VS zeggen miljoenen toe voor wederopbouw Gaza

De Verenigde Staten hebben zondag op een donorconferentie voor Gaza omgerekend 168 miljoen euro toegezegd voor de wederopbouw van het Palestijnse gebied. De Palestijnse president Mahmoud Abbas gaf voorafgaand aan de conferentie in Caïro aan dat er ruim 3,1 miljard euro nodig is om de verwoesting die in de recente oorlog met Israël werd aangericht te herstellen.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry zei dat de mensen in Gaza 'enorm zitten te springen om hulp, niet morgen, of volgende week, maar nu'.

Abbas probeerde de donoren ook gerust te stellen dat het geld op transparante en verantwoorde wijze zal worden besteed. "De (Palestijnse) regering zal de wederopbouw uitvoeren (...) in samenwerking met de Verenigde Naties, de donoren, internationale financiële instellingen, burgerorganisaties en de private sector", aldus de president.

De militante beweging Hamas maakt sinds 2007 de dienst uit in Gaza. Onlangs vormde de beweging een eenheidsregering met de Palestijnse Autoriteit van Abbas. De Egyptische gastheer en president Abdel-Fatah el-Sissi zinspeelde er in zijn openingstoespraak echter op dat Hamas geen leidende rol zal spelen bij de wederopbouw. De donoren zijn ook van plan de hulpgelden aan de Palestijnse Autoriteit te geven en op die manier Hamas te omzeilen.