FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 12 oktober 2014

Akkoord over strengere pensioenregels

Kabinet, regeringsfracties en de 'bevriende' oppositie hebben overeenstemming over het aanscherpen van de pensioenregels. Dat betekent dat er ook een meerderheid voor de plannen in de Eerste Kamer zal zijn. Ingewijden hebben dat zondagavond gezegd.

ChristenUnie en SGP dreigden eerder de plannen te blokkeren. Zij hebben op enkele punten tegemoetkomingen gekregen, maar de grote lijnen van het wetsvoorstel zijn overeind gebleven.

Belangrijk onderdeel van het wetsvoorstel is dat pensioenfondsen vanaf volgend jaar hogere financiële buffers moeten aanhouden. Dat moet voorkomen dat ze in de toekomst weer in financiële problemen raken. Pensioenfondsen kunnen daardoor minder makkelijk hun uitkeringen verhogen (indexeren). Dat regime is onder druk van ChristenUnie en SGP iets versoepeld.

Akkoord over strengere pensioenregels
Akkoord over strengere pensioenregels (Foto: ANP)

VS mogen Turkse bases gebruiken

Turkije heeft aan de Verenigde Staten en andere leden van de coalitie tegen de groep Islamitische Staat toestemming gegeven om Turkse bases te gebruiken voor aanvallen op de extremisten in Syrië en Irak. Dat hebben Amerikaanse defensiemedewerkers zondag gezegd.

Een van die bases is de vliegbasis Incirlik, op een kleine 150 kilometer van de Syrische grens in het zuiden van Turkije.

Turkije en andere Amerikaanse bondgenoten dringen er bij de VS op aan om binnen Syrië een no-flyzone in te stellen en een bufferzone aan de Syrische kant van de grens met Turkije te vormen. De Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel zegt dat Amerikaanse leiders open staan voor discussie over een 'veilige zone', maar 'niet actief overwegen' er een in te stellen.

De Amerikaanse stafchef generaal Martin Demposey schat dat er honderden vliegtuigen en een miljard dollar per maand nodig zijn om een gebied in Syrië te handhaven dat veilig is voor aanvallen van zowel IS als van de Syrische luchtmacht. Garantie dat dit een eind aan de burgeroorlog in Syrië zal bespoedigen is er niet. Toch acht hij het denkbaar dat er in de toekomst 'omstandigheden zijn waarin dit onderdeel wordt van de campagne', zei Dempsey in een programma van ABC.

Turkije heeft zaterdag ook toegezegd strijders van de gematigde Syrische oppositie te gaan trainen op zijn grondgebied. Volgens Turkije gaat het om zo'n vierduizend man, die eerst door de Turkse veiligheidsdiensten tegen het licht zullen worden gehouden.

Veiligheidsadviseur Susan Rice zei dat de VS Turkije niet hebben gevraagd zelf grondtroepen naar Syrië te sturen. De VS 'blijven met Turkije praten over andere manieren waarop zij een belangrijke rol kunnen vervullen'. Ze zijn al essentieel in het verhinderen van de toestroom van buitenlandse strijders naar Syrië en de export van olie via Turkije. "Er zijn veel manieren waarop Turkije een bijdrage kan leveren", zei Rice.

IS pocht op slavernij yezidi-vrouwen en kinderen

De extremistische groep Islamitische Staat geeft openlijk toe dat zij honderden yezidi-vrouwen en -kinderen gevangen heeft genomen en als slaven heeft verkocht. Mensenrechtengroepen en de Iraakse overheid beweren dat al langer, maar het wordt nu door IS zelf bevestigd in een eigen propagandablad.

Tienduizenden yezidi's vluchtten in augustus voor het oprukkende IS-leger de bergketen Sinjar op. Velen zaten er weken vast, anderen wisten te ontkomen naar Koerdische gebieden in het noorden van Irak. Honderden werden gedood en honderden vrouwen en kinderen gevangengenomen.

Het IS-tijdschrift Dabiq schrijft zondag dat 'de tot slaaf gemaakt yezidi-gezinnen nu door de soldaten van Islamitische Staat worden verkocht'. Volgens het blad 'werden ze volgens de sharia verdeeld onder de strijders van Islamitische Staat die deelnamen aan de operaties in Sinjar'. In het blad laat IS-woordvoerder Mohammed al-Adnani weten: "Wij zullen jullie Rome veroveren, jullie kruisen breken en jullie vrouwen tot slaaf maken."

Human Rights Watch zegt dat IS nog honderden yezidi-mannen, -vrouwen en -kinderen gevangen houdt. De groep heeft 'jonge vrouwen en tienermeisjes van hun familie gescheiden en sommige van hen gedwongen te trouwen met zijn strijders'.

Een vrouw zei tegen HRW te hebben gezien dat IS-strijders meisjes kochten. Een tienermeisje zei dat een IS-strijder voor haar duizend dollar had betaald. Persbureau Associated Press heeft zelf ook een aantal yezidi-vrouwen en -meisjes geïnterviewd die verklaarden dat zij waren ontsnapt nadat zij aan IS-strijders in Irak en Syrië waren verkocht.

Tientallen Koerden dood bij aanslagen Irak

Drie opeenvolgende zelfmoordaanslagen in het oosten van Irak hebben zondag aan zeker 58 mensen het leven gekost. Doelwit van de aanslagen was een complex van de Koerdische autoriteiten. De meeste slachtoffers waren leden van de Koerdische veiligheidsdiensten en burgers.

De aanslagen vonden plaats in Qara Tappah, zo'n 120 kilometer ten noordoosten van Bagdad. De eerste zelfmoordterrorist blies zich te voet op bij de poort van het complex, waar kantoren zitten van de Koerdische veiligheidsdiensten en een politieke partij. Enkele minuten later reden twee met explosieven volgestopte auto's het terrein op. Meer dan honderd mensen raakten gewond, aldus een lid van de gemeenteraad en ziekenhuismedewerkers.

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opgeëist. Ze werden door drie buitenlandse jihadisten uitgevoerd, zei IS.

Eerder op de dag werd ook al een aanslag gepleegd in de roerige provincie Anbar. Doelwit van de aanslag was de politiechef van de provincie. Hij kwam om.

Het is een buitengewoon bloedig weekeinde in Irak. Zaterdag kwamen bij aanslagen op sjiitische buurten in Bagdad. Zeker 45 mensen lieten het leven.

FOK!toen: Blood Simple. (1984)

Het is vandaag precies 30 jaar geleden dat de film Blood Simple voor het eerst op het New York Film Festival te zien was. De film was de grote doorbraak voor de debuterende filmmakers Ethan en Joel Coen en heeft tot op de dag van vandaag een behoorlijke cultstatus. In FOK!toen blikken we terug op deze bloedstollend spannende thriller.

Blood Simple posters

De jonge jaren
Joel David Coen (geboren op 29 november 1954) en Ethan Jesse Coen (geboren op 21 september 1957) groeiden op in St. Louis Park, een buitenwijk van de stad Minneapolis. Moeder Rena was kunsthistoricus op de staatsuniversiteit van St. Cloud en vader Edward was werkzaam als econoom op de universiteit van Minnesota. Al op jonge leeftijd heeft Joel belangstelling voor het filmvak. Om een camera te kunnen kopen spaart hij al het geld op wat hij verdient met het maaien van het gras van de buren en zo kan hij aan het einde van de zestiger jaren een Vivitar Super 8 camera aanschaffen. De broertjes Coen maken vanaf dat moment hun eigen versies van films die ze op de televisie hebben gezien. Met buurtgenoot Mark 'Zeimers' Zimering in de hoofdrol worden zo korte films gemaakt zoals Henry Kissinger Man on the Go, Zeimers in Zambezi (1970) en Lumberjacks at Play (1971). Vooral in de laatstgenoemde film zien we voor het eerst de kenmerken van de latere Coen-films terug. Zo is er in de rolprent een waanzinnig fragment te zien waarin de hoofdrolfiguur een druipende vette pannenkoek met stroop uit zijn zak haalt.

Uit de Palm Beach Post van 20 februari 1985
Uit de Palm Beach Post van 20 februari 1985

The Evil Dead
Nadat hij in 1980 zijn opleiding aan de universiteit van New York had voltooid ging Joel aan het werk als productie-assistent bij een filmmaatschappij die zich bezig hield met instructiefilms voor diverse bedrijven. Zo werkt hij onder meer mee aan een film met de spannende titel How To Buy a Used Car en maakt ook een aantal videoclips met lokale bandjes. Datzelfde jaar krijgt Joel de kans om aan een low-budget horrorfilm mee te mogen werken en heeft een ontmoeting die de koers van zijn verdere leven zou bepalen. De dan 22-jarige Sam Raimi is voor het eerst in New York en is op zoek naar een assistent-editor voor zijn debuutfilm The Evil Dead. Sam Raimi en Joel Coen hadden beiden passie voor het filmvak en zo raakten de twee mannen al snel bevriend.

Nadat The Evil Dead een groot succes bleek te zijn werkte Joel nog aan Fear No Evil en Nightmare, een tweetal low-budget horrorfilms, mee. Het was echter ook rond dezelfde tijd dat de broertjes Coen samen begonnen te schrijven aan hun eerste filmscripts. Het eerste scenario dat de broers schrijven is Coast To Coast, een waanzinnig verhaal over Chinese communisten die een leger van gekloonde Einsteins willen maken. Ook het volgende script, getiteld Suburbicon, is nog geen succes. Om inspiratie te krijgen voor hun dialogen gingen de broers vaak eten in de kleinere restaurants in New York om daar de gesprekken van andere klanten af te luisteren. Sam Raimi was onder de indruk van de energie die de broers in hun filmprojecten staken en besloot ze een handje te helpen. Hij huurde de broers in om mee te werken aan zijn humoristische film-noir parodie getiteld The XYZ Murders.

Frances McDormand in Blood Simple
Frances McDormand in Blood Simple

Blood Simple.
Als er één ding was dat de broers hadden geleerd van de filmindustrie dan was het wel dat je zelf aan de slag moest als je een goed filmscript verfilmd wilde hebben. Geïnspireerd door schrijvers als Raymond Chandler, James M. Cain en Dashiell Hammett beginnen de mannen aan hun eerste misdaadverhaal. Het meest opvallende aan het verhaal van de Coens was de locatie waar het allemaal afspeelde. Waar de meeste misdaadverhalen zich afspeelden in de grote steden kozen de Coens voor het platteland van Texas. In de avonduren en weekends van 1980 werkten de twee broers aan een spannende thriller waarin ook duidelijk de invloed van Alfred Hitchcock terug te vinden was.

Nadat begin 1983 het script was voltooid gingen de Coens op zoek naar geldschieters voor hun film. Op aanraden van Sam Raimi maakten de mannen samen met cameraman Barry Sonnenfeld een trailer en haalden daarmee in minder dan een jaar zo'n 750.000 dollar binnen, waarmee de productie van Blood Simple kon beginnen. De titel van de film is afkomstig uit het boek Red Harvest van Dashiell Hammett uit 1929 en omschrijft de geestesgesteldheid van een persoon die gedurende een lange tijd aan gewelddadige situaties is blootgesteld.

Wat geweld betreft komen we in deze bloedstollende debuutfilm van de gebroeders Coen niks te kort. In Blood Simple draait het om de louche bareigenaar Julian Marty (Dan Hedaya). Marty heeft namelijk ontdekt dat zijn vrouw Abby (Frances McDormand) een affaire heeft met zijn barman Ray (John Getz). Om zeker te zijn van zijn zaak huurt hij privédetective annex huurmoordenaar Loren Visser (M. Emmet Walsh) in om af te rekenen met het tweetal. Na enig onderzoek ontdekt Visser echter dat hij veel minder risico loopt als hij Marty zou vermoorden en zet zijn plan in werking. Bij de afrekening vergeet hij echter een belangrijk bewijsstuk en ook blijkt Marty niet zo dood te zijn als werd aangenomen.

M. Emmet Walsh in Blood Simple
M. Emmet Walsh in Blood Simple

De ontvangst
Toen Blood Simple vanaf januari 1985 in de Amerikaanse bioscopen verscheen was de film een gemiddeld succes. De schrijvende pers was echter laaiend enthousiast over de rolprent en prees de debuutfilm van de Coens de hemel in. De film zou uiteindelijk zo'n 3 miljoen dollar binnen weten te harken wat lang niet slecht was voor een onafhankelijk gemaakte film met een klein budget.

Uit de Lakeland Ledger van 20 juni 1986
Uit de Lakeland Ledger van 20 juni 1986

De verschillende versies van Blood Simple.
In 1995 zou Blood Simple op VHS-band verschijnen in een versie van 99 minuten. Drie jaar later werd de film opnieuw uitgebracht, na te zijn vertoond op het Austin Film Festival. Ditmaal werd de film uitgebracht als een zogenaamde Directors Cut van 96 minuten. In 2001 zou deze kortere uitvoering op dvd worden uitgebracht en ook de her-uitgave van de dvd uit 2008 bevat de kortere editie van de film.

Uit de Boston Phoenix van 5 maart 1985
Uit de Boston Phoenix van 5 maart 1985

Blood Simple was het indrukwekkende begin van het succes voor Joel en Ethan Coen, die wereldberoemd zouden worden met cinematische pareltjes zoals Barton Fink (1991), Fargo (1996), The Big Lebowski (1998), O Brother, Where Art Thou? (2000), No Country for Old Men (2007), True Grit (2010), Burn After Reading (2008) en Inside Llewyn Davis (2013).

Robert Redford krijgt Chaplin Award

Robert Redford mag volgend jaar de Chaplin Award voor zijn filmcarrière in ontvangst nemen. De acteur krijgt de prijs op 27 april tijdens het jaarlijkse gala in New York van de filmsociëteit van cultuurinstituut Lincoln Center.

"Hij is niet alleen wereldwijd geliefd als acteur, regisseur en producent maar heeft misschien wel de grootste bijdrage geleverd aan het op de kaart zetten van onafhankelijke filmmakers", liet de voorzitter van de sociëteit weten in een verklaring aan Amerikaanse media. Redford begon in 1981 het Sundance Institute, dat jaarlijks een filmfestival organiseert, om jonge filmmakers te helpen.

De 78-jarige acteur maakte in 1962 zijn debuut op het witte doek in War Hunt. Ook was hij te zien in films als Butch Cassidy and the Sundance Kid, The Sting en All the President's Men. Redford heeft twee Oscars op zijn naam staan. In 1981 won hij zijn eerste beeldje voor de regie van Ordinary People. In 2002 kreeg hij een ere-Oscar voor zijn hele oeuvre.

De Chaplin Award wordt in april voor de 42e keer uitgereikt. Dit jaar ging de prijs naar acteur en regisseur Rob Reiner. Onder anderen Barbra Streisand, Alfred Hitchcock, Elizabeth Taylor, Meryl Streep en Tom Hanks ontvingen eerder het eremetaal.

Darter Phillips wint Winmau World Masters

Martin Phillips heeft de Winmau World Masters op zijn naam geschreven. De World Masters is na Lakeside het belangrijkste toernooi van de dartbond BDO. De Welshman versloeg zondagavond in de finale Jamie Hughes met 7-3 in sets. De laatst genoemde won nog in halve finale van Martin Adams.

Phillips verdiende met zijn zege 25.000 Britse pond. Een schijntje met wat Michael van Gerwen vanavond verdiende die de World Grand Prix van de PDC won. Mighty Mike pakte 100.000 Britse pond. 

De Nederlandse darters hadden in Hull niets in te brengen. Jeffrey de Zwaan, Remco van Eijden en Willem Mandigers haalden de laatste zestien. Bij de vrouwen was de Russin Anastasia Dobromislova de beste. Ze overtuigde in de finale tegen de Engelse Fallon Sherrock. Het werd 4-1. In de halve finale was Dobromislova nog te sterk voor Aileen de Graaf. 

Aanslag met autobom in hoofdstad SomaliŽ

Een aanslag met een autobom op een drukbezocht café in de Somalische hoofdstad Mogadishu heeft zondag aan zeker elf mensen het leven gekost. Bij de aanslag raakten ook acht mensen gewond, meldt een politiewoordvoerder.

De bom werd waarschijnlijk van afstand tot ontploffing gebracht. De meeste doden zaten buiten voor het café, zei de woordvoerder.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag op café Aroma is nog niet opgeëist. De verdenking gaat echter uit naar de extremistische groep Al-Shabab. De groep werd in augustus 2011 door een troepenmacht van de Afrikaanse Unie uit Mogadishu verdreven, maar pleegt nog regelmatig aanslagen in de Somalische hoofdstad.

Eerder zondag raakte een verslaggever van de Somalische televisie zwaar gewond bij een aanslag. De journalist vluchtte voor zijn belagers, maar werd door drie kogels geraakt, zei Amisom, de missie van de Afrikaanse Unie in Somalië. Volgens Amisom is het de derde aanval op een Somalische journalist in dit jaar. Vorig jaar werden in Somalië achttien journalisten gedood.

Ebola bij ziekenhuismedewerker Dallas bevestigd

Een ziekenhuismedewerker die betrokken was bij de verzorging van een ebolapatiënt in de Amerikaanse stad Texas is inderdaad ook besmet met het ebolavirus. Dat heeft een tweede test zondag bevestigd, meldt de gezondheidsdienst CDC.

De ziekenhuismedewerker was een van degenen die de later overleden Liberiaan Thoms Eric Duncan in het Texas Health Presbyterian Hospital verzorgden. Zij droeg tijdens deze werkzaamheden beschermende kleding. De CDC onderzoekt nu of bij het uittrekken hiervan wel het juiste protocol is gevolgd.

Het is voor zover bekend het eerste geval waarin het virus op Amerikaanse bodem is overgedragen.

Uitslagen EK-kwalificatie 12/10/2014

Op zondagavond worden acht wedstrijden gespeeld in de kwalificatie voor het Europees kampioenschap voetbal. De groepen C, E en G kwamen in actie. In dit bericht de uitslagen, doelpuntenmakers, rode kaarten, standen het programma en eventueel andere bijzonderheden. 

Groep C
Oekraïne - Macedonië 1-0 
 45+2' Sydorchuk 1-0
Bijzonderheid: Andriy Yarmolenko (Oekraïne) mist strafschop  (47')

Wit-Rusland - Slowakije 1-3
 65' Hamsik 0-1
 79' Kalachev 1-1
 84' Hamsik 1-2
 90+1' Sesták 1-3

Luxemburg - Spanje 0-4
 26' Silva 0-1
 42' Alcácer 0-2
 69' Costa 0-3
 88' Bernat 0-4

Stand

# Land Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Slowakije 3 3 0 0 9 6 - 2
2 Spanje 3 2 0 1 6 10 - 3
3 Oekraïne 3 2 0 1 6 3 - 1
4 Macedonië 3 1 0 2 3 4 - 8
5 Wit-Rusland 3 0 1 2 1 2 - 6
6 Luxemburg 3 0 1 2 1 3 - 8

Programma 15 november
Luxemburg - Oekraïne
Macedonië - Slowakije
Spanje - Wit-Rusland


Groep E
Estland - Engeland 0-1 
 48' Klavan (Estland/2g)
 73' Rooney 0-1

Litouwen - Slovenië 0-2
 33' Novakovic 0-1
 37' Novakovic 0-2 

Stand

# Land Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Engeland 3 3 0 0 9 8 - 0
2 Slovenië 3 2 0 1 6 3 - 1
3 Litouwen 3 2 0 1 6 3 - 2
4 Estland 3 1 0 2 3 1 - 2
5 Zwitserland 2 0 0 2 0 0 - 3
6 San Marino 2 0 0 2 0 0 - 7

Programma 14 oktober 2014
San Marino - Zwitserland 

Programma 15 november 2014
Engeland - Slovenië
San Marino - Estland
Zwitserland - Litouwen


Groep G 

Rusland - Moldavië 1-1
 73' Dzyuba 1-0
 74' Epureanu 1-1

Oostenrijk - Montenegro 1-0 
 24' Okotie 1-0

Zweden - Liechtenstein 2-0
 34' Zengin 1-0
 46' Durmaz 2-0

Stand

# Land Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Oostenrijk 3 2 1 0 7 4 - 2
2 Rusland 3 1 2 0 5 6 - 2
3 Zweden 3 1 2 0 5 4 - 2
4 Montenegro 3 1 1 1 4 2 - 1
5 Moldavië 3 0 1 2 1 2 - 5
6 Liechtenstein 3 0 1 2 1 0 - 6

Programma 15 november 2014<
Moldavië - Liechtenstein
Oostenrijk - Rusland
Montenegro - Zweden

Alle passen medewerkers gerechten vervangen

Alle passen die medewerkers van gerechten gebruiken worden vervangen. Dat meldt de Raad voor de rechtspraak zondagavond, nadat SBS6-journalist Alberto Stegeman met nepwapens de rechtbank in Utrecht binnenkwam. Ook de beveiligingsprocedures voor de verstrekking en inname van de passen wordt aangescherpt.

Stegeman toonde volgens de Raad aan dat de registratie en autorisatie van de passen bij de rechtbank niet op orde is. Met de passen kunnen medewerkers bij de gerechten toegang krijgen zonder door de poortjes te hoeven waarmee mensen worden gecontroleerd op onder meer metalen voorwerpen. De passen zijn bestemd voor medewerkers van de rechtspraak, waaronder bijvoorbeeld ook cateraars en schoonmakers vallen maar geen medewerkers van het Openbaar Ministerie.

De passen moeten meteen worden ingeleverd als een personeelslid vertrekt. Stegeman kwam echter binnen met de pas van een oud-medewerker, werd eerder al bekend.

Door de personeelspassen te vervangen moeten de problemen met de registratie en autorisatie worden verholpen. De operatie moet volgens de Raad voor de rechtspraak zo snel mogelijk zijn afgerond.

De beveiliging van rechtbanken is een heikel onderwerp. In november werd tijdens een zitting van een drugs- en witwaszaak in Breda vanaf de publiekstribune met een pistool geschoten. Daarna werd de beveiliging van de rechtbank verbeterd.

Spaanse boot Mapfre voert vloot aan in Ocean Race

De Spaanse boot Mapfre voert het veld aan in de eerste etappe van de Volvo Ocean race. De Deense deelnemer Vestas Wind zit echter binnen een zeemijl van de Spanjaarden. Ook de rest van het deelnemersveld zit er dicht achter. De vrouwenboot SCA, het Amerikaanse Alvimedica en Abu Dhabi Ocean Racing volgen op een zeemijl, Dongfeng Racing uit China en de Nederlandse deelnemer Brunel geven drie zeemijl toe.

De vloot bevond zich even voor 20.00 uur Nederlandse tijd nog altijd op de Middellandse Zee. Met zo'n zeven knopen per uur, ongeveer dertien kilometer per uur gaan ze op de Straat van Gibraltar af. De Atlantische Oceaan bereiken de zeven boten naar verwachting zondagnacht of maandagmorgen.

De eerste etappe voert van het Spaanse Alicante naar Kaapstad in Zuid-Afrika. Onderweg moet een virtuele boei voor de kust van Brazilië gerond worden.

Turkije pakt drie Duitse fotojournalisten op

De Turkse politie heeft drie Duitse fotojournalisten opgepakt die in het zuidoosten van Turkije Koerdische protesten tegen de terreurgroep Islamitische Staat probeerden vast te leggen. Duitse diplomaten hebben contact met de drie gehad en hebben de lokale autoriteiten om opheldering gevraagd, zei een woordvoerster van het Duitse ministerie van buitenlandse zaken zondag.

De drie werden zaterdag in Diyarbakir opgepakt. Een van hen wist het nieuws van hun aanhouding via Twitter naar buiten te brengen.

Op verschillende plaatsen in Turkije liepen vorige week protesten tegen IS en het uitblijven van ingrijpen van Turkse zijde in de strijd om de Syrische grensstad Kobani uit de hand.

Apaches VS ingezet tegen IS bij Bagdad

Amerikaanse Apache-gevechtshelikopters zijn onlangs ingezet om te voorkomen dat Iraakse strijdkrachten bij gevechten om de luchthaven van Bagdad door strijders van de extremistische groep Islamitische Staat onder de voet werden gelopen. Dat heeft de Amerikaanse stafchef generaal Martin Dempsey zondag gezegd.

Dempsey zei dat de extremisten de luchthaven tot op 24 kilometer waren genaderd. Als ze de Iraakse troepen onder de voet hadden gelopen, 'hadden ze een vrij schootsveld gehad naar het vliegveld'.

De stafchef zei tegen de ABC ook dat er omstandigheden denkbaar zijn waarin het instellen van een no-flyzone boven Syrië tot de mogelijkheden behoort. Ook kan er een tijd komen waarin Amerikaanse adviseurs Iraakse troepen gaan vergezellen. De stad Mosul in het noorden van Irak zou op een gegeven moment een 'beslissende' slag kunnen worden in een grondcampagne, zei Dempsey.

Van Gerwen wint World Grand Prix ten koste van Wade

Michael van Gerwen heeft voor de tweede keer in zijn carrière de World Grand Prix gewonnen. De Brabantse darter was in Dublin in de finale met 5-3 te sterk voor James Wade.

Wade mocht de finale beginnen en pakte de eerste set met 3-1. De Engelsman wist ook de eerste leg van de tweede set te pakken, maar Van Gerwen brak direct terug. Beide spelers hielden daarna hun legs waardoor Van Gerwen met 3-2 op gelijke hoogte kwam.

Van Gerwen en Wade wisten het in de derde en vierde set elkaar niet lastig te maken in de sets die de ander begon en daardoor werd het 2-2 in sets. In het begin van set vijf kreeg de wereldkampioen drie pijlen om een voorsprong te nemen, maar verzuimde de beslissende dubbel te gooien. Van Gerwen had echter acht pijlen nodig om zijn eigen leg daarna te openen waardoor Wade weer op gelijke hoogte kon komen. Op de World Grand Prix moeten darters zowel een leg beginnen als eindigen met een dubbel. Met een 118 finish achter Van Gerwen sleepte hij toch de vijfde set met 3-2 uit het vuur.


Michael van Gerwen in zijn bekende groene shirt aan de oche. (PRO SHOTS/Action Images)

Van Gerwen kon Wade niet bijbenen in set zes en met finishes van 141 en 96 trok The Machine de stand gelijk. De zevende set mocht Wade beginnen en kwam op 2-0. Van Gerwen kwam op tijd op stoom, maakte gelijk en pakte de beslissende leg met een finish van 106. Hij had nu nog één set nodig voor de winst.

Set acht ging met 3-0 naar Mighty Mike en won daardoor voor de tweede keer de World Grand Prix. Van Gerwen kan met deze zege 100.000 Britse pond bijschrijven, zo'n 127.500 euro. Wade moet genoegen nemen nemen met 45.000 pond (57.000 euro). De Engelsman kan wel terugkijken op een goed toernooi. Hij won voor het eerst op het podium van Phil Taylor en gooide in de tweede ronde een negendarter. Volgend weekend komen de darters weer in actie. Er worden dan twee Player Championships in Crawley gespeeld. De week erop staat het EK gepland in het Duitse Mülheim.

Vrouw verdronken in zwembad

Een 23-jarige vrouw uit Eindhoven is zondag overleden nadat zij kort daarvoor op de bodem van een zwembad in het Limburgse Weert werd aangetroffen. Dat meldt de politie. Onderzocht wordt nog wat er precies is gebeurd.

De vrouw werd rond 16.15 uur aangetroffen in het zwembad aan de Geurtsvenweg. Ze werd gereanimeerd en naar een ziekenhuis gebracht. Daar is zij in de loop van de avond overleden.

Waar is hier de nooduitgang?

Eén van de indiepareltjes die te bewonderen waren tijdens FirstLook was het sluipspel I Will Escape van Blue Label Studio uit Rotterdam. Het spel is moeilijk door het gebrek aan hints en savepoints. Laat in het spel krijg je een hi-tech horloge waarmee je het spel vaker kan opslaan. I Will Escape wordt een spel met drie hoofdstukken. De speeltijd van hoofdstuk 1 wordt geschat op meer dan drie uur.

Je bent Brian Lowfield, een marinier die wakker wordt in een gevangenis en zich de laatste 24 uur niet kan herinneren. Je probeert te ontsnappen en verzamelt aanwijzingen uit je omgeving waarmee je de gevangenis leert kennen en achter de redenen komt waarom je opgesloten bent. Zodra de bewakers je zien dan steekt Brian zijn handen in de lucht en begin je weer bij het vorige checkpoint. Dat kan best wel ver terug in het spel zijn, wat het spel dan ook zo moeilijk maakt. Ondanks het feit dat je een marinier bent, vermoordt je niemand in het spel.

Brian

Blue Label Studio pakt de zaken serieus aan. Ze maken gebruik van motion capture om de animaties zo vloeiend mogelijk te maken. De game is al goedgekeurd door Steam. Je kunt spelen met toetsenbord en muis of met een controller.

In de demo die wij speelden zaten nog wat bugs, maar deze worden nog aangepakt. Het inventarisatiemenu is heel leuk gedaan: het is een projectie voor Brian die daarmee echt zelf beslist. Het spel is pittig, maar uitdagend. De puzzels zijn lastig maar niet onoverkomelijk. Voor degenen die graag de ghost achievement halen in Thief is dit om te watertanden. Geduld, doorzettingsvermogen en een heldere geest zijn je grootste wapens.

I Will Escape komt in december 2014 uit voor pc, Mac en Linux.

Massa gokte op safety car in Sochi

Felipe Massa eindigde vandaag in de eerste Grand Prix van Rusland op de elfde plaats, net buiten de punten. De Formule 1-coureur van Williams gokte in Sochi op een safety car, maar deze bleef achterwege.

De race moest Massa aanvangen vanaf een achttiende positie vanwege een probleem met de brandstofdruk in de kwalificatie. De Braziliaan verruilde na een ronde zijn harde banden voor de zachte en hoopte hierna naar voren te komen. Hij en Williams gokten erop dat er een safety car zou komen, waarna hij op kon schuiven, maar dit gebeurde niet.

De opmars van Massa stokte achter de Force India van Sergio Perez. "Ik heb achter hem veel tijd verloren. Na mijn tweede stop kwam ik wederom achter Perez terecht en ik had niet echt goede mogelijkheden om risico te kunnen nemen en hem in te halen."

Huta Galung geeft op in kwalificatie Wenen

Tennisser Jesse Huta Galung heeft in de tweede ronde van het kwalificatietoernooi in Wenen opgegeven. De geboren Haarlemmer gaf er zondag tegen Alexander Zverev uit Duitsland bij een 4-6 en 1-1 achterstand de brui aan. Zaterdag had Huta Galung in de eerste kwalificatieronde nog knap van Gastao Elias uit Portugal gewonnen.

Door de uitschakeling van Huta Galung is Robin Haase de enige Nederlander in het hoofdschema in Wenen. Hij neemt het in de eerste ronde op tegen de als achtste geplaatste thuisspeler Dominic Thiem. Igor Sijsling doet mee aan het ATP-toernooi van Stockholm en is daar in de eerste ronde gekoppeld aan een qualifier.

Eerder zondag werd Richel Hogenkamp al uitgeschakeld in de kwalificaties van het WTA-toernooi in Luxemburg. Kiki Bertens doet daar wel mee in het hoofdtoernooi. Ze speelt in de eerste ronde tegen Anna-Lena Friedsam uit Duitsland.

Uber wil boetes chauffeurs betalen

Het bedrijf Uber betaalt eventuele boetes die bestuurders krijgen die via de dienst Uberpop taxiritten aanbieden. Dat heeft directeur van Uber in Nederland Niek van Leeuwen zondag gezegd tegen de NOS.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) meldde zondag dat vier chauffeurs die via de dienst in Amsterdam taxiritten aanbieden zijn opgepakt en beboet. Van Leeuwen stelt echter dat er uiteindelijk nog geen boete is uitgedeeld. "Mocht die uitgedeeld worden, dan is de eerste stap dat we daartegen in beroep gaan en uiteindelijk de bestuurders ondersteuning bieden daartegen in beroep te gaan."

Van Leeuwen betwijfelt echter of er wel echt boetes kunnen worden opgelegd. "Wij geloven op basis van de huidige wetgeving dat er geen geldige grond is." De directeur wil eerst wachten, en mocht het zover komen dat er een boete wordt uitgedeeld, dan is het volgens hem 'veel belangrijker' om te kijken op welke grond dat is gebeurd.

Bestuurders die via de app ritten willen aanbieden, kunnen volgens Van Leeuwen met een gerust hart de weg op. "Mocht het in het allerergste geval leiden tot een boete dan zullen we ze volledig ondersteunen en in het ergste geval betalen."

'Donetsk zoekt naar resten MH17-slachtoffers'

Het lokale agentschap voor rampenbestrijding in Donetsk in het oosten van Oekraïne gaat vanaf maandag ook zoeken naar resten van inzittenden van de rampvlucht MH17. Dat meldt Nieuwsuur zondagavond. Bekend was al dat het agentschap SES naar persoonlijke bezittingen die er nog liggen gaat zoeken.

Premier Mark Rutte (VVD) zei vrijdag nog altijd 'woest' te zijn dat Nederlandse onderzoekers nooit 'fatsoenlijk' toegang hebben gekregen tot de plek in het oosten van Oekraïne waar vlucht MH17 deze zomer neerstortte. "We hebben nog steeds niet de kans gekregen daar zelf fatsoenlijk onderzoek te doen."

In een brief van de ministers van Veiligheid en Justitie, Buitenlandse Zaken en Defensie van donderdag aan de Tweede Kamer werd nog aangegeven dat de rampplek de eerste dagen na de ramp systematisch is doorzocht door de SES en bewoners. "Dat dit doelmatig lijkt te zijn gebeurd, blijkt ook uit het feit dat de onderzoekers van de internationale repatriëringsmissie daarna weinig stoffelijke overschotten hebben gevonden."

De aandacht ligt volgens de ministers nu vooral bij het terughalen van persoonlijke bezittingen van de slachtoffers. De SES is al lang werkzaam in het gebied, heeft een uitgebreid netwerk en kan de veiligheidssituatie ter plaatse goed inschatten, gaven zij in de brief aan. "De SES is lokaal aanwezig en kan de crashsite ingaan, ook als dat maar voor een kortere periode mogelijk is."

Ruim 4 miljard euro voor wederopbouw Gaza opgehaald

Op een internationale conferentie in Caïro is zondag 4,2 miljard euro toegezegd voor de wederopbouw van de Gazastrook. Dat heeft de Noorse minister van buitenlandse zaken Børge Brende volgens de Egyptische staatstelevisie gezegd.

Het toegezegde bedrag is aanzienlijk hoger dan de drie miljard euro waar de Palestijnse president Mahmoud Abbas voor de conferentie op had ingezet.

Het grootste bedrag, 790 miljoen euro, werd toegezegd door Qatar. Andere Golfstaten, zoals de Verenigde Arabische Emiraten en Saudi-Arabië, stellen dat Qatar zijn rijkdom gebruikt om de regionale stabiliteit te ondergraven. Dit zou gebeuren door zich in de binnenlandse aangelegenheden van andere staten te mengen en militante islamistische groepen als Hamas en de Moslimbroederschap te ondersteunen.

De Qatarese minister van buitenlandse zaken Khalid bin Mohammed al-Attiyah veroordeelde de 'internationale stilte' rondom de vernietiging van Gaza afgelopen zomer tijdens de oorlog tussen Hamas en Israël. "De Palestijnen hebben financiële steun nodig, maar nog harder hebben ze politieke steun nodig van de internationale gemeenschap", zei hij. "Een rechtvaardige vrede is de enige echte garantie dat wat wij weer gaan opbouwen niet weer wordt vernield."

De Europese Unie beloofde ruim 350 miljoen euro, de Verenigde Staten 167 miljoen. Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten zegden elk 158 miljoen euro toe.

De organisatoren van de conferentie hopen dat de toegezegde bedragen in de komende drie jaar worden overgemaakt. De donateurs zijn van plan de hulp te verstrekken via de Palestijnse Autoriteit van Abbas, om zo de door sommige landen verfoeide Hamas te omzeilen. Abbas en Hamas hebben onlangs een regering van nationale eenheid gevormd, die vorige week voor het eerst in Gaza vergaderde.

Veel deelnemers aan de conferentie benadrukten dat de wederopbouw van Gaza niet los kan worden gezien van het streven naar een algehele en duurzame vredesregeling tussen Israël en de Palestijnen.

'Zieke vreemdeling zonder zorg niet uitwijzen'

Zieke vreemdelingen mogen niet langer worden uitgewezen als niet onomstotelijk vaststaat dat ze een behandeling krijgen in het land van herkomst. Dat zeggen Hoge Commissaris voor de Rechten van de Mens van de Raad van Europa Nils Muiznieks, coalitiepartner PvdA en Nederlandse hiv-specialisten zondagavond in KRO Brandpunt, meldt het programma.

Vooral over hoe staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) omgaat met vreemdelingen met hiv zijn ze kritisch. Muiznieks stelt dat als de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) mensen terugstuurt naar het land van herkomst zonder dat ze daar toegang hebben tot hun behandeling, dat een doodvonnis voor hen kan zijn.

Voorzitter van de Nederlandse Vereniging van hiv-behandelaren Marc van der Valk denkt dat het een illusie is dat mensen met hiv terug kunnen als ergens in het land een internetapotheek zit waar ze hun medicijnen kunnen bestellen die ze vervolgens zelf moeten betalen. "Het is een illusie om te denken dat die mensen dat kunnen en dat dat lukt. Deze patiënten zouden overlijden omdat zij de praktische medicatie niet kunnen regelen."

Van der Valk vindt net als PvdA-Kamerlid Marit Maij dat mensen die in het land van herkomst hun medicijnen niet kunnen krijgen een verblijfsvergunning op medische gronden moeten krijgen. Maij wil dat Teeven veel beter uit laat zoeken of zieke vreemdelingen ook echt toegang hebben tot hun behandeling. Is dat niet het geval, dan kunnen die mensen niet terug, stelt zij.

Zoon Downey jr. mag afkickkliniek bijna verlaten

De zoon van Robert Downey jr. hoeft nog maar even in een afkickkliniek te blijven. "Hij is in behandeling en mag snel naar huis", zegt de acteur in de Britse krant Daily Telegraph. De 21-jarige Indio Downey werd in juni opgepakt omdat hij cocaïne bij zich had. Kort daarna liet hij zich opnemen.

Volgens de 49-jarige Downey jr., die in het verleden kampte met verslavingen, gaat het goed met zijn zoon. "We zijn extreem hecht. Hij is muzikant en is bezig met een nieuwe band", vertelde de acteur. Eerder zei Downey jr. al zijn zoon te steunen. "We willen hem allemaal helpen om hem de man te laten worden die hij kan zijn."

De acteur wordt binnenkort voor de derde keer vader. In 2012 kreeg hij zoon Exton met zijn tweede vrouw Susan. De twee hebben nog geen naam voor hun aankomende dochter. Zoon Exton werd vernoemd naar een 'excentrieke' oom van Susan.

Agenten en burgers gedood bij aanslagen Taliban

Bij vermoedelijk door de Taliban gepleegde aanslagen in het noorden en oosten van Afghanistan zijn zondag ten minste veertien burgers en politieagenten of militairen om het leven gekomen.

In Mazar-e-Shrif, de hoofdstad van de noordelijke provincie Balkh, openden twee in politie-uniform geklede mannen het vuur in het hoofdbureau van politie. Ze schoten twee agenten dood voordat ze zelf bij een tweede toegangspoort in het complex werden uitgeschakeld. In het vuurgevecht raakten negen andere agenten gewond, zei een woordvoerder van de provinciale politiechef.

Bij een aanval op een controlepost van de politie in de oostelijke provincie Kunar doodden de Taliban drie agenten. In het gevecht werden ook zes aanvallers gedood, meldt het ministerie van binnenlandse zaken.

In de oostelijke provincie Laghman werden drie bouwvakkers gedood door een raket en bij een zelfmoordaanslag met een bomauto in de eveneens oostelijke provincie Wardak kwamen drie burgers en drie militairen om.

Sony kondigt 'PlayStation Experience' aan

Sony houdt op 6 en 7 december de 'PlayStation Experience' in Las Vegas. Dit community event geeft gamers de kans om hands-on te gaan met nog niet uitgekomen spellen. Verder komen er praatjes van ontwikkelaars en een paar aankondigingen.

Sony wil uiteraard nog heel weinig kwijt over die aankondigingen. Het enige wat het bedrijf kwijt wilde was dat bezoekers een blik zullen krijgen op wat er in 2015 uitkomt. Ondermeer Uncharted 4 dus.

Rugbyers Nieuw-Zeeland beginnen seizoen dramatisch

De Nieuw-Zeelandse rugbyers zijn de Sevens World Series dramatisch begonnen. Althans, voor Nieuw-Zeelands niveau. Tijdens het eerste toernooi van het nieuwe seizoen werden ze slechts vijfde, en dat was het slechtste resultaat in bijna drie jaar.

De Sevens World Series is een competitie in, zoals de naam al doet vermoeden, het rugby sevens, waar met zeven tegen zeven korte wedstrijden gespeeld worden. Deze versie van het rugby zal in 2016 haar olympische debuut maken en dit seizoen van de World Series is het eerste kwalificatiemoment. De beste vier landen in de eindstand krijgen een ticket voor Rio.

Het eerste van negen toernooien vond dit weekeinde plaats in het Australische Gold Coast, met Nieuw-Zeeland zoals altijd als favoriet. In de groepsfase verliep het wat stroef, maar ze wonnen alle drie wedstrijden. Zondag ging het echter mis in de knock-outfase. In de kwartfinale was Engeland veel te sterk: 31-7.

Door het verlies moesten de All Blacks Sevens verder in de zogenaamde Bowl, de competitie om de nummer vijf van het toernooi te bepalen. Zeges op Wales en Argentinië bezorgden de Nieuw-Zeelanders dan toch de vijfde plek. De laatste keer dat ze de halve finales misten was begin december 2011, tijdens het toernooi in Dubai. Sindsdien haalde Nieuw-Zeeland liefst 25 keer op rij de halve finales, met 24 klasseringen bij de beste drie als gevolg.

Door de uitschakeling van de topfavorieten lag de weg open voor andere landen. Het zou alsnog een Oceanisch onderonsje worden, want Fiji versloeg Engeland in de halve finales, terwijl Samoa verrassend afrekende met Zuid-Afrika. In een spannende finale bleek Fiji met 31-24 te sterk, waardoor zij als eerste de leiding pakken in de World Series, voor Samoa, Engeland en Zuid-Afrika. 

Het volgende toernooi zal op 5 en 6 december gespeeld worden in Dubai. Op 16 en 17 mei volgend jaar staat de negende en laatste ontmoeting gepland. In het befaamde Twickenham in Londen wordt dan definitief bepaald welke vier landen naar de Spelen in Rio mogen.

Savenaca Ramuwai uit Fiji (wit) wordt aangevallen door Fautua Otto uit Samoa tijdens de finale in Gold Coast (Foto: Getty)

'Platenmaatschappij Sony zet zinnen op Adele'

De Britse tak van platenmaatschappij Sony probeert uit man en macht Adele binnen te halen. De zangeres zou met het label aan het onderhandelen zijn. Dat zeggen ingewijden in de Britse krant Daily Mirror.

De 26-jarige Adele, die wel in de Verenigde Staten onder Sony valt, staat nog onder contract bij XL Recordings. In dat contract staat ook dat de Britse, die twee schijfjes uitbracht bij het label, nog een derde plaat moet afleveren. Naar verluidt kost het Sony tachtig miljoen pond om Adele binnen te halen.

De zangeres zou zelf ook wel oren hebben naar een nieuw contract. Zo kunnen Adele en haar huidige label het niet eens worden over haar derde plaat, de opvolger van 21 uit 2011. Een contract bij Sony zou ook betekenen dat de zangeres voor het eerst gaat toeren.

Eerder dit jaar leek Adele nog te hinten dat ze later dit jaar haar derde album uit zou brengen. In mei twitterde Adele op haar 26e verjaardag 'dag 25, ik zie je later dit jaar weer'. Velen interpreteerden dat als de aankondiging van een nieuw schijfje met de titel 25. Ook haar eerste twee albums verwezen naar haar leeftijd.

Deze week bleek echter dat een nieuwe plaat waarschijnlijk niet in de pijplijn zit. In het financieel verslag van XL Recordings staat namelijk dat een lagere omzet en winst wordt verwacht omdat er in 2014 geen nieuw materiaal van Adele verschijnt.

Hyper Light Drifter al deels te koop

Hyper Light Drifter, de kunstzinnige actie-RPG van Heart Machine, komt pas in 2015 uit. Toch kun je alvast op de website van de ontwikkelaar een preview-build kopen voor vijfentwintig dollar. Je krijgt voor dat bedrag ook het spel als het uiteindelijk uitkomt en PDF's van het artboek en handleiding.

Heart Machine hoopt met dit initiatief alvast veel feedback te krijgen, om het uiteindelijke spel beter te maken.

Hoes stopt als voorzitter CIDI

Burgemeester van Maastricht Onno Hoes stopt als voorzitter van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). Dat meldt Hoes zondag op Twitter. De burgemeester van Maastricht treedt per 1 januari af, na een vijfjarig voorzitterschap van het CIDI.

In het Nieuw Israëlietisch Weekblad (NIW) laat Hoes weten dat zijn werk in Maastricht en het voorzitterschap van het CIDI in Den Haag steeds lastiger te combineren werd. Wie Hoes gaat opvolgen is volgens het weekblad nog niet bekend. Ronnie Eisenmann, sinds kort lid van het dagelijks bestuur van het CIDI, vervangt hem tot er een nieuwe voorzitter is, zegt Hoes in het NIW.

Kipchoge wint marathon Chicago in tiende tijd ooit

De Keniaan Eliud Kipchoge heeft zondag de marathon van Chicago gewonnen. In de laatste drie kilometer liep hij weg bij zijn landgenoten Sammy Kitwara, die tweede werd, en Dickson Chumba, de uiteindelijke nummer drie.

Kipchoge, die eerder dit jaar ook in Rotterdam de beste was, boekte zijn zege in een tijd van 2:04.11 uur. Daarmee bleef hij 26 tellen boven het parcoursrecord dat Dennis Kimetto vorig jaar neerzette. De winnende tijd was geen persoonlijk record - vorig jaar liep Kipchoge in Berlijn zes tellen sneller - maar wel de tiende tijd ooit op een goedgekeurd parcours. Slechts vijf atleten waren ooit sneller dan de Keniaan.

Bij de vrouwen ging de zege net als vorig jaar naar Rita Jeptoo. De Keniaanse zette een tijd van 2:24.35 uur neer. Daarmee was ze zo'n vijf minuten trager dan vorig jaar. Mare Dibaba uit Ethiopië werd op 1.02 minuten van Jeptoo tweede, twintig tellen daarachter was het brons voor de Keniaanse Florence Kiplagat. Jeptoo won in het voorjaar ook de marathon van Boston. Ook die race had ze ook in 2013 gewonnen.

Kampong naar laatste zestien Euro Hockey League

De hockeyers van Kampong hebben zich zondag geplaatst voor de laatste zestien van de Euro Hockey League. De koploper van de Hoofdklasse boekte een ruime overwinning op Dinamo Stroitel: 7-1. Eerder op de dag kwalificeerden ook Royal Daring, SV Arminen en Rot-Weiss Köln zich voor de knock-outfase. 

Na de gewonnen thriller tegen East Grinstead van zaterdag nam Kampong al vroeg afstand van Dinamo Stroitel. Binnen tien minuten stonden de domstedelingen al met 3-0 voor, dankzij treffers  van Loïck Luypaert, Constantijn Jonker en Joost van de Vijfeijken.

In de loop van het tweede kwart scoorden Jonker en Van de Vijfeijken allebei nog een keer, waardoor Kampong met een 5-0 voorsprong de rust in ging. Daarna namen de mannen van Alexander Cox gas terug. Alleen Philip Meulenbroek en Loïck Luypaert scoorden nog. In de slotfase trof ook Dinamo Stroitel het doel een keer, waardoor Kampong uiteindelijk met 7-1 zegevierde. 

Kampong voegt zich bij Bloemendaal en Oranje Zwart, die zich al geplaatst hadden voor de achtste finales. De achtste finales tot en met de finale zullen op 't Kopje van Bloemendaal gespeeld gaat worden. De knockoutfase staat van 31 maart tot en met 6 april 2015 gepland.

Zieke Jan Smit verschuift optreden Utrecht

Jan Smit is maandag niet in staat op te treden in Utrecht. De zanger heeft een fikse oorontsteking en moet daarom zijn show in TivoliVredenburg verschuiven. Dat heeft Smit zondag laten weten op Twitter.

"Ik heb vanmorgen in overleg met mijn huisarts besloten dat het niet verantwoord is om enig risico te nemen met mijn gehoor", schrijft de Volendammer. Het is nog niet duidelijk wanneer Smit zijn concert inhaalt. Het poppodium laat op zijn website weten dat gekochte kaartjes geldig blijven voor de nieuwe datum.

Het eerstvolgende concert van Smit staat op woensdag gepland. Die show gaat vooralsnog door. "Woensdag hopelijk wel weer gewoon knallen in Roosendaal", zegt de zanger. "Ik geef me altijd honderd procent, maar gezondheid gaat uiteraard voor alles."

Politie Egypte grijpt in bij studentenprotesten

De Egyptische politie is zondag bij ten minste twee universiteiten in actie gekomen om een eind te maken aan antiregeringsprotesten van studenten. De protesten zijn georganiseerd door aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi.

De grootste protestmanifestaties hadden plaats aan de Universiteit van Caïro en de islamistische Al-Azhar. Volgens een woordvoerder van de studenten kwam het buiten de campus van Al-Azhar tot botsingen met de politie. De politie schoot traangas af en pakte zeker zes demonstranten op, zei een bron bij de veiligheidsdiensten.

Bij universiteiten in het hele land hebben de autoriteiten de bewaking verscherpt om studentenprotesten in de kiem te smoren. Vorig jaar kwamen bij protesten ten minste zestien studenten om het leven.

Horner: "Ze hebben het dit jaar fantastisch gedaan"

Christian Horner, teambaas van Red Bull Racing, was na de finish van de Russiche Grand Prix er snel bij om Mercedes te feliciteren met het constructeurskampioenschap. Red Bull Racing had de afgelopen vier jaar de constructeurstitel op zak.

"Ik wil Mercedes feliciteren met het winnen van het constructeurskampioenschap Ze hebben het dit jaar fantastisch gedaan. Na vier jaar verkast de constructeurstrofee dus van Milton Keynes naar Brackley. Het is ze gegund", aldus Horner.

Red Bull had een lastige race in Sochi, Daniel Ricciardo en Sebastian Vettel kwamen als zevende en achtste over de finish ."Het was een weinig enerverende race voor ons. Daniel kwam aan het einde van de race nog redelijk dicht bij Alonso, die krap leek te zitten met zijn brandstof, maar we hadden niet genoeg snelheid op de rechte stukken om een serieuze aanval te kunnen doen", vervolgde Horner.

"De eerste paar ronden waren hectisch. Ik verloor een paar plekken bij de start. Dit is iets wat we moeten onderzoeken, want we zijn nu bijna aan het einde van het seizoen en ik heb nog niet zo veel goede starts gehad. Ik had het tijdens de eerste stint zwaar doordat er blaren op mijn banden zaten van de kwalificatie. Daarna ging het beter en reed ik naar Alonso toe, maar ik kon hem niet inhalen", aldus Ricciardo.

Vettel had, net als tijdens de kwalificatie, problemen met zijn snelheid: "Ik had een goede start en een leuk gevecht met Daniel, maar daarna hadden we geen goede snelheid meer. We hadden hetzelfde probleem als in de kwalificatie. Ik kon hierdoor niet veel doen."

Nederland trekt twaalf miljoen uit voor Gaza

Nederland steekt twaalf miljoen euro in de wederopbouw van de Gazastrook. In totaal trekt het kabinet vijftig miljoen euro uit voor steun aan de Palestijnse gebieden, waaronder naast Gaza ook de Westelijke Jordaanoever valt. De komende jaren wil Nederland de steun aan de Palestijnse gebieden op een vergelijkbaar niveau voortzetten. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken zondag.

De vijftig miljoen euro is bedoeld voor 'humanitaire noden', voedselzekerheid, water, rechtsstaatontwikkeling, veiligheid en mensenrechten. Het geld wordt besteed via de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA, niet-gouvernementele organisaties en het bedrijfsleven. "Het is van groot belang dat de mensen in Gaza aan de slag kunnen met het herstel van de tienduizenden beschadigde en verwoeste huizen", vindt minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA).

Timmermans maakte de Nederlandse bijdrage zondag bekend op een donorconferentie voor de Gazastrook in de Egyptische hoofdstad Caïro. Tijdens die bijeenkomst werd bekend dat Qatar 790 miljoen euro beschikbaar stelt voor de wederopbouw van de Gazastrook. De Verenigde Arabische Emiraten maken ruim 158 miljoen euro vrij. De Europese Unie doneert 450 miljoen euro en de Verenigde Staten zo'n 168 miljoen euro.

Nederland dringt samen met de VS, de EU en regionale partners aan op een politieke oplossing voor Gaza. Hereniging van Gaza en de Westelijke Jordaanoever zou hiervan onderdeel moeten uitmaken. "Door in te zetten op een duurzaam staakt-het-vuren en projecten te ontwikkelen die de Gazaanse economie versterken, wil Nederland een politieke oplossing dichterbij helpen brengen", stelt Timmermans.

PvdA geeft zendtijd weg aan kunstenaars

De PvdA geeft haar zendtijd voor politieke partijen weg aan kunstenaars. De eerste van die uitzendingen is zondag aan het einde van de middag te zien op NPO 1, meldt partijvoorzitter Hans Spekman op Twitter.

De partij draagt de kunstsector naar eigen zeggen een warm hart toe. "Kunst inspireert. Kunst verheft, kunst analyseert, verbindt, zet aan het denken. Kunst brengt plezier", aldus de PvdA. De eerste spot is voor het stadsproject Oog Den Bosch. Woensdag 5 november wordt een nieuwe spot uitgezonden van andere kunstenaars.

Groot mozaÔek in antieke tombe in Noord-Griekenland

Archeologen hebben in een antieke tombe in Amphipolis in het noorden van Griekenland een groot mozaïek aangetroffen, meldt het Griekse ministerie van cultuur zondag.

Het kunstwerk beslaat de hele vloer van een voorportaal naar de eigenlijke grafruimte in de tombe. Het meet drie meter bij vierenhalve meter lang en stelt een man met een lauwerkrans op een kar voor die een span paarden ment. Ook is Hermes te zien, de god die volgens de Griekse mythologie zielen naar de onderwereld begeleidt.

Het mozaïek bestaat uit een groot aantal steentjes in vele kleuren. Een rond gedeelte in het midden van het mozaïek ontbreekt, maar volgens de autoriteiten zijn genoeg stukjes gevonden om het voor een groot deel te kunnen reconstrueren.

Hiddink bespreekt incident met Van Persie en Huntelaar

Robin van Persie en Klaas-Jan Huntelaar gunden elkaar amper een blik waardig tijdens de 3-1 zege van Oranje op Kazachstan. Guus Hiddink laat dat niet zomaar aan zich voorbij gaan. De bondscoach wil het incident van vrijdag nog wel even bespreken met zijn spelers.

"We zullen het even benoemen, maar dat wordt geen urenlange sessie", zei Hiddink zondag tegen De Telegraaf. "We moeten niet als in een couveuse met elkaar omgaan. Je daagt elkaar uit en daarna is het klaar."

Van Persie schoot tijdens het duel met Kazachstan vanuit een moeilijke hoek voor het doel langs, waar Huntelaar de bal voor het intikken zou hebben gehad. De spits van Schalke 04 liet zijn woede merken bij Van Persie, die zijn teamgenoot met een gebaar de mond wilde snoeren.

Het voorval werd breed uitgemeten via onder meer social media. Ook de benutte strafschop van Van Persie leverde ophef op, omdat hij de felicitaties van Huntelaar zou hebben genegeerd. Daarvan verschenen beelden op YouTube.

Overigens deden beide Oranje-spitsen het incident na afloop van de wedstrijd af als een kleinigheidje. "Ik ben altijd boos als ik de bal niet krijg. Er was niet zoveel aan de hand", aldus Huntelaar.


Van Persie negeerde de felicitaties van Huntelaar nadat hij een strafschop scoorde. (Bron:YouTube)

Channing Tatum stript niet zonder goedkeuring vrouw

Channing Tatum laat zijn striproutines voor Magic Mike XXL eerst door zijn vrouw Jenna Dewan-Tatum keuren. "De twee choreografen van de film zijn heel goed bevriend met Jenna. Dus wij maken iets samen en dan laat ik het aan Jenna zien voor goedkeuring", zegt de acteur, die vanaf volgende zomer te zien is in het tweede deel van Magic Mike, in het Amerikaanse tijdschrift People.

Hoewel Tatum het niet leuk vindt om de 33-jarige actrice en danseres in films met mannen te zien zoenen, is zijn vrouw begripvoller. "Geloof het of niet maar ze vindt Magic Mike geweldig." Volgens de 34-jarige acteur, die sinds 2006 samen is met Jenna, horen pikante scènes echter bij het vak. "We doen het al tien jaar dus het is oude koek, we hebben het geaccepteerd."

Tatum denkt dat zijn vrouw, met wie hij een dochtertje heeft, Magic Mike leuk vindt omdat de film is gebaseerd op zijn leven. "Als ik zomaar een film over strippers zou maken dan zou ze zich vast afvragen waarom", zegt de acteur, die in het verleden zijn geld verdiende als stripper. "Ik vertel over een tijd uit mijn eigen leven. En dat begrijpt ze."

Neptunus wint Holland Series na comeback

De Rotterdamse honkbalclub Neptunus heeft zondag de landstitel gewonnen. In de beslissende zevende wedstrijd van de Holland Series werd Pirates uit Amsterdam met 1-0 verslagen. De eindstand in de Holland Series werd daardoor 4-3 in het voordeel van de Rotterdammers.

Lang leek het er niet op dat Pirates de Holland Series zou laten glippen. De hoofdstedelingen wonnen de eerste twee duels en kwamen daarna op een 3-1 voorsprong. De drie duels daarna lukte het de ploeg echter niet de bevrijdende vierde zege te boeken en dus kon Neptunus stunten.

Thom de Graaf trekt D66-lijst senaat

Senator en oud-minister Thom de Graaf is lijsttrekker voor D66 voor de Eerste Kamer. Dat bevestigt partijleider Alexander Pechtold zondag. De huidige aanvoerder van de sociaalliberalen in de senaat, Roger van Boxtel, is niet meer beschikbaar als in mei de nieuwe Eerste Kamer moet worden gekozen.

De 57-jarige De Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, is oud-leider van D66. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2002 en 2003 was hij lijsttrekker. In het tweede kabinet-Balkenende was hij vicepremier en minister voor bestuurlijke vernieuwing. Hij trad af toen het voorstel voor de gekozen burgemeester strandde in de senaat.

De Eerste Kamer wordt in mei gekozen door de leden van de Provinciale Staten. De verkiezingen voor de provincieparlementen zijn in maart. De samenstelling van de nieuwe senaat is belangrijk voor het kabinet. De regeringspartijen VVD en PvdA en de gedoogoppositie van D66, ChristenUnie en SGP hebben in de senaat een nipte meerderheid.

Vrachtauto met schapen belandt in berm

Een vrachtwagen met 110 schapen is zaterdagmiddag in Lauwersoog op zijn kant beland. Door nog onbekende oorzaak raakte de bestuurder, een 24-jarige Fries, de macht over het stuur kwijt en reed het talud af. De vrachtwagen raakte bij het ongeval zwaar beschadigd. Vijftien schapen overleefden het ongeval niet. De chauffeur was ongedeerd.

Na het ongeval kwam een veearts ter plaats. De nog levende schapen werden overgezet in een andere veewagen. De verongelukte vrachtauto werd geborgen. Daarbij was de provinciale weg waar het ongeluk gebeurde een tijd lang afgesloten voor het verkeer.

Verstappen domineert slotrace Imola

Max Verstappen heeft de derde en laatste race op Imola gewonnen in het Europees Formule 3-kampioenschap. De 17-jarige Nederlander mocht starten vanaf poleposition en kon de race, op de eerste ronden na, domineren. De Fransman Esteban Ocon verzekerde zich zoals verwacht van de titel.

Alleen bij de start kende Verstappen wat problemen, wat hem uiteindelijk de tweede plek achter Antonio Fuoco opleverde. Al in de eerste ronde moest de safety car naar buiten komen en die bleek de race te overheersen. Pas na vier ronden kon er weer geracet worden, maar dat duurde slechts één rondje.

Nadat de safety car voor de tweede keer naar binnen ging kende Verstappen een goede herstart. Hij zat vlak achter Fuoco en wist de Italiaan met een geniale inhaalactie buitenom te passeren. Een rondje later had hij al meer dan een seconde voorsprong, maar door een stevige crash van Felix Rosenqvist kwam de safety car opnieuw de baan op.

De safety car kwam weer naar binnen waarna er nog zes minuten geracet konden worden. Verstappen ging verder waar hij gebleven was: Voorsprong pakken. In de resterende ronden wist hij Fuoco op ruim twee seconden te rijden, terwijl kampioenschapsleider Ocon derde werd. Dat was voor de Fransman genoeg om zich te verzekeren van de Europese titel, want met drie races te rijden kan Verstappen hem niet meer inhalen.

Over één week wordt het kampioenschap afgesloten op het circuit van Hockenheim. Verstappen neemt daar nog niet helemaal afscheid van de Formule 3, dat gebeurt op 16 november tijdens de prestigieuze Grand Prix van Macau.

Belg Wallays verrassende winnaar Parijs - Tours

Jelle Wallays heeft verrassend de wielerklassieker Parijs - Tours op zijn naam geschreven. De Belg van Topsport Vlaanderen bleef samen met Thomas Vloecker over van een vluchtgroep en versloeg de Fransman in de sprint. De Belgische kampioen Jens Debusschere werd op luttele seconden derde.

Er had zich na dertig kilometer een groep van zeven een grote voorsprong gekregen in de wedstrijd, waarvan Fransman Voeckler den de Belgen Wallays en Van Melsen als enige overbleven. In de heuvelachtige slotfase moest Van Melsen lossen, waarna het leidende duo nog kans bleef houden op de zege.

Achter het duo was, mede door het parcours maar ook door valpartijen, de organisatie zoek en hadden de knechten van favorieten John Degenkolb en Araud Démare te weinig kracht om het gat te dichten. Op twee kilometer van de streep was het verschil veertig seconden en was het duidelijk dat de voorste twee om de zege mochten gaan strijden.

Wallays droeg Voeckler, die voor het eerst sinds jaren zonder zege zal blijven in een seizoen, slim de kop op in de laatste kilometer en was in de daarop volgende sprint de snelste.

Pliskova overleeft matchpoint en wint in Linz

Karolina Pliskova heeft het tennistoernooi van Linz gewonnen. De als zevende geplaatste Tsjechische versloeg zondag in de finale Camila Giorgi in de tiebreak van de derde beslissende set: 6-7 (4), 6-3 en 7-6 (4). Giorgi liet even daarvoor bij 6-5 een matchpoint onbenut.

Pliskova maakte het zichzelf onnodig moeilijk. Ze leidde in de derde set comfortabel met 5-1. Maar Giorgi kwam sterk terug, pakte vijf games op rij en kreeg dus bij 6-5 de kans om de eerste toernooizege uit haar loopbaan te veroveren. Pliskova werkte het wedstijdpunt weg en trok in de tiebreak aan het langste eind.

De 22-jarige Pliskova boekte de tweede toernooizege van het jaar en de derde uit haar carrière.

Qatar doneert 800 miljoen euro aan Gaza

Qatar heeft zondag 1 miljard dollar (bijna 800 miljoen euro) toegezegd voor de wederopbouw van de Gazastrook. Dat maakte minister Khaled al-Attiya (Buitenlandse Zaken) van Qatar bekend op een internationale donorconferentie in Egypte.

De Europese Unie stelde 450 miljoen euro beschikbaar, en de VS in totaal 315 miljoen.

Op de top in Caïro zijn ministers uit tientallen landen bijeen. Het is de bedoeling dat ongeveer 3,2 miljard euro wordt ingezameld om de schade te herstellen die werd aangericht door Israëlische aanvallen in juli en augustus.

Tweede aanhouding steekpartij school Voorburg

De politie heeft zondag een tweede verdachte aangehouden in verband met de dodelijke steekpartij op een middelbare school in Voorburg. Het gaat om een 16-jarige jongen die het mes zou hebben gegeven aan de dader. Dat heeft de politie zondag bekendgemaakt.

Een 15-jarige leerling van het Corbulo College werd vrijdagmiddag doodgestoken door een 16-jarige medescholier uit Rijswijk. Het slachtoffer overleed ter plekke. Hij zat in de derde klas van het Corbulo College. De dader werd vrijdag meteen opgepakt. Het is nog altijd niet duidelijk waarom hij op de jongen uit Den Haag instak. De verdachte wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Tweede aanhouding steekpartij school Voorburg
Tweede aanhouding steekpartij school Voorburg (Foto: ANP)

Ebolaverplegers Liberia dreigen met staking

Verpleegkundigen in Liberia die helpen bij het bestrijden van ebola dreigen met een staking. De verplegers krijgen momenteel omgerekend nog geen vierhonderd euro gevarengeld, bovenop hun normale maandsalaris van maximaal 237 euro. Ze willen het gevarengeld verhoogd zien naar ruim 550 euro per maand. Anders leggen ze maandag het werk neer.

Liberia is een van de zwaarst getroffen landen, met meer dan 2300 bevestigde sterftegevallen sinds het begin van de uitbraak. Een staking zou dan ook rampzalige gevolgen kunnen hebben. President Ellen Johnson Sirleaf bracht zaterdag een bezoek aan een aantal behandelcentra en deed persoonlijk een beroep op de verzorgers om toch vooral niet te staken.

De vakbond van verpleegkundigen zegt nog altijd open te staan voor onderhandelingen met de regering, mits de regering voor maandag van zich laat horen. Volgens de voorzitter van de vakbond, George Williams, maakt de regering echter aanstalten om studenten versneld een diploma als verpleegkundige te geven, om stakers te vervangen. "Ze zijn van plan mensen aan te nemen om onze plek in te nemen. En daarom willen ze niet met ons in gesprek gaan", aldus Williams.

De uitbraak van ebola heeft volgens de Wereldgezondheidsorganisatie al aan meer dan vierduizend mensen het leven gekost.

Politie beŽindigt illegaal feest in Diemen

De politie heeft zaterdagnacht een einde gemaakt aan een illegaal feest in Diemen-Zuid waar honderden mensen aanwezig waren. Zij vertrokken zonder problemen te veroorzaken toen de politie ze vroeg de festiviteiten te staken. Voor het feest was geen vergunning gegeven, meldt een politiewoordvoerder zondag.

Het feest vond plaats in een leegstaand kantoorgebouw aan de Wildenborch. De politie had al geruchten gehoord dat een illegaal feest op de planning stond, maar wist niet waar dat zou gaan plaatsvinden. In de loop van de avond werd dat echter wel duidelijk.

Omdat onduidelijk was hoe de feestgangers zouden reageren, werd uit voorzorg de mobiele eenheid ingezet, vertelt de politiewoordvoerder. Zodra echter werd aangegeven dat het feest moest stoppen omdat er geen vergunning voor was gegeven, ging iedereen rustig weg, zegt ze. Niemand is aangehouden.

Recordomzet voor 'grote speler' Bayern MŁnchen

Bayern München heeft in het boekjaar 2013/14 een recordomzet van liefst 528 miljoen euro neergezet. Dat is een stijging van 22 procent ten opzichte van het seizoen ervoor.

In 2012/13 boekte Bayern nog een omzet van 432,8 miljoen euro. Financieel directeur Jan-Christian Dreesen noemt de Rekordmeister één van de 'grote spelers in het wereldvoetbal'. De Duitse kampioen haalde 110 miljoen euro binnen met een deal met Allianz.

Dat geld werd in de afbetaling van het stadion gestopt. "Op sportief gebied stond Bayern München al op gelijke hoogte met clubs als Manchester United en Real Madrid. Dat is op financieel vlak nu ook het geval", sprak financieel analist Christian Weber van de universiteit van Münster tegen Focus.

Over het vorige seizoen wist Bayern een winst te boeken van 16,5 miljoen euro. De totale verkoop van merchandising en fanartikelen leverde liefst 105 miljoen euro op. Opvallend detail: Bayern verkocht vorig seizoen 1,2 miljoen replicashirts, wat meer is dan alle andere zeventien clubs in de Bundesliga samen.

Afgelopen zomer maakte FC Barcelona ook al bekend dat het een recordomzet had behaald. Die was nog eens twee miljoen euro hoger dan die van Bayern München: 530 miljoen euro.

Ongenaakbare Nys wint GP Mario De Clercq

Sven Nys heeft Grote Prijs Mario De Clercq op zijn naam geschreven. De Vlaming reed het grootste gedeelte van de veldrit in het Belgische Ronse alleen vooraan en kwam solo over de finish.

Nys reed al in de tweede ronde weg van de groep met favorieten. Achter hem ontstond een groepje met de Belgen Kevin Pauwels en Klaas Vantornout en de Nederlanders Lars van der Haar en Mathieu van der Poel. Nys leverde echter een indrukwekkende solo af.

In de slotfase sprong Van der Poel weg uit de groep achtervolgers. Nys was toen al gevlogen, maar Van der Poel kwam knap als tweede over de streep. Vlak daarachter completeerde Vantornout het podium, voor Pauwels en Van der Haar.

Hogenkamp strandt in kwalificaties Luxemburg

Richel Hogenkamp kan deelname aan het WTA-toernooi in Luxemburg vergeten. De Doetinchemse ging zondag in de tweede kwalificatieronde onderuit tegen de 17-jarige Katharina Hobgarski uit Duitsland: 6-3, 3-6 en 4-6. Hogenkamp, de mondiale nummer 151, staat op de wereldranglijst ruim duizend plekken hoger.

Hogenkamp had in de eerste ronde de Zwitserse Viktorija Golubic in drie sets verslagen. In totaal moeten drie wedstrijden worden gewonnen om het hoofdtoernooi te bereiken.

Kiki Bertens is dankzij haar 74e plek op de wereldranglijst al zeker van een plek in het hoofdtoernooi.

Opmars IS bij Kobani gestuit

Koerdische strijders bij de Syrische grensstad Kobani hebben de opmars van terreurbeweging Islamitische Staat een halt toegeroepen. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

De strijders van IS hebben sinds vrijdag geen terreinwinst meer geboekt bij Kobani, dat vlakbij de grens met Turkije ligt. Zaterdag viel IS Kobani nog vanuit het zuiden aan, maar die aanval werd afgeslagen. Bij dat offensief vonden 36 IS-strijders de dood. Een Koerdische activist in de stad liet zondag weten dat het 'relatief rustig is', afgezien van geweervuur van scherpschutters.

Versterkingen van IS zouden wel onderweg zijn naar Kobani.

'Ebola-uitbraak treft ook reisbranche'

De ebola-uitbraak speelt de reisbranche parten. Reisorganisaties in Nederland verkopen momenteel veel minder reizen naar West-Afrika, ook al heerst het virus vooral in Guinee, Liberia en Sierra Leone, meldt de NOS zondag.

Naar Senegal zouden deze winter 45 procent minder buitenlandse toeristen gaan en voor Gambia zou het aantal reserveringen zelfs met zestig procent zijn gedaald. ArkeFly vloog voorheen twee keer per week naar Senegal, maar die vluchten zijn voorlopig geannuleerd. Transavia en Corendon zouden voor deze winter nog wel vluchten aanbieden naar Gambia.

Man zwaar mishandeld bij bedrijfsoverval

Een 55-jarige man is zaterdag in het ziekenhuis beland bij een gewelddadige bedrijfsoverval in het Gelderse Wijchen. De partner van het slachtoffer werd bedreigd met een vuurwapen of iets dat hier op leek, meldt de politie zondag.

De overval op het bedrijf aan de Jan van de Heijdenstraat vond rond 16.00 uur plaats. Twee mannen die het terrein op kwamen lopen eisten direct geld van de 55-jarige eigenaar. Die weigerde ze echter geld te geven, waarop een worsteling ontstond. De partner van de eigenaar kwam op dat moment met haar auto aangereden en werd vervolgens bedreigd. De eigenaar werd door de overvallers flink mishandeld, aldus de politie.

De daders gingen er met een onbekende hoeveelheid geld en de auto van de slachtoffers vandoor. De wagen werd zondagochtend vroeg in Nijmegen teruggevonden. De 55-jarige eigenaar is met verwondingen aan onder meer zijn gezicht naar een ziekenhuis gebracht. Zijn partner bleef ongedeerd.

Politie breekt deur Waylon open

De Amsterdamse politie heeft zaterdagmiddag de voordeur van Waylon opengebroken. De agenten kregen een melding dat de zanger onwel was geworden. Dat heeft de manager van de zanger bevestigd aan RTL Boulevard. Waylon zit echter op Bonaire voor een optreden.

De politie wil niet bevestigen dat het om de woning van Waylon gaat. Wel liet een woordvoerder aan RTL Boulevard weten dat zaterdag een melding binnenkwam dat de zanger onwel was geworden. "Die melding is zeer serieus genomen en daarom zijn we op onderzoek gegaan." Toen er niet werd opengedaan, werd de voordeur opengebroken.

Wawrinka zeker van World Tour Finals

Stanislas Wawrinka heeft zich als vierde tennisser verzekerd van deelname aan de World Tour Finals. Dat toernooi, waaraan de acht beste spelers van jaar meedoen, wordt van 9 tot 16 november gehouden in Londen.

Er zijn de komende weken nog toernooien in Moskou, Wenen en Stockholm, maar een ticket kan Wawrinka niet meer ontgaan. Vorig jaar maakte hij zijn debuut Londen en bereikte toen meteen de halve finales. Dit jaar won hij met de Australian Open voor het eerst een Grand Slam toernooi.

Eerder verzekerden Novak Djokovic, Roger Federer en Rafael Nadal zich van deelname aan de World Tour Finals.

Momentopname van Until Dawn

Lange tijd was het stil rond Until Dawn, de horrorgame van Supermassive Games. Het zou in eerste instantie uitkomen voor de PlayStation 3 in combinatie met PlayStation Move-besturing. Nu wordt het een PlayStation 4 exclusive en op FirstLook mochten we er even mee spelen.

Zoals eerder aangekondigd speel je in Until Dawn een tienerhorrorfilm na. Als dit genre je niet ligt, dan is dit spel ook niets voor jou. De hoofdpersonen zijn de cliché verwende jongeren die niet goed nadenken over de gevolgen van hun woorden of daden. Er wordt zeer herkenbaar gecommuniceerd met een duidelijke tiener-visie op gevoelens, relaties en verantwoordelijkheden.

Het speelt zich af in een verlaten hotel waar de groep ieder jaar samenkomt. Vorig jaar is er ‘iets vreselijks’ gebeurd en nu gebeuren er allerlei geheimzinnige dingen  om hen heen.

eng

De besturing maakt gebruik van de bewegingssensoren in de PlayStation 4-controller. Door de controller te bewegen bestuur je jouw zaklamp. Met de touchpad kun je bijvoorbeeld de bladzijden in een gevonden dagboek omslaan. Dit kwam een beetje geforceerd over om een beetje te showen wat de controller allemaal kan. Omdat het spel in origine al werd ontwikkeld met de move in gedachten, kan de bewegingsbesturing verder in het spel wel van essentieel belang zijn.

Tijdens onze korte kennismaking voelde de animaties niet ‘af’ aan. De personages lopen soms nogal houterig. Het spelverloop is redelijk lineair met een beperking aan de richtingen die je kunt gaan. Het gaat dan ook niet daarom, maar om te ontdekken wat er precies is gebeurd vorig jaar, wat er nu aan de hand is en wat de motivaties zijn van jouw ‘vrienden’. Oh ja, en in leven blijven. In het spel maak je keuzes in de dialogen die jouw relatie met je gesprekspartner kunnen beïnvloeden.

Until Dawn moet je liggen. Als tienerhorror jouw ding is, hou deze titel dan zeker in de gaten. Hieronder beelden van IGN van dezelfde demo die wij voor handen hadden.

Darter Dekker treft Adams op BDO WK

In het Engelse Hull is geloot voor Lakeside, het officieuze wereldkampioenschap darts van de BDO. Het darttoernooi heeft plaats van 3 tot en met 11 januari in Frimley Green, Engeland. Stephen Bunting, titelverdediger bij de heren, is er niet meer bij. Hij stapte over naar de PDC. 

Bij de heren doen sowieso zeven Nederlanders mee. Wesley Harms (8) is de hoogst geplaatste Nederlander. Hij treft in de eerste ronde Mike Day of Jeff Smith. Jan Dekker heeft zwaar geloot tegen Martin Adams, Wolfie is drievoudig wereldkampioen. Remco van Eijden speelt tegen de Belg Geert de Vos. 

Bij de dames speelt titelverdediger Lisa Ashton tegen de als eerste geplaatste Deta Hedman. Er doen dit jaar drie Nederlandse dames mee: Aileen de Graaf, Anneke Kuijten en Sharon Prins. De Graaf (3) treft Paula Jacklin. Kuijten mag spelen tegen negenvoudig wereldkampioen Trina Gulliver en Prins loot tegen Lorraine Winstanley. 

De loting voor het PDC WK zal pas begin december plaats hebben. Vanavond is nog de finale van de World Grand Prix tussen Michael van Gerwen en James Wade. De darters van de PDC hebben nog diverse andere toernooien te spelen in aanloop naar de loting van het WK.  

BDO WK - Loting voorronde heren

Darter Darter
Seigo Asada (Jap) Brian Dawson (Eng)
Eddy Sims (Aus)  Cedric Waegemans (Bel)
Peter Sajwani (Zwe) Sam Head (Eng)
David Cameron (Can) Michel van der Horst (Ned)
Karel Sedlacek (Tsj) Paul Coughlin (Sch)
Mike Day (N-Z) Jeff Smith (Can)
Jim Widmayer (VS) Rhys Hayden (Eng)
Willem Mandigers (Ned) Daniel Larsson (Zwe)

BDO WK - Loting hoofdschema heren

Darter Darter
Robbie Green (16/Eng) Darius Labanauskas (Let)
James Wilson (1/Eng) Peter Sajwani/Sam Head
Gary Robson 9/(Eng) Eddy Sims/Cedric Waegemans
Wesley Harms (8/Ned) Mike Day/Jeff Smith
Jeffrey de Graaf (12/Ned) Seigo Asada/Brian Dawson
Martin Philips (5/Wal) Madars Razma (Let)
Remco van Eijden (13/Ned) Geert de Vos (Bel)
Scott Mitchell (4/Eng) Tony O'Shea (Eng)
Darryl Fitton (15/Eng) Paul Jennings (Eng)
Alan Norris (2/End) Willem Mandigers/Daniel Larsson
Jamie Hughes (10/Eng) David Cameron/Michel van der Horst
Glen Durrant (7/Eng) Karel Sedlacek/Paul Coughlin
Ross Montgomery (11/Sch) Pip Blackwell (Eng)
Scott Waites (6/Eng) Sam Hewson (Eng)
Rick Hofstra (14/Ned) Jim Widmayer/Rhys Hayden
Martin Adams (3/Eng) Jan Dekker (Ned)

BDO WK - Loting hoofdschema dames

Darter Darter
Trina Gulliver (8/Eng) Anneke Kuijten (Ned)
Deta Hedman (1/Eng) Lisa Ashton (Eng)
Lorraine Winstanley (4/Eng) Sharon Prins (Ned)
Rachel Brooks (5/Eng) Casey Gallagher (Eng)
Fallon Sherrock (6/Eng) Maria Mason (Can)
Aileen de Graaf (3/Ned) Paula Jacklin (Eng)
Anastasia Dobromyslova (2/Rus) Irina Armstrong (Dui)
Zoe Jones (7/Rus) Sarah Brent (Eng)

Wenger betuigt spijt: "Maar Mourinho provoceerde"

Arsène Wenger erkent dat hij beter niet op José Mourinho had kunnen afstappen in de stadsderby tussen Chelsea en Arsenal, vorige week zondag. Wenger werd kwaad nadat één van zijn spelers bij de zijlijn fel onderuit werd gehaald door Gary Cahill. De Fransman wilde verhaal gaan halen bij de arbiter, waardoor hij onderweg Mourinho tegenkwam.

De twee kwamen tegenover elkaar te staan en Wenger duwde de Portugees aan de kant. De Arsenal-coach vindt dat alle ophef wat overdreven is. "Maar achteraf bekeken had ik beter niet kunnen reageren, want dit hoort niet op een voetbalveld thuis. Ik bied daarom mijn verontschuldigingen aan", sprak Wenger in de Franse televisieshow Téléfoot.

Vorig seizoen ontstond ook ook al een conflict tussen beide managers, omdat Mourinho zijn collega een 'specialist in falen' noemde. "We hebben natuurlijk een substantieel verleden", aldus Wenger. "Of hij provoceerde? Ja, dat gevoel had ik wel."

"Ik ben het vak van de technische staf van Chelsea niet binnen gekomen." De flamboyante Chelsea-manager had overigens weinig behoefte om te reageren. "Ik ga het niet uitleggen als iedereen gewoon op televisie heeft kunnen zien wat er gebeurde."

Uitslag F1 Grand Prix van Rusland

Lewis Hamilton heeft de allereeste Grand Prix van Rusland gewonnen. Hij loopt zo 7 punten uit op kampioenschapsrivaal Nico Rosberg en staat nu 17 punten voor. Rosberg werd tweede, Vallteri Bottas completeert het podium.

Hamilton kende een goede start, maar die van Rosberg leek nog beter. Echter verremde de Duitser zich in de tweede bocht waardoor hij direct een pitstop moest maken. Na de eerste ronde lag Bottas zo 2e, voor Jenson Button, Fernando Alonso en Jean-Eric Vergne. Kevin Magnussen haalde de Fransman vrij snel in voor de vijfde plaats. Na elf ronden kon Marussia inpakken, Max Chilton kon niet meer verder rijden.

Op dat moment was Rosberg opgeklommen naar de dertiende plaats, vlak voor Felipe Massa, die ook een pitstop moest maken. Ook Daniel Ricciardo had al een pitstop moeten maken en lag nog een flink stuk achter die twee. Zo’n 10 ronden later waren er veel pitstops. De stop van Alonso was traag en hij kwam zo achter Massa terecht. Button kwam voor Massa, maar achter Rosberg. Magnussen kwam wel voor Alonso terecht. Ook Massa moest nogmaals stoppen.

Na 31 ronden stonden de Mercedessen alweer op 1 en 2. Rosberg haalde op dat moment Bottas in, die de twee McLarens nog achter zich had.. Op dat moment kon Kamui Kobayashi als tweede een uitvalbeurt noteren. In het resterende gedeelte van de race gebeurde bijzonder weinig. De top 5 bleef hetzelfde, en Alonso, Ricciardo, Sebastian Vettel, Kimi Raikkonen en Sergio Perez pakten de overige punten.

Door dit resultaat heeft Mercedes voor de eerste keer in de geschiedenis van het team de constructeurstitel gepakt. Red Bull Racing kan ze nu niet meer bijhalen.

Raceuitslag 

Pos Coureur Team Ronden Verschil
1 L. Hamilton Mercedes 53 1:31:50.744  
2 N. Rosberg Mercedes 53 +0:13.657  
3 V. Bottas Williams 53 +0:17.425  
4 J. Button McLaren 53 +0:30.234  
5 K. Magnussen McLaren 53 +0:53.616  
6 F. Alonso Ferrari 53 +1:00.016  
7 D. Ricciardo Red Bull 53 +1:01.812  
8 S. Vettel Red Bull 53 +1:06.185  
9 K. Räikkönen Ferrari 53 +1:18.877  
10 S. Perez Force India 53 +1:20.067  
11 F. Massa Williams 53 +1:20.877  
12 N. Hülkenberg Force India 53 +1:21.309  
13 J. Vergne Toro Rosso 53 +1:37.295  
14 D. Kvyat Toro Rosso 52 +1 Rnd.  
15 E. Gutierrez Sauber 52 +1 Rnd.  
16 A. Sutil Sauber 52 +1 Rnd.  
17 R. Grosjean Lotus 52 +1 Rnd.  
18 P. Maldonado Lotus 52 +1 Rnd.  
19 M. Ericsson Caterham 51 +2 Rnd.  
DNF K. Kobayashi Caterham[ 21 +32 Rnd.  
DNF M. Chilton Marussia 9 +44 Rnd.  

Stand coureurs

Plaats coureur constructeur punten
1 L. Hamilton Mercedes 291
2 N. Rosberg Mercedes 274
3 D. Ricciardo Red Bull 199
4 V. Bottas Williams 145
5 S. Vettel Red Bull 143
6 F. Alonso Ferrari 131
7 J. Button McLaren 94
8 N. Hulkenberg Force India 76
9 F. Massa Williams 71
10 K. Magnussen McLaren 49
11 S. Perez Force India 47
12 K. Raikkonen Ferrari 47
13 J. Vergne Toro Rosso 21
14 R. Grosjean Lotus 8
15 D. Kvyat Toro Rosso 8
16 J. Bianchi Marussia 2
17 A. Sutil Sauber 0
18 M. Ericsson Caterham 0
19 P. Maldonado Lotus 0
20 E. Gutierrez Sauber 0
21 M. Chilton Marussia 0
22 K. Kobayashi Caterham 0
- A. Lotterer Caterham 0

Stand constructeurs

Plaats constructeur punten
1 Mercedes 565
2 Red Bull 342
3 Williams 216
4 Ferrari 178
5 McLaren 143
6 Force India 123
7 Toro Rosso 29
8 Lotus 8
9 Marussia 2
10 Sauber 0
11 Caterham 0

Federer pakt 81e toernooizege na zege op Simon

Roger Federer heeft het masterstoernooi van Shanghai gewonnen. De Zwitser klopte zondag de verrassende finalist Gilles Simon uit Frankrijk. Beide sets werden door Federer in de tiebreak gewonnen: 7-6 (6) en 7-6 (2). Federer boekte zijn vierde toernooizege van het seizoen en de 81e uit zijn carrière.

Federer, die zaterdag op sublieme wijze Novak Djokovic versloeg, neemt door zijn zege de tweede plaats op de wereldranglijst over van Rafael Nadal. De Spanjaard sneuvelde in de tweede ronde. Federer werd in dezelfde fase van het toernooi ook bijna vroegtijdig uitgeschakeld. Hij overleefde tegen Leonardo Mayer vijf matchpoints.

VS zeggen miljoenen toe voor wederopbouw Gaza

De Verenigde Staten hebben zondag op een donorconferentie voor Gaza omgerekend 168 miljoen euro toegezegd voor de wederopbouw van het Palestijnse gebied. De Palestijnse president Mahmoud Abbas gaf voorafgaand aan de conferentie in Caïro aan dat er ruim 3,1 miljard euro nodig is om de verwoesting die in de recente oorlog met Israël werd aangericht te herstellen.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry zei dat de mensen in Gaza 'enorm zitten te springen om hulp, niet morgen, of volgende week, maar nu'.

Abbas probeerde de donoren ook gerust te stellen dat het geld op transparante en verantwoorde wijze zal worden besteed. "De (Palestijnse) regering zal de wederopbouw uitvoeren (...) in samenwerking met de Verenigde Naties, de donoren, internationale financiële instellingen, burgerorganisaties en de private sector", aldus de president.

De militante beweging Hamas maakt sinds 2007 de dienst uit in Gaza. Onlangs vormde de beweging een eenheidsregering met de Palestijnse Autoriteit van Abbas. De Egyptische gastheer en president Abdel-Fatah el-Sissi zinspeelde er in zijn openingstoespraak echter op dat Hamas geen leidende rol zal spelen bij de wederopbouw. De donoren zijn ook van plan de hulpgelden aan de Palestijnse Autoriteit te geven en op die manier Hamas te omzeilen.

Oranje zonder Pieters naar IJsland

Het Nederlands elftal is zonder Erik Pieters afgereisd naar IJsland. De verdediger van Stoke City is afgevallen voor de 23-koppige selectie, meldt de KNVB zondag. Eerder vielen de geblesseerden Georginio Wijnaldum en Tim Krul af. Voor laatstgenoemde werd Kenneth Vermeer opgeroepen.

Nederland speelt maandag in Reykjavik tegen IJsland, dat met twee 3-0 zeges verrassend sterk van start is gegaan. Nederland verloor in Tsjechië en won vervolgens vrijdag moeizaam met 3-1 van Kazachstan.

Dagsucces Farrar in Peking, Hofland vierde

Tyler Farrar heeft de derde etappe van de Ronde van Peking gewonnen. De Amerikaanse sprinter van Garmin-Sharp was zondag na 176 kilometer in Qianjiadian de sterkste in de massasprint. Luka Mezgec van Giant-Shimano werd tweede en Nikolas Maes derde. Belkin-sprinter Moreno Hofland was op de vierde plaats de beste Nederlander.

Philippe Gilbert bleef aan de leiding van het algemeen klassement. De Ronde van Beijing duurt tot en met dinsdag en is het sluitstuk van de World Tour, de belangrijkste internationale wielercompetitie.

Poetin ondanks MH17-ramp welkom op G20-top

De Australische premier Tony Abbott staat achter het besluit de Russen niet te weren van de G20-top in Brisbane. Dat berichtten Australische media zondag.

Het besluit de Russische president Vladimir Poetin toe te laten ligt zeer gevoelig, omdat tientallen Australiërs omkwamen bij de ramp met de MH17. Toch is het volgens de premier niet aan hem om de Russen buiten de deur te houden.

"Australië heeft niet het recht ja of nee te zeggen tegen individuele leden van de G20. Rusland is lid van de G20 en daarom zijn we verplicht de Russische leider toe te laten tot dit land", zei de premier. De G8, de top van rijke industrielanden, deed de Russen wel in de ban na de vliegramp.

Poetin ondanks MH17-ramp welkom op G20-top
Poetin ondanks MH17-ramp welkom op G20-top (Foto: ANP)

Bom Hilversum 'toevallig' gevonden

De bom die zaterdag werd gevonden in een huis in Hilversum, werd per toeval gevonden tijdens een routinecontrole. Agenten gingen naar het huis aan de Johannes Geradtsweg wegens een openstaande boete, maar troffen een zelfgemaakt explosief aan.

Agenten gingen zaterdagmiddag naar het huis omdat een bewoner een boete maar niet betaalde. De bewoner was niet thuis, maar twee andere mannen wel en zij lieten de politie binnen. Die vond daar onder meer drugs en spullen die met de drugs te maken hadden.

Ook vonden agenten een kleine bom. Tientallen huizen in de straat werden daarna ontruimd. De twee mannen die de deur opendeden zijn opgepakt en zitten nog steeds vast. Het gaat om twee Polen van 36 en 49 jaar uit Hilversum en Bussum.

Bom Hilversum'toevallig' gevonden
Bom Hilversum'toevallig' gevonden (Foto: ANP)

Verpleegkundige in Texas heeft ebola

Een verpleegkundige uit Texas heeft ebola. Dat blijkt uit een eerste test, zo hebben de autoriteiten in de Amerikaanse staat gemeld. De verpleegkundige heeft de ziekte opgelopen bij de verpleging van een andere ebola-patiënt in het ziekenhuis.

De verpleegkundige verzorgde de Liberiaanse ebolapatiënt Thomas Eric Duncan, die in Texas werd opgenomen met het virus, en daar onlangs overleed. Duncan was de eerste patiënt bij wie in de Verenigde Staten ebola werd vastgesteld. De diagnose werd 30 september gesteld nadat hij uit het West-Afrikaanse Liberia was gekomen voor zijn huwelijk.

Verpleegkundige in Texas heeft ebola
Verpleegkundige in Texas heeft ebola (Foto: ANP)

PvdA-politici zien Asscher zitten als lijsttrekker

Lokale en regionale PvdA-politici vinden Lodewijk Asscher een betere lijsttrekker voor de volgende verkiezingen dan Diederik Samsom. Dat meldt KRO Brandpunt zondag op basis van eigen onderzoek. 37 procent van de ondervraagden geven de voorkeur aan Asscher. Huidig partijleider Samsom komt niet verder dan 24 procent.

De lokale en regionale politici lijken zenuwachtig te worden van de aanhoudend slechte peilingen van de partij. 33 procent denkt dat het Samsom niet lukt het electorale tij te keren voor de provinciale verkiezingen van maart. 28 procent denkt dat hij dat wel voor elkaar krijgt. De rest is neutraal.

De PvdA'ers willen hun leider overigens niet afvallen. Zeven op de tien deelnemers vinden Samsom een 'toppoliticus', die van de sociaaldemocraten de tweede partij van Nederland wist te maken. 74 procent vindt dat hij niet op korte termijn weg hoeft, en van 53 procent hoeft dat ook niet als de PvdA het bij de verkiezingen in maart slecht doet.

Meer dan de helft van de ondervraagden, 51 procent, vindt dat de afstand tussen de lokale en de landelijke partij te groot is geworden. Bijna evenveel politici vinden dat het landelijke beleid steeds moeilijker te verdedigen valt tegenover de eigen achterban. De slechte resultaten van de PvdA bij de lokale verkiezingen in maart schrijft 72 procent toe aan het kabinetsbeleid.

In een rapport signaleerde de PvdA in Friesland onlangs soortgelijke problemen met het uitleggen van de landelijke koers van de partij. 32 procent van de door Brandpunt ondervraagde PvdA'ers vindt het niet verstandig dat die provinciale afdeling nu met haar kritiek komt. 46 procent is het daar niet mee eens.

KRO Brandpunt ondervroeg met het onderzoeksbureau Overheid in Nederland onder anderen raadsleden, wethouders en provinciale politici over de koers van de partij en het leiderschap van Samsom. Van de 1276 aangeschreven politici reageerde ruim twintig procent. De uitkomsten zijn volgens de onderzoekers representatief.

Economie en nationalisme inzet verkiezingen BosniŽ

De torenhoge werkloosheid of de nog altijd bestaande nationalistische tegenstellingen: het is zondag aan de kiezers van Bosnië om te besluiten welke van deze kwesties belangrijker is bij de stembus. De winnaar zal sowieso grondwettelijke hervormingen moeten doorvoeren.

De leider van de Bosnische Serviërs heeft tijdens de campagne vol ingezet op afscheiding. De Bosniakken en Kroaten hebben de nadruk juist gelegd op de kwakkelende economie. Zo'n 44 procent van de beroepsbevolking zit zonder werk.

Het huidige bestuurssysteem in Bosnië vloeit voort uit een grondwettelijk akkoord uit de jaren negentig. Die overeenkomst was onderdeel van het vredesakkoord waarmee de Bosnische oorlog, die duurde van 1992 tot 1995, ten einde kwam. Het grondwettelijk akkoord voorzag in de oprichting van twee entiteiten: de Bosniak-Kroatische Federatie en de Republika Srpska.

De twee entiteiten zijn zeer autonoom en worden verbonden door een centrale regering, een centraal parlement en een driekoppig presidium.

Alle partijen in Bosnië zijn het er over eens dat de huidige grondwettelijke situatie moet worden hervormd. Ze zijn het alleen niet eens over de manier waarop dat dient te gebeuren. De Bosnische Serviërs willen graag een onafhankelijke staat. De islamitische Bosniakken, die de meerderheid in de regio vormen, willen echter een meer gecentraliseerde staat. De katholieke Bosnische Kroaten willen op hun beurt weer eigen ministaat binnen Bosnië.

De ongeveer 3,3 miljoen kiesgerechtigden kiezen in totaal vijfhonderd nieuwe regeringsfunctionarissen, waaronder parlementsleden en leden voor het presidium. In de Republika Srpska mogen kiezers een nieuwe regionale president en een nieuw regionaal parlement kiezen. In de Bosniak-Kroatische Federatie worden nieuwe leden voor het regionale parlement gekozen en nieuwe leden voor de parlementen van de tien 'kantons'.

'Wereld niet voorbereid op dodelijk virus'

De internationale gemeenschap moet een mechanisme opzetten waarmee direct kan worden gereageerd op de uitbraak van besmettelijke ziektes. De trage aanpak van de ebola-epidemie toont aan dat de wereld nu slecht is voorbereid op de uitbraak van virussen. Dat stelde Wereldbankpresident Jim Yong Kim zaterdag (plaatselijke tijd).

"We moeten leren van deze ervaring en zorgen dat het nooit meer gebeurt", zei Kim na afloop van de jaarvergadering van de Wereldbank. "Er zijn middelen nodig die direct kunnen worden ingezet als een epidemie dreigt. Ebola verspreidt zich langzaam, we moeten ook voorbereid zijn op virussen die razendsnel verspreiden."

Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) steunt de roep om een team en een fonds waarmee direct op een crisis kan worden gereageerd. "Voor natuurrampen bestaat zoiets al en zien we dat het goed werkt", zei ze in Washington.

Ploumen ziet daarbij een rol weggelegd voor de VN en instellingen als de Wereldbank en het IMF. Ze benadrukte echter dat het plan nog moet worden ontworpen en dat de bestrijding van de huidige epidemie de hoogste prioriteit heeft.

Brandbommen bij Duits asielzoekerscentrum

Onbekenden hebben in het noordoosten van Duitsland twee brandbommen op een asielzoekerscentrum afgegooid. Het gebouw vloog niet in brand en volgens de politie liep niemand op enig moment gevaar, schrijft persbureau dpa.

Het voorval vond plaats in Sanitz, in de buurt van Rostock. In het centrum wonen acht gezinnen met verschillende nationaliteiten. De politie gaat uit van een 'politiek motief', aldus een woordvoerder. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Zonderland: "Ik zat in een 'flow'"

Epke Zonderland kon zijn 'gouden' oefening aan de rekstok bij de WK in het Chinese Nanning amper terughalen. "Ik weet niet meer hoe het ging. Ik zat gewoon in een 'flow'. Pas op het einde werd ik een beetje wakker", vertelde hij kort na het behalen van de tweede wereldtitel bij de NOS.

Zonderland turnde zijn oefening waarmee hij vorig jaar in Antwerpen ook al wereldkampioen werd: met twee combinaties van twee vluchtelementen. "Ik heb nog steeds het idee dat ik elk jaar beter word. Van zo'n oefening droom je gewoon. Ik had aanvankelijk wat moeite met de rekstok, maar ik was er nu volledig aan gewend. De trainingen gingen afgelopen week erg goed. Daar putte ik vertrouwen uit."

Zonderland: ik zat in een'flow'
Zonderland: ik zat in een'flow' (Foto: ANP)

HeroÔsche tweede plek voor Verstappen

Max Verstappen heeft op fantastische wijze de tweede plek gepakt tijdens de tweede race van het Europees Kampioenschap Formule 3 op het circuit van Imola. De jonge Nederlander had zich als beste gekwalificeerd, maar moest door een gridstraf van de elfde plek starten. Tijdens het vorige weekeinde op de Nürgburgring moest hij van motor wisselen, wat een straf opleverde.

Verstappen kon al snel een aantal posities winnen en lag op de zesde plek toen de safety car naar buiten kwam. Bij de herstart haalde hij gelijk Nicholas Latifi in, waarna ook kampioenschapsleider Esteban Ocon er niet veel later aan moest geloven na een schitterende inhaalactie. 

Kort daarop moest Antonio Fuoco vanwege een probleem de pits in, waardoor Verstappen opschoof naar plek drie. Lang leek het erop dat hij derde zou worden, tot hij in de slotfase toch weer heel dicht bij Antonio Giovinazzi kwam. Inhalen leek echter niet meer te lukken, maar daar dacht toekomstig F1-coureur Verstappen anders over: Op het laatste rechte stuk kwam hij uit de slipstream van de Italiaan, waarna hij hem vlak voor de streep passeerde. Het verschil tussen Verstappen en Giovinazzi was uiteindelijk slechts 0,019 seconden.

De winst in Imola ging naar de Brit Tom Blomqvist, die door de gridstraf van Verstappen vanaf poleposition mocht vertrekken. In het kampioenschap heeft hij - na het niet finishen van Verstappen in race één - de Nederlander ingehaald en de tweede plek gepakt, terwijl Ocon nog altijd hard op weg lijkt naar de titel.

Om 16.00 uur staat zondag de derde en laatste race in Imola op het programma. Ook voor die race was Verstappen de snelste in de kwalificatie, maar dit keer heeft hij geen gridstraf meer en mag hij dus vanaf poleposition starten. De race zal live te zien zijn op de officiële site van het kampioenschap.

Relikneus steekt kinderen om Jezus te ontmoeten

Vanaf de collectieve waan die we religie noemen, is het schijnbaar een klein stapje naar een individuele psychose. Een moeder uit een voorstadje van Chicago was ervan overtuigd dat het einde der tijden (voor de zoveelste keer) nabij was en deed het enige juiste: haar kinderen neersteken zodat ze bij Jezus op visite konden gaan.

Erg goed bleek ze daar overigens niet te zijn, alle drie dochters (resp. 12, 16 en 19 jaar oud) hebben de religieuze steekpartij overleefd. Toen de politie arriveerde deed moeders keurig de deur voor de dienders open en viel op haar knieën . Ze verklaarde dat ze haar kinderen in een mooie, witte jurkjes had gehesen, om vervolgens op ze in te steken. In haar drang om de schepper te ontmoeten had ze zichzelf ook in maag en borst gestoken.

Een eerdere poging om de kinderen een reis door een tunnel van licht te laten maken strandde toen de dochters een keiharde 'nee' lieten horen toen moederlief hen een dodelijk drankje, waarin allerlei schoonmaakmiddelen verwerkt zaten, wilde laten drinken.

De motivatie van haar daden vond de 47-jarige vrouw in een bericht dat ze van haar man, een dominee, kreeg. Deze dienaar van God had namelijk via moderne communicatiemiddelen laten weten dat het einde van de wereld eraan kwam en dat vrouwlief de kinderen moest voorbereiden.

Saillant detail is dat de twee al een tijdje in een vechtscheiding liggen en het alarmnummer al vaker gebeld is. Pogingen tot zelfmoord en gewelddadigheden waren geen uitzondering in huize Christensen. De liefhebbende moeder is na haar ontslag uit het ziekenhuis meteen achter slot en grendel gezet. Haar wordt poging tot moord ten laste gelegd.

Uberpop-chauffeurs opgepakt in Amsterdam

Vier chauffeurs die via de dienst Uberpop in Amsterdam taxiritten aanbieden zijn zaterdagnacht opgepakt en beboet. Dat bevestigt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De inspectie kondigde eind juli al aan dat ze streng zou optreden tegen de nieuwe en in haar ogen illegale dienst.

De chauffeurs kunnen 4200 euro boete krijgen. Wat er met de vier opgepakte chauffeurs gebeurt is een zaak van het Openbaar Ministerie. Vallen ze in herhaling, dan kan in ieder geval nog een dwangsom van tienduizend euro worden opgelegd.

Uber lanceerde eind juli zijn dienst Uberpop in Amsterdam. Daarmee kunnen niet-professionele chauffeurs via de app van Uber ritten aanbieden. Tot die tijd bemiddelde Uber via de app alleen reguliere taxi's.

De taxiwereld ziet de Uberpop-chauffeurs als snorders. Ook de inspectie vindt dat ze niet voldoen aan de wettelijke eisen voor taxivervoer. De ILT sluit niet uit dat in de toekomst vaker wordt opgetreden tegen de dienst.

Dader schietpartij Suge Knight nog niet opgepakt

De politie in Los Angeles weet wie Suge Knight in augustus heeft neergeschoten. De man kan echter nog niet worden opgepakt omdat er te weinig bewijs is dat hij de platenbaas en twee anderen onder vuur heeft genomen. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Volgens ingewijden heeft de politie camerabeelden van de nachtclub waar de schietpartij plaatsvond bekeken en met meerdere getuigen gesproken. Hoewel de agenten zeker weten wie de dader is, is er onvoldoende bewijs om hem op te pakken. Eerder liet de politie al weten dat het moeilijk was getuigen te vinden. Ook de 49-jarige Knight weigerde mee te werken aan het onderzoek.

De platenbaas werd zes keer geraakt en lag een paar dagen in het ziekenhuis. De toedracht van de schietpartij is nog steeds niet duidelijk. Wel werd eerder gefluisterd dat het een ruzie tussen twee bendes was.

Knight, die al vaker betrokken was bij bendeoorlogen, behoort tot de groep Bloods. Een van zijn bekendste tegenstanders is de bende Crips, waarmee de groep al sinds de jaren 70 overhoop ligt.

Stosur prolongeert titel in Osaka

Samantha Stosur heeft zondag voor de derde keer het WTA-toernooi van Osaka gewonnen. De als eerste geplaatste Australische klopte in de finale Zarina Diyas (5) uit Kazachstan. Het werd 7-6 (7) en 6-3. Stosur won het Japanse toernooi eerder in 2009 en 2013.

Voor Stosur was het pas de eerste toernooizege van het jaar. Ze is afgezakt naar de achttiende plek op de wereldranglijst. De pas 20-jarige Diyas speelde in Osaka haar eerste WTA-finale

Eerste GP2-zege voor Nederlands team

Marco Sørensen heeft op het circuit van Sochi de tweede GP2-race van het weekeinde gewonnen. Dat deed de 24-jarige Deen in dienst van het Nederlandse MP Motorsport, dat daarmee voor het eerst een race in de klasse onder de Formule 1 heeft gewonnen.

Sørensen reed op zaterdag in de hoofdrace over 28 ronden naar de achtste plek. De top acht wordt voor de sprintrace - 21 ronden in Sochi - omgedraaid, waardoor de Deen van poleposition mocht vertrekken. In de gehele race zou hij de leiding geen moment meer afstaan, waardoor hij zijn Nederlandse team een unieke overwinning bezorgde. Het was de derde podiumplek voor het team, dat vorig jaar met Adrian Quaife-Hobbs en Dani Clos twee tweede plaatsen haalde.

De Italiaan Raffaele Marciello zorgde voor een opmerkelijke situatie. De rijder uit het opleidingsprogramma van het F1-team van Ferrari spinde bij het opkomen van het rechte stuk. Hij probeerde echter op een dusdanig onbenullige manier zijn race te vervolgen, dat hij bijna iemand raakte, in de muur terechtkwam en daarna nog bijna een aantal coureurs uitschakelde. Hij kwam goed weg, maar zorgde even later toch voor een safety car door na een lekke band zijn auto in de muur te parkeren.

Tribal & Error is SF uit de ijstijd

Het spel dat op mij de meeste indruk maakte op FirstLook was Tribal & Error, een indie game van Grotman. Grotman is een groep studenten van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht die hun concept heel leuk hebben uitgewerkt.

Het idee achter Tribal & Error  is een robot die in het stenen tijdperk wordt gedropt en daar de taal van de holbewoners moet leren. Je missie is hen te helpen overleven, door hen bijvoorbeeld te leren vuur te maken. Eerst moet je dus weten welke woorden ze waarvoor gebruiken. Deze worden in symbolen weergegeven. Je kan als speler dan erbij typen wat jij denkt dat de grotwezens ermee bedoelen.

frisjesOmdat er geen bestaande taal aan bod komt, is het een universeel spel. Iedereen die met een pc kan omgaan kan ook Tribal & Error spelen

Je kunt de demo hier downloaden om zelf het eerste level te spelen. Ook kun je ze steunen door op ze te stemmen via Steam Greenlight.

grotman

Cycloon Hudhud geselt India

Cycloon Hudhud heeft zondag India bereikt. De storm gaat gepaard met hevige regenval en rukwinden met snelheden tot 195 kilometer per uur. Zeker twee mensen zijn omgekomen, maar dat aantal zal waarschijnlijk nog oplopen.

De cycloon trof India bij de stad Visakhapatnam, in het zuidoosten van het land. De Indiase meteorologische dienst omschreef de storm als 'zeer ernstig'. Zeker vierhonderdduizend mensen werden de afgelopen dagen al geëvacueerd uit de kustprovincies Andhra Pradesh en Orissa. Voor hen zijn honderden schuilplaatsen ingericht.

De Indische hulpdiensten verwachten grote schade en hebben zich op het ergste voorbereid. Tientallen teams van reddingswerkers en duikers staan paraat om aan de slag te gaan. In delen van Andhra Pradesh is de elektriciteit uitgeschakeld om te voorkomen dat mensen worden geëlektrocuteerd.

Hudhud is niet de enige zware storm die het gebied teistert. Tyfoon Vongfong geselde zondag het Japanse eiland Okinawa met windsnelheden tot 180 kilometer per uur. Zeker 35 mensen raakten gewond.

De storm is inmiddels op weg naar het op een na grootste eiland van de archipel, Kyushu, waar 150 duizend mensen al is opgedragen te evacueren. De meteorologische dienst verwacht dat de tyfoon de komende dagen in kracht afneemt en dinsdag aankomt in Tokyo.

Vriendin Peter Jan Rens mag weer naar huis

De vriendin van Peter Jan Rens mag zondag weer naar huis. De 22-jarige Virginia van Eck werd vrijdag onwel op het 64e verjaardagsfeest van de presentator en moest naar het ziekenhuis. "Gelukkig, Virginia mag naar huis. Ze heeft een voedselvergiftiging opgelopen", laat Rens zondag weten op Twitter.

Van Eck kwakkelde al eerder met haar gezondheid. Begin dit jaar werd de toen zwangere Virginia opgenomen in het ziekenhuis omdat ze stuwing in haar nieren had. In juli ging ze nog onder het mes omdat ze galstenen had.

PVV kruipt richting VVD in peiling

Bij Tweede Kamerverkiezingen zou de PVV op dit moment uitkomen op 24 zetels. Daarmee zou de partij van Geert Wilders groter worden dan het CDA en de tweede partij zijn achter de VVD, meldt Maurice de Hond zondag. De liberalen komen net als vorige week uit op 28 zetels. Het CDA blijft steken op 23 zetels.

De verschuivingen in de peiling van deze week, gehouden onder ten minste drieduizend Nederlanders, zijn verder klein. Behalve de PVV wint ook ook regeringspartij PvdA een zetel. De sociaaldemocraten komen uit op 13. SP en GroenLinks leveren allebei juist een zetel in. Coalitiepartners VVD en PvdA komen samen met de gedoogoppositie van D66, ChristenUnie en SGP op 70 zetels.

De dreigende vervolging van PVV-leider Geert Wilders legt de partij mogelijk geen windeieren, voorspelt De Hond. Vooral kiezers die vorige keer op de VVD stemden zouden in maart bij de Provinciale Staten wel eens bij de PVV kunnen uitkomen. Hoe hoger de PVV scoort, hoe kleiner de kans dat de coalitie met de gedoogoppositie bij de daaropvolgende verkiezingen voor de Eerste Kamer haar nipte meerderheid behoudt.

Meerderheid tegen vervolging Wilders

De meeste Nederlanders willen niet dat PVV-leider Geert Wilders wordt vervolgd voor zijn uitspraken over 'minder Marokkanen'. In een zondag gepubliceerde peiling van Maurice de Hond spreekt 55 procent van de ondervraagden zich uit tegen vervolging. 39 procent is juist voor. Behalve PVV-stemmers zijn vooral VVD- en 50Plus-stemmers tegen vervolging.

Van de PVV-stemmers zegt 98 procent zich niet te kunnen vinden in een strafproces tegen Wilders. Bij de VVD en 50Plus ligt dat percentage op 71 en 67 procent. Aanhangers van D66 en PvdA zijn juist in meerderheid voor een nieuw proces tegen Wilders. 62 procent van de D66-stemmers is voor vervolging. Bij de PvdA gaat het om 61 procent.

23 procent van de ondervraagden vindt dat Wilders een gevangenisstraf zou moeten krijgen, al dan niet aangevuld met een taakstraf en een boete. Achttien procent vindt gevangenisstraf niet nodig. Zij vinden dat een taakstraf en eventueel een boete afdoende zijn.

Door de uitgesproken scores kan een eventueel proces volgens De Hond Wilders in de kaart spelen bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten in maart, en daarmee indirect ook bij de daaropvolgende verkiezing van de Eerste Kamer.

Het Openbaar Ministerie maakte vrijdag bekend dat het PVV-leider Geert Wilders verdenkt van discriminatie. Zijn uitlatingen over 'minder Marokkanen' rond de gemeenteraadsverkiezingen in maart zijn volgens justitie beledigend en zetten aan tot haat. Wilders wordt binnenkort verhoord. Strafvervolging ligt volgens het OM in de rede.

Zelhem ruimt asbest op na windhoos

Bij de windhoos die zaterdagavond zes boerderijen beschadigde in Zelhem is asbest vrijgekomen. Het gaat om weggewaaide asbestbeplating, meldt de gemeente Bronckhorst, waar Zelhem onder valt. Doordat het regende daalde het asbest neer op de grond. Het kankerverwekkende materiaal wordt zondag opgeruimd.

Behalve het asbest worden zondag ook de daken gerepareerd van de getroffen boerderijen aan de Slangenburgweg. De bewoners van de woningen in het buitengebied van de Achterhoekse plaats konden de nacht wel thuis doorbrengen.

Bij de windhoos vielen geen gewonden. Ook het vee van de getroffen boerderijen was ongedeerd. Het vee van de zwaarst getroffen boerderij werd naar een lege stal geëvacueerd. Ook waaiden tientallen bomen om. Ten minste een gebouw moest worden gestut.

Windhozen komen in Nederland jaarlijks enkele tientallen keren voor. Veelal gaat het om kleine hoosjes die snel verdwijnen. Soms richt een windhoos flinke schade aan.

Bewoners Hilversum weer naar huis

De bewoners van 27 woningen in Hilversum die hun huizen moesten verlaten vanwege een zelfgemaakte bom mochten zaterdagavond laat weer terug naar huis. Een paar uur nadat het explosief uit de woning was gehaald gaf de politie het sein veilig. De knutselbom was gevonden toen agenten een arrestatie wilden verrichten in verband met een drugszaak.

In verband met de zaak moesten zaterdagmiddag vijftig tot zestig personen in een straal van vijftig meter rond de woning aan de Johannes Geradtsweg hun huizen verlaten. De Explosieven Opruimingsdienst verwijderde het explosief rond 21.00 uur. Daarna moesten de explosievenexperts ook de rest van het pand nog onderzoeken.

Het aangetroffen pakketje betrof een 'klein explosief'. Twee verdachten zijn aangehouden. De politie onderzoekt de zaak verder.

Zonderland oppermachtig naar nieuwe wereldtitel

Epke Zonderland heeft op het WK turnen in Nanning met grote overmacht de wereldtitel aan de rekstok gepakt. Hij verdedigt daarmee zijn mondiale kroon, die de olympisch kampioen uit Lemmer vorig jaar in Antwerpen veroverde. 

Vooraf werd verwacht dat Zonderland vooral concurrentie zou krijgen van de Chinees Zhang Chenglong, die in 2010 in Rotterdam de titel voor de neus van Zonderland wegkaapte. Voor Zhang, die als eerste aan de finale begon, ging het echter al snel helemaal fout. Na een vluchtelement brak een leertje om zijn pols, waardoor hij de rekstok los moest laten en zijn kans verkeken was.

Zonderland mocht als zesde zijn oefening laten zien en dat deed hij uitstekend. Met onder meer twee spectaculaire series van twee vluchtelementen kwam hij uiteindelijk uit op een score van 16.225 punten. Dat was exact een half punt meer dan de Japanse wereldkampioen op de meerkamp, Kohei Uchimura, die met 15.725 het zilver veroverde. Marijo Moznik uit Kroatië pakte verrassend het brons met 15.000 punten.

Zonderland in actie tijdens het WK in Nanning (Foto: Getty)

Ongebruikte Smash Bros. audio hint naar extra modi

In de data van Super Smash Bros. voor Nintendo 3DS is ongebruikte audio gevonden van de announcer. Onder andere event match, tourney en multiplayer voor acht personen worden genoemd. 

De audio voedt de geruchtenmolen dat er DLC in de maak is en dat sommige van deze modussen exclusief voor de Wii U-versie beschikbaar komen. Met de staat van dienst van Nintendo met andere grote titels en DLC, zoals Mario Kart 8 en Hyrule Warriors, is het in ieder geval niet ondenkbaar dat Super Smash Bros. ook DLC krijgt. De tijd zal het leren.

Statistieken voor Destiny

Destiny is alweer een tijdje uit en zoals we van Bungie gewend zijn, houden ze van statistieken. Ze hebben nu een aantal nummertjes naar buiten gebracht over Destiny. 

Zo heeft de game op het moment 3,2 miljoen spelers die dagelijks Destiny spelen. De gemiddelde speler start Destiny 1.8 keer per dag op en 20.9 keer in totaal. Interessant feitje is dat Destiny meer spelers online heeft gehad dan Halo 3 en Reach samen in dezelfde tijdspanne. 

Speel jij Destiny nog of ben je al op de game uitgekeken?

[Upd] Historisch 4e goud voor 17-jarige turnster Biles

Simone Biles heeft op het WK turnen in Nanning haar derde wereldtitel veroverd. De 17-jarige Amerikaanse was zondag op de evenwichtsbalk de beste in een door fouten gedomineerde finale. Eerder pakte ze al het goud op de meerkamp en in de landenwedstrijd, terwijl ze later op zondag nog haar titel op vloer mag verdedigen.

In de finale op de evenwichtsbalk mocht Biles als tweede haar kunsten vertonen. De Chinese Bai Yawen was al geweest en bleek gelijk de enige die ook maar in de buurt van Biles kon blijven. Bai liet een score van 15.033 punten noteren, waar Biles met 15.100 nipt overheen kwam. Het gat met de rest was enorm, want het brons was voor uittredend kampioene Aliya Mustafina uit Rusland met 'slechts' 14.166 punten.

Door haar gouden medaille staat Biles nu op de twaalfde plek op de ranglijst aller tijden van meest succesvolle turnsters op het WK. In 2013 won ze ook al twee wereldtitels, waardoor ze op vijf gouden WK-medailles staat. Als ze op vloer haar titel kan verdedigen stijgt ze zelfs naar de zevende plek.

Update 09.37 uur

Biles is er ook in geslaagd om op vloer het goud te veroveren. Met een score van 15.333 punten was ze ongenaakbaar en zette ze Larissa Iordache uit Roemenië op grote achterstand: 14.800. Aliya Mustafina wist met 14.733 punten nog net het brons te pakken.

Voor Biles is het vierde goud een historische: Slechts twee vrouwen kregen het eerder voor elkaar om op één WK minstens vier titels te pakken. Ludmilla Tourischeva deed het in 1974, Larisa Latynina won er zelfs 5 in 1958.

Biles verlaat Nanning met liefst vier wereldtitels (Foto: Getty)

Pre-order bonus RE: Revelations 2 op PlayStation

Tijdens de New York Comic Con heeft Resident Evil-producer Michiteru Okabe de pre-order bonus van Resident Evil: Revelations 2 bekendgemaakt voor PlayStation 3 en 4. Gamers op deze platoforms krijgen extra content voor Raid Mode.

In deze modus zijn levels uit voorgaande Resident Evil-games opgenomen. De Raid Mode Throwback Pack, de pre-order bonus, kent levels uit de meer recente Resident Evil-games. Welke dit zijn, is op dit moment nog niet bekend.

Gamers kunnen vanaf begin 2015 losgaan met de eerste aflevering van Resident Evil: Revelations 2.


Reese Witherspoon kruipt in regiestoel

Reese Witherspoon wil naast acteren ook regisseren. De 38-jarige actrice is in het geniep zelfs al bezig met iets concreets.

"Ik heb er wel over nagedacht", zegt Witherspoon tegen entertainmentzender E! "Ik werk op dit moment eigenlijk al aan een project." Wat dat is wil ze echter niet zeggen.

De actrice speelde in films als Legally Blonde, Sweet Home Alabama en Walk the Line. Voor haar rol laatstgenoemde film won ze een Oscar.

Iraanse leider Khamenei weer op de been na operatie

De hoogste geestelijke leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, is vrijdag de bergen in gegaan voor een wandeling. Dat staat in een bericht op zijn eigen website. Nog geen maand geleden lag Khamenei nog in het ziekenhuis voor een prostaatoperatie.

De 75-jarige Khamenei, die een voorliefde heeft voor wandelen, werd op zijn wandeling vergezeld door enkele naaste medewerkers. Volgens de ayatollah maakte hij de trip op advies van zijn artsen. Die menen dat fysieke inspanning goed is voor het genezingsproces.

Khamenei, die in Iran het laatste woord heeft in alle staatszaken, is al sinds 1989 aan de macht.

Nederland krijgt prominente rol in 'waterbank'

Nederland gaat de Wereldbank assisteren bij de aanpak van wereldwijde waterproblematiek. In een nieuw opgerichte 'waterbank' van de Wereldbank krijgt Nederland een 'prominente functie'. Minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) ondertekende de overeenkomst zaterdag met president van de Wereldbank Jim Yong Kim.

Nederland gaat beslissen over kredietverlening van het fonds. Op dit moment staat zo'n 21 miljard dollar aan leningen uit. Het plan is om in de komende vijf jaar ieder jaar nog eens vier tot vijf miljard aan nieuwe en betere leningen af te sluiten. Nederland draagt zelf vijftig miljoen dollar bij aan het fonds voor de 'waterbank'.

Nederland krijgt een prominentere rol vanwege de grote kennis en kunde van ons land in watermanagement, aldus de Wereldbank. De komende vijf jaar moeten tweehonderd miljoen mensen van schoon drinkwater worden voorzien.

Ploumen is blij met de samenwerking. "Water is een speerpunt van het Nederlandse beleid. Dit initiatief is een bevestiging dat Nederland de groeiende wereldwijde uitdagingen succesvol kan aanpakken."

'Russische troepen weg van grens OekraÔne'

De Russische president Vladimir Poetin heeft opdracht gegeven de Russische troepen langs de grens met Oekraïne terug te trekken. Dat heeft het Kremlin zaterdagavond gemeld. In totaal zou het gaan om meer dan 17,5 duizend militairen die volgens de Russen in het gebied op oefening waren. De oefeningen zouden zijn afgerond, waardoor de militairen terug kunnen naar de kazerne.

De Russische troepen in het grensgebied baarden Oekraïne en het Westen ernstige zorgen. Ze zagen er pogingen in om de situatie in het oosten van Oekraïne verder te destabiliseren. Ook zijn er aanwijzingen dat Russische troepen direct betrokken waren bij gevechtshandelingen in de onrustige Oekraïense regio's Donetsk en Loehansk.

De Russen hebben altijd ontkend dat het Russische leger in Oekraïne actief was. Ook de grote militaire aanwezigheid in het grensgebied heeft het land altijd verdedigd. Sinds begin vorige maand geldt in het oosten van Oekraïne een staakt-het-vuren tussen de troepen van de regering en pro-Russische separatisen. Op kleinere schaal wordt nog steeds gevochten.

Sportduikers vinden nieuwe zeenaaktslak

In de Oosterschelde hebben sportduikers deze zomer een nieuwe soort zeenaaktslak ontdekt. Dat meldt de Stichting Anemoon zondag op natuurbericht.nl. De slak, die in het Nederlands verborgen vlokslak moet gaan heten, is de 58e soort die in het Nederlandse zeewater voorkomt. De slak verstopt zich overdag onder stenen en grote schelpen en wordt pas 's nachts actief.

Doordat de naaktslak overdag inactief zijn de dieren voor sportduikers lastig waar te nemen. De verborgen vlokslak, in het Latijn officieel Aeolidiella sanguinea geheten, is roodoranje tot bruin of groenbruin van kleur, afhankelijk van het voedsel dat het dier eet. De papillen op de rug staan in herkenbare kammen. Alle uitsteeksels hebben witte pigmentvlekken op het eind.

Het herkenbaarst zijn volgens de experts de eisnoeren van de slak. Die vormen een dunne draad met veel breuken in een meer of minder slordige spiraal of soms zelfs een kluwen.

In de Oosterschelde wordt 's nachts weinig gedoken. De kans een verborgen vlokslak aan te treffen is volgens natuurbericht.nl dan ook beperkt. Het lijkt bovendien een zeer weinig voorkomende slaksoort te betreffen. De verborgen vlokslak is waarschijnlijk op eigen kracht vanuit de West-Europese kust via de Noordzee in de Oosterschelde terechtgekomen.

38 doden door bomaanslagen in Bagdad

Bij drie bomaanslagen in sjiitische wijken in het noordwesten van Bagdad zijn zaterdag 38 mensen omgekomen. De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is nog niet opgeëist.

Bij de eerste aanslag reed een zelfmoordterrorist een auto vol explosieven in een checkpoint in Khazimiyah. Hierbij kwamen dertien mensen om, onder wie drie politieagenten. 28 mensen raakten gewond.

In de wijk Shula ontplofte een autobom in een winkelstraat. Hierbij kwamen 7 mensen om. Diverse winkels raakten beschadigd. Even verderop in de wijk was een ander checkpoint het doelwit. Hier vielen achttien slachtoffers te betreuren.

Zaterdag werd bekend dat de extremistische terreurorganisatie Islmatische Staat een Iraakse journalist heeft vermoord. De journalist, Raad al-Azzawi, werkte voor Salahuddin Television. Op 7 september werd hij ontvoerd. Hij werd in de stad Tikrit om het leven gebracht door IS-strijders. Verdere details zijn niet bekendgemaakt.

Studenten Hong Kong sturen open brief aan Peking

De studenten die leiding geven aan de pro-democratiebetogingen in Hong Kong hebben een open brief aan de Chinese president Xi Jinping gestuurd. In de brief vragen ze hem om politieke hervormingen in Hong Kong te overwegen. Ze geven vooral de impopulaire leider van Hong Kong Leung Chun-ying de schuld van de protesten.

Leung is volgens de studenten verantwoordelijk voor de campagne van burgerlijke ongehoorzaamheid waaraan de afgelopen weken al tienduizenden mensen hebben deelgenomen. Belangrijke kruispunten in de stad werden bezet door de demonstranten. De betogers hebben gezworen hun protesten voort te zetten tot de regering hun eisen inwilligt.

"Studenten zijn de les uitgelopen en blokkeren diverse plekken omdat Leung en de anderen herhaaldelijk hebben genegeerd wat het volk wil", schrijven de studenten. "Als de centrale regering vertrouwen heeft, dan zou ze niet bang moeten zijn om de bevolking van Hong Kong zelf haar leider te laten kiezen."

De Chinese premier Le Keqiang zei er vrijdag op te vertrouwen dat de regering van Hong Kong de 'maatschappelijke orde' kan bewaren. Hij noemde de protesten niet direct, maar benadrukte dat Peking niet van plan is zijn 'één land, twee systemen'-stelsel op te geven.

Geblesseerde Noord-Koreaan wint WK-goud op sprong

De Noord-Koreaan Ri Se-gwang heeft tijdens het WK turnen in het Chinese Nanning de wereldtitel op sprong gewonnen. De prestatie van de 29-jarige Ri was opvallend, want al na de kwalificaties eerder deze week was hij dusdanig geblesseerd dat hij amper normaal kon lopen.

Zijn eerste sprong in de finale leverde 15.633 punten op, de beste van alle zestien finalesprongen. Bij de tweede sprong leek het echter fout te gaan. Na de landing kon Ri niet meer op zijn linkerenkel staan, waarna hij door zijn coaches van de mat gedragen moest worden. Toch kreeg hij genoeg punten om op een gemiddelde van 15.416 uit te komen.

De Oekraïener Ihor Radivilov, winnaar van brons op de Spelen in Londen, kwam dankzij twee sterke sprongen uit op 15.333 punten, wat goed bleek voor het zilver. Jacob Dalton uit de Verenigde Staten van Amerika pakte met 15.199 punten de bronzen medaille. Voor de Zuid-Koreaanse favoriet Yang Hak-seon ging het bij de eerste sprong fout. De regerend olympisch en tweevoudig wereldkampioen ging bij beide sprongen onderuit, wat hem slechts de zevende plek opleverde.

Ban Ki-moon voor overleg in LibiŽ

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties is zaterdag naar de Libische hoofdstad Tripoli gereisd om de strijdende groepen in het land tot verzoening te bewegen. In Libië woedt een bloedige strijd tussen rivaliserende groepen. Het land kent inmiddels twee parlementen en twee regeringen.

Afgelopen zomer werd Libië overspoeld door een golf van geweld. Militiestrijders uit de westelijke stad Misrata en islamisten trokken door de hoofdstad Tripoli. Ze steunen de regering die was aangewezen door het vorige parlement en verdreven het parlement en de regering die bij de verkiezingen waren aangewezen uit de hoofdstad. Sindsdien zetelt de gekozen regering in het oosten van Libië.

Het is het tweede bezoek van Ban aan Libië sinds de val van wijlen Moammar Gadhafi. Vorige maand besloten de VN een poging tot een dialoog te wagen en te bemiddelen tussen de twee kampen.

Ban was zaterdag, samen met Libische politici en Europese diplomaten, aanwezig bij een eerste overleg dat op televisie werd uitgezonden. Speciaal VN-gezant voor Libië Bernardino Leon zei dat Tripoli 'de komende uren weer de hoofdstad van een verenigd Libië is'.

Aangepast programma op school Voorburg

Op de middelbare school in Voorburg waar vrijdag een scholier werd doodgestoken wordt een aangepast lesprogramma ingesteld. Maandagavond vindt een informatieavond voor ouders en verzorgers plaats, heeft de school laten weten na afloop van een drukbezocht condoleancebezoek zaterdag.

De lessen beginnen maandag pas vanaf het vierde lesuur. De dag begint met een bijeenkomst in de aula, waarna de kinderen met hun mentor in gesprek gaan over het incident. De lessen zullen worden aangepast. De toetsen en proefwerken van volgende week zijn geannuleerd. Ook een reis naar Londen voor leerlingen van de vierde klas gaat niet door.

Op de bijeenkomst kwamen zaterdag veel mensen af. Na afloop werd gesproken van een 'waardig en warm condoleancebezoek'. Vrijdag werd een 15-jarige jongen neergestoken op het schoolplein. Hij overleed ter plekke. Een 16-jarig schoolgenootje is opgepakt als verdachte.

Islamisten Egypte veroordeeld tot lange celstraffen

Een van de leiders van de Egyptische Moslimbroederschap, Mohammed el-Beltagy, en twee andere islamisten zijn zaterdag veroordeeld tot vijftien jaar celstraf. Ze werden door de rechtbank in Caïro schuldig bevonden aan het martelen van een man tijdens de massale protesten in 2011 tegen de toenmalige president Hosni Mubarak.

Volgens het Egyptische staatspersbureau MENA hielden El-Beltagy, een priester en een jong lid van de Broederschap een man vast in een kantoor bij het Tahrirplein in Caïro. De man werd in elkaar geslagen, omdat hij volgens het drietal een agent was die optrad als spion binnen de protestbeweging.

El-Beltagy is eerder al veroordeeld tot twintig jaar cel voor het martelen van twee agenten. Dit zou afgelopen zomer hebben plaatsgehad, tijdens de protesten tegen de islamitische president Mohammed Morsi. Morsi werd later afgezet door het leger.

Uitslag MotoGP Grand Prix van Japan

Marc Márquez heeft met nog drie races te gaan zijn wereldtitel in de MotoGP geprolongeerd. De Spanjaard was niet de beste tijdens de Grand Prix van Japan, maar de tweede plek op de Twin Ring Motegi was genoeg om hem de wereldtitel te bezorgen.

Na de start dook Valentino Rossi als leider de eerste bocht in, gevolgd door polesitter Andrea Dovisiozo, Jorge Lorenzo, Andrea Iannone, kampioenschapsleider Márquez en Dani Pedrosa. Lorenzo haalde Dovizioso al snel in, waarna de drie koplopers een gaatje konden slaan. Márquez deed het rustig aan en nam zijn tijd, waarbij hij Iannone inhaalde en enkele ronden later de aansluiting met de kopgroep vond.

Negen ronden na de start kwam dan eindelijk de eerste aanval van Márquez op het podium en gelijk pakte hij Dovizioso zonder veel moeite. In de ronden daarna reed hij langzaam maar zeker richting Rossi, terwijl Lorenzo inmiddels een mooie voorsprong had opgebouwd. Márquez leek geen risico te nemen, want hij hoefde alleen Rossi maar in te halen om de wereldtitel te pakken.

Achter de podiumplekken werd flink gevochten, waarbij Pedrosa Dovizioso inhaalde voor de vierde plek. Tien ronden voor het einde viel Márquez voor het eerst Rossi aan, maar The Doctor wist dat met een geweldige actie te pareren. Een ronde later deed Márquez nog een poging, maar dit keer slaagde Rossi er niet in om de Spanjaard van zich af te houden. 

Márquez begon vervolgens aan de jacht op Lorenzo, waar hij nog acht ronden voor had en wat hij kon doen met de wetenschap dat finishen genoeg was voor de wereldtitel.  Die jacht kende geen succes, terwijl Rossi en Pedrosa zelfs wat dichterbij leken te komen. Ook dat gebeurde niet echt, waardoor Lorenzo de race op zijn naam schreef en Márquez zijn wereldtitel kon prolongeren. Rossi werd derde, voor Pedrosa en Dovizioso.

Met zijn wereldtitel schrijft Márquez geschiedenis. Met 21 jaar en 237 dagen is hij de jongste rijder ooit die twee keer achter elkaar wereldkampioen wordt. Dat record was in handen van viervoudig kampioen Mike Hailwood, die in 1963 op 23-jarige leeftijd zijn tweede titel pakte.

Uitslag Moto2 Grand Prix van Japan

Tom Lühti heeft op de Twin Ring in Motegi voor het eerst in bijna twee en een half jaar weer eens een grand prix gewonnen. In Japan was hij veruit de snelste in de beginfase, waarna hij zijn opgebouwde voorsprong met succes wist om te zetten in de zege.

De beste start was er voor de als tweede gestarte Lühti, die Johann Zarco, Mika Kallio, polesitter Esteve Rabat en Maverick Viñales in zijn kielzog had. Viñales wist echter binnen enkele bochten de teamgenoten Kallio en Rabat al in te halen. Na vijf ronden had Lühti al een flink gat geslagen, terwijl achter hem gevochten werd door Zarco, Viñales en Kallio. De Fin maakte daarbij een fout en viel een plek terug tot achter zijn teamgenoot Rabat.

Terwijl Lühti het razendsnelle tempo vol bleef houden moesten Zarco en Viñales toestaan dat Kallio en Rabat de aansluiting weer vonden, met Julián Simón in hun wiel. Na negen ronden kende Zarco een slecht moment, want binnen een paar bochten moest hij zowel Viñales als Rabat langszij zien komen, terwijl ook Rabat hem inhaalde.

In het middelste deel van de race bleek steeds meer dat Lühti wellicht te snel van start was gegaan, ten koste van zijn banden. Viñales kwam namelijk beetje bij beetje dichterbij, gevolgd door Rabat. Het podium leek daarmee wel gevuld, want het gat tussen Rabat en Zarco was al aanzienlijk, met nog zeven ronden te rijden.

Viñales deed er in de laatste ronden alles aan om dichterbij te komen en leek daar ook in te slagen. Hij kwam binnen een seconde van Lühti, maar daar hield het op. De Zwitser wist stand te houden en kon voor het eerst sinds mei 2012 weer eens een overwinning bijschrijven. Viñales werd tweede, voor Rabat, Zarco, Kallio en Simón.

In het kampioenschap vielen weinig veranderingen te noteren. Rabat houdt de leiding en heeft 38 punten voorsprong op teamgenoot Kallio. Met drie races te gaan - en dus maximaal 75 punten te pakken - kan verder alleen Viñales theoretisch nog kampioen worden. Hij moet 70 punten goedmaken, vrijwel onmogelijk.

Uitslag Moto3 Grand Prix van Japan

Álex Márquez heeft de Grand Prix van Japan in de Moto3 gewonnen. Op de Twin Ring in Motegi wist hij zijn hoofd het best koel te houden in de tumultueuze slotfase. Voor de Spaanse kampioenschapsleider is het de derde overwinning van het seizoen. Jasper Iwema speelde met de 20e plek geen rol van betekenis.

Bij de start pakte polesitter Danny Kent de leiding, voor Niccolò Antonelli en Jack Miller, die snel de tweede plaats overnam. Álex Rins, nummer drie in het kampioenschap, kende een dramatische start. De Spanjaard viel van de zevende plek terug tot buiten de top twintig. Voor Scott Deroue ging het nog minder, want de Nederlander werd al in de eerste bocht onderuit gereden.

Kampioenschapsleider Álex Márquez, gestart als zevende, kwam al snel naar voren, terwijl ook Miguel Oliveira en Brad Binder zich meldden voor de strijd voorin. Na vijf ronden ontstond dan ook een kopgroep met Miller, Kent, Márquez, Oliveira, Binder en John McPhee. Ook Efrén Vázquez kon even later aansluiten, terwijl Rins zich langzaam opwerkte naar de dertiende stek.

In de kopgroep werd ronde na ronde gevochten om alle plekken, tot Oliveira met een highsider van de baan vloog. De Portugees leek zich te blesseren, maar kon niet veel later zelf weer lopen. Het was vervolgens een tijdje rustig voorin, tot twee ronden voor het einde. Plotseling barstten de gevechten weer los en bij het ingaan van de slotronde reed Miller op kop, voor Kent en Márquez. 

Kent moest bijna door het gras maar kon Miller wel passeren. Het gevolg hiervan was echter dan beiden wijd gingen bij de volgende bocht, waarna ze met elkaar in aanraking kwamen en kansloos waren voor de winst. Márquez profiteerde en raasde als eerste over de finish, voor Vázquez en Binder. McPhee werd vierde, de kemphanen Miller en Kent pakten plek vijf en zes.

In het kampioenschap breidt Márquez zijn voorsprong op Miller uit tot 25 punten, precies het aantal dat er voor een overwinning gegeven wordt. Met nog drie races te gaan heeft ook Rins nog een titelkans, voor Romano Fenati en Vázquez is die kans puur theoretisch. 

Vorm en inhoud

Voor mijn 25ste verjaardag maakte een oma met veel liefde en toewijding een fotoalbum van mijn kindertijd.
Dat riep allerlei herinneringen op. Warme en vrolijke herinneringen en ook trieste herinneringen.
Op mijn jonge babyfoto's had ik nog niets autistisch. Ik zie een vrolijke baby, met een gezonde kleur. 
Op de foto van mijn eerste verjaardag lijk ik een geestje. De kleur is uit mijn gezicht, net als de lach. Ik ben daar in mezelf gekeerd.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.