Rotterdam hangt vol Zwarte Pietjes

In Rotterdam fleuren enkele honderden kleine Zwarte Pietjes het straatbeeld op. De poppetjes zijn door Leefbaar Rotterdam opgehangen in de Maasstad, meldt De Telegraaf.

De Pietjes dragen een briefje om hun nek. Daarop staat de tekst: "Wij willen blijven". Met deze actie strijdt Leefbaar Rotterdam voor het behoud van het traditionele Sinterklaasfeest. "Het moet afgelopen zijn met het ter discussie stellen van dit onschuldige kinderfeest", aldus de partij.

Iedereen die een Pietje tegenkomt in de stad wordt opgeroepen een 'pietfie' te maken. De partij hoopt dat deze 'pietfies' massaal gedeeld worden op social media.

Update 15.15 uur:
De zwartepietjesactie van Leefbaar Rotterdam krijgt volgens een partijwoordvoerder 'overweldigend veel reacties'. De Facebookpagina van de actie had woensdagochtend al meer dan 300 'likes'. "De reacties zijn overwegend positief, vooral op Facebook. Op Twitter krijgen we meer kritische reacties", meldt de woordvoerder. "Hoe dan ook lokt onze actie discussie uit".

Bij de sinterklaasintocht in Rotterdam hoopt de partij 'echte Zwarte Pieten' te zien. Of dat ook gebeurt, is nog niet bekend, maar als het aan Leefbaar Rotterdam ligt, blijft Piet zwart: "Wij zien in Zwarte Piet geen discriminerend element".

Update 19.57 uur:
De zeurpieten menen de actie weg te moeten zetten als 'het ophangen van slaven'. De onschuldige poppetjes worden op social media driftig vergeleken met executies.