Boko Haram verspreidt film van massamoord

De Nigeriaanse islamitische terreurgroep Boko Haram heeft een nieuwe video verspreid waarin te zien hoe op de grond liggende burgers in een zaal met kogels worden besproeid. Er liggen zoveel slachtoffers, dat de moordenaars met moeite over de lijken stappen om lichamen die nog kronkelen af te maken. De meeste slachtoffers lijken volwassen mannen te zijn.

"Dit is hoe wij voortaan bij alle aanvallen en arrestaties van ongelovigen te werk zullen gaan", zegt de leider van de groep in de video. "Van nu af aan is doden, slachten, vernietigen en opblazen onze religieuze plicht als wij ergens binnenvallen." De leider zegt dat onder de doden misschien mensen zijn die zichzelf moslim noemen, maar door Boko Haram niettemin als ongelovig worden beschouwd.

De publicatie van de video volgt enkele dagen nadat gevluchte dorpelingen meldden dat extremisten oudere mensen bij elkaar dreven en doodschoten in twee scholen in Gwoza, in het noordoosten van Nigeria. De moordpartij in de video lijkt zich eveneens af te spelen in de slaapzaal van een school, volgens de spreker in Bama, zestig kilometer ten noorden van Gwoza. Scholen en scholieren zijn dikwijls doelwit van Boko Haram, dat in de Hausa-taal 'westers onderwijs is zondig' betekent.

Door het geweld van Boko Haram zijn in de afgelopen vijf jaar duizenden doden gevallen en 1,6 miljoen mensen uit hun woonplaatsen verdreven. Het Nigeriaanse leger blijkt keer op keer niet bij machte de extremisten een halt toe te roepen.