebureau is opdrachtgever geweest van de man die woensdagochtend een vuilniszak met daarin een camera ophing in station Leiden Centraal. Dat liet een woordvoerster van de Nederlandse Spoorwegen weten. Door deze actie werd het station ontruimd en lag het treinverkeer bij Leiden urenlang stil. De NS is in gesprek met het bedrijf over het hoe en waarom van deze actie die tot veel commotie leidde. Welk reclamebureau het is, wil de NS niet zeggen.

Niet bekend is of de NS eventuele geleden schade gaat verhalen op het bureau. "Daar is het nog veel te vroeg voor", aldus de woordvoerster. De politie is niet betrokken bij het gesprek tussen NS en het bedrijf. Het ophangen van een vuilniszak is geen strafbaar feit.

Update 16.18 uur:
Het blijkt dat de NS een beetje dom is geweest. Verrassend is dat natuurlijk niet te noemen, dat zijn we namelijk wel gewend van onze vrienden van de trein, maar deze keer hebben ze het wel heel gortig gemaakt. Het bureau dat de camera op heeft laten hangen, blijkt dat namelijk in opdracht van NS zelf gedaan te hebben. De camera is opgehangen voor een spotje van het spoorbedrijf.

Niet alleen is het dus in opdracht van NS zelf gebeurd, het bureau heeft dat gewoon doorgegeven bij de NS. Een administratiemuts bleek niet snugger genoeg dat ook even bij de goede afdelingen door te geven, waardoor de paniek ontstond. Hierdoor is de politie en zelfs de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) er bij aan te pas gekomen. 

Gelukkig zijn de gevolgen van de blunder te overzien, Leiden heeft alleen maar urenlang stilgelegen. Dat zijn we wel van de NS gewend, het enige verschil met normaal is dat het deze keer niet door een blaadje op het spoor komt.