'CVC wil kleine Formule 1-teams tegemoet komen'

De roep van de kleine Formule 1-teams om meer geld is CVC Capital, grootaandeelhouder van de sport, niet ontgaan. Het investeringsfonds wil volgens The Times Lotus, Force India en Sauber tegemoet komen door een bedrag van 128 miljoen euro beschikbaar te stellen.

Donald Mackenzie, bestuursvoorzitter van CVC, heeft Lotus-eigenaar Gerard Lopez in Austin telefonisch het voorstel gedaan. Lopez sprak tegenover The Guardian over de huidige situatie in de Formule 1. "Ik weet dat CVC en Bernie Ecclestone bezig zijn naar zo’n voorstel te kijken. Het moet een basisbedrag worden dat naast het prijzengeld voor posities in het constructeurskampioenschap aan de kleinere teams betaald wordt. Dat zou er in principe voor moeten zorgen dat de budgetten sluitend worden."

Lopez hoopt dat zo de crisis waarin de sport verkeert opgelost kan worden. Lotus, Force India en Sauber dreigden met een boycot voor de Grand Prix van Brazilië, maar als de renstallen eruit komen, dan is dit van de baan. Het voorstel houdt echter geen rekening met Caterham en Marussia die momenteel onder curatele staan en niet racen. Laatstgenoemde team zou volgens de geruchten echter wel spoedig over genomen kunnen worden door een geïnteresseerde partij.

Dat er in de Formule 1 veel geld om gaat moge duidelijk zijn. Grootaandeelhouder CVC en de andere aandeelhouders kregen een flinke hap uit de winst van de Formule 1 die over 2013 ongeveer een miljard euro bedroeg. De teams ontvingen 640 miljoen euro aan prijzengeld, waarbij de grote renstallen het leeuwendeel hiervan kregen. Ook diverse commerciële overeenkomsten droegen bij aan de scheve verdeling. Bijvoorbeeld Force India, dat vorig jaar als zesde eindigde in het constructeurskampioenschap, kreeg 50 miljoen euro, net zoveel als naar verluidt Ferrari opstreek om alleen maar aan de start van een race te verschijnen.