Timmermans: geen oorlog joden-moslims

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken noemt de gevolgen van het oorlogsgeweld van Israël 'onaanvaardbaar'. In een opiniestuk in NRC Handelsblad schrijft de bewindsman dinsdag dat onafhankelijk onderzoek naar de bombardementen op VN-scholen en een ziekenhuis in Gaza noodzakelijk is. Hij weerspreekt dat er een oorlog tussen joden en moslims gaande is.

Volgens Timmermans worden door de Israëlische bombardementen en de raketten van Hamas 'alleen de haat, de angst en de uitzichtloosheid aangewakkerd'. Over de schuldvraag laat hij zich niet uit: "Alleen als de gevechten ophouden, kunnen onderliggende redenen die het conflict in stand houden worden bestreden."

Wel schrijft hij te hopen 'dat de Palestijnen zich gaan afvragen waar ze zouden staan als de vele miljoenen die in raketten en tunnels zijn gestopt, door Hamas in de ontwikkeling van Gaza zouden zijn gestoken'. "Waar zouden we dan nu staan?"

Timmersmans ziet maar één uitweg voor vrede: "Alleen als er gestopt wordt met het graven van tunnels en het aanschaffen van raketten, in lijn met VN Veiligheidsraadresoluties, is er een kans dat Israël zich veilig genoeg voelt Gaza de ruimte te bieden - met behulp van de VN en onder leiding van de Palestijnse eenheidsregering - te integreren met de Westoever en de economische kansen te benutten die door de gunstige ligging worden geboden."

De demonstraties in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag bewijzen volgens de minister dat Nederlanders geïnteresseerd zijn wat er in Gaza gebeurt. Hij wil echter waken voor 'onverzoenlijke polarisatie' tussen bevolkingsgroepen in Nederland. Timmermans: "Dit is geen strijd tussen Joden en moslims. Wie dat er in Nederland wel van maakt, trapt niet alleen in de val van radicalen, maar ontneemt ons ook de kans van positieve invloed te zijn in de regio."