Hamas bereid om te praten met Israël

De Palestijnse terreurbeweging Hamas is bereid om directe gesprekken met Israël aan te gaan. Dat heeft de nummer twee van de organisatie, Musa Abu Marzouk, donderdag gezegd. Hamas maakt de dienst uit in de Gazastrook en vocht onlangs een bloedig conflict met Israël uit.

'Hamas is bereid te praten met Israël' over onder meer grensposten en het vrijlaten van gevangenen, zei Marzouk. "Tot nu toe was ons beleid om niet met Israël te onderhandelen, maar mensen moeten weten dat deze kwestie geen taboe is."

Israël wilde nog niet op de handreiking van Hamas reageren. Het land schuwt directe gesprekken totdat Hamas het bestaansrecht van Israël erkent en het gebruik van geweld afzweert. In de Egyptische hoofdstad Caïro werden tijdens het laatste conflict wel indirecte besprekingen gevoerd.

De uitlatingen van Marzouk komen twee weken nadat het Israëlische offensief in de Gazastrook was geëindigd in een wapenstilstand. Bij het geweld kwamen meer dan 2100 Palestijnen om het leven, van wie het leeuwendeel burgers. Aan Israëlische zijde sneuvelden 66 militairen en kwamen zes burgers om.