Oppositiegroep Syrië wikt over uitnodiging Moskou

De belangrijkste door het Westen gesteunde oppositiegroep van Syrië beraadt zich op een Russisch plan voor vredesoverleg. De Syrische Nationale Coalitie kiest een dezer dagen bovendien een nieuwe voorzitter. Het oppositieverbond begon vrijdag in Istanbul aan een besloten driedaagse conferentie waar beide kwesties aan de orde komen.

Rusland, een van de belangrijkste bondgenoten van de Syrische president Bashar Assad, maakt zich sterk voor vredesbesprekingen in Moskou tussen de regering in Damascus en de oppositie. Russische diplomaten pendelen al weken tussen de strijdende partijen om hen op 20 januari in de Russische hoofdstad om de tafel te krijgen.

De Syrische Nationale Coalitie heeft de uitnodiging nog niet met zoveel woorden afgeslagen. Maar tot dusver houdt zij vol dat de onderhandelingen moeten voortborduren op de uitgangspunten van de vredesbesprekingen die eerder in Genève zijn gevoerd. Daarin is onder meer vastgelegd dat Syrië via de overdracht van de macht aan een volledig bevoegde overgangsregering moet overgaan naar een democratisch bestel.

De regering-Assad heeft verklaard dat zij bereid is in Rusland 'voorbesprekingen' te voeren. Maar die zouden moeten leiden tot een vredesconferentie in eigen land.

Rusland wil in eerste instantie overleggen met de geaccepteerde politieke oppositie in Syrië en oppositiegroepen in het buitenland zoals de Syrische Nationale Coalitie. In de volgende fase schuiven vertegenwoordigers van Damascus aan.

Een grote kans op welslagen is er niet voor het Russische plan. Wel is de druk op de Syrische regering wat hoger doordat zij onlangs zware verliezen heeft geleden in het noorden en zuiden van het land. Bovendien groeit de onvrede over het Assadbewind onder zijn traditionele achterban, onder meer door de moordpartijen die extremisten aanrichten onder militairen.