[Vuelta] Hesjedal klimt naar zege op Camperona

Ryder Hesjedal heeft de veertiende etappe in de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven. De oud-winnaar van de Giro d'Italia bleek op de loodzware Camperona, een klim met stroken van maximaal twintig procent, de sterkste van een kopgroep. De rode leiderstrui blijft om de schouders van Alberto Contador.

Oliver Zaugg leek aanvankelijk op weg naar de ritzege, maar Hesjedal had zijn krachten op de acht kilometer lange slotklim beter ingedeeld. De Canadees reed de Zwitser in de laatste tweehonderd meter voorbij en kwam tien seconden eerder over de streep. De Spanjaard Imanol Erviti werd op een halve minuut derde.

Van de favorieten deed Chris Froome de beste zaken. De Brit had aanvankelijk geen antwoord op versnellingen van Contador en Alejandro Valverde, maar net als Hesjedal had hij in de laatste kilometer nog voldoende adem over. Zijn voorsprong op Contador bedroeg aan de streep weliswaar slechts zeven seconden, maar door een mindere dag van Rigoberto Uran stijgt Froome naar de derde plaats in het klassement.

De Belkin-renners hadden het zwaar op de laatste klim. Robert Gesink kwam vier minuten na de winnaar en anderhalve minuut na Froome over de streep. Wilco Kelderman verloor nog wat meer tijd. Gesink is op de achtste plaats de beste Nederlander in het klassement. Hij stijgt zelfs een plaatsje ten koste van Winner Anacona.

Zondag staat de renners met de etappe naar de Lagos de Covadonga opnieuw een loodzware klus te wachten. Contador begint daaraan met een voorsprong van 42 seconden op Valverde in het klassement.