Gouda introduceert kaas- en stroopwafelpieten

Zwarte Piet blijft bij de nationale sinterklaasintocht in Gouda zoals hij is: donkerbruin geschminkt en zonder grote rode lippen of oorbellen. Wel lopen enkele kaas- en stroopwafelpieten mee. Zij zijn respectievelijk goudgeel en met ruitmotief opgemaakt, heeft burgemeester van Gouda Milo Schoenmaker (VVD) dinsdag bekendgemaakt.

Volgens de burgemeester wordt de intocht op 15 november een 'traditionele intocht met een Gouds randje.' Schoenmaker heeft vooraf veel overlegd met inwoners van Gouda over het uiterlijk dat Zwarte Piet moest hebben. Hij merkte dat veel mensen voorstander waren van een traditionele zwarte Piet, maar dat anderen juist wel verandering wilden.

"Ik vind het als burgemeester belangrijk dat ook de mening van mensen die er anders naar kijken, gehoord wordt, ook al zijn die in de minderheid", aldus Schoenmaker. "Samen met de stad heb ik gezocht naar een balans die past in de Goudse tradities en recht doet aan de verschillende opvattingen."

Enkele jaren geleden werd het uiterlijk van Zwarte Piet al gewijzigd. Toen werd hij in plaats van zwart donkerbruin geschminkt en verdween de opsmuk. Gouda verandert daar dus niets aan. De intocht wordt live uitgezonden op televisie.