Canadese pornoacteur schuldig aan moord

De Canadees Luka Magnotta is dinsdag door een jury in Montreal schuldig bevonden aan het vermoorden en in stukken snijden van zijn Chinese minnaar. Hij stuurde in 2012 delen van diens lichaam over de post naar scholen en politieke partijen in Canada.

Magnotta (32) pleitte voor de rechtbank onschuldig te zijn. Hij gaf toe zijn vriend Jun Lin te hebben omgebracht, maar claimde ontoerekeningsvatbaar te zijn door een psychische stoornis. Volgens zijn advocaat is Magnotta schizofreen en kon hij ten tijde van de moord geen goed van kwaad onderscheiden.

De zaak kwam in 2012 in het nieuws toen het hoofdkwartier van de Conservatieve Partij van Canada een pakketje met daarin een voet ontving. Diezelfde dag dook een afgehakte hand op in een postsorteercentrum. Het lichaamsdeel was geadresseerd aan de Liberale Partij. De andere hand en voet werden verstuurd naar twee scholen in Vancouver. Lins torso werd uiteindelijk teruggevonden op een vuilnisbelt.

Magnotta had toen inmiddels de benen genomen. Na een internationale klopjacht werd hij uiteindelijk in de Duitse hoofdstad Berlijn in de kraag gevat.

Aanklager Louis Bouthillier wilde aantonen dat Magnotta al een half jaar voor de moord plannen maakte om iemand te doden en dit te filmen.